„Proiecte educaţionale între şcoli din România şi Turcia”
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 15 aprilie 2019, 23:08
Uniunea Democrată Turcă din România a derulat în perioada 8-12 aprilie, la Istanbul, programul destinat profesorilor de limba turcă, „Proiecte educaţionale între şcoli din România şi Turcia”. În cadrul programului organizat de comisia de învăţământ a UDTR şi coordonat de preşedinta comisiei, prof. Vildan Bormambet, au avut loc întrevederi cu directori de instituţii de învăţământ dar şi cu responsabili ai Inspectoratului Şcolar din Istanbul. Delegaţia din România formată din profesori, directori de şcoli, inspectori şcolari şi responsabili din cadrul MEN a fost primită de inspectorul şcolar general adjunct, Menderes Kaya, la sediul Inspectoratului Şcolar din Istanbul.
În cadrul întrevederii, inspectorul şcolar general adjunct, Menderes Kaya, le-a prezentat oaspeţilor detalii despre organizarea sistemului educaţional din Republica Turcia, despre modul în care se desfăşoară evaluarea elevilor precum şi despre digitalizarea procesului educaţional cu referire la sistemul „Fatih” şi platforma naţională EBA. Toate şcolile din Turcia utilizează sistemul digital „Fatih” care a fost implementat în trei etape: formarea formatorilor, formarea profesorilor în 30 de ore de curs şi achiziţionarea tabletelor. Programul este susţinut de guvern, este gratuit şi se aplică elevilor din clasele a IX-a şi a X-a. Responsabilul din cadrul Inspectoratului Şcolar din Istanbul le-a vorbit membrilor delegaţiei din România despre modalitatea de integrare a elevilor imigranţi şi despre modalităţile de recompensare a elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură.
Tot în cadrul proiectului organizat de UDTR a avut loc semnarea protocolului de colaborare şi a acordului de înfrăţire dintre Liceul Teoretic Băneasa şi Şcoala „Hamdullah Suphi Tannöver” din Bakırkoy- Istanbul şi au fost puse bazele pentru semnarea unui protocol de colaborare între Grădiniţa „Mustafa Pars” din Bakırkoy- Istanbul şi Grădiniţa „Ion Creangă” din Medgidia. În cadrul Grădiniţei „Mustafa Pars” relaţia dintre copil şi familie este susţinută prin proiecte diverse, un exemplu în acest sens fiind broşura „Cartea mea” care conţine desene ale copiilor şi explicaţii ale acestora realizate de părinţi.
Din delegaţia din România, condusă de preşedintele UDTR, Fedbi Osman, au făcut parte profesorii de limba turcă: Vildan Bormambet, Osman Melek, Firdes Musledin, Nilgün Panaitescu, Merici Abduraman, Sibel Memet, Dilek Agiacai, inspectorul şcolar din cadrul ISJ Constanţa, Icbal Anefi, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 10 din Constanţa, prof. Cătălina Dumbravă, directorul Colegiului K. Atatürk din Medgidia, prof. Accan Mologani, directorul Şcolii Gimnaziale „Spiru Haret”, prof. Alina Păvăleanu, directorul Grădiniţei „Ion Creangă” din Medgidia, Tomris Naim, conferenţiar universitar dr. Lacrămioara Berechet de la Facultatea de Litere –UOC, conferenţiar universitar dr. Alina Buzatu, director al Bibliotecii Universitare „Ion Popişteanu”-UOC, prof. Georgiana Bolojan-CCD Bucureşti şi directorul de cabinet al secretarului de stat din cadrul MEN, Irina Kovacs, prof. Zoltan Kovacs.
Biroul de Presă UDTR