Ascultă Radio România Regional Live

olonelul în rezervă Gabriel Toma

Gabriel Toma: Aceste exerciții în cadrul Alianței sunt defensive, planificate cu mult timp înainte și nu doresc să transmită altceva decât că NATO este puternică și gata să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat

Gabriel Toma: Aceste exerciții în cadrul Alianței sunt defensive, planificate cu mult timp înainte și nu doresc să transmită altceva decât că NATO este puternică și gata să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat

Publicat de Gabriel Stan, 12 iunie 2023, 17:20

„Saber Guardian 23” a fost cel mai important exercițiu organizat de către Ministerul Apărării. Ne oprim asupra sa și la „Subiectul săptămânii” unde avem un fragment din emisiunea „Euroatlantica”, difuzată joi seara, la Radio România Actualități, în care Radu Dobrițoiu a discutat despre acest eveniment de instruire cu generalul de brigadă Florin Stan, locțiitor pentru planificare la Comandamentul Forțelor Întrunite, și cu colonelul în rezervă Gabriel Toma, veteran al teatrelor de operații din Afganistan și Irak, fost comandant al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.

La final avem și un interviu cu generalul Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite.

Radu Dobriţoiu: Domnule general Florin Stan, se încheie cel mai mare exercițiu militar organizat de Armata României în 2023. Au fost scenarii de luptă, simulări adaptate la actuala situație de securitate dominată de războiul de la granițele României.

Vă rog să vă referiți în primul rând la manevrele de luptă simulate, cum au fost adaptate la conducerea operațiilor de luptă în contextul unor exerciții dominate de războiul din țara vecină.

Florin Stan: Vorbind despre interoperabilitate din anii ’90, consider, eu personal, că Armata Română și statul român a făcut pași importanți şi eforturi financiare mari în pregătirea personalului și achiziționare de tehnică militară, iar în acest moment consider că suntem pe deplin interoperabili cu structurile NATO cu care cooperăm de atâta timp.

Referitor la complexitatea exerciţiului, pot să vă spun că a fost un exerciţiu foarte complex, cum spuneaţi, executat de 13 state NATO, cu tehnică complexă: artileriue, geniu, aviaţie. Exerciţiul a fost condus de Comandamentul Forţelor Întrunite.  

Sunt în acest comandament şi am onoarea să fiu în acest comandament de aproximativ trei luni de zile. Am întâlnit oameni extraordinar de pregătiţi, oameni la 40 plus, care au experienţa batalioanelor şi brigăzilor şi putem să spunem că am realizat o conducere şi un control foarte bun al acestui exerciţiu.

Radu Dobriţoiu: Am vorbit despre interoperabilitate, să subliniem şi că avem interoperabilitate ca proceduri, ca tehnică interoperabilitate în comunicaţii şi manevre precum organizarea statelor militare. Domnule colonnel Gabriel Toma, aveţi experienţa misiunilor din Afganistan şi Irak, operaţiuni reale de luptă executate sub mandat NATO sau în cooperare cu trupele americane.

În perspectiva unor potenţiale acţiuni de luptă, cât de importante au fost exerciţiile militare la care aţi participat în tară şi în străinătate pentru interoperabilitatea cu trupele NATO din teatrele de operaţii?

Gabriel Toma: Vreau să vă spun că în cadrul exerciţiilor desfăşurate pe teritoriul naţional, această situaţie aduce ca noutate în planul instruirii forţelor pregătirea şi rolul de națiune gazdă pe care îl avem pe anumite secvențe ale programului de exerciții și care se desfășoară, bineînțeles, alături de trupe americane care sunt deja dislocate pe teritoriul național.

Ei bine, aceasta este un plus mistruirea trupelor, a comandamentelor, împreună cu aviația. Încă din 2001-2002, dacă vă amintiți bine, domnule Dobrițoiu, că ați fost alături de militari, când primul batalion de infanterie de la Craiova, „Scorpionii Roşii” a fost desfășurat în Afganistan, practic când  am deschis misiunea „Enduring Freedom”, ministrul Ioan Mircea Pașcu afirma în cadrul ceremonialului de plecare în misiune că cel mai important lucru pentru militarii români este faptul că se vor instrui alături de cei mai buni militari din lume, împreună cu cea mai bună armată din lume, a Statelor Unite.

Şi acest lucru avea să fie dovedit ulterior, materializat în nivelul de instruire atins de trupele noastre, conform aprecierilor aliaților noștri și încrederii pe care aceștia ne-au acordat-o ulterior.

În primul rând ar trebui să precizăm faptul că exercițiile acestea în cadrul Alianței sunt exerciții defensive, planificate cu mult timp înainte și care nu doresc să transmită altceva decât că NATO este puternică și gata să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat. Pe de altă parte, scopul acestor exerciții este de a antrena și evalua personalul participant la misiune în condiții cât mai apropiate de cele din teatrele de operații.

Radu Dobriţoiu: Colegul meu Cristian Dumitrașcu de la „Ora Armatei” a realizat un interviu cu generalul maior Dorin Ioniță, șeful Comandamentului Forțelor Întrunite, pe care l-a întrebat despre scufundarea unui transportor blindat Piranha în Dunăre, accident, când a încercat să traverseze brațul Borcea.

Dorin Ioniţă: Mi-aș permite o remarcă plastică: mi-am cumpărat o mașină foarte sofisticată și nou-nouță și ne mirăm că am avut pană. E normal să avem și un astfel de incident, se întâmplă în procesul de instruire.

A funcționat foarte bine la dese repetiții, repetări a trecerii peste cursul de apă prin plutire, de data aceasta, dintr-un nefericit incident tehnic, s-a întâmplat să se scufunde. Dar privim lucrurile pozitiv și avem lecții învățate. Am probat și cu acest prilej un standard, o procedură de recuperare a capabilității, a tehnicii.  

Vizăm descurajarea și apărarea cu responsabilități regionale pe flancul de sud și nu numai, într-o cooperare foarte bună și cu partea de nord. Și astfel de exerciții traduc încă o dată importanța asigurării securității și o şi asigură prin tot ceea ce soldații noștri au demonstrat.

Folosesc acest prilej să mulțumesc tuturor. Aș dori să scot în evidență sacrificiul, determinarea de care au dat dovadă în special pe perioada în care noi, militarii, am făcut încă o dată diferența.

Toți eram în poligoane și ne instruiam, iar familiile noastre, întreaga țară era într-o vacanță bine meritată și prelungită. Principalele concluzii ar fi faptul că s-au respectat planurile, s-a planificat în decurs de aproape doi ani de zile, oamenii au fost conştienţi de realitatea câmpului de luptă şi au acţionat întocmai, au dat dovadă de flexibilitate în ceea ce înseamnă actul de comandă şi aş remarca în mnod deosebit interacţiunea nivelurilor operativ cu tactic.

O altă concluzie foarte importantă rămâne cea a integrării în timpi reali a forţelor şi m-aş referi la manevra din poligonul Smârdan în zona de acţiune Borduşani. De asemenea, o altă concluzie şi o altă noutate rămân noii comendanţi şi noile capabilităţi care au fost integrate în cele trei spaţii: terestru, aerian şi naval, ceea ce înseamnă nevoia regională la nivelul NATO de a proba planurile.

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale