Comisiile de apărare au aprobat achiziția dronelor turcești Barayktar
Publicat de prosavioleta,
11 decembrie 2023, 12:33
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Comisiile de apărare din Senat și Camera Deputaților au aprobat cumpărarea de către Ministerul Apărării Naționale a 18 drone militare turcești, Bayraktar. Valoarea achiziției este estimată la 300 de milioane de dolari și cuprinde pachetul de suport logistic inițial și echipamentele necesare pentru instruire și antrenament. Sistemele sunt destinate Forțelor Terestre Române. Ministerul Apărării a solicitat aprobare și pentru cumpărarea a 200 de rachete pentru sistemele Patriot. Achiziția, în valoare de 1 miliard de euro, se va derula prin Agenția NATO pentru sprijin și achiziții. Livrarea rachetelor ar urma să se facă gradual, astfel încât va permite distribuirea multianuală a efortului bugetar atât pentru achiziție, cât și pentru mentenanța rachetelor – se mai precizează în Memorandumul înaintat de Ministerul Apărării Naționale. Achiziția urmează să fie aprobată de Parlamentul României.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Parlamentul României a aprobat un pachet de achiziţii pentru înzestrarea armatei, în valoare de peste 10 miliarde de euro.
Ministerul Apărării va cumpăra în următorii ani 41 de sisteme de rachete antiaeriene cu rază mică şi foarte mică de acţiune, care vor intra în dotarea forţelor aeriene şi a celor terestre.
Tot pentru forţele terestre vor fi achiziţionate 298 de maşini de luptă a infanteriei. Armata Română intenţionează să treacă la artilerie calibru NATO de 155 mm şi demarează achiziţia a cinci sisteme de obuzier autopropulsat cu acest calibru, necesare pentru dotarea a cinci batalioane din forţele terestre. Pentru aviaţie.
Ministerul Apărării va cumpăra 186 de rachete aer-aer dirijate radar, cu rază medie de acţiune. Rachetele vor fi folosite de avioanele F16 şi vor fi cumpărate din Statele Unite ale Americii, în baza unor acorduri guvern la guvern.
Pentru forţele aeriene vor fi achiziţionate şi 299 de rachete aer-aer dirijate prin infraroşu, cu rază scurtă de acţiune.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a solicitat conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziția a 54 de tancuri Abrams modernizate.
Este prima etapă a programului de înzestrare tanc principal de luptă, iar în scrisoarea trimisă legislativului se precizează că este avută în vedere varianta M1A2 Abrams din stocul armatei americane, inclusiv muniția și stimulatoarele de instruire.
Achiziția se va derula printr-un acord la guvern cu Statele Unite ale Americii. Creșterea bugetului Ministerului Apărării Naționale, începând cu acest an, la 2,5 procente din Produsul Intern Brut a creat condițiile pentru inițierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României, se mai arată în document.
Programele de înzestrare ale armatei au în vedere operaționalizarea țintelor de capabilități asumate în cadrul procesului NATO și Uniunii Europene de planificare a apărării, pentru realizarea obiectivelor programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.
Ministerul Apărării Naționale va achiziționa 150 de transportoare blindate Piranha 5
Publicat de Gabriel Stan,
20 februarie 2023, 15:03
Sonia Raicu (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a solicitat Parlamentului aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziție a 150 de transportoare blindate pentru trupe Piranha 5.
Suplimentarea numărului existent de transportare este impusă și de noile cerințe minime de capabilități ale NATO, asumate de țara noastră în cadrul procesului aliat de planificare a apărării.
Achiziția vehiculelor de luptă face parte din programul privind transformarea Armatei Române până în anul 2040.
Costurile sunt estimate până la un plafon de 674 de milioane de dolari. Producția transportoarelor blindate pentru trupe Piranha 5 va fi realizată în România.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Palatul Cercului Militar Național din București a găzduit Conferința internațională „Războaiele de independență – diplomație și societate. Noi perspective și abordări ale problemei orientale 1875-1878”, dedicată sărbătoririi Zilei Independenței Naționale a României.
Manifestarea a fost organizată de Institutul pentru Studii Politice, de Apărare și Istorie Militară, cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României.
Conferința a reunit istorici și specialiști din numeroase institute de cercetare și universități de prestigiu din România, Austria, Bulgaria, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia și Turcia.
Şi tot la Cercul Militar Național a avut loc joi o ceremonie dedicată împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului mondial absolut la parașutism, realizat de Smaranda Brăescu la 19 mai 1932, în urma unui salt de la înălțimea de 7.233 m.
Smaranda Brăescu a participat voluntar în cel de-al Doilea Război Mondial ca pilot în Escadrila Albă de avioane sanitare. Anul 2022 a fost instituit de Parlamentul României ca „Anul Smaranda Brăescu”.
Edi Nicola(realizator rubrică): Participarea Armatei României la misiunea Resolute Support are un caracter non-combat. Activităţile au vizat domenii prioritare, precum planificare şi programare, inclusiv bugetară, transparenţă, asumarea răspunderii şi supervizare, implementarea principiilor ce ţin de statul de drept şi buna guvernare, procesul de generare a forţei, sustenabilitatea forţelor, recrutare, managementul şi dezvoltarea personalului. Militarii Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii îşi continuă emisiunea în teatrul de operaţii Afganistan.
Căpitan Andrei Vicol (ofițer de relații publice):Ne îndeplinim cu responsabilitate angajamentele asumate în cadrul misiunii NATO – Resolute Support, indiferent de complexitatea misiunilor pe care le avem. Obiectivul nostru principal a rămas acela de a securiza baza aeriană Bagram, situată în nordul ţării. Fiecare militar român ştie ce are de făcut. Suntem la datorie zi şi noapte, suntem foarte motivaţi şi depunem un efort susţinut pentru a ne îndeplini misiunea până la sfârşit.
Edi Nicola(realizator rubrică):Misiunea KFOR contribuie la menţinerea unui mediu sigur şi a libertăţii de mişcare pentru toate comunităţile din Kosovo. Aproximativ 3.300 de trupe aliate şi partenere acţionează ca parte a forţei Kosovo, aparţinând NATO. Unităţile CIMIC s-au angajat în activităţi umanitare, estompând limitele dintre activităţile militare şi cele umanitare.
Cooperarea civil-militară sau CIMIC este configurată ca o etichetă militară utilizată pentru a descrie acele ocazii în care elementele forţelor armate colaborează cu entităţile civile, cum ar fi autorităţile locale sau alte agenţii guvernamentale, organizaţiile neguvernamentale sau organizaţiile interguvernamentale. Maiorul Adrian Peter, ofiţerul de legătură între Comandamentul KFOR şi ONU, s-a integrat uşor, datorită experienţei acumulate în cele trei misiuni internaţionale:
Maior Adrian Peter, ofiţer de legătură între Comandamentul KFOR şi ONU: Diferenţele culturale şi modurile diferite de rezolvare a sarcinilor ne oferă şansa de a învăţa lucruri noi. În acest moment avem în desfăşurare şapte proiecte CIMIC, donaţii de echipamente medicale, electronice, rechizite către populaţia civilă. Şi pregătim deja pachetul pentru perioada octombrie-decembrie 2021. Doresc să profit de acest timp pentru a acumula noi cunoştinţe şi experienţe, care îmi vor fi cu siguranţă utile în carieră după încheierea misiunii.
Edi Nicola(realizator rubrică): Contingentul românesc format din aproximativ 100 de militari aparţinând Batalionului 288 Apărare Antiaeriană Milcov din Focşani îşi continuă misiunea în Polonia. Pe timpul misiunii, artileriştii vrânceni participă la exerciţii şi activităţi de instruire, alături de militarii americani, polonezi, britanici şi croaţi, în cadrul cărora sunt testate şi validate tehnicile, tacticile şi procedurile exersate pe terenul de instrucţie. Militarii din cadrul Detaşamentului de Apărare Antiaeriană rotaţia a IX-a din Polonia au fost implicaţi, împreună cu partenerii britanici şi cu forţe aparţinând Armatei Poloneze la exerciţiul Amber Desire.
Locotenent Mădălina Boboc (ofițer de relații publice): Acest exerciţiu a fost condus de către Comandamentul Diviziei Multinaţionale Nord-Est şi a avut ca principal obiectiv testarea capacităţii forţelor de a se disloca rapid. Tot în această săptămână, militarii Bateriei Ghepard au executat un exerciţiu de antrenament în teren cu ţinte aeriene marcate, exerciţiu ce s-a desfăşurat în comun cu parteneri britanici din cadrul grupului de luptă şi cu un pluton de apărare antiaeriană din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate din Gizycko.
Edi Nicola(realizator rubrică): Parlamentul României a aprobat miercuri proiectul de hotărâre privind participarea Armatei Române cu forţe, mijloace şi echipamente la Misiunea Task Force Takuba pe continentul african sub conducerea Franţei, începând cu trimestrul al patrulea al acestui an. Detaşamentul românesc va avea un efectiv de 50 de militari, iar fondurile necesare pregătirii şi executării acestei misiuni se asigură din bugetul MApN. Franţa a lansat operaţiunea Barkan în anul 2014 pentru a lupta împotriva grupărilor islamiste din ţările din Sahel: Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger şi Ciad. În luna martie a acestui an, Franţa şi alte 12 ţări au creat gruparea de forţe Takuba, care asigură asistenţă Forţelor Armate din Republica Mali.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): A intrat în vigoare, printr-o hotărâre a Parlamentului României, Carta Albă a Apărării, un document elaborat de MApN şi adoptat de Guvernul României pentru îndeplinirea preverilor Strategiei Naţionale de Apărare a ţării şi implementarea obiectivelor de apărare stabilite de programul de guvernare, în conformitate cu prevederile Legii 203/2015 privind planificarea apărării.
Obiectivele politicii de apărare enunțate în document au fost fundamente pe acordul politic național privind alocarea de către guvern a doua procente din produsul intern brut pentru apărare până în anul 2026, precum și pe cei trei piloni de securitate externă, apartenența la NATO și Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii.
În textul Cartei sunt reflectate schimbările majore la nivel regional și internațional și sunt identificate soluțiile pentru ca forțele armate ale României să fie cât mai bine pregătite pentru a-și îndeplini misiunile constituționale de apărare a țării.
Carta Albă înglobează și lecțiile învățate de la debutul pandemiei de COVID-19, în special în domeniul contribuției forțelor armate la sprijinirea autorităților civile în adoptarea măsurilor prevăzute în cadrul legislativ.
Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, i-a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îl îndeamnă să solicite expertiza Comisiei de la Veneția privind reformele în domeniul judiciar adoptate de Parlamentul României.
„În spiritul Planului de Acțiune al Consiliului Europei privind consolidarea independenței judiciare și a imparțialității, adoptat în 2016 de cele 47 de state membre, inclusiv de România, este esențial ca în implementarea reformelor în domeniul judiciar, statele membre sa utilizeze în totalitate gama de instrumente și mecanisme puse la dispoziție de organizație”, scrie Thorbjorn Jagland care precizează în încheiere: „O opinie a Comisiei de la Veneția ar conferi claritate privind compatibilitatea textelor menționate mai sus cu standardele fundamentale ale statului de drept. Din acest motiv, aș îndemna autoritățile din România să le transmită Comisiei Veneția. Acest lucru ar fi o formă de susținere pentru activitatea autorităților române. De asemenea, acest lucru ar fi complementar pentru evaluarea urgentă a acestor texte pregatită de Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) la capitolul standardelor anticorupție”.
Reacția sa vine după ce 7 ambasade ale unor țări din Uniunea Europeana au emis un comunicat comun în care își exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea Legilor Justiției și susțin aceeași necesitate a obținerii unui aviz din partea Comisiei de la Veneția. Semnatarii sunt ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei.
Statele Unite își exprimă „preocuparea” în legătură cu modificările propuse pentru legile justiției. Americanii avertizează că Parlamentul României subminează lupta anticorupţie şi astfel ar putea afecta independenţa sistemului judiciar.
Într-un comunicat al Departamentului de Stat, autoritățile americane cer respingerea propunerilor care slăbesc statul de drept.
”Statele Unite observă cu preocupare că Parlamentul României analizează proiecte de lege care ar putea submina acţiunile de combatere a corupţiei şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Aceste legi, propuse iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţe politice.
Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi afectează combaterea corupţiei”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Departamentului de Stat american.
Parlamentul României își exprimă profundul regret că președintele Ucrainei a promulgat Legea educației la 25 septembrie a.c., în pofida tuturor demersurilor efectuate pentru a semnala părții ucrainene neajunsurile acestui act normativ, în sensul diminuării semnificative a drepturilor persoanelor aparținând minorității românești.
Reamintim, în acest context, angajamentul Ucrainei, transmis constant părții române în cadrul tuturor contactelor oficiale, de respectare a normelor şi standardelor internaționale relevante în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și de asigurare că nivelul şi calitatea învățământului în limba română nu vor fi afectate de noul cadru normativ.
Avem în vedere continuarea demersurilor prin mijloacele diplomației parlamentare, în plan bilateral urmând ca o delegație formată din deputați și senatori ai Parlamentul României să efectueze, în cel mai scurt timp posibil, o vizită la Kiev pentru a iniția un dialog politic cu autoritățile ucrainene competente, în scopul soluționării conform standardelor europene a situației create de promulgarea Legii educației în raport cu învățământul în limba maternă a minorităților naționale. Vom acționa cu stăruință și în cadrul organizațiilor internaționale cu atribuții în domeniu (Secretariatul General al Consiliului Europei și Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale și Comisia de la Veneția), pentru a semnala impactul negativ al acestor modificări legislative în domeniul educației din Ucraina, în vederea determinării unor schimbări de abordare ale autorităților ucrainene.
Reiterăm solicitarea fermă ca partea ucraineană să recunoască și să respecte, potrivit normelor și standardelor internaționale, dreptul persoanelor aparținând minorității românești de a învăța în limba sa maternă.
Călin Popescu-Tăriceanu – Președintele Senatului
Liviu Dragnea – Președintele Camerei Deputaților
Faleza din Tulcea va fi transferată în administrarea autorităţilor locale în cel mult o lună, printr-o lege specială, promovată în Parlament.
Transferul trebuia să fie aprobat în aprilie, prin hotărâre de Guvern, dar documentul nu a primit avizul Ministerului Justiţiei.
Din acest motiv, autorităţile au ales varianta promovării unei legi în parlament.
Potrivit preşedinelui Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, legea a trecut săptămâna aceasta prin comisiile de specialitate de la Senat, iar luni ajunge în plen.
Pentru consolidarea şi reabilitarea falezei, primăria vrea să investească peste 40 de milioane de euro.
Însă, este nevoie şi de un studiu de fezabilitate, care va fi achiziţionat înainte de transfer – a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.
Finanţarea partidelor, reforma electorală şi procedurile prin care Parlamentul aprobă cererile procurorilor de reţinere şi arestare sunt subiecte pe marginea cărora preşedintele Klaus Iohannis va discuta astăzi cu partidele parlamentare. Consultările vor avea loc la Palatul Cotroceni, între orele 10:00 şi 17:00 şi au fost convocaţi reprezentanţii PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.
Aceasta este cea de-a treia rundă de consultări pe care preşedintele Klaus Iohannis o organizează cu partidele parlamentare de la preluarea mandatului, în decembrie 2014. Pe lista partidelor invitate la consultări cu şeful statului nu se regăseşte şi PLR. Preşedintele Călin Popescu Tăriceanu dezaprobă acest lucru şi susţine într-un comunicat de presă că parlamentarii PLR şi-au făcut mereu datoria în cadrul legislativului, iar miniştrii au acţionat eficient în guvern. Mai mult, Tăriceanu spune că partidul pe care îl conduce a contribuit la adoptarea unor măsuri de stimulare a economiei. PLR îl asigură pe preşedintele Klaus Iohannis că doreşte să participe activ la restabilirea dialogului între instituţiile statului.
Parlamentarii vor dezbate si vota astazi motiunea de cenzura initiata de PNL impotriva Guvernului
Publicat de Alina Dragomir,
26 mai 2014, 10:00 / actualizat: 30 mai 2014, 16:17
Documentul a fost prezentat saptamana trecuta in plenul comun al celor doua camere. Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură are nevoie de jumătate plus unu din numărul total al voturilor parlamentarilor, adică 287 de voturi pentru. În cazul în care moţiunea este adoptată, Parlamentul retrage mandatul acordat Executivului.
Dezbaterile vor începe in aceasta dupa amiaza la ora 16. Documentul iniţiat de PNL a fost depus la parlament săptămâna trecută, iar principalele acuzaţii aduse guvernului se referă la neaplicarea măsurilor pentru neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea cu cinci procente a contribuţiilor pentru asigurările sociale.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a dat asigurări că reducerea CAS va fi adoptată de la 1 iulie. Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de PNL, iar demersului liberalilor s-au alăturat şi celelalte partide din opoziţie
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.