Mișcare, prevenție și nutriție în viața fiecărui om
Publicat de Camelia Teodosiu,
18 noiembrie 2021, 11:31 / actualizat: 14 ianuarie 2022, 11:51
Tema acestei ediții se referă la importanța nutriției pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Și chiar dacă pare un subiect de interes pentru persoane mai trecute prin viață, ei bine, veți fi surprinși cât de mulți tineri sunt orientați spre acest domeniu. De altfel, chiar prezența invitatului nostru – Mădălin Constantin demonstrează acest lucru.
Publicat de Andra Radu,
3 iunie 2020, 15:09 / actualizat: 3 iunie 2020, 18:09
Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor.
Nutriţioniştii fac câteva recomandări cu privire la alimentele care ar trebui evitate de către bărbaţi, pentru a fi cât mai sănătoşi.
Proteinele, grăsimile animale şi fibrele sunt cele mai sănătoase alimente recomandate în special bărbaţilor, a precizat nutriţionistul, dietetician Aleksei Kovalikov, din Rusia, explicând că, în cazul în care grăsimile animale lipsesc din dietă, bărbaţii produc mai puţin testosteron.
Expertul a avertizat că, în cazul în care se remarcă o carenţă de proteine, grăsimi animale şi fibre în organism, persoana creşte rapid în greutate şi are mai multe disfuncţii sexuale.
„Dacă un bărbat nu asimilează grăsimile animale, iar soţia sa îi găteşte exclusiv cu ulei de măsline, atunci bărbatul respectiv va avea numeroase disfuncţii sexuale”, a specificat Kovalkov, potrivit Sport24.ru.
Fructele de mare, spanacul, legumele şi nucile sunt, de asemenea, recomandate pentru bărbaţi.
Kovalikov le mai recomandă bărbaţilor să evite consumul de bere, produsele fermentate, produsele din carne afumate, produsele procesate, alimentele prăjite şi leguminoasele. De asemenea, expertul a amintit faptul că secreţia de testosteron este suprimată de carbohidraţii uşor digerabili şi de alcool, în special de bere.
Nu există diete de slăbit care fac minuni. Cheia succesului o reprezintă o nutriție adecvată și echilibrată.
Există într-adevăr alimente care luptă împotriva grăsimilor și ajută la arderea lor. Un studiu publicat în 2011 în New England Journal of Medicine a arătat că printre alimentele asociate cu pierderea în greutate se numără fructele, legumele, nucile, cerealele întregi și iaurtul. Cu creșterea în greutate este asociat consumul de chips-uri de cartofi, băuturi îndulcite cu zahăr, preparate din carne roșie neprocesată și carne procesată.
Fibrele și proteinele conținute de anumite alimente necesită mai multă energie din organism pentru a fi prelucrate și dau un impuls metabolismului. Acestea sunt: grapefruit, lămâi, mere, ardei iute, care ajută la eliminarea excesului de greutate. Merele conțin pectină care controlează nivelul lipidelor din organism. Sunt bogate în vitamine, minerale și fibre. Fructele bogate în vitamina C pot ajuta la lupta cu kilogramele în plus, deoarece această vitamină dizolvă grăsimile și reduce acumularea acestora în organism. Majoritatea carbohidraţilor conţinuţi în aceste alimente sunt sub formă de fructoză (zahăr din fructe), al cărei consum nu trebuie să fie exagerat. Nucile crude se numără printre alimentele care ajută la topirea grăsimilor.
Alte alimente care accelerează metabolismul, ajutând la arderea grăsimilor, sunt: broccoli, conopidă, sparanghel, dovlecel, spanac, roşii, varză, morcovi. Mâncarea furnizează energia necesară organismului și, prin urmare, este important să se asigure corpului substanţele nutritive necesare.
Fructele sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre, ajutându-ne să fim energici, în formă şi sănătoşi, indiferent de vârstă!
Dar v-ati gândit vreodată că acestea ar putea să ne facă şi rău?
Specialiştii în nutriţie avertizează că fructele trebuie consumate cu măsură.
Nu toate sunt recomandate pentru organismul uman, cel puţin nu în cantităţi exagerate.
Printre fructele la care specialiştii ne sfătuiesc să fim atenţi când le consumăm se află smochinele, bananele, rodiile, cireşele si ananasul, asta pentru ca ele conţin o cantitate mare de zahar.
Nu este vorba despre zahărul cu care suntem obişnuiţi şi pe care îl consumăm frecvent, ci este ceea ce se cheamă zahăr natural sau fructoză, care nu îngraşă, dar creează alte probleme dacă se exagerează consumul.
Nu trebuie să uităm că zahărul, indiferent de provenienţa sa, duce la apariţia multor boli, de la obezitate, diabet, până la boli de inimă.
Cea mai mare cantitate de fructoză se află în curmalele proaspete, struguri, kiwi, pere, rodii, portocale si prune.
Specialistii ne avertizează că are un conţinut mare de grăsimi si foarte multe calorii: o cană de avocado tăiat cubuleţe are cca. 400 de calorii.
De asemenea, nutriţioniştii ne recomandă să nu consumăm fructe la primele ore ale dimineţii, deoarece pot aduce cu sine un flux mai mare de insulină.
Specialiştii în nutriţie spun, însă, că per ansamblu, este indicat să consumăm fructe – cu limitele de rigoare – deoarece, pe lângă faptul că ele ajută organismul să se cureţe de toxine, acestea reprezintă şi o sursă excelentă de hidratare datorită conţinutului mare de apă.
Pentru zilele călduroase ale verii specialiştii ne recomandă consumul de pepene. Fie că sunt roşii sau galbeni aceste fructe sunt delicioase şi fac vara mai suportabilă datorită efectului răcoritor.
Pepenii roşii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat căldura în timpul verii. Aceste fructe bogate în nutrienţi sunt o alegere foarte bună pentru mese şi gustări, mai ales atunci când sunt combinate cu alte fructe şi legume. Sucul lor este răcoritor chiar dacă afară mercurul termometrului atinge temperaturi foarte ridicate.
Specialişti spun că pepenele roşu este practic o multivitamină, conţinând cantităţi excelente de vitamina A, vitamina B6, vitamina C şi o serie de nutrienţi vitali pentru sănătate.
Pepenele roşu are un conţinut mai ridicat de licopen faţă de alte fructe şi legume, nu este bogat doar în vitamine, el mai conţine şi fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu. Potasiul ajută la păstrarea echilibrului balanţei fluidelor şi mineralelor în organism şi la menţinerea tensiunii arteriale normale. Nu conţine colesterol iar conţinutul în sodiu este foarte scăzut. Beta-carotenul descoperit în pepenele roşu stimulează vederea şi creşterea osoasă. Seminţele sale sunt, de asemenea, bogate în proteine, magneziu, potasiu, fosfor, fier şi zinc.
Specialiştii spun că pepenele roşu poate fi un adevărat medicament împotriva diferitelor boli. Dacă suferim de probleme renale şi biliare, boli cardiovasculare, reumatism, constipaţie, acnee, boli de piele, consumul de pepeni roşii poate atenua sau chiar vindeca aceste afecţiuni.
Din cauza conţinutului lor ridicat de apă pepenii roşii au un efect diuretic excelent. Aceştia îndepărtează toxinele acumulate în organism. Aminoacizii şi enzimele întăresc efectul detoxifiant.
Pepenele roşu are un conţinut ridicat de apă şi sucul său este considerat ca o băutură energizantă în timpul verilor călduroase. El previne instalarea unei stări de deshidratare având un conţinut de apă de aproximativ 95 de procente.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.