Când şi cum se vopsesc ouăle de Paşte, când începe şcoala după Paşte sunt doar câteva dintre cele mai populare căutări ale românilor pe Google, în această perioadă.
„Paştele este un moment special al anului şi este marcat de tradiţii şi obiceiuri diverse, mai vechi sau mai noi. Dacă vopsitul ouălor sau mielul de Paşte sunt aici de secole, în ultimii ani în obiceiurile românilor din perioada sărbătorilor Pascale au apărut şi iepuraşul sau cadourile.
Fiecare an are însă câteva mici detalii specifice în tradiţii şi pregătirile de Paşte, pe care am încercat să le descoperim din căutările pe Google în perioada dinaintea sărbătorilor Pascale.
Interesul pentru Paşte se manifestă cu o lună înainte, când se caută pe Google felicitări şi urări de Paşte, prăjituri şi cum va fi vreme de Paşte. Pe măsură ce ne apropiem de Paşte, căutările devin mai aplicate.
În ultimele zile, românii au căutat când se vopsesc ouăle sau antreuri de Paşte, dar sunt şi interesaţi de tradiţii şi au vrut să afle care e semnificaţia mielului de Paşte.
Anul acesta având o vacanţă şcolară foarte lungă în luna aprilie, căutările legate de Paşte au vizat când va începe şcoala”, se menţionează într-un comunicat de presă al Google România.
De asemenea, românii au căutat cum se vopsesc ouăle cu orez, cum se obţin ‘ouă marmorate cu foi de ceapă’ sau metoda vopsirii ouălor cu şerveţele şi beţişoare.
În plus, românii au mai căutat informaţii despre „vopsea de ouă copii” şi „vopsea de ouă cu sclipici”, în timp ce căutările după cuvântul „iepuraş” au crescut exponenţial în fiecare an înainte de Paşte.
Medicul nutriţionist Elena Kalen a demontat mitul conform căruia o gustare înainte de culcare dăunează siluetei.
Potrivit experţilor, cei care vor să slăbească nu ar trebui să meargă la culcare cu stomacul gol, deoarece „interdicţiile stricte se termină adesea cu abateri”.
„Sfatul principal este acesta: cina nu trebuie să fie prea abundentă, deoarece perturbă somnul. Este recomandat să mâncăm cu trei-patru ore înainte de culcare. Pentru a nu exagera volumul de alimente, urmați regula de a mâca de pe o farfurie mică. Acesta este un truc psihologic care ne ajută să mâncăm mai puţin.
O salată uşoară de ţelină, roşii, castraveţi şi varză vor ajuta la satisfacerea foamei şi nu vor dăuna siluetei. Legumele sunt digerate în 30-40 de minute, creând greutate în stomac”, susţine Elena Kalen.
Printre produsele lactate cele mai recomandate se numără chefir, brânză de vaci cu conţinut scăzut de grăsimi şi lapte fermentat. Sunt absorbite rapid, conţin proteine şi calciu şi au un efect benefic asupra funcţionării tractului gastrointestinal.
„Ouăle fierte sau omleta sunt o altă posibilitate de cină uşoară. Amestecându-le cu legume, obţinem o mâncare gustoasă şi săracă în calorii. În plus, nu uitaţi de peştele slab.
Corpul digeră fructele de mare mai repede decât carnea de porc sau de vită. În medie, durează 45 de minute până la o oră pentru a digera peştele. Adesea, un pahar de chefir nu este suficient pentru a satisface foamea, mai ales când petreci o zi întreagă în picioare şi corpul are nevoie de energie pentru a se recupera.
În acest caz, poţi prepara un sandviş cu pâine, pui sau curcan şi salată. Conţine o mulţime de proteine şi vitamine. Brânza cu conţinut scăzut de grăsimi, brânza feta şi mozzarella sunt, de asemenea, alegeri grozave. Conţin cazeină, care satisface rapid foamea şi influenţează, de asemenea, viteza proceselor metabolice”, a subliniat nutriţionistul.
Sunt momente în care este extrem de important să alegem cele mai ușor digerabile alimente. Astfel de momente sunt acelea în care avem tulburări stomacale, suntem bolnavi sau ne recuperăm după o boală.
Alimentele descrise mai jos sunt adesea digerate mai ușor și sunt potrivite pentru momentele în care organismul nostru are nevoie de protecţie:
Pâine prăjită (toast)
Pâinea prăjită, probabil nu atât de delicioasă fără unt și condimente dar este un prieten al stomacului, fiind ușor de prelucrat. Calitățile acesteia nu sfârșesc aici; pâinea prăjită poate reduce aciditatea gastrică și greața.
Însă, să nu uităm că tipul de făină din care este făcută este de o importanță majoră. Pâinea integrală, deși cu un conținut ridicat de fibre și recomandat pentru uzul zilnic, adesea îngreunează digestia în cazul stomacurilor mai sensibile. Astfel, încercați să optați pentru pâine prăjită albă, dacă vă confruntați cu tulburări stomacale, pentru a le evita.
Orez alb
Orezul este o sursă minunată de energie pentru corpul nostru. Dar este vreo diferența între consumul de orez alb și consumul de orez brun? În ce privește digestia, răspunsul este “Da, este”. Orezul brun are conținut ridicat de fibre , iar acest fapt poate duce la tulburări alimentare precum balonare și flatulență.
Orezul alb este o soluție mai bună atunci când când suntem în căutarea unor cereale pentru o bună digestie, care, în același timp, ne asigură carbohidrații necesari.
Biscuiți sărați
Biscuiții sărați sunt o alegere minunată în cazul greței și a problemelor de digestie. Aceștia conțint carbohidrați care asigură energia necesară corpului, fiind și moi în același timp, ceea ce îi face ușor de asimilat de către sistemul digestiv.
Banane
Bananele sunt o sursă minunată de carbohidrați, care sunt ușor asimilați de marea majoritate. Ele sunt o alegere potrivită datorită faptului că asigură potasiu organismului, care se pierde cu ușurință în cazul tulburărilor stomacale.
Piure de mere
Nu există un regim sănătos care să nu includă fructe. Însă, acestea conțin fibre care nu sunt mereu preferate de stomacul nostru. Iată de ce ne sare în ajutor piureul de mere, care este sursă de fructe mai ușor de digerat. În pofida faptului că acesta de asemenea conține fibre vegetale, cantitatea lor este cu mult mai mică decât într-un măr întreg. Piureul de mere conține pectină, a cărei fibre sunt solubile, iar aceasta ajută în cazul tulburărilor de stomac. Zahărul și carbohidrații, pe de altă parte, asigură organismului un stimul de energie.
Ouă
Ouăle sunt o sursă de proteine și minerale, esențiale pentru menținerea unui corp sănătos. Papara de ouă este un aliment ușor și rapid asimilat de către organism. Aceasta le face un aliment potrivit pentru persoanele care suferă de virus stomacal sau greață. Atât gălbenușul, cât și albușul sunt ușor asimilate de majoritatea oamenilor.
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt o sursă bună de fibre solubile, care sunt mai blânde cu sistemul digestiv decât fibrele insolubile. Pe lângă aceasta, fibrele solubile măresc bacteriile bune din intestine, ceea ce duce la o condiție bună a sistemului digestiv. Cartofii dulci conțin potasiu, un electrolit care adesea se pierde în timpul procesului de digestie.
Carnea de pui
Carnea de pui ne asigură o proteină curată, care ajută la auto-recuperarea organismului. Puiul nu conține fibre, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele ce se confruntă cu tulburări gastrointestinale precum sindromul intestinului iritabil. Dacă alegeți să consumați pui, optați pentru cel copt, nu prăjit- grăsimea de asemenea poate înrăutăți problemele digestive.
Desigur, nu fiecare stomac reacționează în același mod. Este important să ne cunoaștem propiul organism și să ne încredem specialiștilor, și anume pentru a ne pregăti un regim alimentar personalizat adaptat necesităților corpului nostru.
Consiliul Concurenței a fost sesizat în privința scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne și produse lactate.
Decizia a fost luată întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidență motive obiective care să determine majorări de prețuri, iar instituția nu are instrumente și prevederi legale pentru a interveni pe piață, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
El susține că „a luat la pas” în aceasta perioadă mai multe piețe și magazine din București și a constatat „anomalii și lucruri de neînțeles”, în condițiile în care nu au fost înregistrate creșteri în costurile de producție. Cu toate acestea, prețul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri- mai spune Petre Daea.
De cealaltă parte, reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România susțin că această situație a fost determinată de „criza fipronilului” din luna august, care a distorsionat piața în unele state membre ale Uniunii Europene.
Ouăle au ajuns să coste în prezent peste un leu bucata, iar prețul untului aproape că s-a dublat și el. În vară, ouăle s-au vândut la poarta fermei, fără TVA, în medie cu 18 bani pe bucată.
Cartofii, ouăle şi fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în octombrie, comparativ cu luna precedentă.
În acelaşi timp, în categoria mărfuri nealimentare, cele mai mari creşteri de preţuri au fost consemnate în cazul energiei electrice, energiei termice şi al combustibililor.
Aceste date au fost prezentate vineri, 10 noiembrie, de Institutul Naţional de Statistică.
Astfel, preţul legumelor şi al conservelor de legume a crescut cu 7,66%, în timp ce ouăle s-au scumpit cu 6,63%, fructele proaspete cu 6,19 procente, iar cartofii cu 5,41%. Scumpiri au fost consemnate şi în cazul untului şi al produselor lactate.
Pe segmentul mărfurilor nealimentare, preţul energiei electrice a urcat cu 6,94%, al combustibililor cu 3,47 de procente, iar al energiei termice cu 1,96%.
Pe de altă parte, cele mai mari scăderi au fost consemnate la transportul aerian, citrice, zahăr, mălai şi tarifele la telefonie.
Bulgaria și Lituania sunt peste noi la acest capitol. Potrivit datelor publicate de Biroul European de Statistică, Eurostat, Olanda este principalul furnizor de ouă pentru celelalte state membre UE. Țara lalelelor ar putea fi numită și țara ouălor, pentru că a realizat exporturi de 347 milioane de euro în 2016. Aceste cifre reprezintă circa 40% din valoarea totală a schimburilor intra-comunitare.
Pe de altă parte, cu o valoare a exporturilor de ouă de doar 6 milioane de euro spre celelalte state membre UE, România este la coada clasamentului. La acest capitol, al exportului de ouă, țara noastră se situează în urma unor state mai mici precum Cehia, Lituania, Bulgaria sau Letonia.
Reamintim că astăzi este „Ziua Mondială a Oului”. Ea se celebrează în cea de-a doua zi de vineri din luna octombrie a fiecărui an. Sărbătoarea a fost instituită în 1996, la o conferinţă a Comisiei Internaţionale a Ouălor, desfăşurată la Viena. Această zi este marcată diferit în diverse ţări din lume, în funcție de tradiție.
Este opinia directorului executiv al Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus, care a declarat că în cadrul agriculturii de subzistență, practicată frecvent în zonele rurale, un asemenea comerț este inevitabil:
”Nu o vedem evaziune fiscală, fiindcă ea este singura formă de existență, când ne legăm de 3 sau 5 ouă vândute pe zi, după care o băbuță își ia o pâine. Cu siguranță 5 lei contează mult pentru o asemenea familie.”
Zilele trecute deputatul Varujan Vosganian a declarat public că fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani.
El afirmă că acel oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale.
Astfel, înclinația românului spre autoconsum ar costa în fiecare an veniturile bugetare românești multe miliarde de lei.
Un lot de omlete congelate germane având urme de insecticid fipronil a fost retras din circuitul comercial la Milano (nordul Italiei), a făcut cunoscut un responsabil regional, iar în două firme italiene au fost găsite ouă contaminate, transmite AFP.
Omletele proveneau de la grupul german Kagerr și au fost distribuite în Italia de alt grup, a informat luni seară presa italiană un responsabil din regiunea Lombardia.
El a precizat că 127 de eșantioane din acest lot contaminat au fost retrase de pe piață, dar alte 117 au fost deja vândute consumatorilor.
La rândul său, Ministerul italian al Sănătății a anunțat luni că două eșantioane din cele 114 analizate în ultima săptămână pentru a căuta urme de fipronil s-au dovedit pozitive.
Aceste două eșantioane proveneau de la un atelier meșteșugăresc de paste cu ouă situat în provincia Roma și de la un centru pentru ambalarea ouălor pentru sectorul aprovizionării situat la Ancona, pe coasta Mării Adriatice, a declarat pentru agenția italiană Agi un responsabil din cadrul Ministerul Sănătății.
Cu siguranță, ouăle testate la Ancona nu sunt de origine italiană, a precizat acesta. Originea ouălor utilizate în atelierul de paste este în curs de verificare, a mai spus el.
Fipronilul, un insecticid utilizat curent pentru animalele de companie puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzis în tratarea în UE a animalelor destinate consumului.
Autorităţile sanitar-veterinare dau asigurări că insectidul fipronil nu a ajuns în ouăle comercializate în România.
Inginer Ioan Oleleu, director executiv la Directia Sanitar Veterinară Cluj.
S-au făcut controale la toate fermele care produc ouă pentru consum dar și la depozite unde se recepționează și apoi se livrează ouă spre consum, în rețea. Pot asigura cetățenii că, atât în județul Cluj cât și la nivel național, ouăle sunt sigure, nu văd un motiv pentru care lumea ar renunța la ouă. Acestea pot fi consumate fără nicio problemă. (Ioan Oleleu, director executiv la Directia Sanitar Veterinară Cluj)
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare au confiscat o tonă de gălbenuș de ou lichid în județul Timiș.
Produsul provenea din Germania și era contaminat cu un insecticid.
Scandalul ouălor contaminate cu o substanță toxică a pornit din Olanda.
Asemenea produse au fost descoperite în 17 state europene.
Mai multe lanțuri de supermarketuri din Germania, Marea Britanie și Elveția au scos de pe rafturi milioane de ouă, ca măsură de precauție, iar autoritățile din mai multe state au demarat anchete în acest dosar.
Potrivit datelor Eurostat, Olanda a exportat anul trecut ouă proaspete și conservate în valoare de peste 500 de milioane de euro, aproape dublu față de Germania, al doilea mare producător european.
Comisia Europeană a informat că intenționează să convoace în septembrie o reuniune ministerială „pentru a trage învățăminte relevante” din scandal.
Uniunea Crescătorilor de Păsări dă asigurări că fermele avicole din România nu folosesc Fipronil – insecticidul care a dus la închiderea a sute de ferme în Uniunea Europeană – şi că ouăle comercializate la noi sunt sigure pentru consum. Autorităţile monitorizează, însă, permanent situaţia şi fac verificări la fermele din ţară. Acum două zile, inspectorii sanitar- veterinari din judeţul Timiş au confiscat o tonă de galbenuş contaminat, importat din Germania, iar produsul nu a ajuns la comercializare.
Între timp, Comisia Europeană a anunţat o reuniune ministerială de criză pe tema scandalului ouălor contaminate cu insecticid, în condiţiile în care sunt afectate mai bine de jumătate dintre ţările comunitare.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.