Proiectul „Teatru la Cinema!” vine și la Târgu Mureș în acest weekend. Organizatorii își doresc ca producțiile unor teatre românești să ajungă și pe marile ecrane, astfel încât să se poată bucura de ele și cei care nu au acces în sălile de teatru.
Producția Operei Comice de Copii din București „Erus și Valea Iubirii”, foarte apreciată de public, va fi prezentată duminică, de la ora 12:00 la Cineplexx în Shopping City Târgu-Mureș. Biletele se pot cumpăra online de pe site-ul www.teatrulacinema.ro, dar și de la casa de bilete a cinematografului.
La Târgu Mureș, biletele la spectacolele din cadrul proiectului „Teatru la Cinema” costă 26 de lei pentru adulți și 22 de lei pentru copii.
Proiecțiile vor continua și săptămâna viitoare. Pe 27 martie, de la ora 12:00, va avea loc spectacolul „Hainele cele noi ale împăratului”, o producție a Teatrului „Ion Creangă” din București.
Senatul Copiilor va fi organizat, pe 5 iunie, de Camera Superioară a Parlamentului în colaborare cu UNICEF, în grădina Senatului, unde celor mici li se vor propune activităţi sportive, artistice şi educative.
Accesul va fi deschis publicului larg cu respectarea normelor şi prevederilor legale în vigoare la data respectivă.
În organizarea acestui eveniment, Senatului i se vor mai alătura Opera Comică pentru Copii, Teatrul Masca, Teatrul Ţăndărică și Circul Metropolitan Bucureşti.
În zona dedicată reprezentanţelor diplomatice la Bucureşti, „Ambasadele copiilor”, vor fi oferite informaţii şi atracţii dedicate copiilor, pentru a descoperi prin joc savoarea copilăriei din cultura altor state.
Opera Comică pentru Copii va asigura un trenuleţ pentru plimbări pe aleile din faţa Senatului, o zonă cu tiroliană, un stand pentru face painting, un debate corner şi o zonă pentru jocuri cu apă.
Printre atracţiile oferite copiilor se vor mai număra un „Motor Show” şi plimbări cu ponei asigurate de Circul Metropolitan din Bucureşti.
„Lumea lui Ţăndărică” este zona organizată de teatrul de animaţie omonim care propune copiilor ateliere, iar Programul Naţional Cantus Mundi, desfăşurat sub egida Ministerului Culturii, oferă în zona „Ding Dong”, cu clopoţei muzicali, interpretări după partituri pentru toate vârstele şi o miniscenă dedicată corurilor de copii din acest program.
Nu vor lipsi statuile vivante ale Teatrului Masca, un concurs de desene pentru copii şi terenurile de sport.
Bucuria acestei ediții a emisiunii noastre este adusă de soprana Felicia Filip – un nume drag publicului, dar mai ales o persoană dăruită cu mult talent, plină de iubire, apreciere și credință.
Felicia Filip a început studiile muzicale ca violonistă, ajungând să interpreteze Concertul pentru vioară de Max Bruch. A devenit studentă de canto la Academia de Muzică din București, unde a avut-o ca profesoară pe soprana Georgeta Stoleriu.
După absolvire a fost solistă la Opera Națională Română. Cariera internațională a început-o în anul 1991. Prima apariție a avut-o la Basel, în Elveția, după care au urmat multe scene din lumea întreagă. Tânăra soprană a fost încoronată ca „Noua regină a Traviatei”, rol pe care l-a cântat cu o muzicalitate ieșită din comun și o emoție aparte.
Felicia Filip a cântat pe scene internaționale de renume, iar în prezent este director general al Operei Comice pentru Copii, dar și conferențiar universitar dr. la Facultatea de Științe și Arte a Universității „Valahia” din Târgoviște.
Târgul de Sfânta Maria la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”
Publicat de Camelia Teodosiu,
7 septembrie 2019, 17:49 / actualizat: 9 septembrie 2019, 10:21
Atmosferă de sărbătoare, spectacole pentru copii, meşteri populari, ateliere de creaţie…, dar mai ales multă bucurie citită pe feţele celor prezenţi la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”. Şi aici, acest sfărşit de săptămână, 7-8 septembrie a fost dedicat sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, denumită popular și Sântă Maria Mică, sărbătoare ce marchează sfârșitul verii și începutul toamnei.
“Târgul de Sfânta Maria” te trimite în atmosfera sărbătorilor de altădată din satul românesc. Renumiți meșteri populari, colecționari și artiști plastici, au venit cu cele mai frumoase creații ale lor, iar în cadrul atelierelor, cu participare gratuită, copii au putut picta sau realiza obiecte din lut sau podoabe populare și păpuşi lipoveneşti.
Opera comică pentru copii i-a invitat pe cei mici, dar şi pe cei mari – părinţi şi bunici într-o călătorie prin cele mai renumite capitale europene – „Nino în vacanţă”.
Concertul „Oraşul cântă!”, cu participarea Corului de copii Cantus Mundi și Simfonia Mundi, în parteneriat cu renumitul Cor Național de Cameră ”Madrigal – Marin Constantin” are loc la Scena Dumitra şi se înscrie în seria manifestărilor organizate cu prilejul Festivalului Internaţional George Enescu.
Dacă nu mai aveţi timp să ajungeţi, vă aşteptăm la următoarele evenimente pe care le puteţi găsi pe site-ul Muzeului din inima Capitalei – http://muzeul-satului.ro/evenimente/.
Aici, fiecare vizitator găseşte cel puţin un motiv de bucurie şi pleacă convins că merită să revină.
În fiecare an, la sfârșitul lunii martie milioane de oameni sunt chemați să facă schimbări la nivel personal, dar și global pentru a proteja natura. Pentru că are mare nevoie.
Impactul activității umane asupra planetei este atăt de puternic încât a modificat profund mediul în care trăim, condițiile climatice, calitatea aerului și a apei și existența plantelor și animalelor. Acest parcurs negativ trebuie stopat și schimbat. Depinde de implicarea fiecăruia dintre noi.
Earth Hour este momentul în care ne putem hotărî să reciclăm, să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să facem dușuri mai scurte, să trecem la sursele regenerabile de energie sau să ne schimbăm obiceiurile de consum, bazat mai mult pe nevoi decât pe dorințe create artificial prin trucuri de marketing și acordând mai mult loc în coșurile noastre de cumpărături produselor responsabile – tradiționale, ecologice, ce atestă proveniența din gospodarii gestionate responsabil.
Peste 180 de țări se reunesc anul acesta pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice și pierderii biodiversității.
În România, peste 12 mii de copii și tineri din corurile Cantus Mundi vor canta simultan in 81 de localitati.
În București Ora Pământului va fi celebrată la Promenada mall – pe Calea Floreasca, la Opera Comică pentru Copii – pe Calea Giulești, la Casa Memorială Tudor Arghezi de pe str. Mărtișor și în parcul Circului.
La Tg Jiu, Ora Pământului va fi marcată în Parcul Coloanei fără Sfârșit.
„Chiar dacă luminile vor fi stinse pentru numai o oră, observațiile astronomice prin telescop vor dura cât va fi nevoie! 30 martie, de la 20.30, stingem lumina și privim cerul prin telescop. Îi aşteptăm pe toţi târgujienii amatori de astronomie“, a declarat Marcel Jinca, coordonator Astroclub SARM Gorj. La ora 20.30, iluminatul va fi oprit pentru o oră, iar cerul va putea fi admirat prin telescop.
Și la Râmnicu Vâlcea va fi organizat un amplu eveniment internaţional de mediu în Scuarul Mircea cel Bătrân, care, pe parcursul acestei ore, va fi scufundat în întuneric. Aici veți putea vedea piesa de teatru ”Micul Prinţ”, pusă în scenă de actorii Teatrului Municipal ”Ariel”, un recital muzical oferit de 100 de elevi în cadrul Proiectului coral naţional ”Cantus Mundi”, animaţie cu baloane, o sesiune de observaţii astronomice prin intermediul unui telescop mobil, evenimentul ”Picturi în întuneric” – desene tematice fluorescente, lectură la lumina lumânării şi a felinarelor în zona de Bibliotecă Stradală, precum şi realizarea, din lumânări şi ”gulguţe”, a hărţii României şi a logo-ului ”60+”.
În județul Constanța, „Ora Pământului 2019” va fi sărbătorită de aproape 300 de copii din corurile Programului Național Cantus Mundi: șapte coruri vor cânta în fața Casei de Cultura a Sindicatelor, simultan cu alți copii reuniți în curtile școlilor și ale grădinițelor din oraș, în timp ce în Mangalia evenimentul va fi sărbătorit de corul Școlii Gimnaziale „Gala Galaction” . Copiii, alături de coordonatorii corurilor, familii și prieteni, vor cânta pentru a aduce naturii și constănțenilor mesajul lor de implicare și responsabilitate. Începând cu ora 20:30, corurile de copii Cantus Mundi vor interpreta cântece special selectate pentru acest moment și, în același timp, se va întrerupe iluminatul în zonele de organizare ale evenimentelor. „Copiii României vor cânta într-un glas pentru sănătatea Pământului. Cantus Mundi este cel mai mare organizator de evenimente muzicale în cadrul Earth Hour 2019, acțiunile corale desfășurându-se în 81 de localități. Este un efort imens pe care echipa Madrigal-Cantus Mundi îl face și îi chemăm alături de acești minunați copii pe toți cei care înțeleg că România se va schimba prin vocile acestora.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Radio România Bucureşti fm, postul local al Capitalei, a primit diploma de excelenţă în semn de recunoaştere a îndelungatei şi frumoasei colaborare avută de-a lungul timpului cu Teatrul Excelsior, primul teatru apărut în Bucureşti după Revoluţie.
Distincţia a fost acordată în cadrul galei care a marcat cei 25 de ani de activitate ai teatrului şi a fost înmânată de directorulAdrian Găzdaru.
„Mulţumesc pentru că marcaţi un parteneriat firesc între postul public al Capitalei, Bucureşti fm, şi teatru, într-un moment în care şi noi merităm un La mulţi ani! Şi noi împlinim în această primăvară tot 25 de ani de când am apărut în cadrul Radio România. Suntem postul cel mai tânăr şi cel mai dinamic, asta şi datorită colaborărilor pe care le avem cu lumea culturală. Vă invit să păstrăm această relaţie şi pe mai departe şi să fim şi dumneavoastră, teatrele, şi noi, în slujba publicului”, a afirmat în cuvântul de mulţumire Flavia Voinea, managerul postului.
Distincţia a fost oferită şi UNITER, reprezentat de vice-preşedintele Aura Corbeanu. Aceasta i-a propus directorului Teatrului Excelsior să dea sălii de spectacol numele celui care a înfiinţat teatrul – Ion Lucian.
În cadrul ceremoniei, Andrei Pleşu, cel care a semnat în calitate de ministru al Culturii actul care consfinţea înfiinţarea Teatrului Excelsior, a primit titlul de „Societar de onoare”.
Organizatorii au făcut gesturi de reverenţă faţă de oamenii care au fost alături de această instituţie din spatele cortinei, dar şi faţă de managerii celorlalte instituţii bucureştene de spectacol care se adresează celor mici: Felicia Filip – Opera Comică pentru Copii, Lucian Ghimişi – Teatrul Ion Creangă, Călin Mocanu – Teatrul de Animaţie Ţăndărică.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.