Metode simple de curăţare a fructelor şi legumelor
Publicat de Mihaela Costache, 5 august 2015, 15:00
Pentru a avea o alimentaţie sănătoasă mulţi dintre noi ne-am îndreptat atenţia spreconsumul de fructe şi legume.
După cum ştiţi mare majoritatea a acestora sunt tratate cu ierbicide şi pesticide, poate cele cultivate în grădinile proprii să nu conţină asemenea substanţe. Prin spălarea fructelor şi legumelor se elimina circa 20% dintre pesticide. Detergentul ar elimina pesticidele însă medicii interzic folosirea lui pentru că acesta se depune pe fruct.
Specialiştii vin în ajutorul nostru oferindu-ne câteva soluţii prin care putem elimina aceste substanţe:
O metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere.
Umplem un bol cu apă în care vom turna oţet de mere. Ne este recomandat să folosim aproximativ o lingură de oţet de mere pentru fiecare litru de apă . Lăsam legumele sau fructele în apă timp de zece minute iar apoi le curăţăm de mizerii . În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, pentru a le curăţa ne putem folosi de o perie curată. După această operaţiunea de curăţare clătim legumele sau fructele, sub un jet de apă rece.
O altă metodă de curăţate a fructelor şi legumelor este spălarea acestora cu bicarbonat de sodiu.
Într-un castron cu apă adăugăm trei-patru linguriţe de bicarbonat de sodiu, aşezăm apoi fructele şi legumele pe care le lăsăm câteva minute iar apoi le clătim sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.
Și pentru că tehnica evoluează zilnic , o soluţie tehnică pentru a elimina din pesticide este un aparat disponibil pe piaţă, care foloseşte aşa-numita “apă activă” ce degradează pesticidele de pe suprafaţa vegetalelor şi le transformă în substanţe inofensive.