La primul summit mondial privind acțiunile umanitare organizat vreodată, în perioada 23-24 mai, la Istanbul, accentul a fost pus pe găsirea unor modalități de a sprijini mult prea solicitatul sistem de ajutor umanitar.
În acest sens, Uniunea Europeană a anunțat măsuri concrete, printre care și alocarea unui ajutor de 5 milioane de euro pentru platforma „Educația nu poate aștepta – Un fond pentru educație în situații de urgență”. Aceasta are ca scop strângerea de fonduri în valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari în primul an, vizând, la 5 ani, un număr de 75 de milioane de copii și de tineri afectați de crize care să poată beneficia de educație.
Comisarul european pentru cooperare internațională și dezvoltare, Neven Mimica, a subliniat că rezolvarea situațiilor de criză nu depinde doar de sumele acordate ca ajutor:
”Acum este timpul să reflectăm nu doar la cât de mult dăm, ci la cum dăm … Trebuie să dezvoltăm potențialul celor strămutați și al țărilor gazdă prin investirea în acces la locuri de muncă, mijloace de trai și servicii de bază.”
De altfel, o finanțare eficientă și eficace, prevenirea și încheierea crizelor și reducerea decalajului dintre activitățile umanitare și cele de dezvoltare reprezintă câteva dintre angajamentele individuale asumate de Uniunea Europeană. Totodată, aceasta urmărește realizarea unor progrese semnificative în legătură cu fiecare dintre cele cinci domenii principale de responsabilitate pentru care ONU a formulat angajamente de bază.
Ministrii de externe ai statelor membre au decis sa includa in politicile de dezvoltare ale Uniunii subiecte mai putin obisnuite pana acum pe agenda diplomatiei europene cum ar fi cele referitoare la fenomenul migratiei.
Comisarul european pentru cooperare Internationala si Dezvoltare, Neven Mimica spune ca trebuie sa existe o stransa coeziune in politica externa si ca strategiile de dezvoltare trebuie sa tina seama de faptul ca pacea si securitatea depind de cum este gestionat fenomenul migratiei si de capacitatea de a acorda ajutor umanitar tarilor care se confrunta cu situatii de criza.
La randul sau seful diplomatiei europene, Federica Mogherini a subliniat importanta coordonarii eforturilor statelor membre
“Important din punct de vedere politic este ca ne indreptam spre o politica de dezvoltare care este mult mai complexa si acopera diferite aspecte nu numai pe cele legate exclusiv de cooperarea pentru dezvoltare ci le include desigur si pe cele referitoare la dezvoltare si migratie, dezvoltare si securitate. Subiectul migratiei in special se regaseste constant pe agenda noastra. Intotdeauna m-am referit la necesitatea ca Uniunea Europeana sa vorbeasca pe o singura voce, mai ales in Africa dar si in alte parti ale lumii, adica in Asia.”
Comisia Europeană a dat publicităţii Comunicarea intitulată Parteneriat global pentru eradicarea sărăciei şi dezvoltare sustenabilă după 2015.
Documentul sintetizează viziunea Comisiei asupra principiilor generale şi a elementelor majore care ar trebui să stea la baza implementării Agendei de dezvoltare post 2015, proces iniţiat şi derulat de Organizaţia Naţiunilor Unite, menit să traseze cadrul viitor al dezvoltării globale.
Mai multe detalii aflăm de la Papp-Zakor András, Radio România Cluj, în cadrul rubricii Local, regional, european – EuranetPlus
La Summitul Mileniului de la New York din septembrie 2000, conducătorii naţiunilor participante adoptau Declaraţia ONU a Mileniului. Prin aceasta şefii de stat şi de guverne se angajau la un parteneriat global, propunând un set de obiective concrete, cu termen de îndeplinire în 2015, care au devenit cunoscute ca Obiectivele de dezvoltare ale mileniului. Printre acestea se numără eradicarea sărăciei extreme şi a foametei, educaţia primară universală, egalitatea dintre sexe, combaterea unor boli grave cu incidenţă ridicată şi asigurarea stabilităţii mediului înconjurător.
Agenda de dezvoltare post 2015 îşi propune să continue acest demers. În iulie anul trecut Grupul de lucru al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite a propus un set de 17 obiective vizând problematici cum ar fi sărăcia, securitatea alimentară, sănătatea, energia, dezvoltarea sustenabilă sau schimbarea climatică. Amplul proces de consultări şi negocieri va culmina cu Summitul ONU care va avea loc în luna septembrie a acestui an, reuniune la care liderii mondiali vor trebui să-şi dea acordul pentru noua agendă, inclusiv setul de obiective ale dezvoltării globale.
Comunicarea formulată de Comisia Europeană reprezintă practic punctul de vedere european privind liniile directoare ale Agendei de dezvoltare post 2015.
Neven Mimica, comisar pentru cooperarea internaţională şi dezvoltare:
Finanţarea este un element crucial! Acest aspect include mobilizarea şi utilizarea eficientă a resurselor publice cum ar fi de exemplu impozitele. Finanţarea publică internaţională va rămâne importantă pentru câteva din ţările cele mai puţin dezvoltate. Suntem gata de a ne îndeplini partea noastră din obligaţii dar dorim să-ncurajăm şi pe alţii să-şi asume mai multe contribuţii. Credem că toate ţările dezvoltate, inclusiv Uniunea Europeană ar trebui să atingă ţinta trasată de Naţiunile Unite, adică 0,7% din Venitul Naţional Brut alocat asistenţei oficiale pentru dezvoltare.
Comunicarea Comisiei Europene formulează un total de 9 principii generale şi componente determinante ale oricăror acţiuni viitoare, de la cadrul legal şi instrumentele economice adecvate, mobilizarea inclusiv a sectorului privat, până la exploatarea efectelor favorabile ale migraţiei, respectiv necesitatea transparenţei totale.
Karmenu Vella, comisar pentru Mediu, afaceri maritime şi pescuit:
Pentru ca această agendă să se dovedească de succes pe termen lung, va trebui să încorporeze cele trei dimensiuni ale dezvoltării sustenabile: cea socială, cea economică şi cea de mediu. Ea trebuie să fie de asemenea universală, angajând toate ţările! Comunicarea adoptată astăzi de noi satisface aceste cerinţe. Stă la baza aportului european la negocierile din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, care urmează să ducă la trasarea unui cadru pentru dezvoltarea sustenabilă de după 2015.
Săptămâna trecută, la Riga, în Letonia, a avut loc lansarea Anului European, moment care a marcat începutul Preşedinţiei letone la Consiliul Uniunii Europene. Astfel anul 2015 este un an special pentru dezvoltare, nu doar un nou început ci şi un termen limită.
Este prima dată în istoria Uniunii Europene când anul European este dedicat politicilor externe graniţelor Uniunii si rolului pe care Europa trebuie să-l joace în lume.
Organizaţiile europene pentru dezvoltare au sansa unică de a demonstra angajamentul Europei fată de eradicarea sărăciei la nivel global şi de a încuraja mai mulţi europeni să se implice în acţiuni de dezvoltare.
Neven Mimica, comisarul European pentru cooperare internaţională şi dezvoltare despre rolul de donator al UE
Uniunea Europeana si cele 28 de state memebre ale sale sămân cel mai important donator de asistenţă din lume. În anul 2013 am acordat peste 56 de miliarde de euro în cadrul programelor de asistenţă, mai mult de jumătate din ceea ce înseamnă ajutor la nivel mondial. Ceea ce ne dorim insă cu adevărat, obiectivul nostru principal este să devenim, nu cel mai mare ci cel mai bun. Tocmai de aceea noua noastră agendă vizând dezvoltarea este atât de importantă.
Comisarul Mimica a mai precizat că cetăţenii europeni sunt deschişi acestor eforturi, cum reiese din Eurobarometru iar cele trei provocări majore pentru viitorul tărilor in curs de dezvoltare sunt : sănătatea, pacea şi securitatea şi educaţia.
85% dintre ei consideră că este important să ajuți oamenii din țările în curs de dezvoltare, cu 2% mai mulți decât în 2013. De asemenea, 67% din respondenți cred este bine ca acest ajutor să crească- în ciuda situației economice dificile. Nivelul personal de implicare al cetăţenilor Uniunii este, de asemenea, foarte ridicat. Oamenii sunt gata să contribuie și personal la dezvoltarea cooperării-unul din doi europeni ar fi dispus să plătească mai mult pentru produse provenind din țări în curs de dezvoltare, pentru a le susține creșterea. Voluntariatul este, pentru 75% dintre europeni, o altă modalitate prin care se poate sprijini reducerea sărăciei în țările în curs de dezvoltare.Este, de asemenea, interesant de observant că trei sferturi dintre cei chestionaţi cred că Europa însăşi beneficiază de pe urma furnizării de ajutor celor care au nevoie de sprijin având o influență pozitivă asupra cetățenilor săi, și contribuind la crearea unei lumi mai pașnice și mai corecte.”
Un moment important al Anului European Pentru Dezvoltare va fi la 1 mai deschiderea Expoziţiei universale de la Milano cu tema: Hrănirea planetei, Energie pentru viaţă.
Comisarul pentru cooperare internațională și dezvoltare, Neven Mimica, a prezentat ieri cel mai recent Eurobarometru, pentru a marca începutul Anului European al Dezvoltării
Uniunea Europeană, în acest moment, este cel mai mare furnizor de ajutor în lume, dar trebuie să devină și cel mai performant.
Cetățenii europeni sunt deschiși în această privință, după cum arată datele eurobarometrului prezentate de comisarul Mimica:
” 85% dintre ei consideră că este important să ajuți oamenii din țările în curs de dezvoltare, cu 2% mai mulți decât în 2013. De asemenea, 67% din respondenți cred este bine ca acest ajutor să crească- în ciuda situației economice dificile. Oamenii sunt gata să contribuie și personal la dezvoltarea cooperării-unul din doi europeni ar fi dispus să plătească mai mult pentru produse provenind din țări în curs de dezvoltare, pentru a le susține creșterea. Voluntariatul este, pentru 75% dintre europeni, o altă modalitate prin care se poate sprijini reducerea sărăciei în țările în curs de dezvoltare.
Aproape trei sferturi dintre cei chestionați consideră că furnizarea de ajutor celor care au nevoie de sprijin este și în beneficiul Europei, având o influență pozitivă asupra cetățenilor săi, și contribuind la crearea unei lumi mai pașnice și mai corecte.”
Comisarul Mimica a adăugat că cetățenii europeni au toate motivele să fie mândri de politica internațională de dezvoltare.Anul European al Dezvoltării, pentru prima oară, se concentrează asupra a ceea ce se întâmplă în afara Uniunii Europene, nu în interiorul său.Iar cele trei provocări majore pentru viitorul țărilor în curs de dezvoltare, identificate de cetățenii Europei care au răspuns la întrebările Eurobarometrului sunt: sănătatea, pacea și securitatea și educația.
La Bruxelles a fost lansată o campanie de conștientizare cu ocazia Săptămânii Internaționale a Securității Produselor
Publicat de Andrei Cretoiu,
19 iunie 2014, 10:29 / actualizat: 19 iunie 2014, 14:58
Cu ocazia Săptămânii Internaționale a Securității Produselor, s-a lansat ieri, la Bruxelles, o campanie de conștientizare a riscului folosirii bateriilor de tip buton sau monedă. Acestea sunt utilizate într-o mulțime de dispozitive electronice, dar, în foarte multe cazuri, sunt înghițite de copii și cauzează grave probleme de sănătate sau chiar moartea. D-nul Neven Mimica, membru al Comisiei Europene, responsabil cu politica consumatorilor, a declarat:
Design-ul industrial este cel care trebuie sa previna accesul prea usor la baterii. De asemenea,pasul urmator va fi să colectăm toate datele – și sunt multe incidente nefericite legate de ingestia bateriilor- numai in Uniunea Europeana s-a înregistrat decesul a 3 copii, în Franța și Letonia. Apoi, probabil ne vom gândi la următoarele măsuri legislative, pentru a crește nivelul securității, în producția de baterii
De asemennea, dnul Elliot Kaye, director executiv al Comisiei pentru securitatea productiei si consumatori din Statele Unite a apreciat că:
Încercăm, cu siguranță, să facem mai mult pentru educația consumatorilor. Cred că cei care produc bateriile au toate șansele să se miște mai repede, dacă vom lucra împreună, dacă vom colabora
Activitățile campaniei se deruleaza la nivel mondial, până în 20 iunie
„E dreptul tău! Acționează!” Acesta este sloganul care se pare că se bucură de tot mai mulţi simpatizanţi în România. Tendinţa este certificată de rezultatele ultimului sondaj Eurobarometru privind drepturile consumatorilor din România.
Cert este că pentru a putea beneficia pe deplin de avantajele legislației privind drepturile consumatorilor, cetățenii trebuie să își cunoască drepturile și să le exercite în viața lor de zi cu zi. Sosit în România cu acest mesaj, comisarul european pentru protecția consumatorilor, Neven Mimica, ne spune că Directiva pentru drepturile consumatorilor oferă un nou set nou de reglementări care au intrat în vigoare la sfîrşitul săptămînii trecute. Din cele 10 noi drepturi, comisarul Mimica ne atrage atenţia asupra cîtorva începînd cu dreptul cumpărătorului de a renunţa, de a se răzgîndi în achiziţionarea unui produs on line de oriunde în U.E.
Aveţi dreptul să returnaţi un produs cumpărat on line şi să primiţi banii înapoi în maximum 14 zile din momentul în care l-aţi primit. Va trebui să achitaţi numai costul transportului în cazul în care acest lucru v-a fost comunicat de către vînzător. Altfel, dacă acest detaliu nu a fost specificat, nu trebuie să plătiţi nici transportul.
În privinţa plăţilor on line, cu cardul, noile reglementări interzic supra-costurile. Vor fi interzise şi vor dispărea din programele electronice şi căsuţele ”cîmp obligatoriu de bifat” pentru servicii conexe cum se întîmpla, de exemplu, în cazul achiziţionării on line a biletelor pentru călătoriile cu avionul. De asemeni, Directiva scoate în afara legii orice tentativă de a ataşa costuri ascunse unui produs, orice fel cost „capcană” pentru cumpărăturile on line.
Prezent la Bucureşti, comisarul european pentru protecția consumatorilor, Neven Mimica constată:
Autoritatea Naţională pentru protecţia Consumatorilor din România se conformează şi implementează aceste noi reglementări. Uniunea Europeană susţine această activitate punînd la dispoziţia publicului materiale orientative, o informare – rezumat despre drepturile consumatorilor. Ne dorim să conlucrăm cu mediul de afaceri din România pentru că indiferent că sînt companii mici şi mijlocii sau firme mari. Şi ei trebuie să cunoască drepturile consumatorilor. Ei trebuie să respecte drepturile consumatorilor şi trebuie să poată avea certitudinea că şi alţi parteneri respectă aceste reguli. Sînt convins că acele companii care au o viziune orientată spre consumator au un avantaj în mediul concurenţial şi că aceasta este cheia unei dezvoltări economice în viitor.
Vizita comisarului european pentru protecția consumatorilor în România se înscrie în
cadrul unei serii de misiuni dedicată consumatorilor în statele membre în care există un potențial ridicat de consolidare a culturii consumatorilor
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.