Ascultă Radio România Regional Live

orez

5 alimente sănătoase care nu trebuie consumate în exces!

5 alimente sănătoase care nu trebuie consumate în exces!
Foto: Sursa foto: bucurestifm

Publicat de Andra Radu, 29 octombrie 2021, 08:30

Chiar dacă consumăm alimente sănătoase, nu trebuie să exagerăm în ceea ce privește consumul lor. De exemplu, multe persoane cad în „capcana” fructelor şi legumelor, fără să-şi dea seama că şi aceste alimente, dacă sunt consumate necontrolat, pot fi dăunătoare.

Alimente sănătoase dar care nu trebuie consumate în exces:

Bananele – Consumate în exces, aceste fructe pot provoca carii, dureri de cap. Două banane pe zi sunt considerate o cantitate sănătoasă.

Brânză – Porţiile mari de brânză cresc riscul de boli cardiovasculare, favorizează apariţia bolilor coronariene și provoacă adesea aciditate.

Orez – Consumând prea mult orez, se pierd toate celelalte vitamine și creşte nivelul de insulină. Porţia normală este de obicei de aproximativ 90 de grame de orez nefiert.

Broccoli – Broccoli conţine tiocianaţi, care duc la supraproducţia de hormoni tiroidieni. Ca rezultat, poate apărea căderea părului, umflarea feţei și alte consecinţe. Broccoli poate provoca, de asemenea, alergii, cum ar fi erupţii cutanate sau mâncărime.

Afine – Afinele pot scădea nivelul zahărului din sânge sub normal. Aceste fructe diluează sângele, astfel încât consumul lor trebuie ţinut sub control. O ceaşcă de afine este cantitatea zilnică recomandată.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Efectul consumului regulat de orez asupra organismului!

Efectul consumului regulat de orez asupra organismului!
Foto: Sursa foto: Andra Radu

Publicat de Andra Radu, 10 august 2020, 18:05

Consumul de orez este asociat cu un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indică rezultatele unui studiu publicat în revista „Science of the Total Environment”.

Cercetătorii de la universităţile din Manchester şi Salford au analizat datele provenite de la locuitori din Marea Britanie şi Ţara Galilor şi au evaluat efectul consumului regulat de orez asupra corpului lor.

S-a dovedit că 25% dintre iubitorii acestui produs care aveau probleme de sănătate au prezentat un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

În urma analizei, cercetătorii au descoperit că riscul crescut pentru sănătate în urma consumului de orez este de aproximativ 6%. Potrivit experţilor, orezul poate acumula arsenic, care apoi intră în corpul uman.

Utilizarea pe termen lung a acestui element chimic, chiar şi în doze mici, este periculoasă pentru inimă şi vasele de sânge şi este asociată cu mii de cazuri de moarte prematură în fiecare an.

Pentru a reduce riscul de boală, specialiştii sfătuiesc amatorii acestui aliment să-şi diversifice dieta cu alte cereale, precum şi să aleagă diferite tipuri de orez, cum ar fi basmati sau perlat.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Cele mai uşor digerabile alimente

Cele mai uşor digerabile alimente

Publicat de adinaiftime, 8 ianuarie 2018, 11:00

Sunt momente în care este extrem de important să alegem cele mai ușor digerabile alimente. Astfel de momente sunt acelea în care avem tulburări stomacale, suntem bolnavi sau ne recuperăm după o boală.

Alimentele descrise mai jos sunt adesea digerate mai ușor și sunt potrivite pentru momentele în care organismul nostru are nevoie de protecţie:

Pâine prăjită (toast)

Pâinea prăjită, probabil nu atât de delicioasă fără unt și condimente dar este un prieten al stomacului, fiind ușor de prelucrat. Calitățile acesteia nu sfârșesc aici; pâinea prăjită poate reduce aciditatea gastrică și greața.

Însă, să nu uităm că tipul de făină din care este făcută este de o importanță majoră. Pâinea integrală, deși cu un conținut ridicat de fibre și recomandat pentru uzul zilnic, adesea îngreunează digestia în cazul stomacurilor mai sensibile. Astfel, încercați să optați pentru pâine prăjită albă, dacă vă confruntați cu tulburări stomacale, pentru a le evita.

Orez alb

Orezul este o sursă minunată de energie pentru corpul nostru. Dar este vreo diferența între consumul de orez alb și consumul de orez brun? În ce privește digestia, răspunsul este “Da, este”. Orezul brun are conținut ridicat de fibre , iar acest fapt poate duce la tulburări alimentare precum balonare și flatulență.

Orezul alb este o soluție mai bună atunci când când suntem în căutarea unor cereale pentru o bună digestie, care, în același timp, ne asigură carbohidrații necesari.

Biscuiți sărați

Biscuiții sărați sunt o alegere minunată în cazul greței și a problemelor de digestie. Aceștia conțint carbohidrați care asigură energia necesară corpului, fiind și moi în același timp, ceea ce îi face ușor de asimilat de către sistemul digestiv.

Banane

Bananele sunt o sursă minunată de carbohidrați, care sunt ușor asimilați de marea majoritate. Ele sunt o alegere potrivită datorită faptului că asigură potasiu organismului, care se pierde cu ușurință în cazul tulburărilor stomacale.

Piure de mere

Nu există un regim sănătos care să nu includă fructe. Însă, acestea conțin fibre care nu sunt mereu preferate de stomacul nostru. Iată de ce ne sare în ajutor piureul de mere, care este sursă de fructe mai ușor de digerat. În pofida faptului că acesta de asemenea conține fibre vegetale, cantitatea lor este cu mult mai mică decât într-un măr întreg. Piureul de mere conține pectină, a cărei fibre sunt solubile, iar aceasta ajută în cazul tulburărilor de stomac. Zahărul și carbohidrații, pe de altă parte, asigură organismului un stimul de energie.

Ouă

Ouăle sunt o sursă de proteine și minerale, esențiale pentru menținerea unui corp sănătos. Papara de ouă este un aliment ușor și rapid asimilat de către organism. Aceasta le face un aliment potrivit pentru persoanele care suferă de virus stomacal sau greață. Atât gălbenușul, cât și albușul sunt ușor asimilate de majoritatea oamenilor.

Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt o sursă bună de fibre solubile, care sunt mai blânde cu sistemul digestiv decât fibrele insolubile. Pe lângă aceasta, fibrele solubile măresc bacteriile bune din intestine, ceea ce duce la o condiție bună a sistemului digestiv. Cartofii dulci conțin potasiu, un electrolit care adesea se pierde în timpul procesului de digestie.

Carnea de pui

Carnea de pui ne asigură o proteină curată, care ajută la auto-recuperarea organismului. Puiul nu conține fibre, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele ce se confruntă cu tulburări gastrointestinale precum sindromul intestinului iritabil. Dacă alegeți să consumați pui, optați pentru cel copt, nu prăjit- grăsimea de asemenea poate înrăutăți problemele digestive.

Desigur, nu fiecare stomac reacționează în același mod. Este important să ne cunoaștem propiul organism și să ne încredem specialiștilor, și anume pentru a ne pregăti un regim alimentar personalizat adaptat necesităților corpului nostru.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Fantezie thailandeza

Fantezie thailandeza

Publicat de Mihaela Costache, 10 august 2015, 16:10

Tineți post? Dacă nu știți ce să mai gătiți, noi vă propunem ca la cina din această seară să încercați un fel de mâncare special – Fantezie thailandeză. Iată rețeta:

INGREDIENTE

  • sare
  • cimbru
  • 1 ţelină mică
  • 4 fire ceapă verde
  • 1 legatura pătrunjel
  • 1 ardei verde
  • 150 g porumb
  • 1 ardei roşu
  • 3 morcovi
  • 400 g orez cu bob rotund
  • 400 g roşii
  • 3 lingurite ulei de măsline

PREPARARE

1. Se alege orezul, se lasă câteva minute în apă, apoi se pune la fiert. Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic.

2. Se curăţă morcovii, se rad pe răzătoarea mică şi se amestecă cu un praf de sare. Ardeii se spală, se curăţă şi se taie fâşii. Ceapa verde se toacă fin. Ţelina se curăţă, se spală, se taie cuburi mari şi se pune la fiert. Când se înmoaie, se scurge şi se pasează.

3. După ce a fiert şi s-a răcit, orezul se amestecă cu porumbul, ceapa verde, piureul de ţelină şi pătrunjelul tocat fin. Compoziţia trebuie să fie tare. Cu mâinile umezite, se formează bile din compoziţia de orez.

4. Morcovii raşi şi fâşiile de ardei se înăbuşă într-o tigaie, cu o linguriţă de ulei de măsline şi o căniţă de apă. Roşiile se spală, se curăţă de pieliţe şi se zdrobesc în blender. Când legumele din tigaie s-au înmuiat, se adaugă roşiile, un praf de sare şi cimbru.

5. Bilele de orez se servesc garnisite cu fâşii de legume şi cu sos din belşug.

 

Poftă bună și o săptămână cât mai bună să aveți!

Moduri netradiţionale pentru a vopsi ouăle de Paşte
Culinar joi, 13 aprilie 2017, 13:30

Moduri netradiţionale pentru a vopsi ouăle de Paşte

În Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle pentru Paşte. Majoritatea apelează la vopseaua din comerţ, însă există şi modalităţi mai puţin...

Moduri netradiţionale pentru a vopsi ouăle de Paşte
Preţul mielului va creşte înainte de Paşte
Culinar miercuri, 12 aprilie 2017, 11:30

Preţul mielului va creşte înainte de Paşte

Tocmai pentru că este Săptămâna Mare și pregătirile pentru sărbători sunt pe ultima sută de metri, unii dintre sibieni „testează”...

Preţul mielului va creşte înainte de Paşte
Vegetarienii consumă carne când sunt sub influența alcoolului
Culinar vineri, 16 octombrie 2015, 08:10

Vegetarienii consumă carne când sunt sub influența alcoolului

Cercetarea pe care site-ul VoucherCodesPro.co.uk a realizat-o pe 1.798 devegetarieni din Marea Britanie arată că una din trei persoane vegetariene...

Vegetarienii consumă carne când sunt sub influența alcoolului
Copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene
Culinar marți, 13 octombrie 2015, 15:30

Copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene

Potrivit unui studiu realizat de nutriţioniştii americani, copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene. Pe Youtube a apărut...

Copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene
Culinar vineri, 9 octombrie 2015, 08:00

Târg de produse bio la Constanţa

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa organizează, în perioada 8-11 octombrie 2015, Târgul Exponatura, un eveniment...

Târg de produse bio la Constanţa
Culinar luni, 28 septembrie 2015, 08:10

Cercetătorii români revoluționează industria alimentară.

Angajatii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală Baloteşti au dezvoltat, în colaborare cu...

Cercetătorii români revoluționează industria alimentară.
Culinar sâmbătă, 26 septembrie 2015, 11:30

FOTO / ‘Roadele Toamnei’ la Muzeul Satului Bănățean: Ofertă bogată, prețuri comparabile cu cele din piețe

O nouă ediție a expoziției cu vânzare ‘Roadele Toamnei’ s-a deschis la Muzeului Satului Bănățean de la Pădurea Verde din Timișoara. Pe...

FOTO / ‘Roadele Toamnei’ la Muzeul Satului Bănățean: Ofertă bogată, prețuri comparabile cu cele din piețe
Culinar luni, 14 septembrie 2015, 10:00

Suntem ceea ce mâncăm!

Ne tot văităm că pe zi ce trece ne pierdem sănătatea: ne supără ba una ba alta: ficatul, pancreasul, inima, stomacul, circulaţia şi cine...

Suntem ceea ce mâncăm!