‘Veniţi de luaţi lubeniţă!’ îndeamnă cei din localitatea timișeană Gottlob, recunoscută pentru cel mai bun pepene verde din regiune. Consiliul local şi Primăria Gottlob organizează în acest weekend Festivalul Lubeniţei.
Festivalul Lubeniței începe sâmbătă, 15 august 2015, la ora 18:00 din faţa Şcolii din Gottlob, cu majoretele din localitate, majoretele din Nădlac – Arad, Formaţia de dansuri Gottlob, Ansamblul de dansuri de la Sviniţa şi Fanfara de la Recaş.
Între orele 18:30 şi 20:30, pe scena amenajată lângă baza sportivă va avea loc un spectacol artistic oferit de majorete şi formaţiile de dansatori. De la ora 20:30 pe scenă va urca îndrăgitul cântăreţ Petrică Miulescu Irimică, iar de la ora 22:30 doamna cântului popular bihorean, Florica Zaha. În pauze, umoristul Ioan Selesi va întreține atmosfera.
În cea de-a doua zi, duminică, 16 august, pe scena Festivalului Lubeniţei va urca, de la ora 19:00 DJ Şteff, de la ora 22:00 Daniela Gyorfi, iar de la ora 24:00, din nou DJ Şteff.
Festivalul Lubeniţei are o nouă formă de prezentare, calitatea superioară fiind adusă acum de un proiect câştigat de Primăria Gottlob.
‘Prin proiectul pe Măsura 322 ‘Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale’, avem cuprinse reabilitarea drumului Gottlob-Tomnatic, construirea unei creşe cu două grupe şi o componentă culturală, realizarea unui târg tradiţional. La noi, târgul este Festivalul Lubeniţei. Astfel, au fost achiziţionate 50 de standuri de prezentare, 20 de corturi, instalaţie audio pentru scenă, staţie, microfoane şi boxe. Partea culturală a proiectului are o valoare totală de 47.157 euro + TVA’, spune viceprimarul din Gottlob, Cristian Cerba.
Sucurile din comerţ au cantităţi mari de zahăr, îndulcitori artificiali, coloranţi şi aditivi. De aceea nu este recomandat să le consumi zilnic, ci doar ocazional sau de preferat chiar deloc. Dacă ai poftă de o băutură răcoritoare pe care să o consumi vara şi nu ştii ce să alegi iată patru opţiuni rapide şi sănătoase:
1. Ceaiul verde cu iasomie şi cuburi de gheaţă
Acesta rămâne în topul celor mai bune băuturi. Ceaiul verde este recunoscut pentru faptul că îmbunătăţeşte digestia, stimulează arderea grăsimilor, are efect anticancerigen şi revigorant. Dacă iarna îl preferi cald, acum poţi să prepari un litru de ceai dimineaţa, iar după ce s-a răcit să-i pui zeamă de lămâie şi să-l ţii la frigider.
2. Limonada cu mentă
Lămâia aduce un aport însemnat de vitamina C şi are efect alcalin asupra corpului. În combinaţie cu menta care ajută la digestie poţi să obţii o băutură răcoritoare şi cu efect benefic pentru organism. Amestecă în blender apă cu lămâie, puţină miere de albine şi frunze proaspete de mentă.
3. Suc de pepene roşu şi lime
Amestecă în blender pepene roşu şi zeamă de lime pentru a obţine o băutură delicioasă. Toarnă în pahar şi pune câteva cuburi de gheaţă şi frunze proaspete de mentă.
4. Infuzie de castraveţi
Taie rondele de castraveţi şi pune-i în apă la infuzat alături de frunze proaspete de busuioc sau mentă şi zeamă de lămâie. Peste noapte vei obţine o băutură hidratantă şi plină de minerale pentru a-ţi hidrata corpul dimineaţa de la prima oră.
Pentru zilele călduroase ale verii specialiştii ne recomandă consumul de pepene. Fie că sunt roşii sau galbeni aceste fructe sunt delicioase şi fac vara mai suportabilă datorită efectului răcoritor.
Pepenii roşii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat căldura în timpul verii. Aceste fructe bogate în nutrienţi sunt o alegere foarte bună pentru mese şi gustări, mai ales atunci când sunt combinate cu alte fructe şi legume. Sucul lor este răcoritor chiar dacă afară mercurul termometrului atinge temperaturi foarte ridicate.
Specialişti spun că pepenele roşu este practic o multivitamină, conţinând cantităţi excelente de vitamina A, vitamina B6, vitamina C şi o serie de nutrienţi vitali pentru sănătate.
Pepenele roşu are un conţinut mai ridicat de licopen faţă de alte fructe şi legume, nu este bogat doar în vitamine, el mai conţine şi fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu. Potasiul ajută la păstrarea echilibrului balanţei fluidelor şi mineralelor în organism şi la menţinerea tensiunii arteriale normale. Nu conţine colesterol iar conţinutul în sodiu este foarte scăzut. Beta-carotenul descoperit în pepenele roşu stimulează vederea şi creşterea osoasă. Seminţele sale sunt, de asemenea, bogate în proteine, magneziu, potasiu, fosfor, fier şi zinc.
Specialiştii spun că pepenele roşu poate fi un adevărat medicament împotriva diferitelor boli. Dacă suferim de probleme renale şi biliare, boli cardiovasculare, reumatism, constipaţie, acnee, boli de piele, consumul de pepeni roşii poate atenua sau chiar vindeca aceste afecţiuni.
Din cauza conţinutului lor ridicat de apă pepenii roşii au un efect diuretic excelent. Aceştia îndepărtează toxinele acumulate în organism. Aminoacizii şi enzimele întăresc efectul detoxifiant.
Pepenele roşu are un conţinut ridicat de apă şi sucul său este considerat ca o băutură energizantă în timpul verilor călduroase. El previne instalarea unei stări de deshidratare având un conţinut de apă de aproximativ 95 de procente.
Pepenele rosu este unul dintre cele mai iubite fructe din timpul verii. Acest fruct este o sursa excelenta de vitamina C, o buna sursa de vitamina A, vitamina B6, tiamina (vitamina B1), vitamina B12, vitamina E, D, niacina, acid pantotenic si numeroase minerale precum fier, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fosfor, zinc si seleniu. Mai mult, 100 grame de pepene rosu contin 30 calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahar si 1 gram de proteine.
In afara de aceste beneficii nutritionale incontestabile, cercetarile realizate de-a lungul timpului au scos la iveala si numeroase efecte benefice ale consumului de pepene rosu asupra sanatatii, respectiv:
Continut bogat in antioxidanti
Deliciosul si zemosul pepene rosu contine unii dintre cei mai puternici antioxidanti din natura. Este o sursa excelenta de vitamina C si o buna sursa de vitamina A, antioxidanti carotenoizi si licopen.
Ajuta la sanatatea ochilor si intareste sistemul imunitar
Pepenele rosu este o sursa excelenta de vitamina A, antioxidantul care ajuta la sanatatea ochilor, dar si de vitamina C care intareste imunitatea. Un studiu publicat in “Arhivele de Oftalmologie” indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duc la scaderea riscului (cu 36%) de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.
Protejeaza vasele de sange
Continutul extrem de scazut de grasimi si colesterol si nivelul crescut de antioxidanti din pepenele rosu face din acest fruct un aliat de nadejde in lupta cu radicalii liberi, protejand astfel vasele de sange si impiedicand ingrosarea peretilor arteriali.
Trateaza infectiile si inflamatiile articulatiilor
Pepenele joaca un rol la fel de important si în tratamentul diferitor infectii ale organsimului, între care se numara si inflamatiile articulatiilor. Astfel, consumul de pepene ajuta la ameliorarea durerilor provocate de osteoartita si permite o mai mare flexibilitate a membrelor.
Pepenele rosu este fructul cel mai bogat in electroliti, sarurile de sodiu si potasiu pe care le pierdem prin transpiratie. Continutul crescut de potasiu din pepenele rosu este extrem de important in prevenirea formarii pietrelor la rinichi si dizolvarea acestora prin reducerea concentratiei de acid uric din sange, iar apa, in concentratie de peste 92% are proprietati diuretice, facand din acest fruct un real ajutor in procesul de detoxifiere si slabire.
Ofera mai multa energie
Pepenele rosu este foarte bogat in vitaminele B care intaresc functia creierului si ajuta la convertirea proteinelor in energie celulara.
Pepenele rosu este foarte bogat in citrulina, un aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute în corp.
Nutritionistii recomanda ca pepenele rosu sa fie consumat cu tot cu samburi si pe stomacul gol, sau intre mese. Samburii contin zinc, fier, omega 6, proteine si fibre care se absorb usor. Pe langa efectul antioxidant, samburii consumati ca atare sunt diuretici si protejeaza impotriva pietrelor la rinichi.
Nutritionistul Selma Ucar subliniaza ca samburii de pepene rosu protejeaza si sistemul cardiovascular, intrucat contin o substanta chimica, numita cucurbocitrina, care dilata capilarele si regleaza tensiunea arteriala. De asemenea, samburii au cea mai mare concentratie de licopen comparativ cu oricare alta leguma sau alt fruct proaspat, prevenind astfel infarctul miocardic. Samburii de pepene mai contin seleniu, grasimi esentiale si vitamina E, care lupta impotriva radicalilor liberi.
Mai multe informatii pe siteul http://marawvegan.ro
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.