Consiliul Judeţean Cluj a cumpărat, din fonduri proprii, echipamente ultramoderne în valoare totală de peste 280.000 de lei pentru Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.
„Consiliul Judeţean Cluj a achiziţionat 12 noi aparaturi medicale şi echipamente de înaltă tehnologie care au fost deja puse în funcţiune în cadrul Institutului Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuţă’ din Cluj-Napoca. (…) Valoarea dotărilor este de 280.300 de lei, iar finanţarea a fost asigurată integral din bugetul propriu al forului administrativ judeţean”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de CJ Cluj.
Banii au fost utilizaţi pentru a cumpăra un sistem de extracţie ARN viral, opt truse de urgenţă, un calandru cu productivitate de 50 kg/h, o maşină de spălat industrială cu fixare în podea şi un uscător de rufe industrial cu capacitate de 34 kilograme.
„Recentele investiţii vor contribui atât la creşterea calităţii actului medical, cât şi a serviciilor de care beneficiază pacienţii. Vom continua să finanţăm nu doar spitalele pe care le avem în subordine, ci şi unele aflate sub autoritatea Ministerului Sănătăţii pentru că ceea ce contează este ca pacienţii să aibă parte de cele mai bune condiţii de tratament şi cazare”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, citat în comunicatul de presă.
Riscurile asociate amânării tratamentului pacientului oncologic sunt mult mai mari decât riscurile contractării COVID-19, deoarece o întârziere de una sau două săptămâni a unui tratament oncologic poate face diferenţa între vindecare şi boală metastatică, a declarat medicul oncolog Petra Curescu, de la Spitalul Judeţean Timişoara.
„Toţi cei care intră pe poarta spitalului nostru pentru internare sunt testaţi negativ, chiar şi vaccinaţi, deci riscul de contagiune este mai mic decât la supermarket. Pe de altă parte, întârzierea unui tratament oncologic poate duce la efecte catastrofale; dacă este o boală avansată, scurtează supravieţuirea, iar dacă vorbim despre tratament în context adjuvant, într-un stadiu curabil, o întârziere de o săptămână-două, oricât de banală pare, poate face diferenţa între vindecare şi boală metastatică”, a afirmat dr. Petra Curescu, în cadrul unei conferinţe de presă online, care a avut loc pe tema pacientului oncologic în timpul pandemiei.
Oncologul spune că toţi pacienţii care vin pentru internare sunt testaţi, iar dintre aceştia, între 5-10% sunt pozitivi, majoritatea fiind şi asimptomatici.
„Dintre pacienţii testaţi, pentru că toţi pacienţii care se prezintă pentru internare sunt testaţi, zilnic, între 5-10% sunt pozitivi. Deci o prevalenţă mult mai mare a bolii decât ne-am aştepta. În mod îmbucurător, majoritatea pacienţilor, chiar dacă vorbim despre oameni vârstnici, cu multe comorbidităţi în afară de cancer, majoritatea sunt complet asimptomatici”, spune Petra Curescu.
Ea le-a recomandat şi pacienţilor oncologici să se vaccineze, deşi foarte mulţi sunt speriaţi, pentru că pe multe site-uri găsesc informaţii conform cărora vaccinul nu este testat, nu se ştie cât este de sigur pentru pacienţii oncologici.
„Niciun vaccin, cu excepţia celor special destinate acestei maladii (cancer, n.r.) nu este testat pe pacienţi cu cancer, dar asta nu înseamnă că nu este sigur. Cel puţin cele două vaccinuri pe care le avem acum nu au cum să ne infecteze.
Dacă pacienţilor le este frică de vaccin, ar trebui să le fie mult mai frică de boală şi, din păcate, pandemia aceasta, cu sau fără vaccin, va continua şi nu ne vom putea feri la nesfârşit. Neapărat, ei trebuie să continue tratamentul oncologic.
Problemă avem cu potenţialii viitori pacienţi care sunt speriaţi, poate nu au fost diagnosticaţi la timp. Pentru orice simptom care-i îngrijorează, să se adreseze medicului de familie şi celui specialist”, a explicat medicul Petra Curescu.
De asemenea, aceasta le-a recomandat pacienţilor care, totuşi, se tem să meargă direct la cabinet, să apeleze la sistemul de telemedicină, întrucât multe lucruri se pot rezolva şi electronic.
„Telemedicina, prescripţiile care se pot trimite electronic pacienţilor au fost de un real ajutor pacienţilor în ultimul timp, iar acest lucru ar trebui să continue, pentru că ne face şi nouă medicilor viaţa mai uşoară, şi pacienţilor. Telemedicina nu va înlocui niciodată consultaţiile faţă în faţă, dar sincer cred că pentru viitor ar trebui să ne păstrăm şi o părticică de telemedicină”, a încheiat Petra Curescu.
Sute de persoane venite din toată ţara aşteaptă, zilnic, la cozi mari, ca să poată să-şi urmeze tratamentul la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, dar unitatea medicală nu poată să facă faţă solicitărilor.
Directorul medical al IOCN, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat că acest lucru este cauzat de faptul că bolnavii respectivi n-au putut să beneficieze de tratament în ultimele două luni, din cauza pandemiei de coronavirus.
„Sunt pacienţi care n-au fost trataţi în lunilea astea. Am avut 1.830 săptămâna trecută, 570 ieri, azi n-avem încă statistica, dar sunt sigur peste 500. Facem tot ce e omeneşte posibil.
Vin pacienţi şi nu-i putem opri, oricât ar fi de planificat. Şi sigur că-i primeşti pe toţi, că 80% sunt din altă localitate. Şi trebuie făcut triajul, fiindcă astea-s regulile, şi testare la pacienţii oncologici. Iar toate aceste lucruri trebuie să se desfăşoare în afara spaţiului de spital.
Căutăm toate soluţiile şi noi, colegii mei sunt absolut înnebuniţi de cât lucrează. A ne bate joc de oameni ar însemna să-i trimitem acasă”, a spus Patriciu Achimaş Cadariu.
La rândul său, prefectul Mircea Abrudean spune că e un număr foarte mare de pacienţi care vin din toată ţara.
„Sunt 500 de pacienţi zilnic la IOCN. Trebuie triaţi şi testaţi înainte de a fi internaţi şi a beneficia de tratament. Sunt pacienţi din toată ţara, care timp de două luni nu au mai beneficiat de tratament de specialitate.
Săptămâna trecută au fost 1.830 persoane. Din păcate, nu pot fi introduşi în spital până nu sunt triaţi şi testaţi conform algoritmului naţional”, a mai spus prefectul Mircea Abrudean.
Pacienţii oncologici din Alba şi cei cu alte afecţiuni grave care necesită intervenţii medicale de specialitate urgente în spitale din alte judeţe, pot fi testaţi gratuit pentru COVID-19 de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba, potrivit unui comunicat.
„DSP Alba vine în întâmpinarea cetăţenilor judeţului şi decide să sprijine pacienţii oncologici, dar şi pe cei cu alte afecţiuni grave care necesită intervenţii medicale de specialitate urgente, fie că este vorba de tratament oncologic de specialitate sau intervenţii chirurgicale ce trebuie realizate în spitale din alte judeţe.
Pe lângă testarea pacienţilor spitalelor din judeţul Alba, în laboratorul DSP vor fi testaţi pentru COVID-19 şi pacienţii din Alba care necesită asistenţă medicală în spitale din alte judeţe unde testarea ar presupune un timp prea mare de aşteptare, dar şi cheltuieli de cazare până la obţinerea rezultatului”, arată sursa citată.
Persoanele în cauză trebuie să se deplaseze la spitalul din raza domiciliului, fără programare prealabilă, unde le va fi recoltat testul. Aici, vor trebui să prezinte bilet de trimitere de la medicul de familie sau scrisoare medicală.
Recoltarea se va face în baza acestor documente, rezultatul şi buletinul de analiză urmând să fie comunicate de către spitalul unde s-a făcut recoltarea.
„Considerăm că este de datoria noastră, a DSP Alba, să venim în sprijinul acestor persoane care oricum se află într-o situaţie delicată şi cărora trebuie să le asigurăm acces la servicii medicale în timp util. În acest mod protejăm nu doar sănătatea cetăţenilor, dar şi unităţile medicale„, a declarat, potrivit comunicatului, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.
Primul Spital de Oncologie şi Radioterapie pentru copiii diagnosticaţi cu cancer va fi construit în Bucureşti. Noua clinică, amplasată în curtea spitalului „Marie Curie”, va avea 52 de paturi – inclusiv pentru părinţii care îi însoţesc pe copii – săli pentru activităţi educaţionale, bibliotecă şi cinema. Investiţia este estimată la 8 milioane de euro din care Asociaţia „Dăruieşte Viaţă” a adunat aproape jumătate.
Cladirea va avea 8,000 mp, desfășurați pe subsol, parter și trei etaje pentru oncologie și radioterapie, care vor fi complet utilate li mobilate. Vor fi 52 de paturi în secția de oncologie pentru internare continuă, 10 paturi pentru secția de chirurgie oncologică, 25 paturi în departamentul ambulator, 10 camere sterile şi un compartiment pentru radioterapie.
De asemenea, spitalul va avea și săli pentru activități educaționale și recreere, bibliotecă și cinema, iar părinții vor avea paturi lângă paturile copiilor, pentru a putea sta cu ei în spital.
Cei care vor să contribuie pentru ridicarea şi dotarea noii unităţi sanitare pot dona 2 euro pe lună printr-un SMS cu textul SPITAL la numărul de telefon 8844.
Reconstrucție mamară la Spitalul de Urgență din Tg. Mureș
Publicat de adinaiftime,
28 septembrie 2017, 19:46
Beneficiara este o pacientă de 51 de ani din județul Mureș.
Aceasta a fost operată de o echipă de medici din cadrul Compartimentului de Chirurgie Plastică Reconstructiva a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, coordonată de Dr. Senin Negovan.
Intervenția face parte din Subprogramul național de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare, în care este inclus și Spitalul de Urgență din Tîrgu-Mureș.
Purtătorul de cuvânt al unității, Mariana Negoiță:
”Intervenția a durat aproximativ o oră și a fost realizată unei paciente de 51 de ani din județul Mureș cu mastectomie sân stâng în 2013 și care a făcut și radioterapie. În luna mai 2017, într-o primă etapă, i s-a implantat un expander tisular iar astăzi pacientei i s-a extras implantul temporar și s-a introdus implantul definitiv. Procedurile de astăzi au fost realizate gratuit decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv implanturile mamare necesare pentru reconstrucţie.”
În acest an, trei paciente au beneficiat de implanturi mamare la Tîrgu-Mureș în cadrul Subprogramul național de reconstrucție mamară.
Clinica Nera, singura unitate de recuperare oncologică din ţară se pregăteşte să-şi deschidă porţile. După 3 ani de investiţii lucrările la departamentul de cercetare au fost finalizate şi toată aparatura a fost instalată.
Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală de tip sanatoriu şi va avea 45 de saloane. Pacienţii vor fi gazduiţi în saloane moderne, cu un pat şi grup sanitar propriu. De asemenea, de jur împrejurul clinicii va fi amenajată şi o gradină botanică. Cu cei 4 milioane de euro lucrătile vor fi finalizate, în acest an, dă asigurări prof. univ. dr. Pavel Chirilă:
„În urmă cu câteva zile ne-a fost aprobată o finanţare importantă pe care o aşteptăm încă de anul trecut. Cu aceşti 4 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării o să construim cele 45 de saloane. Pentru aceşti bani am făcut şi un studiu de fezabilitate mai elaborat şi de asta a durat atât. Am avut nevoie de avize, de aprobări, nu a fost uşor dar ne bucurăm că am reuşit. Să ştiţi că am primit şi ordinul de începere a lucrărilor. În momentul de faţă lucrăm la documentaţia necesară pentru licitaţie şi sperăm cât de repede să deschidem şantierul pentru că ne dorim ca în acest an bolnavii care suferă de cancer să beneficieze de serviciile noastre. Clar o să facem tot posibilul să deschidem în acest an clinica, acum că avem şi această sumă importantă care ne ajută să finalizăm acest proiect important şi unic în ţară”, a precizat pentru Radio Reşiţa profesorul universitar, medicul Pavel Chirilă.
Clinica Nera va fi dedicată în totalitate pacienţilor bolnavi de cancer. Pacienţii vor fi îngrijiţi cu atenţie de 30 de măicuţe, absolvente de şcoală sanitară dar şi de personal specializat. Pâna în prezent în România nu există niciun centru de recuperare oncologică, iar harta incidenţei cancerului indică zona de vest a ţării cu cele mai mari valori de îmbolnăvire, a mai spus doctorul. Judeţul Caraş-Severin chiar avea nevoie de o astfel de clinică având în vedere statisticile îngrijorătoare ale Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că judeţul ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer, cum ar fi: de sân, de col uterin şi de colon.
Doar anul trecut au fost depistate 915 cazuri noi de cancer, pe lângă cei peste 7.935 de bolnavi deja înregistraţi. Şi în România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporeşte rata anuală de mortalitate la nivel naţional. Cancerul este o boală invazivă care, slăbeşte organismul şi distruge ţesuturile în care se instalează. Proiectul Clinica Nera este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de 5 milioane de euro, 60% din această suma fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuţie locală şi voluntară.
Campania umanitară „Muzică pentru viaţă” desfăşurată de Radio Reşiţa împreună cu Crucea Roşie a avut un real succes! O confirmă şi profesorul universitar, medicul Pavel Chirilă, cel care se chinuie de 3 ani să finalizeze Clinica de Recuperare Oncologică, de la Slatina Nera, unică în România. Cu cei 195 de mii de lei primiţi de la oamenii cu suflet mare din toată ţara, unitatea medicală are mari şanse să fie inaugurată mai devreme, spre bucuria bolnavilor de cancer. Medicul Pavel Chirilă:
„În primul rând, suma strânsă demonstrează eficienţa dumneavostră, a celor de la Radio Reşiţa pentru că rareori s-a mai întâmplat să colectăm o asemenea sumă pentru Clinica Nera. Vă spun sincer că doar nişte prieteni personali au mai donat atât de mult. În al doilea rând vă pot spune că este un lucru minunat pentru oamenii de acolo din zonă, înseamnă că întradevăr s-a schimbat ceva în România. Ce pot să spun, am mai încercat multe campanii şi nu am ajuns la suma asta niciodată. În orice caz acest lucru a demonstrat că până la urmă oamenii din Caraş-Severin, au înţeles şi importanţa proiectului şi în mod sigur, voi cei de la Radio Reşiţa aţi ştiut să ajungeţi la inima lor. Trebuie să va mai spun că aceşti bani îi folosim la construirea saloanelor, care sunt ultimul obiectiv în acest proiect. Şi astfel vom putea deschide Clinica în primăvară sau cel târziu în vară, oricum mult mai devreme decât ne-am imaginat iniţial. Mulţumim şi dumneavostră şi donatorilor”, a mai precizat profesorul universitar, medicul Pavel Chirilă.
Donează un ban și ajută la construirea un spital!Aşa se strâng fondurile pentru construirea primului spital oncologic pentru copii.
Asociația 1leu.org a organizat în acest weekend, pentru a doua oară campania de strângere de fonduri la ieșirea de la stația de metrou Constantin Brâncoveanu chiar lângă Parcul „Lumea Copiilor” din Bucureşti.
Bucureștenii au fost provocați să doneze marunțișul de prin casă, iar până acum s-au adunat aproximativ 1000 de kilograme de monede, transformati în lei asta înseamnă aproximativ 200.000, bani destinați sutelor de copii diagnosticaţi anual cu o formă sau alta de cancer.
Dacă fiecare român ar dona un leu o dată la nouă luni, în trei ani s-ar strânge banii necesari pentru a construi primul spital oncologic dedicat exclusiv copiilor din România.
Este calculul făcut de Alex Zamfir, tânărul care a lansat această campanie.
Alex a declarat pentru Bucuresti FM că „fiecare bănuţ care vine ne aduce mai aproape de cei 80 de milioane de lei care ne trebuie pentru a construi şi a dota acest spital pentru copiii bolnavi de cancer.”
În vară, în numai o jumătate de zi, voluntarii au cântărit câteva sute de kilograme de monede. Saci întregi au venit din mai multe oraşe din ţară, unde oamenii au pus mână de la mână ca să ajute copiii bolnavi.
Prima strângere de fonduri a fost în luna iunie, atunci când iniţiatorii proiectului au strâns o tonă de monede, deşi se aşteptau la doar 100 de kilograme.
Cei care vor să doneze bani pentru spitalul de copii mai pot merge până la ora 18:00 la intrarea în Orăşelul Copiilor, lângă staţia de metrou Constantin Brâncoveanu.
Bucurestenii s-au mobilizat si astazi exemplar si au donat monede pentru construirea primul spital oncologic pentru copii.
Pentru construirea si dotarea primului centru medical independent, de oncologie si hematologie pediatrica din Romania este de nevoie insa de 80 de milioane de lei.
Organizatia si-a propus sa stranga in acest weekend doua tone de monde, dupa ce, in vara, a adunat o tona de banuti in numai o zi. insert alex
Si pentru ca fiecare banut aduce asociatia mai aproape de cei 80 de milioane de lei – bani necesari construirii spitalului – oamenii s-au mobilizat exemplar insert oameni
Asociatia 1 Leu desfasoara si alte evenimente de strangere de fonduri pentru construirea spitalului.
Este vorba despre crosurile care sunt organizate lunar.
Bucurestifm sustine acest proiect.
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș nu a fost contactată pana acum de structurile de anchetă în cazul dosarului de corupție cu medicamente oncologice.
Reprezentantii au constatat, însă, că în fiecare lună a crescut consumul de medicamente pentru bolile de cancer, fiind utilizate medicamente foarte scumpe.
Pe de altă parte, a crescut și numărul cazurilor de bolnavi cu cancer iar decesele s-au imputinat.
Directorul adjunct al CJAS Mureș, Rodica Biro:
”Ceea ce putem să spunem noi este că, într-adevăr, consumul de medicamente oncologice crește. Dar trebuie să spune că, în ultima perioadă, s-au utilizat medicamente foarte, foarte scumpe însă, efectul, faptul că decesele au scăzut se datorează eficienței acestor tratamente care există la ora aceasta pe piață.”
Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, prin care se finanțează toate programele de sănătate, spun că există protocoale foarte stricte prin care se aloca banii.
Doar în județul Mureș se acordă circa 3 milioane de lei pentru aceste tratamente.
Consumul depășește cu mult fondurile alocate.
Revine directorul adjunct al CJAS Mureș, Rodica Biro:
Procurorii DNA fac percheziţii şi la firme şi distribuitori de medicamente, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu „recompensarea” doctorilor.
Descinderile se fac la 61 de adrese din București și din județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș. Din primele informatii, se pare că sunt implicați medici și companii farmaceutice suspectați că au săvârșit fapte de corupție comise în perioada 2012 – 2015. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
După afişarea noilor preţuri, la 1 iulie, distribuitorii au anunţat că nu mai livrează produsele nerentabile.
Managerii spitalelor susţin că au probleme cu 25 până la 40 la sută dintre contractele semnate cu distribuitorii de medicamente.
Cele mai mari probleme sunt la oncologie, cardiologie şi terapie intensivă.
In schimb, purtătorul de cuvant al Ministerului Sănătăţii Oana Grigore susţine că spitalele nu se confruntă cu o criză a medicamentelor citostatice aşa cum s-a vehiculat în presă astăzi.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, spune că această criză a medicamentelor se observă la mai multe medicamente, nu doar la cele citostatice.
Criza medicamentelor are loc atât în farmacii cât şi în spitale, mai explică acesta.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.