Tradiții, povestiri, amintiri și istorii personale vor putea fi explorate într-un muzeu al satului online, dedicat patrimoniului cultural imaterial.
Acesta va fi accesibil de la finalul săptămânii viitoare pe site-ul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, traditiiclujene.ro.
Iubitorii de cultură tradițională vor descoperi în mod gratuit tradiții și obiceiuri, rețete culinare, experiențe de viață ale sătenilor, leacuri băbești, cântece și colecții de artă populară.
Tot în online, pe website-ul oficial al instituției, va fi disponibilă în curând o expoziție multimedia. Aceasta cuprinde sute de fotografii, grupate pe cinci secțiuni: oameni, locuri, locuire, ocupații și obiceiuri.
Persoanele care donează sânge la Timișoara își pot verifica analizele online, pe site-ul oficial al Centrului Regional De Transfuzie Sanguină din Timișoara. Accesul la informații se face pe baza CNP-ului dar și al codului de donator, primit în urma recoltării.
Directoarea centrului din Timișoara, Rodica Lighezan, speră ca și acest aspect să îi încurajeze pe oameni să doneze, mai ales în perioada de vară, când stocurile sunt minime.
Orarul centrului regional de transfuzii rămâne același și pe perioada sezonului estival.
Medicii recomandă, acum, prin prisma valului de caniculă, ca donatorii să se hidrateze suplimentar înainte de recoltare, pentru a preveni posibile probleme de sănătate.
Organizatorii Neversea recomandă persoanelor care au bilet sau abonament la festival să aleagă opţiunile Check-in şi Top-up online pentru a se bucura de acces mai rapid pe The Island of Dreams.
„Mai sunt doar câteva zile până la cea de-a patra ediţie Neversea, cel mai mare festival de pe o plajă din Europa. Organizatorii vin acum cu veşti despre accesul în festival şi sistemul de plată şi le recomandă fanilor să aleagă opţiunea de Check-in şi Top-up online pentru a se bucura de acces mai rapid pe The Island of Dreams. Check-in-ul online poate fi realizat până la eveniment, iar cei care aleg să îl facă la faţa locului trebuie să achite o taxă de 25 de euro la punctul de Ticketing”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de organizatorii festivalului Neverse.
Organizatorii atrag atenţia că doar cei înregistraţi în formularul de Check-in (online sau la locaţie) pot să primească brăţara de festival, în baza unui abonament sau a unui bilet de o zi, cu un cod de bare valid şi a unei cărţi de identitate.
Cei care au achiziţionat mai multe bilete pot efectua Check-in-ul şi pentru prietenii lor. În cazul în care posesorul unui bilet doreşte să îl transfere către o altă persoană, acesta trebuie să selecteze online din contul lui de Check-in opţiunea de Transfer Bilet. Apoi trebuie să completeze datele persoanei care va primi biletul (nume, prenume, email, telefon, localitate) şi să se asigure că biletul generat (pdf) ajunge în posesia noului destinatar.
După realizarea cu succes a Check-in-ului online, participanţii au posibilitatea să-şi creeze propria Puşculită de Festival. Astfel, fiecare participant îşi poate pune bani pe bilet, prin selectarea serviciului de Top-up. Suma încărcată va fi transferată şi activată pe brăţara de festival la orice punct de Credit Point din festival. Această modalitate de încărcare a brăţărilor va fi disponibilă şi în timpul festivalului şi va putea fi accesată direct din aplicaţia mobilă Neversea.
Tinerii sub 18 ani trebuie să aibă la ei, pe lângă biletul de acces şi actul de identitate, şi documentul care atestă acordul părinţilor. Acesta poate fi descărcat de pe parental-consent-ro NVS.docx, iar organizatorii recomandă să fie completat înainte de venirea la festival. Minorii sub 14 ani trebuie să vină însoţiţi de un părinte şi să deţină un bilet valid.
Peroanele care au abonamente General Access îşi pot ridica brăţările de la festival, cu o zi înainte, pe 6 iulie, între orele 14:00 şi 22:00. În timpul festivalului, intervalul orar pentru ridicarea brăţărilor este 14:00 – 5:00, regulă valabilă şi pentru cei care au abonamente VIP.
S-a dat startul înscrierilor la ultima ediție din acest an școlar a jocului-concurs internațional Cangurul. Astfel, în luna mai, are loc în premieră pentru România concursul interdisciplinar Poveștile Cangurașului Explorator pentru clasele 0-IV, care îmbină fericit informații și provocări din domeniul explorării mediului și comunicării.
În cadrul concursului Poveștile Cangurașului explorator, elevii vor învăța noțiuni esențiale despre foc, vor afla legende despre apariția focului și vor fi îndemnați să-și folosească inteligența, intuiția și viteza de gândire pentru a oferi răspunsuri corecte la întrebări istețe.
Concursul se regăsește la poziția 39 în Anexa 2.B. – Lista competițiilor naționale pe discipline școlare și proiecte educative cu participarea elevilor români, în anul școlar 2021–2022, aprobată prin O.M.E. nr. 3066/27.01.2022.
Concursul se desfășoară oricând în perioada 27 mai, ora 11:00 – 31 mai, ora 20:00 și durează 60 de minute. Poveștile Cangurașului Explorator propune două variante de susținere a jocului-concurs, la alegere:
offline, cu materiale tipărite;
online, pe platforma www.cangurul.net.
În varianta offline, responsabilul de concurs (un profesor sau un părinte) se va ocupa de prezentarea, înscrierea elevilor şi organizarea locală. Perioada de înscriere a elevilor se va încheia pe data de 20 mai.
După susținerea concursului responsabilul va expedia prin colet poştal foile de răspuns completate de elevi, în termen de două zile lucrătoare de la data concursului, la adresa: Asociația IDEE, O.P. 83, C.P. 101, Bucureşti.
În varianta online, părinții pot înscrie elevii individual, pe https://editurasigma.ro, iar înscrierea se poate face inclusiv în ziua susținerii concursului.
Pentru a participa la concurs, fiecare elev va folosi un cod de participare unic, format din cinci cifre și patru litere (de exemplu: 12345-ABCD). Cu ajutorul acestui cod, elevul poate susține concursul și pe platforma www.cangurul.net, accesând ulterior rezultatul obținut. Corectarea răspunsurilor se face computerizat, asigurând analiza imparțială a foilor de răspuns și stabilirea clasamentelor. Grila cu răspunsurile corecte va fi afișată pe site-ul www.cangurul.ro.
Fiecare elev, folosind codul de participare unic, va găsi pe site-ul concursului: foaia cu răspunsurile date, calculul punctajului, răspunsurile corecte. Instrucțiunile pentru folosirea platformei vor fi afișate pe cangurul.net.
Testele sunt grupate astfel: clasa pregătitoare, clasa I, clasa a II-a și clasele III-IV.
Pentru clasa pregătitoare, testul este sub forma unor puzzle-uri cu 24 abțibilduri. Pentru fiecare element bine poziționat se acordă 1 punct.
Pentru clasa I și clasa a II-a, testele sunt alcătuite din 24 de itemi. Pentru clasele III-IV, testul este alcătuit din 30 de itemi.
La clasele I-IV, fiecare item are patru variante de răspuns, una singură fiind corectă. Fiecare item rezolvat corect valorează 1 punct.
Se acordă următoarele premii:
La clasa pregătitoare: Premiul I pentru 22-24 puncte, Premiul al II-lea pentru 18-21 puncte, Premiul al III-lea pentru 12-17 puncte.
La clasele I și a II-a: Premiul I pentru 22-24 puncte, Premiul al II-lea pentru 19-21 puncte, Premiul al III-lea pentru 16-18 puncte.
La clasa a III-a: Premiul I pentru 28-30 puncte, Premiul al II-lea pentru 24-27 puncte, Premiul al III-lea pentru 18-23 puncte.
La clasa a IV-a: Premiul I pentru 29-30 puncte, Premiul al II-lea pentru 26-28 puncte, Premiul al III-lea pentru 20-25 puncte.
Elevii vor primi diplomă de participare și analiza testului.
Profesorii-organizatori vor primi acces la rezultatele elevilor, precum și diplome și adeverințe de participare la sustenabilitatea unui proiect european.
Radio România Regional este partener media al concursului.
Astăzi începe cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2021 – 2022. În unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe, cursurile se desfăşoară cu prezenţă fizică în toate judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este de cel mult 75%.
În situaţia în care rata este mai mare de 75%, cursurile se desfăşoară în sistem online. Reluarea cursurilor cu prezenţă fizică se face numai după ce aceeaşi rată scade sub 70%.
Elevii de gimnaziu şi liceu, precum şi cei din învăţământul profesional şi postliceal au început cursurile, după vacanţa de iarnă, pe 3 ianuarie.
Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar au revenit la şcoală o săptămână mai târziu, pe 10 ianuarie. Semestrul al doilea se va încheia pe 10 iunie.
Următoarea vacanţă, cea de primăvară (Paşte) va fi de vineri, 15 aprilie, până duminică, 1 mai.
Unităţile şcolare din Giurgiu au început cursurile online!
Publicat de Andra Radu,
3 ianuarie 2022, 14:30 / actualizat: 3 ianuarie 2022, 17:00
Toate unităţile şcolare din municipiul Giurgiu au început cursurile online din cauza dificultăţilor financiare în asigurarea agentului termic în unităţi.
„Având în vedere dificultăţile financiare cu care ne confruntăm, vă informăm că nu putem continua asigurarea agentului termic în şcoli, motiv pentru care, în perioada 3-9 ianuarie, cursurile în şcolile din municipiul Giurgiu se vor desfăşura online”, se arată într-o informare transmisă luni Inspectoratului Judeţean Şcolar de către Primăria municipiului Giurgiu.
Încă din ultimele zile ale anului trecut, primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, trăgea un semnal de alarmă cu privire la faptul că fără un ajutor financiar de la Guvernul României nu poate fi asigurat agentul termic în unităţile şcolare din oraş şi există posibilitatea ca reluarea cursurilor să fie făcută online, lucru care s-a şi întâmplat.
El a afirmat că prin majorarea preţului gazului de şase ori, cheltuielile municipalităţii sunt de aproximativ 180.000 de lei pe zi, respectiv aproximativ cinci milioane de euro pe sezonul rece, ceea ce este „catastrofal” şi „nu se poate trece peste această iarnă decât iarăşi cu ajutor guvernamental” pentru că şi aşa şcolile, creşele şi grădiniţele primeau agent termic după un program de 12 ore pe zi cuprins între orele 4:00 şi 16:00.
Ziua Naţională a României va fi marcată şi anul acesta de reprezentanţele Institutului Cultural Român şi de partenerii acestuia printr-o serie largă de evenimente, organizate în format hibrid, cu public sau online.
* Compartimentul Comunităţi Istorice din cadrul Institutului Cultural Român publică miercuri, 1 decembrie, pe pagina sa de Facebook, înregistrarea concertului susţinut de Corul Regal, alături de Corul Capela Moldova al I.P.N.A. (Compania Publică Teleradio Moldova), eveniment înregistrat la Sala cu Orgă din Chişinău.
* Între 1 şi 4 decembrie, cu ocazia a 75 de ani de la fondarea Institutului Francez de la Roma şi a 50 de ani de la fondarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Institutul Francez-Centre Saint Louis din cadrul Ambasadei Franţei pe lângă Sfântul Scaun organizează retrospectiva dedicată filmelor premiate în cadrul FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma, în perioada 2015-2019. Evenimentul se deschide miercuri, 1 decembrie, ora 19:30, în Sala Cinema a Institutului Francez-Centrul Saint Louis din Roma, cu „Un pas în urma serafimilor” (r.:Daniel Sandu). Filmul a obţinut Premiul Publicului 2019 în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Festivalului Filmului Francofon de la Roma (FRANCOFILM).
* ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău, Ambasada României în Republica Moldova, cu sprijinul Televiziunii Române şi a Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” invită publicul telespectator la un concert festiv, susţinut, miercuri, de Orchestra Română de Tineret sub bagheta maestrului Cristian Mandeal; solişti: Monica Bejenaru (voce) şi Simina Croitoru (vioară). Concertul va fi difuzat pe data de 1 decembrie, de TVR Moldova, ora 21:00, şi de TV Moldova 1, de la ora 16:00. Emisiunea de la TVR Moldova va fi precedată de discursul rostit de ambasadorul Românei în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, cu ocazia Zilei Naţionale a României.
* ICR de la Bruxelles organizează, alături de partenerii săi din Benelux, o serie de evenimente, transmise pe canalele oficiale de comunicare, recitaluri şi intervenţii artistice ale unora dintre cei mai tineri şi mai talentaţi muzicieni români, dar şi un interviu extrem de generos, oferit în exclusivitate de Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanţi muzicieni români ai momentului.
Recitalul tinerilor pianişti Ioana Andreescu şi David Petre, organizat la iniţiativa Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului în parteneriat cu reprezentanţa din Bruxelles, va fi, de asemenea, prezentat pe canalele online ale Ambasadei României în Marele Ducat la Luxemburgului în data de 1 decembrie şi ale ICR Bruxelles – în data de 2 decembrie 2021.
* ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul prezintă, în marja celebrării Zilei Naţionale, la 103 ani de la Marea Unire, Imnul Naţional al României – Deşteaptă-te române!, selecţionat din cadrul concertului extraordinar de folclor – Alba uneşte România. Orchestra Română de Folclor, înregistrat la Palatul Cultural din Blaj.
Totodată, Ambasadele României din Republicile Turcia şi Bulgaria, în colaborare cu ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, vor promova filmul „Comorile României, obiective din Patrimoniul Mondial UNESCO”, cu lucrări fotografice realizate de Ilie Tudorel.
* Institutul Cultural Român de la Londra va difuza online, pe YouTube şi pe pagina de Facebook, o selecţie a lucrărilor lui G. Enescu din cadrul tuturor concertelor de anul acesta organizate de reprezentanţă.
Concertul, care include lucrări interpretate de muzicieni români şi britanici şi se doreşte un omagiu adus moştenirii extraordinare lăsate de compozitorul român, va fi difuzat pe data de 1 decembrie, de la ora 21:00, ora României.
* ICR de la New York organizează, în parteneriat cu compania de impresariat Ra-Entertainment, un concert de gală al Ansamblului RARO, unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale de cameră din Europa, pe 2 decembrie, la celebra Carnegie Hall din New York.
Concertul de gală va fi anticipat, pe 1 decembrie, de un minirecital al RARO la sediul ICR New York, un eveniment special dedicat Zilei Naţionale, la care sunt aşteptaţi diplomaţi, membri ai diasporei româno-americane, dar şi melomani americani.
* ICR de la Stockholm, Ambasada României în Regatul Suediei şi Ambasada României la Oslo celebrează Ziua Naţională a României miercuri, 1 decembrie, prin trei evenimente extraordinare, realizate în parteneriat cu unele dintre cele mai prestigioase instituţii din România, Filarmonica „George Enescu”, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti.
„Richard al III-lea”, noua producţie a Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, care va avea premiera pe 10 noiembrie, a fost montată într-o dublă perspectivă, atât pentru scenă, cât şi pentru vizionare online.
Sursa foto: Teatrul Andrei Mureșanu/facebook
Perspectiva offline este una circulară, realizată prin dispunerea locurilor spectatorilor pe trei laturi, în această variantă spectatorul fiind transpus în mijlocul acţiunii, iar perspectiva online este concepută pentru tehnologia VR360 şi conferă singularitate, în sensul în care i se adresează unui singur spectator care devine parte din acţiune.
Reprezentanţii teatrului menţionează că spectacolul, regizat de Eugen Gyemant, este o abordare postmodernă a piesei celebrului dramaturg William Shakespeare şi a fost realizat cu sprijinul Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Premiera va avea loc miercuri, de la ora 18:00, iar intrarea în sala de spectacole se va face pe bază de bilet, cu respectarea normelor anti-COVID, respectiv cu certificat verde valabil.
Consiliul de Administraţie al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a hotărât ca activităţile didactice să se desfăşoare integral în regim faţă în faţă începând de luni, 8 noiembrie.
Potrivit unui comunicat al instituţiei de învăţământ superior, următoarea decizie privind modalitatea de desfăşurare a activităţilor didactice va fi luată joi, 18 noiembrie.
Activităţile didactice la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava s-au desfăşurat, începând din 18 octombrie, în sistem hibrid. Astfel, cursurile şi alte activităţi didactice specifice fiecărei facultăţi în parte s-au desfăşurat în format online, iar seminarele şi laboratoarele au avut loc „on-site”.
Peste 80 de tineri pianişti din România şi alte 18 ţări vor participa online, în perioada 28 – 31 octombrie, la a patra ediţie a concursului „Constanţa International Competition – Festival for Young Pianists”, a informat Primăria Constanţa.
În competiţie s-au înscris 81 de concurenţi din mai multe oraşe din România, dar şi din SUA, Marea Britanie, China, Indonezia, Vietnam, Polonia, Republica Cehă, Macedonia, Armenia, Rusia, Republica Moldova, Belgia, Slovacia, Ucraina, Malaezia, Thailanda, Turcia, Australia.
Competiţia va avea loc într-o singură etapă, pe următoarele grupe de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani, 16-18 ani, 19-28 ani. Se vor acorda premii în bani pentru toate categoriile de vârstă, recitaluri, 3 premii speciale „concert cu orchestră” şi masterclassuri de pian în România şi Germania. Premiile vor fi acordate tuturor categoriilor din concurs, fără discriminare de vârstă, etnie, naţionalitate sau alte criterii.
„Constanţa International Competition – Festival for Young Pianists” a debutat la Constanţa în anul 2018, din dorinţa de a susţine arta şi cât mai mulţi tineri pianişti din România şi din străinătate şi s-a dovedit a fi un succes.
Proiectul este finanţat de Primăria Municipiului Constanţa şi are o valoare totală de 82.200 lei.
12 unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi au orele cu prezenţă fizică suspendate în urma creşterii infectărilor cu COVID-19 în rândul elevilor şi profesorilor, potrivit datelor centralizate şi publicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Este vorba despre două unităţi de învăţământ din municipiul Galaţi, două din municipiul Tecuci, una din oraşul Târgu Bujor şi câte una din localităţile Umbrăreşti Deal, Măstăcani, Costache Negri, Ghidigeni, Odaia Manolache, Cosmeşti Vale şi Fârţăneşti, unde cursurile se desfăşoară online.
În total, în judeţul Galaţi un număr de 258 de clase desfăşoară cursuri online.
Conform datelor prezentate de Prefectura Galaţi, în municipiul reşedinţă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor de infectare SARS-CoV-2 este de 8,17/1.000 de locuitori.
Lucia lansează al treilea material de studio, un EP cu 5 piese, intitulat IMMERSIA. Albumul va fi disponibil din 22 octombrie pentru streaming și download pe toate platformele digitale (Apple Music, Spotify etc.).
Prefigurat de single-urile „Who”, „Rogue” și „Simple”, EP-ul IMMERSIA explorează un sound indie/ art pop modern. Fiind un material muzical născut în perioada pandemiei și luând în considerare incertitudinile cu privire la posibilitatea organizării unui concert de lansare cu public, EP-ul va beneficia de o lansare neconvențională.
Pe 24 octombrie, pe canalul de YouTube al Luciei si pe platforma Overground Showroom va avea loc premiera concertului IMMERSIA Live, filmat în luna septembrie în mijlocul pădurii din Parcul Natural Comana. Concertul va fi disponibil gratuit.
„Proiectul IMMERSIA a pornit ca un copil de pandemie, născut din nevoia de a ne apropia din nou de public printr-un material care să facă oamenii să se simtă de parcă ar fi din nou acolo cu noi.
EP-ul de 5 piese și filmarea ‘IMMERSIA live’, varianta lui live electroacustică filmată în mijlocul pădurii Comana, au fost co-finanțate de către AFCN, reușind cu sprijinul lor să ducem la capăt ideea pe care o coceam de ani întregi: un material captivant, de ascultat în tihnă, un microcosmos în care oamenii să se poată pierde sau, după cum spune și titlul, imersa complet.
Din motivul ăsta, varianta live a fost gândită, înregistrată, mixată și masterizată pentru a fi ascultată în căști, în așa fel încât spațialitatea sunetului să teleporteze pentru 20 de minute ascultătorul acolo, alături de noi.” – Lucia
EP-ul IMMERSIA conține piesele: Simple (THE CALCULATION), Who (THE ANIMAL), Rogue (THE FLIGHT), Backseat (THE NOISE) și All of the Worlds (THE END). Fiecare dintre ele este însoțită de un artwork dedicat cu reprezentări vizuale randate 3D de către artistul vizual Matei Băcanu.
”În semn de solidaritate cu pădurea, care mi s-a părut locul perfect în care să invităm oamenii să ni se alăture în perioada asta în care am fost mai mult închiși între patru pereți, EP-ul nu va fi lansat sub formă fizică ca CD, ci ca art print. Less plastic is fantastic. Așa, cine vrea să ne susțină ‘cumpărând albumul’ poate să cumpere un poster cu un artwork minunat”, spune Lucia.
Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov va suspenda, începând de joi, activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor, în urma apariţiei unor cazuri de COVID-19 la jumătate din numărul de clase din instituţia de învăţământ.
Decizia a fost luată astăzi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, luând în considerare avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi avizul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului, a informat Instituţia Prefectului.
Procesul de învăţământ la acest liceu poate continua în sistem online în următoarele 14 zile, perioadă după care se va face o reevaluare a situaţiei.
La Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, astăzi, 14 clase îşi desfăşurau activitatea online din 28.
Cea de-a VII-a ediţie a „Atelierelor FILIT pentru traducători”, organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MLR) Iaşi în colaborare cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, se desfăşoară online în perioada 4-8 octombrie.
Aceste ateliere oferă un cadru de formare şi comunicare profesională pentru traducători din limba română într-o limbă străină.
Beneficiarii acestei ediţii provin din douăsprezece ţări: Jale Ismayil (Azerbaidjan), Fernando Klabin (Brazilia), Vanina Bojikova, Lora Nenkovska (Bulgaria), Nicolas Cavailles (Franţa), Angela Bratsou (Grecia), Alexey Kubanov (Kazahstan), Joanna Kornas-Warwas (Polonia), Andre Ferenc, Szava Csanad (România, limba maghiară), Andreea Scridon (România/S.U.A.), Dura Miocinovic (Serbia), Klara Katarina Rupert, Klara Rus (Slovenia), Gabriella Koszta (Ungaria).
„Programul include două mese rotunde moderate de Monica Joiţa, ministru consilier la Ministerul Afacerilor Externe, şi o serie de conferinţe susţinute de Florin Bican, Bogdan Creţu, Cristina Hermeziu, Doru Liciu, Doris Mironescu, Mihaela Ursa, Radu Vancu.
Traducătorii vor dezbate despre transpunerea în diferite limbi a unor texte clasice şi contemporane din literatura română şi vor identifica strategii de promovare a literaturii române în străinătate.
Dezbaterea Observator cultural moderată de Carmen Muşat şi Ovidiu Şimonca marţi, 5 octombrie, de la ora 14:00, precum şi masa rotundă de închidere de vineri, 8 octombrie, ora 12:00, vor fi transmise în direct pe paginile de Facebook ale instituţiilor organizatoare”, spun organizatorii prin intermediul unui comunicat de presă.
Publicat de Andra Radu,
22 septembrie 2021, 12:00 / actualizat: 22 septembrie 2021, 17:17
Peste 5.000 de participanţi sunt aşteptaţi, online, la ediţia din acest an a evenimentului de tehnologie Techsylvania, programat în perioada 22 – 23 septembrie.
Cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei de specialitate va aduce la start liderii din spatele celor mai cunoscute produse şi servicii tehnologice, printre care: Eric Friedman – fondatorul Fitbit, Stephen Wolfram – pionierul dezvoltării şi aplicării gândirii computaţionale, Sacha Dragic – fondatorul celui de-al doilea unicorn românesc, Superbet, Kathryn Lueders – liderul programului spaţial uman de la NASA, şi Luciana Lixandru – partener la cel mai important fond de investiţii din lume, Sequoia Capital.
„Obiectivul principal al ediţiei este acela de a aduce la un loc principalii poli decizionali în dezvoltarea de inovaţii care, odată implementate, să le aducă celor care le folosesc beneficii atât pe plan personal, cât şi profesional. Tocmai de aceea, la fel ca în ediţiile precedente, şi de data aceasta, pe scena Techsylvania vor urca nume importante din industria tehnologică, experţii şi vocile puternice din companiile de renume care an de an setează trendurile în tehnologie”, susţine Vlad Ciurca, co-fondator Techsylvania
Techsylvania este cea mai mare platformă de creştere prin tehnologie din România şi unul dintre cele mai semnificative evenimente de tehnologie din Europa de Est.
Evenimentul, creat în anul 2014 de către Oana Petruş şi Vlad Ciurcă, a adunat la ediţia de anul trecut peste 4.000 de participanţi din 65 de ţări.
Marți, 29 iunie, Gala Premiilor Gopo sărbătorește cele mai importante realizări ale cinematografiei românești ale anului 2020, desfășurat sub semnul pandemiei de coronavirus. În ciuda dificultăților cu care s-au confruntat, câteva din filmele lansate în cursul anului trecut au avut parte de întâlniri cu spectatorii români, participări la festivaluri de top, nominalizări și premii importante.
Cea de-a XV-a ediție a Galei Premiilor Gopo, al cărei amfitrion este anul acesta actorul Adrian Nicolae, e un prilej de întâlnire și respiro pentru profesioniștii din industrie, care se vor revedea la acest eveniment, desfășurat în aer liber, cu multe emoții pentru toți cei nominalizați.
De la 19:30, pe VOYO, TIFF Unlimited și premiilegopo.ro, îi veți putea vedea pe nominalizații Premiilor Gopo pășind pe covorul roșu alături de profesioniști din industrie, invitați și omagiați în cadrul acestui eveniment, într-un moment special prezentat de Amalia Enache. Înregistrarea va fi difuzată pe 1 iulie, de la ora 20:30 pe PRO Cinema.
Adrian Nicolae, actor de teatru și film, dramaturg, scenarist, MC și talent coach, va fi amfitrionul ceremoniei de decernare a premiilor, care va începe la 20:30. O serie de actori și tineri cineaști au pregătit două parodii regizate de Gabriel Achim și Andrei Huțuleac, la realizarea cărora au contribuit 10 actori, printre care Alex Bogdan și Adrian Nicolae, Gheorghe Ifrim, Cezar Grumăzescu, Diana Cavallioti, Ana Covalciuc și Carmen Florescu.
În cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Gopo vor putea fi urmărite trei momente muzicale speciale pregătite de trupa OM LA LUNĂ, muzicianul și culegătorul de folclor Bogdan M. Simion și violoncelistul Andrei Cavassi.
Printre cei care vor urca pe scenă pentru a acorda premiile celor 21 de categorii de nominalizări la Premiile Gopo 2021 se află actrițele Andreea Grămoșteanu, Cecilia Bârbora, Carmen Ungureanu, Crina Matei, Ioana Pavelescu, Ilinca Hărnuț, Maria Dinulescu, Manuela Hărăbor, Meda Victor, Rodica Lazăr și Roxana Lupu, actorii Alin Panc, Alexandru Pop (Văru Săndel), Bogdan Farcaș, Cosmin Seleși, Eduard Trifa, Lari Giorgescu, Iulian Postelnicu și muzicianul Damian Drăghici.
Cunoscutul actor Costel Constantin va fi distins, în cadrul celei de-a 15-a ediții a Galei Premiilor Gopo, cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, iar apreciata scenografă și realizatoare de costume Doina Levintza va fi omagiată cu Premiul pentru Întreaga Activitate. Două premii speciale pentru carierele lor deopotrivă excepționale și îndelungate vor fi acordate criticului de film Magda Mihăilescu și sculptorului machetist Enache Hărăbor.
16 producții românești lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2020 au fost nominalizate a 21 de categorii, filmele cu cele mai multe nominalizări fiind: „Urma” (12 nominalizări), „Ivana cea groaznică” (12 nominalizări), „Tipografic majuscul” (10 nominalizări), „Acasă” (7 nominalizări) și „5 minute” (7 nominalizări).
Două lungmetraje de ficțiune – „Ivana cea groaznică” (producători: Ada Solomon, Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (producător: Ada Solomon) – și două documentare – „Acasă” (producători: Monica Lăzurean-Gorgan, Ümit Uludağ, Hanka Kastelicova, Ari Matikainen) și „colectiv” (producători: Alexander Nanau, Bianca Oana, Bernard Michaux, Hanka Kastelicova) pentru trofeul acordat celui mai bun film de lungmetraj.
Alexander Nanau („colectiv”), Ivana Mladenovic („Ivana cea groaznică”), Radu Ciorniciuc („Acasă”) și Radu Jude („Tipografic majuscul”) sunt nominalizații categoriei Cea mai bună regie.
La categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal, nominalizatele sunt: Diana Cavallioti („5 minute”), Ivana Mladenovic („Ivana cea groaznică”) și Irina Rădulescu („Urma”). Igor Babiac („Dragoste 2. America”), Mihai Călin („5 minute”), Șerban Lazarovici („Tipografic majuscul”) și Teodor Corban („Urma”) concurează la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal.
Sursa foto: https://premiilegopo.ro/
Dorian Boguță și Loredana Novak („Urma”), Ivana Mladenovic și Adrian Șchiop („Ivana cea groaznică”), Radu Jude și Gianina Cărbunariu („Tipografic majuscul”) sunt nominalizații categoriei Cel mai bun scenariu.
„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger), „Superhombre” (r. Lucian Mircu, Mircea Gherase) și „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) concurează pentru Cel mai bun film documentar.
La Premiul Gopo pentru Cele mai bune costume sunt nominalizați Adina Bucur („5 Minute”), Dorin Negrău („Tipografic Majuscul”), Iulia Popescu („Ivana cea Groaznică”) și Mălina Ionescu („Urma”).
Procesul de votare, care implică peste 600 de profesioniști din industria cinematografică, se desfășoară până pe 29 iunie.
Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office va merge anul acesta către „Miami Bici”, regizat de Jesus del Cerro (553.941 spectatori și încasări de 11.610.679 lei).
Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează, pe data de 12 iunie, a 9-a ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duel dintre păsări și oameni se desfășoară în mediul online, pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române și pe pagina sucursalei din Cluj.
Noaptea Privighetorilor 2021 va debuta, de la ora 10:00, cu un tur ornitologic virtual realizat de specialiști ai SOR, în care spectatorii vor descoperi o parte dintre păsările cântătoare și migratoare pe care le putem vedea în România.
La ora 13:00 va avea loc un recital de harpă interpretat de tânăra artistă Rebeca Marin, iar de la ora 18:00 spectatorii vor asculta un concert de muzică clasică alături de artiștii Aurelian Băcan (clarinet), Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Lilla Fodor (violă), Diana Stir (violoncel) și Sonia Vulturar (vioară).
„Noaptea Privighetorilor este evenimentul prin care conectăm oamenii cu păsările și natura prin intermediul muzicii. Chiar dacă nici în acest an nu ne putem întâlni în natură, aducem noi înaripatele și muzica lor în casele oamenilor.
Printre activitățile pe care le-am pregătit pentru a sărbători Noaptea Privighetorilor se numără un tur ornitologic virtual în care vom descoperiîmpreună o parte dintre păsările cântătoare și migratoare pe care le putem vedea în România.
Urmează apoi un recital de harpă, iar spre seară vom încerca să dăm replica păsărilor printr-un concert de muzică clasică. Unele dintre ariile pe care le vor interpreta artiștii sunt opere inspirate de păsări”, a declarat coordonatoarea proiectului Noaptea Privighetorilor, Dora Domșa.
Programul complet al ediției din 2021
10:00 – Descoperă Păsările ÎnCîntătoare – Tur ornitologic virtual
13:00 – Recital de harpă: Rebeca Marin – Lucrări de: Antonio Vivaldi, Christoph Pampuch
19:00 – Concert de muzică clasică – Interpretează artiștii: Aurelian Băcan (clarinet), Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Lilla Fodor (violă), Diana Stir (violoncel) și Sonia Vulturar (vioară). Lucrări de: Gioachino Rossini, Claude Debussy, Antonio Vivaldi, Serghei Prokofiev
Elevi şi studenţi din şapte judeţe se întrec la concursul „Deşeurile pot fi şi artă”. Evenimentul este organizat online de Facultatea de Ştiinţe Agricole Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Participanţii vor încărca produsele realizate pe pagina de Facebook dedicată concursului până la 30 mai, urmând ca la 1 iunie să fie declaraţi câştigătorii, potrivit organizatorilor.
Până în prezent au fost încărcate 12 exponate, realizate de elevi şi studenţi din şapte judeţe: Sibiu, Galaţi, Giurgiu, Satu Mare, Suceava, Braşov şi Vâlcea.
„Imaginea trebuie însoţită de numele participanţilor, instituţia de provenienţă (Scoală, liceu/colegiu, universitate/facultate, clasa/anul de studiu, profesorii coordonatori, localitate, judeţ.
Juriul este format din cadre didactice şi studenţi ai ULBS şi sponsori, iar jurizarea va avea două componente, notele juriului şi aprecierile vizitatorilor online, numărul de distribuiri şi numărul de like-uri”, a explicat coordonatorul proiectului, Cristina Moise.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia şi ISJ Alba dau drumul unui nou proiect educaţional, intitulat „Cuvinte călătoare”, adresat elevilor de gimnaziu.
„Acest proiect se adresează elevilor din cursul gimnazial din judeţ şi îşi propune să îi atragă pe aceştia înspre lectură, subliniind importanţa lecturii în formarea şi dezvoltarea lor umană şi socială, precum şi în dobândirea abilităţilor de lectură conştientă, care să îi ajute în procesul de înţelegere a textului literar (şi nu numai) scris. Cum citim? Cum ascultăm lectura unui text? Care este vocea povestitorului sau a personajului? Importanţa respectării punctuaţiei la citirea unui text. Sunt doar câteva din reperele care stau la baza acestui proiect”, se menţionează în comunicat.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel” propune un număr de texte, pentru fiecare vârstă în parte, care să facă obiectul lecturii cu voce tare, susţinută de actorii teatrului.
„Textele sunt alese exclusiv din scriitori români contemporani, din dorinţa de a promova literatura română contemporană, oferind o alternativă de lectură elevilor, în completarea celor şcolare obligatorii”, se precizează în comunicat.
Sesiunile de lectură se vor desfăşura online, în cadrul orelor de limba şi literatura română, respectiv în incinta şcolilor partenere, atunci când vor fi ridicate restricţiile impuse din cauza pandemiei.
Prima întâlnire va avea loc joi, atunci când elevii din clasa a VII-a de la Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj, coordonaţi de Claudia Oancea Raica, se vor întâlni cu actriţa Cătălina Mihăilă.
Ediţia din acest an a Festivalului Artei şi Creaţiei Studenţeşti „Gaudeamus” se va desfăşura online, în perioada 21 aprilie – 5 mai. Proiectul este organizat anual de Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, în parteneriat cu asociaţiile studenţeşti şi universităţile din Iaşi.
Pe 21 şi 22 aprilie spectacolele realizate de studenţi vor putea fi vizionate pe pagina de Facebook a Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi.
Conform regulamentului, studenţii formează alianţe între două-trei asociaţii sau ligi studenţeşti şi prezintă, în cadrul competiţiei, un program cultural artistic care va cuprinde maxim zece momente artistice şi se va încadra în maxim 120 minute de spectacol.
Reprezentaţiile vor obţine un punctaj, în urma unei jurizări realizate de referenţii culturali ai Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi şi a impactului pe care îl vor avea în mediul online aceste spectacole, stabilindu-se clasamentul final.
Regulamentul competiţiei a fost întocmit şi stabilit de consiliul artistic al Casei de Cultură a Studenţilor Iaşi, după care discutat şi aprobat de către reprezentanţii studenţilor în cadrul şedinţelor de lucru organizate în prima etapă a proiectului, până la înscrierea participanţilor în concurs.
După înscrierea în competiţie, tinerii au gândit o regie şi o tematică a unui spectacol stabilită de fiecare alianţă în parte.
Fiecare participant înscris în competiţie a avut posibilitatea de a consulta oricare referent de specialitate din cadrul instituţiei pentru a crea un spectacol cât mai bun.
Membrii din consiliul artistic, care au şi rol de jurizare, au avut şi obligaţia de a-i îndruma pe studenţi să realizeze cele mai bune momente artistice.
Apreciatul dirijor vienez Sascha Goetzel – care și-a început cariera ca violonist al celebrei Filarmonici din Viena și este astăzi director artistic onorific al Orchestrei Filarmonice Borusan din Istanbul și dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonice din Sofia – aduce pe scena Sălii Radio „trio-ul” legendar de compozitori care a scris istoria muzicii vieneze la final de sec. XVIII și început de sec. XIX: Haydn – Mozart – Beethoven.
Vineri, 16 aprilie, de la 19.00, veți asculta în direct de la Sala Radio, exclusiv pe calea undelor, un frumos concert prezentat de Orchestra Națională Radio, cu participarea violoncelistului Răzvan Suma.
Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Răzvan Suma este cunoscut publicului larg prin numeroasele turnee naționale pe care le-a prezentat, cum ar fi suita Vă place BACH?, Vă place BRAHMS?, Vă place TANGO?, PlaCello ș.a.
Printre proiectele derulate în acest an de dirijorul Sascha Goetzel se numără albumul înregistrat cu Filarmonica din Monte Carlo „Piazzolla Stories” – dedicat centenarului de la nașterea celebrului compozitor argentinian aniversat în acest an în întreaga lume – și apărut la casa de discuri Warner Classics (februarie 2021).
Sursa foto: https://www.orchestreradio.ro/
Cele mai recente concerte internaționale ale sale s-au derulat în Coreea de Sud, unde a dirijat KBS Symphony Orchestra și a participat la Festivalul Internațional de Muzică din Tongyeong.
Într-o lume artistică mult prea des măcinată de orgolii și gelozii, Haydn și Mozart au fost buni prieteni, s-au respectat și și-au admirat reciproc creațiile. Mozart a fost inspirat, mai ales în prima parte a carierei sale, de Haydn, căruia i-a dedicat șase cvartete de coarde!
La rândul său, Haydn îl considera genial pe Mozart. Privit la vremea sa ca cel mai important compozitor european, Haydn a fost pentru scurt timp și profesor al tânărului Beethoven.
Programul serii de la Sala Radio cuprinde: Mozart – Simfonia nr. 1, Haydn – Concertul nr. 4 pentru violoncel şi orchestră și Beethoven: Simfonia nr. 6 – „Pastorala”.
Concertul va fi transmis LIVE pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical și în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.
Societatea Ornitologică Română (SOR) sărbătorește, pe data de 1 aprilie, Ziua Păsărilor în mediul online, prin evenimente organizate pe pagina de Facebook a SOR.
Ziua Păsărilor 2021 va debuta, de la ora 10:00, cu un material video conceput de specialiști ai SOR, în care vor fi prezentate cele mai comune specii de păsări ce pot fi observate în orașe. La ora 12:00 va avea loc un quiz destinat celor începători în recunoașterea păsărilor, iar la ora 14:00 un quiz pentru pasionații din domeniu.
La ora 18:00, tot pe pagina de Facebook, va fi prezentat un formular conceput să vină în ajutorul celor care merg în această perioadă în natură pentru activităție de „birdwatching”.
„Ziua Păsărilor este unul dintre evenimentele emblemă ale Societății Ornitologice Române, care, în cei 27 de ani de când este organizat, a reușit să strângă mii de participanți. La SOR, an de an, sărbătorim Ziua Păsărilor alături de iubitorii de păsări și natură. Chiar dacă nici în acest an nu ne putem întâlni cu toții în natură din cauza măsurilor de restricție impuse de autorități, tot ne vom bucura de păsări, doar că, de data aceasta, doar în mediul online.
Printre activitățile pe care le-am pregătit pentru această zi specială se regăsește un filmuleț de inițiere pentru recunoașterea celor mai comune specii de păsări pe care le putem vedea în orașe. După ce învățăm cum să le recunoaștem, urmează să exersăm cunoștiințele abia învățate printr-un quiz pentru începători. Nu i-am uitat nici pe împătimiții păsărari și am organizat un quiz și pentru ei”, spune directorul execuiv al SOR, Dan Hulea.
Cele mai indicate locuri pentru „birdwatching”
Persoanele care doresc să participe la activități de observare și identificare a păsărilor o pot face în zone specifice, precum râuri, lacuri naturale sau de acumulare, mlaștini și păduri.
În ceea ce privește Capitala, Parcul Natural Văcărești rămâne în continuare cel mai bun loc de „birdwatching”, conform observațiilor realizate de membrii SOR în cadrul proiectului Atlasul Păsărilor din București. De asemenea, și în parcurile Herăstrău sau Tineretului sau pe Lacul Morii se pot observa numeroase specii.
Programul complet al ediției din 2021
10:00 – Video de inițiere pentru recunoașterea celor mai comune specii de păsări
Opera Naţională Română Iaşi şi-a adaptat programul la scenariul roşu. Astfel, reprezentaţiile pot fi urmărite în perioada următoare pe site-ul instituţiei şi pe pagina sa de socializare.
„După ce sâmbătă a fost difuzat evenimentul „El tango”, care a avut premiera în acest an, săptămâna aceasta iubitorii operei pot viziona un nou spectacol extrem de apreciat, „Carmen” de Georges Bizet. Reprezentaţia care a avut loc pe 26 februarie va putea fi urmărită gratuit joi, de la ora 18:30.
Vor interpreta Maria Miron Sîrbu (Carmen), Teodor Ilincăi (Don Jose), Alexandru Constantin (Escamillo), Ana Maria Donose (Micaela), soliştii, Corul şi Orchestra Operei ieşene.
Conducerea muzicală a fost asigurată de Ciprian Teodoraşcu. Opera Naţională Română Iaşi lucrează în această perioadă şi la alte titluri îndrăgite, care vor fi difuzate în perioada următoare”, au anunţat reprezentanţii ONRI.
Conducerea Operei Naţionale Române Iaşi a luat decizia de a organiza spectacole în mediul online deoarece CJSU a decis ca municipiul Iaşi să intre în scenariul roşu în urma creşterii ratei de infectări cu COVID-19.
În jur de 30% dintre preşcolari şi elevi fac orele online din cauza pandemiei. Asta înseamnă 19.329 de copii, a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Sibiu.
„Marţi, 23.02.2021, din cauza cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 sau a modificării ratei de incidenţă pe localitate, conform datelor de la D.S.P. Sibiu, încă un număr de 354 elevi din judeţul Sibiu învaţă în sistem online. (…)
Drept urmare astăzi, 23.02.2021, în judeţul Sibiu un număr 19.329 de preşcolari şi elevi (29,88% din cei existenţi în unităţile de învăţământ), vor desfăşura orele în sistem on-line”, se precizează în comunicatul IŞJ Sibiu.
De la debutul semestrului II al anului şcolar 2020-2021, din data de 8 februarie, un număr de 17 cadre didactice (14 au desfăşurat ore faţă în faţă) şi 28 preşcolari şi elevi (22 dintre ei au participat la cursuri) au fost depistaţi pozitivi cu COVID-19.
Patru cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în rândul cadrelor didactice şi elevilor din judeţul Galaţi, au anunţat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.
Potrivit sursei citate, trei dintre cazuri au fost confirmate joi. Este vorba despre un elev şi două cadre didactice. Cel de-al patrulea caz a fost confirmat astăzi, fiind vorba despre un elev.
O singură clasă va avea cursurile faţă în faţă suspendate timp de 14 zile, acestea urmând să fie efectuate online.
Opera Națională Română din Iaşi a pregătit un program inedit de sărbători pentru publicul care nu are posibilitatea să urmărească live spectacolele iubite, din cauza pandemiei de coronavirus, se arată într-un anunţ făcut public miercuri de instituţia de cultură.
Astfel, în prima zi de Crăciun şi în ultima zi a anului vor fi difuzate două reprezentaţii care au fost extrem de apreciate de spectatori, baletul „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, respectiv opereta în trei acte „Liliacul”, de Johan Strauss – fiul.
De asemenea, până la finalul anului, pe site-ul Operei ieşene vor fi difuzate mai multe momente deosebite în interpretarea apreciaţilor artişti ai instituţiei.
„Începând de astăzi (miercuri, n.red.) şi până de Revelion vor fi prezentate colinde şi arii celebre de operă, înregistrate special pentru zilele de sărbătoare din această perioadă, precum şi fragmente din spectacolul ‘El Tango’, care a avut premiera în stagiunea estivală a acestui an”, se mai arată în anunţul Operei Naţionale Române din Iaşi.
Editura Casa Radio la Gaudeamus Radio România XXVII: Sub semnul prieteniei!
Publicat de Andra Radu,
16 noiembrie 2020, 15:00 / actualizat: 16 noiembrie 2020, 16:19
Editura Casa Radio vă așteaptă la cea de-a XXVII-a ediție a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus Radio România, în perioada 16-22 noiembrie 2020, într-o formulă în pas cu vremurile. În premieră, în acest an, târgul va avea loc online. Oferta editorială, prezentată pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro), s-a îmbogățit cu noi și atractive titluri.
În Colecția „Biblioteca de Poezie Românească” este propusă o apariție de excepție: A fost un timp când vă spuneam şi vouă. Poeme rostite la Radio (2002), carte şi CD, o antologie de poezii de Emil Brumaru, ilustrată de Zamfira Zamfirescu și prezentată de Cosmin Ciotloș, Bogdan Crețu, Șerban Foarță și Veronica D. Niculescu. Un document scris şi sonor ce restituie publicului o voce poetică de colecţie şi imortalizează creaţia poetului Emil Brumaru.
În Colecția „Radio-Prichindel” puteți să ascultați, să citiți și să desenați, alături de Ali Baba, Sindbad și Ivanușca. Albumele grafice (bandă desenată!) Ali Baba și cei 40 de hoți, Nemaipomenitele călătorii pe apă ale lui Sindbad Marinarul și Căluţul cocoşat sunt semnate de Alexandru Ciubotariu – Ali Baba, Cristiana Călin – Sindbad și Octavian Curoșu – Căluțul cocoșat și sunt însoțite de CD-uri cu teatru radiofonic pentru copii (înregistrări antologice din Fonoteca de Aur Radio România).
În Colecția „Noapte bună, copii!” există două noi albume de povești care vă vor purta pe toate meleagurile lumii: volumele 16 și 17, realizate sub genericul Din basmele lumii, reunesc, pe fiecare CD, câte șapte dintre cele mai frumoase basme ale lumii, rostite de mari actori: Leopoldina Bălănuță, Octavian Cotescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Liliana Tomescu, Costache Antoniu, Elena Pop ș.a.
Alexandru Ciubotariu, aka Ciubi, binecunoscutul street artist Pisica Pătrată, a adus un plus de culoare albumelor. Mai mult, în interiorul lor se află câte un afiș. Cine poate să-l redeseneze?
De asemenea, au apărut noi titluri în colecțiile muzicale Jazz forum, Radio România Muzical, Profil interpretativ, Lada de zestre, Maeștri ai artei corale: Luiza Zan & Big Band Radio (dirijor: Ionel Tudor), Night and day; Alexandru Tomescu, Concerto – Mozart, Saint-Saëns, Dvořák – cu Orchestra Națională Radio, dirijori Cristian Măcelaru și Tiberiu Soare; Cristian Măcelaru, Orchestra Naţională Radio – Ceaikovski, Dvořák; Beethoven, Simfonia a V-a și Simfonia a VII-a, cu Orchestra Naţională Radio, dirijori Horia Andreescu și Cristian Măcelaru; Imago Mundi, Isvor – Cantemir, Enescu, Brâncuși, Corul de Copii Radio, Ah, ce bucurie! (disc aniversar – 75 de ani).
La Editura Casa Radio marile voci dau cortina la o parte. Mai multe detalii despre fiecare titlu pe www.edituracasaradio.ro
Cele mai noi apariții în Colecțiile „Radio-Prichindel” și „Noapte bună, copii!”
Ali Baba și cei 40 de hoți. Roman grafic de Alexandru Ciubotariu după o adaptare radiofonică de Marin Traian. O înregistrare de colecție Radio România din 1965, cu Ștefan Mihăilscu-Brăila, Nicolae Gărdescu, Mircea Constantinescu, Marian Hudac ș.a.
Nemaipomenitele călătorii pe apă ale lui Sindbad Marinarul. Roman grafic de Cristiana Călin după un scenariu radiofonic de Marin Traian. O înregistrare istorică Radio România din 1969 care ne prilejuieşte reîntâlnirea-surpriză, ca într-o capsulă a timpului, cu mari voci ale teatrului românesc. Amintim aici doar numele lui Fory Etterle, cel care joacă magistral rolul lui Sindbad.
Căluţul cocoşat. Roman grafic de Octavian Curoșu după dramatizarea unui basm rusesc semnată de Victor Frunză. Pe CD găsiți o înregistrare memorabilă Radio România din 1964, cu Nicolae Gărdescu, Dumitru Furdui, Marin Moraru ș.a.
Noapte bună, copii! Vol. 16, 17. Din basmele lumii, 7+7 dintre cele mai frumoase basme ale lumii rostite de mari actori: Leopoldina Bălănuță, Octavian Cotescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Liliana Tomescu, Alexandrina Halic, Costache Antoniu, Elena Pop ș.a. Participă: un grup de elevi de la Școala Metropolitană ARC, partenera evenimentului, îndrumați de profesorii Marina Luiza Cristea și Dănuț Mitruț. Invitat special: Alexandru Ciubotariu, coordonatorul seriei BD „Radio-Prichindel” a Editurii Casa Radio.
Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 11:45
Lansarea unei noi apariţii în Colecţia „Biblioteca de Poezie Românească”, seria Colecționarul de voci.
Emil Brumaru, A fost un timp când vă spuneam și vouă. Poeme rostite la Radio (2002). O ediție ilustrată de Zamfira Zamfirescu și prezentată de Cosmin Ciotloș, Bogdan Crețu, Șerban Foarță și Veronica D. Niculescu. Participă: Cosmin Ciotloș, Bogdan Crețu, Zamfira Zamfirescu.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a hotărât desfăşurarea cursurilor în sistem online, în perioada 24-29 septembrie, în toate şcolile din judeţ care găzduiesc secţii de votare, potrivit informaţiilor făcute publice de subprefectul judeţului Brăila Simona Drăghincescu, delegat cu atribuţii de prefect.
„Pentru pregătirea în condiţii de siguranţă epidemiologică a procesului de învăţământ şi a procesului electoral din data de 27 septembrie, CJSU Brăila a hotărât că, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Brăila în care se organizează secţii de votare, în zilele de 24, 25, 28 şi 29 septembrie cursurile se vor desfăşura în această perioadă numai on-line (scenariul roşu). Reluarea cursurilor care presupun prezenţa ‘faţă în faţă’ pentru unităţile de învăţământ preuniversitar, desfăşurate temporar numai on line, se va face după scenariul în care au funcţionat anterior desfăşurării alegerilor (verde, galben sau roşu)”, a declarat Drăghincescu.
În hotărârea CJSU Brăila se precizează că personalul de îngrijire din unităţile în care sunt organizate secţii de votare va asigura dezinfecţia sediilor secţiilor de votare înaintea procesului electoral din ziua de 27 septembrie 2020 şi după încheierea acestuia.
„Unităţile de învăţământ în care sunt organizate secţii de votare vor întreprinde toate măsurile şi acţiunile organizatorice prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne nr. 1594/140/2020 privind stabilirea unor măsuri şi acţiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral”, a mai spus Simona Drăghincescu.
În municipiul Brăila, cu excepţia Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu”, unde Consiliul de Administraţie a luat decizia de a începe cursurile exclusiv online, pe scenariul „roşu”, toate celelalte unităţi de învăţământ au început anul şcolar pe scenariul „galben”.
În judeţ, Şcoala gimnazială Viziru şi Liceul Teoretic „George Vâlsan” din Făurei au început cursurile pe scenariul „roşu”, iar unităţile şcolare din Dudeşti, Drogu, Mircea Vodă, Roşiori, Salcia Tudor, Surdila Găiseanca, Tudor Vladimirescu, Tufeşti, Valea Cânepii, Lanurile şi Baldovineşti, liceele din oraşul Ianca, Liceul „Nicolae Titulescu” din Însurăţei, Liceul „Matei Basarab” din Măxineni şi grădiniţele din Băndoiu şi Ţăcău au început şcoala pe scenariul „galben”.
Celelalte unităţi şcolare din judeţul Brăila vor funcţiona pe scenariul „verde”, ceea ce presupune că toţi elevii vor fi prezenţi la cursuri.
În perioada 1-30 iunie, Radio România organizează o ediţie exclusiv online a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, festival care aduce atmosfera sărbătorii în casele ascultătorilor.
La cea de a VIII-a ediţie a festivalului dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică conectăm creatorii spectacolului sonor internaţional cu audienţa teatrului radiofonic. Ajungem oriunde în lume în spaţiul virtual, pe platformele www.grandprixnova.ro sau www.eteatru.ro.
Selecţia finală a festivalului propune 39 de producţii de top din Europa, Asia şi America de ascultat din fotoliul de acasă.
Toate producţiile participante în concurs vor fi accesibile spre audiţie liberă în perioada 1 – 30 iunie pe site-urile www.eteatru.ro şi www.grandprixnova.ro, însoţite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf). Reamintim, limba oficială a festivalului este engleza.
Luni, 30 iunie, vor fi anunţaţi câştigătorii ediţiei a VIII-a a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.
În contextul anulării festivalurilor internaţionale de profil din prima parte a anului, Grand Prix Nova este singurul festival de teatru radiofonic care s-a mutat în spaţiul virtual. GPN #online 2020 reflectă vitalitatea mediului profesional şi explorează diversitatea formelor spectacolului radiofonic.
În această ediţie, 39 de producţii de teatru radiofonic, din 13 ţări din toată lumea, au intrat în selecţia finală a competiţiei pentru Marele Premiu, la una dintre cele trei secţiuni de concurs: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) şi binaural (secţiune inaugurată cu succes în ediţia 2018, ce oferă ascultătorilor un nou nivel de experienţă audio, audiţia în căşti).
Dintre ţările participante, amintim: Georgia, Iran, Canada, Croaţia, Serbia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia ş.a.
Păstrăm tradiţia juriilor internaţionale. Importanţi specialişti din domeniu, membrii juriului vor colabora de la distanţă, prin video-conferinţe de evaluare şi decizie. Juriul este format din cinci personalităţi ale creaţiei radiofonice internaţionale, producători de radio sau artişti ai spectacolului sonor multipremiaţi la nivel interrnaţional.
Preşedintele juriului, Bernard Clarke (artist, producător la RTÉ lyric fm Irlanda), va fi secondat de Soila Valkama (regizoare, dramaturg şi actriţă din Finlanda), Dimtriy Nicolaev (regizor rus, autor de spectacole sonore şi ars acustica), Ulrich Bassenge (artist german independent, deţinător a două trofee Grand Prix Nova în 2019 şi 2016) şi Attila Vizauer (regizor, redactor şef al redacţiei Teatrul Naţional Radiofonic).
Împreună vor decide palmaresul GPN #online 2020.
Premiile Teatrului Naţional Radiofonic
Radio România oferă anual distincţii pentru cele mai valoroase prestaţii actoriceşti ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent: premiul pentru cea mai bună actriţă, cel mai bun actor şi pentru debut radiofonic.
Comunicarea premiilor TNR va avea loc în cadrul ceremoniei online de comunicare a palmaresului competiţiei internaţionale Grand Prix Nova #online 2020, de marţi, 30 iunie, pe platformele www.grandprixnova.ro şi www.eteartu.ro şi pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania.
Societatea Ornitologică Română organizează, pe data de 30 mai, a 8-a ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor.
Cel mai relaxant duel dintre păsări și oameni se desfășoară, în acest an, în condiții speciale, doar în mediul online, pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române și pe paginile sucursalelor din Cluj, Sibiu și Iași.
Noaptea Privighetorilor este un eveniment prin care Societatea Ornitologică Română aduce oamenii în contact cu păsările și natura prin intermediul muzicii. Este un tribut adus artei și naturii deopotrivă.
„Rețeta evenimentului rămâne aceeași ca în anii trecuți. Chiar dacă nu ne putem întâlni în natură din cauza măsurilor de restricție impuse de autorități, tot ne vom bucura de păsări și muzica lor, doar că, de data aceasta, doar în mediul online. Printre activitățile pe care le-am pregătit iubitorilor de natură și înaripate se numără un tur ornitologic virtual în care vom descoperi păsările comune pe care le putem vedea în oraș.
După ce vom ascula și afla informații inedite despre ele, vom încerca să le dăm replica printr-un concert de muzică clasică. Unele dintre ariile pe care le vor interpreta 9 artiști din București și din Cluj sunt opere inspirate de păsări. Evenimentul online va cuprinde și o demonstrație de pictură în acuarelă dedicată atât copiilor, cât și celor mari”, a declarat coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Dora Domșa.
Sursa foto: Societatea Ornitologică Română
Scurt istoric al Nopții Privighetorilor
Primele ediții ale evenimentului au avut loc inițial doar la Cluj, iar apoi, în anii ce au urmat, concertele au ajuns și la București, Sibiu și Iași.
Ideea evenimentului a pornit din Marea Britanie. Pe 19 mai 1924, violoncelista Beatrice Harrison a convins postul de radio BBC să realizeze prima transmisiune în direct a unui duet dintre artistă și privighetorile din grădina ei. În timp ce interpreta arii din muzica clasică, Harrison era acompaniată de trilurile păsărilor.
Experimentul a avut succes în rândul ascultătorilor, concertul reluându-se ani la rând, iar Beatrice primind peste 50.000 de scrisori de felicitare de la ascultători.
Privighetoarea, pasărea care a inspirat denumirea evenimentului, are un repertoriu foarte bogat. Poate să producă peste 1.000 de sunete diferite, comparativ cu doar cele 340 ale ciocârliei și aproape 100 ale mierlei. Acest lucru este posibil datorită faptului că partea creierului responsabilă de crearea sunetului este mai mare la privighetoare decât la alte păsări.
Programul complet al ediției din 2020
10:00 – Demonstrație de pictură în acuarelă cu pictorul Arh. Ovidiu Iovanel
13:00 – Tur ornitologic virtual ghidat
19:00 – Concert de muzică clasică
În prima parte interpretează: Alexia Dănăcică (pian), Valentin Simion (violoncel) – București
Lucrări de: Camille Saint-Saëns, Frédéric Chopin, Vittorio Monti
În a 2-a parte interpretează: Grațiela Aranyosi (vioară), Oana Badescu (flaut/piccolo), Teodora Buia (vioară), Diószegi Benjámin (pian), Fodor Lilla (violă), Diana Stir (violoncel), Sonia Vulturar (vioară) – Cluj
Lucrări de: Béla Bartók, Ludwig van Beethoven, Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns, Antonio Vivaldi
După ce Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia şi-a adaptat întregul pachet de norme, măsuri, proceduri şi acţiuni privitoare la susţinerea cursurilor şi a examenelor online, vine cu o noua veste, de aceasta dată pentru viitorii studenţi.
Pentru a sprijini şi a proteja viitorii candidaţii la programele de licenţă, masterat şi doctorat si întreaga procedură de admitere programată în luna iulie 2020 se va desfăşura tot online.
UAB a procedat la achiziţionarea unui modul specializat pentru admiterea online al platformei UMS (University Management System), platformă pentru care au optat numeroase alte instituţii de învăţământ superior din România.
Aşadar, pentru toate programele de licenţă, masterat şi doctorat din cadrul UAB, înscrierea şi înmatricularea candidaţilor se vor face online, urmând să fie puse la dispoziţia acestora noua metodologie de admitere online, calendarul admiterii (în acord cu etapele de finalizare a activităţii anilor terminali din învăţământul preuniversitar, respectiv cu emiterea adeverinţelor sau diplomelor de bacalaureat), precum şi numeroase instrumente de consiliere profesională.
Reprezentanţii universităţii au anunţat că vor demara, în curând, o serie de activităţi de consiliere privind admiterea şi de training-uri motivaţionale online, precum şi alte activităţi dedicate, în special, elevilor şi părinţilor care doresc să cunoască mai multe detalii despre oferta educaţională, oportunităţile de studiu, condiţiile din campusul universitar, facilităţile multiple oferite studenţilor care optează să studieze la Alba Iulia.
Rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea, a remarcat o prezenţă mare a studenţilor, în perioada 11-18 martie, în cadrul programului online.
„Noi ne continuăm programul de cursuri şi seminarii, dar la distanţă. Nu am scăzut sub niciun fel ritmul, în acest început de semestru universitar, dimpotrivă, utilizarea aplicaţiilor online a oferit oportunitatea experimentării generalizate, în toate facultăţile UVT, a mijloacelor de comunicare la distanţă, oferind posibilitatea de a realiza activităţile speciale de pregătire cu un număr mare de studenţi, care s-au arătat foarte interesaţi de avantajele şi chiar confortul mediului virtual de comunicare la distanţă”, afirmă Marilen Pirtea, într-un comunicat.
UVT a înregistrat o prezenţă foarte bună, cu o medie a studenţilor confirmaţi la cursuri de peste 75% din studenţii înmatriculaţi.
„Este absolut îmbucurător faptul că într-o situaţie de urgenţă, cum este criza coronavirusului, studenţii devin mai conştienţi şi mai atraşi de cursuri şi seminarii, fiind online în număr foarte mare, alături de cadrele didactice care au început să conducă activităţile de predare-învăţare-evaluare cu ajutorul aplicaţiilor online”, menţionează rectorul UVT.
„Rezultatele pozitive ale primei săptămâni de organizare generalizată a cursurilor şi seminariilor online la UVT ne permit să sperăm că Universitatea de Vest, lider în educaţia superioară din vestul ţării, se va vedea foarte repede transformată în universitatea digitală a viitorului”, punctează Marilen Pirtea.
Specialişti Google vin în Maramureş, pentru a discuta cu tineri despre tehnicile şi uneltele de promovare online.
Marți, 11 iulie, în Sighetul Marmaţiei, iar miercuri, 12 iulie, în Baia Mare, vor avea loc cursuri la care pot participa atât tinerii care au trecut anul trecut prin experiența Atelierului Digital, cât și cei neinițiați care își doresc să afle mai multe despre mediul online.
Cursul e bazat pe un studiu de caz real prin care participanții cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani pot afla mai multe despre oportunitățile din mediul digital și strategiile de marketing digital aplicate de companii.
Parlamentul European discută despre amenințările și restricțiile impuse jurnaliștilor din Turcia
Publicat de Andrei Cretoiu,
27 octombrie 2016, 10:30 / actualizat: 31 octombrie 2016, 9:52
Potrivit celui mai recent clasament privind libertatea presei în lume, realizat de organizaţia Reporteri fără frontiere, Turcia este pe locul 151 din 180 de ţări.
La sfârşitul lunii septembrie, guvernul turc a închis aproximativ 20 de canale de televiziune şi de radio pentru presupusa „răspândire a propagandei teroriste”, înainte de prelungit starea de urgenţă cu inca 90 de zile.
UE condamnă tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, din Turcia şi subliniază că guvernul turc are dreptul şi responsabilitatea de a ancheta si de a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei, dar nu este de acord cu reprimarea masivă a jurnaliştilor, scriitorilor şi reprezentanţilor media din Turcia, fără vreo dovadă a implicării acestora.
Respectarea principiilor statului de drept şi a drepturilor fundamentale, inclusiv a libertăţii de exprimare, se află în centrul valorilor UE, iar Turcia s-a angajat oficial să respecte aceste valori depunând cererea de aderare la UE şi participând la negocierile conexe.
Corina Cretu, comisar european pentru Politică Regională, a precizat
“Nu este o situaţie nouă, dar este îngrijorătoare. Este a doua dezbatere pe tema libertăţii presei în Turcia, iar ceea ce se întâmplă acum este pur şi simplu inacceptabil. Libertatea de gândire şi de exprimare, libertatea mass-media, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului sunt esenţiale în orice societate democratică.”
Vom continua discuţiile de preaderare în cel mai constructiv mod în domeniile-cheie reprezentate de sistemul judiciar şi respectarea drepturilor fundamentale, dar Turcia trebuie să dezamorseze tensiunile din climatul politic creat în urma tentativei de lovitură de stat, care creează un mediu restrictiv pentru libertatea de exprimare în mass-media şi mediul online, a mai subliniat comisarul european
Gorjenii care vor să aibă o situaţie clară privind vechimea în muncă o pot verifica prin intermediul unei aplicaţii informatice.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Gorj au precizat că poate fi verificată on line doar vechimea dinaintea anului 2001, în timp ce vechimea de după aprilie 2001 este stocată în cadrul instituţiei în baza declaraţiilor nominale pe care le depun angajatorii.
La nivelul judeţului Gorj doar 41 de salariaţi care, cel mai probabil se pregătesc de pensionare, au accesat aplicaţia on line.
Acest lucru va fi posibil doar în anumite condiţii, prevede un proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerul Sănătăţii.
Documentul este pus în dezbatere publică până în 3 septembrie.
Odata aprobat, proiectul va da posibilitatea farmaciilor autorizate să vândă online medicamente dar numai din cele care pot fi eliberate fără prescripţie medicală.
Proiectul carte-funciara.info se adresează persoanelor fizice şi juridice care cunosc paşii obţinerii extrasului de Carte Funciară, dar nu au timpul necesar parcurgerii acestora.
Directorul Oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară Caraş-Severin, Gheorghe Roşeţi, a declarat că aplicaţia va fi implementată progresiv până la sfârşitul anului viitor. În prezent de serviciile acesteia se folosesc doar notarii, etapa a doua de dezvoltare va fi destinată persoanelor fizice autorizate şi cea de-a treia şi ultima persoanelor fizice, clienţilor direcţi ai Oficiului pentru cadastru.
Pentru 2015 se prevede ca întreaga corespondenţă şi toate actele translative de proprietate, întocmite de notariate, să aibă un parcurs online, a mai spus Gheorghe Roşeţi. Pentru eliberarea unui extras de carte funciară se percepe o taxă de 20 de lei, iar în termen de urgenţă, de pe o zi pe alta, de 100 de lei.
Acestea pot fi accesate direct de pe telefonul mobil sau tabletă.
Programul permite realizarea unor călătorii virtuale în muzee, hoteluri, pensiuni sau în alte zone de interes turistic, dar şi accesarea unor pagini destinate rezervării de camere pentru vacanţă.
De asemenea, poate fi vizitat online circuitul castrelorlor romane şi casele tradiţionale ardeleneşti, care pot fi închiriate de către cei care doresc să-şi petreacă un sejur în judeţul Sălaj.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.