Biblioteca de Bucurii – Dialoguri pentru tihna sufletului
Haideți să spunem împreună: ”Eu pot, eu sunt Magician”! Îndemnul îndrăgitului actor Marian Râlea este regăsit la multe generații de copii, unii devenind adulți între timp. Sunt vorbe de ”Abracadabra” care au avut impact prin generarea unei stări de bucurie și încredere că magia există chiar și în lucrurile considerate simple sau mărunte.
Așadar, în această ediţie a emisiunii așezăm, pe raftul bibliotecii noastre speciale,bucuria adusă de Magicianul Marian Râlea. Numele lui rămâne asociat cu personajul principal al emisiunii Abracadabra, cu toatecă a interpretat zeci de personaje atât pe scena teatrului cât şi în cinematografie. El este Magicianul îndrăgit atât de cei mici cât şi de cei mari care ştiu să se bucure de viaţă şi să se copilărească frumos.
Marea pasiune a lui Marian Râlea rămâne teatrul – mediul în care se simte cel mai în largul lui, cu prieteni care sunt ca o familie, cu bune şi rele, cu tristeţuri, dar şi cu multă fericire.
Aşa cum ne mărturiseşte, Magicianul nostru s-a simţit atras, încă din copilărie, de personajele preferate pe care le interpreta pe scene improvizate ca loc de joacă.
Biblioteca de Bucurii este îmbogăţită de prezenţa actorului Marian Râlea, Magician drag copiilor, părinţilor, bunicilor…, generaţii cu care invitatul nostru a interacţionat prin jocul studiat, repetat, dar şi printr-o spontaneitate dată de experienţa şi inteligenţa jocului.
Să ascultăm, în răgazul de timp pe care vi-l oferiţi pentru tihna sufletului, crâmpeie din viaţa Magicianului Marian Râlea mărturisite ca între prieteni: despre amintirile spontane legate de primele jocuri şi activităţi ale copilăriei, cine i-a influenţat paşii spre teatru şi cum s-a transformat lumea cu poveştile clasice, pline de personaje conturate frumos pe modele bune sau rele ale societăţii, într-o lume în care adulţii încearcă să descifreze o cultură a modernităţii urâtului cu eroi şi personaje greu de înţeles.
Realizator: Camelia Teodosiu
Foto: Facebook persoană publică Marian Râlea – ”Eu pot, eu sunt Magician”
Filarmonica de Stat Oradea prezintă, miercuri, 1 iunie, un concert special pentru copii, părinți şi bunici, ce cuprinde muzică din desene animate.
Cele 11 piese din concert sunt astfel alese încât să fie pe placul copiilor şi vor fi interpretate de Ansamblul de suflători al Filarmonicii de Stat Oradea, dirijat de Lorenzo Moroni.
„În fiecare zi copiii sunt în centrul atenţiei. Însă, pe 1 iunie avem un motiv în plus să îi sărbătorim, să ne bucurăm de zâmbetul şi inocenţa lor şi să le dedicăm diferite activităţi”, a transmis, marţi, Filarmonica, într-un comunicat.
Sursa foto: https://filarmonicaoradea.ro/
În program:
Ballard McDonald: Parade of Wooden Soldiers
Pharrel Williams: Happy from Despicable Me 2
John Moss: Cars
Paul Murtha: Let it Go from Frozen
Hans Curtin: The Flinstones
John Cale: Shrek
Michael Giacchino: Up
Leroy Anderson: The Typewriter
Paul Jennings: Aladdin
Randy Newman: Toy Story
Klaus Badelt: Pirates of Caribbean
Concertul „Muzică din desene animate” al Filarmonicii de Stat Oradea va avea loc în sala Enescu-Bartok, începând cu ora 17:00.
Părinții își pot înscrie, începând de astăzi, copiii cu vârste între trei și cinci ani, la grădiniță, în anul școlar 2022 – 2023, în cazul celor care se reînscriu.
Pot fi depuse actele pentru reînscrierea copiilor ce urmează să intre în grupele mijlocie și mare.
Pentru cei care vor merge pentru prima dată la grădiniță, respectiv, în grupa mică, procedurile de înscriere încep pe 30 mai.
Condițiile de înscriere sunt neschimbate față de anii trecuți.
Minorii care agresează alţi minori sau chiar adulţi ar putea fi obligaţi să participe, împreună cu părinţii, la programe de consiliere psihologică, organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private, dacă nu pot răspunde penal.
Proiectul de lege, care aşteaptă votul senatorilor, mai prevede că, în lipsa acordului părinţilor, măsura poate fi dispusă de instanţele judecătoreşti competente.
Pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate instanţa poate impune una sau mai multe obligaţii, între care copilul să urmeze un curs de pregătire şcolară sau profesională.
În expunerea de motive a proiectului de lege, se arată că sărăcia, inegalităţile sociale, disfuncţiile la nivelul familiei, politicile publice neadecvate pot contribui la apariţia comportamentului deviant al tinerilor şi chiar la acţiuni infracţionale ale acestora.
Sute de mii de copii au trecut în ultimele două săptămâni prin emoțiile simulărilor pentru examenele naționale (BAC 2022 și Evaluarea Națională). Pe lângă o presiune extraordinară atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori, simulările reprezintă un fel de ”moment al adevărului”, arătând cât de bine s-au pregătit până acum elevii pentru examenele de la finalul anului.
Care este rolul acestor simulări, ce pot face elevii, profesorii și părinții dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare? Cum comunicăm mai departe cu copiii pentru a-i ajuta să obțină rezultate bune la BAC sau la Evaluarea Națională? Profesorii SuperTeach vin cu câteva recomandări în acest sens.
Rezultatele la simulare sunt o ocazie să analizăm nivelul de pregătire, nu o prognoză a reușitei unui copil la examen
„Rezultatele simulării sunt un indicator foarte valoros atât pentru elevi, cât și pentru profesori și părinți”, apreciază Cristina Bărbosu-Ene, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Sihlea din județul Vrancea și facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație.
„La nivel individual, profesorii văd prin aceste rezultate cât de bine au reușit să dezvolte competențele, astfel încât să își poată proiecta activitățile pentru a stimula zonele de putere pe care le au elevii și pentru a organiza programe, întâlniri cu scopul de a relua conținuturile care creează dificultăți elevilor”, punctează profesoara.
De asemenea, părinții au nevoie să conștientizeze că aceste rezultate sunt un indicator de care să țină cont, dar „să nu pună presiune pe copii, dacă rezultatul nu este cel pe care și-l doreau”. Rezultatul poate fi momentul de analiză, apoi de discuție pentru cum își pot susține copiii în perioada următoare, până la examenele finale.
La rândul său, Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reșiţa, facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație, susține că rezultatele simulărilor sunt importante „doar ca un punct de diagnosticare a nivelului la care acel elev se află, nu ca o prognoză a reușitei finale”.
Profesorul SuperTeach menționează că simulările conțin materia de examen, nu doar din clasele a IX-a sau a XXII-a, iar profesorii abia în această perioadă încep recapitularea pentru examene. Simulările sunt importante și pentru că ajuta elevul să se obișnuiască cu tipul de subiecte, cu atmosfera și cu regulile de la examen.
Un rezultat nesatisfăcător la simulări e un moment de conștientizare, pe care se poate clădi.
Un rezultat nesatisfăcător, privit cu mentalitate deschisă, oferă oportunitatea să devii mai motivat, să vezi obiectiv unde ai nevoie de mai multă exersare. Rolul profesorului este important, acesta putând să le vorbească elevilor despre modul în care privim eșecul – ca moment de conștientizare și organizare a activităților din următoarea perioadă.
„Profesorii, părinții și copiii cu un rezultat nesatisfăcător trebuie să pună foarte mult accent nu doar pe o pregătire științifică, dar și o pregătire emoțională”, spune Ovidiu Bădescu, adăugând: „Să îi oferim copilului exemplu alți elevi care la simulare au luat note mici, dar la examen note foarte mari. Sa le explicăm ca rolul simulărilor nu este să prezică nota de la examenul din vara, ci mai degrabă sa arate un nivel de pornire, pe care se poate clădi foarte mult. Să găsim părțile pozitive și să lăudăm ceea ce elevul a făcut bine, punând accent pe faptul că, dacă s-ar fi pregătit mai bine, putea face și mai mult, dar și pe faptul că până în vară e suficient timp să se pregătească mult mai bine”.
„Dacă elevul ia o notă bună la simulare trebuie să continue în același ritm. Sub nicio formă nu trebuie să se oprească din învățat sau să lucreze mai puțin”, spune Teodora Simion, profesor de română și director al Școlii Gimnaziale Ciugud.
Tactici pentru a motiva copilul: încurajează-l, oferă-i suport emoțional, nu îl critica
Cum comunici mai departe cu copilul, ce tactici să folosești pentru a-l ajuta și a-l motiva? În primul rând, este nevoie de conectare reală cu elevul, pentru ca intervenția să aibă impact pozitiv. Există câteva instrumente pe care le putem folosi pentru a-l ajuta pe elev să continuie.
Spre exemplu, funcționează să îi spui copilului care sunt zonele de putere, unde se pricepe cel mai bine, și să îl încurajezi să exerseze ca în acestă zonă să obțină punctaj maxim. Pe de altă parte, este nevoie să îi oglindești care sunt zonele în care are nevoie să depună mai mult efort.
„Profesorul le poate oferi elevilor diferite ”scurtături” care să îi ajute concret la examen pentru că timpul nu mai permite reluarea conceptelor în întregime, iar acest lucru depinde de măiestria profesorului”, spune Cristina Ene, facilitator Mentalitate Deschisă în Educație.
De asemenea, precizează profesoara: „Este important să oferi feedback real și să te asiguri că elevul îl integrează. Contează și modul în care duci către elevi ideea de examen, mulți blocându-se în acele momente”.
Cristina Bărbosu-Ene spune că elevii au nevoie de profesori care să fie onești cu ei, să îi susțină și să îi încurajeze: „Mi se pare foarte important ca profesorul să fie onest cu sine și cu elevii săi și să îi ajute să-și dezvolte un program de pregătire pentru Evaluare”.
Tactica pașilor mărunți, de folos mai ales pentru pregătirea la matematică
Ovidiu Bădescu susține că „cea mai buna tactică este cea a pașilor mărunți, adică să găsim o anumită problemă pe care elevul nu a știut-o la simulare, să i-o explicăm până o înțelege, apoi să îi dăm mai multe probleme de același tip, pe care elevul le va putea rezolva singur. Va ajunge astfel la concluzia ca depinde doar de el și de timpul alocat pregătirii să știe la examen orice problemă”.
Dacă sunteți părintele unui elev de clasa a VIII-a sau a XX-a, nu vă lăsați descurajați de nota fiului/fiicei dvs. Nu începeți să criticați! Nu-l veți ajuta cu nimic.
„Discutați cu calm, deschis cu el/ea și stabiliți împreună care sunt pașii pe care îi aveți de făcut mai departe. În acestă perioadă, copiii se simt foarte stresați, apăsați. Dacă îi vom certa/critica, vom pune și mai multă presiune asupra lor. În această perioadă au nevoie să știe că le suntem alături, părinți și profesori. Au nevoie să știe că, oricare ar fi rezultatul final de la examen, acel rezultat nu ne influențează iubirea pentru ei”, spune profesoara de română Teodora Simion, facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație.
Peste 30 de edituri din România şi Ungaria vor participa la prima ediţie a târgului de carte şi festivalului de literatură contemporană SepsiBook ce va avea loc în municipiul Sfântu Gheorghe la finele lunii mai.
Evenimentul va fi organizat de Biblioteca Judeţeană Bod Peter, Consiliul Judeţean Covasna, Primăria Sfântu Gheorghe şi Casa municipală de cultură, care au încheiat un parteneriat în acest scop.
„SepsiBook este primul eveniment de această anvergură din Sfântu Gheorghe și din zona județului Covasna, iar pe lângă târgul propriu-zis, ne dorim să ne adresăm publicului maghiar și român, cu programe literare și muzicale valoroase, atât în limba maghiară, cât și în limba română, dar și cu activități interactive. Vitalitatea culturală este un punct forte al municipiului Sfântu Gheorghe, iar un festival de literatură contemporană îmbinat cu un târg de carte va umple un gol în oferta culturală a orașului nostru. Ca municipalitate, susținem dezvoltarea tinerilor ca cititori, iar acesta este și rolul programului nostru, „La drum cu lectură”, dezvoltat împreună cu Biblioteca Județeană. De data aceasta, prin SepsiBook, dorim să ne adresăm și categoriei de vârstă sub 18 ani”, a declarat primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.
Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene, Szonda Szabolcs, acesta va fi cel mai mare târg de carte organizat vreodată la Sfântu Gheorghe, care va include şi întâlniri cu scriitori, ore neconvenţionale de literatură, discuţii tematice, concerte, spectacole de poezie şi muzică.
Perioada de desfăşurare a evenimentului a fost aleasă pentru a coincide cu festivităţile şcolare de final de an.
„SepsiBook va oferi o bună oportunitate atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, de a achiziţiona lecturile de vacanţă la un preţ redus. Conform stadiului de planificare actual, pe baza informaţiilor deja existente, contăm pe participarea unui număr de circa 30 de edituri din Ungaria şi România, respectiv circa 95-110 de protagonişti ai programelor culturale, literar-muzicale şi de altă natură, care compun oferta de programe a festivalului”, a spus directorul Bibliotecii Judeţene, Szonda Szabolcs.
Peste jumătate dintre părinții și femeile însărcinate (51%) intervievate pentru un nou raport al OMS/UNICEF declară că au fost ținta campaniilor de marketing realizate de companiile producătoare de formule de lapte, majoritatea lor reprezentând o încălcare a standardelor internaționale privind practicile de hrănire a sugarilor.
Raportul, How marketing of formula milk influences our decisions on infant feeding[Cum ne influențează promovarea formulelor de lapte deciziile privind modul de hrănire a sugarilor], are la bază o serie de interviuri cu părinți, femei însărcinate și cadre medicale din opt țări. Acesta dezvăluie strategiile de marketing lipsite de etică pe care le adoptă în mod sistematic companiile producătoare de formule de lapte – o industrie a cărei valoare ajunge în prezent la incredibila cifră de 55 de miliarde de dolari – pentru a influența deciziile părinților referitoare la modul de hrănire a sugarilor.
Raportul relevă tehnicile de marketing ale acestei industrii, care includ publicitatea țintită, nereglementată și invazivă realizată în mediul online; sponsorizarea rețelelor ce oferă consiliere și a liniilor de asistență telefonică; promoțiile și cadourile gratuite; influențarea formării profesionale a cadrelor medicale și a recomandărilor acestora. Mesajele pe care le primesc părinții și cadrele medicale sunt adesea înșelătoare, nevalidate științific și contrare Codului internațional de marketing al înlocuitorilor laptelui matern (Codul) – un acord de referință în domeniul sănătății publice, adoptat de Adunarea Mondială a Sănătății în 1981 pentru a proteja mamele împotriva tacticilor de marketing agresive adoptate de industria produselor destinate hrănirii bebelușilor.
„Acest raport arată foarte clar faptul că formulele de lapte sunt promovate în continuare la scară largă, prin metode înșelătoare și agresive, ceea ce este inacceptabil”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS. „Trebuie adoptate și aplicate de urgență reglementări împotriva marketingului abuziv pentru a proteja sănătatea copiilor”.
Potrivit raportului – în scopul căruia au fost chestionați 8.500 de părinți și femei însărcinate și 300 de cadre medicale din diferite orașe situate în Africa de Sud, Bangladesh, China, Maroc, Mexic, Nigeria, Regatul Unit și Vietnam – 84% dintre femeile intervievate în Regatul Unit, 92% dintre femeile intervievate în Vietnam și 97% dintre femeile intervievate în China sunt expuse marketingului formulelor de lapte, crescând astfel șansele ca acestea să aleagă formulele de lapte pentru hrănirea copiilor lor.
„Mesajele false și înșelătoare referitoare la hrănirea cu formulele de lapte reprezintă o barieră importantă pentru alăptare, care știm că este cea mai potrivită opțiune pentru bebeluși și mame”, a afirmat Directorul Executiv al UNICEF Catherine Russell. „Avem nevoie de politici, legi și investiții solide în domeniul alăptării pentru a proteja femeile împotriva practicilor de marketing lipsite de etică și pentru a le asigura accesul la informațiile și la sprijinul de care au nevoie pentru a-și crește familiile”.
Femeile din toate țările incluse în sondaj și-au exprimat dorința de a alăpta exclusiv, procentul acestora fiind cuprins între 49% în Maroc și 98% în Bangladesh. Totuși, raportul arată faptul că fluxul susținut de mesaje promoționale înșelătoare întărește miturile referitoare la alăptare și lapte matern și reduce încrederea femeilor în capacitatea lor de a alăpta cu succes. Printre aceste mituri se numără nevoia de a hrăni copilul cu lapte praf în primele zile de viață, inadecvarea laptelui matern pentru sugari, mitul potrivit căruia anumite ingrediente ale formulelor pentru sugari ajută la dezvoltarea sau creșterea imunității copilului, percepția că laptele praf îi ține pe bebeluși sătui o perioadă mai îndelungată și că, în timp, calitatea laptelui matern scade.
Inițierea alăptării în prima oră de la naștere, urmată de alăptarea exclusivă timp de șase luni și de continuarea alăptării până la vârsta de doi ani sau chiar mai mult, oferă o puternică apărare împotriva tuturor formelor de malnutriție infantilă, inclusiv a subponderabilității și a obezității. De asemenea, alăptarea acționează ca un prim vaccin pentru bebeluși, protejându-i împotriva a numeroase boli comune ale copilăriei. În plus, reduce riscul de diabet, obezitate și anumite forme de cancer în cazul femeilor. Cu toate acestea, la nivel global, doar 44% dintre bebelușii sub șase luni sunt alăptați exclusiv. Rata de alăptare a crescut foarte puțin în ultimele două decenii la nivel mondial, în timp ce vânzările de formule de lapte au crescut de peste două ori în aproximativ același interval.
În mod alarmant, raportul notează faptul că un număr mare de cadre medicale din toate țările au fost abordate de reprezentanții sectorului produselor destinate hrănirii bebelușilor cu scopul de a influența recomandările pe care le fac acestea proaspetelor mămici, prin cadouri promoționale, mostre gratuite, fonduri pentru cercetare, sponsorizarea întâlnirilor, a evenimentelor și a conferințelor și chiar prin comisioane din vânzări, având un impact direct asupra alegerilor pe care le fac părinții cu privire la modul de hrănire a copiilor lor. Peste o treime dintre femeile intervievate au afirmat că un cadru medical le-a recomandat o anumită marcă de formule.
Pentru a răspunde acestor provocări, OMS, UNICEF și partenerii lor îndeamnă guvernele, cadrele medicale și industria produselor destinate hrănirii bebelușilor să pună capăt marketingului abuziv al formulelor de lapte, precum și să aplice și să respecte toate cerințele Codului. Aceasta presupune:
• adoptarea, monitorizarea și aplicarea unor legi care să prevină promovarea formulelor de lapte, în concordanță cu Codul internațional, inclusiv interzicerea companiilor producătoare de a include mențiuni referitoare la nutriție și sănătate;
• investiții în politici și programe care sprijină alăptarea, inclusiv concediu parental plătit corespunzător și în concordanță cu standardele internaționale, și asigurarea unui sprijin eficient pentru alăptare;
• solicitarea unui angajament public din partea industriei cu privire la respectarea în întregime a Codului și a rezoluțiilor adoptate ulterior de către Adunarea Mondială a Sănătății, la nivel global;
• interzicerea ca personalul medical să accepte sponsorizări din partea companiilor care comercializează produse destinate hrănirii sugarilor și copiilor mici sub forma burselor, a premiilor, a fondurilor nerambursabile, a întâlnirilor sau a evenimentelor.
Terapia prin joc și artă este un tip de terapie similară consilierii. Este o formă de psihoterapie care folosește jocul și artele creative ca metodă de exprimare. Sesiunea are loc într-un mediu sigur și limitat, în care copilul (sau adultul) își va rezolva propriile conflicte și provocări alături de terapeut. Terapeutul poate obține o perspectivă asupra lumii copilului sau tânărului observând temele lor de joc și semnificația simbolică a jocului copilului prin metaforă.
În opinia cunoscutului psihologul Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), jocul este distractiv, plăcut și ne ridică spiritul, dar face mult mai mult, cum ar fi: îndepărtează stresul și plictiseala și ne conectează cu oamenii în moduri pozitive. În plus, reglează emoțiile, inspiră gândirea creativă și explorarea și ne stimulează ego-ul. Jocul este terapeutic. De aceea, acest tip de cadru poate fi folosit și în terapia copilului – se numește Terapie prin Joc și Artă.
Ce este terapia prin artă și joc?
Copiii – în special cei mici – nu au întotdeauna capacitatea de a exprima ceea ce îi deranjează. Poate că le lipsesc abilitățile verbale de a-și descrie sentimentele sau nu știu exact ce simt. Sau pur și simplu se simt nesiguri vorbind despre emoțiile lor cele mai adânc înrădăcinate.
„Oricare ar fi cazul, terapia prin joc și artă pot depăși aceste obstacole, deoarece se bazează pe modul natural în care copiii învață și se exprimă – jucându-se și fiind creativi. Oferă o distanță emoțională sigură față de problemele lor și poate ajuta să scoată la suprafață sentimentele suprimate. Acest lucru permite terapeutului și părinților să obțină înțelegere în lumea interioară a copilului. În timpul sesiunilor de terapie prin joc și artă, un terapeut și un copil lucrează împreună într-o cameră de joacă.
Fiecare jucărie și material de artă din cameră este ales în mod special pentru a simboliza potențial diferite părți ale experienței interioare a copilului. Pot exista lucruri precum o cutie de nisip mică, păpuși, jucării de pluș, îmbrăcăminte, jucării de construcție, jocuri de interior și markere. Toate aceste articole încurajează copilul să exploreze sentimentele, problemele și relațiile într-un cadru relaxat și imaginativ”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Rolul unui părinte în timpul sesiunilor de terapie prin artă și joc
Mai mult decât atât, specialistul afirmă că relația părinte-copil reprezintă relația primară, iar un părinte este primul profesor al copilului. Onorăm această relație importantă și lucrăm pentru a rezolva conflictele din interior prin repararea sau îmbunătățirea conexiunii dintre un părinte și un copil.
„În situații de stres și conflict, nu este neobișnuit ca tiparele de comunicare să fi devenit tensionate între părinți și copii atunci când pot fi anticipate așteptări continue pentru conflicte sau comportament problematic. Sprijinim părinții să aibă instrumentele pentru a-și susține copiii și nevoile familiei lor. În unele cazuri, lucrăm cu întreaga familie pentru a îmbunătăți conexiunea și sprijinul sănătos al familiei.
Prima sesiune pentru copii sau tineri este o sesiune numai pentru părinți și le permite părinților să discute despre dezvoltarea copilului lor și preocupările curente aduse la terapie. Ambii părinți sunt încurajați să participe, deoarece ambii părinți au propria lor perspectivă și rutine cu copilul lor. Fiecare părinte este important în înțelegerea de către terapeut a copilului dumneavoastră”, declară specialistul.
Ședințele durează în mod normal între 30-50 de minute. Implicarea activă a părintelui este crucială pentru obținerea celor mai pozitive efecte ale tratamentului. De asemenea, percepția și înțelegerea pe care părinții le obțin despre structura interioară unică a copilului lor, gama lor de abilități de adaptare și nivelul de dezvoltare specific îi pot ajuta să se individualizeze și să-și maximizeze sprijinul.
Cum poate arta și terapia prin joc să vă ajute copilul?
„Copiii arată prin comportamentul lor că se confruntă cu anumite probleme. În plus, atunci când un copil încearcă să-și rezolve propriile probleme, dar nu poate face acest lucru, poate începe să se afișeze un comportament nervos, izbucniri de furie sau să devină anxios și retras. Confruntându-și problemele în terapia prin joc și artă, ei pot învăța să facă față emoțiilor dificile și să găsească soluții viabile. Prin urmare, ei pot repeta, stăpâni și adapta aceste strategii pentru utilizare pe tot parcursul vieții”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Acest tip de abordare poate ajuta copilul să:
1. se vindece în urma experiențelor stresante și traumatice din trecut – terapia ajută la înțelegerea evenimentelor; îmbunătățește adaptarea și adaptarea la situația lor actuală; dezvoltă soluții noi și creative la problemele lor;
2. experimenteze și să își exprime sentimentele – terapia sprijină dezvoltarea unei perspective adaptative la o anumită situație; reglează intensitatea emoțiilor; crește respectul și acceptarea față de ei înșiși;
3. învețe noi abilități sociale și relaționale – terapia dezvoltă empatia și respectul pentru sentimentele și gândurile celorlalți prin jocul de rol;
4. dezvolte bune abilități de luare a deciziilor (simțul intern de autocontrol) – terapia încurajează asumarea responsabilității pentru acțiunile lor; observă consecințele; dezvoltă strategii de succes pentru a lua decizii mai bune
Terapia prin și joc artă este eficientă pentru copiii cu o mare varietate de probleme emoționale, sociale, comportamentale și de învățare. Acestea includ probleme legate de experiențe atât de dificile și traumatizante, cum ar fi divorțul părinților, moartea unei persoane iubite, violența domestică, abuzul fizic și sexual, bolile cronice sau dezastrele naturale. În plus, ajută la gestionarea furiei, dizabilități fizice și de învățare și o varietate de afecțiuni de sănătate mintală – cum ar fi anxietatea, depresia, ADHD sau autismul.
„Acest tip de terapie este benefic și pentru tineri, mai ales că ședința este nedirectivă și este alegerea clientului să se exprime în modul ales, de exemplu, autoexprimarea verbală. Nu există nicio judecată din partea terapeutului, astfel încât copilul sau tânărul să poată lucra prin procesul într-un mod în care să se simtă confortabil la orice vârstă, indiferent dacă este tânăr sau mai în vârstă.
Numeroși părinți au raportat că, după ce copilul lor a participat la sesiuni de terapie prin joc și artă, au observat că copilul lor demonstrează mai puțină anxietate, izbucniri de furie, o concentrare mai mare, o vorbire de sine pozitivă, obiceiuri îmbunătățite de somn și relații cu colegii și membrii familiei. Rezultatele variază și sunt unice pentru fiecare situație; cu toate acestea, aceste rezultate reflectă reglarea emoțională și abilitățile inter-relaționale care pot fi obținute prin artă, joc, modalități expresive și terapie cognitiv-comportamentală cu copii și tineri”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru.
Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Autism, în parteneriat cu Asociaţia Centrul pentru Resurse Civice, demarează în luna februarie 2022 proiectul „Autism Dobrogea – Vocea care schimbă vieţi”.
Scopul proiectului este cel de a crea premize pentru reducerea excluziunii şi marginalizării persoanelor cu tulburări din spectrul autismului-TSA în Dobrogea. Proiectul se va desfăşura în perioada februarie 2022 – ianuarie 2023 în Constanţa şi Tulcea.
„În România persoanele cu autism sunt excluse din comunitate şi marginalizate, iar drepturile la sănătate, educaţie, muncă, locuire, participare în comunitate sunt frecvent încălcate. În zonele rurale izolate, localităţile mici, situaţia este şi mai dramatică, suportul specializat lipsind în totalitate. Dobrogea, în special zona Deltei Dunării, este dintre cele mai dezavantajate. Serviciile sunt insuficiente sau inexistente în cazul tinerilor şi adulţilor”, a prezentat Liuba Iacoblev, preşedinte Autism România.
Proiectul îşi propune să dezvolte capacitatea celor implicaţi – persoane adulte cu TSA, familii, autorităţi, instituţii – de a acţiona împreună pentru a găsi soluţii locale, pentru a folosi mai bine resursele existente şi de a aloca resurse pentru noi programe şi servicii de suport comunitare adaptate persoanelor cu TSA. Părinţii-persoanele adulte cu TSA vor fi sprijiniţi să devină o voce suficient de puternică pentru a reprezenta comunitatea autismului la masa guvernării participative de la nivel local.
Obiectivul principal al proiectului este formarea-dezvoltarea capacităţii a 10 tineri şi adulţi cu TSA şi a 30 de părinţi din regiunea Dobrogea de a promova activ drepturile şi interesele lor & ale copiilor lor, precum şi de a influenţa deciziile publice la nivel local prin vocea Asociaţiei Autism Dobrogea.
„Organizăm activităţi de in/formare pentru tineri şi părinţi în autoreprezentare, le creăm şi oferim instrumente şi resurse pentru acest demers individual, dar şi de grup, prin asociaţia de părinţi pe care o înfiinţăm – Autism Dobrogea, pe care o vom sprijini în primii săi paşi de activism pentru drepturile persoanelor cu autism.
În acelaşi timp, vom lucra pentru creşterea gradului de cunoaştere/înţelegere a problematicii Autismului în judeţele dobrogene, Tulcea şi Constanţa, a gradului de implicare şi de găsire a soluţiilor de către autorităţile locale şi alţi actori publici şi privaţi, în parteneriat cu Autism Dobrogea, la nevoile persoanelor TSA şi familiilor lor.
Pentru autorităţi şi alte entităţi relevante organizăm activităţi de informare, conştientizare a autismului, colaborare, implicare în găsire de soluţii la nevoile şi lipsurile identificate prin procesul participativ de analiză organizat cu aceşti actori. Creăm şi un document de analiză cu soluţiile propuse de participanţii la acest proces, iar asociaţia nou înfiinţată îl va promova, pentru ca măsurile să fie bugetate în strategiile judeţene şi locale de dezvoltare în Dobrogea.”, se arată în comunicatul transmis de Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Autism.
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost în luna noiembrie 2021 de 173.636, în creştere cu 0,42% faţă de octombrie, când 172.907 de persoane au primit acest tip de ajutor social.
În noiembrie, 12.966 de beneficiari au fost suspendaţi de la plată, cu 1,3% mai puţini decât în luna anterioară (13.136), conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Indemnizaţiile pentru creşterea copilului plătite în luna noiembrie 2021 au însumat 427,223 milioane de lei, în creştere faţă de luna octombrie, când au fost plătite indemnizaţii de 421.628 milioane de lei. Suma medie plătită a fost de 2.460,46 lei, în creştere faţă de octombrie (2.438,47 lei).
În luna noiembrie 2021, cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în Bucureşti, respectiv 23.765, precum şi în judeţele Cluj – 9.076, Timiş – 7.968 şi Iaşi – 7.477.
În ceea ce priveşte beneficiarii suspendaţi de la plată, cei mai mulţi se înregistrau în Capitală (2.242) şi în judeţele Cluj (756), Timiş (665) şi Iaşi (639).
Părinţii care, în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor, până când aceştia împlinesc 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi.
Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate, nu mai puţin de 2,5 ISR (indicatorul social de referinţă-1.250 lei) şi nici mai mult de 8.500 lei.
Mai puţin de jumătate dintre copiii rămaşi singuri în ţară (41%) se vor bucura de sărbători petrecute împreună cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, care vor veni acasă de Crăciun.
Deşi procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate, alături de părinţi, este redus (doar 7%), foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), arată datele unei anchete sociologice derulate de Salvaţi Copiii România, în rândul persoanelor în grija cărora au rămas copiii, beneficiari ai programelor organizaţiei.
Printre motivele care i-ar face să revină acasă se numără locurile de muncă, îmbunătăţirea sistemului medical şi climatul socio-politic stabil.
Pentru 40% dintre copiii rămaşi în ţară, există certitudinea că părintele sau părinţii plecaţi vor rămâne departe de casă de Crăciun, în vreme ce 41% dintre ei ştiu că îşi vor vedea părinţii de Sărbători. Diferenţa este reprezentată de cazuri în care părinţii nu luaseră încă o decizie fermă legată de petrecerea sărbătorilor.
Datele anchetei realizate de Salvaţi Copiii România vizează aspecte complexe, printre care:
– Pe ce se cheltuiesc banii primiţi de la părintele/părinţii plecaţi. Dintre destinaţiile asociate cu nevoile copilului, cel mai frecvent indicată este reprezentată de alimente – 71% din cazuri, urmată de educaţie (rechizite, meditaţii, transport etc) – 60% din eşantion – şi cheltuieli locative (chirie, utilităţi, rate pentru achiziţia sau construcţia locuinţei) – 51%.
Nevoile legate de sănătate (medicamente, controale medicale, tratament sau terapii) au fost indicate de 39% dintre respondenţi, în timp ce cheltuielile care ţin de accesul copiilor la recreere şi activităţi de timp liber (jucării, tabere/excursii, hobby-uri, activităţi sportive, culturale sau artistice) apar în cazul a mai puţin de un sfert dintre copii (22%).
De asemenea, 26% dintre răspunsuri indică faptul că banii primiţi sunt cheltuiţi pentru alte destinaţii asociate nevoilor copilului, în timp ce, în 1 din 10 cazuri, sumele primite de la părinţii plecaţi merg şi spre alte destinaţii, neasociate nevoilor copiilor.
– Intenţia de a lua copilul în străinătate (emigrare definitivă). Perspectiva unei mutări definitive în străinătate, alături de părintele/părinţii plecaţi, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eşantion. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferenţa fiind reprezentată de situaţiile în care părinţii nu au luat încă o decizie în acest sens.
– Deşi procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinţi este redus (doar 7%), observăm că foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenţie, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.
– Ce i-ar aduce pe părinţi înapoi în ţară, alături de copiii lor: Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în ţară, cel mai frecvent invocat ţine de piaţa muncii (locuri de muncă, condiţii de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătăţirea sistemului de sănătate (24%) şi de ameliorarea climatului social general/vieţii politice (20%).
Eventualele îmbunătăţiri ale infrastructurii sau ale sistemului de educaţie par a avea o greutate mai redusă în influenţarea deciziei părinţilor de a se întoarce definitiv în România (cu 17, respectiv 13 procente).
Fişă tehnică: Datele au fost culese în luna decembrie 2021, pe un eşantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Harta copiilor rămaşi singuri în ţară
Peste 75.800 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.
Cei mai mulţi copii rămaşi singuri acasă sunt în judeţele:
Organizaţia Salvaţi Copiii a creat servicii sociale specializate adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat până acum de servicii de intervenţie directă.
Peste 124.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă, precum şi cu privire la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării.
Peste 75.800 de copii au cel puțin un părinte la muncă, în afara țării!
Publicat de Andra Radu,
2 decembrie 2021, 18:15 / actualizat: 2 decembrie 2021, 20:14
Într-o perioadă socială dificilă, marcată de criza sanitară și de restricții, peste 75.800 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.
Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul PEPCO România, va întări programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, un fenomen sociologic de amploare, care are consecințe agravate, deopotrivă psiho-emoționale și sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm.
„Copiii rămași singuri în țară, pentru că părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe, au fost vulnerabilizați suplimentar, în această perioadă de criză sanitară. Mulți dintre ei au trecut prin anxietățile acestei perioade fără să o aibă pe mama alături. Izolarea socială care a fost necesară, pentru a limita pandemia, pe ei i-a marginalizat și mai mult, pentru că și-au auzit părinții doar la telefon”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Tablou de țară: harta copiilor rămași singuri acasă
Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele:
În etapa actuală a programului, peste 690 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din cinci judeţe – Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara – vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional.
Cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate este în județul Suceava. Conform ANDPDCA, în iunie 2021, 7.216 copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
Județul Iași se situează pe a treia poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate: 4.448 de copii. Totodată, Iași continuă să ocupe primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială.
„Este o situație foarte grea, mai ales atunci când bunicii sunt în vârstă. Pentru a preveni diferite situații de risc, printre care și cel de instituționalizare, serviciile de sprijin pentru acești copii și pentru persoanele în grija cărora rămân sunt extrem de importante.” (specialist SPAS județul Iași).
În județul Vaslui, 3.220 de copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate. După Iași, Vaslui este al doilea județ cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială și deține a doua cea mai mică rată de ocupare a populației şi a doua cea mai mare rată a şomajului din județele din România.
În județul Mureș, conform statisticilor oficiale, 1.167 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților.
„Este greu să îţi ştii copiii departe, dar nu am avut ce face. Denisa a suferit foarte mult, a avut o perioadă în care nu mai voia să iasă din casă, la şcoală nu se juca cu copiii.Nici cu şcoala nu s-a mai descurcat, ea care avea „Foarte Bine” mai tot timpul. De când vine la doamna psiholog de la Salvaţi Copiii, lucrurile s-au schimbat în bine pentru ea. Şi mie mi-a fost de mare folos să vorbesc cu doamna psiholog la telefon, mă ajută să ştiu cum să îi vorbesc fetei. Iar drumeţiile şi excursiile de vara aceasta şi faptul că am fost şi noi, părinţii, au fost nemaipomenite.” (mamă, Sighişoara)
Mai mult decât atât, având în vedere contextul socio-economic extrem de dificil cu care se confruntă copiii şi familiile din Valea Jiului, în cadrul aceluiaşi program, Salvați Copiii România va acorda sprijin integrat, adaptat nevoilor pentru 100 de copii vulnerabili din Petrila, Hunedoara.
Alți 700 de copii din cele cinci județe vor beneficia de activitățile din proiect, participând la activități de educație non-formală și consiliere individuală.
Intervenția din Petrila
În Petrila, 72% din populație, inclusiv familiile cu copii, locuiește în zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul întregului județ, odată cu închiderea minelor, plecarea la muncă în străinătate a devenit alternativă pentru părinții aflați în imposibilitatea de a obține mijloacele de trai necesare. Ultimele statistici indică un număr de 1.284 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, în tot județul Hunedoara.
Începând din mai 2019, cu sprijinul PEPCO România, Salvați Copiii a intervenit activ pentru ca 1.600 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic să facă faţă dificultăţilor educaţionale, psihologice şi sociale şi vulnerabilizărilor suplimentare generate de perioada pandemică.
Astfel, aceștia au fost incluși în clase de educație remedială, pentru a putea recupera decalajele în învăţare, au participat la activităţi de socializare, au fost consiliați psihologic, atât ei, cât și familiile lor și au beneficiat de suport material de urgență.
Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate
Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii.
Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă.
Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.
Publicat de Camelia Teodosiu,
25 noiembrie 2021, 09:42 / actualizat: 14 ianuarie 2022, 11:52
În această ediție a emisiunii, vă propun să vorbim despre relația aparte dintre părinte și copil. Spun aparte pentru că vom aborda aspectele de care trebuie să ținem cont atunci când, la vârstă fragedă, copilul exprimă emoții și trăiri venite din experiențe neplăcute, triste sau chiar traumatizante.
Invitata emisiunii este psiholog Gabriela Maalouf – o persoană dornică să împărtășească din experiența acumulată atât ca specialist în domeniu, cât și mamă.
Organizația Salvați Copiii România consideră imperativă și urgentă clarificarea testării periodice a copiilor în școli, extrem de utilă pentru limitarea răspândirii pandemiei și, în acest fel, pentru menținerea școlilor deschise. Astfel, decizia de testare trebuie luată de consiliile de administrație ale școlilor.
Din discuțiile avute cu părinții implicați în programele socio-educaționale derulate de Salvați Copiii la nivel național, rezultă faptul că o parte dintre aceștia sunt gata să-și asume responsabilitatea testării, în timp ce alții doresc ca testele să fie realizate în școală.
Testarea periodică a copiilor cu testele antigen cu salivă este non-invazivă, sigură din punct de vedere medical și ușor de utilizat (inclusiv de către copii).
Organizația Salvați Copiii consideră că, pentru a urgenta procedura, înainte ca pandemia să se agraveze din nou, este necesară implicarea, măcar în primele săptămâni, a cadrelor medicale și, prin participare voluntară, a părinților sau studenților din domeniile socio-medicale. Acest lucru ar putea asigura un start eficient și instalarea unei practici generale pozitive ce ar elimina falsele controverse privind dificultățile și riscurile procesului de testare.
Consiliile de administrație poartă o uriașă responsabilitate însă, prin comunicare cu asociațiile de părinți, pot fi stabilite proceduri adaptate nu doar la nivel de unitate de învățământ, ci inclusiv în raport cu specificul fiecărei clase în parte. Nu în ultimul rând, consultarea și luarea în considerare a opiniilor elevilor, obligatorii în acest context, vor fi în măsură să asigure cele mai adecvate abordări ale acestei problematici a testării non-invazive.
De altfel, Salvați Copiii a solicitat autorităților pregătirea sistemului de învățământ pentru utilizarea acestor teste cu salivă încă din luna aprilie a acestui an, invocând sutele de studii de specialitate care demonstrau acuratețea și caracterul practic, dar și experiența altor state (Germania, Franța, Marea Britanie, Austria, Japonia, Portugalia, Italia) care au integrat imediat această soluție medicală în setul lor de măsuri de susținere a participării școlare a copiilor, ca prioritate în asigurarea protecției sanitare în școli.2
„Într-o societate în care sistemul educațional nu a fost în ultimele decenii prioritatea guvernelor, dovadă fiind refuzul sistematic de a aloca resursele bugetare cuvenite conform legii, și în care rata vaccinării nu a atins un prag al siguranței medicale generale, considerăm că am atins un punct critic care, în lipsa unei mobilizări generale, ar putea arunca în colaps viitorul educațional al acestei țări”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Datele statistice privind abandonul școlar (anual, 35.000 de elevi părăsesc sistemul preuniversitar), fenomenul copiilor aflați în afara școlii (275.000 de copii între 7 și 17 ani) și analfabetismul funcțional (41% la citire, 46,6% la matematică și 43,9% la științe) ne obligă să fim responsabili cu generațiile actuale de elevi și să emitem soluții și poziții doar despre ce putem face și cum putem contribui ca participarea școlară a copiilor să fie continuă și lipsită de riscuri.
Filme, expoziţii, ateliere creative şi educative, dar şi concerte au loc în perioada 14 iunie – 12 septembrie în cadrul proiectului Eforie Colorat, organizat de Asociaţia Forumul Artelor Vizuale în grădina de vară din Eforie Sud.
În fiecare săptămână vor fi prezentate filme de scurt şi lungmetraj, proiectate în colaborare cu institute culturale europene şi festivaluri de film internaţionale. Serile de miercuri vor fi dedicate filmelor româneşti, oferite de „Caravana Filmului Românesc”.
În luna iunie, „Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul” va oferi spectatorilor filme de toate genurile pentru toate vârstele.
Cei care vor alege să îşi petreacă serile de miercuri la Grădina de Vară Cinemascop vor avea posibilitatea reîntâlnirii cu Amza Pellea şi Mircea Albulescu în filmul „Dacii” (regia Sergiu Nicolaescu) – pe 16 iunie.
Copiii, părinţii şi bunicii se vor amuza de aventurile lui Nică din „Amintiri din copilărie” (regia: Elisabeta Bostan) pe 23 iunie, sau îi vor putea urmări pe Horaţiu Mălăele, Valentin Teodosiu, Meda Victor şi Alexandru Potocean în „Nunta mută” (regia: Horaţiu Mălăele) pe 30 iunie.
Pe lângă filme, vizitatorii se vor bucura de expoziţii de fotografie şi de artă, de ateliere creative, de o bibliotecă pop-up, o zonă de realitate virtuală, concerte şi momente artistice. Vor fi organizate şi tururi ghidate prin Eforie Sud, menite să ofere participanţilor o imagine de ansamblu asupra arhitecturii şi istoriei locale.
Grădina de vară va fi deschisă zilnic, între 14 iunie – 12 septembrie, începând cu ora 18:00, iar programul va fi publicat săptămânal, pe Facebook, Instagram şi pe site-ul Eforie Colorat.
La toate proiecţiile din cadrul „Caravanei filmului românesc”, accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate era, la finele lunii iunie 2020, de 14.766, cu 1.687 (10,2%) mai puţini faţă de perioada similară din 2019, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.
Totalul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a coborât la 79.638 (mai puţin cu 11.707, respectiv 12,8%).
Dintre cei 14.766 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 13.622 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii ori persoane.
54.938 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate (în scădere cu 8.231, minus 13% comparativ cu finele lunii iunie 2019), iar dintre aceştia 52.833 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie.
În acelaşi timp, 2.105 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii/persoane.
Totodată, 9.934 copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate, faţă de 11.723 cât se consemna la finele lunii iunie 2019. Dintre aceştia, 8.601 copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie.
Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica la 3.531 la 30 iunie 2020, dintre care 589 erau în grija unui asistent maternal, 700 în centre de plasament, 2.041 la rude până la gradul IV, iar 201 în grija altor familii sau persoane.
Stresul parental, un fenomen tot mai răspândit în familiile din România!
Publicat de Andra Radu,
5 noiembrie 2020, 17:30 / actualizat: 5 noiembrie 2020, 18:57
Statutul de părinte e o împlinire nemărginită, care aduce schimbări neașteptate și pozitive în viață fiecărui adult, dar și reponsabilitate imensă pentru părinţi, care vor fi nevoiți să își reorganizeze programul în funcție de solicitările, nevoile și dorințele copilului.
Tot mai mulți părinţi apelează la sprijinul psihologului, motivând că se simt foarte obosiți, iar în spatele acestei oboseli se regăseşte neputința susţinută mental de o groază de noi schimbări și provocări în viața lor: căutarea unei bone, unei grădiniţe, revoluția hormonilor la adolescenți, plecarea de lângă casă a adultului în devenire, căsătoria copiilor etc.
„Deseori se folosește cu onestitate sintagma „Aşa e viața!”, în semn de autoliniștire, ca autoreglare în a accepta mai ușor schimbările vieții. Ce se întâmplă când sarcinilor de lucru, rutinei cotidiene, neputinței financiare, luptei cu o boală, conflictelor familiale se adaugă și problemele cu copiii? Lucrurile simple au tendința de a scăpa de sub control și devin o povară pentru părinte. Stilul părintelui de a face faţă unor situații, pe care le percepe sau le vede stresante în viață copilului, poate provocă foarte ușor și în timp, stresul parental, un fenomen tot mai răspândit în familiile din România. Această stare a părintelui influenţează starea copilului său, deoarece acesta nu știe să se adapteze noii situații pe care o trăieşte”, explică psihologul Lenke Iuhoș.
Cum se manifestă „stresul parental”?
Stresul parental se recunoaște prin faptul că părintele simte că viața lui s-a schimbat, nu mai e ca înainte, e depășit de situație, resursele financiare nu sunt de ajuns, nu are timp de el, vrea să evadeze din rolul său de părinte și are tendința de a se “răzbuna” pe copil pentru aceste neajunguri.
„Factorii favorizanți pentru dezvoltarea stresului parental se regăsesc cel mai adesea la părinții rigizi, care consideră că nu trebuie să facă schimbări în viața copilului său sau la părinţii cu așteptări prea mari, care nu dispun de suportul partenerului şi au un statut socio-economic scăzut. Un copil cu un părinte stresat poate să dezvolte comportamente de copil agitat, un copil morocănos, plânge foarte ușor și mai des decât alți copii, nimic nu îi este pe plac, nu îi place nicio haină sau spațiu de joacă, nu doarme bine, nu are poftă de mâncare sau chiar mănâncă foarte mult pentru a se autolinişti”, declară psihologul Lenke Iuhoș.
Cum combatem stresul parental?
În opinia psihologului Lenke Iuhoș, adaptarea la situațiile noi necesită prezența unor factori protectivi, care întăresc miraculos depăsirea situațiilor în neputintă, iar cel mai important factor este suportul: o familie armonioasă cu relații bune în cuplu, prezența familiei extinse: bunici etc.
Totodată, specialistul ne recomandă să respectăm următoarele principii pentru a ne feri de stresul parental, fenomen din ce în ce mai răspandit în familiile din România:
• Să acceptăm când copilul nu este într-o situaţie de dependență de părinte;
• Să fim un părinte flexibil/open mind;
• Să putem să îi dăm libertate în alegere propriului copil;
• Să încercăm să ne adaptăm, văzând situațiile din viaţa noastră ca pe experiențe pozitive, de formare şi dezvoltare personală şi parentală;
• Să lăsăm ca acele conflictele mici, care țin de răspunderea unui părinte, să fie rezolvate de către copil, sub atentă noastră îndrumare. Exemplu: ceartă între copii;
• Să acceptăm cum sunt ei și să fim disponibili pentru ei;
• Să ne acordăm mai mult timp, să ne relaxăm.
Dintre cei 86.263 de copii care au unul sau ambii părinți plecați să muncească în afara țării, 3.500 se află într-o situație suplimentară de vulnerabilizare, în sistemul de protecție specială.
Pentru a preîntâmpina separarea copiilor de familii, Organizația Salvați Copii deschide două noi programe locale în județele Argeş şi Dâmboviţa, în cadrul proiectului „Servicii integrate pentru copii în risc”, al cărui scop este reducerea numărului de copii care intră în instituții de tip rezidențial.
Datele oficiale procesate la finalul anului 2019 arată că 15.858 de copii din România au ambii părinți plecați în străinătate. Dintre aceștia, 14.786 au rămas în îngrijirea rudelor până la gradul IV, iar 952 se se află în sistemul de protecţie specială, fie la asistent maternal, în centre de plasament sau în grija altor persoane.
Lor li se adaugă alți 11.143 de copii proveniți din familii monoparentale și unde părintele unic lucrează peste graniță. Dintre aceștia, 1.239 de copii se află în sistemul de protecție socială.
Dintre cei 59.262 de copii care au un singur părinte plecat, 1.309 se află în sistemul de pro-tecție specială, fiind expuși unor riscuri suplimentare de vulnerabilizare, atât socială, cât și educațională și psihologică.
„Copiii deja percep ca abandon plecarea părinților, chiar dacă la nivel rațional li se explică motivele pentru care aceștia muncesc în alte țări. De aceea este crucială menținerea relației cu părinții, precum și integrarea psiho-educațională. În plus, contextul cauzat de pandemie aduce traume suplimentare și nevoia de protecție”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Pentru identificarea și monitorizarea copiilor expuși riscului de separare de familie, cu ac-cent pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, Salvați Copiii va constitui două rețele interinstituționale locale și va derula întâlniri tehnice de lucru pentru îmbunătăți-rea procesului de identificare și monitorizare, scopul fiind diminuarea riscului de separare de familie.
Noile programe se vor derula în perioada 3 iunie 2020 – 2 iunie 2023.
Valoarea totală a proiectului „Servicii integrate pentru copii in risc”, cod SMIS 130459, este de 4.520.437,51 lei, din care valoare cofinanțare UE: 3.842.371,92 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 678.065, 59 lei.
1. Reducerea numărului de copii care intră în instituții de tip rezidențial, prin dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți în județele Argeş şi Dâmboviţa (2 centre de zi în localităţile Piteşti şi Târgovişte şi 2 programe de intervenţie în comunitate).
2. Îmbunătățirea procesului de identificare și monitorizare a copiilor expuși riscului de sepa-rare de familie în judeţele Argeş şi Dâmboviţa şi la nivel naţional. Concluziile, reco-mandările și propunerile formulate în urma întâlnirilor de lucru ale rețelelor interinsti-tuționale din proiect şi ale activităţilor cu grupul țintă vor fi cuprinse într-un raport care va fi pus la dispoziția factorilor decidenți de la nivel local (de ex. primăria Piteşti, primăria Târgovişte, DAS Piteşti, DAS Târgovişte, CJ Argeş, CJ Dâmboviţa, DGASPC Argeş, DGASPC Dâmboviţa) şi de la nivel central (ANDPDCA, Ministerul Muncii), în vederea formulării de politici publice coerente și funcționale și propunerii de tipuri de in-tervenții cât mai targetate, astfel încât să răspundă eficient nevoilor copiilor aflați în risc de separare de familie.
3. Oferirea de servicii sociale complexe pentru 230 de copii expuși riscului de separare în cele două judeţe.
Un studiu efectuat de Universitatea din Anvers arată că izolarea influențează negativ moralul și generează tensiuni relaționale pentru mulți oameni, în special pentru femei, celibatari şi persoane cu studii superioare.
Oamenii de știință evaluează modul în care măsurile de combatere a pandemiei Covid-19 afectează populația.
Universitatea din Anvers a solicitat, marţi, o participare masivă la cea de-a treia ediție a chestionarului său.
Unele grupuri în special semnalează repercusiuni asupra stării lor psihologice.
„O constatăm, printre altele, la persoane sub 70 de ani, femei, persoane singure, persoane cu studii superioare, lucrători cu normă parțială și oameni care se confruntă cu simptome ale Covid-19, indiferent dacă sunt bolnavi e înșiși sau un membru al familiei lor”, explică Pierre Van Damme, epidemiolog la Universitatea din Anvers.
„Stresul relațional creşte, în special între adolescenți și părinți”, adaugă el.
O treime dintre participanți au indicat că dorm mai puțin bine și că au probleme de concentrare.
Trei din patru persoane lucrează de acasă. Cei mai mulți dintre respondenți au spus că acum se salută de la distanță.
Experții spun că persoanele cu vârste cuprinse între 13 și 45 de ani au mai multe contacte fizice decât alte grupuri.
Persoanele cu alte boli au un contacte mai reduse decât alții, indiferent de vârstă.
„Este crucial ca participanții să completeze chestionarul în fiecare săptămână. Astfel, putem să prezicem mai bine evoluția viitoare a epidemiei, să ajutăm spitalele să se pregătească pentru aceasta și să se asigure bunăstarea populației”, spune profesorul Philippe Beutels.
Prima linie gratuită de consiliere psihologică pe tema COVID-19 pentru cadre didactice, părinţi şi elevi a fost lansată în cadrul unui parteneriat dintre Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Asociaţia Proacta EDU, sub denumirea „Ambasador pentru Comunitate”, informează un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.
„Pe lângă soluţiile propuse de Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru continuarea învăţării de acasă, prin intermediul acestui proiect cadrele didactice, elevii şi părinţii sunt sprijiniţi prin consiliere personalizată online sau telefonic pentru a gestiona mai uşor această perioadă.
Astfel, specialiştii psihologi din cadrul Asociaţiei Proacta EDU vor oferi suport personalului didactic pentru comunicarea cu familiile şi pentru a identifica situaţiile speciale sau de risc în care se pot afla părinţii sau elevii. Aceştia vor beneficia, la rândul lor, de consiliere psihologică. În funcţie de solicitări, familiile pot primi asistenţă socială, medicală şi juridică”, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
Cei interesaţi au la dispoziţie două linii telefonice – 0771.141.767 şi 0771.141.750 sau pot scrie specialiştilor la adresa de e-mail proactaedu@gmail.com. Toate aceste servicii sunt acordate gratuit, respectând măsurile instituite de autorităţi în această perioadă.
„În astfel de momente, trebuie să ne solidarizăm cu toţii, chiar dacă este o perioadă grea, cu multe încercări. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să fim uniţi şi să acţionăm pe toate planurile.
Trebuie să recunoaştem că izolarea socială şi suspendarea cursurilor pot constitui factori de stres. De aceea, am iniţiat acest demers împreună cu Asociaţia Proacta EDU. Prin intermediul acestui proiect, ne-am propus să ajungem la elevii, părinţii şi la colegii mei, cadre didactice, afectate de suspendarea cursurilor.
Este esenţial să comunicăm în această perioadă, să ne exprimăm temerile şi să încercăm să găsim răspunsuri care să ne ajute. Sănătatea copiilor noştri, din toate punctele de vedere, trebuie să primeze. Iar pentru rezultate şcolare bune este esenţial să dezvoltăm mai întâi un comportament responsabil, curajos şi echilibrat”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării.
În ultima săptămână, aproape 300 de cazuri de gripă s-au înregistrat, la Constanța. Jumătate dintre ele la copii de vârstă școlară.
Medicii le recomandă părinților să nu mai ceară testele pentru confirmarea diagnosticului de gripă, rezultatul fiind în unele cazuri fals negativ.
„Numărul de infecții respiratorii a fost în creștere, astfel încât la Camera de Gardă s-au prezentat peste 400 de pacienți, dintre aceștia 295 au fost diagnosticați clinic sau prin investigații biologice cu gripă. Numărul cel mai mare de cazuri, aproximativ jumătate, a fost la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani”, a declarat dr. Ana Maria Iancu, purtătorul de cuvânt al spitalului.
În același interval s-au înregistrat 55 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și aproape 70 de pneumonii. Mulți părinți cer efectuarea testelor rapide pentru gripă.
„La Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase nu se fac astfel de testări, acestea se fac doar la indicația medicului și în cazul pacienților care necesită spitalizare. Testele pentru gripă sunt teste cu sensibilitate nu foarte mare și de aceea în cazul în care e negativ, dar în cazul în care prezintă semne compatibile cu gripa, va prima diagnosticul clinic de gripă negativ, nu este de certitudine, nu este neapărat recomandat“, a explicat dr. Ana Maria Iancu.
De asemenea, specialiștii nu recomandă folosirea în mod preventiv a medicamentelor împotriva gripei. Aceștia sunt de părere că vaccinarea rămâne cea mai sigură metodă de combatere a virusului gripal.
Divorţurile părinţilor atrag după sine adevărate drame pentru copii, care de cele mai multe ori intră în depresie sau dezvoltă diverse tipuri de comportamente disfuncţionale sau chiar deviante.
În opinia psihologului Lenke Iuhoş, starea de frustrare a copiilor care au părinţi divorţaţi se accentuează în perioada Crăciunului, deoarece atunci simte cel mai mult lipsa de integritate a familiei.
„Copilul a fost învăţat de mic că Sărbătorile, în special Crăciunul, înseamnă familie, iubire, linişte, muzică, dans şi veselie. Toată frustrarea strânsă în decursul unui an, când nu înţelege de ce mami şi tati nu mai sunt împreună sau când nu ştie de ce trebuie să stea o perioadă de timp la mami, după care la tati, va refula în perioada Crăciunului. Odată cu apropierea sărbătorilor, părinţii trebuie să uite divergenţele dintre ei şi să construiască un plan comun, în centrul căruia să fie copilul. Chiar dacă nu vor sărbători împreună, au datoria să-l facă pe copil să se simtă în siguranţă, iubit, apreciat şi ascultat”, consideră psihologul Lenke Iuhoş.
Recomandările psihologului Lenke Iuhoş pentru părinţii divortaţi
Specialistul este de părere că, dacă vor respecta un set de recomandări, părinţii îşi vor da seama că poate există fericire şi colaborare şi pentru cuplurile despărţite, aspecte pozitive care se vor răsfrânge şi asupra fericirii copilului lor.
1. Planifică la timp! Să vă înţelegeţi de comun acord cu copilul şi fostul partener de viaţă unde va sărbători copilul Crăciunul!
2. Colaboraţi! Dacă nu puteți fi de acord cu ceea ce zice fostul partener, cu privire la locul unde va petrece copilul Crăciunul, stabiliți-vă o schimbare anuală la câte un părinte.
3. Dă-i timp copilului tău! Copilul este apăsat de separarea părinţilor, această despărţirea este dureroasă în adâncul unui suflet pur de copil. Timpul va vindeca puţin câte puţin durerea din suflet!
4. Nu-l folosiţi! Copilul nu e o sursă de informaţii despre viaţa celuilalt părinte. Nu-l obosi cu întrebări, nu-l provoca să gândească de rău despre celălalt părinte!
5. Ascultaţi-vă copilul! Nu rataţi să întrebaţi copilul ce doreşte să facă de Crăciun, puneţi mare accent pe emoţiile transmise prin cuvinte şi gesturi. Ascultând, evitaţi frustrările copilului, astfel dacă el nu doreşte să meargă în vizită la cineva, puteţi afla acest lucru prevenind un conflict pe moment, explică psihologul Lenke Iuhoş.
6. Fii prezent atunci când eşti cu copilul tău! Există foarte multe teme de abordat cu copilul, de exemplu, când desfăşuraţi împreună un program: fără prea multe întrebări, abordaţi o temă specifică vârstei copilului şi în câteva clipe veţi vedea un copil care se alătură discuţiei, relatând viaţa şi trăirile lui. Este un ingredient simplu prin care îi acordaţi copilului clipe de valoare alături de voi.
7. Nu-i obosiţi pe copii! Din păcate, din dorinţa de a-i oferi totul, se poate întâmpla ca părinţii să aibă în vedere doar propriile dorinţe şi nevoi, astfel că e posibil ca unele momente şi obiceiuri să fie forţate de către părinţi. Nu este necesar ca el să participe la toate reuniile de familie, iar rudele pot fi vizitate şi în vacanţa de iarnă. Evitaţi să suprasolicitaţi copiii cu multe programe, cadouri şi mâncăruri fără rost!
8. Atenţie la apariţia noilor parteneri! Cu o atenție focusată pe copil și o conversație individuală, putem facilita foarte mult integrarea copiilor într-o nouă situație familială.
9. Înţelegeţi-vă copiii!
„Mersul la mama, la tata, în medii separate, provoacă schimbări în starea copilului. Când îl luaţi acasă de la fostul partener, e posibil să nu fie foarte entuziasmat, acest lucru nu se datorează faptului că celălalt părinte nu s-a comportat frumos cu el, ci poate fi foarte uşor de înţeles că el simte despărţirea şi astfel îşi arată suferinţa. Dacă includeţi acest aspect, puteţi evita atacurile faţă de celălalt părinte”, spune specialistul.
10. Arătați un bun exemplu! S-ar putea să fiți dezamăgiţi de mici probleme zilnice, însă atunci când apare copilul în faţa voastră, ascundeţi-le şi adoptaţi o atitudine pozitivă. Lăsaţi problemele deoparte de Crăciun, orice problemă se poate rezolva, este nevoie de cumpătare şi răbdare.
11. Nu vorbiţi urât despre celălalt părinte!
„Nu este cinstit, nici constructiv, ca mama sau tata să facă declarații negative despre celălat părinte în faţa copiilor, deoarece majoritatea copiilor sunt loiali ambilor părinți. Într-o astfel de situaţie, puteţi provoca o suferinţă teribilă. Cu toate acestea, nu hrăniţi speranţe, nu cumpăraţi cadouri comune dacă sunteţi separaţi. Putem transmite copilului semnale greşite şi să-l alimentăm cu vise greu fezabile”, explică psihologul Lenke Iuhoş.
12. Formaţi buna dispoziţie!
„Acest sfat se îndreaptă spre părintele la care trăieşte copilul. Dă-i sentimentul că tu ai încredere în el, că e un copil cuminte şi fără tine, că îi va fi bine şi la celălalt părinte, înşiră aspecte pozitive: îţi va citi tata poveşti, mama îţi va face părul, astfel îi dai liniştea interioară cu care va pleca şi, dacă va face şi celălalt părinte acelaşi lucru, copilul va simţi un întreg familial. Astfel, el cu siguranţă nu se va simţi vinovat pentru despărţirea părinţilor”, declară specialistul.
13. Să nu concuraţi pentru sufletul copilului!
„Cel mai important aspect de Crăciun este acela de a nu concura părinţii între părinți sau familiile acestora. Este constructiv ca, în seara de Crăciun, copilul să stea cu părintele cu care locuiește, unde poate fi împreună în pace și în dragoste. Dacă soţia sau soţul divorțat are o nouă familie, copilul nu se va simți ca acasă în noua familie. Nu de Crăciun trebuie recuperate întâlnirile care nu au avut loc. Crăciunul este numai în mediul familial, familiar și intim. Crăciunul este mai mult decât zile libere pentru vizită, este timpul să privim în interiorul nostru şi să dăruim prezenţa, atenţia noastră celor dragi în mediul nostru restrâns”, conchide psihologul Lenke Iuhoş.
Publicat de Andra Radu,
9 septembrie 2019, 09:30 / actualizat: 10 septembrie 2019, 11:15
Prima zi de școală este un moment foarte important, atât pentru părinți, cât mai ales pentru copiii acestora. Totuși, pentru copii, care fac tranziția de la gradiniță (unde accentul se pune mai mult pe distracție) la școală (unde apar reguli noi, neștiute până atunci de unii elevi), acest moment unic în viața lor poate fi copleșitor și stresant.
Unii copii sunt foarte încântați de ideea de colegi noi, litere, cifre, dar în același timp, alți copii devin speriați de perspectiva temelor sau a noilor colegi.
Potrivit psihologului Lenke Iuhoș, conceptul de școală s-a modificat odată cu timpul, iar adevărata schimbare s-a petrecut după Revoluția Industrială, când oamenii erau pregătiți să fie “unelte” (să deprindă automatisme), și mai puțin să gândească liber, să aibă idei revoluționare.
Această nouă paradigmă se păstrează și în ziua de azi, când elevul este copleșit de numărul foarte mare de informații încă din prima zi de școală, iar acest lucru îi poate schimba brutal percepția despre lume și viață.
“Școlile din România ar trebui să promoveze sisteme de valori pro-sociale și să construiască adevărate caractere, dar din păcate, în sistemul actual de învățământ încă mai funcționează educația punitivă, în care elevul este pedepsit pentru ceea ce nu știe, nu valorificat pentru ceea ce știe. Din nefericire, unii profesori încă mai punctează – și o fac mult prea ușor – un scurt moment de neatenție sau de necunoaștere, și etichetează acel moment ca fiind nivelul general de cunoaștere al elevului. Atât în școală, cât și în viață, oamenii au momente mai bune sau mai rele, sunt mai încrezători sau mai emoționați, mai fericiți sau mai triști, iar societatea sau profesorii ar trebui să recompenseze mai des momentele bune, deoarece în cazul educației vorbim de continuitate. Consider că prima și cea mai importantă lecție, pe care trebuie să o învețe un elev, este lecția omeniei: încurajați să fie respectuoși, iubitori, empatici, să aibă o gândire critică, să nu se teamă să își exprime liber gândurile și sentimentele, iar pe acest fundament sănătos să se construiască educația lui cognitivă”, explică psihologul Lenke Iuhoș.
Să venim cu drag la școală!
Uniunea Europeană a lansat sloganul “Să venim cu drag la școală”, încercând să încurajeze sistemele educaționale europene să adopte un stil prietenos de educație, în schimbul unuia înfricoșător și traumatizant pentru elevi.
“Un elev încurajat, lăudat, apreciat – chiar dacă are și părți negative – va veni cu drag la școala și va dori să își schimbe comportamentele negative. El se va simți apreciat, iubit, respectat, iar acest lucru se numește motivație. Elevii au nevoie să se simtă în largul lor la școală, să nu le fie frică să pună întrebări dacă nu știu și să răspundă liber, fără teama de a fi certați sau pedepsiți de profesori dacă nu au răspuns corect”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.
Târgul de Sfânta Maria la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”
Publicat de Camelia Teodosiu,
7 septembrie 2019, 17:49 / actualizat: 9 septembrie 2019, 10:21
Atmosferă de sărbătoare, spectacole pentru copii, meşteri populari, ateliere de creaţie…, dar mai ales multă bucurie citită pe feţele celor prezenţi la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”. Şi aici, acest sfărşit de săptămână, 7-8 septembrie a fost dedicat sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, denumită popular și Sântă Maria Mică, sărbătoare ce marchează sfârșitul verii și începutul toamnei.
“Târgul de Sfânta Maria” te trimite în atmosfera sărbătorilor de altădată din satul românesc. Renumiți meșteri populari, colecționari și artiști plastici, au venit cu cele mai frumoase creații ale lor, iar în cadrul atelierelor, cu participare gratuită, copii au putut picta sau realiza obiecte din lut sau podoabe populare și păpuşi lipoveneşti.
Opera comică pentru copii i-a invitat pe cei mici, dar şi pe cei mari – părinţi şi bunici într-o călătorie prin cele mai renumite capitale europene – „Nino în vacanţă”.
Concertul „Oraşul cântă!”, cu participarea Corului de copii Cantus Mundi și Simfonia Mundi, în parteneriat cu renumitul Cor Național de Cameră ”Madrigal – Marin Constantin” are loc la Scena Dumitra şi se înscrie în seria manifestărilor organizate cu prilejul Festivalului Internaţional George Enescu.
Dacă nu mai aveţi timp să ajungeţi, vă aşteptăm la următoarele evenimente pe care le puteţi găsi pe site-ul Muzeului din inima Capitalei – http://muzeul-satului.ro/evenimente/.
Aici, fiecare vizitator găseşte cel puţin un motiv de bucurie şi pleacă convins că merită să revină.
De astăzi până pe 7 iulie, absolvenții de gimnaziu pot completa fişele de înscriere. Pentru a se asigura că intră la liceul dorit, candidații trebuie să fie atenți când completează opțiunile.
Elevii, alături de părinții lor, vor completa opțiunile în fișele de înscriere, iar acestea vor fi introduse în baza de date computerizată.
Pe fișa de înscriere trebuie înscris codul liceului aflat în broșura de admitere, în ordinea liceelor preferate de elev. Broșura poate fi găsită pe site-ul inspectoratului și la școala la care a învățat elevul.
Părinţii şi elevii vor verifica, în prezenţa diriginţilor, corectitudinea datelor din fişa listată de calculator pentru fiecare elev.
Fiecare candidat va fi repartizat, în funcție de media de admitere, la prima opțiune pusă în fișa de admitere. De aceea, ordinea opțiunilor de pe fișă este importantă, prima opțiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opțiuni.
În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă, el rămâne nerepartizat și va trebui să participe la o sesiune ulterioară, organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune. Situația este posibilă în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opțiuni. Astfel, opțiunile exprimate de el sunt ocupate înaintea lui de alți candidați care au medii mai mari.
Profesorii recomandă completarea fișei cu un număr suficient de opțiuni pentru ca această situație să nu apară.
Repartizarea computerizată la liceu va avea loc pe 12 iulie.
La Evaluare s-au prezentat 13.757 de elevi, dintre care 48 au luat media 10.
Media de la Evaluarea Națională contează în proporție de 80% pentru admiterea la liceu, restul de 20% fiind media celor patru ani de gimnaziu.
Caravana ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine” vine cu schimbări în educație
Publicat de Andra Radu,
11 aprilie 2019, 13:09 / actualizat: 11 aprilie 2019, 14:22
Programul educațional, ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine”, reunește părinții, dascălii și specialiști în educație. Scopul acestui program este de a găsi soluții la câteva dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă copiii/adolescenții, părinții acestora și profesorii.
Printre aceste probleme se numără:
importanța identificării potențialului copiilor/adolescenților și valorizării acestuia;
instrumentele și tehnicile pe care profesorii le pot folosi pentru a susține și ajuta evoluția elevilor în funcție de vocația fiecărui copil;
identificarea timpurie a potențialului, dar și a nevoilor și intereselor individuale și unice ale fiecărui copil în parte;
Cei care au venit cu această ideea au fost oragnizațiile Yourway Life & Career Counseling, Eurolingva Examinations Centre și AVE (Asociația pentru Valorizarea Educației). Aceștia au sesizat starea sistemului educațional, aflat într-o continuă schimbare și adaptare, și au simțit nevoie de a implementa un astfel de proiect.
Yourway Life & Career Counseling nu este la primul proiect de acest tip, așa cum a declarat Mihaela Feodorof, Managing Partner Yourway Life & Career Counseling:
”Am demarat, acum 9 ani, un proiect pilot pentru profesorii dintr-o școală de stat. Scopul nostru a fost de a oferi acestor profesori un program de dezvoltare personală în acord cu obiectivele profesionale. Am venit cu această metodă în dorința de a armoniza relația profesor-elev, încercând astfel să asigurăm performanța profesională a cadrelor didactice și reușita elevilor. Replicarea acestui pilot a condus la ideea de a împărtăși tuturor adulților implicați în formarea copiilor (profesori, părinți, antrenori, mentori) din cunoștințele și experiența de 10 ani în dezvoltarea minorilor”
Deva și Târgu Mureș au fost primele orașe care s-au bucurat de prezența caravanei ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine”.
Discuția în cadtul acestor două avenimente s-a axat pe problemele cu care se confruntă copiii, diferențele de personalitate ale acestora, pe baza cărora fiecare trebuie abordat într-o manieră diferită. De asemenea, accentul a căzut pe importanța identificării potențialului copiilor, despre instrumentele și tehnicile pe care profesorii le pot folosi pentru a susține și ajuta evoluția elevilor, în funcție de vocația fiecărui copil, și despre identificarea timpurie a potențialului.
Au fost prezentate echipamente interactive care pot fi folosite la predarea la clasă, la lucrul cu copiii, pot fi utilizate fără griji, fără probleme, sunt echipamente pe viață.
”Acest remider despre ce înseamnă o relație funcțională cu elevul, este un moment de reflecție și răgaz în a se repoziționa în relația cu copilul la clasă. Profesorii s-au gândit mai degrabă la ei, cum ar putea să se așeze mai facil, mai repede, în relație cu fiecare copil, ținând cont că am pus în lumină diferențele de personalitate. S-au gândit cumva că ei ar putea să facă lucrurile și altfel sau și mai bine, și nu neapărat copilul. Cred că noi toți greșim, uitând că am fost, la rândul nostru, copii. Ar trebui, deci, o mai bună comunicare și empatizare în relația cu interlocutorul”, a spus Mihaela Feodorof.
Proiectul ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine” va ajunge și în Ploiești, Sibiu, Oradea, Arad, Zalau, Cluj, Bistrița, Pitești, Craiova, Tg. Jiu, Buzău, Galați, Bacău, Suceava, Iași.
Desenăm, cântăm și ne distrăm de Ziua Copilului în centrul orașului Sinaia
Publicat de Camelia Teodosiu,
31 mai 2018, 16:45 / actualizat: 5 iunie 2018, 11:17
UNCER – Uniunea Creatorilor de Emisiuni Radiofonice, în parteneriat cu Primăria Sinaia și Centrul Cultural „Carmen Sylva” îi invită pe cei mici, dar și pe cei mari, la Ziua Copilului.
Anul acesta, la Sinaia, vom sărbători 1 Iunie direct în stradă.
Desenăm, cântăm și ne distrăm de Ziua Copilului în centrul orașului Sinaia!
„Toți copiii sunt invitați, alături de părinți și bunici, să petreacă o zi în aer liber pe B-dul Carol I, unde circulația mașinilor va fi restricționată între orele 10.00 – 16.00”, ne spune dl. Vlad Oprea, Primarul oraşului Sinaia.
Desenăm pe asfalt, jucăm badminton sau ne dăm cu rolele și bicicletele printre jaloane. Cei îndemânatici pot participa la atelierele de creație.
Primăria orașului Sinaia va oferi celor mici tichete pentru distracție: tiroliană, plimbare cu trenulețul, carusel și bungee jumping, dar și vată pe băț și acadele.
De asemenea, cei mici vor avea parte de face painting și vor putea participa la jocuri interactive: mers pe minipicioroange, twister, ștafetă muzicală și multe altele alături de actorii Teatrului Ancuța și UNCER care vor completa distracția cu două spectacole de teatru.
Pentru prima data, în Sinaia, vom sărbători Ziua Copilului, de la rondul din fața străzii Aosta, până în parcul Dimitrie Ghica, care se va transforma în Parcul Bucuriei, inspirat de lumea magică a poveștilor.
Începând cu ora 12:30, vom da startul distracției cu un recital muzical al Dariei Ștefan, urmat de jocuri, dansuri, surprize și multă voie bună, alături de personajele preferate din universul poveștilor. La ora 15:30, in aceeași locație, piesa de teatru interactivă „O poveste cu supereroi” îi va încânta pe spectatori cu lumea minunată a basmului românesc.
Între 12:30 si 16:00, în foișorul din Parcul Dimitrie Ghica, Zâna cea bună va lectura aventurile nemaipomenite și pline de învățături din lumea scriitoarei Sidonia Drăgușanu, iar cei mai ascultători copii vor avea șansa să fie premiați.
Așadar, avem tot ce iți dorești pentru ca distracția, veselia și bucuria să fie la cote maxime de Ziua Internațională a Copilului la Sinaia.
Un eveniment organizat de Primăria oraşului Sinaia:
Evenimentul este susţinut CEC Bank şi a Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România.
Șase grafice care arată cum e să fii părinte azi în Europa
Publicat de Camelia Teodosiu,
7 mai 2018, 09:06 / actualizat: 7 mai 2018, 10:38
Câţi copii se nasc per femeie?
În ciuda unei ușoare scăderi a ratei natalității, în 2016 Franța a ieșit iar pe primul loc în materie de număr mediu de nașteri per femeie, cu 1,92. Nu este vreo surpriză, pentru o țară cu un set de politici pro-natalitate, inclusiv scutiri de impozite și bilete reduse pe căile ferate pentru familii mari, pe lângă foarte respectatele subvenții pentru programele de îngrijire a copiilor.
Cu 1,34 nașteri per femeie, Italia și Spania au în comun cea mai mică rată a fertilității, ele numărându-se și printre țările lovite cel mai grav de criza economică. Grecia, țara cel mai greu lovită, are 1,38 nașteri per femeie.
Care a e vârsta medie a noilor mame?
În 2016 cea mai mică vârstă medie a noilor mame s-a înregistrat în Bulgaria, cu 26, urmată îndeaproape de România cu 26,4 și Letonia cu 26,8. Cea mai înaintată vârstă s-a înregistrat în Italia, 31.
Ce procentaj de bebeluși se nasc din părinți necăsătoriți?
În mai multe țări peste 50% dintre copii se nasc din părinți necăsătoriți. Franța e în frunte, cu 59,7%. În Grecia marea majoritate a părinților sunt căsătoriți: doar 9,4% dintre copii se nasc în afara căsătoriilor.
În ultimii 30 de ani procentul a crescut cel mai drastic în țările tradițional catolice, cum sunt Italia, Spania și Irlanda. Situația e corelată cu un declin considerabil al căsătoriilor în întreaga Europă. Deceniul acesta rata din Italia a fost cea mai scăzută înregistrată de la primul război mondial.
Procentul primelor nașteri ale mamelor adolescente
România are cea mai ridicată rată de prime nașteri la adolescente. 14,2% dintre primii copii sunt născuți de mame adolescente. Rata cea mai scăzută s-a înregistrat în Slovenia, de numai 1,6%.
Cât concediu plătit își pot lua noii părinți ori gravidele?
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, este nemăritată, însărcinată și urmează să intre în concediu de maternitate. Ea se va întoarce totuși la muncă în numai câteva săptămâni, bazându-se pe partenerul ei, Clarke Gayford, că va sta acasă cu copilul. Pare o diviziune modernă a muncii, dar părinții de aici, din Europa, ar putea face cu ușurință același lucru?
Tații nu-și adjudecă automat partea leului în materie de concediu parental plătit imediat înainte sau după naștere în nici o țară europeană, deși Suedia conduce în privința parității sexelor, permițând părinților să-și ajusteze cum vor partea lor din concediul total acordat amândurora.
Bulgaria oferă cel mai generos concediu plătit părinților noi sau în devenire, femeile având dreptul la 58,6 săptămâni, iar bărbații la 2,1 săptămâni, o nimica toată comparativ cu primele. Părinții noi sau în devenire primesc cel mai mic concediu plătit în Portugalia, un total de 11 săptămâni împărțit în mod aproape egal între bărbați și femei.
Sunt noii părinți îndreptățiți la prime?
Noii părinți din Luxembourg primesc subvenții foarte generoase. În Finlanda resursele se concentrează însă pe aspecte esențiale. Începând din 1938, toți părinții finlandezi primesc o cutie de carton cu haine de bebeluș și alte obiecte elementare. Iar în caz că situația o cere, bebelușul poate chiar să doarmă în respectiva cutie de carton.
[Sursele datelor statistice sunt Eurostat (1-4) și OCDE (5,6) – n.trad.]
„Vă rugăm să puneți capăt acestui protest acum, iar procesul legislativ va începe curând” – a spus la radio RMF FM fosta premier Beata Szydlo. Părinții nu vor să audă de acest lucru și îi cer lui Jaroslaw Kaczynski o întâlnire.
Părinții copiilor cu dizabilități, care au protestat și în trecut, când la guvernare era coaliția PO-PSL, de miercuri este din nou în Seim. Ei subliniază că acesta nu este un nou protest, ci continuă cel vechi, pentru că problemele nu au dispărut. Mai întâi s-au întâlnit cu ministrul Elzbieta Rafalska, apoi cu președintele Andrzej Duda și la sfârșit cu premierul Mateusz Morawiecki.
Părinții care protestează au două cereri fundamentale. Prima: introducerea unui supliment de reabilitare în valoare de 500 zloți pe lună (fără criteriul de venit) pentru persoanele cu dizabilități după vârsta de 18 ani, incapabile să ducă o existență autonomă. A doua: egalarea sumei ajutorului social cu cea mai mică pensie a ZUS (Serviciul de Asigurări Sociale) cu titlul de incapacitate totală de muncă (1029 zloți brutto).
Premierul Morawiecki a anunțat instituirea „contribuției de solidaritate”, „astfel încât cei mai înstăriți oameni, care câștigă cel mai bine, să-i poată ajuta pe cei nevoiași” (urmarea numai pentru abonați).
Polonia – Protestul cadrelor didactice în fața Ministerului Educației Naționale
Publicat de Camelia Teodosiu,
21 aprilie 2018, 08:23 / actualizat: 23 aprilie 2018, 8:28
Ne-am săturat” – sub această lozincă au protestat cadrele didactice sâmbătă în fața MEN. Ele cer o întâlnire cu premierul Mateusz Morawiecki și demisia șefei Ministerului Educației, Anna Zalewska.
În fața MEN au venit demonstranți nu numai din Varșovia, ci din mai multe orașe. Cu învățătorii au venit și părinții. Vor bani mai mulți pentru educație și demisia ministrului educației.
Anna Zalewska, imediat după ce PiS a preluat puterea, a luat decizia de lichidare a gimnaziilor și revenirea la școala elementară de opt ani. „Nu știu dacă mai pot suporta. Ne simțim disprețuiți de către guvern. Nu mai pot auzi că ne este bine, când este atât de rău” – a spus o participantă la protest, care lucrează în școală de 15 ani. (continuarea numai pentru abonați)
Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit se numeşte conferinţa de parenting care are loc joi, 7 septembrie, începând cu oar 9:30, la Alba Iulia.
Este un eveniment organizat de Primăria Alba Iulia, pentru părinți și persoane care lucrează cu copiii.
Conferinţa va fi susţinută de Domnica Petrovai, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental, expert în sănătate mintală pentru copii și adulți.
Doritorii sunt aşteptaţi în Amfiteatrul A9, de la Universitatea ”1 Decembrie 1918”. Subiectele abordate sunt impactul pe care l-au avut părinții noștri în modul în care ne creștem copiii, stiluri parentale şi temperamentul și impactul lui asupra dezvoltării copilului.
Alergotura la Pădurea Verde începătorii în alergare și părinții cu copii. Evenimentul “Pe-un picior de Plai” va avea loc sâmbăta viitoare, în cea de-a doua zi a Festivalului PLAI.
Alergotura propune și o cursă de doi kilometri la care poate participa oricine. Crosul copiilor va fi pe o distanţă de 800 de metri, iar celelalte trei trasee au 7, 14,5 şi respectiv 20 de km şi jumătate.
Cu aceeași ocazie, va avea loc şi Cursa pompierilor, un eveniment special şi spectaculos care se va desfăşura pe un traseu mai scurt al Crosului Popular.
Competiţiile încep, sâmbătă 9 septembrie, la ora 9:00. Informațiile despre eveniment sunt disponibile pe pagina www.alergotura.ro: curse și trasee, regulament pentru participanți adulți și minori, condiții de participare, ridicarea kiturilor de înscriere și altele.
Cu aproape două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, părinții și elevii au început cumpărăturile.
Comercianții spun că printre cele mai bine vândute sunt, ca în fiecare an, caietele și articolele cu personaje din desene animate sau filme. Prețurile sunt însă pe măsură. Produsele imprimate cu fețele personajelor din povești sunt aproape de două ori mai scumpe decât cele obișnuite. Astfel, un penar echipat ajunge să coste și 80 de lei iar un ghiozdan cu imprimeu 3D, peste 200 de lei.
Iar lista rechizitelor nu se oprește aici. Caiete, creioane colorate, carioci, acuarele, truse de geometrie, pixuri sau stilouri sunt la mare căutare. Oferte sunt pentru toate buzunarele dar și pentru pretențiile celor mici. În final, bugetul alocat noului an școlar pornește de la 100 de lei și poate ajunge până la 500 de ron, spun părinții.
Anul școlar 2017-2018 vine și cu o noutate în Caraș Severin. Peste 7.000 de elevi din județ vor beneficia din această toamnă de rechizite gratuite achizitionate din bani europeni.
Este vorba de copiii care provin din medii defavorizate. Valoarea maximă, a fiecărui pachet de rechizite este de 25 de lei pentru un elev din învățământul primar și de 30 lei de pachet pe elev din învățământul gimnazial. Rechizitele vor fi distribuite către copii la sediul grădinițelor și școlilor.
Autorităţile sanitare iau măsuri pentru simplificarea şi debirocratizarea sistemului asigurărilor sociale de sănătate.
Astfel, limita de vârstă a copiilor bolnavi pentru care unul dintre părinţi poate beneficia de concediu medical va creşte de la 7 la 16 ani, pentru anumite afecţiuni grave.
Lista va fi stabilită de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi va cuprinde unele boli rare, afecţiuni oncologice, hemato-oncologice, unele boli neurologice şi infecţia cu virusul HIV/SIDA, a declarat, purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache.
Augustus Costache: Pentru situaţiile în care părintele însoţeşte copilul la tratament într-o altă ţară se vor face modificări, astfel încât certificatul de concediu medical să poată fi eliberat nu numai părintelui, ci şi unei rude de gradul întâi sau unei persoane împuternicite de părintele respectiv. De asemenea, se va elimina avizul direcţiei sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate acestor persoane şi dacă durata de acordare a serviciilor medicale cuprinde perioade din două sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va putea acorda certificatele de concediu medical pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, fie lunar astfel încât asiguratul să poată primi cu regularitate indemnizaţia de concediu medical, fie la momentul întoarcerii acestuia în ţară, astfel cum este reglementat şi în prezent.
Măsurile vor intra în vigoare din ultimul trimestru al acestui an.
Începând de astăzi, 3 iulie, părinții pot depune documentele pentru obținerea stimulentului financiar pentru nou născuți acordat de Primăria Municipiului București.
La inițiativa Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul Generalnal Municipiului București (CGMB) a aprobat, în ședința din data de 8 iunie, hotărârea nr 209/2017, prin care familiile din București primesc un stimulent financiar de 2.500 de lei pentru fiecare nou născut, fie că vorbim de copii născuți în maternitățile de stat sau private.
Acordarea stimulentului se va face de la data comunicării Hotărârii Consiliului General al Municipiului București, în baza art.49, alin.1 al Legii 215/2001 a administrației publice locale, respectiv pentru copiii născuti începând cu data de 26 iunie 2017.
Cererile pot fi depuse, începând cu data de astăzi, fie la sediul Centrului de Informare și Consiliere pentru Cetăteni din Sos. Ștefan cel Mare, nr. 38, sector 2, fie la sediul Direcției Generale de Asistentă Socială a Municipiului București din str. Foișorului, nr. 56-58, sector 3, de luni-vineri între orele 9:00-15:00.
Pot beneficia de stimulentul financiar părinții care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
1. Cel puțin unul dintre părinți are domiciliul sau rezidența în municipiul București;
2. Nașterea să fi fost înregistrată într-o maternitate de pe raza municpiului București (publică sau privată).
Părinții vor prezenta următoarele acte, în termen de maxim o lună de la data nașterii copilului:
– dosar cu șină;
– certificatul de naștere al copilului, original și copie sau numărul de înregistrare, de la Biroul de Înregistrare Nașteri al Oficiului de Stare Civilă, care conține CNP-ul copilului, în cazul în care nu s-a eliberat certificatul de naștere.
Dosarul se completează cu copie a certificatului de naștere al copilului, imediat ce este emis, cel mai târziu în data în care se virează stimulentul;
La dosar, trebuie să mi existe biletul de ieșire din spital/certificat medical constatator al nașterii emis de către unitatea sanitară (copie), actul de identitate al părinților, original și copie, un extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar.
Extrasul de cont se poate obține de la banca unde este deschis contul, eliberându-se pe loc;
Pentru obținerea stimulentului, trebuie completată o cerere tipizată. Aceasta se completează la locațiile de depunere sau se poate veni cu ea completată, după ce se descarcă de pe site-ul www.dgas.ro.
De asemenea, trebuie completată o declarație de consimțământ. Și aceasta se completează la locațiile de depunere sau se poate veni cu ea completată, după ce se descarcă de pe site-ul www.dgas.ro.
Pentru informații suplimentare, cei interesați pot sună gratuit la TelVerde 0800.821.218, de luni pană vineri, 8:30-16:30.
Din cei 102 copii din sistemul de protecție socială din județul Mureș, care au fost declarați eligibili pentru adopție, cinci au avut șansa să-și găsească părinți, în prima parte a acestui an.
Alți cinci copii se află în proces de potrivire practică cu familia adoptivă.
Este și cazul celor patru surori care au ajuns la o familie chiar înainte de Paști, caz relatat în exclusivitate de Radio Tîrgu-Mureș.
Purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Protecția Copilului Mureș, Doru Constantin:
„Anul acesta am avut 5 încuviințări pentru adopție: 4 s-au făcut în alt județ și unul în județul nostru dar vorbim de primul trimestru. Ulterior, luna următoare o să colectăm datele pentru trimestrul doi. Ceea ce este important de spus este faptul că noi avem în evidență, în acest moment, un număr de 102 copii eligibili pentru adopție. Anul trecut am înregistrat un număr de 19 cazuri de sentințe civile de încuviințare a adopției. Este un lucru îmbucurător.”
Din cei 102 copii adoptabili în județul Mureș, 12 au până la doi ani iar cei mai mulți, 57, au între 7 și 13 ani.
De asemenea, anul acesta au fost atestate pentru adopție 17 familii și 3 persoane din județul Mureș.
Elevii şi preşcolarii se reîntorc pe 2 mai la cursuri, după vacanţa de primăvară.
Vacanţa de vară va fi între 17 iunie şi 10 septembrie.
Pentru cei din clasa a XII-a, anul şcolar se încheie în data de 26 mai, urmând bacalaureatul.
Examenul de capacitate la final de gimnaziu este programat pentru luna iunie, astfel că elevii de clasa a VIII-a vor termina anul şcolar pe 9 iunie.
Luna mai se anunţă plină de testări şi teze.
Din 3 mai, elevii de clasa a IV-a vor fi evaluaţi la limba română şi la matematică, fiind urmaţi, în zilele de 10 şi 11 mai, de cei de clasa a VI-a, cărora li se vor testa cunoştinţele de limba română, o limbă modernă, matematică şi din domeniul ştiinţelor.
De săptămâna viitoare, cadrele didactice din învăţământul gimnazial şi liceal urmează să discute individual cu părinţii rezultatele obţinute de elevi la simulările examenelor naţionale.
Elevii din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a au aflat vineri notele, care au fost afişate în instituţiile de învăţământ.
După ce vor fi analizate aceste rezultate, profesorii ar trebui să găsească soluţii pentru a îmbunătăţi performanţele elevilor, în vederea examenelor de evaluare naţională şi de bacalaureat de la vară.
Notele nu se trec în catalog decât dacă elevii doresc acest lucru. Până acum, Ministerul Educaţiei nu a centralizat rezultatele la simularea de anul acesta, însă în unele judeţe Inspectoratele Şcolare spun că notele sunt puţin mai mari în comparaţie cu 2016.
Numărul copiilor cu autism care beneficiază de tratament adecvat a crescut în Maramureş, susţine Asociaţia Autism Maramureş.
Dacă anul trecut doar 60 de micuțibeneficiau de terapie gratuită, acum numărul lor a crescut la 90, mulțumită unor granturi europene, obținute de Asociația Autism Maramureș.
Copiii care beneficiază de terapie gratuită provin din localități precum Baia Mare, Baia-Sprie, Sighetu Marmației, Buciumi, Rogoz, Copalnic Mănăştur sau Valea Chioarului.
Din fericire, în ultima perioadă, micuţii sunt depistaţi cu tulburări de dezvoltare de la vârste foarte mici, chiar sub doi ani, fapt ce uşurează procesul de recuperare.
Un rol esenţial îl joacă părinţii, care trebuie să se adreseze specialiștilor de la primele semne. Cu cât se sesisează mai repede părintele, cu cât îşi face curaj mai repede să consulte un specialist, cu atât mai repede se vor vedea rezultatele pozitive în evoluţia copilului, şansele de recuperare crescând foarte mult –susţin specialiştii Asociaţiei Autism Maramureş.
Guvernul a adoptat o hotărâre care permite persoanelor ce realizează concomitent venituri din mai multe activităţi să beneficieze de concediu şi de indemnizaţia pentru creşterea copilului pe baza documentelor care dovedesc suspendarea a cel puţin uneia dintre activităţi.
De asemenea, documentul prevede ca părinţii care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului pot realiza in acelasi timp, venituri impozitate de până la 3.000 de lei anual.
Dacă beneficiarii realizează venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizaţia pentru creşterea copilului se consideră a fi acordată necuvenit şi se recuperează în condiţiile legii.
Daca ambii părinţi solicită succesiv dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizaţiei se aplică fiecăruia, în funcţie de opţiunea de concediu.
In concluzie, persoanele care realizează in acelasi timp venituri impozitate din mai multe activităţi vor beneficia de concediu şi de indemnizaţia pentru creşterea copilului dacă dovedesc suspendarea a cel puţin uneia dintre activităţi, dar pierd dreptul la indemnizaţie dacă suma veniturilor rămase depăşeşte 3000 lei.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.