Ascultă Radio România Regional Live

Parcul Tineretului

Ciprian Marin: Prioritatea numărul unu pentru Forțele Terestre constă în creșterea capacității de luptă prin dezvoltarea resursei umane, de recrutare și de evoluție în carieră și apoi de înzestrare

Ciprian Marin: Prioritatea numărul unu pentru Forțele Terestre constă în creșterea capacității de luptă prin dezvoltarea resursei umane, de recrutare și de evoluție în carieră și apoi de înzestrare

Publicat de Gabriel Stan, 29 aprilie 2024, 14:35

Marți, 23 aprilie, a fost Ziua Forțelor Terestre Române, invitatul Interviului Săptămânii este chiar șeful acestei categorii de forțe a armatei, generalul-locotenent Ciprian Marin. Aflăm din interviul realizat de Cristian Dumitrașcu despre istorie, despre oameni și despre programele de înzestrare cu echipamente militare în Forțele Terestre.

Ziua Forțelor Terestre a fost marcată în toată țara prin programe culturale, competiții sportive, concerte ale muzicilor militare și prin ceremonii militare. În capitală, în Parcul Carol, a avut loc o expoziție de armament și tehnică militară, standuri de prezentare a ofertei educaționale și de promovare a carierei militare, exerciții demonstrative.

Bucureștenii au putut vedea și Retragerea cu torțe a militarilor iar la Monumentul Eroilor Căzuți în Misiune în Teatrele de Operații și pe Teritoriul României amplasat în Parcul Tineretului s-a desfășurat o ceremonie militară.

Ciprian Marin: Ziua Forțelor Terestre merge mult înapoi în negura istoriei și putem să spunem că ele există, probabil, de la primele confruntări armate umane. Ceea ce este foarte important, din punctul meu de vedere, este asocierea Zilei Forțelor Terestre cu sărbătoarea zilei Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtător de biruință, care ne arată și ne transferă și nouă dorința de a fi virtuoși și de avea valorile care l-au caracterizat și pe acesta.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Ați avut un ceremonial pe care l-am văzut la începutul emisiuni, în rubrica de știri și, sigur, Forțele Terestre, categoria cea mai numeroasă, cea mai importantă din armată, particularitățile acestei categorii de forțe, cu toate armele și specialitățile, dacă ați putea să ne vorbiți despre asta?

Ciprian Marin: Ce aș dori să spun este faptul că ați spus „cea mai importantă”. Eu nu aș spune neapărat „cea mai importantă”. Toate sunt importante și recunoaștem egalitatea între categorii de forțe și comandamente de sprijin.

Niciunul nu am putea fără celălalt. E adevărat, suntem numeroși. Suntem aproximativ 34.000 de militari activi și numărăm și 50.000 de militari în rezervă. Contăm și pe unii, și pe ceilalți. Suntem în mod egal militari ai Forțelor Terestre, iar referitor la legătura cu tinerii care ne pot vedea, vreau să spun că ne-am dorit foarte mult să organizăm această Zi a Forțelor Terestre într-un cadru foarte amplu.

Și ați văzut, probabil și manifestările din Parcul Carol și din mall-ul AFI Cotroceni, unde tinerii noștri din colegiile militare, elevii din școlile militare, studenți din Academia Forțelor Terestre au fost și au prezentat care este oferta noastră de studii și care sunt ofertele noastre de lucru. De aceea, cred că este important pentru noi să fim deschiși către societate și să le prezentăm ce anume putem oferi și ce anume i-ar determina pe aceștia să se alăture nouă. Cred că este foarte important pentru noi să fim prezenți cât mai mult în mijlocul societății din care facem parte și în același timp, să înțeleagă și concetățenii noștri asupra a ceea ce ne concentrăm noi atenția.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Care ar fi, din punctul de vedere al unui om care a muncit toată viața în Forțele Terestre și acum a ajuns, iată, pe cea mai înaltă funcție din Forțele Terestre, care ar fi, să zicem, primele trei calități pe care ar trebui să le îndeplinească un tânăr ca să bată la poarta Forțelor Terestre?

Ciprian Marin: Eu aș spune așa: că dacă punem laolaltă dinamismul, energia și entuziasmul tinerei generații, împreună cu cele mai importante trei valori pe care le educă viața militară – caracterul, disciplina și ambiția – avem șansa să realizăm împreună Forțe Terestre de succes. Dacă este să rezum la trei cuvinte ceea ce aţi spus, este vorba de energie, dinamism și entuziasm.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Și asta înseamnă că și atunci când e cel mai greu, să nu renunțe.

Ciprian Marin: Este ambiția de care vorbeam. Este ceea ce spun de fiecare dată când merg la Colegiul Militar sau la Academia Forțelor Terestre: în niciun caz nu trebuie să renunțăm. Fiecare dintre noi avem în viață momente dificile, momente în care zicem sau avem un dubiu, dacă este bine să mergem mai departe sau dacă este bine să alegem un alt drum și viața mi-a demonstrat, până în acest punct, că dacă este un cuvânt care definește succesul sau reușita, aceea este ambiția de a merge mai departe, de a fi perseverent și de a nu ceda.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Că nu putem ocoli subiectul foarte important al zilelor noastre: războiul de la graniță. Oamenii sunt și mai atenți și mai încrezători. Înzestrarea în Forțele Terestre se vede cu ochiul liber la fiecare paradă militară națională vedem, este vizibil progresul. Cum stăm acum?

Ciprian Marin: Aș spune că prioritatea numărul unu pentru Forțele Terestre constă în creșterea capacității de luptă. Dacă primul plan este realizat de dezvoltarea resursei umane, inclusiv cea de recrutare și de evoluție în carieră, pe planul doi este înzestrarea. Și în acest moment avem în derulare 40 de programe de înzestrare, de programe majore de înzestrare și de achiziții în Forțele Terestre.

Continuăm aceleași programe, cele care se cunosc, de achiziții de Piranha 5, HIMARS. S-a semnat contractul pentru achiziția de tancuri Abrams. Avem, de asemenea, programe de înzestrare pentru antiaeriană, e vorba de modernizarea Oerlikon, de achiziția de MANPAD-uri CHIRON.

Avem programe de înzestrare pe comunicații și informatică în domeniu chimic, radiologic, în toate domeniile, aș putea spune, inclusiv în îmbunătățirea condițiilor de cartiruire pe timpul diferitelor exerciții, tabere de instruire. Aș putea spune că nu este un domeniu care să nu fie vizat de programele de înzestare și nu am menționat de aeronavele fără pilot Bayraktar și Watchkeeper.

Cristian Dumitrașcu (realizator):  Un orizont de timp – când ar putea să fie operaționale?

Ciprian Marin: E adevărat că este o operație comercială, cea prin care se semnează contractele și după aceea, după furnizarea acestora începe procesul de durată de operaționalizare. Toate sunt eșalonate în timp, însă, cu siguranță, ele se întâmplă, adică în luna iunie primim al treilea Batalion de HIMARS, primim aeronavele fără pilot Bayraktar, primim instalații de lansare KYRON.

Și în acest fel, până la sfârșitul anului și în continuare, vom primi radare TP-Q53. Programele acestea continuă pe termen lung. Și pe măsură ce înaintăm în timp, semnăm noi contracte. Este un proces continuu. Nu putem spune că modernizarea se întâmplă acum. Procesul este de durată, a început de, să spunem, de câțiva ani și va continua ani de zile de acum încolo.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Vorbeați mai devreme despre faptul că v-ați întâlnit și cu studenții din academii și cu elevii din liceele militare. Cum îi vedeți dumneavoastră ca, repet, om care ați început de jos, cu liceu militar, cu școala militară, cum vedeți noua generație? Adică beneficiarii lucrurilor pe care le-ați menționat mai devreme.

Ciprian Marin: Îi privesc cu mare optimism. Atunci când am mers la Câmpulung Moldovenesc, liceul de care… colegiul pe care noi îl administrăm, Statul Major al Forțelor Terestre, le-am spus că am mers acolo, ca să văd viitorul, cum arată viitorul. Am fost încântat. Am avut întâlnire cu aceștia, am stat de vorbă. Calitățile pe care le apreciez sunt exact cele pe care le-am enumerat puțin mai devreme.

Entuziasmul pe care îl au, interesul pe care îl afișează în mod vădit atunci când încep un dialog această temă a Armatei, a Forțelor Terestre, a viitorului lor. Am încredere în ei. Am încredere că, privindu-i și pe tinerii noștri „stejărei”, elevii din colegiile militare, cât și pe „stejarii noștri mai bravi”, de la Academia Forțelor Terestre, am încredere în viitorul Forțelor Terestre. Camarazilor din Forțele Terestre le transmit, așa cum o fac de fiecare dată: „Încrederea și aprecierea în ceea ce fac”.

Sunt destul de frecvent în teritoriu, am ocazia să-i văd, le văd munca, le văd eforturile și le apreciez. De asemenea, cu această ocazie, doresc să le urez: sănătate, putere de muncă, succes în ceea ce fac militarilor activi în rezervă sau retragere, de asemenea, personalul lui civil, multă sănătate, putere de muncă și succes în tot ceea ce fac.

Doresc, de asemenea, să urez: „La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! Și să aibă încredere că Forțele Terestre sunt la datorie, oricând, oriunde, gata să-și îndeplinească misiunile”.

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Aventură și adrenalină în Parcul Tineretului din Craiova!

Aventură și adrenalină în Parcul Tineretului din Craiova!
Foto: Sursa foto: Universitatea din Craiova/facebook

Publicat de Andra Radu, 14 noiembrie 2022, 16:43

Un parc de aventură a fost inaugurat weekend-ul trecut în Parcul Tineretului din Craiova. Făcut după planurile date de Baza NATO de la Deveselu, parcul are multe trasee cu un anumit nivel de dificultate, care este simbolizat de o culoare specifică.

Pe o suprafață de aproximativ trei hectare sunt cinci trasee, unele de cățărat, altele cu tiroliene și cu paintball. Base Camp este un parc de distracții destinat copiilor și adulților.

Ideea proiectului implementat de Primăria Craiova a pornit de la un grup de studenți ai Universității din municipiu și a fost dezvoltată cu sprijinul specialiștilor americani de la Deveselu.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Ziua Veteranilor din teatrele de operații

Ziua Veteranilor din teatrele de operații

Publicat de Gabriel Stan, 14 noiembrie 2022, 13:25 / actualizat: 14 noiembrie 2022, 20:57

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din teatrele de operații a fost marcată prin ceremonii militare desfășurate în toate garnizoanele din țară unde există unități militare care au executat misiuni externe și în teatrele de operații în care se află în prezent militari români.

În Capitală, festivitatea a avut loc în Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de operații și pe teritoriul României în prezenţa conducerii Ministerului Apărării Naționale.

Ziua Veteranilor din teatrele de operații a fost instituită în România în 2014 și este marcată în fiecare an pe 11 noiembrie.

Data a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a armistițiului între puterile Antantei și Germania în urma căruia se pune capăt Primului Război Mondial.

Semnificația acestei zile pentru Armata României este dată și de faptul că pe 11 noiembrie 2003 a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif-Silviu Fogorași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan.

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Ziua Veteranilor comemorată în toată țara

Ziua Veteranilor comemorată în toată țara

Publicat de Gabriel Stan, 17 noiembrie 2021, 13:25

Anca Făgăraș (realizator rubrică): Tot joi, 11 noiembrie, s-a comemorat în toată țara Ziua Veteranilor din teatrele de operații. Evenimentul a fost marcat prin ceremonii militare și religioase, iar în capitală festivitatea a avut loc la Monumentul Eroilor căzuți în teatrele de operații și pe teritoriul României, situat în Parcul Tineretului.

Direcția informare și relații publice a Ministerului Apărării a lansat cu această ocazie o pagină de internet dedicată misiunilor externe la care au luat parte militari ai Armatei României, iar pagina poate fi accesată la adresa misiuni. Mapn.ro. Iată ce a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, imediat după ceremonie.

Nicolae Ciucă: Un moment în care trebuie să ne aducem prinosul nostru de recunoștință, să îi pomenim cum se zice în popor, atât în gând și în fapte și de asemenea, este un moment în care le zicem ,,La mulți ani!” tuturor veteranilor din teatrele de operații.

Este pentru noi toți un element nu doar de simbolistică, este un element prin care trăim odată cu cei care au desfășurat astfel de emisiuni și consider că este de asemenea o pildă pentru toți cei care doresc să îşi servească patria sub drapel.

 

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Ziua Statului Major al Apărării
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:26

Universitatea Națională de Apărare – 135 de ani de existență

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Universitatea Națională de Apărare Carol I a împlinit 135 de ani de existență. La Palatul Cercului...

Universitatea Națională de Apărare – 135 de ani de existență
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:23

Costurile pentru instruirea piloților ucraineni vor fi suportate de România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a adoptat o ordonanță de urgență care stabilește că toate costurile pentru instruirea...

Costurile pentru instruirea piloților ucraineni vor fi suportate de România
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:19

Senatul a aprobat proiectul de modificare a Legii pensiilor militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a aprobat, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de modificare a Legii pensiilor...

Senatul a aprobat proiectul de modificare a Legii pensiilor militare
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:12

Exercițiul Multinațional „Poseidon 24”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele Navale Române au participat la Exercițiul Multinațional „Poseidon 24” organizat de...

Exercițiul Multinațional „Poseidon 24”

Începe festivalul „Sibiul de Odinioară”, în Parcul Tineretului!

Începe festivalul „Sibiul de Odinioară”, în Parcul Tineretului!
Foto: Sursa foto: Sibiul De Odinioara/facebook

Publicat de Andra Radu, 2 septembrie 2021, 13:30

„Sibiul de Odinioară”, festivalul cu muzică retro şi disco, începe astăzi, în Parcul Tineretului.

Timp de patru zile vor avea loc concerte, la care gurmanzii vor putea încerca diverse feluri de mâncare servite din camioane special amenajate, informează un comunicat de presă al organizatorilor.

Ediţia din acest an este dedicată în premieră celor care iubesc muzica retro şi în special hiturile anilor ’80-’90. Joi, 2 septembrie, ne distrăm la ‘retro party’ cu unul din cei mai cunoscuţi DJ din Sibiu. Radu Mereş va fi la pupitru pe o scenă care ne aduce aminte de armonia muzicală de acum mai bine de 30 de ani.

Pe 3 septembrie sunteţi invitaţi să fredonaţi piesele uneia din cele mai celebre trupe a anilor ’90 în România. Este vorba despre N&D, iar din recitalul lui Nick&co nu vor lipsi piesele ‘Vino la mine’ sau ‘Nu vreau să te pierd’. Tot pe 3 septembrie, Geo da Silva ne va readuce aminte de cum ne distram în discotecile de pe Litoral la începutul anilor ’90”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Intrarea la eveniment este liberă. Accesul în arealul scenei amenajată pentru concerte se va face în conformitate cu respectarea normelor în vigoare.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Începe Festivalul Vinfest de la Sibiu!

Începe Festivalul Vinfest de la Sibiu!
Foto: Sursa foto: Vinfest/Facebook

Publicat de Andra Radu, 6 iulie 2021, 14:30

Nouă producători de vinuri şi 16 camionete cu mâncăruri diferite vor fi prezenţi, de joi până duminică, la cea de a patra ediţie a Festivalului Vinfest, care va avea loc în Parcul Tineretului din municipiul Sibiu.

„Am decis să aducem un plus ediţiei din acest an şi am acordat o atenţie şi mai mare laturei culinare. Invităm sibienii să se delecteze cu produsele preparate la cele şaisprezece food-truck-uri participante”, au declarat organizatorii Vinfest.

La festivalul dedicat vinului de la Sibiu vor fi prezenţi producătorii Wine Not, Histria, Domeniile Urlaţi – Dealu Mare, Villa Vinea, Jidvei, Avincis, Vinarte, Corcova şi Crama Pandora.

Participanţii la acest festival vor avea parte de muzică mixată de DJ Alex Zara, FunkyDrop, Rareş Luca şi NOPAME.

Accesul va fi liber în limita locurilor disponibile.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Water Park-ul Craiovei se deschide în weekend!

Water Park-ul Craiovei se deschide în weekend!
Foto: July 08, 2010 People enjoy waterslide at Ontario Place water park. For Joanne Wong story on the effect of the heat wave been on local attractions and hang-outs. Toronto Star/Andrew Wallace (Photo by Andrew Francis Wallace/Toronto Star via Getty Images)

Publicat de adinaiftime, 10 august 2017, 08:00

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că în acest weekend se va deschide Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului, cunoscut de craioveni ca Water Park.

Edilul a precizat că, vineri, la ora 17.00, va fi marcată inaugurarea parcului acvatic, urmând ca acesta să fie deschis publicului larg începând de sâmbătă.

„Luni a fost semnată recepția Water Park-ului, care cuprinde și o anexă stufoasă cu observații pe care constructorul trebuie să le remedieze în 30 de zile. Parcul acvatic o să fie însă sub observație o perioadă mai lungă de timp, urmând ca recepția finală cu stingere de anexă să aibă loc în primăvară, după ce vom observa cum se comportă bazinele și în perioada de iarnă”, a mai afirmat Mihail Genoiu.

Potrivit regulamentului de funcționare a Water Park-ului, taxele de acces vor fi următoarele: 24 de lei pentru copiii între 5 şi 10 ani, de luni până vineri (vor primi brățară albă), și 36 de lei pentru persoanele de peste 10 ani, de luni până vineri (brățară albastră), respectiv 34 de lei pentru copiii între 5 şi 10 ani, în weekend (brăţară roşie), și 50 de lei pentru persoanele de peste 10 ani, în weekend (brăţară neagră)

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Iubitorii de mișcare în aer liber sunt așteptați la „Cea mai mare oră de sport”

Iubitorii de mișcare în aer liber sunt așteptați la „Cea mai mare oră de sport”

Publicat de adinaiftime, 16 iunie 2017, 11:00

Sâmbătă, 17 iunie 2017, Parcul Tineretului din București va fi gazda celei de-a șaptea ediții a Celei mai mari ore de sport, eveniment parte a campaniei naționale ”Mișcarea face bine”.

Anul acesta, Cea mai mare oră de sport oferă și mai multe experiențe noi pentru iubitorii mișcării în aer liber sau pentru cei care doresc să descopere beneficiile ei. Steel Programs, Kick Box, Fight Klub Khai Bo, Functional Training, Crossfit, Kangoo Jumps, Super Jump, Pole Dancing și Street Dance sunt doar câteva dintre clasele pe care instructori naționali și internaționali le vor susține în timpul celor 12 ore pline de activități, voie bună și energie.

Cea mai oră de sport își va deschide porțile la 9 dimineața și, timp de 12 ore, va oferi:

Clase de fitness cu unii dintre cei mai buni traineri din ţară şi de peste hotare: Kick Box, Steel Programs, Kangoo Jumps, Fight Klub Khai Bo, Functional Training, Crossfit, Boot Camp, Super Jump, Pole Dancing, Street Dance;
Ștafetă de alergare pe 100m timp de 12 ore, eveniment 100% caritabil;
FreeWheel, fotbal, handbal și tenis de masă.

Pe parcursul celor 12 ore vor funcționa și clase de cycling (biciclete staționare), antrenamente funcționale, analize posturale și screening-uri de depistare a sindromului de moarte subită cardiacă oferite de BTL România, singurii din lume ce dețin echipamente specializate.

De asemenea, reprezentanții de la Crucea Roșie Română vor face demonstrații de resuscitare pe manechine adult, copil și bebeluș, vor oferi sfaturi despre acordarea primului ajutor și vor măsura tensiunea arterială persoanelor interesate.

Intrarea la toate aceste activități este gratuită. În plus, participanții la clase pot câștiga și numeroase premii sportive, suplimente nutritive și alte cadouri oferite de partenerii evenimentului.

După succesul înregistrat anul trecut, unde 926 de alergători de toate vârstele au contribuit la obținerea unui nou record mondial pentru “Cei mai mulţi oameni care au alergat 100 de metri într-o ştafetă de 12 ore (outdoor)”, omologat de World Record Academy, anul acesta organizatorii și-au propus să doboare recordul din 2016.

Astfel, în cadrul caravanei ”Mișcarea face bine” din 17 iunie sunt așteptate să alerge și să iși testeze limitele pe distanța de 100m viteza peste 1000 de persoane. Fluierul va anunța startul la ora 9:00 și tot fluierul va suna finish-ul la ora 21:00.
În ștafetă se poate înscrie oricine, indiferent de vârstă (vârsta minimă recomandată este 14 ani). Cursa va fi una cronometrată cu cipuri electronice, iar fiecare participant va primi un kit de concurs alcătuit din tricoul oficial și din numărul de concurs. Înscrierile vor fi făcute doar la fața locului.

După București, al doilea eveniment “Cea mai mare oră de sport” din cadrul ediției din acest an va avea loc la Brașov, pe 8 iulie, iar cel de-al treilea la Mamaia, pe 29 iulie.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

„ȘI TU POȚI”, un proiect de integrare socială a copiilor şi studenții mediciniști de etnie romă din Craiova

„ȘI TU POȚI”, un proiect de integrare socială a copiilor şi studenții mediciniști de etnie romă din Craiova

Publicat de Andrei Cretoiu, 20 iunie 2016, 12:30

Joi, 09 iunie 2016, Asociația Partida Romilor „PRO-EUROPA”, filiala Dolj, a  organizat în Parcul Tineretului din Craiova manifestarea „ȘI TU POȚI”, un proiect de integrare socială a copiilor de la școlile generale 13, respectiv 19.

Au participat elevi de la clasele primare și gimnaziu, care au avut ocazia să-i întâlnească pe câțiva dintre studenții mediciniști de etnie romă din Craiova, să le asculte poveștile și să învețe cum pot reuși să se realizeze, luptând uneori chiar cu bariere și prejudecăți inconștient autoimpuse. Au avut loc întreceri sportive, jocuri psihosociale, iar elevi romi de la Liceul de Arte Marin Sorescu au susținut scurte recitaluri.

La finalul activității, participanții și-au înălțat către cer dorințele de devenire viitoare, mai exact fiecare a scris pe câte un balon ce ar vrea să devină când va fi mare și, lansând în văzduh baloanele, au promis să lupte pentru realizarea visului.

A consemnat Ludovic Vulea  – Radio românia Oltenia Craiova

Aşure, sărbătoarea bucuriei și a generozității marcată la Eforie Nord
Convietuiri luni, 31 august 2020, 22:42

Aşure, sărbătoarea bucuriei și a generozității marcată la Eforie Nord

În a 10-a zi din prima lună Muharrem a caledarului Islamic, musulmanii din întreaga lume sărbătoresc luna “Aşura”. În tradiţia musulmană...

Aşure, sărbătoarea bucuriei și a generozității marcată la Eforie Nord
Musulmanii sărbătoresc Kurban Bayram
Convietuiri joi, 30 iulie 2020, 15:24

Musulmanii sărbătoresc Kurban Bayram

 Timp de patru zile începând de vineri, 31 iulie, musulmanii sărbătoresc Kurban Bayram Începând de vineri, 31 iulie 2020, timp de patru zile...

Musulmanii sărbătoresc Kurban Bayram
Musulmanii celebrează noaptea  revelării Coranului
Convietuiri marți, 19 mai 2020, 18:41

Musulmanii celebrează noaptea  revelării Coranului

Musulmanii din România sărbătoresc în noaptea de 19 mai 2020, alături de musulmanii din întreaga lume, un moment important în perioada Lunii...

Musulmanii celebrează noaptea  revelării Coranului
6 Mai, Sărbătoarea Hıdırellez / Qıdırlez la Turcii şi Tătarii din Dobrogea
Convietuiri miercuri, 6 mai 2020, 05:00

6 Mai, Sărbătoarea Hıdırellez / Qıdırlez la Turcii şi Tătarii din Dobrogea

Această sărbătoare preislamică celebrată de câtre popoarele turcice din Asia Centrală, Anatolia şi până în Balcani, îşi are originile...

6 Mai, Sărbătoarea Hıdırellez / Qıdırlez la Turcii şi Tătarii din Dobrogea
Convietuiri marți, 5 mai 2020, 13:50

5 Mai, Ziua limbii tătare

Începând din anul 2011, comunitatea tătară din România an de an sărbătoreşte în data de 5 mai, Ziua limbii tătare. Acest fapt se datorează...

5 Mai, Ziua limbii tătare
Convietuiri vineri, 24 aprilie 2020, 05:00

Timp de o lună credincioşii musulmani se află în postul sfânt al lunii Ramazan

 Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc intrarea în luna sfântă Ramazan (anul islamic 1441) în data de 24 aprilie 2020.  Această lună...

Timp de o lună credincioşii musulmani se află în postul sfânt al lunii Ramazan
Convietuiri joi, 23 aprilie 2020, 14:30

23 Aprilie – Ziua Suveranităţii Naţionale şi a Copilului din Turcia

Ziua de 23 aprilie are o semnificaţie deosebită, deoarece la 21 aprilie 1920 Mustafa Kemal  Atatürk a anunțat deschiderea oficială a Adunării...

23 Aprilie – Ziua Suveranităţii Naţionale şi a Copilului din Turcia
Convietuiri miercuri, 8 aprilie 2020, 12:40

Musulmanii au sărbătorit noaptea purificării sufletelor Berat Kandili

În noaptea de marţi spre miercuri (7-8 aprilie 2020), musulmani din întreaga lume celebrează, potrivit calendarului islamic (anul 1441),...

Musulmanii au sărbătorit noaptea purificării sufletelor Berat Kandili

A cincea editie City of Energy, lansata in cadrul Nastase Tiriac Trophy‏

A cincea editie City of Energy, lansata in cadrul Nastase Tiriac Trophy‏

Publicat de Andrei Cretoiu, 26 aprilie 2015, 17:00

Proiectul City of Energy, lansat în urmă cu 5 ani de Enel România cu scopul de a transforma orașul în care trăim într-un loc plin de culoare și energie, a debutat și anul acesta în cadrul Turneului de Tenis ATP Năstase Țiriac. Primul post de transformare ales de Enel pentru ediția din 2015 este situat în centrul Bucureștiului, în Parcul Izvor, și înfățișează imagini din istoria tenisului.

Cei patru pereţi ai postului de transformare Enel aflat în Parcul Izvor din București – în apropierea căruia, în perioada 18-26 aprilie, se desfășoară Turneul de Tenis ATP Năstase Ţiriac – au fost transformați într-o operă de artă modernă semnată de artistul Alex Baciu. Postul de transformare din Parcul Izvor înfățișează imagini din istoria tenisului mondial, într-o încercare de a reaminti tuturor despre rădăcinile și moșternirea acestui sport, dar și de a readuce în prezent detalii despre stilul și jocul deceniilor anterioare.

Postul de transformare proaspăt redecorat a fost inaugurat odată cu meciul demonstrativ de dublu dintre echipa formată din Ilie Năstase și Andrei Pavel și echipa Mansour Bahrami și Henri Leconte, de cealaltă parte a fileului. Mai mult, cele patru vedete ale tenisului au fost prezente la inaugurare, în Parcul Izvor, unde au făcut schimburi de mingi cu jucători îmbrăcați în echipamente de tenis specifice secolului trecut, desprinși parcă de pe pereții transformatorului.

Proiectul City of Energy, lansat de Enel România în anul 2011, are ca scop principal susţinerea comunității de artiști urbani și transformarea vizuală a mai multor zone din Bucureşti și din alte orașe mari ale țării, cu ajutorul acestora. Proiectul a debutat în anul 2011 cu un concurs de design la care au participat cei mai cunoscuți artiști urbani ai momentului, printre care nume deja cunoscute precum Saddo, Sinboy sau Pisica Pătrată și a continuat cu o expoziție extraordinară de becuri de dimensiuni umane, pictate creativ de unii dintre cei mai talentaţi artişti graffiti din România. A fost un prim pas făcut de Enel pentru a umple de culoare Bucureștiul.

În 2012, campania a continuat cu o nouă provocare, tinerii pasionați de artă urbană s-au lăsat inspirați de energie și au aprins orașul în culori în cadrul unui nou concurs de design. Evenimentul a adus împreună atât artiști urbani, skateri, rolleri, cântăreți și DJi care au animat Parcul Tineretului din capitală.

Ediţia din 2013 a City of Energy a dedicat mai multe posturi de transformare diferitelor forme și stiluri de artă, fiecare temă fiind unică. Astfel, a luat naştere o carte de colorat pe pereţii unui post de transformare din parcul IOR, primul desen anamorfic din România pe Splaiul Independenţei, opera celebrului Pollock recreată cu ajutorul a sute de baloane de vopsea pe pereţii unui post de transformare din Parcul Carol şi istoria electricităţii reprodusă pe pereţii a două posturi de transformare din Pipera şi Titan.

În 2014, proiectul City of Energy a debutat pentru prima dată în cadrul Turneului de Tenis ATP Năstase Țiriac, cel mai mare turneu de tenis din Sud Estul Europei. Unul din posturile de transformare ale Enel din apropierea Arenelor BNR a devenit o operă de artă urbană purtătoare a simbolurilor sportului alb, sub semnătura artistului Obie Platon. Pe postul de transformare și-au lăsat atunci autografe cele mai importante nume ale tenisului mondial precum Ilie Năstase, Andrei Pavel, croatul Goran Ivanisevic și francezul Cédric Pioline.

Acestuia i-au urmat un post de transformare dedicat aviației române în Parcul Kiseleff, sub semnătura artiştilor urbani Fear şi Suflo, unul în zona Grozăvești, dedicat vieții active a studenților și tinerilor și unul lângă Piața Giulești, reprezentând cele mai frumoase castele din România. Enel România a sărbătorit anul acesta și Ziua Marinei în stațiunea Mamaia, dedicând un post de transformare Mării Negre și simbolurilor marine, semnat de către Mihai Comănescu și 130 de ani de la inaugurarea sistemului electric de iluminare stradală din Timişoara, printr-un post de transformare ce poartă semnătura artistului Alex Baciu.

Proiectul City of Energy continuă să transforme orașul într-unul plin de artă și culoare, prin opere inovatoare ale tinerilor artiști, folosind ca suport posturile de transformare ale companiei Enel.

Bucuresti FM

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc