@mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca
Hai cu noi pe #radio #radioromaniaregional #muzica #mihaelarunceanu #bogdandragomir !
„Cântecul este modul prin care dăruim oamenilor tot ce avem mai bun şi mai frumos în noi…” – acesta a fost moto-ul vieţii Mihaelei Runceanu, o stea a muzicii uşoare româneşti, răpită prematur şi nedrept din vieţile noastre în urmă cu 35 de ani.
Bun găsit tuturor prietenilor emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestui program şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă salutăm cu drag! Astăzi, la „Albume de Colecţie”, vom face un Remember 35 pentru una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate soliste de muzică uşoară dar şi un pedagog cu un har deosebit – MIHAELA RUNCEANU! Viaţa i s-a curmat brutal şi nedrept într-o noapte de noiembrie a anului 1989.
Vom omagia şi noi, aici la Radio România Regional, scurta dar frumoasa carieră artistică a interpretei MIHAELA RUNCEANU prin prezentarea albumului VOM FI MEREU, editat şi produs în 1999 de Casa de Discuri ELECTRECORD!
În continuare, vom asculta câteva şlagăre în interpretarea Mihaelei Runceanu,de pe albumul “Vom fi mereu” editat post mortem pe CD în 1999 de Casa de discuri Electrecord. Acompaniază orchestra Electrecord – dirij. Alexandru Imre şi Orch. de estradă Radio – dirij. Sile Dinicu.
*****
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, un Remember 35 adus interpretei MIHAELA RUNCEANU! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2024 Radio România Regional).
*****
Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generații Perene – Albume de Colecţie, am ascultat astăzi câteva şlagăre din repertoriul unei mari artiste! Ne aducem aminte cu drag de Mihaela Runceanu și o vom reasculta cu plăcere de fiecare dată aici la Radio România!
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
*****
Surse info:Agenția de Presă RADOR, www.wikipedia.org.com, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir, Casa de Discuri ELECTRECORD, (http://runceanumark.blogspot.ro/2009/02/biografie-mihaela-runceanu.html), http://www.mihaelarunceanu.blogspot.ro/
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și concursuri muzicale, naționale și internaționale din România!
Poster festiv. Vis de Stea Moinești 2023.1100 (foto arh.festiv.)
În perioada 19-21 Iulie 2024, am fost invitat (ca membru al juriului) și am participat cu mare bucurie și plăcere în tradiționala locație de evenimente artistice în aer liber – Scena Parc Băi din Moinești, jud. Bacău – unde s-a desfășurat Finala celei de-a XIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Muzică Ușoară VIS DE STEA!
Scena Parc Băi – Locația Festiv. Vis de Stea Moinești.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Și la această ediţie, organizată de Asociația Culturală M.Y. Music Art, în parteneriat cu U.A.T. mun. Moinești și Radio România Regional, interesul concurenților de a participa la un eveniment de calitate și foarte bine organizat a crescut, astfel că s-au calificat în finala concursului cca. 350 de tineri interpreți din întreaga țară și din străinătate, laureați ai unor importante festivaluri si concursuri, structurați pe grupe de vârstă cuprinse între 4 – 20 ani.
Foto Gala Debut Vis de Stea 2024.1100 (foto arh. festivalului – arh.pers. B.Dragomir)
Această ediție a fost structurată pe 4 secțiuni: DEBUT, SOLIȘTI, GRUPURI și M.Y. MUSIC ART, cu două jurii diferite! Juriul Secțiunii DEBUT a avut următoarea componență: CLAUDIU BULETE – compozitor, Președinte al juriului, ALEXANDRA PASHALOV – prof. canto și DARIA TANASĂ – prof. canto, OANA TĂBULTOC – prof. canto!
Foto Juriul Festivalului Vis de Stea – Moinești 2024.1100 (foto din arh. festivalului – arh. pers. B.Dragomir)
Juriul secțiunilor SOLIȘTI, GRUPURI și M.Y.MUSIC ART a fost alcătuit din personalități artistice și mass media de specialitate și a apreciat cu obiectivitate talentul și dăruirea artistică a tinerilor concurenți! Componența juriului a fost următoarea: MIHAI ALEXANDRU – compozitor – Președintele Juriului; VIOREL GAVRILĂ – compozitor și dirijor; BOGDAN DRAGOMIR – muzician și realizator de emisiuni Radio România Regional, NICO – artist interpret, LUMINIȚA ANGHEL – artist interpret, CRINA MARDARE – artist interpret și prof. canto, AURELIAN TEMIȘAN – artist interpret și CLAUDIU BULETE – compozitor.
DSC_0030 Foto Juriul Festiv. Vis de Stea – Moinești 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
După două zile de concurs, juriul a hotărât în unanimitate acordarea Trofeului celei de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară interpretei TIANA Ecaterina Cilibiu din Botoșani!
Tiana – recital Trofeul Festiv. Vis de Stea 2024.1100 (foto arh.pers. B.Dragomir)
Felicitări, Tiana! Te așteptăm în recital, la ediția a XIV-a!
Organizatori, juriu și laureate ale trofeelor în Gala festiv. Vis de Stea Moinești 2024.1100 (foto arh.festiv. – arh.pers. B.Dragomir)
Palmaresul parțial (trofee) al secțiunilor SOLIȘTI, DEBUT și M.Y. MUSIC ART a fost următorul:
Palmaresul Festiv. Vis de Stea Moinești 2024.1100 – fragm. (foto arh. festiv.)
Sara Târnoveanu în Gala Festiv. Vis de Stea Moinești 2024.1100 (foto arh. festiv. – arh. pers.B.Dragomir)
DSC_0016 Foto Sabina Raisa Toth la Festiv. Vis de Stea Moinești 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Palmaresul Festiv. Vis de Stea Moinești 2024.1100 – fragm.1 (foto arh. festiv.)
DSC_0073 Foto Sofia Luca – Trofeul grupei la Festiv. Vis de Stea – Moinești 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
(Palmaresul complet al competiției se poate afla accesând pagina de internet sau de youtube a festivalului).
Foto Program Festival Vis de Stea – Moinești 2024.1100 (foto din arh. festivalului – arh. pers. B.Dragomir)
În zilele de concurs dar și la Gala de Premiere (desfășurată din motive meteo în eleganta Sală de spectacole a Centrului Cultural LIRA), cei prezenți s-au bucurat de recitalurile extraordinare ale apreciaților interpreți AURELIAN TEMIȘAN,NICO, LUMINIȚA ANGHEL dar și soliști ai Asociației M.Y. MUSIC ART din Moinești, coordonați de prof. Irina și Alexandra Pashalov! Mulțumim, a fost o sărbătoare muzicală deosebită, cu artiști minunați!
Ansamblul Mândre Flori de laMoinești la Festiv. Vis de Stea 2023.1100 (foto arh. festiv.)
DSC_0179 Recital Aurelian Temișan la Festiv. Vis de Stea – Moinești 2023.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Luminița Anghel și Nico (Nicoleta Matei) în Gala Festiv. Vis de Stea Moinești 2024.1100 (foto arh. festiv. – arh. pers.B.Dragomir)
Radio România Regional – partener media tradițional al acestui eveniment, a acordat Premiul TINERE TALENTE pentru calităţi artistice deosebite interpretei MARIA STRATULATdin Moinești (clasa prof. Irina și Alexandra Pashalov).
20240721_111842 Premiul Tinere Talente – RRR – Maria Stratulat la Festiv. Vis de Stea – Moinești 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Maria Stratulat – Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Vis de Stea Moinești 2024.1100 (foto arh. festiv. – arh. pers. B.Dragomir)
Maria Cătălina Stratulat are 9 ani şi este născută la Barnet, Londra (Anglia), pe 26.11.2014. Este elevă în clasa a IV-a, la Școala Gimnazială ,,Ștefan Luchian’’ Moinești, jud. Bacău.
Deși lucrează doar de 2 ani canto la M.Y. Music Art din Moinești, la clasa prof. Irina și Alexandra Pashalov, a obținut rezultate frumoase și multe premii:
Experiență artistică
Câștigătoarea Primei Ediții din Sezonul 3 ”Vedeta Familiei “ TVR1 28/10/2023
Concurentă în Sezonul Campionilor “ Vedeta Familiei” a -VII-a ediție 18/05/2024
Concursuri muzicale
Premiul 2 ”Vis de Stea” – Iulie 2022
Trofeul Categoriei ”Theo Music Festival” – Septembrie 2022
Premiul 1 ”Lucky Kids” – Martie 2023
Marele Trofeu ”Theo Music Festival” – Aprilie 2023
Premiul 1 Festivalul ”Neghiniță” – Iunie 2023
Premiul 1 ”Vis de Stea” – Iulie 2023
Trofeul Grupei ”Ecoul Pietrei Craiului” – Octombrie 2023
Trofeu ”Lucky Kids” – Martie 2024
Trofeul Speranța ”Lucky Kids” – Martie 2024
Premiul 1 ”Neghiniță” – Mai 2024
Trofeul Categoriei – ”Theo Music Festival” – Iunie 2024
Premiul 1 ”Vis de Stea” -Iulie 2024
Premiul Tinere Talente ”Vis De Stea” – Iulie 2024
Maria Stratulat – Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Vis de Stea Moinești 2024.1100.1 (foto arh. festiv. – arh. pers. B.Dragomir)
P.S.: Vom face update cu muzică interpretată de Maria Stratulat după ce vom primi aceste materiale!
Felicitări organizatorilor, câştigătorilor, profesorilor-coordonatori şi tuturor participanţilor la acest frumos eveniment!
Gala Festiv. Vis de Stea Moinești 2024.1100 (foto arh. festiv. – arh. pers.B.Dragomir)
Prof. Irina Pashalov – Organizator al Festiv. Vis de Stea – Moinești 2023.1100 (fot arh.festiv.)
P.S.: Am avut și două surprize extrem de plăcute la această ediție, prima – reîntâlnirea și revederea, după mulți ani în care am colaborat artistic – cu o legendă a muzicii rock din România – MIȘU (MIHAI) CERNEA (tobe și instrumente de percuție – Formația SFINX)! Te salut cu drag, Mișu!
DSC_0097 Foto Juriu + Mișu Cernea (Sfinx) la Festiv. Vis de Stea – Moinești 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
DSC_0100 Foto Mișu (Mihai) Cernea (Sfinx) la Festiv. Vis de Stea Moinești 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
și cea de-a doua surpriză, pentru care sunt onorat și mulțumesc în numele tuturor colegilor de la Radio România Regional, este primirea Diplomei de ”Cele mai Mass, cea mai Media” pentru Radio România Regional!Mulțumim, Irina!
20240724_080215 Diplomă Radio România Regional la Festiv. Vics de Stea – Moinești 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Juriul (parțial) festiv. Vis de Stea Moinești.1100 (foto arh.pers. B.Dragomir)
(Surse: Materiale din arhiva personală şi din arh. festivalului. Mulţumiri speciale IRINA PASHALOV (M.Y. Music Art) și ȘTEFAN TERIȘ pentru acordul de publicare a fotografiilor realizate pentru această ediție a festivalului dar și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Publicat de Bogdan Dragomir,
11 iunie 2024, 10:45 / actualizat: 26 iunie 2024, 11:13
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și concursuri muzicale, naționale și internaționale din România!
În perioada 23-26 Mai 2024, în eleganta sală de spectacole Barbu Știrbei din Călărași și pe esplanada din fața Consiliului Județean Călărași, s-a desfăşurat Finala celui mai important eveniment artistic-muzical din România (este părerea întregului juriu de specialitate al festivalului), respectiv cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești FLORI DE MAI!
DSC_0004 Viorel Gavrilă Band la Festiv. Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
La această ediţie, organizată de Consiliul Județean Călărași și Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, s-au calificat în finala concursului 57 de tineri interpreți din România, laureați ai celor mai importante festivaluri si concursuri, structurați pe două secțiuni – FLORICELE DE MAI (grupe de vârstă 7-15 ani)
Foto Gala Floricele de Mai 2024.1100 (foto arh. festivalului Flori de Mai)
și FLORI DE MAI (16-25 ani).
Foto Gala Flori de Mai 2024.1100 (foto arh. festivalului Flori de Mai)
Toți concurenții cu vârsta cuprinsă între 13 – 25 ani au fost acompaniați live cu profesionalism de Viorel Gavrilă Band, sub bagheta dirijorală a compozitorului VIOREL GAVRILĂ!
DSC_0005 Foto Viorel Gavrilă Band la Festiv. Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Şi în acest an, în mod tradiţional, tinerii interpreți au fost foarte bine pregătiţi iar juriul alcătuit din personalităţi artistice şi mass media de specialitate, a apreciat talentul și dăruirea artistică!
Foto Viorel Gavrilă – dirijor Viorel Gavrilă Band și Președ. juriului Flori de Mai 2024.1100 (foto din arh. festiv. Flori de Mai)
Componența juriului a fost următoare: VIOREL GAVRILĂ– compozitor și dirijor – Preşedintele Juriului; GEORGIANA TEODORESCU – manager Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, NICOLAE CARAGIA – compozitor, LAVINIA VASILE– director Palatul Copiilor Călărași și BOGDAN DRAGOMIR – muzician și jurnalist, realizator de emisiuni Radio România Regional.
Foto Gala Flori de Mai 2024 – Giulia Haidău (Trofeul festiv. Floricele de Mai) și Georgiana Teodorescu (Director festival).1100 (foto arh. Festiv. Flori de Mai)
Trofeul Secțiunii FLORICELE DE MAI al celei de-a XXXIV-a ediție a Festivalului-concurs de interpretare a muzicii ușoare românești FLORI DE MAI a fost acordat unei tinere artiste extrem de talentată și de apreciată la toate concursurile de gen din România, de numai 13 ani din Iași – GIULIA ELENA HAIDĂU!
DSC_0169 Foto Eliza Rianna Rusu din concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Foto Gala Flori de Mai 2024 – Eliza Rianna Rusu (Trofeul festiv.) și Georgiana Teodorescu (Director festival).1100 (foto arh. festiv. Flori de Mai)
Trofeul Secțiunii FLORI DE MAI al celei de-a XXXIV-a ediție a Festivalului-concurs de interpretare a muzicii ușoare românești FLORI DE MAI a fost acordat unei artiste confirmate și apreciate prin premii și trofee la concursurile de gen din România – ELIZA RIANNA RUSU – 18 ani din Pașcani, jud. Iași!
DSC_0175 Foto Eliza Rianna Rusu din Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
DSC_0201 Foto Eliza Rianna Rusu din Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Felicitări, Rianna! (Palmaresul complet al competiției se poate afla accesând pagina de internet a festivalului).
Afiș program Festivalul Flori de Mai 2024.1100 (foto arh. festivalului Flori de Mai)
Pe parcursul celor două zile de concurs, dar și în galele festivalului, participanții și spectatorii au beneficiat de recitaluri extraordinare ale artiștilor consacrați – AZA, FLORIAN RUS, MIRA, ERIC CRACANĂ, CATINCA LEU, VAMA, MARIO FRESH, ANDIA, 3SE, DOMINIQUE SIMIONESCU (câștigătoarea Trofeului Festivalului FLORI DE MAI 2023) și PUYA!
Foto Gala Flori de Mai 2024.1100 (foto arh. Festiv. Flori de Mai)
Întregul eveniment a fost prezentat de LAVINIA VASILE și SONIA JECU.
DSC_0011 Foto prezentare festiv. Flori de Mai 2024 – Lavinia Vasile și .1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Radio România Regional – partener media al acestui eveniment, a acordat Premiul TINERE TALENTE pentru calităţi artistice deosebite interpretei CĂTĂLINA TUDORACHE din Călărași (clasa prof. Alexandrina Boranda).
Premiul Tinere Talente RRR – Cătălina Tudorache la Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Foto Gala Flori de Mai 2024 – Cătălina Tudorache (Premiul Tinere Talente), B.Dragomir și Georgiana Teodorescu (Director festival).1100 (foto arh. Festiv. Flori de Mai)
CĂTĂLINA TUDORACHE:
”îmi place să cânt și să trăiesc cu muzica aproape. Am descoperit lumea reflectoarelor la vârsta de 5 ani alături de Prof. Alexandrina Boranda la școala de muzică a Centrului Cultural Călărași, în cadrul grupului „Flores Campi”. De atunci am pășit pe scene mari și mici plină de curaj, unde am cunoscut oameni minunați, de o reală valoare, care m-au călăuzit pe acest drum, pe care îi iubesc, îi respect și pe care îi port în suflet mereu…
… An de an am alergat pe portativ în sus și în jos slujind notele și de fiecare dată mi-am pus sufletul pe tavă. Am adus încântare în sufletul auditoriului si uneori… o lacrimă! Îmi place sa ofer dragoste, iubire, mă hrănesc cu aplauze și cu aprecieri…”
DSC_0235 Foto Cătălina Tudorache din Concursul Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
”Primele concursuri la care am participat au fost : “ Mamaia Copiilor “ și “ Cerbul de aur junior“, la vârsta de 5 ani, unde am trecut de etapele de preselecție până în finală și am obținut si ceva premii. De atunci, au urmat o mulțime de alte participări și confirmări și multe alte premii.
Încă de la începutul activității mele artistice am participat în vacanțe la taberele de muzică și film organizate de Prof.Univ.Dr. Dumitru Lupu și de interpreta de muzică ușoară Ileana Șipoteanu, la Constanța. De asemenea, am avut mai multe participări câțiva ani la rand la emisiunile tv “ Revelionul Copiilor “, ”Crăciunul Copiilor“, emisiuni speciale de 1 iunie, 8 martie, Paște, “Academia copiilor”, Academia Speranțelor“, “ Haideți la Show “ … la TVRM, TV Neptun, OTV, câteva invitații la radio în Călărași și Constanța. De asemenea, am participat la emisiunile organizate la TV – “ Next Star “ Antena 1, la vârsta de 10 ani, apariții la Etno TV și la televiziunea locală dar și la evenimente, spectacole, proiecte umanitare!”
DSC_0240 Foto Cătălina Tudorache din Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
”Am făcut partemai mulți ani la rând din clasa de canto a Dnei Prof. Ozana Barabancea, pe care o apreciez foarte mult și de asemenea, am participat la cursurile „ARTISTCLASS” susținute de compozitorul și prof. Cristian Faur, care s-au finalizat cu o piesă în primă audiție.
În perioada 2023-2024 – singurele participări la concursuri au fost la „Flori de Mai” Călărași, unde am obținut premiu special în 2023 și Premiul I și Premiul Tinere talente – Radio România Regional în 2024.
Pe plan educațional:
2023-2024 – anul I la Facultatea Națională de Muzică București
2019-2023 – Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București
2011- 2019– Școala generală nr.5 „ Nicolae Titulescu” din Călărași
2011-2019 – Cursurile cu program special suplimentar de artă – pian, Clasa prof. Mady Crângașu a Școlii „Nicolae Titulescu” din Călărași
Felicitări, Cătălina și mult succes în continuare!
DSC_0255 DSC_0240 Foto Cătălina Tudorache din Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
”Dau Viața Mea Pentru o Iubire!” (Marius Țeicu/Eugen Rotaru) – C&P 1994, interpretată de Cătălina Tudorache.
DSC_0263 DSC_0240 Foto Cătălina Tudorache din Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Felicitări, Cătălina și mult succes în continuare!
Foto Gala Flori de Mai 2024 – Georgiana Teodorescu (Director festival) și Bogdan Dragomir (membru al Juriului).1100 (foto arh. Festiv. Flori de Mai)
Felicitări organizatorilor, câştigătorilor, profesorilor-coordonatori şi tuturor participanţilor la acest frumos eveniment! Mulțumiri speciale pentru amabilitate și ospitalitate doamnei GEORGIANA TEODORESCU – Manager al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, care împreună cu întreaga sa echipă reușește cu profesionalism să mențină în fiecare an acest festival pe primul loc în topul evenimentelor de gen din România!
Foto Gala Flori de Mai 2024 – Bogdan Dragomir (Muzician și Jurnalist Radio România Regional – membru al juriului).1100 (foto arh. Festiv. Flori de Mai)
Felicitări și mulțumiri tuturor!
Bogdan Dragomir (foto din arh. personala)
Bogdan Dragomir – Muzician şi jurnalist
la
(Sursa: Materiale din arhiva personală şi din arh. festivalului Flori de Mai. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
Astăzi, vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale unui muzician cu totul special, ales dintre personalităţile artistice aniversate în această săptămână!
La mulţi ani, cu sănătate şi cu cele mai bune gânduri muzicianului și compozitorului NICU ALIFANTIS!
nicu-alifantis.1100 (www.tvr3.tvr.ro)
S-a născut pe 31 mai 1954, la Brăila, este poreclit Elifantis, colecționează instrumente muzicale și elefanți! În 1997, a suferit un infarct şi de atunci bea cafea decofeinizată și fumează țigări slim. A compus muzica pentru peste 120 piese de teatru, poartă pălării de Panama, cântă și compune muzică de 55 de ani! Citatul lui Alifantis este: „Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac. În plus, am și avut foarte mare încredere în mine. De-asta am și reușit”.
„Poştalionul (Nicu Alifantis/Radu Stanca)” de pe albumul „25” (C – 1969-1996 Nicu Alifantis & P – 1998 Intercont Music) interpretat de Nicu Alifantis.
Biografie :
Alifantis 1 (main.romania-actualitati.ro)
Nicu Alifantis, născut la 31 mai 1954, la Brăila, din părinți greco-macedoneni, face studii muzicale particulare și debutează scenic în anul 1973. Este angajat în 1975 la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila și devine destul de cunoscut și iubit de public, astfel încât în 1976 casa de discuri Electrecord îi editează primul material discografic, Cântec de noapte, cu patru piese. În același an se înscrie în A.T.M.. După satisfacerea serviciului militar obligatoriu devine membru al Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu, și participă la majoritatea „întâmplărilor artistice”, melodii ale sale figurând pe compilațiile Folk 1 și Folk 2 apărute la Electrecord în 1977 și în 1978. În 1983, la apariția triplului LP care marca 10 ani de activitate a cenaclului, Nicu Alifantis este cel mai bine reprezentat cantautor de pe acest album, figurând cu trei piese.
„Nicu Alifantis – Umbra” de pe albumul „Cenaclul Flacăra” (C – Electrecord & P 2005 INTERCONT MUSIC interpretat de Nicu Alifantis.
„Am considerat că am avut trei debuturi: în ’72 – când am scris prima dată muzică de teatru -, în ’73 – când m-am lansat pe scenă ca interpret şi compozitor – şi în ’76 – când am debutat discografic cu discul single «Cântec de noapte», cu «Decembre» -, plus 1979 – anul în care mi-a apărut primul album, «După melci».”(Nicu Alifantis)
„Cantautorul brăilean mai are o piesă în vechime, peste care ziaristul nu poate trece, care a făcut furori în atmosfera marilor reuniuni cenacliste, cu o pronunţată tentă patriotică, editată pe triplul album al Cenaclului „Flacăra” din 1983 – „Imn. Trăiască România, trăiască tricolorul”. Şi pentru că veni vorba, unul dintre cei care l-au „simţit” pe Nicu Alifantis, înainte de recunoaşterea marelui public, a fost Adrian Păunescu, care l-a adus la „Flacăra” în ciuda „votului negativ” al unora dintre membrii originari din 1973 (Teatrul „Ion Creangă”)”.(Realizatorul Doru Ionescu – TVR).
Între 1973 și 2015 a susținut 4.814 concerte.
În 1995 fondează grupul Alifantis & Zan, ca trupă de studio pentru albumul său Voiaj. În 1996, după înregistrarea albumului Nichita, Zan devine o trupă de proiecte din care mai fac parte: Virgil Popescu (chitară bas şi voce), Sorin Voinea (claviaturi şi voce), Răzvan Mirică (chitară electrică și acustică, sitar, mandolină şi voce), Relu Bițulescu (tobe şi percuție), CORIFEII – fondat în 2003, ALIFANTIS & SimphoNicu – fondat în 2004, ALIFANTIS & ȘemineuBand – fondat în 2010, ALIFANTIS & MozaicBand – fondat în 2012,
ALIFANTIS & FragileBand – fondat în 2013. În aprilie 1999 înființează Fundația Nicu Alifantis cu scopul de a promova „proiecte artistice în care valoarea, forța și autenticitatea vor fi primordiale”.
„Piata romană nr. 9” (Nicu Alifantis/Alexandru Andries) de pe albumul „25” ( C – 1969-1996 Nicu Alifantis & P 1998 Intercont Music) interpretat de Nicu Alifantis & Grupul Coral SONG (Ioan Luchian Mihalea).
Despre Nicu Alifantis, Emil Brumaru scria: „Nicu Alifantis ne scrie cu sufletul pe cîntecul vieții fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsîndu-ne destrămați o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroși, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blîndețea-l simte poet de cînd lumea și-s fericit să o spun și altora. Și s-o repet pînă la îngeri!”
Nicu Alifantis 1 (www.romania-actualitati.ro)
Debuturi :
debut componistic în anul 1972 – „Furtuna” de Ostrovski, Teatrul „Maria Filotti”, Brăila.
debut scenic în anul 1973 – emisiunea Tele Top, TVR.
debut discografic în anul 1976 – EP-ul Cântec de noapte, Electrecord.
„Voiaj (Nicu Alifantis/Leonid Dimov)” de pe albumul „Voiaj” (C & P 1995 Intercont Music) interpretat de Nicu Alifantis.
Discografie (25 albume):
Cântec de noapte (EP, Electrecord, 1976), După melci (LP, Electrecord, 1979), Nicu Alifantis & Florian Pittiș (EP, Electrecord, 1980) – cu Florian Pittiș, Nicu Alifantis (Mașina de scris) (LP/MC, Electrecord, 1984), Mitică Popescu (LP, Electrecord, 1985) – cu Mitică Popescu, Piața Romană nr. 9 (LP/MC, Electrecord, 1988), Risipitorul de iubire (LP/MC, Electrecord, 1990), Decembre (single, Toji Productions, 1992), Ia toji baladist (LP, Romtrust & Eurostar & Toji Productions, 1992; reeditat pe CD/MC în 1998), Voiaj (CD/MC, Intercont Music, 1995; reeditat pe CD în 2011) – cu formația Zan, Nichita (CD/MC, Nemira, 1996) – cu formația Zan, 25 (CD/2xMC, Intercont Music, 1998), Cadavrul viu (CD, Toji Productions, 2001), Neuitatele femei (CD/MC, Nemira, 2002; reeditat pe CD în 2006) – cu formația Zan, Șah-mat (CD/MC, Nova Music Entertainment, 2004) – cu formația Zan, Simphonicu (2xCD/DVD, Fundația Nicu Alifantis & Nova Music Entertainment, 2005), Decembre (CD, Unica Music & Nova Music Entertainment, 2006), Vinyl Collection (4xCD, Intercont Music, 2007), Muzică de colecție, Vol. 71 (CD, Jurnalul Național, 2008), Astă seară stau acasă (CD, Fundația Nicu Alifantis & TVR Media, 2009) – cu Ștefan Iordache, Cântece de șemineu (CD/LP, Fundația Nicu Alifantis, 2010), Nevestele vesele din Windsor (CD, Fundația Nicu Alifantis, 2011), Mozaic (CD, Alifantis Music, 2013), Cântece de iarnă (CD, e-media & Click! pentru femei, 2014), Șotron – Vol. I (CD, Alifantis Music, 2015), Madame Mon Amour (CD, Alifantis Music, 2016), Scrisori nedesfăcute (CD, Nemira & Alifantis Music, 2016) (audiobook în lectura autorului), Țara de unde vin… (CD, Alifantis Music & e-media, 2018) (album realizat cu formația Zan), Memorabilia • Theatre Music Collection • 45 Anniversary Box Set (8xCD/2xDVD box-set, Alifantis Music, 2018), Live la UM 01671 (USB memory stick 8GB, Alifantis Music, 2019) (album realizat cu formația Zan), Decembre 50 Collection • Cincizeci de ierni peste Decembre (CD/DVD box-set, Alifantis Music, 2019), Leoneed Is Love (CD+carte, Alifantis Music, 2021) (album realizat cu formația Zan)
Roluri în teatru (7):
Alter Ego (în „Philadelphia ești a mea”, 1972), Acordeonistul (în „Furtuna”, 1972), Trubadurul (în „Swanewit”, 1973), Baladistul (în „Întîlnirea mea cu Micul Prinț”, 1973), Comentatorul (în „O șansă pentru fiecare”, 1973), Toboșarul (în „Copiii lui Kenedy”, 1979), Baladistul (în „Șoareci de apă”)
Roluri în film (1):Radu Cantacuzino (în „Bietul Ioanide”, 1979)
Volume: Scrisori nedesfăcute alăturându-li-se 2 epistole de Emil Brumaru și Laurențiu Ulici (Ed. Nemira, 1997), FaceCarte – Poeme, portrete, povestiri despre autor, despre oameni, despre întâmplări (C – 2016, Nicu Alifantis, Bucureşti, România), 45 poeme la întâmplare (Ed. Nicu Alifantis, 2018), Între ieri și mâine (poezele, gânduri, licurici) (Ed. Nicu Alifantis, 2020), Leoneed Is Love (Alifantis Music, 2021) (carte lansată împreună cu albumul Leoneed Is Love)
„Cântec de şemineu (Nicu Alifantis/Instrumental)” de pe albumul „Cântece de şemineu” (C & P 2010 Fundaţia Nicu Alifantis) interpretat de Nicu Alifantis.
Premii și distincții:
2017: CETĂȚEAN DE ONOARE al Brăilei.
2014: PREMIILE DE EXCELENŢĂ – pentru merite excepţionale în arta muzicii (Gala Premiilor Culturale Brăilene), PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA – Omul cu chitara, PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA – Cel mai bun album al anului şi concept discografic (Mozaic), PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA CULTURAL – Cel mai bun proiect al anului (Mozaic)
2012: PREMIILE DE EXCELENŢĂ – pentru merite excepţionale în arta muzicii (Prmăria Sector 3 şi Casa Artelor)
2011: PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – Cel mai bun album al anului (Cântece de şemineu), PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – Artistul folk al anului
2010: PREMIUL FOREVERFOLK – Cel mai bun cântec al anului (Cântec de grădinar), PREMIUL FOREVERFOLK – Cel mai bun album al anului (Cântece de şemineu), PREMIUL FOREVERFOLK – Artistul folk al anului
2009: PREMIUL FOREVERFOLK – Artistul folk al anului
2007: PREMIUL REVISTEI ACTUALITATEA MUZICALĂ, PREMIUL REVISTEI ROMÂNIA MARE
2006: PREMIUL UNITER – Premiul pentru muzica de teatru
2005: GALA RADIO BUCUREŞTI – Premiul pentru albumul anului (Şah-mat)
2004: MERITUL CULTURAL în grad de Cavaler (1094 din 10.12.2004)
2003: GALA RADIO BUCUREŞTI – Premiul pentru cel mai bun album al anului (Neuitatele femei), PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA – Cel mai bun album pop-rock al anului
2002: PREMIILE NAŢIONALE DE TEATRU – MINISTERUL CULTURII – Premiul pentru muzica spectacolului “Cadavrul viu”
1999: FESTIVALUL MAMAIA ’99 – Premiul 1-Secţiunea Şlagăre cu piesa Ploaie în luna lui Marte , FESTIVALUL BUCUREŞTI ’99 – MICROFONUL DE AUR – Nominalizare Premiul pentru întreaga activitate
1995: FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTĂ CONSTANŢA – Premiul pentru muzica de teatru
1994: FESTIVALUL OM BUN – Premiul pentru întreaga activitate
1991: Premiul UNITER pentru muzică de teatru , Premiul pentru muzica de scenă de la spectacolul „Ubu Rex” cu scene din „Macbeth”
Sursa info: Wikipedia.org şi alifantis.ro
Ne reîntâlnim în edițiile viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Bogdan Dragomir (foto din arh. personala)
Bogdan Dragomir – Muzician şi jurnalist
la
(Emisiunea a fost realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele “25″ (C-1969-1996 Nicu Alifantis & P – 1998 Intercont Music), “CENACLUL FLACĂRA” (C – Electrecord & P 2005 Intercont Music), “Voiaj” (C & P-1995 Intercont Music), “Cântece de şemineu” – C&P 2010 Fundaţia Nicu Alifantis)
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Bună ziua dragi ascultători! Sunteţi pe frecvenţele Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultați o ediție specială din arhiva emisiuniiMuzica Unei Generaţii Perene, dedicată muzicianului (artist intrumentist) TEO PETER (aniv. in memoriam 70 ani și comemorare 20 ani de la deces)!
* * * * *
(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)
* * * * *
În cadrul emisiunii veți putea asculta două piese din registrul muzicii pop-rock româneşti pentru a-l aniversa şi a-i aduce un omagiu in memoriam muzicianului, chitaristului bass şi membrului fondator al Trupei COMPACT – TEOFIL PETER (cunoscut ca Teo Peter, n. 11 aprilie 1954, Cluj-Napoca – d. 4 decembrie 2004, București).
Teo Peter 1995.1100 (foto Alex Tudor/arhiva Agerpres.ro)
Vom difuza din repertoriul formaţiei COMPACT piesele „Fata din vis” (muz. şi text Paul Ciuci) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton) şi „Dă-mi o veste” (muz. şi text COMPACT), de pe albumul “Cântec pentru prieteni” (C&P 1988 – Electrecord).
Realizatorul emisiunii, Bogdan Dragomir împreună cu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală!
compact_59608036.1100 (radioiasi.ro)
Sursa: Agenţia de Presă RADOR, arhiva foto agerpres.ro, radioiasi.ro, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Bogdan Dragomir (foto din arh. personala)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Bun găsit tuturor! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să aflaţi amănunte despre cariera artistică şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale cantautorului MIRCEA VINTILĂ, căruia îi dorim astăzi sănătate, toate gândurile bune şiLa mulţi ani 75!
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene – Portrete muzicale – ”Aniversare MIRCEA VINTILĂ 75” de la Radio România Regional, realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu, invitat aniversat cantautorul MIRCEA VINTILĂ! Audiţie plăcută!
Mircea Vintila 1-1100 (www.romania-actualitati.ro)
Mircea Vintilă, cunoscut în lumea muzical-artistică și sub pseudonimul Ciocu’, este muzician, cântăreț și compozitorromân (cantautor) de muzică folk.
Mircea Vintilă face parte din prima generație de artiști folk din România, cea a anilor ’70. El este cunoscut atât pentru activitatea sa solo sau cu formația de acompaniament Brambura, dar și ca membru fondator al super-grupului Pasărea Colibri. A compus cântece pe versuri de Adrian Păunescu, George Coșbuc, Tudor Arghezi, Florian Pittiș, Gheorghe Azap și alții. Este recunoscut pentru faptul că o parte dintre cântecele sale recreează atmosfera și farmecul Bucureștiului de odinioară.
Mircea Vintilă la Radio Iași în 2011 (vechi.radioiasi.ro)
S-a născut pe 23 martie 1949 la Bucureşti şi a fost interesat de muzică din copilărie. A urmat Şcoala de Muzică (clasa de violă). A terminat „Liceul Gheorghe Lazăr” şi apoi a absolvit Institutul de Construcţii în anul 1974. A cântat alături de alţi valoroși artişti (Mircea Florian, Marcela Saftiuc, Doru Stănculescu) la primul festival studenţesc de folk din anul 1971, la clubul „303” al Politehnicii bucureştene, apoi la clubul „Universitas”, la „Casa de Cultură a Studenţilor” şi în Cenaclul Flacăra.
Mircea Vintilă la Radio România Actualități 2 (andreipartos.ro)
În 1982 este editat LP-ul Peripeții noi şi apoi, în 1986, un alt album, intitulat Mircea Vintilă. (Titlul original era Se retrage la Vatra Luminoasă, dar nu a fost acceptat). În perioada 1978-1984 au fost editate două compilaţii folk pe care apare în total cu patru piese. În 1990 primeşte ”Marele Premiu pentru întreaga activitate” în cadrul Festivalului Naţional de Muzică Folk „Om bun”. Urmează o serie de turnee în Austria, Franţa, Rusia, Germania şi Slovacia.
În 1992 fondează împreună cu Mircea Baniciu, Florian Pittiş şi Vlady Cnejevici grupul Pasărea Colibri, desfăşurînd o intensă şi prestigioasă activitate discografică (În căutarea cuibului pierdut – CD/MC, 1995 Blue Ridge International Computers & Roton, Ciripituri – CD/MC, 1996 Intercont Music & Pasărea Colibri, Cântece de bivuac – CD/MC, 1999 Roton) dar şi numeroase turnee artistice în ţară şi în străinătate (SUA, Canada, Germania).
Cantautorul Mircea Vintilă susţine spectacolul „Faţă în faţă cu lumea” la Teatrul „Bulandra”, alături de Florian Pittiş, cu care în anul 1992 editează albumul ”Nu trântiţi uşa”. La acest album colaborează pentru prima dată cu prietenii şi colegii săi Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici, care s-au implicat ca orchestratori în realizarea materialului.
mircea-vintilă (andreipartos.ro)
În octombrie 2000, Mircea Vintilă înregistrează și lansează la Casa de discuri ROTON albumul “Madama de pică”, primul proiect solo după o perioadă în care a activat mai mult împreună cu Pasărea Colibri. Albumul include doar piese noi, cu un sound remarcabil, la care şi-au adus contribuţia artişti de marcă: Mugurel Vrabete, în calitate de producător executiv, Horia Stoicanu – co-autor, Gheorghe Emanuel – programare şi claviaturi, Relu Biţulescu – percuţie, Eugen Caminschi – la chitară, Marius Baţu – chitară acustică şi backing vocal, Mugurel Vrabete – chitară bass. Primul single extras, „Noros Cecer„, beneficiază de un superb videoclip. „Madama de pică” a fost declarat „cel mai bun album folk al anului 2000”, iar videoclipul piesei „Noros Cecer” a luat premiul pentru „Cel mai bun videoclip al anului”, decernat de Uniunea Artiştilor Profesionişti din Televiziune.
Mircea Vintilă la Radio România Actualități (andreipartos.ro)
Trei ani de pauză discografică au însemnat destule schimbări. În primul rând – despărţirea, în vara anului 2003 – de „Pasărea Colibri”, alături de care a mai lansat în acest interval două LP-uri – „Încă 2000 De Ani” (2001) şi „10 Ani” (2003), ambele la Roton. În plus, Vintilă a semnat un nou contract cu altă casă de discuri, părăsind Roton-ul pentru Intercont Music. O altă noutate o reprezintă Trupa “Brambura”, care îl acompaniază pe muzician in concerte, dar şi pe noul material. Grupul este compus din instrumentişti de valoare: Eugen Caminschi (la chitară), Gelu Ionescu (claviaturi), Vadim Tichişan (tobe), Cătălin Creţeanu (chitară bas), Elena Pavel şi Andrada Popa (backing vocal).
În albumul Toţi într-o Barcă, Mircea Vintilă continuă colaborarea cu Horia Stoicanu, alături de care a înfiinţat în anul 2000, după spusele sale, un „comando muzical” prin care cei doi au dorit să „debarce în forţă pe plaja de manele”. Ca urmare, dintre cele 10 piese care fac parte din acest disc, cinci sunt creditate tandemului Vintilă – Stoicanu, iar încă două sunt semnate individual de cei doi. Restul aparţin lui Eugen Caminschi şi lui Iulian Vrabete. În general, este un album mai mult îndreptat spre pop-rock ca de obicei; ”Toţi într-o barcă” surprinde prin prospeţimea pieselor şi prezentarea acestora.
Pe 14 decembrie 2005, Mircea Vintilă a lansat albumul ”Opere & operete”, produs de Intercont Music şi Fundaţia „Mircea Vintilă”, album ce conţine 13 piese, adevărate hituri lansate de solist de-a lungul anilor („Pământul deocamdată”, „Cu tine prin New-York”, „Miruna”, „Făt Frumos”, „Bade Ioane” etc.), şi o piesă nouă, inedită, care constituie o mare supriză, datorită accentelor ei hip-hop, „Dramă de cartier”. Piesele mai vechi incluse în acest Best of au fost rearanjate orchestral şi aduse, ca sound, la standardele anului 2005.
Patru ani mai târziu, la 2 martie2009, cotidianul Jurnalul Național lansează un supliment însoțit de un CD cu 21 de piese, dedicat lui Mircea Vintilă, în cadrul seriei „Ediție de colecție – Mișcarea de rezistență”. Tot în 2009, este reformat grupul Pasărea Colibri, alături de Vintilă, din formație mai făcând parte Mircea Baniciu, Marius Bațu și Vlady Cnejevici. În 2013 albumul Madama de pică este reeditat de către Roton, apărând pe piață cu o grafică modificată și sub titulatura Madama de pică – Ediție de aur. În anul 2014 Vintilă lansează două cântece noi, ambele ilustrate de clipuri: „Ceva se întâmplă cu noi” (alături de Alexandra Ușurelu) și „Musette”.
În cadrul emisiunii veți putea asculta piesele:
„Bade Ioane” (Mircea Vintilă/Tudor Arghezi) – Înregistrare din Fonoteca SRR – Radio România interpretată de Mircea Vintilă.
„Proverbe” (Mircea Vintilă/Adrian Romcescu) – Înregistrare din Fonoteca SRR – Radio România, interpretată de Mircea Vintilă.
„Peste răbdări” (Mircea Vintilă/Gheorghe Azap)” de pe albumul „Ciripituri” (C – 1996 – Pasarea Colibri & P – 1996 – Intercont Music), interpretată de „Pasărea Colibri”.
„Miruna” (muz. şi vers. Mircea Vintilă) de pe albumul „Ciripituri”, interpretată de „Pasărea Colibri” (C – 1996 Pasărea Colibri & P – 1996 Intercont Music).
„Lăptaria lui Enache” (muz. şi vers. Mircea Vintilă) de pe albumul „Ciripituri”, interpretată de Pasărea Colibri. (C – 1996 Pasărea Colibri & P – 1996 Intercont Music).
„Tinere domn” (muz. şi text: Mircea Vintilă & Horia Stoicanu) de pe albumul „Toţi Într-o Barcă (C&P 2003 – Intercont Music), interpretată de Mircea Vintilă şi Trupa „Brambura”.
„Alte clipe trăite, alt epilog” (Mircea Vintilă/Florian Pittiş) de pe albumul „Ciripituri” (C – 1996 Pasărea Colibri & P – 1996 Intercont Music), interpretată de „Pasărea Colibri”.
„Bade Ioane” (Mircea Vintilă/Tudor Arghezi) – varianta pop de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” – (C – Radio România / P – 1995 Roton) interpretată de Mircea Vintilă.
P.S.: Am avut bucuria și privilegiul de a colabora cu Mircea Vintilă și cu colegii săi celebri din ”Pasărea Colibri” – în calitate de producător artistic al casei de discuri Intercont Music – la realizarea albumului ”Ciripituri” și pot afirma și confirma că orice simplă apariție și interpretare artistică a lui Mircea Vintilă se transformă într-un ”regal muzical”!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Astăzi – la Muzica Unei Generații Perene, rubrica Albume de Colecție – vă propun să ascultăm câteva piese muzicale de pe albumul intitulat sugestiv „Portret componistic IONEL TUDOR!” – Antologia Muzicii Ușoare Românești – CD17!, din creația unui pianist, compozitor, dirijor-șef de orchestră ce nu mai are nevoie de prezentare, reprezentativ pentru perioada 1980-2000 a creației și interpretării muzicii ușoare românești – IONEL TUDOR – și dăruite nouă în interpretarea soliștilor consacrați ai genului.
Pentru început, vă invităm să ascultați primele două piese selectate de pe albumul mai sus menționat, intitulate Noapte albastră și Te aștept să vii!
„Noapte albastră!” (Ionel Tudor / Andreea Andrei) de pe albumul ”Portret componistic IONEL TUDOR” – Antologia Muz. Uș. Românești CD17, (C&P UCMR 2023), interpretată de Gabriel Cotabiță.
„Te aștept să vii” (Ionel Tudor/Andreea Andrei) de pe albumul ”Portret componistic IONEL TUDOR” – Antologia Muz. Uș. Românești CD17 (C&P UCMR 2023), interpretată de Mirabela Dauer.
Label CD Portret componistic IONEL TUDOR.1100 (reprod. foto Bogdan Dragomir)
Albumul cu șlagăre ale muzicii ușoare românești create de compozitorul IONEL TUDOR, editat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și intitulat „Portret componistic IONEL TUDOR” – Antologia Muzicii Ușoare Românești – CD17, a fost post procesat și masterizat în anul 2023 de Andrei Barbu, coordonator secție George Natsis!
Vom continua scurta noastră incursiune muzicală în atmosfera muzicii românești din perioada anilor 1980 – 2000, cu piesele Șansa e de partea mea… și Ia-mi și sufletul cu tine!
„Șansa e de partea mea (Ionel Tudor/Andreea Andrei)” de pe albumul ”Portret componistic IONEL TUDOR” – Antologia Muz. Uș. Românești CD17, (C&P UCMR 2023) interpretată de Luminița Anghel.
„Ia-mi și sufletul cu tine (Ionel Tudor/Andreea Andrei)” de pe albumul ”Portret componistic IONEL TUDOR” – Antologia Muz. Uș. Românești CD17 (C&P UCMR 2023), interpretată de Marcel Pavel.
Să ascultăm încă două piese muzicale de succes din Antologia Muzicii Ușoare Românești, regăsite și pe acest album de colecție: La cinci și jumătateși Vino, vino!
„La cinci și jumătate” (Ionel Tudor/Andreea Andrei)” de pe albumul ”Portret componistic IONEL TUDOR ”- Antologia Muz. Uș. Românești CD17 (C&P UCMR 2023), interpretată de Dan Spătaru.
„Vino, vino” – remix (Ionel Tudor/Andreea Andrei) de pe albumul ”Portret componistic IONEL TUDOR” – Antologia Muz. Uș. Românești CD17 (C&P UCMR 2023), interpretată de Monica Anghel.
Coperta spate CD Portret componistic IONEL TUDOR.1100 (reprod. foto Bogdan Dragomir)
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir, vă mulţumește pentru atenţie şi – la finalul rubricii „Albume de colecție” – vă invită să ascultaţi, din bijuteriile muzicale create și înregistrate de-a lungul timpului de compozitorul IONEL TUDOR și celebrii săi interpreți și oferite dumneavoastră astăzi, de pe albumul „Portret componistic IONEL TUDOR!” – Antologia Muzicii Ușoare Românești CD17 (C&P 2023 Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România), piesele intitulate Aproape de cer… și Evening Waltz!
„Aproape de cer” (Ionel Tudor/Andreea Andrei) de pe albumul ”Portret componistic IONEL TUDOR” – Antologia Muz. Uș. Românești CD17 (C&P UCMR 2023), interpretată de Ionuț Ungureanu (Provincialii).
„Evening Waltz” – orchestrală (Ionel Tudor)” de pe albumul ”Portret componistic IONEL TUDOR” – Antologia Muz. Uș. Românești CD17 (C&P UCMR 2023), interpretată de Orchestra Simfonică București, dirijată de Andrei Tudor.
Sursa: Editura muzicală a UCMR-ADA, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România Regional. Mulţumiri speciale compozitorului IONEL TUDOR și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, rubrica Fonoteca Melomanului ! În această ediţie „In memoriam”, aducem un omagiu artistic unui compozitor de seamă al muzicii româneşti, creaţia sa a fost extrem de apreciată şi interpretată în perioada anilor ’60-’80, unul dintre “greii” muzicii uşoare româneşti, cum îl denumeau colegii săi de breaslă – Compozitorul GEORGE GRIGORIU!
Foto George Grigoriu cover album.1100 (romaniacultural.ro)
Maestrul compozitor GEORGE GRIGORIU (8 aprilie 1927, Brăila – 23 februarie 1999, București), a fost unul dintre „reperele” muzicii uşoare româneşti, un vizionar şi un deschizător de drumuri pentru creaţia românească a anilor 1960-1980. Prin educaţia sa muzicală, primită din familie (tatăl său, Radu Grigoriu, a fost violonist), fiind absolvent al secţiei Canto a Academiei Regale de Muzică din Bucureşti, colaborează cu Angel Grigoriu (de asemenea absolvent al secţiei canto de operă) şi evoluează împreună în diferite formaţii vocale, cariera sa componistică începând cu mult timp înainte de a deveni membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1962);
În 1946, Cezar Grigoriu (viitorul regizor), se alătură celor doi muzicieni şi se formează emblematicul Trio Grigoriu, lansat chiar la Radio România! Angel va deveni alături de Romeo Iorgulescu autorul majorității textelor melodiilor lui George, care a scris mult și pe versurile fiicei sale Andreea Andrei. Deşi a studiat multă muzică clasică (cu maeştrii Ioan D. Chirescu şi Mircea Basarab) şi muzică de jazz, la sfatul dirijorului şi compozitorului Sile Dinicu, se dedică total creaţiei muzicii uşoare româneşti începând cu anul 1950.
Primul şlagăr al compozitorului George Grigoriu, intitulat Broscuța Oac, a fost interpretat cu ocazia primului concert susţinut de Trio-ul Grigoriu în 1957. În acelaşi an se înregistrează la Electrecord și LP-ul Trio Grigoriu interpretează melodii de George Grigoriu.
În calitatea sa de artist-compozitor şi de membru al Uniunii Compozitorilor s-a preocupat de lansarea tinerelor talente, a format voci, a lansat soliști importanți, cu care a participat la evenimente muzicale naţionale şi internaţionale: Angela Similea, Stela Enache, George Enache, Cristian Popescu, Mihaela Runceanu, Doina Spătaru, George Sava, George Nicolescu, Marina Florea ș.a. A contribuit, de asemenea la evoluția tinerilor compozitori la acea vreme (Marius Țeicu, Marcel Dragomir, Ionel Tudor). A făcut parte din jurii ale Concursurilor de la Soci (de trei ori și premiat pentru creație), Sofia, Malta (Concursul Golden Cross), Praga (premiat pentru creație), Atena, Berlin, Sopot, URSS (Să facem florile să cânte).
A scris muzică pentru scenă, revistă (18 spectacole), 4 operete, muzică de film (37). A fost distins cu numeroase premii: 13 (1964-1987) la Concursul național de muzică ușoară de la Mamaia (și două mențiuni), Premiul II și Premiul Uniunii Compozitorilor din URSS (1967), Premiul Uniunii Compozitorilor și muzicologilor din România (1969, 1971, 1977, 1979).
Câteva şlagăre din creația sa: Podul Grand, Serenada tinereții, Spre soare zburăm, Vârsta întrebărilor, Pentru un sărut, Dacă nu iubești, Neuitate, De-ar fi să mă mai nasc odată, (Premiul Radioteleviziunii, 1966), Ia-ți mireasă ziua bună, A doua tinerețe, București, iubirea mea, Cred în fericirea noastră, Amurgul, Eternitate, Maria, Liliana, Mărunțica, Macarale, Dacă tu m-ai fi iubit, Și mă miram eu pentru ce, Iubire tu, Ia te uită ce mai fete, Dulce, dulce Românie, În România, Frumuseții tale, Aici la mine-acasă, Să știe lumea că iubesc, Fetele cu ochi albaștri, Un cântec fără final, Ne iubim, da, ne iubim, În fiecare zi mi-e dor de tine ș.a.
Am ales din creaţia sa pentru această ediţie specială, două piese intitulate: „Eternitate” (muz. George Grigoriu, text Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton), interpretată de George Nicolescu şi „Marea mea iubire, Marea…” (muz. George Grigoriu, text Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu), de pe albumul „George Grigoriu – În lumea şlagărului…”, editat de Casa de discuri Electrecord, interpretată de Marina Florea. Aşadar, omagiul nostru compozitorului GEORGE GRIGORIU!
(AUDIO) „Eternitate” (muz. George Grigoriu, text Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România şi Roton), interpretată de George Nicolescu.
(AUDIO) „Marea mea iubire, Marea…” (muz. George Grigoriu, text Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu), de pe albumul „George Grigoriu – În lumea şlagărului…”, editat de Casa de discuri Electrecord, interpretată de Marina Florea.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Din fonoteca muzicalăRadio România Regional, pentru ediția lunii februarie 2019, am ales trei piese de referinţă din creația muzicală românească, aducând un omagiu artistic marii noastre interprete IOANA RADU dar și carierei componistice a creatorilor RADU ȘERBAN și DAN IAGNOV !
Cover CD Electrecord – Melodii-de-Radu-Serban.1100 (reprod.foto Bogdan Dragomir)
Pentru început vă invit să ascultăm din creația compozitorului RADU ȘERBAN (1 dec. 1927, Caracal – 6 februarie 1984, București), piesa
„Parfumul străzilor” (Radu Şerban/Constantin Cârjan), interpretată de Corina Chiriac. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
În continuare, din repertoriul multîndrăgitei artiste a poporului IOANA RADU (17 februarie 1917, București – 19 septembrie 1990, București), o mare interpretă căreia îi aducem astăzi un respectuos omagiu muzical!
Ioana-Radu.1100 (radioiasi.ro)
Să ascultăm piesa I-auzi valea cum sună! de pe albumul „IOANA RADU – vol.1”, editat în anul 1995 de Casa de discuri ELECTRECORD. Interpretează din folclorul românesc, Doamna IOANA RADU!
“I-auzi valea cum sună!” (folclor românesc) de pe albumul „IOANA RADU – vol.1” (C&P 1995 – ELECTRECORD) interpretată de IOANA RADU şi Orch. dirijate de Nicuşor Predescu şi Victor Predescu.
În încheierea ediției speciale a lunii februarie – „Fonoteca Melomanului”, vă propun piesa compozitorului DAN IAGNOV (6 februarie 1935, București – 19 februarie 2012 București), intitulată „Când vine seara” (Dan Iagnov / Andreea Andrei), interpretată de Sanda Ladoși!
Foto cover CD Dan Iagnov – C&P Ovo Music.1100 (reprod.foto Bogdan Dragomir)
„Când vine seara” (Dan Iagnov / Andreea Andrei) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio România” – Disc 3, (C&P 1995 Roton și Radio România, interpretată de Sanda Ladoși.
Muzica românească este mult mai săracă, astăzi, fără acești mari artiști…
Surse: Fonoteca Radio România Regional, electrecord.ro, wikipedia.org, ovomusic.ro, materiale din arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
MUZICA UNEI GENERAȚII PERENE – Portrete ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
„Nu știu cum s-a făcut” (Muz. Virgil Popescu / Vers. Magda Isanos) de pe dublul album ”Bucurați-vă de viață – Virgil Popescu” CD1 (C&P 2023 Virgil Popescu).
Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul emisiunii Muzica Unei Generații Perene și vă spun „Bun găsit!”! Zilele trecute am primit la sediul Radio România o vizită specială pentru noi, a unui prieten drag, care n-a venit cu mâna goală ci ne-a dăruit, nouă – jurnaliștilor dar și ascultătorilor Rețelei Studiourilor Regionale RADIO ROMÂNIA REGIONAL – cel mai recent dublu album al său – ”Bucurați-vă de viață – VIRGIL POPESCU”!
În această ediție a rubricii MUZICA LUI BOGDAN, vă invit să ascultăm câteva piese din repertoriul său componistic, înregistrate pe dublul albumul intitulat “Bucurați-vă de viață – VIRGIL POPESCU”, editat în anul 2023 – C&P Virgil Popescu)!
”Privește-n ochii mei” Muz. Virgil Popescu / Vers. D-tru Popescu Chiselet) de pe dublul album ”Bucurați-vă de viață – Virgil Popescu” CD1 (C&P 2023 Virgil Popescu).
Foto Virgil Popescu.1100 (Agentia de Presa RADOR)
Dublul album ”Bucurați-vă de viață – VIRGIL POPESCU” conține 11 piese pe CD1 și 10 piese pe CD2, orchestrate, înregistrate și masterizate în condiții de calitate deosebite și editate în anul 2023 la Casa de discuri EUROSTAR!
Carte interior Pag.1- 2CD Bucurati-va de viata – Virgil Popescu.1100 (reprod.foto Bogdan Dragomir)
„Cântec pentru Maria” (Muz. Virgil Popescu / Vers. Angelica Grosu) de pe dublul album ”Bucurați-vă de viață – VIRGIL POPESCU” CD2 (C&P 2023 Virgil Popescu).
Carte interior 2CD Bucurati-va de viata – Virgil Popescu.1100 (reprod.foto Bogdan Dragomir)
„Am învățat” (Muz. Virgil Popescu / vers. Angelica Grosu) de pe dublul album ”Bucurați-vă de viață – Virgil Popescu” CD2 (C&P 2023 Virgil Popescu).
„Vecinii” (Muz. Virgil Popescu / Vers. Adi Conțu) de pe dublul album ”Bucurați-vă de viață – VIRGIL POPESCU” CD2 (C&P 2023 Virgil Popescu).
Doi prieteni de-o viață (Virgil Popescu și Bogdan Dragomir) și un 2CD pentru Radio România Regional.1100 (foto Bogdan Dragomir)
„Bucurați-vă de viață” (Muz. Virgil Popescu / Vers. Angelica Grosu) de pe dublul album ”Bucurați-vă de viață – VIRGIL POPESCU” CD2 (C&P 2023 Virgil Popescu).
Îți mulțumim din suflet, Virgil Popescu și îți dorim mult succes, inspirație, sănătate și putere să-ți realizezi toate proiectele tale muzicale mai vechi și pe cele viitoare!
Surse: Agenția de Presă RADOR, colecția personală Virgil Popescu, www.virgil-popescu.ro, Casa de discuri EUROSTAR, materiale jurnalistice din arhiva pers. Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România Regional. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Astăzi, la FONOTECA MELOMANULUI, am selectat dintre aniversații lunii ianuarie, un artist important al muzicii ușoare românești – OVIDIU KOMORNIYK – muzician, compozitor și interpret, căruia îi dorim sănătate, bucurii, fericire și La mulți ani!
Ovidiu-Komornyik,1100 (foto andreipartos.ro)
Ovidiu Komornyik s-a născut în orașul Dej, județul Cluj, la data de 29 ianuarie 1969. Debutul în activitatea muzicală a fost în anul 1988, când a fost angajat ca solist vocal la Teatrul de Revistă din Deva, având și numeroase turnee în țară. A primit multe premii la festivaluri inter-județene precum Trofeul „Stelele Cetății” de la Deva, „Floare de Lotus” – Oradea, „Nufărul Alb” – Sf. Gheorghe.
În anul 1990, Ovidiu Komornyik şi-a făcut debutul în televiziune prin participarea la Festivalul de la Mamaia, iar în anul 1991 a primit Premiul Festivalului Internaţional Bucureşti, la secţiunea Interpretare, urmat de Premiul II la secţiunea de Interpretare a Festivalului de la Mamaia din acelaşi an. În perioada 1992-1993 a participat la turnee în Italia alături de Marilena Dobre şi Emilia Diţu. A susţinut şi recitaluri alături de vedete internaţionale precum Michele Bavarro şi Antonello Venditti.
„Te-am trădat (remake)” (Ovidiu Komornyik) de pe albumul „Iartă-mă daca ți-e dor” (C&P 2009 Ovo Music) interpretată de Ovidiu Komornyik.
Ovidiu Komornyik primeşte în anul 1996, două noi premii: unul la secţiunea „Creaţie” a Festivalului de la Mamaia cu piesa „Tot mai mult” şi Premiul Presei la acelaşi festival, la secţiunea „Şlagăre”, cu melodia „Spune-mi unde să te găsesc”.
Timp de opt ani, 1990-1998 a participat ca invitat la numeroase emisiuni de televiziune înregistrate sau difuzate în direct pe postul naţional, fiind nelipsit din programele de maximă audienţă, cum ar fi programul de revelion.
Primul său album a fost lansat în anul 1998, intitulat „Te iubesc tot mai mult”, albumul conţinând piese compuse de Dragoş Docan, Dan Teodorescu şi Dumitru Lupu. Debutul în calitate de compozitor şi textier are loc în anul 1999 si tot atunci începe colaborarea cu mari artişti din ţară, precum Sanda Ladoşi, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu, Anca Ţurcaşiu şi Elena Cîrstea. În primul an de creații muzicale personale reuşeşte să fie selecționat la Festivalul de la Mamaia, ediţia 2000, la doua secţiuni: „Şlagăre” cu melodia „Frumoasa Mea” interpretată de Marcel Pavel şi la „Creaţie” cu melodia „Eu Cred”, solist Ovidiu Komornyik.
În decembrie 2000 lansează piesa „Te-am Trădat” împreună cu videoclipul care obţine un succes deosebit din partea publicului. Albumul „Te-am Trădat” conţine 14 piese, dintre care 8 sunt interpretate de Mirabela Dauer.
În activitatea sa muzicală au urmat albumele „Eşti mireasa vieţii mele”, „Nu plânge iubito” (2003), „Când vin acasă” (2005).
„Esti mireasa vieții mele (remake)” (Ovidiu Komornyik) de pe albumul „Iartă-mă dacă ti-e dor” (C&P 2009 Ovo Music) interpretată de Ovidiu Komornyik.
În anul 2008, Ovidiu Komornyik realizează un turneu prin ţară împreună cu Angela Similea de promovare a albumului lor de duet „De dragul tău” şi tot în acest an a câştigat campania de susţinere a românilor din Italia „SOS pentru românii din Italia” cu piesa „Dragostea ne va salva”.
Albumul său „Iartă-mă dacă ţi-e dor”, lansat în mai 2009, conţine şi piesa „Iartă-mă” ce asigură coloana sonoră a serialului „Fetele marinarului”.
Surse: ovomusic.ro/OvidiuKomorniyk, romania-actualitati.ro-psihologul muzical, materiale jurnalistice din arh. personală B. Dragomir.
Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
„Unde dragoste nu e, nimic nu e” (Gheorghe Gheorghiu / Roxana Popescu) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 2008 Roton & Radio Romania) interpretată de Gheorghe Gheorghiu.
„O iubire-ți schimbă viața” (Gheorghe Gheorghiu/ Gheorghe Gheorghiu)” de pe albumul CD Promo Turneu Mix Music „Unde dragoste nu e, nimic nu e” (C&P 2008 Mix Music Production) interpretată de Gheorghe Gheorghiu.
„Ține aproape” (Gheorghe Gheorghiu/Gheorghe Gheorghiu)” de pe albumul CD Promo Turneu „Unde dragoste nu e, nimic nu e” (C&P 2008 Mix Music Production) interpretată de Gheorghe Gheorghiu.
În anul 2008, cu ocazia lansării primului său album „Best of Gheorghe Gheorghiu”, a avut loc un turneu național de promovare cu 26 de spectacole în cele mai importante orașe ale țării! Producătorii acestui turneu – Fundația Culturală GHEORGHE GHEORGHIU și Mix Music Production, în parteneriat media cu Radio România au editat un CD Promo intitulat sugestiv „Unde dragoste nu e, nimic nu e”!
20190116_102215 cover CD promo Turneu Gh. Gheorghiu 2008.1100 (foto cover B. Dragomir)
Am selectat de pe acest CD, pentru această ediție aniversară, câteva șlagăre ale cantautorului Gheorghe Gheorghiu! Cu prilejul aniversării frumoasei vârste de 70 de ani, îi dorim multă sănătate, împliniri profesionale și fericire! LA MULȚI ANI!
„Ultima vară” (Gheorghe Gheorghiu/Gheorghe Gheorghiu)” de pe albumul CD Promo Turneu „Unde dragoste nu e, nimic nu e” (C&P 2008 Mix Music Production) interpretată de Gheorghe Gheorghiu.
Surse: gheorghegheorghiu.eu, romania-actualitati.ro, mix music production, materiale jurnalistice din arhiva personală B. Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Bun regăsit tuturor la prima ediţie MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE la Radio România Regional din 2024! Vă dorim, cu drag, un 2024 cu sănătate, bucurii şi multe împliniri profesionale şi personale!
Am ales pentru această ediţie de Portrete muzicale, un aniversat „de top” al muzicii rock din România, solistul vocal, textier şi compozitor – CRISTI MINCULESCU! La mulţi ani, Cristi!
Cristian Alexandru Minculescu (născut pe 9 ianuarie1959, Pitești), cunoscut sub numele de Cristi Minculescu, este solist vocal și compozitor de muzică rockromânească. Este remarcat de “marele public” în special pentru activitatea sa de peste 40 de ani ca vocalist al trupei Iris.
Cristi Minculescu și-a început cariera în 1979 ca solist vocal al trupei Harap-Alb, alături de muzicieni precum chitaristul Gabi Nacu sau basistul Anton Hașiaș. Minculescu rămâne la Harap-Alb până în 1980, când Anton Hașiaș îl prezintă celor de la Iris, care aveau nevoie de un vocalist.
Începând din anul 1980, este vocalistul trupei rock Iris. Cristi Minculescu reprezintă alături de Iris simbolul rezistenței culturale pentru generații întregi de fani rock în perioada comunismului și, de asemenea, unul dintre puținii artiști care au făcut legătura între acele generații și cele actuale, el activând cu mare succes și după 1990, până în prezent.
La sfârșitul anului 1981, revista „Săptămâna”, care avea unul dintre cele mai apreciate topuri muzicale din presa comunistă, l-a desemnat pe Cristi Minculescu drept cel mai bun solist din 1981. În 1982, împreună cu chitaristul Adrian „Adi” Ilie, Cristi Minculescu părăsește Iris și înființează trupa Voltaj. În locul său, la Iris este adus ca vocalist Dan Bittman.
Componența inițială (Horațiu Rad — bass, Nikki Dinescu — tobe, Gabi Nacu — chitară, Cristi Minculescu — voce, Adrian Ilie — chitară) nu rezistă, iar trupa se desființează în 1983. Octombrie 1986 este considerat un nou început, cu apariția lui Cristi Ilie ca solist, Amedeo Bolohoi la chitară, Dan Mateescu la bass, Doru „M.S.” Istudorla tobe și Adrian Ilie la chitară, singurul ce rămâne din formula anterioară.
În 1984Cristi Minculescu cântă în trupa Totuși, în Cenaclul „Flacăra“, alături de Andrei și Ioana Păunescu. Din această perioadă datează piesa „Trenul fără naș” a trupei Iris, pe versuri de Adrian Păunescu. La Cenaclul Flacăra, Minculescu a mai cântat și alături de trupa Flacăra Pop – Flapo (Al. Jimmy Zărnescu, Jerry Schwartz, Romeo Beianu).
„Trenul fără naş” (muz. şi text Cristi Minculescu) înregistrări din Fonoteca Radio România” interpretată de Cristi Minculescu şi IRIS.
În 1984 Dan Bittman pleacă la Holograf, iar în februarie 1985Cristi Minculescu se întoarce la Iris, alături de care va rămâne până în 2012. În total, Cristi Minculescu a înregistrat cu Iris 19 CD-uri și DVD-uri, a întreprins sute de turnee și și-a pus o amprentă de neșterș asupra trupei. Salutul „Bună seara, prieteni!”, ajuns o emblemă personală, a devenit celebru, iar imaginea lui Cristi Minculescu este practic inseparabilă de cea a formației Iris.
În 1992, împreună cu Minculescu, în cadrul festivalului de la CannesIris ocupă locul II la secțiunea rock și îi este consacrat un reportaj ce a fost difuzat pe postul MTV, fiind prima formație românească ce a fost difuzată pe celebrul post.
În 2010, Cristi Minculescu a primit Premiul Artistul Anului 2009 din partea Radio România Actualităţi, în cadrul unui spectacol organizat la Sala Radio.
„Strada ta” (muz. şi text Cristi Minculescu) de pe albumul „80 de ani de muzică – Radio România” interpretată de IRIS (C – Radio România, P 2008 Roton).
În 2012Cristi Minculescu părăsește trupa Iris. La scurt timp după plecarea din trupa Iris,acesta se mută cu familia în Germania . Împreună cu Judy Seutter – chitară, Boris Rusakov – bass, Mauro Ciccarelli – tobe, Regina Hammerle – backing vocal , formează grupul Lotus și susține o serie de concerte de promovare în România.
În 2013Cristi Minculescu împreună cu fostul său coleg din trupa Iris, Ion Olteanu , formează grupul „Cristi Minculescu & Nuțu Olteanu Super Grup” . Acest grup fiind format și din membrii trupei lui Ion „Nuțu” Olteanu . Grupul are o serie de concerte în toată țara , interpretând și piese consacrate ale trupei Iris, precum : „Strada ta”, „Trenul fără naș”, „Lumina zilei”, „Pe ape „, dar și din repertoriul trupelor deja celebre în lume.
În 2015, Cristi Minculescu revine în Iris, de unde pleacă din nou în vara lui 2017.
Din 2018, activează în trupa „Cristi Minculescu, Valter& Boro – Bună seara, prieteni!”, cu care a lansat, la 12 noiembrie 2018, clipul piesei „Învingători”.
Pe 6 octombrie2007 membrii trupei Iris au fost decorați de Traian Băsescu, președintele României, cu Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Cavaler „pentru contribuția adusă timp de 30 de ani la promovarea muzicii rock”. A fost pentru prima dată când în România șeful statului a acordat o astfel de decorație unei formații de muzică rock.
Cristi Minculescu a fost primit în trupa Iris pe9 ianuarie1980. Era ziua în care acesta împlinea 21 de ani. Primul său concert împreună cu Iris a avut loc pe 5 februarie 1980, la Casa de cultură „Mihai Eminescu”, lângă Piața Galați, înBucurești. În total, Cristi Minculescu a înregistrat cu Iris 19 CD-uri și DVD-uri:
Iris I(LP) – Electrecord, 1984
Iris II(LP/MC) – Electrecord, 1987
Iris III – Nu te opri!(LP/MC) – Electrecord, 1988
Iris IV(LP/MC) – Electrecord, 1990
Iris 1993(LP/MC) – Electrecord, 1993
The Best of Iris(CD) – Electrecord, 1993 (compilație)
Lună plină(CD/MC) – Zone Records, 1996
Iris 20 de ani(CD/MC) – Zone Records, 1997 (live)
Mirage(CD/MC) – Zone Records, 1998
Casino(CD/MC) – Zone Records, 1999 (maxi-single)
Iris 2000(CD/MC) – Zone Records, 1999
De vei pleca…(CD/MC) – Zone Records, 2000 (maxi-single)
Iris Athenaeum – Vol. I(CD/MC) – Zone Records, 2000 (live)
Iris Athenaeum – Vol. II(CD/MC) – Zone Records, 2000 (live)
Iris Digital Athenaeum(DVD/VHS) – Zone Records, 2001 (live)
Da, da, eu știu!(CD/MC) – Zone Records, 2002 (maxi-single)
Mătase albă(CD/MC) – Zone Records, 2002
R.I.S. 4Motion(4xCD/4xMC) – Zone Records, 2003
Iris Maxima(CD/MC) – Zone Records, 2005
Cei ce vor fi – Vol. I(CD/MC) – Roton, 2007
Cei ce vor fi – Vol. II(CD/MC) – Roton, 2007
Iris Aeterna – Dăruind vei dobândi(DVD) – Roton, 2010 (live)
12 porți(CD/MC) – Roton, 2010
O lume doar a lor – 35 de ani(CD) – Cat Music, 2012
„Iris Digital Athenaeum” este primul DVD al unei formații românești și conține reprezentația de la București a turneului Athenaeum, precum și o istorie ilustrată a trupei.
Discografia completă Iris a fost remasterizată și reeditată începând cu luna mai 2009, toate albumele trupei fiind relansate pe piață până la sfârșitul lui septembrie 2009.
Surse: Materiale jurnalistice din arhiva pers. Bogdan Dragomir, eualegromania.ro, bucurestifm.ro, Radio România Reşiţa, wikipedia.org, cristi.minculescu.oficial/facebook, andreipartos.ro.
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute altele mai puțin, dar scrise cu inspirație dar și cu o parte din sufletul lor de cunoscuți compozitori români și interpretate cu mare dar și har de mari interpreți – Dida Drăgan, Adrian Daminescu, Luminița Anghel & Nico și Formația COMPACT!
„Sculați, Boieri Mari!” de pe albumul ”Pentru Buni și Pentru Răi…!” interpretată de Dida Drăgan (C&P Electrecord 2001)
„Ziurel de Ziuă!” de pe albumul ”Pentru Buni și Pentru Răi…!” interpretată de Dida Drăgan (C&P Electrecord 2001)
„Tânărul Crai!” de pe albumul ”Pentru Buni și Pentru Răi…!” interpretată de Dida Drăgan (C&P Electrecord 2001)
„Cântec de Crăciun!” din Fonoteca RADIO ROMÂNIA interpretat de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu 2001)
DSC_0097 Foto Casa lui Mos Craciun.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
”Dacă ninge toată iarna!” – Muzică, text, orchestrație și producător – MIHAI ALEXANDRU, interpretată de Luminița Anghel & NICO – (C&P 2022 MIHAI ALEXANDRU)
„E Seara de Crăciun!” – Muzică, text, orchestrație și producător – MIHAI ALEXANDRU, interpretată de Luminița Anghel & NICO (C&P 2021 MIHAI ALEXANDRU)
„Cântec de Crăciun!” – Muzică, text, orchestrație și producător – ADRIAN ORDEAN, interpretată de COMPACT (C&P 2023 ADRIAN ORDEAN)
Vă dorim tuturor, cu mic, cu mare, Sărbători fericite cu sănătate și cu multe bucurii !
Foto Moş Crăciun by Bogdan Dragomir.1100
Surse: Fonoteca Radio România Regional și arh. pers. Bogdan Dragomir! Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic muzical!
În fiecare an, în data de 15 Decembrie, membrii Grupului Coral SONG din toate generațiile se întâlnesc și sărbătoresc aniversarea acestei formații!
grupul-coral-song-1980/ /arh.pers.B.Dragomir)
În acest an, însă, membrii se vor bucura la împlinirea a 50 de ani de la înființarea Grupului Coral SONG și vor comemora 30 de ani de la dispariția tristă și nefericită a muzicianului IOAN LUCHIAN MIHALEA – fondatorul și dirijorul acestui grup „de legendă” corală românească și internațională!
„Iac-Aşa” (Simeon Niculescu) de pe albumul Grupul Coral „Song” ( C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor Ioan Luchian Mihalea.
În fiecare an, mai ales în perioada 1980 şi până în 1993, perioadă în care am activat ca membru și solist al formațiilor conduse de Ioan Luchian Mihalea, în data de 15 Decembrie, membrii Grupului Coral SONG susţineau un concert extraordinar anual şi apoi se întâlneau la Sala de repetiţii a Casei de Cultură „Grigore Preoteasa” din Bucureşti unde sărbătoreau împlinirea unui nou an de activitate artistică a formaţiei, dar şi mai important, era ziua de naştere a fondatorului şi dirijorului acestui grup de excepţie din lumea noastră muzicală, a lui Ioan Luchian Mihalea!
12151002456759500 SONG și Ioan Luchian Mihalea (foto Agerpress/arh.pers.B.Dragomir)
Am scris în fiecare an despre SONG, Minisong, Cvintetul vocal LUCHIAN și despre celelalte minuni artistice create de Ioan Luchian Mihalea, așa că în această ediție aniversară a SONG-ului – intitulată ALBUME DE COLECȚIE – vom asculta mai multă muzică!
Tuturor celor care îşi amintesc acele frumoase vremuri artistice dar şi ascultătorilor fideli de astăzi care iubesc muzica bună şi de calitate, vă doresc audiţie plăcută în continuare!
20181025_161829 Cover 1100 Booklet CD Grupul Coral SONG (foto by Bogdan Dragomir)
Albumul de Colecție de astăzi se numește chiar așa: „Grupul Coral SONG, dirijat de Ioan Luchian Mihalea”, editat pe CD în anul 1998 de Casa de discuri ELECTRECORD!
20181025_161854 Cover Booklet 1100 CD Grupul Coral SONG (foto by Bogdan Dragomir)
Ce se întâmpla de fapt la aceste întâlniri anuale: se întâlneau membrii Song-ului din toate generaţiile, ca într-o mare familie, se cântau piesele celebre ale grupului, dar în special erau interpretate colinde româneşti şi internaţionale!
„Kalinka” – de pe albumul Grupul Coral „Song” ( C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor și solist Ioan Luchian Mihalea.
Despre activitatea artistică a muzicianului Ioan Luchian Mihalea – solist interpret, actor, compozitor, dirijor şi profesor şi a grupurilor artistice pe care le-a fondat – SONG, Minisong şi 5 LUCHIAN – am povestit pe larg atunci când comemoram trecerea în nefiinţă a marelui artist. (https://www.romaniaregional.ro/2015/11/30/agenda-cultural-muzicala-a-zilei-30-noiembrie-2015/ ).
„Cine Iubeste Si Lasă” – de pe albumul „Grupul coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretată de Grupul coral „Song”, solist si dirijor Ioan Luchian Mihalea.
„Vis de dragoste” (prel. cântec american, vers. Ioan Luchian Mihalea) de pe albumul „Grupul Coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretat de Ioan Luchian Mihalea şi Cvintetul LUCHIAN.
„E ajun de Crăciun” – Grupul Coral SONG – dirijor Ioan Luchian Mihalea. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
poza-minisong-1983-1100/arh.pers.B.Dragomir
„Bună dimineaţa la Moş Ajun!” – Grupul MINISONG – dirijor Ioan Luchian Mihalea. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
20181025_162327 Cover Layout 1100 CD Grupul Coral SONG (foto by Bogdan Dragomir)
„Colindă de pricină” (Adrian Pop) – de pe albumul Grupul Coral „Song” ( C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor Ioan Luchian Mihalea. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
Astăzi, la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene – ne-am reamintit de un mare muzician – Ioan Luchian Mihalea şi am aniversat 50 de ani de la naşterea Grupului Coral SONG! Ne vom reîntâlni săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare, până atunci vă doresc audiţie plăcută pe frecvenţele noastre şi toate gândurile bune!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Asociația DINAMIC ARTDANCE împreună cu Prof. Paula Mitru Niculae a organizat ART MUSIC FESTIVAL , Ediția a I a în parteneriat cu Palatul Național al Copiilor din București și cu susținerea Radio România Regional, pe data de 26 noiembrie 2023, fiind parte din proiectul ART DANCE & MUSIC FESTIVAL care este la a IV a ediție.
Sigla Art Dance & Music Festival 2023.1100 (arh. pers. B.Dragomir)
Festivalul-concurs s-a adresat copiilor și tinerilor de la Palatele și cluburile copiilor din țară, școli și liceele vocaționale, asociații culturale și școli private. Prin acest eveniment Paula Mitru Niculae – organizator de proiecte și evenimente cultural artistice – și-a dorit să aducă în acest proiect muzica și dansul , acestea împletindu-se într-un spectacol de mare anvergură.
Art Music Festival 2023.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Acest festival – concurs de interpretare vocală își propune să descopere și să promoveze copiii și tinerii talentați în domeniul muzicii. De asemenea scopul acestui festival/concurs este acela de a atrage și stimula copiii care se dedică studiului muzicii, care doresc să își evalueze nivelul de pregătire în raport cu elevi de același nivel și de aceeași vârstă, prin recunoașterea și promovarea talentului muzical și îndrumarea spre înaltă performanță și profesie.
DSC_0078 Art Music Festival 2023.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni: POP ROMÂNESC și POP INTERNAȚIONAL, bucurându-se de participarea a 140 de concurenți din România (București, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ploiești, Pitești, Craiova, Buzău, Sibiu, Cluj, Bârlad, Mangalia, Constanța) dar și din Bulgaria, dispuși în 5 categorii de vârstă.
DSC_0012 Art Music Festival 2023.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Juriul a fost format din personalități marcante ale muzicii românești, și anume:
Aurelian Temișan – interpret de muzică ușoară
Claudiu Bulete – muzician, compozitor
Bogdan Dragomir – muzician și jurnalist la Radio România Regional, membru al Uniunii Naționale a Artiștilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Mihai Alexandru – președintele juriului – muzician, compozitor, membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor din România
Juriul Art Music Fest 2023.1100 (arh.pers. Bogdan Dragomir)
Criteriile de jurizare au fost : Calitățile vocale, dicția, intonația, interpretarea, prezența scenică, expresivitatea/originalitatea, alegerea piesei și costumația adecvate vârstei.
DSC_0131 Erik Palfi – Trofeul Art Music festival 2023.1100 (foto Bogdan Dragomir)
MARELE PREMIU – TROFEUL FESTIVALULUI a fost câștigat de PALFI ERIK – CENTRUL CULTURAL CRAIOVA – Felicitări și mult succes în continuare!
Gala Art Music Fest 2023.1100 (arh. pers. Bogdan Dragomir)
Toți copiii au primit cadouri , trofee, diplome, iar unii dintre ei s-au calificat la World Championships of Performing Arts – LOS ANGELES.
DSC_0016 Art Music Festival 2023.1100 (foto Bogdan Dragomir)
DSC_0113 Art Music Festival 2023.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Spectacolul de dinaintea Galei de premiere a fost unul de excepție susținut de Aurelian Temișan și de Trupele Dinamic și AS, de la Palatul Național al Copiilor din București.
Recital Aurelian Temisan la Art music festival 2023.1100 (arh. pers. Bogdan Dragomir)
Mărturisesc cu uimire dar și cu bucurie că, în sfârșit a apărut un festival muzical ”adevărat” în București – Sala Mare a Palatului Național al Copiilor, unde pot participa copii și tineri talentați în arta muzicală! Spun acest lucru pentru că marea majoritate a unor astfel de evenimente se desfășoară în mall-uri și în alte spații total nepotrivite și se organizează în cu totul alte scopuri decât cele artistice!
Felicitări tuturor participanților, premianților, profesorilor coordonatori dar și părinților pentru întregul efort de pregătire și participare la acest frumos eveniment!
DSC_0099 Art Music Festival 2023.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Felicitări, Paula Mitru și întregii echipe de colaboratori, a fost o organizare super și sper ca după această primă ediție reușită să vă continuați ascensiunea în clasamentul celor mai importante evenimente muzicale din România!
P.S: Palmaresul complet al Festivalului ART MUSIC FESTIVAL poate fi vizionat pe pagina oficială de Facebook a evenimentului!
(Surse: comunicat presă Art Music Festival; arh. personală Bogdan Dragomir, www.www.radioromaniaregional.ro)
Galerie foto realizată de Bogdan Dragomir la Art Music Festival 2023!
Art Music Festival 2023 (foto Bogdan Dragomir)
Art Music Festival 2023 (foto Bogdan Dragomir)
Art Music Festival 2023 (foto Bogdan Dragomir)
Art Music Festival 2023 (foto Bogdan Dragomir)
Art Music Festival 2023 (foto Bogdan Dragomir)
Art Music Festival 2023 (foto Bogdan Dragomir)
Art Music Festival 2023 (foto Bogdan Dragomir)
Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
LA MULȚI ANI și Bun regăsit, cu drag, tuturor românilor și ascultătorilor Radio România Regional!
În ediția specială Muzica Unei Generații Perene de astăzi, la rubrica Albume de Colecție – revenim la bijuteriile muzicale ale patrimoniului de aur al folclorului românesc autentic şi omagiem un inegalabil artist instrumentist, solist al instrumentelor de suflat oboi și taragot – Maestrul solist, dirijor, profesor, regretatul muzician de renume internațional DUMITRU FĂRCAȘ (n. 12 mai 1938, Groși, județul Maramureș – d. 7 august 2018, Cluj-Napoca)! Omagiul și recunoștința noastră, Maestre!
„Suita din Țara Moților” de pe albumul „Dumitru Fărcaș, taragot – Bijuterii folclorice românești” (C&P 1993 Electrecord) interpretată de Dumitru Fărcaș.
Ați ascultat prima piesă de pe albumul de colecție „Bijuterii folclorice românești” interpretate la taragot de Dumitru Fărcaș. Albumul cuprinde 26 de piese înregistrate cu acompaniamentul orchestrei conduse de Dumitru Fărcaș și Alexandru Viman și a fost editat pe CD în anul 1993 la Casa de discuri ELECTRECORD. Echipa tehnică de realizare și editare: Daniela Roxana Gibescu (redactor muzical), Theodor Negrescu și Vasile Sibana (ingineri de sunet), Emil Mihai (post procesare sunet), C&P 1993 Electrecord.
20190401_143928 Foto by booklet CD Dumitru Farcas.Electrecord (foto si prel.1100 Bogdan Dragomir)
DUMITRU FĂRCAȘ și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de Cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a efectuat numeroase turnee în toată lumea și cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.
„Mărunțel din Groși” de pe albumul „Dumitru Fărcaș; taragot – Bijuterii folclorice românești” (C&P 1993 Electrecord) interpretată de Dumitru Fărcaș.
Albume muzicale pe CD:
Trésors folkloriques roumains (1993, Electrecord EDC 160)
Trésors folkloriques roumains vol. 2 (2000, Electrecord EDC 393)
„Cântec bătrânesc din Groși” de pe albumul „Dumitru Fărcaș, taragot – Bijuterii folclorice românești” (C&P 1993 Electrecord) interpretată de Dumitru Fărcaș.
Premii și distincții:
1962 – Premiul I și titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Helsinki
1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris
1991 – Laureat al Premiului Ethnos
1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington
1999 – Premiul I la Festivalul Internațional de la Bruxelles
2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică și Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta.
„Învârtita din Glod” de pe albumul „Dumitru Fărcaș, taragot – Bijuterii folclorice românești” (C&P 1993 Electrecord) interpretată de Dumitru Fărcaș.
DUMITRU FĂRCAȘ a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare. A fost președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.
„Românesc de pe Valea Almașului” de pe albumul „Dumitru Fărcaș, taragot – Bijuterii folclorice românești” (C&P 1993 Electrecord) interpretată de Dumitru Fărcaș.
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Dumitru Fărcaș la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. El i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
„Bărbătesc din Maramureș” de pe albumul „Dumitru Fărcaș, taragot – Bijuterii folclorice românești” (C&P 1993 Electrecord) interpretată de Dumitru Fărcaș.
20190401_143954 Foto by cover final CD Dumitru Farcas.Electrecord (foto si prel.1100 Bogdan Dragomir)
„Fecioreasca de pe Mureș” de pe albumul „Dumitru Fărcaș, taragot – Bijuterii folclorice românești” (C&P 1993 Electrecord) interpretată de Dumitru Fărcaș.
La 7 martie 2008, DUMITRU FĂRCAȘ a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. La 7 august 2018 și la vârsta de 80 de ani, Marele artist DUMITRU FĂRCAȘ a plecat de la noi către Domnul și a lăsat un gol imens artistic în sufletele noastre!
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir, vă mulţumește pentru atenţie şi – la finalul rubricii „Albume de colecție” – vă invită să ascultaţi, din bijuteriile muzicale înregistrate de Marele artist omagiat astăzi – DUMITRU FĂRCAȘ – piesa intitulată „Roata feciorilor”, de pe albumul “Dumitru Fărcaș, taragot – Bijuterii folclorice românești” editat în anul 1993 de Casa de discuri ELECTRECORD.
„Roata feciorilor” de pe albumul „Dumitru Fărcaș, taragot – Bijuterii folclorice românești” (C&P 1993 Electrecord) interpretată de Dumitru Fărcaș.
Sursa: Wikipedia.com.org, AGERPRESS, electrecord.ro, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Bun găsit tuturor! Mare bucurie și plăcere mi-a făcut invitația prietenului și colegului meu – artistul interpret și cantautor emblematic al muzicii folk românești dar și realizator de emisiuni la Radio România – DUCU BERTZI – de a fi prezent în data de 1 Noiembrie 2023 la Concertul aniversar ”50 de ani de scenă – DUCU BERTZI” la Sala ”Ion Caramitru” a Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București!
A fost un ”Regal Folk”! Mulțumesc și La mulți ani, Ducule, cu sănătate și cu multă putere de muncă în continuare!
DUCU BERTZI (numele său real Alexandru Bertzi) s-a născut la Sighetu-Marmaţiei, Maramureş la 21.09.1955. Părinţii săi au fost cadre didactice: Alexandru Bertzi – profesor de matematică-fizică şi Florica Bertzi – educatoare.
În paralel cu școala generală, a studiat opt ani chitara la școala de muzică din Sighet. Din clasa a noua, împreună cu un grup de prieteni, a înființat grupul Mi bemol rock. Cu această formație, Ducu Bertzi cânta, la serile de dans ale liceului, piese românești și din repertoriul unor formații la modă. Treptat, a renunțat la chitara electrică în favoarea celei acustice, cauza fiind de natură tehnică (lipsa unor stații de amplificare și a instrumentelor de calitate).
„Pe cine şi câte cărări” (muz. Ducu Bertzi, vers. Radu Stanca) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
Existența unui cenaclu literar din localitate l-a atras, Bertzi descoperind aici muzica poeziei. La primul festival de poezie și muzică de la Sighet (1973), Bertzi a câștigat marele premiu… o valiză. Debutul pe o scenă recunoscută a avut loc în 1976 la Baia Mare, în cadrul manifestărilor organizate de Cenaclul Flacăra, unde a activat până în 1985.
„Dragu-mii veselia” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
Paralel cu genul care l-a consacrat, a devenit în scurt timp membru permanent al Grupului Coral SONG, sub bagheta regretatului Ioan Luchian Mihalea. Activitatea concertistică a acestei formații corale i-a oferit lui Ducu Bertzi posibilitatea de a fi remarcat atât în calitate de membru al corului, cât și ca solist de muzică folk.
„Când s-o-mpărţit norocu'” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
20231101_193013.1100 Ducu Bertzi conc. 50 cu Marius Bațu și Mihai Neniță (foto B.Dragomir)
Prima înregistrare audio a fost realizată la Radiodifuziunea Română în noiembrie 1979, cu titlul Când s-o-mpărțit norocu’. Au urmat alte imprimări și aproximativ 1200 de spectacole. După o perioadă în care muzica folk a intrat într-un con de umbră, în 1986, Ducu Bertzi a continuat să înregistreze noi piese, dintre care cele mai cunoscute s-au transformat în şlagăre: Și de-ar fi, Floare de colț, M-am îndrăgostit numai de ea, Suflet fără chei, Omul pădurii. A fost invitat în studiourile Televiziunii Române pentru filmarea acestora.
Ducu_Bertzi-e1432738959516 (radiocluj.ro)
„În Maramureş am copilărit, acolo am crescut şi m-am format! Este un mare noroc pentru mine şi cred că pentru orice maramureşean, fiindcă este foarte important să te naşti într-o zonă bogată spiritual. Şi, faptul că provin din Maramureş, chiar mi-a purtat noroc în viaţă!”, a mărturisit Ducu Bertzi într-un interviu realizat de Radio Cluj.
„Omul pădurii” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
20231101_195153.1100 Ducu Bertzi conc. 50 cu Cristi Minculescu, Valter & Boro (IRIS) (foto B.Dragomir)
Din 1995 decide să se ocupe numai de muzică şi de realizarea de emisiuni radiofonice. În palmaresul său figurează emisiunile de muzică folk: „Pe cine şi câte cărări”, „Spiritul Libertăţii” (Radio Bucureşti). Din 1997 până în prezent, alături de Mihai Cosmin Popescu, realizează la Radio România Actualităţi emisiunea „Omul cu chitara”, una dintre cele mai audiate emisiuni. Iar din 2005, la Radio Bucureşti FM, realizează „Clubul de joi seara”, împreună cu Maria Gheorghiu.
Din martie 2014 realizează pe TVR2 emisiunea de profil „Omul cu chitara”.
În anul 2005 începe un proiect intitulat „Folk prin licee” continuat de colegii din Radio România (realizator Manuela Popescu) sub titulatura „Folk fără vârstă”.
20231101_191436.1100 Ducu Bertzi conc. 50 cu Liana Stanciu (foto B.Dragomir)
În 2013 iniţiază proiectul „Gala Floare de colţ” la Sighetu Marmaţiei, în cadrul căreia premiază tinerii talentaţi şi omagiază poeţii care au contribuit prin versurile lor la marile creaţii folk. Tot în 2013, la iniţiativa sa, în Bucureşti se lansează seria de concerte „Flori pentru suflet: Remember Florian Pittiş” desfăşurate în preajma Floriilor.
„Floare de colţ” (muz. Ducu Bertzi, vers. Viorel Popescu) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
20231101_202555.1100 Ducu Bertzi conc. 50 cu Mircea Vintilă și Jul Baldovin (foto B.Dragomir)
În cei 50 de ani de activitate artistică a susţinut peste 5000 de spectacole şi recitaluri muzicale – numai cu Cenaclul Flacăra a participat la peste 1300 de spectacole.
După ce a cântat în aproape fiecare colţ al României, din 1998 încep turneele şi în străinătate: Franţa, Belgia, Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Marea Britanie, Tunisia, Maroc, Israel, SUA, Canada, Irlanda, Moldova, Ucraina, Grecia, Cipru, Australia, Noua Zeelanda, Cehia, Finlanda.
Primele înregistrări discografice apar la Electrecord în 1987 pe disc de vinil. După 1990, artistul este prezent pe diferite casete audio-compilaţii de Crăciun.
Coperta CD Dor de Ducă (foto Irina Prosan/arh.pers.B.Dragomir)
Primul album de autor intitulat „Dor de ducă”, în format casetă audio şi CD, s-a născut la propunerea colegului său din Grupul SONG – Bogdan Dragomir – la acea vreme Director artistic al casei de discuri Intercont Music, a fost înregistrat în perioada februarie-martie 1997, post procesat şi masterizat la Studioul Migas Real Compact din Bucureşti (Adrian Ordean – maestru de sunet şi solo chitară electrică, Marius Baţu – backing vocals şi chitară acustică, Sorin Minghiat – flaut).
IMG-20190802-WA0000 Lansare de disc cu Ducu Bertzi si Bogdan Dragomir.1100 (foto arh.pers.Bogdan Dragomir)
„Suflet fără chei” (muz. Ducu Bertzi, vers. Daniela Crăsnaru, aranj. orch. Adrian Ordean) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
20231101_205807.1100 Ducu Bertzi conc. 50 cu TVA (Adi Vascu, Dorin Andone, Teo Boar și Vlady Cnejevici) (foto B.Dragomir)
Albumul a fost lansat în 1997 – (C&P Intercont Music) şi, în 1998, Revista Actualitatea Muzicală îl desemneaza drept „Cel mai popular şi bine vândut album”. În anul 2000 lansează două materiale discografice: „Sufletul meu” (Intercont Music) şi albumul de colinde şi cântece de iarnă „Poveste de iarnă” (Intercont Music) . „Cântece din Maramureş” (Cat Music) este lansat în 2004. Urmează „Seara de Crăciun” (Intercont Music) – în 2005 şi „Best of `06” (Intercont Music) – în 2006.
20231101_203518.1100 Ducu Bertzi conc. 50 cu Dan Bittman (foto B.Dragomir)
Din noiembrie 2003 realizează proiectul „Ducu Bertzi şi invitaţii săi”. În cadrul acestuia, alături de Florian Pittiş, Marius Baţu, Mihai Neniţă realizeaza o serie de spectacole la Teatrul Nottara, ulterior urmând susţinerea a peste 50 de spectacole în ţară şi în străinătate.
În aprilie 2006 proiectul este prezentat la TNB-Sala Atelier într-un spectacol jucat cu casa închisă. O parte din concert se regăseşte pe CD-ul lansat de Roton, ”Ducu Bertzi şi Florian Pittiş în concert” în aprilie 2009. Concertul integral ”Ducu Bertzi si Florian Pittis în concert” s-a lansat în 2010, în format DVD. În 2009 lansează un nou album de colinde – ”Colinde,colinde”.
„Cântec bătrânesc” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
În decembrie 2007 a primit din partea PF Patriarh Daniel cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei – „Crucea Moldavă” şi este cetăţean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei.
„Din tot ce am făcut, din ce s-a risipit, aici e doar o mărturisire a crezului meu. Celor care au crezut în mine…le mulţumesc.” – Ducu Bertzi, 1997, Intercont Music, Bucureşti.
În prezent, Ducu Bertzi este Realizator de emisiuni la Reţeaua Publică a Studiourilor Regionale RADIO ROMÂNIA REGIONAL a Societăţii Române de Radiodifuziune!
La mulţi ani, sănătate şi toate gândurile noastre bune, DUCU BERTZI!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Muzician și Jurnalist
la
Radio România Regional.
Surse info:RB Integrated Proiect Management, ducubertzi.ro, arh. pers. Bogdan Dragomir; surse audio: albumul „Dor de ducă” – C&P 1997 Intercont Music. Mulţumim pentru sprijinul acordat!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca melomanului – Colinde românești la Radio România Regional! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
20 decembrie 2022, 14:19 / actualizat: 20 iunie 2023, 10:51
Pentru că este Sfânta Sărbătoare a românilor de pretutindeni, Naşterea Domnului IISUS HRISTOS, împreună cu colegii mei de la Radio România Regional, vă dorim sănătate, fericire, bucurie şi pace în suflet, dar şi tradiţionalul LA MULŢI ANI!
Vă invităm să ascultaţi şi să vă bucuraţi de COLINDE ROMÂNEȘTI, daruri muzicale interpretate cu mult har de mari artişti muzicieni români – Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin (Astăzi s-a născut Hristos! / Iată, vin colindători! / Moș Crăciun cu plete dalbe și Bună Dimineața la Moș Ajun!),
Ştefan Hruşcă (Zoriori de ziuă / Urare!),
Anca Parghel(Colind pentru România),
Adrian Daminescu(Cântec de Crăciun!),
Corina Chiriac & Nicolae Caragia (Am să-l rog frumos pe Moș Crăciun!),
Florin Apostol (Atunci când iarna vine!),
Andra (Vis de iarnă),
Laurenţiu Cazan (Angel),
Dida Drăgan(N-am ce-ți da, Măicuță!),
Grupul Coral SONG, dirijat de Ioan Luchian Mihalea (E ajun de Crăciun!),
Ducu Bertzi (Florile dalbe / Pe podele de nuiele / Primenește gazdă, casa!),
Distinto(Luna),
Jonathan Alexandru (Seara Sfântă de Crăciun!),
George Miron & Acapella(Colindăm!),
Marcel Pavel & Sunetul Muzicii(Iarna spune povești!),
Bogdan Dragomir(E Seara de Ajun!),
Noni Răzvan Ene (Prayer),
Pact by Leo Iorga & Adrian Ordean (Cheamă un Înger!),
dar şi de un invitat surpriză – Roberto Alagna (O, ce veste minunată!)!
DSC_0097 Foto Casa lui Mos Craciun.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
* * * * *
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, Fonoteca Melomanului – COLINDE ROMÂNEŞTI! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2019 Radio România Regional.
* * * * *
Craciun La Filuta.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Dacă citiţi aceste rânduri înseamnă că v-aţi bucurat sufletul cu aceste frumoase colinde, oferite împreună cu cele mai bune gânduri de semnatarul acestei rubrici!
CRĂCIUN FERICIT şi un An Nou … fără gând rău! LA MULŢI ANI!
Surse info:Materiale audio muzicale din Fonoteca Radio România şi Radio România Regional, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic muzical!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.