Peste o sută de tineri, selectaţi din ţări de pe patru continente, participă în această săptămână la MILSET Expo Sciences Europe, manifestare găzduită de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).
Expo Sciences Europe este o expoziţie internaţională de ştiinţă şi inventică pentru tineret, ce se desfăşoară pentru prima dată în România.
Tinerii care participă în această săptămână la activităţile organizate la Suceava în cadrul acestei manifestări sunt din Algeria, Belgia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Italia, Coreea de Sud, Luxemburg, Mexic, Nepal, Olanda, Polonia, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Tunisia, Turcia, Ucraina şi România.
Programul cuprinde expoziţii de proiecte ale elevilor, prezentări pe teme ştiinţifice, workshop-uri şi ateliere, prezentări ale unor cercetători internaţionali şi ale unor firme, vizite ştiinţifice şi culturale în municipiul Suceava şi în judeţ, seri culturale româneşti şi internaţionale, concursuri pe teme ştiinţifice.
Studenții din România au devenit de-a lungul anilor un grup aparte. Acest grup se împarte în două categorii mari: tinerii născuți în România, care nu știu de ce vin străinii să învețe în țara aceasta, și studenții străini care ajung la Universitățile de la noi.
De asemenea, există o a treia categorie: studenții care au plecat la studii în străinătate pentru un an, doi și s-au întors pentru a continua să studieze în România.
De ce vin studenții străini la Universitățile din România?
În fiecare an, aproape 30.000 de străini vin să înveţe în România. Cât de multă carte pot, pe bani puţini. Nepal, Guineea, Bermude, Zambia, Anglia, Franța, Germania, Suedia, Tunisia, Grecia, Israel, reprezintă țările cu numărul cel mai mare de studenți în România.
Dacă ar fi să facem și un clasament, locul I îl ocupă Tunisia cu peste 1150 de tineri, apoi locul II Israel, cu 1000 de studenți, iar pe locul III se află Franța cu un număr total de 967 de studenți înscriși.
Universităţile româneşti devin tot mai atractive pentru studenţii străini. Motivul este foarte simplu: nivelul de educaţie este ridicat, în timp ce taxele sunt mici, prin comparaţie cu cele din alte state europene.
Cei mai mulţi aleg medicina, dar şi ştiinţele politice, administraţie sau afaceri. Orașele în care găsește cei mai mulți studenți străini sunt Bucureşti, Constanţa, Cluj, Iaşi.
De ce vor studenții români să studieze în altă țară?
Nivelul de trai și condițiile de viață sunt mai ridicate în Occident, iar salariul mediu poate fi și de patru ori mai mare decât în România, conform datelor Eurostat.
Infrastructura, educația și sistemul de sănătate sunt superioare în Europa Occidentală. Drumurile publice și transportul în comun, elementele care fac posibilă cooperarea oamenilor, sunt mult mai bune decât în România. Educația, rămasă cu mult în urmă aici, este valorificată în societățile europene. De asemenea, cei care depun efort pentru a învăța sunt răsplătiți pe măsură mai târziu – salarii bune, status social, recunoașterea performanței.
Cetățenii și rezidenții sunt tratați cu respect de instituțiile publice. Încrederea și respectul sunt doi piloni esențiali pe care o societate civilizată se sprijină. Atunci când instituțiile publice nu operează în interesul cetățenilor, ci în interesul birocrației și al decidenților politici, sistemul public nu mai este funcțional, iar de acest fapt suferă cetățenii.
Atunci, dacă studenții români doresc să plece să studieze în străinătate, de ce nu o fac?!
Răspunul la această întrebare variază, fiecare tânăr având diferite motive. Unul dintre obstacole ar putea fi lipsa banilor. Altul, deși doresc acest lucru, nu pot pentru că rădăcinile lor sunt atât de puternice prinse în solul românesc, încât cred că nu vor face față unui mediu atât de diferit față de cel din țara lor.
Acest subiect este atât de complex pentru că vorbim despre oameni, dorințe, sentimente. Fiecare are motivul lui, fie că pleacă, fie că rămân.
Acest subiect poate fi dezbătut la nesfârșit, însă astăzi ne oprim aici.
Prin intermediul campaniei umanitare ‘Bucurie pentru Nepal’, iniţiată de alpinistul Alex Găvan, s-a strâns suma de 101.000 de euro.
Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea unor proiecte de reconstrucţie post-cutremur, în Nepal.
Majoritatea donaţiilor au venit de la persoane private care au trimis un SMS în valoare de 2 euro la un număr pus la dispoziţie prin platforma www.donatie.ro.
Numărul a fost dezactivat din 1 august şi nu mai poate fi folosit pentru a susţine această cauză.
În perioada august-septembrie se vor mai putea face donaţii pe site-ul www.alexgavan.ro/nepal.
Campania ‘Bucurie pentru Nepal’ a fost lansată în luna mai, ca răspuns la tragedia care s-a produs în urma cutremurului din 25 aprilie, care l-a surprins pe Alex Găvan în Tabăra de Bază de pe Lhotse.
Săptămîna trecută a avut loc la Bruxelles cel de-al 5-lea Forum European de Protecţie Civilă.
Peste 900 de experţi de pe-ntregul continent au participat la dezbaterile având ca temă modalităţile de pregătire şi reacţie comună la calamităţile naturale sau cauzate de om.
Detalii aflăm de la Papp-Zakor András, în cadrul rubricii Local, regional, european – EuranetPlus
Forumul European de Protecţie Civilă este un eveniment bianual. Tema centrală a ediţiei actuale a fost sintetizată în două cuvinte cheie: „parteneriat şi inovare”.
Organizatorii s-au folosit de ocazie inclusiv pentru a publica rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru referitor la protecţia civilă. Conform acestuia aproape 90% din cetăţenii Uniunii sunt în favoarea unei politici comune în acest domeniu, având în vedere caracterul transfrontalier al atât de multor dezastre şi calamităţi. Aproape acelaşi procent s-a declarat în favoarea principiului ca UE să acorde ajutor oricărei ţări din lume lovite de un dezastru.
Cetăţenii Europei sunt de acord în privinţa necesităţii coordinării acţiunilor UE în ceea ce priveşte dezastrele, considerând că această modalitate este mai eficientă decât acţiunile individuale ale oricărei dintre ţări. Consecinţele deazastrelor afectează în mod frecvent mai multe ţări în acelaşi timp. Suntem hotărâţi să conlucrăm în continuare pentru a ne pune la punct prevenţia şi a ne perfecţiona pregătirea
spunea comisarul UE pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.
Un aport deosebit în elaborea noilor procedee de minimizare a riscurilor şi de limitare a consecinţelor îl au cercetarea şi inovarea, puncte forte ale Uniunii Europene.
Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă:
Coordonarea eficientă şi planificarea prevenţiei, a intervenţiei în cazul dezastrelor este responsabilitatea fiecăruia. Dar este în mod clar responsabilitatea acelor naţiuni, care sunt cele mai bine echipate, care pot lucra efectiv pentru reducerea riscurilor, care pot orienta şi salva în caz de nevoie! Un anume grad de risc va exista întotdeauna. Acest grad poate fi chiar ridicat câteodata. Dar la nivelul Uniunii Europene, la nivel internaţional trebuie să punem la punct metode şi căi practice de coordonare a cercetării în domeniul reducerii riscurilor, a prevenirii dezastrelor.
Europa are deja contribuţii majore în acest domeniu, a ţinut să accentueze comisarul Carlos Moedas, care a dat ca exemplu programul Copernicus şi sistemul de avertizare timpurie în caz de cutremur EU REAKT.
Programul Copernicus, ochii Europei aţintiti asupra Pământului evoluează la ora actuală de la un program de cercetare spre unul activ pe teren. Sistemul său de Management al Urgenţelor a fost activat de cutremurul devastator din Nepal, furnizând hărţi de referinţă echipelor internaţionale de salvare chiar a doua zi!
Un exemplu interesant este şi proiectul EU REAKT, al cărui sistem permite localizarea în doar 2 minute a oricărei activităţi seismice, zonele în care seismul s-a resimţit, unde s-au putut înregistra pagube, în care ar putea fi nevoie de ajutor.
Mecanismul UE de protecţie civilă – cadrul comun de răspuns coordonat la urgenţe – a stat la baza a peste 200 de acţiuni europene de ajutorare din 2001 şi până-n prezent, inclusiv după recentul seism din Nepal.
Aproximativ 2 milioane de copii au fost afectaţi de cutremurul mortal de sâmbătă din Nepal, iar impactul acestei calamitaţi încă se resimte. Se estimează că aproximativ 5.000 de școli au fost distruse complet, ceea ce va declanşa efecte devastatoare pe termen lung în vieţile copiilor din zonă. Spre exemplu, numai în Gorkha, numărul şcolilor se ridică la 500, iar numărul de elevi la 75.000.
Copiii din Nepal vor avea nevoie de ajutorul comunității internaționale pentru a reconstrui 5.000 de școli distruse și repararea celor care au fost deteriorate – în caz contrar, acest dezastru amenință să priveze mii de copii de dreptul lor de bază la educație pentru luni de zile, sau chiar pentru ani ce vor urma. Rutina şcolară este una dintre cele mai bune metode pentru copii de a reveni la un sentiment de normalitate și a vorbi despre experiențele lor cu colegii, ajutându-i să se recupereze din trauma dezastrului.
Save the Children distribuie ajutoare într-unele dintre cele mai afectate zone din Nepal, inclusiv Gorkha și Valea Kathmandu. În ciuda provocărilor de pe teren, echipa aduce provizii pe cale aeriană și rutieră pentru a reface stocurile diminuate. 136 de tone de ajutoare urmează să aterizeze în țară în următoarele zile – printre care se număra apă, săpun sau echipamente medicale dar şi mii de pături şi prelate, ce vor sosi pe cale rutieră, din India.
Cel puţin 11 sate din regiunea Gorkha au fost distruse complet – inclusiv 60% din centrele de sănătate și 80% din gospodării – lăsând în urmă oameni disperați și familii fără adăpost. Save the Children depune eforturi consistente pentru a oferi ajutoare urgente şi un adăpost temporar celor mai vulnerabili. Se estimează că zeci de mii de copii şi-au petrecut ultimele nopţi în aer liber, pentru că nu pot sau pur și simplu le este prea frică să se întoarcă la casele lor. Mulţi au suferit leziuni în urma cutremurului sau au văzut membrii familiilor lor răniţi sau ucişi.
“Lansăm şi noi, Salvaţi Copiii România, un apel de urgenţă pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili din Nepal, care au nevoie de noi. Puteţi să donaţi 2 euro la SMS 8825 şi veţi contribui la distribuirea ajutoarelor vitale. Suntem în legătură strânsă cu colegii noştri de la Save the Children Nepal, iar fondurile strânse vor ajunge la ei în cel mai scurt timp”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.
Mai multe informaţii despre campanie şi despre posibilitatea de a dona online, pe pagina Salvaţi Copiii: http://salvaticopiii.ro/?id2=0001000300030001
Notă pentru editori
Cifra estimativă de școli distruse de cutremur a fost furnizată de către Humanitarian Country Team din Nepal, echipa din care face parte şi Organizaţia Save the Children.
Organizaţia Save the Children este prezentă în Nepal din 1976, activitatea sa concentrându-se pe educație, în special dezvoltarea timpurie și învățământul primar, precum și pe sănătatea de bază, inclusiv sănătatea copilului şi a mamei sau prevenirea şi îngrijirea în cazul unor boli precum HIV sau SIDA. Save the Children activează în 63 de districte din Nepal.
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, Copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 au fost implicaţi în campanile şi programele desfăşurate de Organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.
Comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, in urma vizitei in Sudanul de Sud, anunță că va fi solicitat un nou suport vital în sumă de 50 de milioane € de la Uniunea Europeană pentru victimele acestei crize umanitare. De asemenea, comisarul a declarat că s-au mobilizat toate resursele pentru intervenții de urgență, în urma cutremurului devastator care a lovit Nepalul .
De mai bine de un an, cel mai tânăr stat din lume a fost afectat de o criză majoră care a cuprins întreaga regiune , inclusiv Kenya , Etiopia , Sudan și Uganda .
ONU estimează că două milioane și jumătate de oameni din Sudanul de Sud se confruntă cu probleme grave legate de securitatea alimentară, iar situația s-ar putea deteriora și mai mult .
„Am asistat direct la suferința imensă a populației din Sudanul de Sud. Oameni care au fost forțați să își părăsească locuințele și să caute cu disperare un loc sigur pentru a trăi. Persoane care nu dispun de posibilitatea de a-și câștiga existența. Au suferit destul! ” a declarat comisarul Stylianides.
Comandanții au datoria de a avea grijă de popor. Conducătorii țării trebuie să lucreze împreună pentru binele și viitorul țării.
Noul pachet de ajutor, odată aprobat de autoritățile bugetare, va oferi asistență de salvare imediată (adăpost, apă, materiale de igienă și de protecție).
Comisarul Stylianides a mai anunțat sâmbătă că a mobilizat toate resursele Comisiei Europene pentru intervenții de urgență, din cauza cutremurului devastator care a lovit Nepalul . Uniunea Europeană este acolo unde este nevoie pentru a ajuta în caz de dezastru.
Mecanismul de protecție civilă al UE este activat și suntem în contact cu statele membre pentru a asigura echipe de căutare și salvare , unitățile medicale și adăpost în zonele cele mai afectate din Nepal – a declarat comisarul
Un nou cutremur puternic s-a produs duminică în India şi Nepal, clădirile fiind zdruncinate la New Delhi, relatează Reuters.
Potrivit United States Geological Survey, această replică a avut magnitudinea de 6,7, după primul cutremur de 7,9 ce a lovit sâmbătă regiunea şi în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 2.000 de persoane.
‘Un alt cutremur, este o replică chiar acum’, a declarat telefonic alpinistul indian Arjun Vajpai de la tabăra de bază de pe Muntele Makalu, 20 km de Everest. Potrivit Reuters, în convorbirea telefonică se puteau auzi ţipete şi zgomotul unei avalanşe.
O replică puternică, având magnitudinea de moment 6,7, a avut loc duminică în Nepal. Eforturile de salvare se intensifică în urma seismului, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare, în condiţiile în care bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 1.900 de morţi, 17 alpinişti, între care un inginer Google, fiind ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest.
Bilanţul morţilor după cutremurul din Nepal ar putea ajunge la 4.500, de trei ori mai mult decât estimarea actuală, a declarat ministrul nepalez al informaţiilor Minendra Rijal, citat de agenţia DPA.
‘Cele mai mari distrugeri au avut loc în districtul Gorkha, epicentrul seismului’, a precizat el, referindu-se la o zonă la vest de Kathmandu. ‘Armata nepaleză a lansat o operaţiune de salvare folosind elicoptere cu echipamente cu vedere nocturnă’, a adăugat Rijal în faţa reporterilor.
Poliţia nepaleză a anunţat, citată de Kantipur, un site web de ştiri din Nepal, că 45.000
de persoane au fost rănite.
Şeful Societăţii Naţionale de Geologie, Lokbijay Adhikari, a declarat pentru Kantipur că 65 de replici au avut loc în Nepal în opt ore după primul cutremur, adaugă DPA.
MAE face apel la cetăţenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur să informeze asupra acestui lucru la numărul de telefon 0728.557.116 sau pe email la adresa comunicare.consulara@mae.ro
UPDATE ora 17.25: Opt români se află în zona unde s-a produs cutremurul. Doi dintre ei au fost găsiţi, datorită faptului că erau înregistraţi în evidenţele ambasadei României în India, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Relaţii Consulare din cadrul Ministerului de Externe, Florin Pîrvu.
El a precizat că atât misiunea diplomatică din New Delhi, cât şi Consulatul din Nepal continuă căutarea celorlalţi cetăţeni.
…………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE: 758 de oameni au murit în Nepal în urma cutremurului de 7.9 pe Richter, produs sâmbătă dimineaţã, potrivit celui mai recent bilanţ furnizat de autoritãţi. Mai multe clãdiri din capitala Katmandu, dar şi din districtele din apropiere, au fost distruse, numeroase persoane se aflã sub dãrâmãturi, iar spitalele se confruntã cu un numãr mare de rãniţi. Liniile telefonice nu funcţioneazã, singurele informaţii disponibile fiind furnizate prin intermediul reţelelor de socializare. Cutremurul, cel mai puternic înregistrat în Nepal în ultimii 80 de ani, a fost resimţit şi în India şi Pakistan, dar şi în taberele alpiniştilor amplasate în jurul vîrfului Everest, unde au avut loc mai multe avalanşe. Într-una din acestea şi-au pierdut viaţa 10 persoane, potrivit unui responsabil local citat de Reuters.
După cutremurul din Nepal, ambasada României în India a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile competente nepaleze, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare privind posibila existenţă printre victime a unor persoane de cetăţenie română şi pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români potenţial afectaţi. Până în prezent, misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetăţenilor români aflaţi in zona afectată şi nici vreo confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime. Atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal, menţin legătura permanentă cu autorităţile locale şi monitorizează evoluţia situaţiei din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate.
………………………………………………………………………………………………………….
Peste 150 de oameni au murit în capitala Nepalului, Kathmandu, în urma cutremurului de 7,9 pe scara Richter, produs sâmbătă dimineaţă, anunţă oficiali ai guvernului, citaţi de CNN.
Mai multe clădiri din oraş, dar şi din districtele din apropiere au fost distruse şi numeroase persoane sunt prinse sub dărâmături. 50 de persoane sunt blocate numai sub ruinele unui turn istoric prăbuşit la Kathmandu.
Autorităţile se tem că bilanţul ar putea creşte, în condiţiile în care spitalele se confruntă cu un număr mare de răniţi. Liniile telefonice nu funcţionează, iar singurele informaţii disponibile sunt furnizate prin intermediul reţelelor de socializare.
Cutremurul a fost resimţit şi în India şi Pakistan, dar şi în Munţii Everest, unde au avut loc mai multe avalanşe. Alpinistul român Alex Găvan, care se află într-o expediţie în zonă, a anunţat pe Facebook că nu a fost rănit.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.