Ascultă Radio România Regional Live

Pentagon

Vizita premierului și a ministrului apărării la Washington

Vizita premierului și a ministrului apărării la Washington

Publicat de prosavioleta, 11 decembrie 2023, 12:28

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a aflat în această săptămână în Statele Unite ale Americii, în cadrul delegației care l-a însoțit pe premierul Marcel Ciolacu. La Pentagon, ministrul Tîlvăr s-a întâlnit cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu care a discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul apărării și despre contribuția Statelor Unite la securitatea regiunii țării noastre. Cei doi au abordat și subiectul inițiativei comune dintre România, Turcia și Bulgaria pentru înlăturarea pericolului minelor marine din Marea Neagră. Ministrul român al apărării a vorbit și despre modernizarea Armatei României, un demers extrem de important în actualul context de securitate.

Angel Tîlvăr: Această vizită nu a avut în vedere doar înzestrarea Armatei Române, am pus un mare accent pe termene. Există o mare presiune și pe producători, dar există o mare cerință de echipamente militare la nivel global și ne interesează ca să primim la timp lucrurile pe care le-am contractat. Aceasta este a doua mea vizită la Washington, acum ca membru al delegației condusă de premier, dar la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, eu m-am mai aflat aici la o întâlnire bilaterală cu secretarul Austin. M-am bucurat să constat că lucrurile pe care le-am discutat atunci s-au întâmplat.

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu s-a întors recent dintr-o vizită la Pentagon

Șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu s-a întors recent dintr-o vizită la Pentagon

Publicat de Gabriel Stan, 27 iulie 2021, 11:58

Cristian Dumitrașcu (realizator): Domnule general, bună dimineața și bine ați venit la „Jurnal militar”!

Daniel Petrescu: Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație!

Cristian Dumitrașcu (realizator): Aţi avut o întâlnire importantă în Statele Unite ale Americii. V-aţi întors chiar în ziua în care noi aveam emisiune.

Am reportat acest interviu în săptămâna aceasta, în care, iată, am avut și ceremonialul de încheiere a misiunii din Afganistan. O să vă întreb mai întâi despre lucruri pe care le-ați discutat în Statele Unite.

Daniel Petrescu: Întâlnirile pe care le-am avut se înscriu în ansamblul de întâlniri pe care le avem în cadrul Parteneriatului Strategii cu Statele Unite ale Americii, un parteneriat care funcționează foarte bine.

Vă amintiți că anul trecut, împreună cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă, ne-am deplasat la Washington, unde ministrul apărării, împreună cu secretarul de stat al apărării, a semnat o foaie de parcurs privind cooperarea împreună cu Statele Unite.

Vizita pe care am desfășurat-o în acest moment a permis o discuție mai aprofundată pe fiecare linie de efort din această foaie de parcurs, a permis să explicăm mai bine situația din regiunea noastră, preocupările naționale, atât privind securitatea, cât și consolidarea capabilităților militare și a fost un excelent schimb de idei. Am constatat că avem aceleași opinii cu Parteneriatul nostru Strategic, privind modalitățile de răspuns, modalitățile de acțiune, felul în care ne consolidăm capacitatea noastră de acțiune comună.

A cuprins toată săptămâna trecută. A fost prilejuită în primul rând de activitățile pe care mi le-am planificat la Pentagon, iar momentul cel mai important a fost constituit de întâlnirea cu omologul meu, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Forţele Armata Statelor Unite, generalul Mark Milley, și de participarea la Norfolk, la declararea capacității operaționale finale a Comandamentului Întrunit Norfolk, este cel de-al treilea comandament de nivel operativ al NATO și comandament situat în Statele Unite ale Americii.

Mai întâi, am participat la Norfolk. A fost o ocazie foarte bună să văd cum s-a desfășurat procesul de realizare a capacității operaționale a acestui comandament, care este rolul comandamentului, importanța lui în ansamblul revizuirii structurii de comandă a NATO.

Am fost impresionat în primul rând de constituirea și operaționalizarea într-un termen foarte scurt a acestui comandament, adică o chestiune foarte serioasă la nivelul Alianței Nord-Atlantice privind revizuirea structurii de comandă a Alianţei. Am participat şi la ACT.

A fost o întâlnire plăcută, după mai mulți ani în care am activat la ACT în postura de reprezentant naţional.

A fost o ocazie să văd progresul realizat de ACT în această perioadă și să discut cu locțiitorul comandantului suprem aliat pentru transformare principalele proiecte de pe agenda acestui comandament.

La Pentagon m-am întâlnit cu generalul Milley, cu șefii categoriilor de forțe. Am avut niște discuții foarte bune, nu numai la Pentagon, dar și în Washington DC, cu trei think tank americane –  Center for European Policy Analysis, Atlantic Council şi The Heritage Foundation. Vizita s-a desfășurat într-un moment în care am primit primul sistem HIMARS, am constituit prima escadrilă de avioane F-16, am primit primul sistem Patriot, am primit autovehicule pentru echiparea primului batalion cu Pirania V și suntem în proces de operaționalizare a acestor capabilități.

Avem nevoie de sprijinul aliatului nostru strategic în operaționalizarea lor și în integrarea lor în niște planuri coerente de acțiune.

Discuțiile au fost foarte bune, eforturile pe care le facem la nivel național pentru dotarea forțelor armate cu capabilități moderne sunt foarte apreciate, nu numai de partenerul american, ci de către toți aliații și prin ceea ce am prezentat acolo practic am consolidat imaginea noastră de furnizor de securitate, de partener strategic, care este foarte interesat, care ia foarte în serios problemele privind securitatea regională.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Spuneaţi despre implementarea acestor capabilități moderne, trecând la al doilea subiect pe care l-am stabilit împreună. Asta s-a întâmplat și în Afganistan, aţi fost comandat de batalion și acolo s-a întâmplat asta, ați avut de implementat capabilități moderne, unele venite de la aliatul strategic, altele pe parcurs aduse de Armata Română.

Daniel Petrescu: Avem foarte multe lecții învățate după 19 ani de misiune în teatrul de operații Afganistan, poate cel mai dificil teatru de operații în care am participat cu trupe în acest moment, şi avem implementate o parte din aceste lecții învățate în capabilitățile pe care le-am constituit în timp.

Este vorba de cooperarea în domeniul civil militar, de capabilitățile PSYOPS, de forțele pentru operații speciale pe care le-am consolidat în toată această perioadă, de acțiunile și instruirea pentru contracararea dispozitivelor explozive improvizate, și așa mai departe.

Dar pentru că ați adus în discuție subiectul Afganistan, a fost o onoare deosebită pentru Armata României să poată raporta misiune îndeplinită după 19 ani de implicare în acest teatru de operații.

A fost un subiect pe care l-am discutat și la Washington. Activitatea noastră în Afganistan, cooperarea pe care am avut-o, faptul că am respectat principiul împreună în teatrul de operații, împreună încheiem misiunea, sunt lucruri foarte apreciate de către partenerul nostru strategic și de către toţi aliații.

Am învățat foarte multe, dar cred că cel mai important este ce a rămas în mintea şi în sufletul fiecărui militar participant acolo, oameni, veteranii ai acestui teatru de operații care cred că se pot mândri cu faptul că au îndeplinit misiunea cu succes.

Cristian Dumitrașcu (realizator): La rândul dumneavoastră sunteți veteran de teatru de operații și aș vrea să vă întreb personal dacă aveți convingerea că fără această experiență în teatru de operații cariera dumneavoastră ar fi fost la fel?

Nicolae Timofti: Nu este vorba numai despre teatrul de operații din Afganistan. Fără experiența teatrelor de operații Armata României nu ar fi fost la nivelul de modernitate actual și probabil că fără participarea Armatei în aceste teatre de operații, aderarea noastră la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, la Uniunea Europeană, nu spun că nu s-ar fi întâmplat, dar probabil s-ar fi întâmplat într-o altă etapă, într-o altă perioadă.

Adică, am convingerea că am contribuit la profilul nostru strategic și am contribuit la realizările României în toată această perioadă.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Vă mulţumesc foarte mult! A fost invitat la „Subiectul săptămânii” generalul Daniel Petrescu. Domnule general, vă mulțumesc!

Daniel Petrescu: Mulțumesc și eu! Toate cele bune!

 

Ștefan Ciochinaru: “Nato e ca vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai bun”
Subiectul saptamanii - AM luni, 15 iulie 2024, 10:25

Ștefan Ciochinaru: “Nato e ca vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai bun”

Constantin Herțanu (reporter): Domnule profesor, desigur, summitul NATO de la Washington este subiectul cel mai important al acestei săptămâni....

Ștefan Ciochinaru: “Nato e ca vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai bun”
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Subiectul saptamanii - AM luni, 20 mai 2024, 18:26

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic

Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Subiectul saptamanii - AM miercuri, 27 martie 2024, 15:02

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”

Cristian Dumitrașcu: Suntem într-o serie de interviuri care vorbesc de ceva vreme încoace despre cei 20 de ani pe care România îi împlinește...

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 19 februarie 2024, 16:27

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”

Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Subiectul saptamanii - AM marți, 7 noiembrie 2023, 12:36

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”

Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 30 octombrie 2023, 13:07

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări

Operaționalizarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est găzduit de țara noastră este, fără doar și poate, unul dintre cele mai...

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări
Subiectul saptamanii - AM luni, 23 octombrie 2023, 18:49

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”

Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Subiectul saptamanii - AM luni, 16 octombrie 2023, 11:50

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”

Unitatea militară de la MIHAIL KOGĂLNICEANU ar putea deveni bază PERMANENTĂ pentru trupele americane

Unitatea militară de la MIHAIL KOGĂLNICEANU ar putea deveni bază PERMANENTĂ pentru trupele americane

Publicat de adinaiftime, 15 octombrie 2017, 19:00

În contextul evoluţiei complicate a securităţii din regiunea Mării Negre, ca urmare a agresivităţii Federaţiei Ruse, relevanţa strategică a României capătă valenţe din ce în ce mai mari în cadrul NATO.

Trupele aliate vor fi mult mai prezente, cu militari şi tehnică, pentru consolidarea Flancului Estic, ameninţat de comportamentul impredictibil din punct de vedere militar al Moscovei. „Având în vedere informaţiile pe care le am privind extinderea prezenţei militare americane în România, la Baza «Mihail Kogălniceanu», dar şi în alte zone, am adresat Comandamentului Statelor Unite în Europa (USEUCOM) o întrebare în legătură cu dezvoltările militare din România şi întreg Flancul Estic“, scrie analistul militar Radu Tudor, pe blogul personal.

În răspunsul adresat de USEUCOM jurnalistului român, se arată că facilitatea de la Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa are mari şanse să devină bază militară permanentă pentru militarii americani şi nu doar punct de tranzit, cum este în prezent. Tot din informaţiile obţinute de Radu Tudor reiese că Pentagonul are în plan investiţii de 40-50 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei de la Mihail Kogălniceanu.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc