Restaurarea Crucii comemorative a Eroilor Români din Primul Razboi Mondial a luat sfârșit
Publicat de prosavioleta,
21 septembrie 2021, 16:50 / actualizat: 22 septembrie 2021, 10:42
Cristian Dumitrașcu (realizator): Marți, 14 septembrie, Ministerul Apărării Naționale a marcat, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Crucea comemorativă a Eroilor Români din Primul Război Mondial situată pe Muntele Caraiman, încheierea operațiunilor majore de restaurare, reabilitare și conservare a acestui monument. Proiectul de reabilitare a fost cofinanțat de Uniunea Europeană și de Ministerul Apărării Naționale. Ceremonia s-a desfășurat în prezența ministrului apărării naționale Nicolae Ionel Ciucă, a ministrului afacerilor interne Lucian Bode, a șefului Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu, și a altor oficiali din ambele ministere şi din administrația locală, care au depus coroane de flori în memoria eroilor căzuți și au vizitat spațiul expozițional amenajat în incinta monumentului.
Nicolae Ciucă, ministrul apărării naționale: Anul trecut, pe 14 septembrie, au fost aprinse luminile pe Crucea de pe Caraiman. Din păcate, sistemul nu a rezistat la tensiunea care se descarcă din fulgere și a fost o perioadă în care s-a reluat studiul, s-au reluat procedurile tehnice și s-au făcut toate demersurile necesare omenește astfel încât să lumineze din nou. Ca atare, Crucea strălucește din nou în memoria Eroilor Neamului.
După trei ani în care s-au pregătit pentru a deveni luptători, lideri, specialiști militari și buni cetățeni, cei 291 de absolvenți ai promoției „Regele Mihai I-100” au pășit joi, 29 iulie, de Ziua Imnului Național, cu încredere pe primele trepte ale carierei militare, odată cu obținerea primului grad de ofițer.
În Piața Mare a Sibiului, alături de proaspeții absolvenți au fost ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, oficialităţi publice locale şi centrale, cadrele didactice şi instructorii care le-au ghidat paşii, familiile și prietenii care i-au sprijinit în cei trei ani de studii.
Eforturile depuse şi rezultatele obţinute de absolvenții clasați pe primele locuri pe arme şi specialităţi militare, în cadrul Ministerului Apărării Naționale, au fost răsplătite cu premii simbolice de către șeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă.
Şeful promoţiei 2021 al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, sublocotenent Alberto-Alexandru Mihalache, cel care s-a clasat, cu media 9,45, primul la specializarea universitară Managementul organizației, specialitatea militară Geniu, a primit, în semn de apreciere și recunoaștere a meritelor obținute pe timpul studiilor, din partea ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, Emblema de merit „Ştiinţă militară” clasa a II – a și stiletul personalizat.
La Ministerul Afacerilor Interne s-a clasat pe locul I, cu media 9,43, subinspector Denisa-Olivia Roșca. Diploma de merit i-a fost oferită de directorul Direcției financiare din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, comisar șef de poliție Daneluș Ionel Harabagiu.
La Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) s-a clasat pe locul I, cu media 9,09, sublocotenent Ioana Sîrbu, fiind premiată de către prim-adjunctul directorului STS, general-locotenent inginer Ionel-Sorinel Vasilca, cu placheta de onoare a STS și diploma de merit.
La Serviciul Român de Informaţii s-a clasat pe locul I, cu media 9,00, sublocotenent Andreea-Raluca Safta, fiind premiată de către șeful Direcției Regionale de Informații Transilvania Sud, col. Alexandru Badea.
Subinspector de penitenciare Antonia-Maria Bucur, clasată cu media 8,66 prima la specialitatea militară Finanţe-contabilitate, a fost premiată de către directorul Direcției Management Resurse Umane al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisar şef de poliție penitenciară Claudiu Silvian Românu.
Felicitări tuturor absolvenţilor! Paşii să vă poarte spre cele mai performante cariere!
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Sonia Raicu(realizator rubrică): Ministrul apărării naţionale, Nicolae Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, gen.lt. Daniel Petrescu, s-au întâlnit joi, 22 iulie, la Bucureşti, cu viceamiralul Keith Blount, comandantul Comandamentului Maritim Aliat, iar discuţiile s-au centrat pe evoluţiile recente din mediul regional şi internaţional de securitate şi pe demersurile de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul estic.
Viceamiralul Keith Blount s-a mai întâlnit cu secretarul de stat pentru Politica de Apărare Planificare şi Relaţii Internaţionale, Simona Cojocaru, cu şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, dar şi cu alţi comandanţi din Forţele Navale.
Cornelia Mihăilă(realizator rubrică): Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO în sistem videoconferință a avut loc marți, 1 iunie, cu participarea ministrului apărării naționale, Nicolae Ionel Ciucă, şi a fost o etapă definitorie pentru pregătirea summitului Alianței Nord-Atlantice, care va avea loc pe 14 iunie.
Cornelia Mihăilă(realizator rubrică): Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, și președintele Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, au vizitat structurile multinaționale puse la dispoziție de România Alianței Nord-Atlantice, structuri implicate în această perioadă în exerciții pe teritoriul național.
Nicolae Ionel Ciucă, ministrul apărării naționale:Prin rotație, într-o abordare de 360 de grade, NATO planifică și execută exerciții majore cu o vizibilitate ridicată. Anul acesta a fost rândul regiunii Mării Negre. O întreagă serie de exerciții ale NATO și multinaționale majore, precum „Defender”, „Steadfast Defender”, „Noble Jump 2” şi „Dacia 21”, sunt conectate într-un continuum acțional, aflându-se în diferite faze de execuție.
Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, președintele Comitetului Militar al NATO:Continuăm să desfășurăm exerciții pe întregul teritoriu aliat, suntem pregătiți. Este important de precizat că testăm sistemul integrat de comandă din Ulm, Germania, și Norfolk, Statele Unite ale Americii. Astăzi am putut observat forța întrunită cu nivel de reacție foarte ridicat aici, în România. Am putut vedea și auzi întreaga plajă de activități conduse de România și este o oportunitate extraordinară de antrenament.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Ştim că Federația Rusă urmărește îndeaproape tot ceea ce facem. Toate aceasta sunt parte a mesajului public pe care îl transmitem: NATO este pregătită să apere întregul teritoriu aliat. Cred că exercițiul „Steadfast Defender” este o altă excelentă ocazie să demonstrăm interoperabilitatea și capacitatea de transport pe distanțe lungi a personalului și echipamentelor.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Domnule ministru, bun venit la „Jurnal militar”, bun venit la Radio România Actualități!
Ministrul Apărării Nicolae Ionel Ciucă:Bine v-am găsit!
Cristian Dumitrașcu (realizator): Care sunt concluziile cele mai importante ale acestor două zile?
Ministrul Apărării Nicolae Ionel Ciucă:Activitatea a debutat cu o cină de lucru, la care a participat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Activitatea a fost focalizată pe parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică.
În contextul noilor provocări la adresa securității statelor și având în vedere procesele de reflecție pe care Uniunea Europeană și NATO le desfășoară privind viitorul acestor organizații, respectiv busola strategică și NATO 2030, dezbaterile s-au concentrat pe identificarea modalităților optime de consolidare a parteneriatului pentru următorii 10 ani.
Am avut posibilitatea să subliniez importanța coordonării celor două procese de reflecție, dar și pe cea a rezilienței, ca domeniu prioritar pentru consolidarea cooperării cu Alianța Nord-Atlantică, nevoia unui accent pe combaterea amenințărilor hibride, inclusiv dezinformarea, securitatea și apărarea cibernetică, mobilitatea militară, precum și reducerea dependențelor critice de furnizori din afara spațiului Uniunii Europene și al NATO.
Astăzi, principalele sesiuni de lucru au vizat busola strategică. S-a pus accent pe pilonul privind capabilitățile, respectiv, o sesiune de lucru pe tema parteneriatului din Uniunea Europeană și Africa. De asemenea, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, domnul Josep Borrell, a prezentat evoluțiile recente pe palierul eforturilor Uniunii Europene în domeniul politicilor de securitate și apărare comună.
S-a pus accent pe dimensiunea de dezvoltare a capabilităților civile și militare. S-a acordat o atenție deosebită oportunităților oferite de tehnologiile emergente și disruptive, reflectarea acestora în procesul de dezvoltare de capabilități, dar și importanța evaluării corecte a impactului acestora asupra capabilităților și acțiunilor militare viitoare.
Am exprimat susținerea noastră pentru accelerarea măsurilor de implementare a inițiativelor Uniunii Europene în domeniul apărării și am subliniat potențialul utilizării busolei strategice pentru consolidarea, aș spune, suplimentară a procesului de planificare și dezvoltare a capabilităților la nivelul Uniunii Europene, fără a afecta rolul Alianței Nord-Atlantice în privința apărării colective.
Totodată, am reiterat convingerea că procesele de planificare și dezvoltare a capabilităților la nivelul Uniunii Europene trebuie să rămână coerente cu cele similare ale NATO, având în vedere suprapunerea cerințelor în conformitate cu principiul unicității setului de forțe la dispoziție.
Sesiunea de lucru cu partenerii africani a reprezentat, de asemenea, o bună oportunitate pentru un schimb de opinii privind angajamentul Uniunii pentru pace și securitate în Africa, luând în considerare lecțiile învățate pe timpul misiunilor desfășurate pe continentul african.
Am punctat importanța cooperării și coordonării cu Organizația Națiunilor Unite, precum și cu organizațiile regionale pe continentul african.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Este problema avionului deturnat în Belarus o problemă a NATO, a UE și a ONU, că tot le-ați menționat? S-a discutat și despre acest lucru?
Ministrul Apărării Nicolae Ionel Ciucă:Această acțiune a fost adusă în discuție atât de către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, atât de către secretarul general al NATO, cât și de miniștrii apărării ca fiind o acțiune inacceptabilă pentru țările Uniunii Europene, pentru tot ceea ce înseamnă democrație și drepturile omului la nivelul Uniunii. Ca atare, toată lumea a condamnat această acțiune.
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...
Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...
Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...
Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...
Amănunte despre participarea Ministrului Apărării Naționale Nicolae Ciucă la Consiliul pentru Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, de la Bruxelles, în emisiunea Agenda Globală la Radio România Actualități din 6 mai 2021.
Amănunte despre participarea ministrului apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă la Consiliul pentru Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, de la Bruxelles, in Jurnalul orei 19 la Radio Romania actualitati din 6 mai 2021.
Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, la reuniunea Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare
Alexandru Dina (realizator rubrică): Joi, 29 aprilie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, ministrul Nicolae Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenentul Daniel Petrescu, s-au întâlnit cu șeful Statului Major al Apărării din Republica Italiană, general Enzo Vecciarelli.
Cooperarea dintre cele două armate se înscrie pe un trend ascendent atât în format bilateral prin participarea la activități comune de instruire, cât şi aliat, prin afilierea unei unități italiene la Brigada Multinațională Sud-Est, participarea la misiunile de poliție aeriană întărită și la operații NATO, România și în Italia având contribuții relevante în cadrul angajamentelor asumate.
Alexandru Dina (realizator rubrică): În Consiliul Suprem de Apărare a Ţării din 27 aprilie a fost aprobată redislocarea în România a contingentului militar din Afganistan, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliție, iar această redislocare va fi etapizată și se va derula pe parcursul următoarelor luni, începând cu 1 mai 2021.
Ministrul Apărării, Nicolae Ionel Ciucă, a declarat, în urma ședinței CSAT, că trecem printr-o perioadă dificilă și impredictibilă generată de pandemie și că starea de securitate din regiunea Mării Negre este una degradată, iar postura de securitate a Alianței în zonă este testată zilnic.
Nicolae Ionel Ciucă, Ministrul Apărării Naţionale: Pe agenda discuțiilor la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, convocat de către președintele României, s-au aflat situația de la granița Ucrainei cu Rusia și retragerea trupelor aliate din Afganistan.
Fără îndoială, regiunea Mării Negre are importanță strategică nu doar pentru securitatea României, ci și pentru cea europeană și euroatlantică. Asistăm astăzi la o conștientizare mai mare a faptului că este nevoie de coerență și coeziune în întreaga noastră societate.
De asemenea, este nevoie de coerență și coeziune în tot ceea ce înseamnă ansamblul de vecinătate din regiunea Mării Negre.
Ne vom concentra în continuare asupra creșterii prezenței aliate și maturizarea operațională deplină a proiectelor de descurajare și apărare colectivă, dezvoltate în regiunea Mării Negre, în cadrul prezenței înaintate PfP.
Marcăm în acest an și 10 ani de parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Evoc, în acest context, importanța unei relații transatlantice puternice.
Andreea Popescu (realizator rubrică): În fiecare 29 aprilie se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război, o zi instituită printr-o hotărâre de guvern din 2007.
Anul acesta, Ministerul Apărării Naționale în parteneriat cu Asociația “Alături de eroi” și împreună cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile au organizat mai multe acțiuni dedicate veteranilor de război în București și în toate marile garnizoane din țară.
A fost lansat site-ul veteraniiromâniei.mapn.ro, pagină unde vor fi postate povești de viață, dar și mărturii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Au fost distribuite cadouri cu ocazia sărbătorilor de Paști celor 2.610 veterani de război de pe teritoriul României, precum și celor opt din Republica Moldova.
Luni, 26 Aprilie, în Sala Unirii din cetatea Marii Uniri din Alba Iulia, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Marius Bălu, şi șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu, au participat în cadrul proiectului „Alături de veterani” la împachetarea cadourilor pentru veteranii de război domiciliați în 15 județe din centrul și vestul țării.
General Locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării: Mă bucur că putem contribui la acest moment și mă bucur că putem să facem ceva pentru veteranii noştri de război.
Campania se înscrie în ciclul de activități pentru Ziua Veteranilor din acest an, dar continuă eforturile pe care Ministerul Apărării și Statul Major al Apărării le-au făcut pe timpul pandemiei, pe timpul campaniei de vaccinare și eforturi pe care le vom face în continuare pentru veteranii noștri.
Ne îndreptăm către ei cu apreciere, ne îndreptăm cu respect și suntem extraordinar de încântați de valorile pe care le reprezintă și de faptul că putem să transmitem – vedeți elevii de colegiu militar, care sunt alături de noi şi care cred că au participat la un moment istoric.
Sunt convins că își vor aduce aminte de aceste momente şi sunt convins că prin astfel de activități transmitem către ei aceste valori: datorie, onoare, dragoste de țară, capacitatea de a-ţi apăra țara.
Acest an este anul în care au intrat în vigoare prevederile legii, le recunosc activitatea desfășurată de militarii români în teatrul de operații.
Practic, aceasta este comunitatea militară. Veteranii nu reprezintă ceva abstract, sunt ceva palpabil, sunt ceva alături de noi şi sunt bucuros că am putut să contribui la activitatea de astăzi.
Andreea Popescu (realizator rubrică): A fost șeful Statului Major al Apărării într-un interviu realizat de Cornel Mituț de la „Jurnal Militar Cluj”.
Joi, 29 aprilie, la toate monumentele dedicate eroilor din cel de-al doilea Război Mondial au avut loc ceremonii militare și religioase închinate Zilei Veteranilor. Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor organizează acţiuni de îngrijire a unor morminte şi opere comemorative ale eroilor şi veteranilor de război.
De asemenea, Ministerul Apărării derulează campania „Voci de dincole de veac”, în parteneriat cu Televiziunea Română, iar tot cu ocazia Zilei Veteranilor, au fost organizate vizite la veteranii de război, expoziţii si mese rotunde dedicate participări Armatei României la cel de al Doilea Război Mondial, precum şi întâlniri ale ministrului apărării naţionale cu veterani, aşa cum s-a întâmplat la Cercul Militar Naţional din Bucureşti.
Nicolae Ionel Ciucă (Ministrul Apărării Naționale): Mă bucur mult şi sunt onorat să vă cunosc, sărut-mâna! Am derulat la nivelul Ministerului Apărării Naţionale o campanie prin care vrem, printr-un gest simbolic, să recunoaştem ceea ce aţi făcut pentru ţară şi să aducem respectul nostru pentru tot ceea ce au reprezentat veteranii şi toţi cei care au luptat pentru ţară de-a lungul timpului.
Nu este ceva foarte mult, o să vi-l lăsăm dvs şi, de asemenea, un mic simbol al Ministerului Apărării Naţionale. Să vă dea Dumnezeu sănătate şi noi nu avem cuvinte să vă mulţumim!
– Cât o vrea Dumnezeu (veteran).
Nicolae Ionel Ciucă (Ministrul Apărării): Cât o vrea Dumnezeu! Sărut-mâna, să aveţi grijă de dumnealui.
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...
Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...
Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...
Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...
Cristian Dumitraşcu (moderator): De la Târgu Mureș și pentru Radio România Actualități, subiectul săptămânii este pregătit ca rubrică – la noi în emisiune, mai mereu aşa – al doilea episod al emisiunii este un subiect important săptămâna aceasta: retragerea din Afganistan care a fost anunțată de președintele Biden şi sigur că da, a fost discutată şi într-o reuniune extraordinară..
Anca Făgăraş (moderator): Da, a avut loc o reuniune extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință miercuri, 14 aprilie, unde din partea României au participat Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, și Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, iar la o zi după această reuniune, joi, 15 aprilie, ministrul Nicolae Ionel Ciucă a transmis un mesaj referitor la ce spuneai, la retragerea militarilor români din Afganistan.
Cristian Dumitraşcu (moderator): Edi Nicola de la Jurnal militar Craiova ne aduce mai multe detalii:
Edi Nicola (corespondent): La finalul reuniunii, reprezentanții României au apreciat procesul de planificare derulat de autoritățile militare NATO, iar Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, a subliniat în mesajul său rolul important pe care l-a avut România în cei 20 de ani de misiune.
Nicolae Ionel Ciucă: “Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la misiunea Resolut Support, cu peste 600 de miitari dislocați în teatrul de operații, România va acționa în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii.
România a luat decizia acum două decenii să facă parte din coaliţia de luptă împotriva terorismului și să se alăture aliaților săi strategici în efortul internațional de combatere a unui inamic care amenința liniștea și securitatea cetățenilor’’.
Edi Nicola (corespondent): Această lungă misiune în Afganistan a însemnat pentru Armata Română acumulare de experiență, perfecționare în cadrul multinațional, eforturi renunțări și sacrificii.
Nicolae Ionel Ciucă: “Pe parcursul celor aproape 20 de ani, zeci de mii de militari români au îndeplinit misiuni în teatrul de operații afgan, contribuind semnificativ la schimbarea în bine a situației de securitate din zonă.
Militarii Armatei României au demonstrat acolo, în cel mai greu teatru de operații militare de după cel de-al Doilea Război Mondial, profesionalism, loialitate, solidaritate și, cel mai important, spirit de sacrificiu în numele României.
27 de eroi ai României au plătit cel mai greu preț în numele libertății noastre. Doresc să transmit familiilor eroilor noștri căzuţi în Afganistan că le vom rămâne alături, ca și până acum.
Un gând de recunoștință și celor peste 200 de militari răniți în aceste misiuni. Exemplul lor de curaj și determinare ne inspiră și ne întăreștă.
Pentru Ministerul Apărării Naționale, misiunea în Afganistan se va încheia numai atunci când toți militarii români vor fi în siguranță acasă. Așa să ne ajute Dumnezeu!”
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...
Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...
Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...
Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.