Nutriţioniştii avertizează că anumite alimente consumate la cină pot avea un impact negativ asupra calităţii şi profunzimii somnului.
Lipsa regulată de somn reduce imunitatea, favorizează acumularea de hormoni de stres, influenţând în mod negativ starea generală a organismului.
În plus, oboseala creşte iritabilitatea, ceea ce duce adesea la excese alimentare şi la acumularea de kilograme în exces.
Experţii în nutriţie susţin că unele alimente pot provoca insomnie, dacă sunt consumate seara: carnea prăjită şi friptă, peştele afumat, roşiile, vinetele, conservele, murăturile, avocado şi brânzeturile cu mucegai nobil.
Aceste produse alimentare pot conţine tiramină în cantităţi mari, un aminoacid din organism care este transformat în norepinefrină (hormonul stresului). Concentraţia sa în sânge creşte în toate situaţiile stresante, cauzând insomnii. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de alimente cu proprietăţi diuretice înainte de culcare.
Publicat de Andra Radu,
3 iunie 2020, 15:09 / actualizat: 3 iunie 2020, 18:09
Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor.
Nutriţioniştii fac câteva recomandări cu privire la alimentele care ar trebui evitate de către bărbaţi, pentru a fi cât mai sănătoşi.
Proteinele, grăsimile animale şi fibrele sunt cele mai sănătoase alimente recomandate în special bărbaţilor, a precizat nutriţionistul, dietetician Aleksei Kovalikov, din Rusia, explicând că, în cazul în care grăsimile animale lipsesc din dietă, bărbaţii produc mai puţin testosteron.
Expertul a avertizat că, în cazul în care se remarcă o carenţă de proteine, grăsimi animale şi fibre în organism, persoana creşte rapid în greutate şi are mai multe disfuncţii sexuale.
„Dacă un bărbat nu asimilează grăsimile animale, iar soţia sa îi găteşte exclusiv cu ulei de măsline, atunci bărbatul respectiv va avea numeroase disfuncţii sexuale”, a specificat Kovalkov, potrivit Sport24.ru.
Fructele de mare, spanacul, legumele şi nucile sunt, de asemenea, recomandate pentru bărbaţi.
Kovalikov le mai recomandă bărbaţilor să evite consumul de bere, produsele fermentate, produsele din carne afumate, produsele procesate, alimentele prăjite şi leguminoasele. De asemenea, expertul a amintit faptul că secreţia de testosteron este suprimată de carbohidraţii uşor digerabili şi de alcool, în special de bere.
Nutriţioniştii americani recomandă un consum de cel mult trei porţii de produse lactate pe zi. De asemenea, sunt de preferat produsele lactate cu conţinut scăzut de grăsimi.
Aceste recomandări se bazează pe studii care arată că grăsimile saturate din produsele lactate din lapte integral cresc nivelul colesterolului rău. Însă cercetări anterioare au indicat că produsele lactate conţin calciu, potasiu, magneziu, vitamine K1 şi K2 şi probiotice care contribuie la o alimentație sănătoasă.
Alte studii au descoperit că un consum echilibrat de lactate, în special de brânză şi iaurt, este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
Universitatea Vanderbilt a analizat rezultatele a 10 studii care au implicat peste 1,4 milioane de persoane din Statele Unite, Europa şi Asia. Aceştia au examinat consumul de fibre dietetice şi iaurt în râdul participanţilor şi au urmărit apoi câţi dintre ei au dezvoltat cancer pulmonar.
Rezultatele arată că pentru un consum de circa o cană de iaurt pe zi, riscul de cancer pulmonar este cu 19% mai scăzut. În plus, o dietă bogată în fibre, inclusiv fructe, legume, pâine, reduce riscul de cancer pulmonar cu aproximativ 15%, indiferent de consumul de iaurt.
Când participanții au trecut la o dietă care includea un consum regulat de fibre şi iaurt, riscul de cancer pulmonar a scăzut cu 33%. Oamenii de ştiinţă cred că efectul benefic se datorează fibrelor şi probioticelor din iaurt.
Pepenele rosu este unul dintre cele mai iubite fructe din timpul verii. Acest fruct este o sursa excelenta de vitamina C, o buna sursa de vitamina A, vitamina B6, tiamina (vitamina B1), vitamina B12, vitamina E, D, niacina, acid pantotenic si numeroase minerale precum fier, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fosfor, zinc si seleniu. Mai mult, 100 grame de pepene rosu contin 30 calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahar si 1 gram de proteine.
In afara de aceste beneficii nutritionale incontestabile, cercetarile realizate de-a lungul timpului au scos la iveala si numeroase efecte benefice ale consumului de pepene rosu asupra sanatatii, respectiv:
Continut bogat in antioxidanti
Deliciosul si zemosul pepene rosu contine unii dintre cei mai puternici antioxidanti din natura. Este o sursa excelenta de vitamina C si o buna sursa de vitamina A, antioxidanti carotenoizi si licopen.
Ajuta la sanatatea ochilor si intareste sistemul imunitar
Pepenele rosu este o sursa excelenta de vitamina A, antioxidantul care ajuta la sanatatea ochilor, dar si de vitamina C care intareste imunitatea. Un studiu publicat in “Arhivele de Oftalmologie” indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duc la scaderea riscului (cu 36%) de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.
Protejeaza vasele de sange
Continutul extrem de scazut de grasimi si colesterol si nivelul crescut de antioxidanti din pepenele rosu face din acest fruct un aliat de nadejde in lupta cu radicalii liberi, protejand astfel vasele de sange si impiedicand ingrosarea peretilor arteriali.
Trateaza infectiile si inflamatiile articulatiilor
Pepenele joaca un rol la fel de important si în tratamentul diferitor infectii ale organsimului, între care se numara si inflamatiile articulatiilor. Astfel, consumul de pepene ajuta la ameliorarea durerilor provocate de osteoartita si permite o mai mare flexibilitate a membrelor.
Pepenele rosu este fructul cel mai bogat in electroliti, sarurile de sodiu si potasiu pe care le pierdem prin transpiratie. Continutul crescut de potasiu din pepenele rosu este extrem de important in prevenirea formarii pietrelor la rinichi si dizolvarea acestora prin reducerea concentratiei de acid uric din sange, iar apa, in concentratie de peste 92% are proprietati diuretice, facand din acest fruct un real ajutor in procesul de detoxifiere si slabire.
Ofera mai multa energie
Pepenele rosu este foarte bogat in vitaminele B care intaresc functia creierului si ajuta la convertirea proteinelor in energie celulara.
Pepenele rosu este foarte bogat in citrulina, un aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute în corp.
Nutritionistii recomanda ca pepenele rosu sa fie consumat cu tot cu samburi si pe stomacul gol, sau intre mese. Samburii contin zinc, fier, omega 6, proteine si fibre care se absorb usor. Pe langa efectul antioxidant, samburii consumati ca atare sunt diuretici si protejeaza impotriva pietrelor la rinichi.
Nutritionistul Selma Ucar subliniaza ca samburii de pepene rosu protejeaza si sistemul cardiovascular, intrucat contin o substanta chimica, numita cucurbocitrina, care dilata capilarele si regleaza tensiunea arteriala. De asemenea, samburii au cea mai mare concentratie de licopen comparativ cu oricare alta leguma sau alt fruct proaspat, prevenind astfel infarctul miocardic. Samburii de pepene mai contin seleniu, grasimi esentiale si vitamina E, care lupta impotriva radicalilor liberi.
Mai multe informatii pe siteul http://marawvegan.ro
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.