Idei transformate în afaceri la Universitatea Tehnică din Iaşi
Publicat de Dan Boanţă, 10 februarie 2019, 10:29
11 laboratoare de instruire, 80 de profesori şi 500 de studenţi implicaţi.
Este vorba despre proiectul „AntreprenorIng”, finanţat în cadrul unui proiect european, cu scopul de a dezolta cultura antreprenonrială a studenţilor de la UniversitateaTehnică din Iaşi, în perioada 2019-2021.
„În fiecare facultate vom amenaja câte un spaţiu. Atunci când am scris proiectul aceste spaţii erau deja identificate, deja s-au făcut nişte calcule, nişte cheltuieli preliminare cu privire la reabilitarea acestor spaţii, care vor avea o amprentă comună. Ele vor fi reabilitate pe baza unor proiecte elaborate de colegii noştri de la arhitectură în aşa fel în cât să dispunem de o reţea mai non-conformistă, de o reţea care să se rupă de sala clasică de seminar”, a declarat, prorectorul Neculai Seghedin de la Universitatea Tehnică din Iaşi.
Proiectul a fost divizat în două faze. Astfel, în prima fază vor fi instruite 80 de cadre didactice de la cele 11 facultăţi pentru a-şi îmbunătăţi competenţele în vederea proiectării şi susţinerii de cursuri antreprenoriale. Apoi, vor fi selectaţi 500 de studenţi din anii trei şi patru care vor primi pachete integrate de sprijin în dezvoltarea capacităţilor antreprenoriale corelate cu nevoile pieţei muncii.
„Dorim să pregătim şi profesori din facultăţi care să predea anumite elemente de antreprenoriat specifice domeniului respectiv – domeniul electric, domeniul construcţiilor, domeniul mecanic, domeniul chimiei, domeniul textilei, etc. Sunt elemente specifice pe care noi vrem ca să le predăm stundeţilor bineînţeles în vederea unei inserţii mai uşoare pe piaţa muncii”, a mai spus Neculai Seghedin.
La sfârşitul perioadei de instruire, studenţii vor obţine un certificat care să ateste competenţele în antreprenoriat, iar materiile care vor fi predate în cadrul acestor pregătiri vor fi îmbinate cu cele de creativitate, de inventică, de proprietate, de gândire critică şi de comunicare.
„Poate nu toţi vor avea afacerile lor, dar se vor putea implica în colectivitate, în afacerile altora având aceste cunoştinţe de antreprenoriat foarte proaspete şi însuşite în mod sistematic”, a precizat prorectorul politehnicii ieşene.
Reprezentaţii Universităţii Politehnice din Iaşi doresc ca aceste cursuri să devină o constantă în politehnica ieşeană şi după ce se va încheia implmentarea proiectului.
În total, pentru proeictul ”AntreprenorIng” vor fi investiţi 8 milioane de lei prin Programul Operaţional Capital Uman.
iasi