Vă invităm la o emisiune, dedicată marelui dramaturg Ion Luca Caragiale la 170 de ani de la naștere, realizată cu sprijinul Biroului de Presă al Academiei Române.
Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, a deschis joi, 3 februarie 2022, expoziția „Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere“, eveniment la care au participat personalități pe care le puteți asculta în această ediție a Biblioteci de Bucurii: acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie, criticul de artă Pavel Șușară, prof.univ. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.
Expoziția „Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere“, ce poate fi vizitată până pe 18 februarie 2022, reunește piese din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și al Muzeului Național al Literaturii Române, pentru a reconstitui, într-o serie de repere esențiale, întregul parcurs al biografiei publice și artistice a lui Ion Luca Caragiale.
Gândiți-vă la toți oamenii cu care lucrați sau interacționați în mod regulat. Ați întâlnit vreodată tipul negativ, critic sau cel care face pe victima? Pariez că-ți amintești unul dintre acești oameni chiar acum.
În opinia profesorului internaţional de yoga Dana Ţupa, pesimiștii răspândesc negativitatea ca gripa și trebuie să ne limităm expunerea, deoarece atunci când le transmitem un lucru pozitiv, acela se va întoarce înapoi în formă negativă. Pesimiştii au puterea de a afecta negativ nu numai viziunea ta, ci și cultura sau chiar reputația ta.
De asemenea, specialistul afirmă că succesul nostru în viaţă constă în a ne alege foarte bine anturajul, în a decide de cine să ne lăsăm influenţaţi sau nu şi în a încerca să evităm factorii perturbatori care ne pot destabiliza de la drumul nostru asumat.
Cele trei tipuri de personalităţi care ne ţin departe de la obiectivele noastre
1. Tipul negativ
„Acest tip de persoană pare să aibă o problemă pentru fiecare soluție și iubește să scurgă entuziasmul din orice idee nouă. Mantra lui este: „Acesta este modul în care a fost întotdeauna făcut”. Când se deschide o fereastră spre oportunitate, el te va trage la umbră. Îți va împiedica energia și îți va încetini ritmul. Nu îți va oferi energie dacă te vei inconjura de acest tip de persoană. Nu te poți aștepta să ai o viață pozitivă dacă te înconjori cu oameni negativi”, declară profesorul de yoga Dana Ţupa.
2. Tipul critic
„Criticii folosesc bârfele pentru a le lega și pentru a controla miniaturi. Nu lăsați niciodată pe nimeni care nu a făcut nimic să vă spună cum să faceți ceva”, mai spune Dana Ţupa, directorul PURNA Yoga Academy.
3. Tipul victimă
„Cei încadrați în acest tip de personalitate nu sunt capabili să accepte responsabilitatea personală. Pentru ei, viața pare nedreaptă față de victime. Oamenii din această categorie pot fi recunoscuți prin scuzele lor de semnătură”, menţionează Dana Ţupa.
Profesorul Dana Ţupa ne sfătuiește să ne înconjurăm de oameni care visează mai mult decât noi.
„Îmbunătățiți cu pasiune totul în calea dumneavoastră, de la procese și produse, la colegi, prieteni, angajați. Ei cred că orice este posibil și ei vor crede în tine. Cea mai importantă atitudine de urmărit, desigur, este a noastră. Nu putem schimba întotdeauna oamenii sau circumstanțele din viața noastră, dar putem schimba întotdeauna răspunsul nostru. Excelența nu este o abilitate; este o atitudine, iar gândirea pozitivă generează obiceiuri curajoase. Ori de câte ori aveți ocazia, deveniți încurajator și motivanți pentru ceilalți. Nu aspirați niciodată să fiți cel mai bun din echipă. Aspirați să fiți cel mai bun, pentru echipă”, conchide profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa.
Academia Română găzduiește vineri, 7 decembrie 2018, lansarea volumului „Educaţia la Centenar. Idei. Instituţii. Personalităţi“, o retrospectivă analitică a sistemul de învăţământ românesc sub influenţa evenimentelor istorice naţionale şi europene din ultima sută de ani.
Evenimentul va avea loc la Clubul Academicienilor, începând cu ora 11, și va fi onorat de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Vor lua cuvântul acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, scriitorul Răsvan Popescu, prof. Romiţă Iucu, prorector al Universității din Bucureşti, pr.dr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, și coordonatorii volumului Steliana Toma, Liliana Romaniuc, Ioan Neacşu, Laurenţiu Şoitu.
Volumul, apărut la editura Polirom, este alcătuit prin contribuția a 61 de cadre didcatice din mediul academic și specialiști din diverse domenii, între care se numără: academicienii Ioan-Aurel Pop, Bogdan C. Simionescu, Dumitru Radu Popescu, Viorel Barbu, Alexandru Surdu, dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și prof. Ştefan Afloroaie, membru corespondent al Academiei Române.
Autorii au dorit să evidențiaze în acest volum principiile şi valorile ce au constituit repere pentru învăţământul românesc de-a lungul unui secol de istorie modernă și să ofere explicaţii privind provocările cu care acesta se confruntă în prezent. În acest context sunt evocate personalităţi care şi‑au pus amprenta asupra educaţiei în perioada premergătoare Marii Uniri şi ulterior, cum sunt Andrei Şaguna, Spiru Haret, Dimitrie Gusti, Cristofor Simionescu, Ion Jalea, George Văideanu, Onisifor Ghibu şi Ştefan Bârsănescu.
Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret ‘Gr. Vasiliu Birlic’, începe de luni la Fălticeni, unde vor fi şase zile de sărbătoare în memoria lui Birlic, cu zeci de personalităţi invitate.
Astfel, în perioada 21-27 august, peste 30 de nume importante ale culturii din România, Republica Moldova şi Ucraina vor participa la evenimentele organizate în inima Fălticeniului, acasă la cel care a fost marele actor Grigore Vasiliu Birlic, au informat organizatorii într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
Printre invitaţii de onoare care vor veni anul acesta la Fălticeni se numără Draga Olteanu-Matei, Adela Mărculescu, Magda Catone, Claudiu Bleonţ, Părintele Constantin Necula, Bogdan Stanoevici, Dan Tudor, Ileana Popovici, Dragoş Huluba, Violeta Huluba, Carmen Olaru, Ion Moldovan şi Vlad Rădescu. Intrarea la festival este liberă.
În concurs sunt înscrise zece trupe de teatru din Republica Moldova, Râmnicu Sărat, Piatra Neamţ, Osica de Sus, Galaţi, Paşcani, Focşani, Iaşi şi Sebeş. Printre acestea se numără Teatrul – Studio ‘InVers’ – Chişinău (Basarabia), Trupa ‘Gong cARTe’ – Râmnicu Sărat, Trupa ‘Teen Act’ – Piatra Neamţ, Trupa ‘Inspira(r)t’ – Osica de Sus şi Trupa ‘Katharsis’ – Galaţi. Juriul festivalului este format din: Ileana Popovici, Vlad Rădescu, Lorette Enache, Gheorghe Balint şi Radmila Popovici.
Din program mai fac parte: concursul pentru trupele de teatru din ţară, spectacolele invitate din teatrele şi instituţiile de cultură din ţară şi străinătate, cinemateca de noapte, lansări şi prezentări de carte, expoziţii, recitaluri artistice şi o excursie culturală.
La Festivalul de la Fălticeni va avea loc şi o Expoziţie Fotografică AGERPRES. În acest an, AGERPRES va întâmpina publicul şi invitaţii cu o expoziţie specială, care face parte din proiectul amplu ‘Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES’.
AGERPRES deţine o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până astăzi. Atât arhiva de fotografie, cât şi cea de ştiri funcţionează în cadrul redacţiei Documentare-Arhivă, cu rolul de a pune în valoare acest patrimoniu de ştire scrisă şi de imagine. Expoziţia fotografică din cadrul Festivalului de Teatru ‘Gr.V. Birlic’ va putea fi vizitată pe toată durata desfăşurării evenimentului, în incinta Casei de Cultură din Fălticeni.
Deputatul Marius Pașcan propune administrației locale din Tg. Mureș amplasarea a 8 busturi de personalități mureșene, în centrul orașului, în parcul în care se află bustul lui Nicolae Bălcescu.
Membru al comisiei interparlamentare a sărbătoririi Centenarului, Marius Pașcan, a declarat că până acum nu s-a manifestat, în județul Mureș, vreo preocupare pentru celebrarea, anul viitor, a acestui eveniment.
În acest sens, deputatul solicită promovarea, în regim de urgență, a unei hotărâri de Consiliu Local.
Marius Pașcan:
”Fac o propunere Primăriei Tg. Mureș și Consiliului Local, ca în memoria a opt personalități ale județului, care prin realizările lor și-au adus contribuția la mai binele nostru al tuturor, cultural, spiritual, moral, prin realizarea unor busturi în memoria lor. Cei pe care îi propun sunt Serafim Duicu – scriitor, Ion Fiscuteanu – actor și scriitor, Romulus Guga – scriitor, Gabriela Moga Lazăr – pictor și tapiser, Ovidiu Iuliu Moldovan – actor, Vasile Netea – scriitor și istoric, Mihai Sin – scriitor, Ion Vlasiu – pictor, sculptor, scriitor.”
Marius Pașcan mai propune ca în spațiul amplasării să se mai amenajeze un mic amfiteatru cultural în aer liber, unde să se desfășoare diverse acțiuni culturale.
Radio România Regional vă prezintă proiectul Eu Aleg Romania, 100 de români pentru istoria lumii. O sută de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală.
Omul zilei de astăzi este Marcel Iancu, pictor, arhitect şi eseist originar din România, stabilit ulterior în Israel.
Încă din anii liceului, Marcel Iancu participă împreună cu Tristan Tzara şi Ion Vinea la realizarea revistei “Simbol” în anul 1912. Cinci ani mai târziu era absolvent al Academiei de Arhitectură din Zurich, oraş în care, împreună cu Tristan Tzara, pusese la cale dadaismul la celebrul Cabaret “Voltaire”. Făcuse măşti, afişe, ilustraţii şi eseuri despre avangardă. Fusese un june artist european dornic să vadă sensul artei schimbat şi să fie el cel care să provoace schimbarea. Anterior luase la Bucureşti lecţii de desen cu pictorul Iosif Iser şi aici i-a folosit mult experienţa de grafician căpătată la revista “Simbol”.
În 1919 era deja la Basel şi fonda grupul “Artiştii radicali”, împreună cu Hans Arp şi Alberto Giacometti, respingând individualismul în artă si optând pentru misiunea socială a acesteia. În 1920-1922, participă direct la facerea modernitatii, la Paris, însă nu a fost de acord să anexeze dadaismul la suprarealism.
Avem motive sa fim mandri ca suntem romani!
Reteaua studiourilor regionale Radio Romania va provoaca la un nou proiect national.
Sunteti invitati sa redescoperiti 100 de romani pentru istoria lumii, care ne-au schimbat soarta cu talentul lor uluitor sau mintea sclipitoare.
Este vorba despre personalităţi din ştiinţă şi cultură, autori ai unor invenţii revoluţionare si descoperiri spectaculoase.
Poveştile oamenilor din spatele acestor realizări le veţi putea afla ascultând emisiunile Bucureşti FM, in fiecare zi, de luni pana duminica sau pe site-ul eualegromania.ro.
Marti, 15 septembrie vi-l prezentam pe Constantin Brancusi, marele sculptor roman, nascut la 19 februarie 1876 în Hobiţa, judetul Gorj.
Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși și Maria Brâncuși. Prima clasă primară a făcut-o la Peștișani, apoi a continuat școala la Brădiceni. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi.
În Craiova, în timp ce lucra ca ucenic, își face cunoscută îndemânarea la lucrul manual prin construirea unei viori din materiale găsite în prăvălie. Este înscris cu bursă la Școala de Arte și Meserii din Craiova, apoi urmeaza Scoala de Belle Arte din Bucuresti. La începutul carierei sale, sculpturile lui Brâncuși au constat mai ales in reprezentări clasice ale formei umane. Bustul lui Vitellius, Laocoon, Studiu dateaza din acei ani, caracterizati de o acumulare sensibilă de cunoștințe și îndemânare, dar și de căutarea a diferite soluții de modelare a materialelor.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.