Opera Naţională Română din Iași a informat că va avea grijă și în acest an ca Moș Crăciun să le ofere cadouri deosebite copiilor, motiv pentru care până pe 23 decembrie în fața sediului Operei va sta o cutie specială, în care vor putea fi puse scrisori pentru Moșul.
Drept cadou, Moş Crăciun a pregătit o invitaţie ce va fi acordată copilului care îi va scrie cea mai frumoasă scrisoare. Invitaţia este pentru două persoane la spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, care va avea loc pe 18 ianuarie 2023, cu începere de la ora 18:30.
„Am colaborat cu Moş Crăciun şi anul trecut, când am avut această iniţiativă, care s-a bucurat de un succes consistent. Bucuros, Moşul ne-a spus că trece şi anul acesta pe la Opera Iaşi, pentru a asculta gândurile copiilor cuminţi, frumoşi şi isteţi, aşa cum sunt toţi copiii, şi a-i premia. Avem şi alte proiecte cu Moş Crăciun, noile surprize urmând a le anunţa în curând”, a declarat managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, Andrei Fermeşanu.
Moș Crăciun va citi scrisorile depuse în cutia din fața Operei pe 24 decembrie și va anunța câştigătorul în aceeaşi zi, pe pagina de Facebook a teatrului liric ieşean.
Opera Naţională Română din Timişoara a pregătit 10 spectacole, dintre care două de balet, care vor fi prezentate în cadrul celei de-a XLVI-a ediţii a Festivalului Internaţional „Timişoara Muzicală”, ce se va desfăşura în perioada 4 – 27 mai. Nouă spectacole se vor ţine pe scena timişoreană, iar o reprezentaţie va fi la Belgrad.
Deschiderea festivalului va avea loc miercuri, 4 mai, cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, iar vineri, 6 mai, pe scena Teatrului „Madlenianum” din Belgrad va fi prezentată opera „Tosca”, de Giacomo Puccini, în limba italiană. Duminică, pe scena de acasă se ridică cortina pentru musicalul „My Fair Lady” de Frederick Loewe.
Sursa foto: Opera Națională Română din Timișoara/facebook
Urmează două seri, pe 13 mai şi 14 mai, în care va fi prezentată o coproducţie realizată împreună cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, respectiv „Disney: Beauty and the Beast” („Frumoasa şi Bestia”) de Alan Menken.
Miercuri, 18 mai, scena revine operei, cu „La Traviata” de Giuseppe Verdi, iar duminică, 22 mai, se prezintă musicalul „Scripcarul pe acoperiş” de Jerry Bock. Miercuri, 25 mai, „La Serva Padrona” de Giovanni Battista Pergolesi încheie seria spectacolelor de operă şi a musicalurilor cuprinse în festival.
Cele două seri de balet prezente în „Timişoara Muzicală” sunt programate vineri, 20 mai, pentru „La Bayadere” de Ludwig Minkus, şi vineri, 27 mai, când „Creaţiunile lui Prometeu„ de Ludwig van Beethoven vor încheia festivalul. Toate spectacolele încep la ora 19:00, anunţă un comunicat al ONRT.
Opera Naţională Română din Iaşi a informat că s-a pregătit într-un mod special de sărbători. Moş Crăciun aşteaptă scrisorile copiilor şi la căsuţa poştală special amenajată în faţa acestei instituţii culturale.
Instituţia a programat pe 22 şi 23 decembrie, de la orele 17:00 şi 19:00, în Sala Mare, patru spectacole specifice acestei perioade, intitulate „Cântând Crăciunul”.
Reprezentaţiile vor fi prefaţate de un eveniment dedicat cadrelor medicale implicate în lupta contra COVID-19, care vor fi colindate duminică, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.
În plus, foaierul instituţiei a fost decorat fastuos, iar conducerea şi artiştii ONRI au lansat o provocare inedită copiilor.
„Am amplasat în faţa Operei o cutie poştală specială, în care vor putea fi puse scrisori adresate lui Moş Crăciun. Cu siguranţă, Moşul le va aduce tuturor cadourile dorite, la casele lor, pentru că toţi copiii din Iaşi sunt cuminţi şi isteţi.
La Operă, Moş Crăciun va lăsa copilului care-i va scrie cea mai frumoasă scrisoare o invitaţie la lojă la un spectacol de pe 23 decembrie şi dulciuri de la renumitul producător belgian Leonidas. Câştigătorul premiului va fi anunţat miercuri dimineaţă”, a declarat managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, Daniel Şandru.
De asemenea, Opera Naţională Română din Iaşi a mai pregătit opereta „Liliacul”, de Johan Strauss (fiul), pe 28 şi 29 decembrie.
Opera Naţională Română din Timişoara deschide Târgul de Crăciun din municipiu, în seara de Sfântul Andrei, cu spectacolul „Te binecuvântez, Românie!”, susţinut de Corala Contrast.
Soliştii Andreea Voica, Răzvan Rădos, Cosmin Ifrim şi Mihai Prelipcian vor evolua alături de invitaţii Paula Frunzetti (actriţă), Deian Galetin (acordeon), Alexandru Cena (pian), Grigore Teodorescu (percuţie), Andrei Candrianu (trompetă), Cristian Duţă (vioară).
Spectacolul este o colaborare între cele două instituţii, în cadrul programului de dezvoltare a parteneriatelor între instituţiile culturale locale, în parteneriat cu librari locali.
Târgul de Crăciun din Timişoara va fi deschis în Pieţele Victoriei/Operei şi Libertăţii, în perioada 1 decembrie 2021 – 17 ianuarie 2022, iar accesul va fi condiţionat de prezentarea certificatului verde la patinoar (parcarea Modex), în Piaţa Libertăţii, dar şi în zona de alimentaţie publică din Piaţa Victoriei. În primele două, certificatul verde va fi solicitat la intrarea în zonele delimitate, iar în cea de-a treia, acesta va fi scanat de către furnizorii de servicii.
Anul acesta, tradiţionala cupolă de lumini din Piaţa Operei este din nou montată, după ce anul trecut autorităţile locale au renunţat la ea, deşi timişorenii şi-au dorit-o.
Pe 1 Decembrie este programat un spectacol dedicat Zilei Naţionale a României şi deschiderii oficiale a Târgului de Crăciun, iar până la Anul Nou vor fi prezentate şi concerte de colinde şi cântece de iarnă, cu obiceiuri şi tradiţii specifice perioadei.
Din 15 decembrie vor avea loc şi manifestări dedicate Revoluţiei din 1989.
Bucuria acestei ediții a emisiunii noastre este adusă de soprana Felicia Filip – un nume drag publicului, dar mai ales o persoană dăruită cu mult talent, plină de iubire, apreciere și credință.
Felicia Filip a început studiile muzicale ca violonistă, ajungând să interpreteze Concertul pentru vioară de Max Bruch. A devenit studentă de canto la Academia de Muzică din București, unde a avut-o ca profesoară pe soprana Georgeta Stoleriu.
După absolvire a fost solistă la Opera Națională Română. Cariera internațională a început-o în anul 1991. Prima apariție a avut-o la Basel, în Elveția, după care au urmat multe scene din lumea întreagă. Tânăra soprană a fost încoronată ca „Noua regină a Traviatei”, rol pe care l-a cântat cu o muzicalitate ieșită din comun și o emoție aparte.
Felicia Filip a cântat pe scene internaționale de renume, iar în prezent este director general al Operei Comice pentru Copii, dar și conferențiar universitar dr. la Facultatea de Științe și Arte a Universității „Valahia” din Târgoviște.
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca îşi redeschide porţile pe 15 mai, în cadrul programului pilot destinat publicului vaccinat anti-COVID-19.
„Opera Naţională Română din Cluj-Napoca îşi redeschide cu entuziasm porţile sâmbătă, 15 mai 2021, în cadrul programului-pilot iniţiat de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi Ministerul Sănătăţii, pentru relansarea activităţii sectorului cultural-artistic în condiţii cât mai relaxate.
Proiectul se bucură de sprijinul necondiţionat al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Proiectul-pilot permite strict accesul spectatorilor vaccinaţi cu schema completă contra virusului COVID-19 şi de la al căror rapel a trecut o perioadă de cel puţin 10 zile”, se arată în comunicatul de presă al organizatorilor.
Cortina se ridică cu o operă în concert, prezentată în premieră, „Faust” de Charles Gounod, cu o distribuţie de talie internaţională ce îi titrează ca invitaţi speciali pe tenorul Ştefan Pop, basul Szabo Balint şi pe baritonul George Petean.
În comunicat se mai arată că evenimentul este deschis doar persoanelor vaccinate cu schema completă împotriva virusului COVID-19 şi de la căror rapel a trecut o perioadă de cel puţin 10 zile. Gradul de ocupare a sălii de spectacole va fi de aproximativ 70%, urmând ca pe viitor, în funcţie de evoluţia epidemiologică, să se extindă către toţi iubitorii de artă.
Opera Națională Română din Iaşi a pregătit un program inedit de sărbători pentru publicul care nu are posibilitatea să urmărească live spectacolele iubite, din cauza pandemiei de coronavirus, se arată într-un anunţ făcut public miercuri de instituţia de cultură.
Astfel, în prima zi de Crăciun şi în ultima zi a anului vor fi difuzate două reprezentaţii care au fost extrem de apreciate de spectatori, baletul „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, respectiv opereta în trei acte „Liliacul”, de Johan Strauss – fiul.
De asemenea, până la finalul anului, pe site-ul Operei ieşene vor fi difuzate mai multe momente deosebite în interpretarea apreciaţilor artişti ai instituţiei.
„Începând de astăzi (miercuri, n.red.) şi până de Revelion vor fi prezentate colinde şi arii celebre de operă, înregistrate special pentru zilele de sărbătoare din această perioadă, precum şi fragmente din spectacolul ‘El Tango’, care a avut premiera în stagiunea estivală a acestui an”, se mai arată în anunţul Operei Naţionale Române din Iaşi.
The King’s Singers, renumitul sextet vocal laureat cu două premii Grammy, un premiu Emmy, precum și un loc de onoare în „The Hall of Fame” realizat de revista Gramophone, revine la Cluj pentru un nou concert extraordinar!
Luni, 25 noiembrie 2019, de la ora 19:00, Opera Națională Română din Cluj-Napoca va fi gazda serii magice, cu un program special prezentat în premieră: „Finding Harmony”.
Șarmul britanic va da tonul evenimentului, în compania contratenorilor Patrick Dunachie și Edward Button, a tenorului Julian Gregory, baritonilor Christopher Bruerton și Nick Ashby, și a basului Jonathan Howard. Împreună cu publicul, aceștia vor traversa istoria muzicii, din Evul Mediu și până astăzi, în căutarea armoniei.
Misiunea ansamblului este de a cânta împreună înseamnă să creezi ceva mai frumos decât oricare voce luată individual.
„Finding Harmony” este totodată și numele noului proiect al grupului, prezentat printr-un program special ce va fi lansat în curând în întreaga lume. Publicul clujean va avea, astfel, ocazia de a fi printre primii care vor căuta – și găsi – armonia împreună cu The King’s Singers.
Biletele sunt disponibile la Agenția Teatrală și online: bilete.ro.
Publicat de Andrei Cretoiu,
24 aprilie 2015, 09:46 / actualizat: 7 iunie 2015, 16:06
Acordeonistul francez Richard Galliano, unul dintre marii muzicieni ai lumii, revine pe scena Sălii Radio, într-un nou concert inedit, susţinut alături de Orchestra de Cameră Radio şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub bagheta tânărului şi apreciatului dirijor Gabriel Bebeşelea.
Miercuri, 29 aprilie (ora 19:00), Galliano, în palmaresul căruia se înscriu peste 400 de lucrări creaţie proprie sau în aranjamentul său, va interpreta o lucrare ce îi poartă semnătura – Contrastes (suită pentru acordeon, violoncel şi orchestră de coarde), şi un concert mozartian, în aranjamentul său pentru acordeon – Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră. În repertoriul serii vă veţi bucura de încă o partitură ce aparţine marelui Amadeus: Divertisment în re major.
Preocupat în egală măsură de muzica clasică şi de jazz, interpret şi compozitor, orchestrator şi pedagog, Richard Galliano este cel care a relansat acordeonul şi i-a oferit un nou statut pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Aşa cum îşi promisese la 14 ani, Richard Galliano i-a conferit acordeonului poziţia de instrument solist-concertist, i-a modificat abordarea ritmică, i-a schimbat armoniile şi mai ales a demonstrat că este apt şi pentru jazz.
A început să studieze acordeonul sub îndrumarea tatălui său, la doar 4 ani, iar în paralel s-a perfecţionat la Conservatorul din Nisa. La 23 de ani s-a afirmat în viaţa muzicală pariziană ca aranjor, dirijor şi compozitor, fiind mereu în preajma jazz-ului. A colaborat în concerte, la înregistrări pentru radio, televiziune sau film cu vedete ale muzicii franceze: Claude Nougaro, Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Gréco ş.a.
În anul 1983 scena Comediei Franceze este martora unui eveniment ce va rămâne consemnat în istoria muzicală a secolului: întâlnirea dintre Astor Piazzolla şi Richard Galliano, începutul unei frumoase prietenii şi colaborări artistice. La îndemnul lui Piazzolla, Galliano se întoarce spre rădăcinile muzicii franceze, revalorizează întregul repertoriu tradiţional de vals-musette, java, tangouri şi iniţiază un nou curent muzical denumit New Musette, asemeni discului-manifest apărut în 1993 şi distins cu premiul Django-Reinhardt al Academiei de Jazz.
Împreună cu celebrul său acordeon său model Victoria ajunge în SUA în 1996, unde împreună cu George Mraz, Al Foster şi Biréli Lagrène înregistrează New York Tango, un disc multipremiat. Colaborarea de o viaţă cu tatăl său şi grija de a transmite şi altora din bogata sa experienţă de interpret au dat naştere unei metode de acordeon care a obţinut premiul Sacem pentru cea mai bună lucrare pedagogică, în anul 2009.
Dirijor principal al Operei Naţionale Române Iaşi (din stagiunea 2011-2012), Gabriel Bebeşelea este cel mai tânăr muzician care ocupă o astfel de funcţie. Artistul este şi dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu şi asigură conducerea muzicală a ansamblurilor Sibiu Youth Orchestra şi Icon Arts Ensemble.
A fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naţionale. Prezenţa dirijorului Gabriel Bebeşelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica George Enescu, Orchestra de Camera Radio, Székelyföldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti – Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât şi în spectacolele lirice de la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Română şi Opera Maghiară Cluj-Napoca.
Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia). În noiembrie a susţinut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitaţia Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a oraşului, într-un concert susţinut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român.
În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Sub titlul Vă place Bach? în 2012 Răzvan Suma a susţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele două ediţii ale turneului au însemnat 17 oraşe din România şi peste 10.000 de spectatori direcţi. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional Vă place Brahms?, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 a susţinut alături de Analia Selis şi de chitaristul şi compozitorul argentinian Julio Santillan turneul naţional Vă place tango?.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.