Publicat de Gabriel Stan,
31 octombrie 2022, 15:30
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Modernizarea Armatei României a fost unul dintre punctele ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, desfășurată la Palatul Cotroceni.
Programul „Armata 2040” are ca principale elemente bugetarea necesarului de personal al Armatei, reconfigurare a programelor de înzestrare, modernizare a industriei de apărare, precum și măsurile pentru o mai bună menținere a personalului militar calificat.
Toate acestea în contextul deciziei de alocare a 2.5% din Produsul Intern Brut pentru apărare începând cu anul 2023.
Membrii Consiliului au analizat și implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, creșterea numărului exercițiilor aliate pe teritoriul României și intensificarea dialogului cu Turcia, Bulgaria și Georgia privind securitatea Mării Negre.
Potrivit CSAT-ului, obiectivul prioritar al României rămâne cel de întărire a securității și a apărării naționale.
Klaus Iohannis: „Îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală”!
Publicat de Andra Radu,
22 noiembrie 2021, 16:00 / actualizat: 22 noiembrie 2021, 17:14
Preşedintele României a semnat decretul privind desemnarea lui Nicolae Ciucă în calitatea de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a informat Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului a anunţat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni cu formaţiunile şi partidele parlamentare, desemnarea lui Nicolae Ciucă drept candidat la funcţia de premier.
„S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor. Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru şi în acest format am avut o discuţie pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o.
În consecinţă, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală şi pentru a se prezenta în faţa Parlamentului României pentru votul de încredere”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
„În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare şi să se constituie o coaliţie solidă în Parlamentul României, astfel încât să putem să realizăm un guvern care să asigure stabilitatea ţării.
Practic, cetăţenii români aşteaptă de la noi stabilitate şi soluţii pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemia COVID-19, criza energetică şi de asemenea să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR”, a afirmat Ciucă, după ce a fost desemnat de preşedintele Klaus Iohannis să formeze noul guvern.
Şeful statului a avut o şedinţă la Palatul Cotroceni privind măsurile de gestionare a pandemiei cu COVID-19. Au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
În cadrul aceste ședințe s-a decis ca deschiderea școlilor în acest an de învățământ să nu mai aibă loc, iar anul școlar să se încheie pe 12 iunie.
„S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar, grădiniţele, şcolile şi universităţile să nu se mai redeschidă. Nu se va întoarce elevul, studentul fizic la cursuri”, a spus şeful statului.
De asemenea, persoanele de peste 65 de ani pot, de astăzi, să iasă din casă în două intervale orare: 7:00 – 11:00 şi 19:00 – 22:00.
Noii miniştri au depus jurământul în această seară în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Este vorba despre Paul Stănescu, la Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe, la Ministerul Transporturilor şi Marius Nica, la Fonduri Europene.
Ceremonia de învestire a avut loc la Palatul Cotroceni, în absenţa preşedinţilor celor două Camere Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
Reamintim că șeful statului a semnat demisiile miniştrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc, precum şi decretele de numire a înlocuitorilor acestora.
Foştii titulari ai portofoliilor au demisionat săptămâna trecută, după ce premierul Mihai Tudose le-a cerut public să plece din Executiv. El evoca atunci probleme de imagine la Bruxelles, generate de miniştrii vizaţi de DNA.
Delegația României la „Invictus Games Toronto 2017”, primită la Cotroceni
Publicat de adinaiftime,
16 septembrie 2017, 10:30
Preşedintele Klaus Iohannis a primit la Palatul Cotroceni, delegaţia României formată din militari răniţi în teatrele de operaţii care va participa, în Canada, la Jocurile Paralimpice „Invictus Games Toronto 2017”. Șeful statului le-a transmis militarilor întreaga sa apreciere pentru tăria lor de caracter. Președintele Klaus Iohannis a remarcat că militarii români nu sunt doar foarte buni profesionişti, ci au şi capacitatea de a se integra în viaţa socială şi sportivă a Alianţei Nord-Atlantice.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron va fi primit de Iohannis la Palatul Cotroceni, unde cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, iar apoi vor susţine o conferință de presă comună.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale de parteneriat strategic, precum şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internaţională şi de securitate.
Cei doi preşedinţi vor vizita şi Muzeul Naţional al Satului, iar la finalul zilei preşedintele Klaus Iohannis va oferi o recepţie în onoarea omologului său francez.
Vizita preşedintelui Franţei a fost convenită cu prilejul întrevederii avute cu Klaus Iohannis în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie.
Emmanuel Macron efectuează un turneu în Austria, România şi Bulgaria, iar apoi va găzdui o reuniune cu liderii Germaniei, Italiei şi Spaniei.
Planul de înzestrare a Armatei pe următorii zece ani va fi prezentat, săptămâna viitoare, spre aprobare, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care se va reuni marţi la Palatul Cotroceni.
La precedenta şedinţă a CSAT, din 4 iulie, planul a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că nu conţinea angajamentul asumat în 2015 de toate partidele politice de a se aloca 2 la sută din Produsul Intern Brut sectorului apărării, începând din acest an.
Ministrul apărării, Adrian Ţuţuianu, i-a prezentat miercurea trecută preşedintelui Klaus Iohannis planul în forma sa revizuită ce cuprinde angajamentul, dar şi cele opt programe majore de înzestrare.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare al Ţării se reunesc marţi, începând cu ora 11, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea zi figurează, printre altele, stabilirea efectivelor pe care le poate pune armata la dispoziţie pentru misiuni în afara teritoriului naţional în anul 2018 şi discutarea planului de înzestrare cu tehnică militară în perioada 2017-2026.
În cadrul şedinţei prezidate de către preşedintele Klaus Iohannis vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.
Precedenta şedinţă a Consiliului a avut loc pe 21 martie.
Miniştrii Guvernului condus de Mihai Tudose au depus jurământul în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Anterior, Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile, 102 împotrivă, au anunţat surse din conducerea Parlamentului.
La finalul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a lansat un mesaj critic la adresa coaliţiei PSD-ALDE.
Șeful statului le-a cerut celor din coaliţia PSD – ALDE, dar şi celor de la UDMR să termine cu ”ţopăiala fiscal-bugetară”, subliniind că românii trebuie să aibă garanţia că Guvernul apără şi promovează statul de drept.
”Stimaţi pesedişti, aldişti, udemerişti, în numele românilor vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară. Taxa de solidaritate (…) fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul României apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanţei 13. Vă rog să faceţi tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noştri din NATO, din UE, aliaţilor noştri că suntem oameni serioşi, că suntem o ţară serioasă cu toate sincopele politice şi că ştim să ne respectăm angajamentele”, a spus Klaus Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Mihai Tudose.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România are nevoie de un succes guvernamental, adăugând că fostul executiv Grindeanu rămâne în istorie prin ”nefericita Ordonanţă 13”, iar coaliţia PSD – ALDE prin faptul că şi-a demis prin moţiune de cenzură propriul guvern.
Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin lege, în anul 1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an, pe 26 iunie.
Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu, galben şi albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.
Drapelul naţional este şi simbolul sub care militarii români participă în prezent la misiunile din teatrele de operaţii.
La fel ca duminică seara, 25 iunie, Palatul Cotroceni va fi iluminat în roşu, galben şi albastru iar luni dimineaţă, 26 iunie, la Bucureşti, drapelul va fi ridicat în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, precum şi în garnizoanele din ţară.
………………………………………………………………………………………………………………
Satu Mare
Ziua Drapelului Naţional este sărbătorită luni, 26 iunie, la Satu Mare, printr-o festivitate organizată în Piaţa 25 Octombrie, începând cu ora 10:00.
Alocuţiunile privind însemnătatea Drapelului Naţional vor fi urmate de primirea și binecuvântarea şi sărutarea drapelului de către oficialităţi.
Drapelul va fi ridicat apoi pe catarg, concomitent cu intonarea Imnului Naţional.
Duminică, 25 iunie, drapelul din Piaţa 25 Octombrie a fost coborât de pe catarg şi a fost dus la Catedrala Ortodoxă pentru sfinţire.
Prinţul Charles de Wales începe, astăzi, a doua sa vizita oficială în România, după mai multe vizite private efectuate în ultimii ani. Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni pentru discuţii ce vizează dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei de Parteneriat Strategic dintre cele două ţări, evoluţia relaţiilor bilaterale în perspectiva Brexit, cu accent pe situaţia românilor din Marea Britanie, dar şi ampla activitate caritabilă a moştenitorului coroanei în România.
În semn de pretuire pentru activitatea sa si pentru promovarea imaginii Romaniei în lume, presedintele Klaus Iohannis îi va conferi mostenitorului tronului britanic Ordinul National „Steaua României” în grad de Mare Cruce.
Președintele Klaus Iohannis va avea săptămâna viitoare o întrevedere oficială cu Prințul Charles. Cei doi se vor întâlni miercuri, 29 martie.
Președintele României va fi și gazda unei recepții în onoarea acestui înalt oaspete, a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.
Prințul Charles, moștenitorul Coroanei Britanice, va face o vizită oficială în România, la sfârșitul acestei luni, în cadrul unui turneu european.
Klaus Iohannis și Prințul Charles s-au mai întâlnit, la Palatul Cotroceni, în mai 2015 și mai 2016.
Finanţarea partidelor, reforma electorală şi procedurile prin care Parlamentul aprobă cererile procurorilor de reţinere şi arestare sunt subiecte pe marginea cărora preşedintele Klaus Iohannis va discuta astăzi cu partidele parlamentare. Consultările vor avea loc la Palatul Cotroceni, între orele 10:00 şi 17:00 şi au fost convocaţi reprezentanţii PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.
Aceasta este cea de-a treia rundă de consultări pe care preşedintele Klaus Iohannis o organizează cu partidele parlamentare de la preluarea mandatului, în decembrie 2014. Pe lista partidelor invitate la consultări cu şeful statului nu se regăseşte şi PLR. Preşedintele Călin Popescu Tăriceanu dezaprobă acest lucru şi susţine într-un comunicat de presă că parlamentarii PLR şi-au făcut mereu datoria în cadrul legislativului, iar miniştrii au acţionat eficient în guvern. Mai mult, Tăriceanu spune că partidul pe care îl conduce a contribuit la adoptarea unor măsuri de stimulare a economiei. PLR îl asigură pe preşedintele Klaus Iohannis că doreşte să participe activ la restabilirea dialogului între instituţiile statului.
Sorina Goia a fost decorată cu Ordinul Meritul Culturalîn grad de Cavaler de către preşedintele României, Traian Băsescu. Şeful statului a semnat decretul de decorare a mai multor personalităţi culturale, printre care Dan Dediu, rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Daniela Caraman-Fotea, muzicolog, Cristian Mihăilescu, regizor de operă, şi Doina Roşca, director al Centrului Cultural Ionel Perlea din Slobozia.
Decorarea a fost făcută la propunerea profesorului universitar dr. Grigore Constantinescu, preşedintele Forumului Muzical Român.
Realizator al unor emisiuni variate (premiate de-a lungul ultimilor zece ani de foruri ale criticii de specialitate, precum Actualitatea Muzicală, Revista Melos şi UZP), Sorina Goia coordonează şi prezintă din 2005 linia de actualitate muzicală la Radio România Cultural prin emisiunea Oaza de muzică. De peste nouă ani, Oaza de muzică este singurul program de acest tip care difuzează toate genurile muzicale promovate de Radio România – clasic, jazz, coral, operă, muzică uşoară, tradiţională, folclor, crossover etc.
Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Sorina Goia a fost membră a Corului Naţional de Cameră Madrigal timp de şaptesprezece ani, este muzicolog şi are specializarea în muzică bizantină. Din 2013, Sorina Goia este redactor şef al Redacţiei Actualitate Muzicală la Radio România Cultural.
Maria Balabaş, moderatoarea emisiunii Dimineaţa crossover difuzată de Radio România Cultural, va primi diploma pentru jurnalism european, în cadrul ediţiei a X-a a Zilei europene a concurenţei şi competitivităţii în România. Evenimentul, organizat de Eurolink – House of Europe Foundation, va avea loc la Palatul Cotroceni, joi, 27 noiembrie.
La Ceremonia de gală unde se vor acorda distincţiile Personalitatea anului pentru o Românie europeană, vor fi premiaţi Peter Friedrich – Ministrul pentru afaceri europene şi internaţionale al landului Baden-Württemberg, Michael Haupl – Primarul Vienei, IPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi alţii.
Prin Diplomele pentru excelenţă în jurnalism european, organizatorii vor să focalizeze atenţia spre temele de substanţă ale dezbaterii publice a marilor probleme europene şi să recompenseze ţinuta intelectuală, consecvenţa morală şi profesionalismul abordării, puse în serviciul integrării României în Uniunea Europeană, precum şi al europenizării spaţiului public autohton. Jurnaliştii nominalizaţi anul acesta lucrează pentru mass media de stat, private sau mediu online şi, prin activitatea lor, promovează imaginea unei Românii a Europei.
„Mă bucur pentru diploma pe care Dimineaţa crossover o primeşte. Nu este distincţia mea ci a întregii echipe care creează zi de zi aceasta emisiune, un spaţiu liber în care artele dialoghează în cel mai firesc mod, transmiţând emoţii şi idei puternice, pentru toţi cei care aleg Radio România Cultural. Dimineaţa crossover mă formează continuu ca un spirit independent şi în continuă evoluţie culturală şi cred că lucrul acesta este valabil în egală măsură pentru publicul nostru”, a declarat Maria Balabaş
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, soseşte astăzi în România
Publicat de Alina Dragomir,
29 mai 2014, 06:08 / actualizat: 1 iunie 2014, 11:49
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, soseşte astăzi într-o vizită în România. Oficialul european are programate întâlniri cu lideri români. Potrivit unui comunicat de presă, la ora 11:00 va fi primit de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Pe agenda discuţiilor vor figura, între altele, relaţia dintre România şi Consiliul Europei, dar şi situaţia din Ucraina.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.