Exerciţiul “ARGEDAVA 21”
Publicat de Gabriel Stan, 17 iunie 2021, 16:11
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Continuă activităţile de instruire desfăşurate de militarii români în context multinaţional, în cadrul seriei de exerciţii DACIA 21 LIVEX.
Peste 1.300 de militari din Divizia 2 Infanterie, Flotila fluvială şi Forţele Aeriene Române au participat la Exerciţiul “ARGEDAVA 21”, care a avut ca punct de maximă intensitate o acţiuen de forţare a trecerii fluviului Dunărea în zona localităţii Frecăţei, din judeţul Brăila.
La malul Mării Negre, Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaerienă Capu Midia a găzduit desfăşurarea simultană şi conectată a Execriţiului SABER GUARDIAN 21, sub conducerea Comandamentului Forţelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii în Europa şi Africa şi a exerciţiilor ISTRIA, MUNTELE RECE și TROPAEUM TRAIANI, conduse de Comandamentul Forțelor Întrunite al Armatei Române.
Unităti româneşti şi americane de rachete au executat trageri reale asupra unor ţinte în largul Mării Negre, folosind instalaţiile PATRIOT, AVENGER, HAWK, OSA-AKM şi KUB. Armata Română a fost reprezentată de Brigada 1 Rachete Sol-Aer şi de regimentele 50 şi 53 Rachete Antiaeriene.
Şeful operaţiilor Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, locotenent-colonelul Cătălin Butnariu: Un exerciţiu multinaţional este întotdeauna o provocare. Acum, apărarea trebuie să fie una colectivă.
Această cooperare are trei aspecte: aspectul tehnic, unde e vorba de compatibilitatea sistemelor şi posibilitatea de a le interconecta.
Al doilea aspect este cel legat de procedurile comune, pentru că trebuie cunoscute de toţi şi aplicate, ca misiunea să fie atinsă şi nu în ultimul rând, resursa umană, oamenii, soldaţii, cei care sunt în teren şi care cooperează direct, care luptă umăr la umăr.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Şi Comandamentul Logistic Întrunit a executat un exerciţiu în Poligonul Jegălia, din judeţul Călăraşi. Exerciţiul „ANGAJAMENT TOTAL 21” a urmărit declararea capacităţii operaţionale iniţiale a Grupului de sprijin logistic întrunit, o structură-nucleu, menită să asigure suportul logistic pe timpul executării unor operaţii întrunite.
Comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, generalul maior Dorin Ioniţă: În DACIA 21, o componentă foarte importantă a fost cea a sprijinului logistic şi s-a materializat şi printr-un exerciţiu de amploare acesta.
Angajament total este pilonul de bază, fără de care nu se poate desfăşura un exerciţiu. Sprijinul logistic, sprijinul integrat – acesta este cuvântul-cheie al tuturor activităţilor noastre şi anume, integrarea tuturor capabilităţilor, ale categoriilor de forţe, ale forelor speciale, ale componentelor de comunicaţii şi apărare cibernetică într-o imagine comună şi într-un efort total.