Persoanele cu dizabilităţi pot beneficia pentru al cincilea an consecutiv de o zonă de plajă accesibilizată nevoilor lor, în staţiunea Mamaia, alte două noi astfel de plaje fiind amenajate în acest sezon estival la Năvodari şi Mangalia, de către o organizaţie nonguvernamentală.
Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, că începând cu 2017 organizaţia nonguvernamentală pune la dispoziţia turiştilor cu nevoi speciale de pe litoral, plaja accesibilizată din Mamaia, pentru a oferi egalitate de şanse şi un turism civilizat, deschis tuturor.
Astfel, pe toată perioada sezonului, voluntarii Asociaţiei Împreună pentru Viitor Constanţa sunt prezenţi zilnic pe plajă, între orele 9:00 – 18:00. pentru a putea oferi ajutor şi informaţii beneficiarilor care au ales să îşi petreacă vacanţa în staţiunea Mamaia.
Marius Manole, Daniela Nane, Feli, Chris Simion–Mercurian, Anca Sigartău, Ioana Maria Moldovan, Giulia, Mihaela Tatu, Victoria Dicu, Marcela Motoc, Radu Nechit și Zăpă de la ItsyBitsy, dar și peste 60 de artiști, muzicieni, psihologi, sportivi și nu numai vor face cea mai mare petrecere on-line în 14 Mai 2020 pe pagina de Facebook a platformei Fă Bine!
Peste 60 de artiști, sportivi și profesioniști din diverse domenii au confirmat prezența la Festivalul Familiei – România se vindecă împreună, organizat de comunitatea Fă Bine!. Acesta va avea loc în dată de 14 mai, în intervalul orar 09.30 – 22.00 și va fi difuzat online live pe pagina de Facebook a platformeiFă Bine!.
ComunitateaFă Bine! susține și încurajează persoanele cu dizabilități. De aceea suntem bucuroși de prezența în festival a Laviniei Chițu care va interpreta mimic – gestual momente artistice. Lavinia este artist-interpret, plămădită în lumea tăcerii din doi părinți surzi.
Evenimentul își propune să ofere tuturor momente de bucurie, încredere, cunoaștere și să ajute la susținerea persoanelor vulnerabile. Mai mult de 6600 de persoane cu dizabilități, cu boli severe sau aflate în sărăcie au fost susținute de Fondul de Solidaritate al platformei Fă Bine! în ultimele 2 luni. Încă 10.000 au nevoie de ajutor. Oricine poate contribui la acesta printr-o donație făcută: în campania de strângere de fonduri de pe pagină de Facebook a platformei, pe site-ul platformei (fabine.eu) sau direct în contul RO71BTRLRONCRT0479462201 al Asociației Trăiește cu Bucurie (deținătoarea platformei Fă Bine!).
Toți cei care vor contribui cu donații în perioada 07 – 14 mai vor participa la tombola organizată cu această ocazie oferind peste 50 de premii pentru copii și părinți.
Fă Bine! este platforma de sprijin și colaborare care aduce împreună 90 de ONG-uri (din domeniul medical, social, educațional, s.a), voluntari, companii și donatori individuali. Construim un ecosistem social care ia în considerare nevoile tuturor și în care se pun laolaltă resurse pentru obținerea de rezultate valoroase pentru toți participanții – și pentru societate în sens larg.
Fondul de Solidaritate constituit de platforma Fă Bine! acoperă nevoi precum achiziția de medicamente, dezvoltarea de către ONG-uri de programe de telemedicină și de susținere a beneficiarilor la distanță, consiliere psihologică, procurarea de alimente, produse de igienă și sanitare, sau alte cheltuieli care ajută organizațiile să supraviețuiască acestei perioade și care sunt esențiale pentru beneficiarii lor, pentru că aceștia să-și poată continua terapiile și după încheierea restricțiilor generate de virusul COVID-19.
Parteneri media: Agerpres, Itsy Bitsy, Radio România Cultural, A7TV, București FM, România Pozitivă, Gala Societății Civile, A7TV, Itsy Bitsy FM, UNCER, ProFM, Magic FM, Creatori de destine, Milk & Cookies\ Digital Branding studio, News Național, Jurnal Social, Asociația culturală Tonic Production
Dintre cei încadrați în grad de handicap 3, adică persoane cu dizabilități care pot munci, doar 13% au un loc de munca stabil. Sunt aproximativ 800 000. De cele mai multe ori trec prin viață neobservați pentru că societatea nu este pregătită să-i vadă. Cei mai mulți dintre noi nu i-am întâlnit nici pe stradă, nici în băncile școlii și nici la serviciu. Sunt persoanele cu dizabilități pentru care viața nu este decât o luptă pierdută din start.
Radu Ştefan a crescut într-o familie în care se discuta mereu despre lipsa de șansă pe care o au tinerii cu dizabilități, mama lui fiind profesor la o școală pentru tinerii cu nevoi speciale din Craiova, și a înțeles repede că a fi inapt pentru o anume activitate nu înseamnă că nu vrei să muncești .
La finalul liceului a plecat la facultate, la București, a absolvit Institut Politehnic, și a devenit un român de nota 10. A construit din fonduri proprii și în timpul lui liber platforma on line Pot Lucra.
Acest proiect a reprezentat încercarea lui Radu Ștefan de a-i ajuta pe oamenii aceștia să iși găsească mai ușor un loc de muncă și să se integreze în societatea din Romania. Iar începutul a fost la fel de greu ca toate începuturile.
Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre acest proiect de suflet şi ce trebuie să facă o persoană pentru a-și găsi un loc de muncă prin intermediul platformei on line Pot Lucra,ascultaţi emisiunea România de nota 10, realizată de Andrada Cojocaru.
În Târgu Jiu vor exista taxiuri pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi. Consiliul Local a aprobat atribuirea a cinci autorizații de transport persoane în regim de taxi destinate transportului persoanelor cu dizabilități, în municipiu. Autorizaţiile sunt destinate maşinilor adaptate acestui gen de transport, la acest moment neexistând taxiuri adaptate transportului persoanelor imobilizate în scaunul rulant.
Aproximativ 200 de persoane cu dizabilităţi – care au domiciliul sau reşedinţa pe raza municipiului Braşov – au participat azi la cea de-a şaptea ediţie a evenimentului „O viaţă fără bariere”.
Scopul evenimentului a fost acela de a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi la activităţile organizate la nivelul comunităţii locale, precum şi creşterea încrederii în forţelor proprii, cultivarea spritului de echipă şi promovarea mişcării prin sportul de masă.
Cei prezenţi au participat la un cros cu predare de ştafetă, la activităţi interactive precum Karaoke sau Spintig, şi, la ateliere de îndemânare şi stimulare a creativităţii.
Evenimentul a avut loc la Centrul Sportiv Kinesis din Braşov.
Peste 200 de persoane cu dizabilități și susținătorii acestora au protestat marți în fața Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS) față de adoptarea OUG 60/2017 care, în opinia lor, ar urma să lase fără loc de muncă peste 2.000 de persoane care muncesc în Unități Protejate Autorizate.
„Această ordonanță va trimite peste 2.000 de persoane acasă, nu vor mai putea să lucreze, iar firmele care au peste 50 de angajați nu pot să-și mai reducă fondul de handicap — 4%, cu aceste unități protejate, acest lucru însemnând că toate unitățile protejate nu vor mai putea factura acestor firme prin articolul în care s-a dat Ordonanța de Urgență 60. Rezolvarea cea mai bună ar fi să lase Legea 448 în condițiile în care ea se află la momentul de față, pentru că sunt unități protejate care cu această lege chiar muncesc oamenii și chiar fac bani. Sunt persoane pe care nimeni nu le angajează în structuri sociale”, a declarat marți Ionel Ghiță, director al Piontani Services, prezent la protest.
O delegație formată din mai mulți reprezentanți ai Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale a intrat, marți după-amiază, în sediul MMJS, pentru a discuta cu membri ai ministerului.
Protestatarii au afișat pancarte pe care se putea citi „Loc de muncă protejat, nu pomană de la stat”, „Voi cu ordonanța, ne-ați ucis speranța”, „Vrem să fim ascultați, demnitatea nu ne-o luați” și au scandat lozinci precum „Vrem să muncim, nu să cerșim”, „Olguța, trezește-te, vino și ascultă-ne” sau „Ordonanța înapoi, dacă vă pasă de noi”.
Ordonanța de urgență nr. 60/2017 pentru modificarea și completarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap urmărește dinamizarea procesului de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilități și o creștere a responsabilității angajatorilor publici și privați, au precizat pe 9 august reprezentanții Ministerului Muncii, subliniind că Unitățile Protejate Autorizate nu se desființează.
Timp de trei zile, Iaşul va fi gazda Vacanţei de Vară pentru persoane cu dizabilităţi.
Fundaţia Casa Speranţei, în parteneriat cu primăria municipiului Iaşi, organizează un eveniment prin care se doreşte promovarea aptitudinilor persoanelor cu dizabilităţi, dar şi sprijinirea acestora.
În perioada 8-10 august vor avea loc dezbateri, competiţii în aer liber şi voie bună.
Vorbim despre 30 de delegaţii cu 140 de sportivi cu dizabilităţi din Deva, Bacău, Botoşani, Cluj Napoca, Bucureşti, Craiova, Reşiţa, Piatra Neamţ, Mureş.
În prima zi, 8 august, de la ora 9, la „Casa Mihai Ursachi” din Parcul Copou va avea loc o dezbatere intitulată „Speranţă, Încredere, Cunoaştere”.
În cadrul seminarului vor participa reprezentanţi ai Minsterului Muncii şi ai Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi, autorităţi locale şi parlamentari.
În cea de-a doua zi, 9 august, ora 9:30, persoanele cu dizabilităţi se vor întrece pe terenul de sport Ciric.
Vor alerga, vor vor juca baschet, fotbal şi vor fi şi demonstraţii de giudo.
Printre cei prezenţi sunt şi campioni europeni la înot, baschet sau dans.
Sunt oameni care muncesc enorm pentru a-şi depăşi condiţiile.
Probele vor avea loc pe terenul de sport Ciric, iar apoi competiţia se va muta la piscina Ciric unde toată lumea va face mişcare în apă.
7 state europene au demarat anul trecut un proiect pilot prin care se facilitează persoanelor cu dizabilități accesul la diferite evenimente culturale, sportive sau de petrece a timpului liber de pe teritoriul acestor state.
Este vorba de Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta și România. Beneficiază de această facilitate toate persoanele cu dizabilități din cele 7 state, indiferent de gradul de handicap.
Solicitanții trebuie să depună personal, sau prin reprezentant, o cerere însoțită de poză la Direcția Generală de Asistență Socială pentru a obține un card de acces, spune directorul adjunct al DGASPC Mureș, Deak Elida:
”Până în momentul de față, deci din 2016 și până luna aceasta, am primit 59 de solicitări din partea persoanelor în vederea eliberării cardului european. Este vorba de o facilitate, o gratuitate la anumite evenimente culturale care se desfășoară în țările Uniunii Europene. Deocamdată este o listă de țări incluse în acest proiect și care participă alături de România.”
Solicitări pentru cardul european de dizabilitate s-au depus încă de anul trecut la Tîrgu-Mureș, dar nu a sosit încă niciunul.
Revine directorul adjunct al DGASPC Mureș, Deak Elida:
”Nu DGASPC-ul eliberează acest card. Noi doar primit documentația de la persoana doritoare, centralizăm toate aceste solicitări și le trimitem Ministerului Muncii care tipărește acele carduri iar noi urmează să le înmânăm, practic, persoanelor respective. Încă nu au venit carduri până acum. Au fost unele solicitări și din 2016 dar cele mai multe sunt de anul acesta. Deci, total, 59 de solicitări am avut.”
Cererile pentru cardul european de dizabilitate pot fi depuse și online, pe site-ul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități fiind atașat formularul de înscriere.
La nivel național sunt înregistrate 50.000 de persoane cu dizabilități dintre care 16.400 sunt din județul Mureș. 8% dintre aceștia sunt copii.
Persoanele cu dizabilităţi din România vor putea solicita un card european de dizabilitate. În cadrul unui proiect pilot în care este inclusă şi ţara noastră, documentul le va asigura accesul gratuit sau parţial subvenţionat la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber, organizate în şapte ţări europene.
Acest document se eliberează la cerere şi pot beneficia de el toate persoanele cu dizabilităţi, indiferent de gradul şi tipul de handicap înscris în certificatul emis de comisiile de evaluare din judeţe sau din Bucureşti.
Solicitanţii trebuie să depună personal sau prin reprezentanţ cerere şi o poză recentă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul fiecărui judeţ sau sector din capitală.
De asemenea, cererile pot fi depuse şi online, iar pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi găsiţi şi formularul de înscriere.
Cardul este emis în baza unui proiect pilot demarat de autoritate.
Acesta se adresează unui grup ţintă de 50.000 de persoane cu dizabilităţi. RRA
Copiii cu handicapuri grave sau care suferă de boli incurabile nu vor mai fi nevoiţi să se prezinte anual la comisiile de evaluare pentru a primi ajutoarele de la stat.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat că până la împlinirea vârstei de 18 ani, în cazul acestor copii, va fi valabil certificatul obţinut după primul control medical.
Lia Olguţa Vasilescu: Este vorba despre copiii care au cancer, leucemie, SIDA, care au handicap locomotor pe viaţă, şi care până acum erau târâţi la cozi interminabile în fiecare an, ca să se constate acelaşi lucru, că boala lor este incurabilă. (Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu)
Şi persoanele cu dizabilităţi vor primi din oficiu ajutor social, fără a mai depune anual cereri la ghişee – a mai anunţat ministrul muncii. Olguţa Vasilescu a precizat de asemenea că peste 5.000 de pacienţi cu handicap psihic sau mintal grav vor fi scutiţi de la plata contribuţiei datorată centrelor rezidenţiale în care sunt internaţi.
Persoanele cu dizabilități pot depune cereri pentru eliberarea Cardului European pentru dizabilitate pentru a putea avea acces gratuit sau subvenționat parțial la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber, organizate și în alte state membre ale Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, remis joi, AGERPRES.
„Persoanele cu dizabilități din România care doresc să beneficieze de acces gratuit sau subvenționat parțial la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber, organizate și în alte state membre ale Uniunii Europene, pot solicita direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului de care aparțin eliberarea unui card european pentru dizabilitate”, precizează comunicatul citat.
Conform documentului, cardul este emis în cadrul proiectului pilot „Asigurarea mobilității pentru persoanele cu dizabilități în România și Europa”, fiecare țară stabilind care sunt facilitățile pe care le acordă posesorilor de card.
„Cardul este emis în cadrul proiectului pilot ‘Asigurarea mobilității pentru persoanele cu dizabilități în România și Europa’, finanțat de Comisia Europeană, și facilitează accesul la evenimente care se organizează în alte șapte state membre, incluse în proiect: Cipru, Malta, Estonia, Finlanda, Italia, Belgia și Slovenia. Fiecare țară stabilește care sunt facilitățile pe care le acordă posesorilor de card european pentru dizabilitate”, se mai spune în comunicat.
Cardul european se eliberează la cerere și pot beneficia de el toate persoanele cu dizabilități (copii și adulți), indiferent de gradul și tipul de handicap înscris în certificatul de handicap emis de comisiile de evaluare din județe sau din București. Solicitanții trebuie să depună, personal sau prin reprezentant, cerere și o poză recentă la direcția generală de asistență socială și protecția copilului de la nivelul fiecărui județ sau sector din București, în evidența căreia sunt înregistrați, până la data de 30 noiembrie 2017.
Consiliul Local Brașov a decis acest lucru printr-o modificare adusă regulamentului de taximetrie.
Firmele de taxi care operează pe raza municipiului Brașov vor fi oblicate începând din această lună să ofere servicii de transport pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, care se deplasează în scaun rulant. În acest sens, „Regulamentul de taximetrie din municipiu Brașov va fi modificat printr-o decizie a Consiliului Local, pentru a respecta noile prevederi legale, aceasta fiind una dintre cele mai importante noutăţi ale documentului“, a explicat viceprimarul Brașovului, Costel Mihai.
Conform prevederilor legale, firmele de taximetrie trebuie să aibă încheiată o convenţie cu un operator care are şi maşini adaptate pentru scaune cu rotile. Din cele 8 firme de taximetrie din Brașov, doar Tod și Martax oferă transport persoanelor cu dizabilități locomotorii care se deplasează în cărucior.
Vorbim despre “Europa inclusivă” – un proiect adresat grupurilor vulnerabile și care nu își găsesc un loc de muncă pe piața muncii.
1000 de oameni dintre care 400 de etnie romă, 250 de persoane cu dizabilități, 50 de tineri peste 18 ani ce părăsesc sistemul de protecție al statului, precum și 300 de deținuți fac parte din grupul țintă al acestui proiect.
Toate aceste persoane beneficiază de cursuri pentru a-și găsi un loc de muncă cât mai repede posibil.
Lucica Munteanu – managerul proiectului în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale spune ca aceste cursuri nu pot fi făcute la întâmplare.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și are o valoare totală de aproximativ 9.300.000 de lei, din care aproximativ 800.000 reprezintă contribuția Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
Partenerii ministerului în acest proiect sunt: Asociația ”Institutul pentru Politici Sociale”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, Asociația Centru de Resurse și Formare în Profesiuni Sociale PRO VOCAȚIE și Fundația Sfânta Macrina – Ajutor și Recuperare Medico-Socială pentru Copiii în Dificultate (A.R.M.S).
Activitățile integrate sunt menite să susțină pe termen mediu și lung, incluziunea socio-profesională a celor 1000 de persoane din grupurile vulnerabile, concomitant cu formarea a 240 de persoane, personale al administrației publice locale, organizațiilor societății civile, agențiilor publice sau privatecare furnizeaza servicii sociale și de ocupare a grupurilor vulnerabile, angajați și manageri.
Participanții, atât din București, ât și din județele Ilfov, Timiș și Teleorman – provin atât din mediul urban, cât și in cel rural.
Concret, vor fi organizate cursuri de calificare profesională, ședințe de consiliere psihologică și de orientare profesională, care au ca scop (re)integrarea pe piața muncii a persoanelor ce vor beneficia de servicii.
Mai mult decât atât, personalul care lucrează cu persoanele din grupurile defavorizate social trebuie să cunoască legislația în vigoare și strategiile de ocupare pe termen scurt și lung care se adresează acestora, astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor lor.
Excluziunea socio-profesională vizează toate acele persoane care suferă diferite forme de dezavantajare, multiple,persistente și interconectate, care au drept consecință includerea lor în rândul categoriilor sociale vulnerabile sau defavorizate și care au nevoie de susținere la nivelul legislației, dar și al instituțiilor publice, pentru restabilirea egalității de șanse și gen.
Pentru România, egalitatea în activitatea economică și în materie de angajare și profesie pentru grupurile vulnerabile constituie o problemă reală, iar asta se întâmplă din cauza faptului că cetățenii aparținând acestor grupuri se află pe poziție de inegalitate în raport cu ceilalți, ca o consecință a diferențelor socio-economice.
Pe de altă parte, Sorina Cindea – directorul Social Care din Marea Britanie spune că nu sunt mari diferențe între sistemul de asistență socială românesc și cel britanic în ceea ce privește structura serviciilor, practici sau strategii.
Diferența însă constă evident în resurse atât materiale cât și profesionale.
Sorina Cindea mai spune că în România este puțin diferită abordarea persoanelor cu care lucrează.
Experiența dobândită de-a lungul activităților desfășurate, dar și discuțiile din cadrul unor grupuri de lucru avute cu specialist din domeniul asistenței sociale au dus la concluzia că sărăcia, lipsa sau accesul limitat la educație al persoanelor care provin din grupurile vulnerabile sunt principalele cauze care duc la excluziunea socială.
Aproximativ 80 de milioane de persoane din Uniunea Europeană, adică a şasea parte din polulaţia acesteia, suferă de o dizabilitate.
Acestea sunt impiedicate, în mod frecvent, să participe la viaţa socială şi economică prin bariere legate de atitudini şi de mediul în care trăiesc. Mai mult, coeficientul de sărăcie pentru persoanele cu dizabilităţi este cu 70% mai ridicat decât media. 30% dintre persoanele peste 70 de ani suferă intr-o oarecare măsură de limitări iar 20% dintre aceste persoane sunt sever limitate. Procentajul persoanelor cu dizabilităţi este în creştere pe măsură ce populaţia UE îmbătrâneşte. Drepturile persoanelor sunt incluse atât in legislaţia UE cât şi în legile naţionale dar mulţi cetăţeni afectaţi, incă se confruntă cu dificultăţi în viaţa lor personală şi profesională.
Ce se face la nivelul UE, din punct de vedere legislativ, aflăm de la Renate Weber, europarlamentar.
Legislaţia europeană este departe, foarte departe, de a fi suficientă, suntem abia la inceputul unei asemenea legiferări în acest domeniu. Avem ceva, dar foarte puţin, din păcate aici există o mare diferenţă între felul în care Parlamentul European vede lucrurile, este mult mai apropiat de cetăţeni şi-şi doreşte o protecţie, inclusiv pe cale legislativă şi prin politici publice, Consiliul însă, care înseamnă guvernele care gândesc numai în termeni de cât costă fiecare lucru, este mult mai reticent. Pe de altă parte, trebuie să spunem că există legislaţii multe la nivelul statelor membre, pentru că nici UE nu poate legifera in toate domeniile, mai depinde şi de ce prevăd tratatele constitutive. Dar în statele membre, deşi avem legislatii, implementarea acestor legislaţii şi a politicilor este foarte diferită. Veţi găsi ţări în care este o foarte bună implementare şi ţări în care lucrurile lasă de dorit. Suntem de fapt într-un cerc vicios pentru că există deja, în opinia publică, ideea că, de fapt, persoanele cu dizabilităţi nici nu sunt aşa de multe. În realitate, statisticile arată că una din şase persoane are dizabilităţi. Dacă noi ne-am purta în aşa fel încât prin politicile noastre de accesibilitate stradală, instituţională, loc de muncă, educaţie samd, deci, dacă prin toate astea le-am permite oamenilor cu dizabilităţi să vina alături de noi, să fie printre noi, am vedea că , de fapt, numărul lor este mult mai mare. Atunci , poate, şi felul în care am conştientiza nevoile lor ar fi altceva.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.