A IV-a ediție a Zilei poeziei creștine românești
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 31 mai 2017, 06:02 / actualizat: 31 mai 2017, 7:18
Școala generală din sătulețul Avram Iancu din România, situat la doar câțiva kilometri de Salonta, a găzduit în data de 27 mai cea de-a patra ediție a Zilei poeziei creștine românești. Ideea unei astfel de acțiuni a venit în 2013 din partea profesoarei Mihaela Bucin, șefa Catedrei de limba și literatura română din Seghedin, fiind inspirată de faptul că din acel an şcolar au fost introduse ore de religie, respectiv, de etică, discipline care au menirea să contribuie la formarea personalităţii copiilor şi, implicit, la dezvoltarea calitativă a societăţii.
A fost pentru prima dată când evenimentul a trecut frontierele Ungariei. Au venit copii și profesori din Micherechi și din cinci localități Românești: Talpoș, Tulca, Avram Iancu, Salonta și Tămașda, reprezentând mai multe culte: ortodox, baptist și penticostal, care au fost întâmpinați, după tradiția românească, cu pâine și sare. Au onorat cu prezența primarul localității Avram Iancu, Traian Micle, directoarea școlii, Codruța Lup, primărița din Micherechi, Margareta Tat, consulul general al României la Jula, Florin Trandafir Vasiloni și pastorul Ovidiu Bulzan din Arad.
Evenimentul s-a desfăşurat într-o atmosferă deosebit de prietenoasă. Pe lângă poeziile recitate copiii au avut de ornamentat şi câte o farfurie pe care au scris un mic îndemn înțelept de la poetul Traian Dorz, un poet bihorean, cu o vastă operă, un poet deosebit de valoros pentru cultura română.
așa.”
După cum a afirmat pastorul Petrică Crețu din Micherechi, întâlnirea a fost una de succes, în sensul că tot ce s-a petrecut aici, felul în care copiii au recitat, felul în care au fost aleși autorii de poezii, toate au fost foarte bine făcute. Relațiile dintre elevii din Micherechi și elevii din școlile din România au devenit mai bune, dar și relațiile dintre profesori, și chiar dintre autorități.
„Concluziile sunt frumoase și triste” – a declarat doamna Mihaela Bucin. „Frumoase pentru că e clar că ceea ce se întâmplă cu ocazia acestor întruniri este un lucru care nouă, muritorilor de rând, ne scapă, fiindcă așa cum spuneam și cum cred că observă oricine, putem aborda o serie de subiecte din lumea asta mare. Dar atunci când abordăm subiectul credinței și când ne raportăm la Isus, indiferent câți ani avem, suntem adulți sau copii, știm multe sau puține, umblăm sau nu la biserică, se întâmplă acel lucru minunat, că Dumnezeu coboară între noi. Și-atunci totul se umple de pace, de liniște, lucrurile merg de la sine, ne uităm supărările, nu ne mai jignim. Dumnezeu ne deschide gura și putem vorbi, copiii ne ascultă și nu se plictisesc. Asta se întâmplă de fiecare dată și din cauza aceasta devin dependentă de Ziua poeziei creștine și văd că și alții sunt așa.”
Ziua poeziei creștine românești s-a încheiat cu o rugăciune comună și o agapă.
Interlocutori: dr. Mihaela Bucin, șef de catedră; Letiția Denuta și Martin Ruben (elevi din Micherechi); Andreea Crețu (elevă din Salonta); Tünde Ruja Nyári, directoarea grădiniței românești din Micherechi; Petrică Crețu, pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi
A consemnat: Iulia Kaupert, redactor coordonator MTVA – Radiodifuziunea Ungară, Emisiunile în limba română
Foto: Iulia Kaupert