În timp ce membrii Mişcării 5 Stele sunt implicaţi în cruciada care foarte probabil va duce la o reducere a pensiilor, Liga Nordului studiază un plan menit să-i scutească de impozite pe toţi pensionarii care se vor muta în satele depopulate din Sardinia, Sicilia şi Calabria. Matteo Salvini vorbeşte tot mai clar de un “model Portugalia” aplicabil în Italia, care va trebui să fie din ce în ce mai capabilă să atragă pensionari chiar şi din străinătate: „În acelaşi timp mă gândesc şi la o idee pe care am discutat-o personal cu un grup de studiu: şi anume o scutire fiscală pentru pensionari după modelul celei din Portugalia unde doar anul trecut s-au mutat din Italia peste 4.000 de pensionari care reuşesc să economisească 30% la plata taxelor”. Apoi, ministrul a adăugat: „Cred că anumite zone ale ţării noastre sunt cu siguranţă mai frumoase şi mai primitoare decât Portugalia. Cu o scutire fiscală similară vom putea atrage capitaluri, investiţii, vom putea redeschide multe magazine”.
Şi de fapt, chiar în această direcţie merge şi propunerea făcută de profesorul Alberto Barmbilla, expert pe probleme de securitate socială şi unul dintre consilierii economici ai primului-ministru: „Municipalităţile care doresc să aplice scutirea de impozite pot prezenta un plan sanitar pe termen scurt”, a declarat Barmbilla pentru cotidianul La Repubblica. Pe scurt, prin acest plan al Ligii Nordului, pensionarii italieni vor putea prefera marea din sudul Italiei celei din Insulele Canare sau din Portugalia.
De la 1 ianuarie vor interveni schimbări legislative importante pentru toţi cetăţenii, a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Constanţa, Cristina Samoilă.
Una dintre ele este că ajutorul de înmormântare va fi plătit de Casa de Pensii şi angajaţilor.
„Noi plăteam numai pensionarilor, iar angajatorul plătea angajarea. Acum, de la 1 ianuarie 2018, plătim și ce nu au plătit angajatorii pe 36 de luni în urmă. Documentele sunt aceleași care erau și la pensionari, numai că se va cere o adeverință, dacă decedatul, la data decesului, era în activitate la firma respectivă”, a precizat Cristina Samoilă.
În judeţul Constanţa există aproximativ 22 de mii de firme cu angajaţi, mai spune Cristina Samoilă.
O altă modificare legislativă ce intră în vigoare la 1 ianuarie 2018 este legată de contractul de asigurare, care se va încheia la valoarea câştigului mediu brut şi nu la cea a salariului minim pe economie, ca până acum.
Primăria şi Consiliul Local Ovidiu au hotărât distribuirea, în apropierea sărbătorilor de iarnă, a unor tichete valorice cadou, pentru mai multe categorii sociale vulnerabile.
Valoarea tichetelor cadou este de 32 de lei de persoană.
Primarul George Scupra ne-a precizat că suma a fost stabilită având în vedere pachetele cu alimente acordate anterior (ce conțineau pui, zahăr, făină etc.) aveau aproximativ aceeaşi valoare.
Vor beneficia de aceste tichete:
a) pensionarii ale căror venituri lunare cumulate sunt mai mici sau cel puțin egale cu suma de 1.000 de lei
b) persoanele cu handicap grav, accentuat şi mediu
c) persoanele care beneficiază de venit minim garantat, stabilit în baza Legii nr.416/2001 (Venitul minim garantat)
Persoanele care se încadrează în aceste prime trei categorii, nu este necesar sa se prezinte la sediul Primăriei, deoarece tichetele vor fi distribuite la domiciliu.
d) persoanele fără venit, care au vârsta de 60 ani şi peste
e) persoanele sau familiile vulnerabile, aflate în situații de dificultate economică sau socială deosebită şi care au cel puțin 18 ani.
Pentru aceste ultime două categorii, persoanele care se afla într-una dintre situațiile menționate trebuie să se prezinte până pe data de 1 decembrie 2017 la sediul Primăriei, Serviciul de Asistență Socială, în scopul depunerii cererii care va fi însoțită de o copie a documentului de identitate, precum şi documentele justificative.
Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța le reamintește pensionarilor cu pensii de până la 1.450 de lei inclusiv, persoanelor în vârstă de peste 60 de ani care nu realizează venituri, persoanelor în vârstă de peste 70 de ani, indiferent de venituri, că pot depune cererile pentru legitimațiile de călătorie RATC valabile pentru anul 2018. Abonamentele gratuite se vor primi la domiciliu, prin poștă.
Cererile și documentele aferente se vor preda până pe data de 20 noiembrie în următoarele locații:
– sediul Serviciului Public pentru Asistență Socială al Municipiului Constanța (str. Unirii, nr.104);
– Centrul de Informare a Cetățeanului din incinta City Park Mall (bd. Alexandru Lăpușneanu, nr. 116C);
– S.P.I.T. (Agenția fiscală nr. 6 – bd. Tomis, nr. 112, Agenția fiscală nr. 3 – str. Sulmona, nr. 22, Agenția fiscală nr.1& nr.4 – str. Badea Cârțan, nr. 3, Agenția fiscală nr. 5 – City Park Mall – bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C, Agenția fiscală nr. 2 – str. N. Grindeanu, nr. 66);
Blocul Național Sindical solicită Ministerului Finanțelor Publice să-și explice public decizia de a transfera în sarcina salariaților povara asistenței medicale pentru șomeri, pensionari, asistați sociali, personal monahal sau persoane private de libertate.
Într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES, BNS atrage atenția asupra faptului că, prin proiectul de Ordonanță de Urgență de modificarea a Codului Fiscal, lansat joi în consultare publică, Ministerul Finanțelor Publice propune ca, începând de la 1 ianuarie 2018, pensionarii, șomerii, persoanele asistate social, persoanele aflate în concediu medical, persoanele aflate în concediu de creștere a copilului, personalul monahal, străinii aflați în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării să beneficieze cu titlu gratuit de servicii medicale, toți fiind asigurați ai sistemului public de sănătate, fără obligația de plată a contribuției de sănătate.
În contextul în care, de la 1 ianuarie 2018, salariații vor fi singurii contribuitori ai sistemului de asigurări de sănătate, ei vor fi cei care vor trebui să suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, șomeri, asistați sociali, personal monahal, deținuți etc., afirmă BNS.
„Prin proiectul OUG de modificarea a Codului Fiscal, lansat ieri în consultare publică, Ministerul Finanțelor Publice propune modificarea categoriilor de contribuabili la sistemul de asigurări de sănătate. În prezent, conform art. 153, alin. (1), lit. h) — o), Codul Fiscal, o serie de instituții publice sunt contribuabili ai sistemului public de asigurări de sănătate pentru persoanele ce beneficiază de diverse prestații sau indemnizații asigurate de instituțiile în cauză, respectiv: pentru șomeri — plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANOFM, din fondul de șomaj; pentru pensionari, dar și pentru cei aflați în concediu medical, ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională — plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către CNPP, din bugetul asigurărilor sociale; pentru persoanele asistate social — plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANPIS, din bugetul de stat; pentru personalul monahal — plata contribuției de asigurări de sănătate este asigurată de Secretariatul de Stat pentru Culte, din bugetul de stat; pentru persoanele aflate în penitenciare — plata contribuțiilor de asigurări de sănătate este asigurată de Ministerul Justiției, din bugetul de stat. În 2017, pentru 9 luni, suma contribuțiilor plătite de instituțiile publice mai sus menționate, pentru aceste categorii de persoane, a fost de 574 milioane lei. Majorarea pensiilor ar fi ridicat considerabil această sumă”, se menționează într-un comunicat al BNS.
Astfel, de la 1 ianuarie 2018, MFP propune ca niciuna dintre instituțiile menționate să nu mai asigure contribuțiile de sănătate pentru persoanele pe care le asistă.
„Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 salariații vor fi singurii contributori ai sistemului de asigurări de sănătate, ei vor fi cei ce vor trebui să suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, șomeri, asistați sociali, personal monahal, deținuți etc. Nu numai că Guvernul a eliberat angajatorul de toată responsabilitatea finanțării colective a sistemului de securitate socială, acum statul s-a eliberat pe el însuși de obligațiile sociale, a considerat că e prea mult. Și, atunci, le-a transferat cuiva care are prea puțină forță pentru a reacționa față de astfel de decizii. Probabil, în perioada următoare vom primi de la Ministerul Sănătății Publice completarea acestui ‘cadou’, lista prestațiilor medicale ce nu vor mai fi acoperite de asigurarea medicală”, completează BNS.
Contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat, joi, de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
„Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat”, informează ministerul, într-un comunicat.
Potrivit acestuia, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.
Ministerul mai arată că acestea din urma vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.
Începând de luni, Casa Judeţeană de Pensii Olt pune în vânzare o nouă serie de bilete de tratament (seria a XVI-a), prezentarea pensionarilor în staţiuni fiind în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie 2017. Pentru această serie, pensionarilor din Olt le-au fost repartizate nu mai puţin de 197 de bilete în staţiunile balneo-climaterice din ţară. Cele mai multe locuri în staţiuni sunt disponibile la Olăneşti (46 de locuri), Căciulata (35 de locuri), Govora (30 de bilete), 22 de locuri la Herculane şi 16 în staţiunea Călimăneşti. Alte staţiuni solicitate de pensionarii olteni sunt: Covasna (11 locuri), Felix (10 bilete), Mangalia (7 bilete), Pucioasa (5 bilete), Amara sunt rezervate (4 bilete).
Cei care au optat pentru staţiunile Vatra Dornei, Techirghiol, Slănic Prahova, Buziaş, Bala au la dispoziţie câte două bilete pentru fiecare staţiune, respectiv un bilet pentru staţiunea Slănic Moldova.
Persoanele care se regăsesc pe listă pot ridica biletele de tratament de la sediul Casei Judeţene de Pensii Olt în zilele de luni şi miercuri, până în data de 23 octombrie 2017, inclusiv. Biletele de tratament din seria 16 – 2017 rămase disponibile se vor afişa în data de 24 octombrie 2017 şi se vor vinde în data de 25 octombrie 2017.
Pensionarii craioveni sunt invitați marți, 3 octombrie 2017, la un spectacol folcloric cu intrare gratuită, oferit în cinstea lor de Primăria Craiova, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” și Filarmonica Oltenia.
Manuela Motocu, Liviu Dica, Lavinia Bârsoghe, Marius Măgureanu și Cristi Bănățeanu, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, vor delecta pe cei mai în vârstă din Craiova marți, în sala Filarmonicii Oltenia, începând cu ora 17.30.
Intrarea la spectacolul realizat de Primăria Craiova, în parteneriat cu artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” și Filarmonica Oltenia este gratuită, pe baza invitațiilor ce pot fi ridicate de la agenția de bilete a Filarmonicii Oltenia, în limita locurilor disponibile.
Pensionarii din Băile Herculane se împrumută tot mai mult
Publicat de adinaiftime,
28 septembrie 2017, 17:25
Numeroşi pensionari din Băile Herculane apelează în această perioadă la împrumuturi financiare de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din oraşul de pe Valea Cernei, numărul membrilor organizaţiei crescând foarte mult în acest an!
„Valoarea împrumuturilor a crescut pentru că în această perioadă oamenii au nevoie să îşi cumpere lemne, foarte mulţi sunt bolnavi şi au şi alte probleme : e perioada nunţilor, îşi ajută copiii… A crescut şi numărul membrilor, ne apropiem de 900 de membri, a trebuit să mărim programul de lucru, avem un volum de activitate mult mai mare în comparaţie cu anii trecuţi! Comparativ cu prima parte a anului, împurumuturile au crescut în această perioadă cu 50 la sută, aproape s-au dublat! Să ştiţi că noi avem foarte puţini rău-platnici, dar ne putem ocupa şi de ei şi ne recuperăm banii!”, ne-a declarat Margareta Chiş – contabilul-şef al CARP Băile Herculane.
”La sfârşitul anului vor fi acordate împrumuturi nerambursabile membrilor organizaţiei care se confruntă cu mari probleme financiare. „Până acum am acordat ajutoare doar pentru probleme grave, cu boli incurabile, oameni care au avut probleme foarte mari şi sumele rămase în conturile de ajutoare se vor acorda de Crăciun!”, ne-a precizat Margareta Chiş.
Luni, 24 iulie 2017, este ultima zi în care pensionarii din județul Olt îşi mai pot procura bilete de tratament pentru seria a X-a, prezentarea în staţiuni fiind în perioada 26-28 iulie 2017.
În acest sens, conducerea Casei Judeţene de Pensii Olt aduce la cunoştinţa celor interesaţi să meargă în staţiunile balneoclimaterice că mai sunt disponibile nouă bilete rămase neridicate de către pensionarii cărora le-au fost atribuite de către programul informatic al Casei Naţionale de Pensii.
Biletele sunt disponibile în staţiunile: Pucioasa (4 bilete), Amara (2), Buziaş (1), Moneasa (1) şi Sinaia (1).
RAT Braşov a început reîncărcarea cardurilor de călătorie pentru pensionarii sau persoanele vârstnice care, potrivit legii, au un venit net lunar sub 1.000 de lei. Vor fi reîncărcate cardurile celor care deja le au iar persoanele care au dreptul la 15 bilete gratuite/lună și care încă nu au primit carduri, li se va elibera unul, spune reprezentantul RAT BV SA, Silviu Ștefan.
Totodată, RAT BV SA anunță faptul că elevii nu mai au abonamente gratuite pe perioada vacanței de vară.
Pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 900 de lei pe lună vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor (din sublista B, prevăzută de HG 720/2008) în proporţie de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, potrivit unei hotărâri adoptate vineri de Guvern.
Conform unui comunicat remis AGERPRES, Guvernul speră să crească numărul de persoane beneficiare ale acestui program.
‘Până în prezent, beneficiau de această compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei; veniturile realizate numai din pensii reprezintă drepturi de asigurări sociale care se cuvin în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale achitate către bugetul de asigurări sociale de stat, fiind calculate pe baza veniturilor realizate de persoana asigurată’, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, a fost simplificată şi procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declaraţia pe proprie răspundere a pensionarilor. În prezent, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezultă cuantumul pensiei, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri.
‘S-a constatat însă că, deşi pensionarii declară că nu obţin alte venituri, în evidenţele ANAF aceştia figurează că realizează şi alte venituri, în general venituri mici. Astfel, au fost identificate situaţii în care declaraţiile pe propria răspundere au fost date de către beneficiari fără a avea cunoştinţă despre existenţa unor sume considerate venituri (dobândă bancară, venituri din dividende ca urmare a faptului că sunt posesorii unor certificate de acţiuni, situaţie în care se impune recuperarea de la această categorie de asiguraţi a procentului de 40% reprezentând diferenţa dintre 50 – 90%)’, se spune în comunicat.
Fondurile necesare pentru această măsură vor fi asigurate, în proporţie de 50%, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi, respectiv, de 40% din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, prin transferuri din bugetul FNUASS.
‘Din evidenţele CNAS, în prezent, există un număr de 1,8 milioane de persoane cu venituri numai din pensii. În cadrul programului social privind compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, în 2016 au fost eliberate un număr de 2,379 milioane de reţete aferente unui număr de 430.812 pensionari cu o valoare în cuantum de 167,6 milioane lei. Din datele CNAS, se estimează că, începând cu 1 iulie 2017 numărul de beneficiari cu venituri din pensii de până la 900 lei/ lună va fi de aproximativ 2,8 milioane de persoane’, se precizează în comunicat.
Totodată, Guvernul a modificat şi completat anexa la HG 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
‘Se introduc două DCI-uri noi aferente Programului naţional de oncologie, ca urmare a deciziei de includere necondiţionată emise în urma procedurii de evaluare; se rectifică în SUBLISTA C denumirea unui DCI, în cadrul Subprogramului de tratament al bolnavilor cu tuberculoză, astfel încât acesta să fie preluat în Lista preţului de decontare, aşa cum a fost aprobat ca preţ de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, se introduce un nou DCI de care vor beneficia pacienţii cu transplant hepatic, în conformitate cu prevederile HG 155/2017 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate’, se mai arată în comunicat. (Agerpres/FOTO arhiva adevarul)
Pensionarii vor primi banii mai repede de Sfintele sărbători de Paşti.
Achitarea pensiilor prin Poşta Română se va face în perioada 12-15 aprilie la domiciliul beneficiarilor, iar până la 27 aprilie, la ghişeele poştale, în cazul pensionarilor avizaţi acasă.
De asemenea, beneficiarilor de prestaţii sociale, alocaţii de stat pentru copii şi indemnizaţii de creştere a copilului li se vor acordă ajutoarele financiare până în apropierea sărbătorilor pascale.
Drepturile băneşti care se distribuie prin intermediul băncilor sunt achitate la termenele stabilite în convenţiile pe care Casa Naţională de Pensii Publice le are încheiate cu băncile.
Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 6.000 persoane în ultimul trimestru al anului trecut față de precedentele trei luni, la 5,245 milioane persoane, iar pensia medie lunară a urcat cu 0,7%, la 958 lei, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10, cu 5 pensionari la 10 salariați în Municipiul București și 17 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman.
Potrivit INS, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă depășind 400 de lei (750 lei în județul Giurgiu față de 1.183 lei în Municipiul București).
Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,2% în totalul celor de asigurări sociale.
Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii anticipată și anticipată parțial au reprezentat 1,8%.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 50,1% (comparativ cu 53,3% în trimestrul precedent).
Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum a fost de 100,1%.
Numărul total al celor care au beneficiat de pensie socială minim garantată (actual — indemnizație socială), în trimestrul IV 2016, a fost de 570.100 persoane, din care 467.300 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 10% din totalul pensionarilor din această categorie, și 102.800 persoane din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 25,5% din totalul acestora.
Federația națională a Pensionarilor din România a anunțat că va picheta sediul Guvernului pe 17 septembrie.
Oamenii cer majorarea punctului de pensie cu 50% din creșterea salariului mediu pe economie, conform legii.
Potrivit Federatiei, se impune de urgenţă actualizarea punctului de pensie, deoarece nivelul de trai al pensionarilor a scăzut semnificativ.
Pensionarii solicită de asemenea clasei politice să adapteze sistemul de pensii la normele Uniunii Europene.
Administraţia locală şi-a propus, de această dată, să amenajeze locuri de petrecere a timpului liber pentru pensionari.
Consilierii locali ai Devei au adoptat, în marea majoritate, proiectul de hotărâre privind aprobarea studiilor de fezabilitate pentru două obiective de investiţii.
Ele vor fi realizate pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu şi pe Aleea Păcii. Valoarea estimată, conform devizului general, este de peste 213 mii de lei pentru prima lucrare, respective 228 de mii pentru cea de pe Aleea Păcii.
Din aceşti bani, Primăria Deva va cumpăra mobilier urban adecvat pentru activităţi interactive sau de socializare, ca mese de şah sau table, dar va fi amenajată şi zona.
Finanţarea lucrărilor se va face din fonduri de la bugetul general al municipalităţii.
Directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, spune că a înaintat către Departamentul pentru Energie, un material prin care arătă disponibilitatea firmei pentru a gestiona aceste sume de bani în continuare, pentru pensionarii minieri.
Anghel afirmă că solicită o relocare a schemei de ajutor de stat, în care pensionarii să poată beneficia şi în 2015 de aceste drepturi.
Pentru ca pensionarilor mineri să le fie decontat consumul de energie electrică şi termică, banii trebuie prinşi în bugetul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului pentru 2015.
Pensionarii din Târgu Jiu pot învăţa limba engleză de la elevi. Cursurile se desfăşoară în perioada vacanţei de vară, la Biblioteca Judeţeană şi la Muzeul de Istorie din oraş. 160 de elevi voluntari s-au oferit să-i ajute pe vârstnici să deprindă limba engleză, în cadrul unui program derulat de Europe Direct. Cursurile sunt gratuite.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.