Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Națională a României a fost marcată în toată țara prin ceremonii militare, cu depuneri de coroane de flori și defilări de trupe și tehnică militară. În Capitală, Ministerul Apărării Naționale a organizat la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, o ceremonie în memoria eroilor români care au căzut pe câmpurile de luptă.
Cel mai așteptat moment al zilei a fost Parada Militară Națională din Piața Arcului de Triumf, unde au defilat peste 2.400 de militari și personal din Ministerele Apărării Naționale și Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor.
În blocul de paradă au fost și circa 250 de militari străini, din cadrul detașamentelor dislocate în țara noastră, precum și din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.
Dispozitivul de tehnică militară a cuprins 130 de mijloace terestre și 40 de aeronave militare. Publicul prezent la Arcul de Triumf a putut vizita și standurile expoziționale organizate de structurile Sistemului Național de Apărare.
Publicat de Gabriel Stan,
30 octombrie 2023, 12:11
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Armatei României a fost sărbătorită miercuri, 25 octombrie, prin mai multe evenimente organizate în principalele garnizoane din țară și în bazele militare din străinătate unde se află în misiune militarii români.
În Capitală a avut loc o ceremonie militară la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, urmată de festivitatea depunerii jurământului militar a studenților Academiei Tehnice Militare și Universității Naționale de Apărare.
La ceremonia din Parcul Carol a fost prezent și președintele Klaus Iohannis, care a făcut referire, în discursul său, la înzestrarea Armatei și la contextul regional de Securitate: Astăzi, Armata României este o instituție modernă, deplin integrată și interoperabilă cu structurile NATO.
Vom continua să acordăm o atenție deosebită și înzestrării cu echipamente de luptă și de protecție moderne.
Traversăm însă o perioadă foarte complicată, în care pacea şi întregul climat de securitate la nivel global sunt amenințate de conflicte regionale cu potențial de agravare.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a arătat că Ziua Armatei este un moment al recunoștinței românilor față de militari și un omagiu adus eroilor țării: Armata asigură, prin oamenii care îi îmbracă uniforma cu onoare, mândrie, patriotism și simț al datoriei, securitatea și apărarea noastră, a tuturor, și este garantul unei vieți trăite în pace și libertate.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): De Ziua Armatei, Ministerul Apărării Naționale a organizat o ceremonie militară și la Ansamblul Monumental ”Glorie Ostașului Român” de la Carei, acolo unde a ajuns de pe cele trei trasee, albastru, galben și roșu, ştafeta veteranilor Invictus.
În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial au fost trimiși pe front aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar circa 330.000 au fost răniți în luptă.
Publicat de Gabriel Stan,
24 aprilie 2023, 14:17 / actualizat: 25 aprilie 2023, 10:29
În fiecare an, la 23 aprilie, este Ziua Forţelor Terestre. Mai multe evenimente au fost organizate în ţară în acest weekend, în Capitală publicul fiind aşteptat în Parcul Carol, cu expoziţii de tehnică, exerciţii demonstrative pregătite de militari ai acestei categorii de forţe.
Cu acest prilej vă invităm să ascultaţi un interviu realizat de Cristian Dumitraşcu cu şeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Domnule general, bine aţi venit la Radio.
Ciprian Marin:Bine v-am găsit. Am onoarea să vă salut.
Cristian Dumitraşcu: Am onoarea să vă salut. E un fel de a spune ‘bine aţi venit la Radio’, pentru că, de fapt, suntem invitaţi chiar la sediul Forţelor Terestre.
Am să încep amintindu-mi de discursul pe care l-aţi avut la învestire, în care aţi fost foarte direct şi v-aţi referit la misiunea principală a Forţelor Terestre şi la războiul de lângă noi, fiindcă nu putem să ocolim acest subiect.
Ciprian Marin:Aşa este. Am considerat foarte potrivit ca de la început să stabilesc care sunt obiectivele prioritare pentru mine şi atunci toate sunt circumscrise, de fapt, războiului de lângă noi.
Am văzut cu toţii că, în Ucraina, agresiunea pune foarte multă presiune pe forţele terestre. Noi monitorizăm ceea ce se întâmplă, analizăm şi, prin urmare, trebuie să învăţăm din lecţiile învăţate, să ne adaptăm procedural, structural.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Spuneaţi despre presiunea care este pusă acolo pe ucraineni, bănuiesc că v-aţi referit şi la această cursă contra cronometru.
Din punctul ăsta de vedere, Forţele Terestre sunt, din ce se cunoaşte, numărul unu în ceea ce priveşte dotarea şi ăsta e un lucru bun. Ce ar mai fi de făcut acum, la momentul la care vorbim, cum aţi preluat şi cum ştiţi că este situaţia?
Ciprian Marin:M-aş feri să clasific, să spun locul unu sau locul doi. Suntem mulţumiţi cu felul în care progresăm.
Cred că mai sunt încă multe lucruri de făcut. Ceea ce eu am spus că trebuie îmbunătăţit este vorba de sistemul de comandă-control pe toate nivelurile, în aşa fel încât să-l eficientizăm, astfel încât să ajungă ordinele, informaţiile cât mai repede, de eşalonul nostru până la eşalonul cel mai mic tactic şi, bineînţeles, pe modernizarea echipamentelor luptătorului.
Cred că acesta ar fi cel mai important element asupra căruia aş vrea să pun accent. Este nevoie să ne uităm la luptători şi să îmbunătăţim capabilităţile acestuia.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Vorbeam despre capabilităţi. Dvs. aţi pus accent pe luptători, şi este adevărat, lanţul de comandă, toate lucrurile care ţin de oameni într-o perioadă în care toată România are de fapt o problemă cu resursa umană, cu pregătirea oamenilor.
Este o perioadă grea, în care foarte mulţi militari ajung la finalul carierei. Aţi fost comandantul Diviziei II Getica de la Buzău. Cunoaşteţi foarte bine care e dinamica personalului şi cum o vedeţi din punctul ăsta de vedere?
Ciprian Marin:Este o provocare, este o provocare şi cred că şi şeful Apărării, domnul general Petrescu, a menţionat că este un obiectiv extraordinar de important pentru noi, retenţia personalului.
Trebuie să îi atragem şi pe tineri către instituţia militară şi, la fel, trebuie să îi păstrăm în sistem şi pe cei care intră şi se perfecţionează în evoluţia acestora în carieră şi, de ce nu, şi pe locotenenţii-colonei, coloneii care se apropie de vârsta mea, la fel, să îi motivăm să meargă mai departe, să rămână fideli instituţiei şi să nu treacă în banca de rezerve atât de repede.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Este una dintre cele mai importante zile de aniversat în Armata României şi nu doar în Armată.
Este Sfântul Gheorghe, este ziua Forţelor Terestre şi, înainte de a vă întreba despre ce se va întâmpla în această zi în toată Armata şi în toată ţara, v-aş întreba despre acest simbol.
Despre tradiţii, despre cum vin oamenii formaţi din şcoală, despre cât de importante sunt aceste lucruri, mai ales pentru cadrele tinere. Să fie ancorate în aceste tradiţii şi în aceste simboluri.
Ciprian Marin:Armata înseamnă în primul rând tradiţie, pentru că rădăcinile sunt foarte adânci în trecut. Forţele Terestre, de fapt, vin din vremuri imemoriale. Probabil că există dintotdeauna.
Forţele Terestre înseamnă prezent, pentru că nu se poate, aşa cum dădeam exemplu cu Ucraina, nu se poate o operaţie decisivă fără prezenţa Forţelor Terestre. Forţele Terestre înseamnă viitor, bineînţeles, împreună cu celelalte categorii de forţe.
Pentru tinerii care vor să ne vadă, vom fi prezenţi cu o expoziţie de tehnică militară şi sâmbătă şi duminică în Parcul Carol, De fapt, indiferent de vârste, cu programul de la ora 11:00 până la ora 19:00.
La fel, vom fi prezenţi în AFI Palace Cotroceni, iar pe 24 vom avea aici o ceremonie. Va veni cu siguranţă domnul general Petrescu, şeful Apărării va fi alături de noi. Ne vom întâlni cu cadre militare în rezervă, retragere, foşti comandanţi, împreună cu cei care suntem activi.
Aş mai vrea să mai adaug, dacă tot m-aţi întrebat prima oară de obiective prioritare. Dacă ar fi să spun care sunt acestea, în trei cuvinte, ele ar fi oameni, misiune şi modernizare sau modernitate.
Şi am vrut să spun oamenii, pentru că niciodată nu mă refer numai la personalul activ, care înseamnă militari şi civili, ci înseamnă militari în rezervă, retragere, veterani şi familiile noastre. Este un aspect foarte important pentru a înţelege că familia Armatei îi cuprinde şi pe membrii familiilor noastre, de toate vârstele.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Şi că Armata se bazează pe suportul familiei. Militarii se bazează pe suportul familiei.
Ciprian Marin:Şi nu s-ar putea fără sprijinul familiei. Suntem foarte mulţi în Armată care facem naveta, adică avem serviciu în altă localitate decât cea de domiciliu.
Şi atunci asta presupune sacrificiile familiilor, soţiilor, copiilor, care nu sunt întotdeauna puţine, dar ni le-am asumat şi ne facem misiunea bine.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Sunteţi unul dintre militarii care au pornit de jos şi care au ajuns, iată, în funcţia onorantă de şef al Forţelor Terestre. Mi-aş permite să vă întreb la a câta garnizoană schimbată sunteţi?
Ciprian Marin:Nu le-am numărat niciodată, îmi pare rău, aş putea doar să ghicesc. Niciodată nu am numărat structurile prin care am fost şi garnizoane. În orice caz, numărul lor este destul de mare unităţi unitare sunt peste 14 garnizoane, cred că sunt peste cinci, dar asta a semnat că, totuşi, familia, soţia a fost ancorată undeva. Şi eu am fost cel care am făcut naveta la familie.
Am plecat, într-adevăr, n-aş putea spune de jos. Am fost în acord cu vremurile, cu vârsta, cu gradul şi mi-a plăcut întotdeauna ceea ce fac şi sunt aproape de militarii noştri, de tineri şi de cei care sunt la vârsta de mijloc şi mai mari.
Aşa cum spuneam, cred că este extrem de important leadership-ul, apropierea de oameni, înţelegerea nevoii de a-şi îndeplini misiunea şi de a ne face datoria faţă de ţară.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Promovarea imaginii armatei şi atragerea tinerilor către armată, tinerii care pot fi candidaţi.
Ciprian Marin:Într-adevăr, de exemplu, am derulat nişte programe pilot cu Brigada 282, în care unitatea militară sau marea unitate militară s-au ocupat împreună cu Biroul de Informare-Recrutare, au plecat în licee, în şcoli, în localităţile unde se ajunge mai greu, din zona muntoasă a Vrancei, pentru a face cunoscută profesia militară şi de a-i atrage pe oameni către această carieră, care nu este uşoară, dar este foarte frumoasă şi aduce satisfacţie.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Vă mulţumesc tare mult pentru minutele acordate. Sunt convins că şi cu această ocazie şi cu vocea dvs. care a apărut acum la radio, veţi mai aduce câţiva oameni care v-au ascultat şi i-aţi făcut curioşi, nu doar curioşi, i-aţi făcut să îndrăgească această meserie, să îndrăgească haina militară.
Un mesaj pentru marele colectiv pe care îl aveţi în subordine. Ca şef al Forţelor Terestre, aveţi militari în subordine în toată ţara.
Ciprian Marin:Îi apreciez, îi stimez, le cunosc munca aşa cum am spus-o şi le mulţumesc pentru tot ceea ce fac ei şi cu această ocazie specială doresc să le urez ‘La mulţi ani’, sănătate, putere de muncă şi izbândă în tot ceea ce fac!
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Invitat la ‘Subiectul săptămânii’ a fost şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin. Domnule general, vă mulţumesc şi vă mai aşteptăm la radio.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Ziua Eroilor a fost marcată joi, 2 iunie, în toată țara prin manifestări comemorative la mausoleele, cimitirele și monumentele dedicate ostașilor români, căzuți la datorie în război sau în misiunile din teatrele de operații.
În capitală au avut loc ceremonii militare la Mormântul Ostașului Necunoscut din parcul Carol, la monumentul eroilor militari căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, la monumentul eroilor patriei de la Universitatea Națională de Apărare și la cimitirul militar Ghencea.
În cadrul festivităților au fost rostite simbolic nume ale eroilor români. Ziua Eroilor se sărbătorește în fiecare an, de Înălțarea Domnului, dată stabilită încă din anul 1920.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Armata a dat onorul poporului român în toată țara, de Ziua Națională. În capitală, 1500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, militari din alte armate și 130 de mijloace tehnice au defilat la parada militară națională. Mii de persoane au urmărit trecerea detașamentelor pe sub Arcul de Triumf.
Dragoș: Dragoş. Mi s-a părut foarte frumos, mi-a plăcut foarte mult. Am văzut multe mașini și mulți soldați pe care nu i-am mai văzut până acum. Mi-a plăcut mult.
Aida: Aida. Armata mi-a plăcut foarte mult, marşul. Abia acum, la 25 de ani, am devenit patrioată. Am stat un an în Anglia și după aceea am apreciat România.
Toma Ion: Toma Ion. A fost bine organizată, cam scurtă, dar e bine că a fost și ne-a primit. Am participat cu drag. Ne bucurăm, am fost în fiecare an. Mă mândresc că sunt român. La mulți ani, România!
Spectatori: La mulţi ani, România, La mulţi ani, români!
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Tot în București, cu ocazia zilei Naționale a României, s-au depus coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. La Alba Iulia, o ceremonie militară cu 550 de militari și personal din Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne, mijloace tehnice terestre și aeronave militare, a avut loc pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Festivități similare s-au desfășurat la Buzău, Brașov, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, dar și în alte localități unde Armata Română are unități militare.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Armatei României a fost sărbătorită luni, 25 octombrie, printr-o serie de manifestări organizate în format restrâns și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, în principalele garnizoane din țară și în bazele militare din teatrele de operații unde sunteți dislocați militari români.
În București au avut loc ceremonii militare la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, amplasat la Universitatea Națională de Apărare și la Mormântul Ostașului Necunoscut. La ceremonia din Parcul Carol, unde a fost prezent și președintele Klaus Iohannis, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a punctat în discursul său eroismul ostașilor români, respectul pentru veteranii de război, dar și proiectele derulate la nivelul ministerului, misiunile externe și angajamentele internaționale.
Nicolae Ciucă:Am continuat să acționăm pentru întărirea organismelor de apărare colectivă din care facem parte. Granița de est a țării noastre în toate cele trei dimensiuni ale sale: terestră, aerienă și maritimă, este o parte importantă a flancului estic al NATO și granița Uniunii Europene.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): O ceremonie militară a avut loc și la ansamblul monumental Glorie Ostașului Român de la Carei, unde a participat șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenentul Daniel Petrescu.
Ceremonii similare s-au desfășurat și în cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.
În această dimineață au avut loc depuneri de coroane, pentru a marca Ziua Națională, în Parcul Carol la monumentul Mormântul Ostașului Necunoscut.
La eveniment au fost prezenți președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm.
La ceremonie au mai participat reprezentanți ai Armatei Române, ai asociațiilor veteranilor de război, ai cadrelor militare în retragere și rezervă și invitați.
La finalul ceremoniei, Garda de Onoare a prezentat onorul la Mormântul Ostașului Necunoscut.
Proiectul City of Energy, lansat în urmă cu 5 ani de Enel România cu scopul de a transforma orașul în care trăim într-un loc plin de culoare și energie, a debutat și anul acesta în cadrul Turneului de Tenis ATP Năstase Țiriac. Primul post de transformare ales de Enel pentru ediția din 2015 este situat în centrul Bucureștiului, în Parcul Izvor, și înfățișează imagini din istoria tenisului.
Cei patru pereţi ai postului de transformare Enel aflat în Parcul Izvor din București – în apropierea căruia, în perioada 18-26 aprilie, se desfășoară Turneul de Tenis ATP Năstase Ţiriac – au fost transformați într-o operă de artă modernă semnată de artistul Alex Baciu. Postul de transformare din Parcul Izvor înfățișează imagini din istoria tenisului mondial, într-o încercare de a reaminti tuturor despre rădăcinile și moșternirea acestui sport, dar și de a readuce în prezent detalii despre stilul și jocul deceniilor anterioare.
Postul de transformare proaspăt redecorat a fost inaugurat odată cu meciul demonstrativ de dublu dintre echipa formată din Ilie Năstase și Andrei Pavel și echipa Mansour Bahrami și Henri Leconte, de cealaltă parte a fileului. Mai mult, cele patru vedete ale tenisului au fost prezente la inaugurare, în Parcul Izvor, unde au făcut schimburi de mingi cu jucători îmbrăcați în echipamente de tenis specifice secolului trecut, desprinși parcă de pe pereții transformatorului.
Proiectul City of Energy, lansat de Enel România în anul 2011, are ca scop principal susţinerea comunității de artiști urbani și transformarea vizuală a mai multor zone din Bucureşti și din alte orașe mari ale țării, cu ajutorul acestora. Proiectul a debutat în anul 2011 cu un concurs de design la care au participat cei mai cunoscuți artiști urbani ai momentului, printre care nume deja cunoscute precum Saddo, Sinboy sau Pisica Pătrată și a continuat cu o expoziție extraordinară de becuri de dimensiuni umane, pictate creativ de unii dintre cei mai talentaţi artişti graffiti din România. A fost un prim pas făcut de Enel pentru a umple de culoare Bucureștiul.
În 2012, campania a continuat cu o nouă provocare, tinerii pasionați de artă urbană s-au lăsat inspirați de energie și au aprins orașul în culori în cadrul unui nou concurs de design. Evenimentul a adus împreună atât artiști urbani, skateri, rolleri, cântăreți și DJi care au animat Parcul Tineretului din capitală.
Ediţia din 2013 a City of Energy a dedicat mai multe posturi de transformare diferitelor forme și stiluri de artă, fiecare temă fiind unică. Astfel, a luat naştere o carte de colorat pe pereţii unui post de transformare din parcul IOR, primul desen anamorfic din România pe Splaiul Independenţei, opera celebrului Pollock recreată cu ajutorul a sute de baloane de vopsea pe pereţii unui post de transformare din Parcul Carol şi istoria electricităţii reprodusă pe pereţii a două posturi de transformare din Pipera şi Titan.
În 2014, proiectul City of Energy a debutat pentru prima dată în cadrul Turneului de Tenis ATP Năstase Țiriac, cel mai mare turneu de tenis din Sud Estul Europei. Unul din posturile de transformare ale Enel din apropierea Arenelor BNR a devenit o operă de artă urbană purtătoare a simbolurilor sportului alb, sub semnătura artistului Obie Platon. Pe postul de transformare și-au lăsat atunci autografe cele mai importante nume ale tenisului mondial precum Ilie Năstase, Andrei Pavel, croatul Goran Ivanisevic și francezul Cédric Pioline.
Acestuia i-au urmat un post de transformare dedicat aviației române în Parcul Kiseleff, sub semnătura artiştilor urbani Fear şi Suflo, unul în zona Grozăvești, dedicat vieții active a studenților și tinerilor și unul lângă Piața Giulești, reprezentând cele mai frumoase castele din România. Enel România a sărbătorit anul acesta și Ziua Marinei în stațiunea Mamaia, dedicând un post de transformare Mării Negre și simbolurilor marine, semnat de către Mihai Comănescu și 130 de ani de la inaugurarea sistemului electric de iluminare stradală din Timişoara, printr-un post de transformare ce poartă semnătura artistului Alex Baciu.
Proiectul City of Energy continuă să transforme orașul într-unul plin de artă și culoare, prin opere inovatoare ale tinerilor artiști, folosind ca suport posturile de transformare ale companiei Enel.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.