Comunitatea sibiană s-a mobilizat pentru strângerea celor 15.000 de USD de care au nevoie cei șase elevi pentru deplasarea în America din această lună.
Acolo, vor fi premiați de către NASA pentru participarea la unul dintre cele mai importante concursuri internaționale. Pe lângă firme și sibieni de rând, în ajutorarea tinerilor s-a implicat și Carmen Iohannis, prima doamnă a României. Guvernul României le-a cumpărat biletele de avion.
Ruxandra Fleşeriu, unul dintre membrii echipei:
În mai puțin de o săptămână am strâns toți banii, Guvernul s-a hotărât să ne plătească biletele, Primăria ne-a ajutat în același timp, au fost și multe firme care ne-au ajutat și oamenii de rând ne-au ajutat cu sume micuțe…Totul este ok. Am fost săptămâna trecută după viză, toată lumea a obținut-o, deci nu este nici o problemă. (Ruxandra Fleșeriu)
Sibienii vor pleaca pleca duminică, 7 ianuarie, în America.
Potrivit Agentiei Spatiale Americane, 4 dintre propulsoarele sondei, aflata acum la 21 de miliarde de kilometri de Terra, au fost repornite.
Sonda Voyager 1, care de la lansarea sa in urma cu 40 de ani se deplaseaza in spatiul interstelar cu aproape 17 km pe secunda, se afla in prezent la peste 21 de miliarde de kilometri distanta de Terra.
Dupa 37 de ani petrecuti in spatiu fara a fi utilizate, cele 4 propulsoare vor permite prelungirea vietii lui Voyager 1 cu doi sau trei ani. Propulsoarele servesc la orientarea sondei intr-o directie in care sa poata comunica cu Terra.
“Daca incercati sa porniti o masina ramasa in garaj timp de cateva decenii nu va asteptati probabil ca motorul sa porneasca”, scrie NASA pentru a sublinia faptul ca motoarele nu au mai functionat din noiembrie 1980.
Inginerii de la NASA au fost nevoiti sa examineze programe codificate intr-un limbaj invechit si apoi sa astepte aproape 20 de ore pentru ca semnalul, sa parcurga, distanta de la Pamant la sonda si inapoi.
Voyager 1 este constructia umana aflata la cea mai mare distanta de Pamant.
Sonda a fost lansata pe 5 septembrie 1977 si a fost primul obiect construit de om care a parasit sistemul solar, in 2012.
Voyager 1 transporta la bordul sau un disc de cupru aurit pe care sunt imprimate mesaje si sunete despre civilizatia terestra.
„Roca”, numită JO25, având o lăţime de aproximativ 650 de metri şi o lungime de 1,4 km, va trece la o distanţă de circa 1,7 milioane de km de Terra, ceea ce înseamnă de cinci ori distanţa de la Pământ la Lună, şi va fi vizibilă pentru toţi entuziaştii care au telescoape de mici dimensiuni. Traseul asteroidului va fi vizibil în direct pe unele website-uri specializate, cum este site-ul Slooh.
Agenţia spaţială americană NASA a precizat că asteroidul va fi de două ori mai strălucitor decât Luna şi va rămâne în raza vederii noastre timp de două nopţi. „Asteroidul se va apropia de Pământ din direcţia Soarelui şi va deveni vizibil pe cerul nopţii, după 19 aprilie. Va avea o strălucire previzibilă de magnitudine 11, mai mare ca a Lunii, va fi vizibil cu mici telescoape optice timp de una sau două nopţi înainte de a-şi pierde strălucirea, pe măsură ce se depărtează de Pământ. În fiecare săptămână mici asteroizi trec la distanţă mică de Pământ, dar JO25 este singurul de această mărime care va trece atât de aproape. Asteroidul Toutatis, cu un diametru de 5 km, a trecut în septembrie 2004 la o distanţă de Terra egală cu de patru ori distanţa Pământ-Lună”, subliniază NASA.
Mai mulți elevi ai Centrului de Documentare și Cercetare Spațială din cadrul Liceului Teoretic „Traian“, din Constanta, au fost premiați la competiția internațională NASA AMES SPACE SETTLEMENT, organizată anul acesta de agenția spațială americană.
În concurs au participat trei proiecte, dintre care două au fost premiate:
1. Proiectul „YGGDRASIL“ – coordonator prof. Lia Enescu, premiul al III-lea
Din echipă au făcut parte elevii: Aldea Matei, barbu Diana Maria, Bran Elena, Iosifescu Ioana Laura, Luță Vlad Cristian, Micu Andreas, Mihai Dan Ștefan, Presură Sebastian, Tuță Ștefan Victor, Vlădescu Tiberiu Ionuț, Mardare Oana Ana Maria – toți din clasa a X-a.
2. Proiectul „Asteria“ – coordonator prof. Niță Cristina Monica, mențiune
Din echipă au făcut parte elevii: Miftode Denisa Alina, Pătrașcu Maria Elena, Sârbu Miruna Carmen, Lefca Raluca Paula, Babașcu Lorena, Burnete Elena Monica, Ungureanu Caplegat Bianca, Ungureanu Ana Alexandra, Deleanu Florin Valentin, Radu Raluca Maria, Popa David, Petrea Andrei, Gama Sabin, Coca Sabin Ștefan, Dragomir Maria, Popescu Ioana Bianca, Micu Daria, Palasca Bianca Elena, Țifrea Ana, Sandu Radu Andrei – de la clasele a X-a și a XI-a.
3. Proiectul „Iris“ – coordonator prof. Lia Enescu, proiect participant nepremiat
Membrii echipei au fost: Stroe Camelia Daniela, Pal Bianca Maria, Titirigă Tiberiu Nicolae, Vintilă Sebastian, Drumea teodora, Mirea Larisa, Gherase Andreea, Borșaru Gabriela, Beiu Amalia, Marin Radu, Cioti Andrei, Damache David – de la clasa la VII-a.
Primele imagini color ale învelişului de ceaţă din atmosfera lui Pluto, surprinse săptămâna trecută de misiunea New Horizons, dezvăluie că planeta are o culoare albastră, a anunţat NASA.
În plus, sonda spaţială a detectat şi numeroase mici regiuni expuse de gheaţă lichidă pe suprafaţa Pluto. Particulele propriu-zise de ceaţă sunt probabil gri sau roşii, însă modul în care acestea dispersează lumină albastră a captat atenţia echipei de cercetători ai misiunii New Horizons. „Acea nuanţă izbitoare de albastru ne oferă informaţii despre dimensiunea şi compoziţia particulelor de ceaţă”, explică omul de ştiinţă Carly Howett.
Alan Stern, omul de stiință care coordonează misiunea New Horizons pe Pluto, a declarat că descoperirea făcută este una importantă.
Săptămâna trecută, NASA a dezvăluit noi imagini cu suprafaţa lui Pluto, care arată diverse forme de relief – munţi, cratere şi canioane.
Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, Alan Stern ar fi spus: „Acea lume de acolo este vie”. „Are un ciclu meteorologic, are ceaţă în atmosferă, este activă din punct de vedere geologic… În fiecare săptămână rămân perplex”, a adăugat Alan Stern.
Pana acum, oamenii de stiință au reușit să proceseze doar 10% din informațiile adunate în misiunea New Horizons, așa că este de așteptat să apară mult mai multe noutăți despre Pluto pe măsură ce informațiile sunt analizate.
NASA a avut un an 2015 plin de descoperiri majore. Printre acestea, găsirea urmelor de apă pe Marte şi identificarea unei „surori gemene a Terrei” – Kepler 452b, planeta care seamănă cel mai mult cu Pământul dintre toate exoplanetele descoperite până acum.
Alan Stern a mai precizat și că „anul 2015 va intra în manualele de știință”, fără să menționeze dacă acest lucru are legătură cu informațiile care au fost făcute publice până acum sau cu cele care urmează să fie dezvăluite.
Dungile de culoare închisă care apar pe suprafaţa planetei Marte ar putea fi cursuri de apă sărată, soluţie apoasă saturată în sare, arată noi date care susţin teza existenţei de apă în stare lichidă pe planeta roşie, condiţie prealabilă vieţii, relatează AFP şi EFE.
Analiza imaginilor captate de sonda Mars Reconnaissance Orbiter, lansată în 2005 este prezentată într-un studiu publicat luni în revista Nature Geoscience şi realizat de Lujendra Ojha, Mary Beth Wilhelm, de la Centrul de cercetări al NASA din Moffett Field (California, SUA), şi Alfred McEwen, cercetător la Universitatea din Arizona.
Autorii studiului declară că au găsit în acele urme semne ale prezenţei unor săruri minerale ‘hidratate’, care necesită apă pentru a se forma. „Aceste rezultate susţin ferm ipoteza că aceste linii conţin apă în stare lichidă în timpul sezoanelor calde de pe Marte şi aceasta în zilele noastre”, afirmă studiul.
Astrofizicienii au emis de multă vreme ipoteza că aceste urme care apar sezonier pot fi formate de curgeri de apă sărată pe planeta roşie. Liniile, care pot avea câteva sute de metri lungime şi cinci metri lăţime, apar pe pante de pe Marte în timpul sezoanelor calde, se lungesc şi apoi dispar când temperaturile scad.
Însă imaginile furnizate de Mars Reconnaissance Orbiter nu sunt suficient de precise pentru a furniza detalii, pixelii din acestea fiind mai mari decât lăţimea urmelor.
Oamenii de ştiinţă anunţaseră în luna aprilie, tot în Nature Geoscience, că pe suprafaţa planetei Marte se găseau şi percloraţi de calciu. Percloratul, tip de sare identic cu cel menţionat astăzi, este foarte absorbant şi coboară punctul de îngheţare a apei, astfel încât aceasta rămâne lichidă la temperaturi mai reci.
Noul studiu aduce noi dovezi ale existenţei acestor fluxuri de apă sărată.
Agenţia aerospaţială americană, NASA, a confirmat luni, într-o conferinţă de presă, că a găsit ‘cele mai solide dovezi’ de până acum privind existenţa apei în stare lichidă pe planeta Marte.
Agenţia spaţială americană, NASA, a lansat un nou studiu în cadrul proiectului său de a trimite oameni pe Marte, transmite France Presse. Sase voluntari au acceptat să trăiască izolaţi, timp un an, într-un dom cu un diametru de 11 metri şi o înălţime de 6 metri.
În rarele ocazii în care vor părăsi domul, voluntarii se vor îmbrăca în costume de austronaut. Cei şase – 4 americani, un francez şi un german – vor avea acces limitat la internet şi vor consuma alimente speciale pentru astronauţi.
Experimentul este cel de-al treilea de acest gen, primele două durând 4, respectiv 8 luni.
NASA speră să lanseze o misiune către Marte în 2030.
NASA a dezminţit rapoartele apărute pe internet potrivit cărora un asteroid va lovi Pământul luna viitoare, provocând distrugeri pe scară largă.
Agenţia spaţială americană a informat că mai multe postări online în care se afirmă că un dezastru va avea loc între 15 şi 28 septembrie anul acesta sunt „eronate”.
Mai multe persoane care au raspândit zvonuri afirmă că lovitura cosmică va lovi în apropiere de Puerto Rico, distrugând părţi ale coastei atlantice americane şi Mexicul, precum şi America Centrală şi de Sud.
Teorii conspirative sugerează că autorităţile americane elaborează în secret planuri de urgenţă pentru catastrofa iminentă. Însă NASA a precizat că niciun obiect ceresc cunoscut nu are nicio şansă credibilă să lovească Terra în următorul secol.
O nouă exoplanetă foarte asemănătoare Pământului, descoperită cu ajutorul telescopului Kepler.
O echipă de astronomi a anunțat joi descoperirea, prin intermediul telescopului orbital Kepler, aparținând NASA, a unei exoplanete foarte asemănătoare Pământului, Kepler 452b, probabil cea mai asemănătoare dintre toate exoplanetele descoperite până în prezent, informează Reuters, AFP și Xinhua.
Această planetă, cu 60% mai mare decât Terra, este telurică și se află la distanța de 1.400 de ani lumină în constelația Cygnus (Lebăda).
Această descoperire face parte din noul catalog al descoperirilor făcute de telescopul Kepler, care cuprinde 500 de noi posibile exoplanete a căror existență trebuie confirmată de specialiști. Aceste 500 de posibile noi descoperiri se adaugă celor 4.175 de posibile exoplanete descoperite până în prezent de celebrul telescop orbital.
Noul catalog include și 12 planete mai mici decât Pământul și cu orbitele în așa-numita zonă de aur a stelei mamă, distanța la care apa să poată exista în stare lichidă la suprafața planetei.
Prima planetă a cărei existență a fost confirmată, din cele 500 de planete candidate, este Kepler 452b, iar astfel numărul exoplanetelor confirmate a ajuns la 1.030. Această planetă se află pe orbita unei stele foarte asemănătoare Soarelui, cu doar 4% mai masivă și cu 10% mai strălucitoare decât acesta. Conform calculelor astronomilor, această stea este și cu 1,5 miliarde de ani mai „bătrână” decât Soarele. În plus, distanța orbitală a planetei Kepler 452b este egală cu cea a Pământului față de Soare și astfel, la suprafața sa, poate exista apă în stare lichidă, principalul „ingredient” al vieții.
„Dacă Kepler 452b este într-adevăr o planetă telurică, poziția sa față de steaua în jurul căreia orbitează ne poate indica faptul că se află într-o perioadă de încălzire puternică din istoria climei sale”, conform lui Doug Caldwell, unul dintre astronomii care analizează datele transmise de telescopul Kepler. „Creșterea energiei degajate de o stea care îmbătrânește poate provoca evaporarea oceanelor de pe o astfel de planetă”, a adăugat el, precizând că aceasta va fi și soarta Pământului peste aproximativ 1 miliard de ani, când Soarele va fi mai bătrân și mai strălucitor.
Misiunea Kepler a costat 600 de milioane de dolari și a fost lansată în 2009. Până în prezent a urmărit peste 150.000 de stele în căutarea eventualelor planete aflate pe orbita acestora, transmite Agerpres
Sonda americană New Horizons a trecut astăzi prin punctul cel mai apropiat de planeta Pluto din cadrul misiunii sale.
Întâlnirea este considerată de specialiști principalul eveniment spațial al anului 2015.
După ce a parcurs aproximativ 5 miliarde de kilometri prin spaţiu, sonda s-a apropiat la o distanţă de 12.500 de kilometri de ţinta sa.
Survolul istoric va ajuta la obţinerea unor informaţii noi despre planeta pitică.
Datele vor fi transmise către Terra în următoarele 16 luni.
Sonda a avut la dispoziţie doar 30 de minute pentru a fotografia planeta Pluto și satelitul său, Charon, pentru a determina compoziția acestora și a scana atmosfera planetei pitice.
Peste 3.000 de copii vizitat la City Park expoziţia interactivă „Copiii cuceresc spaţiul” – cea mai mare călătorie în lumea fascinantă a spațiului cosmic, dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani .
Evenimentul va continua până pe 27 aprilie.
Expoziția interactivă este o şansă inedită pentru cei mici de a învăța noțiunile de bază în astronomie în cadrul unui curs interactiv de 45 de minute, dar și de a descoperi tainele călătoriilor în cosmos în calitate de astronauți echipați pentru o misiune în spațiu.
Pe parcursul lecției interactive, copiii sunt supravegheați de mentori care le vor dezvălui misterele universului, iar la finalul călătoriei vor primi Certificat de Astronaut.
Expoziția se bucură de un succes foarte mare în rândul copiiilor pentru că este o metoda interactivă de acumulare a cunoştiinţelor despre spaţiul cosmic.
Pe lângă modul interactiv, expoziția le oferă copiilor și posibilitatea de a învăța sistemul solar și de a descoperi cum funcționează un telescop spațial. Imaginile din cadrul expoziției Kids on the Moon sunt fotografii oficiale împrumutate de ESA (Agenția Spațială Europeană) și NASA. În plus, fotografiile astonauților celebri precum: Rick Hleb, Buzz Aldrin, Bruce McCandless, Story Musgrave, Jake Garn și Alexander Poleschuk sunt cu semnătura celor care au transformat explorarea spațiului într-un obiectiv al întregii omeniri.
Un tur interactiv se organizează pentru minimum 15 copii, în baza unui bilet în valoare de 10 lei, achiziționat de la Info Desk -ul din City Park Mall
Casa de licitaţii „RM Auctions”, cu sediul în Canada, plănuieşte să scoată la vânzare cea mai rapidă rachetă din lume. Racheta este rezultatul colaborării dintre NASA şi un institut din Rusia, a costat 101 milioane de dolari şi a fost finalizată în anii ’90. Racheta atingea viteza de 6.900 de km pe oră, doborând astfel recordul mondial în materie.
Vehiculul cosmic ruso-american are valoare istorică din acest punct de vedere, urmând a fi scos la licitaţie la Londra, în data de 8 septembrie. Nu există încă niciun preţ de pornire stabilit pentru rachetă.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.