Ascultă Radio România Regional Live

pensii

Se îmbunătățesc drepturile lucrătorilor și condițiile de muncă în UE

Se îmbunătățesc drepturile lucrătorilor și condițiile de muncă în UE
Foto: 814865

Publicat de Camelia Teodosiu, 15 mai 2019, 10:37

UE a pus în aplicare un set de reguli pentru a consolida protecția socială. Acestea includ cerințe minime privind condițiile de muncă, cum ar fi timpul de lucru, munca cu fracțiune de normă, drepturile lucrătorilor la informare cu privire la aspectele importante ale angajării și detașarea lucrătorilor. Acestea reprezintă temelia politicilor sociale ale Europei.

Partenerii sociali (sindicatele și organizațiile patronale) sunt implicați în elaborarea politicilor europene sociale și de ocupare a forței de muncă prin intermediul așa-numitului „dialog social”. Comisia se consultă cu partenerii sociali înainte de a lua măsuri în domeniul politicii sociale. Ulterior, partenerii sociali pot decide să negocieze un acord între ei.

Drepturile lucrătorilor și noile forme de muncă

UE a introdus standarde minime comune privind orele de lucru. Legislația europeană în domeniul timpului de lucru stabilește drepturi individuale pentru toți lucrătorii, cu un maxim de 48 de ore de muncă pe săptămână, concediu anual plătit de cel puțin 4 săptămâni pe an, perioade de odihnă și norme privind munca pe timp de noapte, munca în schimburi și modelele de muncă.

De-a lungul anilor, Europa a asistat la schimbări semnificative pe piața muncii, inclusiv digitalizarea și dezvoltarea de noi tehnologii, creșterea flexibilității și fragmentarea muncii. Aceste evoluții au generat noi forme de muncă, cu o creștere a posturilor temporare și a locurilor de muncă nestandardizate.

Pentru a proteja toți lucrătorii din UE și pentru a îmbunătăți drepturile acestora, Parlamentul a adoptat în 2019 noi norme care introduc drepturi minime în condițiilor de lucru. Legislația stabilește măsuri de protecție cum ar fi limitarea duratei perioadei de probă la șase luni, introducerea formării obligatorii gratuite și interzicerea contractelor restrictive. De asemenea, regulile impun ca toți angajații să primească informații cheie cu privire la responsabilitățile lor într-o săptămână de la începerea activității.

UE dorește, de asemenea, ca lucrătorii să fie implicați în procesul decizional al politicii sociale europene și a stabilit un cadru general privind dreptul lucrătorilor la informare, consultare și participare.

Normele UE impun ca, în cazul concedierilor în masă, angajatorul să negocieze cu reprezentanții lucrătorilor.

La nivel transnațional, angajații sunt reprezentați de comitetele europene de întreprindere. Prin intermediul acestor organisme, lucrătorii sunt informați și consultați de către conducere cu privire la orice decizie semnificativă la nivelul UE ce le-ar putea afecta condițiile de muncă.

Mobilitatea lucrătorilor în cadrul UE

Normele UE privind coordonarea sistemelor de protecție socială ale statelor membre garantează libera circulație a persoanelor pe teritoriul UE în vederea studiilor sau muncii, fără ca aceștia să-și piardă, parțial sau în totalitate, drepturile de securitate socială. Legislația UE reglementează concediul de boală, concediul de maternitate/paternitate, familia, șomajul și alte avantaje similare ce se află în curs de revizuire.

Decizia de a crea o nouă agenție a UE, Autoritatea Europeană a Muncii, care va fi complet operațională până în 2023, a fost adoptată în 2019 pentru a asista statele membre și Comisia Europeană să pună în aplicare și să asigure respectarea legislației UE în domeniul mobilității forței de muncă și de coordonare socială a sistemelor de securitate.

Angajații pot fi trimiși de către companiile lor la un alt stat membru cu titlu temporar, pentru a îndeplini anumite sarcini. În 2018, normele UE privind detașarea lucrătorilor au fost revizuite pentru a asigura egalitatea de remunerare pentru aceeași muncă în același loc.

Pentru a combate șomajul și a armoniza oferta și cererea de pe piața muncii în Europa, Parlamentul a aprobat, în 2016, o nouă lege pentru revizuirea rețelei europene de ocupare a forței de muncă (EURES) cu o bază de date la nivelul european ce ar face legătura automat între profilele din CV-uri și ofertele de muncă.

Sănătatea și securitatea lucrătorilor

Uniunea Europeană adoptă o legislație în domeniul sănătății și securității la locul de muncă, care să completeze și să sprijine activitățile statelor membre.

Directiva europeană privind siguranța și sănătatea la locul de muncă stabilește principiile generale referitoare la cerințele minime de sănătate și siguranță. Acestea se aplică în aproape toate sectoarele activității publice și private și definește obligațiile pentru angajatori și angajați.

În plus, există norme specifice privind expunerea la substanțe periculoase, anumite grupuri de lucrători (femeile însărcinate sau tinerii), sarcini specifice (manipularea manuală a încărcăturilor) și locurile de muncă (navele de pescuit).

Directiva privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de substanțele cancerigene sau mutagene la locul de muncă, de exemplu, este actualizată periodic stabilind limite de expunere pentru anumite substanțe.

Statele membre pot stabili standarde mai stricte în momentul transpunerii directivelor UE în legislația națională.

Cu o forță de muncă mai în vârstă și o vârstă de pensionare mai târzie, riscul de dezvoltare a problemelor de sănătate a crescut. În 2018, Parlamentul European a adoptat un raport ce propune măsuri care să faciliteze întoarcerea oamenilor la locul de muncă după un concediu medical de lungă durată și pentru a include persoanele cu boli cronice și cu dizabilități în forța de muncă.

Promovarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată și egalitatea de gen

Parlamentul European a fost întotdeauna un apărător puternic al egalității dintre femei și bărbați și promovează egalitatea de gen în toate activitățile sale.

Pentru a oferi mai multe șanse egale femeilor și bărbaților și pentru a încuraja o mai bună împărțire a responsabilităților de îngrijire, Parlamentul a adoptat, în 2019, un set de norme care să permită părinților și lucrătorilor să aibă grijă de rudele cu condiții medicale grave pentru a-și echilibra munca și viața privată.

Directiva stabilește un concediu de paternitate de cel puțin 10 zile, un concediu parental de cel puțin 4 luni pentru fiecare părinte (dintre care 2 luni nu sunt transferabile) și 5 zile pe an de concediu plătit pentru îngrijitori.

Drepturile de maternitate sunt definite în directiva privind lucrătoarele gravide, stabilind o perioadă minimă pentru concediul de maternitate de 14 săptămâni, cu 2 săptămâni de concediu obligatoriu înainte și/sau după naștere.

Parlamentul, de asemenea, încurajează în mod continuu eliminarea diferențelor de remunerare dintre femei și bărbați, reducerea decalajul de pensii și insistă asupra combaterii hărțuirii morale și sexuale.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Liga Nordului propune crearea unui „paradis fiscal” al pensionarilor în sudul Italiei

Liga Nordului propune crearea unui „paradis fiscal” al pensionarilor în sudul Italiei

Publicat de Camelia Teodosiu, 24 august 2018, 12:14

În timp ce membrii Mişcării 5 Stele sunt implicaţi în cruciada care foarte probabil va duce la o reducere a pensiilor, Liga Nordului studiază un plan menit să-i scutească de impozite pe toţi pensionarii care se vor muta în satele depopulate din Sardinia, Sicilia şi Calabria. Matteo Salvini vorbeşte tot mai clar de un “model Portugalia” aplicabil în Italia, care va trebui să fie din ce în ce mai capabilă să atragă pensionari chiar şi din străinătate: „În acelaşi timp mă gândesc şi la o idee pe care am discutat-o personal cu un grup de studiu: şi anume o scutire fiscală pentru pensionari după modelul celei din Portugalia unde doar anul trecut s-au mutat din Italia peste 4.000 de pensionari care reuşesc să economisească 30% la plata taxelor”. Apoi, ministrul a adăugat: „Cred că anumite zone ale ţării noastre sunt cu siguranţă mai frumoase şi mai primitoare decât Portugalia. Cu o scutire fiscală similară vom putea atrage capitaluri, investiţii, vom putea redeschide multe magazine”.

Şi de fapt, chiar în această direcţie merge şi propunerea făcută de profesorul Alberto Barmbilla, expert pe probleme de securitate socială şi unul dintre consilierii economici ai primului-ministru: „Municipalităţile care doresc să aplice scutirea de impozite pot prezenta un plan sanitar pe termen scurt”, a declarat Barmbilla pentru cotidianul La Repubblica. Pe scurt, prin acest plan al Ligii Nordului, pensionarii italieni vor putea prefera marea din sudul Italiei celei din Insulele Canare sau din Portugalia.

Articol de Franco Grilli

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Ministrul Muncii: Majorarea salariului minim la 1.900 de lei va fi adoptată în Guvern săptămâna aceasta

Ministrul Muncii: Majorarea salariului minim la 1.900 de lei va fi adoptată în Guvern săptămâna aceasta

Publicat de adinaiftime, 28 noiembrie 2017, 08:30

Executivul va aproba în şedinţa din această săptămână Hotărârea de Guvern prin care salariul minim va fi majorat la 1.900 de lei, a susţinut, luni, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Cu prilejul unor declaraţii de presă, ea a fost întrebată dacă Guvernul va aproba măsura în şedinţa programată săptămâna aceasta.

‘Da, obligatoriu. În acelaşi timp cu bugetul, vom avea această Hotărâre de Guvern referitoare la salariul minim, care rămâne la 1.900 de lei, aşa cum s-a stabilit, pentru că este vorba şi de întoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amânării acestei Hotărâri de Guvern nu a fost altul decât că ea trebuie să stea o anumită perioadă de timp pe site pentru dezbateri. S-a cerut transparenţă şi s-au efectuat mai multe etape în acest sens. Deci da, va fi’, a susţinut Vasilescu.

În ceea ce priveşte programarea unei dezbateri a bugetului în aceeaşi şedinţă, ea spus că ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, este cel care trebuie să răspundă la această întrebare.

‘Chiar nu ştiu mai multe amănunte, ştiu că s-a discutat bugetul cu Ministerul Muncii şi nu avem niciun fel de problemă cu pensiile şi salariile anul viitor’, a dat asigurări Vasilescu.

Hotărârea Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată ar fi trebuit aprobat în şedinţa de Guvern din 8 noiembrie, însă, potrivit unor surse oficiale, a fost retras de pe ordinea de zi pentru că trebuia discutat în Consiliul Economic şi Social (CES), iar pentru acest lucru trebuia să stea o anumită perioadă în dezbatere publică.

Ministerul Muncii a postat proiectul privind majorarea salariului minim la 1.900 de lei pe pagina sa de internet în data de 26 octombrie şi a aşteptat propuneri, sugestii şi opinii cu privire la acesta până pe 4 noiembrie.

Conform notei de fundamentare, prin acest proiect de Hotărâre a Guvernului se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 1.900 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă o creştere de 31,03% faţă de luna decembrie 2017.

‘Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut în prezentul proiect de Hotărâre de Guvern constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 300 de lei la 2.000 de lei, fiind distinctă de cea prevăzută de Codul Muncii. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă’, se precizează în nota de fundamentare.

În ceea ce priveşte impactul macroeconomic, în notă se estimează că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării şi reducerii muncii la negru.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Mihai Tudose: Măsurile fiscale adoptate sunt sustenabile

Mihai Tudose: Măsurile fiscale adoptate sunt sustenabile

Publicat de adinaiftime, 10 noiembrie 2017, 22:00

Premierul Mihai Tudose spune că măsurile fiscale adoptate de guvern sunt sustenabile şi vor avea efecte benefice pentru România, inclusiv pensii mai mari.

Într-o postare pe internet, şeful guvernului a spus că sunt bani suficienţi pentru creşterea veniturilor, dar şi pentru investiţii în diverse domenii.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va contribui la reducerea deficitului pe fondul de pensii.

Lia Olguţa Vasilescu a dat din nou asigurări că salariile nete NU vor scădea şi că angajatorul care nu va vira contribuţiile angajatului la bugetul de stat, va suporta consecinţele:

Ce făceau până acum angajatorii, plăteau doar contribuția angajatului, nu o plăteau și pe a firmei lor, de acum înainte nu se mai poate face acest lucru, devine din nou penal, dar nu prin codul fiscal se stabilesc sancțiunile penale ci prin cu totul alte legi iar penalitățile le vor plăti în continuare firmele nu angajații, pentru că ele sunt obligate, de fapt, prin acest cod să vireze banii respectivi.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Tudose: Salariile şi pensiile vor creşte; respectăm programul de guvernare literă cu literă şi cifră cu cifră

Tudose: Salariile şi pensiile vor creşte; respectăm programul de guvernare literă cu literă şi cifră cu cifră

Publicat de adinaiftime, 27 octombrie 2017, 00:38

Salariile şi pensiile vor creşte anul viitor iar proiecţia bugetară pe anul 2018 va ţine cont şi de partea de dezvoltare a României, a declarat miercuri premierul Mihai Tudose, adăugând că ‘programul de guvernare va fi respectat literă cu literă şi cifră cu cifră’.

‘Plecăm de la ce este important, este unul dintre cele mai importante documente pe care le emite un guvern şi este important şi pentru ţară şi pentru a ne duce la îndeplinire programul de guvernare. Este important să fie făcut bine, să respecte anumiţi parametri în care suntem, aş spune, şi constrânşi, dar şi cu liberul angajament, acel deficit de sub 3%. Trebuie ca în el să respectăm alocările bugetare pentru pensii, pentru salarii; nu uitaţi că de la 1 ianuarie intră în vigoare Legea salarizării, la asta lucrăm acum, la acordurile fine pe Legea salarizării. Am promis, împreună cu partidul, partidul cu Guvernul, că nimeni nu va primi mai puţini bani, toată lumea va avea venituri mai mari. La asta lucrăm şi aşa se va întâmpla’, a declarat Mihai Tudose, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, întrebat despre importanţa proiectului de buget pentru anul 2018.

Fiind întrebat dacă mărirea pensiilor şi salariilor se va produce anul viitor, premierul a spus: ‘Salarii – în mod cert, pensiile – în mod cert. De la anul, punctul de pensie creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. (…) Respectăm programul de guvernare literă cu literă şi cifră cu cifră, fiindcă sunt şi cifre’.

Tudose a adăugat că, de asemenea, la proiecţia bugetară pe 2018 se lucrează şi pe partea de dezvoltare a României.

‘Anul acesta nu ne-am plâns, fiindcă nu de asta ne-a votat lumea şi nu pentru acest motiv am venit la guvernare, să ne plângem ce am găsit, dar nu am avut niciun proiect. Anul ăsta am pus bazele proiectelor pentru anul viitor şi anul viitor va trebui ca şi prin buget să ne asigurăm că ele vor funcţiona’, a declarat el.

Referitor la partea de deficit bugetar, prim-ministrul a confirmat că pe trimestrul II deficitul României este de 4,1%, dar a subliniat că la finele anului se va vedea că ţara noastră se înscrie în parametrii conveniţi cu partenerii externi.

‘Pe trimestrul II aşa este. Noi nu vorbim de deficite pe trimestre, vorbim de deficite pe întreg anul, au fost nişte schimbări, dacă mai ţineţi minte, la jumătatea anului, tocmai pentru că lucrurile nu mergeau cât de repede trebuie şi în direcţia care trebuie. Am reaşezat lucrurile, aţi văzut la rectificare că suntem în parametri, la sfârşitul anului veţi vedea că am rămas în parametri şi la construcţia bugetară pe anul viitor veţi vedea, de asemenea, că suntem în parametrii stabiliţi cu partenerii şi care, până la urmă, sunt sănătoşi pentru economia noastră’, a spus Tudose.

Premierul a precizat că miercuri, cu o parte din miniştrii Cabinetului său, o parte din colegii social-democraţi, cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, împreună cu ministrul Transporturilor, Felix Stroe, au stabilit care este strategia de dezvoltare pe următorii ani a României.

‘Şi cred că, în sfârşit, vom avea o strategie de dezvoltare în adevăratul sens al cuvântului şi reală, normală, în următorii ani’, a afirmat Tudose.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Noua lege a pensiilor, amânată pentru anul viitor

Noua lege a pensiilor, amânată pentru anul viitor

Publicat de adinaiftime, 19 octombrie 2017, 21:00

Dezbaterea şi adoptare unei noi legi a pensiilor a fost amânată pentru anul viitor, din cauza problemelor pe care guvernul PSD- ALDE le-a găsit în sistemul de pensii din România, spune preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

El a explicat, miercuri, în Parlament, că în urma analizelor, s-au constatat diferenţe foarte mari de pensii între oameni care au muncit în condiţii similare.

Liviu Dragnea: „La vremea la care noi am discutat despre acest lucru, o spunem cu sinceritate, niciunul dintre noi n-avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România, absolut nimeni.

Ne-ar trebui mult timp pentru a putea avea acces la toate informaţiile.

Din păcate, în România încă mai sunt zone în instituţiile publice unde informaţiile trebuie să le scoţi într-un mod destul de ciudat.

De exemplu, de la Sănătate, informaţiile despre salariile de acolo nu au venit.

Când s-a lucrat la Legea salarizării, am înţeles de la ministrul muncii că răspunsul primit a fost că fiind date cu caracter personal, nu pot da aceste informaţii.”

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Mihai Tudose a anunțat ce se va întâmpla până la urmă cu pilonul II de pensii

Mihai Tudose a anunțat ce se va întâmpla până la urmă cu pilonul II de pensii

Publicat de adinaiftime, 9 septembrie 2017, 08:20

„Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii. La pilonul I, la pilonul II… Toţi la pilonul I… Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opţional. Românul va avea un tablou în faţă. Eu cu contribuţia mea atât obţin pe punctul de pensie, dincolo atât obţin ca randament”, a declarat Mihai Tudose, la Digi24.

Declaraţia a fost făcută în contextul scandalului iscat în jurul pilonului II de pensii.

Premierul afirma săptămâna trecută că se va face o analiză pe Pilonul II de pensii.

Mihai Tudose a spus că nu există naţionalizare „sub nicio formă”, aşa cum se vehicula iniţial. Apoi, potrivit unor surse, planurile Guvernului erau de a diminua de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), măsură care ar fi afectat dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem.

sursa:news.ro

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Inca o furtuna pe piata pensiilor private

Inca o furtuna pe piata pensiilor private

Publicat de adinaiftime, 24 august 2017, 18:30

Iata ca furtuna declansata acum cateva luni de avertismentul lansat de fondul de pensii NN contribuabililor sai privind dorinta guvernului de a nationaliza Pilonul II are o continuare.

De data aceasta, pentru a evita noi sanctiuni, stirea este lansata pe canale de presa, pe site-ul Profit.ro, sunt invocate «surse din piata» si reprezentanți nenominalizati ai Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) si nu se mai vorbeste de nationalizare ci de reducerea procentului de contributii la Pilonul II.

Reprezentantii nenominalizati ai APAPR, citati de Profit.ro, afirma ca au fost informați, saptamana trecuta, ca ministerul de Finante dorește sa diminueze procentul varsat Pilonului II de la 5,1% in prezent, la 2,5%.  Aceiasi reprezentanti mai declara ca s-au intalnit deja si cu ministrul de finante si cu conducerea ASF si in cursul intalnirii le-au fost prezentate mai multe variante de reducere a contribuțiilor, una dintre varianta fiind chiar o reducere de 80%.

Activele gestionate in prezent de fondurile de pe Pilonul II ar ramane astfel intacte, dar ritmul lor de crestere ar fi mult mai mic deca cel actual.

Deci, nu este nimic comparabil cu decizia de nationalizare totala a activelor  Pilonului II, asa cum s-a intamplat in Ungaria, sau de nationalizarea partiala a activelor Pilonului II, asa cum s-a intamplat in Polonia, decizii care, la vremea lor, au produs multa agitatie, dar nu au dezavuate de Bruxelles pentru ca au fost considerate ca respecta normele UE.

Este, totusi, suficient ca sa provoace macar un inceput de neliniste, ca sa nu spunem panica.

Prima replica la aceasta stire a fost data de ASF, care a anuntat ca Pilonul II de Pensii este unul solid, care genereaza randamente pozitive cu beneficii pentru participanti si ca actualul mecanism de functionare a Pilonului II nu este pus in discutie.

Este doar un raspuns partial la problema invocata de APAPR, raspuns care va trebui obligatoriu completat de clarificari din partea MF.

Acestea fiind zise, este clar ca ritmul de mars fortat cu care UE a impus implementarea sistemelor de pensii private in fostele tari comuniste – in timp ce Occidentul a avut mult mai mult timp la dispozitie ca sa faca acest lucru – creeaza presiuni mari asupra bugetelor acestor tari care sunt inca departe de forta economica a tarilor occidentale.

Mediatic vorbind, si daca stirile se confirma si daca nu, cei care le-au pus in circulatie vor avea oricum de castigat . Daca MF va spune ca nu vrea sa reduca nivelul contributiilor, concluzia va fi «Vedeti ? Guvernul s-a razgandit pentru ca am tras noi semnalul de alarma». Daca MF va anunta ca vrea sa reduca nivelul contributiilor, concluzia va fi «Vedeti ? Am avut dreptate.»

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Pensiile militarilor nu vor scădea şi vârsta de pensionare nu se modifică

Pensiile militarilor nu vor scădea şi vârsta de pensionare nu se modifică

Publicat de adinaiftime, 5 august 2017, 08:30

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a dat asigurări că vârsta de pensionare nu se va modifica, iar pensiile nu vor scădea, dar vor fi făcute unele corecţii pentru a aduce un echilibru în sistem. El a spus că bugetul nu va mai putea suporta pe termen lung actuala situaţie, în care există pensii mai mari decât salariile.

„Ceea ce ne dorim este un echilibru just şi raţional al tuturor categoriilor de pensii. Vârsta de pensionare nu se modifică; forma ordonanţei care va intra în şedinţa de guvern (vineri, 4 august) are ca iniţiator Ministerul Muncii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne; recunoaştem sacrificiile şi profesionalismul militarilor, în acelaşi timp, trebuie, însă, să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea bugetară în ceea ce priveşte stabilirea pensiilor militare de stat şi actualizarea cuantumului acestor pensii. Suntem în situaţia în care unele pensii sunt mai mari decât salariile. La un moment daţ bugetul ţării nu va putea suporta o astfel de aşezare şi încercăm să evităm acest lucru„, a declarat ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu.

Guvernul se reuneşte astăzi pentru a discuta despre modul de calcul al pensiilor militare, dar şi despre legea vaccinării şi a plafonării indemnizaţiilor de creştere a copilului.  RRA

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Sustenabilitatea pensiilor va deveni o problemă

Sustenabilitatea pensiilor va deveni o problemă

Publicat de adinaiftime, 12 iulie 2017, 10:20

Sustenabilitatea pensiilor va deveni problematică în viitor, din cauza scăderii continue a populaţiei.

În România, sporul natural a continuat să fie negativ şi în luna mai, în ciuda faptului că numărul naşterilor a crescut cu 3600.

Anul trecuţ ţara noastră a fost printre cele 13 state membre ale Uniunii Europene cu cea mai mare scădere a populaţiei, iar asta va afecta grav în viitor forţa de muncă activă şi implicit pensiile.

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a explicaţ astăzi, care sunt situaţiile în care s-ar putea ajunge şi ce măsuri ar trebui să ia atât populaţia, cât şi statul.

Funicularul din Reșița – punct de atracție pentru turiști
Administrație marți, 26 martie 2019, 11:33

Funicularul din Reșița – punct de atracție pentru turiști

Funicularul care traversează centrul oraşului Reşiţa, construit între anii 1963-1964, este o mărturie a sistemului de transport, ingenios...

Funicularul din Reșița – punct de atracție pentru turiști
Programe de formare profesională, organizate de ANOFM
Administrație luni, 4 iunie 2018, 07:56

Programe de formare profesională, organizate de ANOFM

Aproape trei mii de persoane din întreaga ţară pot participa luna aceasta la peste 160 de programe de formare profesională, organizate de...

Programe de formare profesională, organizate de ANOFM
Proiectul de buget pe 2018 al Timișoarei propune și realizarea unui metrou
Administrație sâmbătă, 17 februarie 2018, 09:57

Proiectul de buget pe 2018 al Timișoarei propune și realizarea unui metrou

Proiectul de buget al municipalităţii timişorene pentru anul 2018 va intra luni în dezbatere publică, printre investiţii propuse a demara în...

Proiectul de buget pe 2018 al Timișoarei propune și realizarea unui metrou
Prima ţară din lume care spune „NU!” automobilelor
Administrație luni, 8 ianuarie 2018, 20:30

Prima ţară din lume care spune „NU!” automobilelor

Greu de crezut sau nu, într-o epoca modernă, în care mașinile își au locul lor bine știut în viața oamenilor, o țară, poate prima din...

Prima ţară din lume care spune „NU!” automobilelor
Administrație luni, 8 ianuarie 2018, 19:30

Mai multe spitale din țară vor fi dotate cu aparatură nouă

Ministrul sănătăţii, Florian Bodog va semna marţi, la Palatul Victoria, contractele pentru achiziţia a 14 echipamente pentru tomografie...

Mai multe spitale din țară vor fi dotate cu aparatură nouă
Administrație luni, 8 ianuarie 2018, 18:00

Lucrări de decolmatare pe canalul biefat al râului Dâmbovița

Lucrările de decolmatare pe canalul biefat al râului Dâmboviţa din Bucureşti vor începe luni, 8 ianuarie, şi vor dura aproximativ 10 zile, a...

Lucrări de decolmatare pe canalul biefat al râului Dâmbovița
Administrație luni, 8 ianuarie 2018, 09:00

Peste 100 de agenții de turism au rămas fără licențe de funcționare!

Peste o sută de agenții de turism au rămas, anul trecut, fără licențe de funcționare! Datele Ministerului Turismului arată că este vorba mai...

Peste 100 de agenții de turism au rămas fără licențe de funcționare!
Administrație duminică, 7 ianuarie 2018, 20:30

Reparațiile Autostrăzii Soarelui – 35 de kilometri în 3 ani

Cea mai circulată autostradă pe timp de vară arată în multe locuri ca un drum judeţean. Sunt gropi, cârpeli cu bitum care deja a cedat sub...

Reparațiile Autostrăzii Soarelui – 35 de kilometri în 3 ani

Nu se desfiinţează Pilonul II

Nu se desfiinţează Pilonul II

Publicat de adinaiftime, 30 iunie 2017, 11:00

Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat şi nici naţionalizat.

Declaraţia îi aparţine ministrului de Finanţe, Ionut Mişa, care afirmase anterior că Guvernul intenţionează desfiinţarea Pilonului II de pensii.

El spune că a fost vorba de un răspuns al său la o întrebare, care probabil a fost interpretat greşit.

Ministrul de Finanţe a precizat că nu există în programul de guvernare o astfel de măsură.

Ionut Mişa a adăugat că nu se poate face o astfel de previziune ”având în vedere că fondurile din Pilonul II sunt fonduri publice, doar administratorul este privat”.

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Social marți, 15 octombrie 2019, 12:13

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!

Ediția a VII-a a festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival, se va desfășura la Brașov, în perioada 16-20 octombrie....

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
Social vineri, 4 octombrie 2019, 11:38

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc se desfăşoară în perioada 4 – 6 octombrie, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, vizitatorii...

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
Social vineri, 13 septembrie 2019, 12:49

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social luni, 9 septembrie 2019, 09:00

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social marți, 13 august 2019, 15:44

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, între 30 august și 1 septembrie, pentru al nouălea an...

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!
Social joi, 20 iunie 2019, 12:12

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța

Teatrul de Stat Constanţa organizează, în perioada 20 – 30 iunie 2019, cea de a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru...

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța
Social vineri, 31 mai 2019, 12:14

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 31 mai – 9 iunie 2019 în Cluj, fiind unul dintre cele mai...

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019
Social luni, 22 aprilie 2019, 15:13

Obiceiuri și tradiții de Paște

Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri...

Obiceiuri și tradiții de Paște

Sesiunea Parlamentului European 12-15 iunie 2017

Sesiunea Parlamentului European 12-15 iunie 2017

Publicat de Camelia Teodosiu, 13 iunie 2017, 16:03

Săptămâna aceasta, în perioada 12-15 iunie, Parlamentul European este în sesiune. Principalele subiecte aflate pe ordinea de zi sunt:

Schimbări climatice. Decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a se retrage din acordul de la Paris privind schimbarea climatică va fi discutată miercuri cu Consiliul, Comisia și președintele Insulelor Marshall, Hilda Heine. În aceeași zi, Parlamentul va vota o legislație care să pună în aplicare obiectivele de reducere pentru emisiile de CO2 până în 2030, imediat după discursul oficial adresat în plen de către Președintele Coastei de Fildeș, Alassane Ouattara, care va aborda, de asemenea, consecințele schimbărilor climatice. (Miercuri)

Etichetarea energetică. Deputaţii europeni vor da la votul final privind noile etichete energetice pentru aparatele de uz casnic, care vor fi clasificate pe o scară de la A la G (și nu A + / A ++ / A +++) pentru a indica consumul de energie. (Dezbatere și vot marți)

30 de ani de Erasmus. Parlamentul va sărbători programul Erasmus +, care a ajutat mai mult de 9 milioane de tineri să studieze, să lucreze sau să facă voluntariat în străinătate în ultimii 30 de ani, cu participarea a 33 de studenți Erasmus de ieri și de azi. (Marți)

Următorul summit european. Membrii aduc contribuția lor înaintea Summit-ului european din 22-23 iunie care se va ocupa de negocierile privind Brexit, inclusiv relocarea agențiilor UE aflate în prezent în Marea Britanie. Vor fi abordate, de asemenea, problemele legate de migrație, securitate și apărare, în timpul unei dezbateri cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președinția Consiliului maltez. (Miercuri)

Decalaj de pensii între femei și bărbați. Deputații europeni prezintă soluții pentru a lupta împotriva decalajului dintre pensiile femeilor și cele ale bărbaților, care a fost de 39,4% în 2014 în UE și care a crescut în jumătate din statele membre în ultimii cinci ani. (Dezbatere luni și miercuri vot)

Balcanii de Vest: rapoartele privind progresele înregistrate în 2016. Controlul anual al Parlamentului privind eforturile de reformă din Serbia și Kosovo, pentru eventuala aderare la UE este de așteptat marți. Deputații europeni vor vota, miercuri, două rezoluții separate pe această temă și un alt text privind Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Glifosatul. Comisia Europeană ar trebui să indice dacă intenționează să investigheze acuzațiile de influență necorespunzătoare de către Monsanto asupra procesului de aprobare de către UE a acestei substanțe erbicide. Într-o întrebare orală adresată Comisiei, deputații europeni consideră corespondența de companie, care a fost publicată recent, ca punând la îndoială credibilitatea unui număr de studii sponsorizate de Monsanto. (Marți)

Partajarea economiei și rolul platformelor online. Provocările legate de economia „colaborativă” sau „partajarea”, inclusiv concurența loială, drepturile lucrătorilor și respectarea impozitelor, precum și rolul platformelor online în lupta împotriva răspândirii știrilor false sunt abordate în două rezoluții separate și fără caracter obligatoriu. (Dezbateri miercuri și voturi joi)

Comisii parlamentare

Fiscalitate / multinationale. Întreprinderile mari din Europa care își desfășoară activitatea în UE vor trebui să publice informații cu privire la locul în care realizează profiturile și taxele pe care le plătesc pentru fiecare țară, conform unui proiect de lege care va fi votat de comisiile pentru afaceri economice și juridice. (Luni)

Reforma sistemului european de azil. Un proiect de lege pentru armonizarea standardelor pentru a determina dacă o persoană are nevoie de protecție internațională și definirea drepturilor de care ar trebui să beneficieze, vor fi supuse la vot în cadrul Comitetului pentru Libertăți civile. Textul stabilește, printre altele, durata permiselor de ședere acordate refugiaților. (Joi)

Agenda președintelui. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va prezida marți ceremonia de sărbătorire a celei de-a 30-a aniversări a programului Erasmus +, în sala de plen. Miercuri, va avea o întâlnire cu președintele Alastanei Ouattara, din Coasta de Fildeș.

Proiectul de ordine de zi în detaliu

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Aplicaţie on line pentru pensionari!

Aplicaţie on line pentru pensionari!

Publicat de Mihaela Costache, 3 august 2015, 09:20

Gorjenii care vor să aibă o situaţie clară privind vechimea în muncă o pot verifica prin intermediul unei aplicaţii informatice.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Gorj au precizat că poate fi verificată on line doar vechimea dinaintea anului 2001, în timp ce vechimea de după aprilie 2001 este stocată în cadrul instituţiei în baza declaraţiilor nominale pe care le depun angajatorii.

La nivelul judeţului Gorj doar 41 de salariaţi care, cel mai probabil se pregătesc de pensionare, au accesat aplicaţia on line.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Pensiile vor creşte de anul viitor

Pensiile vor creşte de anul viitor

Publicat de Stefania Grigore, 12 septembrie 2014, 11:50

Ministrul Muncii, Rovana Plumb spune că de la 1 ianuarie 2015 pensiile vor fi indexate cu 5%, în raport cu rata inflaţiei.
Ministrul Muncii a mai precizat că numărul de pensionari şi de salariaţi a devenit aproape egal, iar, în acest fel, baza de impozitare salarială poate asigura susţinerea pensiilor.
Ea a adăugat că se va reveni şi la acordarea de pensii speciale personalului navigant, aproximativ 1.800 de persoane, piloţi şi stewardese.

Perspective îngrijorătoare ale economiei mondiale
Economie miercuri, 23 ianuarie 2019, 11:23

Perspective îngrijorătoare ale economiei mondiale

Tendinţa economiei mondiale este influenţată negativ de creşterea averilor multimiliardarilor lumii, este concluzia ONG-ului Oxfam, care face...

Perspective îngrijorătoare ale economiei mondiale
Eurostat: „Peste jumătate dintre bulgari nu pot face faţă problemelor financiare neaşteptate”
Economie miercuri, 28 noiembrie 2018, 14:58

Eurostat: „Peste jumătate dintre bulgari nu pot face faţă problemelor financiare neaşteptate”

Circa 53% dintre bulgari nu pot face faţă problemelor financiare neaşteptate de anul trecut, indică rezultatele unei analize a Eurostat privind...

Eurostat: „Peste jumătate dintre bulgari nu pot face faţă problemelor financiare neaşteptate”
BERD – Creşterea în Europa Centrală şi de Est rămâne peste potenţial
Economie miercuri, 7 noiembrie 2018, 08:24

BERD – Creşterea în Europa Centrală şi de Est rămâne peste potenţial

BERD a spus că creşterea în Europa Centrală şi statele baltice va rămâne peste potenţial în 2018 şi 2019, cu o medie de 4,3% şi respectiv...

BERD – Creşterea în Europa Centrală şi de Est rămâne peste potenţial
Atragerea investiţiilor americane se numără printre priorităţile principale ale guvernului bulgar
Economie luni, 1 octombrie 2018, 16:41

Atragerea investiţiilor americane se numără printre priorităţile principale ale guvernului bulgar

„Bulgaria şi SUA au ocazia de a-şi extinde parteneriatele energetice active atât la nivel instituţional, cât şi corporativ. Bulgaria...

Atragerea investiţiilor americane se numără printre priorităţile principale ale guvernului bulgar
Economie joi, 27 septembrie 2018, 14:45

Comisia pentru Buget a Parlamentului European taie 70 de milioane de euro din fondurile de preaderare ale Turciei

Cu 27 de voturi pentru, 1 împotrivă şi 4 abţineri, membrii Comisiei pentru Buget a Parlamentului European au votat raportul raportorului Sigfried...

Comisia pentru Buget a Parlamentului European taie 70 de milioane de euro din fondurile de preaderare ale Turciei
Economie miercuri, 26 septembrie 2018, 12:55

SUBVENȚII PENTRU MEDIUL DE AFACERI DIN NORDUL MOLDOVEI

Locuitorii din nordul Moldovei care doresc să înceapă o afacere au o nouă oportunitate financiară. Este vorba de sume de până la 138 000 de...

SUBVENȚII PENTRU MEDIUL DE AFACERI DIN NORDUL MOLDOVEI
Economie luni, 24 septembrie 2018, 14:49

Taxe impuse Chinei

Noile tarife impuse Chinei de Statele Unite intră, începând de astăzi, în vigoare Noile tarife impuse Chinei de Statele Unite intră, începând...

Taxe impuse Chinei
Economie miercuri, 12 septembrie 2018, 14:15

Care economii europene au crescut mai puţin în cel de-al doilea trimestru?

Economia UE şi a zonei euro a crescut cu 0,4% între aprilie şi iunie. Ţările care au înregistrat cea mai redusă creştere au fost Danemarca...

Care economii europene au crescut mai puţin în cel de-al doilea trimestru?