„Podul îndrăgostiţilor” din Timişoara reconstruit din temelii
Publicat de Dan Boanţă, 7 februarie 2019, 10:46
De-a lungul anilor, multe lacăte ale iubirii au fost prinse de Podul Indragostiţilor din Timișoara. „Iubăreții” au venit să-și mărturisească dragostea pe podul pietonal de lângă Parcul Copiilor din urbea de pe Bega. Au prins câte un lacăt și au aruncat cheia în râu. Astfel, tinerii şi nu numai, l-au transformat într-un simbol al dragostei lor eterne.
Altădată un reper al studenţilor care traversau pasarela din Parcul Copiilor din Timişoara de la medicină spre Complexul studenţesc, asemeni celor din Paris, Praga sau Veneția, din păcate, Podul Îndrăgostiților din Timişoara a ajuns o ruină. Doar câteva lacăte mai amintesc de ce era pe vremuri construcția care a devenit un simbol al iubirii.
„Treptele sunt rupte, multe dintre lacăte s-au furat, sârmele sunt smulse, iar vopseaua, scorojită. Construcția de lângă Parcul Copiilor, nici măcar nu mai poate fi reabilitata, ci trebuie demolata și refacuta de la zero”, spune primarul Nicolae Robu.
Sute de timişoreni trec aproape zilnic pe Podul Îndrăgostiților, iar amintirea celor dragi, plecaţi spre alte zări, este legată de acest loc.
„Ăsta-i lacătul fetei mele din Suedia şi acesta este lacătul fetei din America. Pe partea cealaltă este al nepoatei, Sara. Este un simbol al dragostei, sigur. De câte ori trec pe aici sunt plină de dragoste. Salutându-le de parcă stau de vorbă cu ele”, povestește o timişoreancă.
Podul pietonal de lângă Parcul Copiilor a devenit un loc insalubru, care se degradează continuu, iar cetăţenii municipiului nu au păreri foarte bune.
„Este într-o stare de degradare şi eu cred că ar trebui făcut ceva la el. Şi acolo ai văzut au făcut trotuarele şi partea de biciclete şi treptele nu le-a făcut.”
„E neîngrijit. Ce să mai spunem? Nu e vopsit de atâta timp, s-au furat lacătele, s-au rupt sârmele.”
Primăria Timișoara vrea să reabiliteze construcția. Însă podul e atât de degradat, încât, în acest caz, se impune demolarea.
„S-a făcut o expertiză care recomandă două variante de abordare în continuare a lucrurilor. Fie o reabilitare, fie o demolare şi reconstrucţie. Proiectantul, care a analizat apoi expertiza, a ajuns la concluzia că nu-şi asumă să facă reabilitare, ci că trebuie făcută demolarea”, explică Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Într-o primă fază, primăria caută o firmă care să facă studiul de fezabilitate și apoi proiectarea. La prima licitație organizată în acest sens nu s-a prezentat nimeni, însă edilul șef al Timișoarei spune că va relua procedurile cat mai curând.
Există mai multe istorii care explică apariţia tradiţiei lacătelor iubirii. Una dintre ele spune că istoria podului cu lacăte a luat naştere într-un oraş din Serbia, acum mai bine de un veac.
Povestea de iubire dintre un cuplu de sârbi a avut un final trist. Băiatul, ofiţer plecat la război, s-a îndrăgostit de altcineva. Aflându-se lucrurile acestea, logodna cuplului de sârbi s-a rupt, iar fata s-a stins după o îndelungă perioadă de suferinţă în dragoste. Pentru a nu se întâmpla aceeaşi tragedie, legenda spune că sârboaicele din acea localitate “şi-au prins”, de-a lungul timpului, numele lor şi al iubiților pe acel pod unde obişnuiau, odinioară, protagoniştii poveştii să se întâlnească.
Altă legendă ne spune că această tradiție este inspirată dintr-un vechi obicei al soldaților italieni, care agățau lacăte pe diverse poduri din oraș pentru a sărbători faptul că se întorc acasă, la cei dragi.
Odată refăcut, acesta ar deveni un punct de atracţie ca în marile orașe din Europa, iar îndrăgostiții din Timișoara sau cei aflați în trecere prin oraș, ar avea un loc dedicat unde să își declare iubire eternă, o sigilează cu un lacăt și apoi aruncă cheia în apă, cu speranța că nimeni nu o va găsi iar astfel dragostea lor rămâne pecetluită pe veci.