În prima jumătate a lunii noiembrie, șefii de stat major din spațiul comunitar s-au întălnit în cadrul Comitetului Militar al Uniunii Europene
Publicat de Monica Slavici, 21 noiembrie 2014, 09:24
Variatele provocări, inclusiv de ordin militar , din diferite zone ale globului pot fi traduse în cheia pe care o folosește Uniunea Europeană: și anume, cooperarea. Deși este în urmă când se vorbește despre o forță militară unică, Uniunea Europeană are câteva pârghii în a acționa și în acest plan. Este vorba despre Comitetul Militar al Uniunii Europene. Șefi de stat major din cele 28 de state member, precum și reprezentanți din țări ce colaborează în acest domeniu se întâlnesc într-un astfel de cadru. Cu detalii, Horia Daraban de la Radio Iași.
Ultima întrunire de acest fel a avut loc în prima jumătate a lunii noiembrie. Reprezentanții militari din statele membre, dar și din țări din afara Uniunii au discutat în acest cadru chestiuni de actualitate.
În primul rând este vorba chiar de parteneriatele militare esențiale pentru desfășurarea unor operațiuni în diferite zone ale globului. Un exemplu este operațiunea Atalanta sau Forța Navală a Uniunii Europene pentru Somalia. Scopul acesteia este combaterea pirateriei maritime în largul coastei somaleze. Cu precizări legate de această colaborare, dar și cu privire la alte parteneriate a venit Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene, generalul Patrick de Rousiers.
Noua Zeelanda tocmai s-a retras din operațiunea ATALANTA în cadrul căreia a făcut operațiuni de patrulare aeriană; ea afăcut alături de noi, schimbul de informații în cadrul operațiunii ATALANTA. Turcia este un partener care contribuie foarte consistent pentru operațiunile noastre din Bosnia și Herțegovina, adică Operațiunea ALTHEA. Pe acest fundal am avut o primă discuție cu privire la modalitatea de a continua împreună și cum să interacționăm mai bine cu aceste țări partenere cu care suntem alături în operațiuni și misiuni.
Același general Patrick de Rousiers a anunțat în conferința de presă că un alt subiect de actualitate este cel legat de folosirea dronelor.
Am avut ca temă și ceea ce spune Comisia, care a subliniat progresele care se fac legat de permisiunea folosirii dronelor în misiuni de supraveghere și se știe foarte bine cât de important este acest subeict . Aș spune că mai este mult de muncă, dar progrese există.
Cerul unic european a fost un alt element al dialogului în cadrul Comitetului militar al Uniunii Europene. Șefii de stat major au solictitat continuarea măsurilor de unificre a spațiilor naționale în beneficiul civil și militar. Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene, generalul Patrick de Rousiers.
Șefii din domeniul apărării au vrut să discute problema cerului unic european care după cum știți este un program foarte important, cu impact majorasupra modului în care activitățile aeriene civile și militare vor funcționa. Astfel cei prezenți au subliniat cât decât de mult doresc să continue punerea în aplicare a acestui program care este pe cale de a avea prima sa implementare în teren .