Se numeşte Bogdan Daniliuc şi este elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Pregătit de prof. Radu George Ciumașu acesta s-a calificat la Olimpiada de Geografie a Europei Centrale, de Sud și Sud-Est, din Belgrad, Serbia, din perioada 23 – 28 iunie 2019. Acesta este pregătit de prof. Radu George Ciumașu.
Selectarea lui Bogdan în lotul României se datorează rezultatelor obținute în cadrul Naționalei de Geografie, de la Târgu Mureș care a avut loc între 29 aprilie şi 5 mai.
Olimpiada de Geografie a Europei Centrale, de Sud și Sud-Est este o competiție pentru două categorii de vârstă: 12-15 ani și 16-19 ani. Limba oficială a concursului este engleza. Această olimpiadă își are originea în Balcaniada de Geografie, organizată pentru prima dată în 2015 și este o continuatoare a acesteia.
Peste 350 de elevi din țară au intrat în competiția de la Târgu Mureș, Suceava fiind reprezentată de 19 elevi. Șase dintre aceștia au obținut mențiuni din partea Ministerului Educației Naționale. Trei mențiuni la clasa a IX-a și câte una la clasele a X-a, a XI-a și a XII-a, clasându-se în primii 15% dintre competitori.
Alți zece elevi din lot au primit Premii speciale din partea Societății Române de Geografie. Media lotului sucevean este de 85,64.
Elevii au fost însoțiți de profesorii George Radu Ciumașu de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” și Iuliana Moisii professor la Școala Gimnazială Oniceni.
De asemenea, din Comisia Centrală de Evaluare au făcut parte profesorii Constantin Cocerhan – inspector școlar de geografie și Marcel Porof, de la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni.
Cei doi fraţi, studenţi la Oxford , Andreea şi Costin Oncescu, sunt din Câmpulung Muscel. Andreea este în ultimul an la Inginerie şi are deja două stagii de practică la Rolls-Royce, firmă care i-a făcut şi o ofertă de angajare, iar Costin este anul I la Informatică.
Andreea, acum în vârstă de 22 de ani, a plecat de acasă când avea 15 ani pentru a urma cursurile Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, iar rezultatele ei au fost mereu unele de top.
La Olimpiada naţională de Fizică din 2011a luat locul al doilea şi medalia de argint, iar în 2015, menţiune. Andreea a fost premiată de trei ori consecutiv la Olimpiada naţională de Astronomie şi Astrofizică: argint în 2014 şi bronz în 2013 şi 2015. În 2014 a mai obţinut un rezultat excepţional: medalie de argint la concursul pe echipe Princeton University Physics Competition.
Legat de experienţa de a fi studentă la Oxford, la aceeaşi universitate cu fratele său, Andreea spune că este o situaţie foarte interesantă, mai ales că în ultimii 6 ani l-a văzut pe Costin doar în vacanţe.
„Eu am plecat de acasă de la vârstă de 15 ani. Acum ne întâlnim aproape zilnic, mâncăm împreună, mai discutăm diverse concepte studiate de amândoi şi jucăm squash“.
La Universitatea Oxford, Andreea a obţinut mai multe premii, dar cel mai important premiu pe care l-a obţinut la celebra instituţie britanică este Amos Griffiths.
„Acest premiu se adresează celor ce studiază ştiinţe şi au printre cele mai bune rezultate în urmă examenelor din anul întâi. Aplicarea la această bursă presupune să trimiţi comisiei de evaluare o scrisoare motivaţională, o recomandare şi scorurile de la examene. Fiind un premiu deschis multor studenţi, faptul că eu am fost printre puţinii câştigători a fost o surpriză foarte plăcută“, a declarat Andreea pentru adevarul.ro.
Studenta eminentă originară din Câmpulung Muscel a avut două stagii de internship la Rolls Royce. Ea spune că acestea i-au dat ocazia să afle cum este să lucrezi în industrie şi au ajutat-o să îşi formeze o imagine mai bună legat de ce face un inginer în viaţă de zi cu zi.
„Am învăţat foarte multe despre motoarele de avion şi despre cum este structurată compania. În cadrul primului internship am avut un rol mai tehnic care necesită analiză asimetriilor datorate unor evenimente precum impactul unui motor cu diverse obiecte străine, precum păsările. Al doilea stagiu, şi cel mai recent, a fost o experienţă mai puţin tehnică, eu făcând parte de această dată dintr-o echipa care se ocupă de managerierea proiectelor. După aceste două experienţe am realizat că, prefer proiectele ce necesită mai multă cercetare în domeniul ingineriei şi mai puţîn management“.
Andreea a primit recent o ofertă de a se întoarce la Rolls-Royce în cadrul unui program de inginerie generală pentru cei ce termină facultatea în 2019.
Absolvent al Colegiului Naţional „Dinicu Golescu“ din Câmpulung Muscel, Costin Oncescu, în vârstă de 19 ani, a obţinut de două ori medalia de bronz şi o dată argintul la olimpiada internaţională de informatică.
În 2016 a obţinut aur la Olimpiada Naţională de Informatică, aur la Balcaniada de Informatică –seniori, după ce, în perioada 2012-2014, câştigase de trei ori consecutiv medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru juniori, la care se adaugă medalia de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada“.
„Este foarte plăcut să o am pe sora mea din nou aproape. Valorific fiecare moment petrecut cu ea. Mâncăm împreună, ieşim des în oraş, jucăm tenis de masă, squash. Colegiile noastre sunt vecine, aşa că este foarte uşor să ajungem de la unul la celălalt şi, că urmare, ne vedem foarte des, cel puţin o dată pe zi“, a declarat pentru adevarul.ro, Costin Oncescu.
Legat de începuturile la prestigioasa Universitate Oxford, Costin spune:
„Am avut mici dificultăţi învăţând să fiu pe cont propriu, numai că, din fericire, am avut-o pe sora mea să mă mai ajute. Programul la facultate este organizat foarte bine, şi eşti încurajat să te dezvolţi în toate planurile, nu doar în cel academic“.
În noiembrie, anul trecut, Costin s-a calificat din partea Universităţii Oxford împreună cu doi colegi români la finală mondială a unui concurs de programare. Concursul respectiv se numeşte ACM ICPC, şi este considerat cea mai prestigioasă competiţie de informatică, prima ediţie fiind organizată în 1977.
„Totul a fost foarte interesant, deoarece, deşi am foarte multă experienţă în ceea ce priveşte competiţiile individuale, nu participasem la aproape niciun concurs în echipa. Îi ştiam pe cei doi colegi de echipă încă de la loturile naţionale de informatică. Finala se va desfăşura în Porto, primăvara aceasta, şi sperăm să facem cât mai bine şi acolo“.
Legat de programul său zilnic la Oxford, Costin ne-a declarat că unul dintre aspectele sale preferate este că „nu prea ai un program constant“.
„Sunt foarte puţine lucrurile care se întâmplă recurent, cum ar fi cursurile, tutorialele, laboratoarele. Avem relativ puţine ore de curs, comparativ cu alte facultăţi, în jur de 12-13 pe săptămâna, la care se mai adaugă tutorialele, un fel de echivalent al seminarelor, care sunt vreo două-trei pe săptămână, de câte o ora fiecare, şi laboratoarele, care duc la încă vreo 4 ore pe săptămâna, în medie. Totuşi, volumul de muncă care trebuie depus este predominant dat de ceea ce lucrezi în ritmul tău, în camera ta, pentru a aprofunda ceea ce ţi-a fost predat. Avem destul de multe teme, însă dacă eşti suficient de organizat, poţi avea cel puţin 4 ore zilnic timp liber“.
Societatea de români de la Oxford (studenţi români şi doctoranzi) numără la ora actuală aproximativ 150 de membri.
Olimpicii clujeni de matematică au şansa să vadă la ei acasă o olimpiadă internaţională, la care au ambiţia să participe şi în calitate de concurenţi.
Prima şansă o au, conform palmaresului, liceenii din capitală, dar până la vară, când va fi competiţia, se pot întâmpla multe. Deocamdată, elevii de aici se pregătesc asiduu pentru marea confruntare cu elita matematicii mondiale.
Pe profesorul Gheorghe Lobonţ îl găsesc exersând algebra, alături de elevii săi de a noua, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”.Ucenicii sunt numai ochi şi urechi, iar, când e cazul propun constructiv soluţii de rezolvare a exerciţiilor de pe tablă, care, musai trebuie să fie din celebra „Gazeta matematică”. Încerc să aflu ce-i determină să-şi dedice aproape tot timpul unei materii, care, pentru mulţi dintre colegii lor reprezintă o sperietoare. Aflu, astfel, că matematica pentru ei e o continuă provocare a minţii şi o cale sigură de evoluţie personală.
Cel mai titrat dintre ei, elevul Dragoş Crişan, pare să facă şi prin somn matematică, iar o rezolvare spectaculoasă e maxima sa fericire. El a luat, anul trecut, titlul naţional la olimpiada naţională de matematică şi speră să se califice, acum, în lotul României pentru Campionatul mondial de la Cluj. Matematica, îmi spune, nu poate fi „învăţată”, pentru că, oricâte artificii de calcul ai deprinde, tot Ideea te salvează.
După ce i-am cunoscut pe tinerii matematicieni clujeni, pot spune că te naşti cu acest talent care, bineînţeles, se cultivă cu multă muncă. Lucru confirmat şi de antrenorul olimpicilor, profesorul Gh. Lobonţ, care caută la elevii săi, nu atât nivelul de pregătire, care poate fi adesea bun, cât scânteia de inteligenţă, care-i diferenţiază de masa colegilor.
La Olimpiada internaţională de la Cluj, ca de altfel la toate competiţiile de acest gen, nivelul subiectelor propuse nu va depăşi gradul de cunoştinţe al manualului de matematică de a zecea din România. Şi asta, din cauză că, în restul lumii, acesta e nivelul de pregătire standard pentru un absolvent de liceu şi nu bagajul de cunoştinţe suplimentare predate la noi la orele de matematică.
E un atu considerabil pentru elevii români, care au o vedere mult mai amplă asupra amatematicii şi a metodelor de rezolvare, dacă n-ar fi problema supra-încărcării.
O sută douăzeci de ţări îşi vor trimite în iulie concurenţii la Cluj şi fiecare echipă naţională va fi compusă din şase membri. E un efort organizaţional enorm, pe care Bucureştiul, ca prim candidat, a refuzat să şi-l asume.
Radio Cluj: Informatica – provocare şi creativitate
Publicat de Camelia Teodosiu,
14 iulie 2017, 11:27 / actualizat: 22 iulie 2017, 11:41
România de nota 10 se mândrește cu tânărul clujean George Alexandru Râpeanu, proaspăt absolvent al clasei a VIII-a şi membru în lotul restrâns al României la informatică.
Este un copil foarte deştept care a înteles, poate prea curând, că pasiunea cere timp şi concentrare. Un adolescent care găseşte plăcere în fiecare problemă de informatică ce îl provoacă prin dificultatea ei.
George Alexandru Râpeanu este elev la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Cluj Napoca şi a obţinut anul acesta medalia de aur la faza naţională a olimpiadei de informatică ajungând, astfel, în lotul naţional de informatică pentru juniori al României.
Lotul naţional de juniori, după cum bine ştiţi, este compus din cei mai buni 12 elevi din ţară până la clasa a 9-a.
Din lotul naţional, sunt selectaţi cei mai buni elevi care reprezintă România la olimpiadele şi concursurile internaţionale. La aceste selecţii, George Alexandru Râpeanu, a ieşit pe locul 2, la nivel naţional. Primii 4 cei mai buni elevi participă la competiţiile internaţionale.
George va merge în luna septembrie la balcaniadă. Clujeanul este în grup alături de alţi trei elevi din Bucureşti.
Informatica a început să îmi placă din a 6-a când am dat peste o problemă mai grea care mi s-a părut foarte interesantă. Informatica nu e grea. Trebuie doar să creezi un program care să face ceea ce îi comanzi tu să facă.
Pentru George Alexandru Râpeanu, a fi membru în lotul restrâns al României înseamnă a fi membrul unui grup de prieteni care se provoacă reciproc, într-un sens bun, care se ajută, rezolvă probleme împreună şi colaborează permanent; şi nu doar cei mici între ei, ci şi seniorii sunt deschişi şi pregătiţi să ofere ajutor.
Ucrainienii şi ruşii sunt cei mai bine pregătiti dintre participanţii la Balcaniadă, dar George nu se teme de ei, ci aşteaptă cu braţele deschise să trăiască o nouă experienţă.
George Alexandru Râpeanu şi-a dorit, încă de la început, să ajungă printre cei mai buni. Pentru asta a avut nevoie de ajutor. După câteva încercări a ajuns la Petru Trâmbiţaş, student clujean care a creat în urmă cu doi ani un centru de pregătire pentru bacalaureat şi pentru excelenţă la matematică şi informatică.
Asociaţia LearnHouse a fost fondată în Cluj-Napoca de 3 tineri cu iniţiativă, studenţi şi doctoranzi la Matematică şi Informatică, foşti olimpici în timpul anilor de liceu, cu experienţă de internship la companii de renume, precum Google sau Facebook. Dorindu-şi să contribuie realmente la îmbunătăţirea situaţiei educaţionale din România, cei 3 au setat ţelul LearnHouse ca fiind acela de a le oferi tinerilor elevi de clasele 5-12, pregătire la matematică şi informatică personalizată, adaptată nevoilor, nivelului de cunoştinţe şi modului lor de înţelegere.
Lotul naţional de informatică (juniori) a cucerit trei medalii de aur şi una de bronz la a IX-a ediţie a competiţiei, desfăşurată în perioada 16-19 septembrie, la Ohrid (Macedonia).
Astfel, echipa României a ocupat şi în acest an locul I în clasamentul pe naţiuni.
Olimpiada Balcanică de Informatică pentru seniori, a avut loc la Ankara, în Turcia.
Medalia de aur a fost cucerită de Mihai-Iulian Andreescu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală. Medaliile de argint au fost câştigate de trei liceeni din Bucureşti, Lugoj şi Sighetu Marmaţiei. La competiţie au participat 13 echipe din 11 ţări.
Fiind urmată de Iran cu patru medalii de aur, Singapore cu două medalii şi Serbia şi India cu câte o medalie.
Denis Turcu a obţinut cel mai bun punctaj, el fiind, de altfel, câştigătorul absolut al olimpiadei internaţionale, obținând şi premiul special la proba observaţională.
De asemenea, Tudor Costel Creţu a obţinut medalia de aur şi premiul special la proba teoretică, în timp ce Iustina Crăciun, medaliată cu aur, a fost premiată şi pentru sprijinirea organizării olimpiadei din partea elevilor.
Din cele două loturi olimpice române, formate din câte cinci concurenţi, au mai câştigat medalii de aur Paul Andrei Drăghiş, Andrei Cuceu şi Andrei Răduc.
În competiţia pe echipe, Canada s-a clasat pe primul loc, fiind urmată de Brazilia, Thailanda şi Lituania.
Peste două sute de elevi din 37 de ţări au participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava, concurs de mare amploare găzduit, pentru prima dată de ţara noastră.
Reprezentanții țării noastre s-au impus cu 3-1.
Aceasta este a treia victorie consecutivă obținută de șahiștii români la această competiție, dupã 3,5-0,5 cu Seychelles si 4-0 cu Malta.
După trei runde, pe primul loc la masculin se află Franța, cu 6 puncte, în timp ce România ocupă poziția a 6-a, cu același număr de puncte.
La feminin, România a pierdut în fața Indoneziei.
Lider este echipa Iranului, cu 6 puncte, iar România este pe locul 28, cu 4 puncte.
Actuala Olimpiadă de șah are loc pana pe 14 august, in Norvegia.
La Suceava se desfăşoară, până la 11 august, Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, o premieră în România, şi, totodată, un record de participare. Participă peste 300 de concurenţi din 37 de ţări de pe 5 continente.
Rezultatele deosebite obţinute de echipele României la ediţiile precedente ale concursului, dar şi contribuţia ţării noastre la elaborarea regulamentelor de desfăşurare ale competiţiei au adus, iată, în 2014, olimpiada în România, la Suceava.
Lotul olimpic al României este reprezentat de 10 elevi. Printre aceştia se află şi Denis Turcu, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, cel care a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică în 2013, dar şi medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică desfăşurată în acest an.
De asemenea, până la 6 august se desfăşoară Festivalul Muntelui Ceahlău. Evenimentul este organizat de Direcţia de Administraţie a Parcului Naţional Ceahlău, din staţiunea Durău.
Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova, organizează până pe 20 iulie în stațiunea montană Rânca” Şcoala de vară a studenţilor economişti”.
În urma evenimentului, vor fi premiaţi cei mai buni studenţi din cadrul acesteia care au obţinut rezultate bune la olimpiadele naţionale, precum şi şefii de promoţie. În cadrul acestui program, studenţii elaborează, pe grupuri de lucru, proiecte ce vizează fructificarea celor mai bune idei de afaceri. Cele mai bune proiecte vor fi premiate cu diplome de merit.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.