Ascultă Radio România Regional Live

Pâine prăjită

Cele mai uşor digerabile alimente

Cele mai uşor digerabile alimente

Publicat de adinaiftime, 8 ianuarie 2018, 11:00

Sunt momente în care este extrem de important să alegem cele mai ușor digerabile alimente. Astfel de momente sunt acelea în care avem tulburări stomacale, suntem bolnavi sau ne recuperăm după o boală.

Alimentele descrise mai jos sunt adesea digerate mai ușor și sunt potrivite pentru momentele în care organismul nostru are nevoie de protecţie:

Pâine prăjită (toast)

Pâinea prăjită, probabil nu atât de delicioasă fără unt și condimente dar este un prieten al stomacului, fiind ușor de prelucrat. Calitățile acesteia nu sfârșesc aici; pâinea prăjită poate reduce aciditatea gastrică și greața.

Însă, să nu uităm că tipul de făină din care este făcută este de o importanță majoră. Pâinea integrală, deși cu un conținut ridicat de fibre și recomandat pentru uzul zilnic, adesea îngreunează digestia în cazul stomacurilor mai sensibile. Astfel, încercați să optați pentru pâine prăjită albă, dacă vă confruntați cu tulburări stomacale, pentru a le evita.

Orez alb

Orezul este o sursă minunată de energie pentru corpul nostru. Dar este vreo diferența între consumul de orez alb și consumul de orez brun? În ce privește digestia, răspunsul este “Da, este”. Orezul brun are conținut ridicat de fibre , iar acest fapt poate duce la tulburări alimentare precum balonare și flatulență.

Orezul alb este o soluție mai bună atunci când când suntem în căutarea unor cereale pentru o bună digestie, care, în același timp, ne asigură carbohidrații necesari.

Biscuiți sărați

Biscuiții sărați sunt o alegere minunată în cazul greței și a problemelor de digestie. Aceștia conțint carbohidrați care asigură energia necesară corpului, fiind și moi în același timp, ceea ce îi face ușor de asimilat de către sistemul digestiv.

Banane

Bananele sunt o sursă minunată de carbohidrați, care sunt ușor asimilați de marea majoritate. Ele sunt o alegere potrivită datorită faptului că asigură potasiu organismului, care se pierde cu ușurință în cazul tulburărilor stomacale.

Piure de mere

Nu există un regim sănătos care să nu includă fructe. Însă, acestea conțin fibre care nu sunt mereu preferate de stomacul nostru. Iată de ce ne sare în ajutor piureul de mere, care este sursă de fructe mai ușor de digerat. În pofida faptului că acesta de asemenea conține fibre vegetale, cantitatea lor este cu mult mai mică decât într-un măr întreg. Piureul de mere conține pectină, a cărei fibre sunt solubile, iar aceasta ajută în cazul tulburărilor de stomac. Zahărul și carbohidrații, pe de altă parte, asigură organismului un stimul de energie.

Ouă

Ouăle sunt o sursă de proteine și minerale, esențiale pentru menținerea unui corp sănătos. Papara de ouă este un aliment ușor și rapid asimilat de către organism. Aceasta le face un aliment potrivit pentru persoanele care suferă de virus stomacal sau greață. Atât gălbenușul, cât și albușul sunt ușor asimilate de majoritatea oamenilor.

Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt o sursă bună de fibre solubile, care sunt mai blânde cu sistemul digestiv decât fibrele insolubile. Pe lângă aceasta, fibrele solubile măresc bacteriile bune din intestine, ceea ce duce la o condiție bună a sistemului digestiv. Cartofii dulci conțin potasiu, un electrolit care adesea se pierde în timpul procesului de digestie.

Carnea de pui

Carnea de pui ne asigură o proteină curată, care ajută la auto-recuperarea organismului. Puiul nu conține fibre, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele ce se confruntă cu tulburări gastrointestinale precum sindromul intestinului iritabil. Dacă alegeți să consumați pui, optați pentru cel copt, nu prăjit- grăsimea de asemenea poate înrăutăți problemele digestive.

Desigur, nu fiecare stomac reacționează în același mod. Este important să ne cunoaștem propiul organism și să ne încredem specialiștilor, și anume pentru a ne pregăti un regim alimentar personalizat adaptat necesităților corpului nostru.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc