Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cumpărat aproape 700 de perechi de şosete de lână, croşetate manual, dintr-un sat din judeţul Sibiu.
Un consilier al ministrului a mers miercuri, 20 decembrie, la Sibiu, pentru a prelua comanda făcută de Petre Daea.
Mulţumit de şosetele pe care le-a cumpărat din piaţă, când a lansat luna trecută la Sibiu campania ”Alege oaia”, Petre Daea i-a spus vânzătoarei din Tilişca să îi pregătească mai multe perechi. Femeile din sat au reuşit să finalizeze 680 de perechi de şosete de lână, care vor ajunge la persoanele vârstnice înainte de Crăciun.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a solicitat sâmbătă agricultorilor din zona de munte, în cadrul Convenţiei Forumului Montan din România de la Vatra Dornei, să se pregătească pentru anul 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului European.
”Îi rog pe cei care sunt legaţi direct de activitatea zonei să ne pregătim în perspectiva 2019. (…) Va fi momentul când trebuie să aducem la Dorna structuri. Conceptul meu este că, atunci când ne revine această importantă misiune, s-o folosim cât mai bine cu putinţă, pentru a ne demonstra capacitatea organizatorică şi decizională. Bucureştiul este în stare să conducă timp de şase luni Europa de la Bucureşti. (…) Trebuie să decupăm problematicile pe zone ale ţării. Dacă avem de discutat despre zona muntelui, să nu discutăm de la Bucureşti, ci aş vrea să discut la Dorna”, a spus Daea.
Totodată, el a afirmat că trebuie pregătite obiectivele pentru ”post 2020” şi ordinea de executare a acestora, făcând apel la resursă umană tânără.
”Vă rog să intraţi în cuplajul acesta de proiectare, de selecţie, de sintetizare, de susţinere cu argumente în care echivocul să nu intre. (…) V-aş ruga să-mi aduceţi tineri care să poată fi introduşi în dispozitivul uman pe care trebuie să-l aibă ţara în această zonă”, a spus Daea.
Ministrul a cerut ca anul viitor, în luna ianuarie cel mai târziu, să se stabilească priorităţile şi, ulterior, să se pregătească proiectele pentru a putea fi introduse în Parlament.
”Să vă gândiţi, şi eu accept orice propunere, ca în maxim o lună de zile să avem stabilite priorităţile pentru lansarea la apă a proiectelor ce trebuie introduse în Parlament şi lansarea în dezbatere a marilor probleme cu care trebuie să ne întâlnim în decizia pentru 2019”, a afirmat Ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, România ”are confortul înţelegerii”, pentru că anul 2017 ”a dat cel mai frumos răspuns UE, prin realizările pe care le-au avut fermierii”.
”Fermierii au reuşit, într-un an foarte bun din punct de vedere climatic, cu mici excepţii, prin hărnicia, prin munca, prin efortul lor şi prin sprijinul pe care l-a dat Guvernul prin subvenţii, nouă recorduri istorice la nouă culturi, validându-se în acest fel ca o ţară ce poate fi atentă cu resursele, ce poate fi inteligentă în folosirea lor, ce poate fi atentă la normele şi conduita europeană, pentru că am reuşit să accesăm într-un procent de 99,9% fondurile europene, iar controalele care au venit în România au constatat că o facem bine, corect”, a spus Petre Daea, subliniind că ”în acest ambalaj de rezultate”, cu gândirea resursei umane şi valoarea instituţiilor pe care le avem ”nu putem decât să progresăm”.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a informat, că, în momentul de față, se află în faza de avizare la ministere un proiect de act normativ prin care fermierii care doresc vor primi gratuit purcei din rasele Bazna și Mangalița, pe care îi vor crește până la minimum 130 de kilograme, urmând ca jumătate din efectiv să fie preluat apoi de un procesator la un preț anterior stabilit.
„Suntem deja cu un proiect de act normativ în faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasă indigenă. Sunt cele două rase, Mangalița și Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp, dar, din fericire, câțiva oameni în țara aceasta care au avut dragoste față de acest animal, față de aceste rase le-au păstrat. Avem un efectiv redus, dar pe care îl susținem în așa fel încât efectivul să crească și apoi să distribuim carnea de Bazna și de porc Mangalița. Este un program care va suscita interes”, a declarat Petre Daea, prezent la Alba Iulia cu ocazia caravanei „Alege oaia!”.
Petre Daea a menționat că se vor da purcei gratuit celor care doresc să crească porci din cele două rase. „Acești porci vor fi crescuți în gospodăriile populației, într-o rație furajeră pe care o știu cei care au crescut dintotdeauna aceste rase. Ei primesc gratuit (purceii — n.r.), având apoi obligativitatea ca jumătatea din efectivul pe care noi îl dăm ca și efectiv pentru creștere să fie preluat apoi de procesatori la prețuri stabilite în momentul în care se distribuie acești purcei”, a explicat ministrul.
Daea a menționat că purceii vor fi crescuți și îngrășați până la minimum 130 de kilograme, urmând să fie dați apoi la procesator, pentru a face diferite produse sau a vinde carnea așa cum este ea.
„Actul normativ este în avizare la celelalte ministere. Se vor înscrie în program atât cei care doresc să crească purcei și cei care doresc să îngrașe purcei, respectiv și cei care vor procesa. Într-un cuvânt, există un lanț al producerii cărnii de porc din aceste două rase bine pus la punct și pe care îl dezvoltăm cu scopul triplu, anume cel de a dezvolta și a păstra rasa respectivă, de a valorifica cerealele din gospodăriile populației și, evident, de a acorda consumatorului produse bune și foarte bune”, a conchis ministrul.
Scumpirile apărute în ultima perioadă la ouă şi anumite produse din carne şi lapte nu sunt justificate, consideră ministrul Agriculturii, Petre Daea. El a explicat că, în urma controalelor la producător, s-a constatat că nu au existat modificări în costul de producţie.
În concluzie, nu s-au găsit elemente obiective care să justifice un asemenea preţ. El a spus, astăzi, la Sibiu, că a sesizat Consiliul Concurenţei în legătură cu aceste majorări, pentru a vedea dacă exista alţi factori perturbatori pe piaţă.
Consiliul Concurenței a fost sesizat în privința scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne și produse lactate.
Decizia a fost luată întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidență motive obiective care să determine majorări de prețuri, iar instituția nu are instrumente și prevederi legale pentru a interveni pe piață, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
El susține că „a luat la pas” în aceasta perioadă mai multe piețe și magazine din București și a constatat „anomalii și lucruri de neînțeles”, în condițiile în care nu au fost înregistrate creșteri în costurile de producție. Cu toate acestea, prețul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri- mai spune Petre Daea.
De cealaltă parte, reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România susțin că această situație a fost determinată de „criza fipronilului” din luna august, care a distorsionat piața în unele state membre ale Uniunii Europene.
Ouăle au ajuns să coste în prezent peste un leu bucata, iar prețul untului aproape că s-a dublat și el. În vară, ouăle s-au vândut la poarta fermei, fără TVA, în medie cu 18 bani pe bucată.
Preţul ouălor din România a crescut din cauza scandalului contaminării cu insecticidul potenţial toxic Fipronil, care a afectat ferme din mai multe ţări europene precum Olanda, Franţa sau Belgia, susţine ministrul agriculturii, Petre Daea.
El a spus că, oferta fiind mai mică, piaţa a reacţionat în mod natural.
De la începutul lunii noiembrie, preţul ouălor a crescut în magazinele din România chiar şi cu 50%, producătorii punând această situaţie pe seama unei scăderi a producţiei generate de răcirea vremii, dar şi pe seama crizei de pe piaţa europeană.
Ministerul Agriculturii vrea să înregistreze la Bruxelles alte 14 produse româneşti cu indicaţie geografică, pe lângă cele patru pentru care România a obţinut deja recunoaşterea europeană.
Petre Daea a făcut această declaraţie în deschiderea unui târg organizat în Parcul Herăstrău din Capitală, cu ocazia Zilei produselor alimentare româneşti, marcată anul acesta în premieră.
Pe lista de acreditare se află, printre alte produse, cârnaţii de Pleşcoi, scrumbia afumată de Dunăre sau salamul de Nădlac.
Până acum, România a obţinut recunoaşterea europeană pentru patru produse: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibăneşti şi novacul afumat din Ţara Bârsei.
Ministerul Agriculturii, Petre Daea, i-a asigurat pe crescătorii de ovine prezenţi la Festivalul Oierilor de la Tohanul Nou, în judeţul Braşov, că Ministerul Agriculturii şi Guvernul îi va ajuta şi îi va sprijini, pentru că a văzut la faţa locului că este o preocupare foarte serioasă pentru acest domeniu şi pentru continuarea tradiţiilor.
Mai bine de o oră, Petre Daea a vizitat standurile crescătorilor de ovine din mai multe zone ale judeţului, care au prezentat diferite rase de oi, dar şi câinii care le păzesc şi măgarii care îi ajută pe crescători în activitatea de la stână.
Ministrul Agriculturii a mai spus că a discutat cu crescătorii de animale şi în ceea ce priveşte rezolvarea, începând de anul viitor, a colectării lânii prin intermediul celor opt centre regionale care vor fi înfiinţate şi ajutorul de un leu pe kilogram de lână acordat de Guvern.
32.000 de oieri s-au înscris în programul de valorificare a lânii, lansat de guvern, a anunţat, la Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa, liderul PSD, Liviu Dragnea. După ce a vizitat o fermă care exportă lână în India, Liviu Dragnea a precizat că programul care prevede stabilirea unei scheme de minimis pentru lană aduce venituri la bugetul de stat şi este un ajutor pentru crescătorii de ovine, în acelaşi timp.
Liviu Dragnea: Vorbim de un program complex de colectare şi de valorificare. Lâna poate fi folosită în foarte multe domenii, şi va fi folosită, a început dej să fie folosită, s-a stabilit o schemă de minimis pentru lână, cu un leu pentru fiecare kg de lână vândut în plus faţă de ceea ce încasează. Vor fi reavizate acele centre de colectare, în primă fază, ulterior – centrele de valorificare, şi vorbim de o resursă naturală care creează venituri venituri pentru ciobani, care creează locuri de muncă şi care creează şi venituri la bugetul de stat şi care creează, în continuare, bogăţie pentru România.
La rândul său, ministrul agriculturii, Petre Daea, a precizat că subvenţia acordată prin acest program este un ajutor important pentru crescătorii de ovine, care acoperă manopera pentru tunsul oilor.
Piaţa funciară privind terenurile agricole „s-a agitat”, potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care a precizat joi, la Curtici, că există zeci de mii de solicitări privind tranzacţii cu acest tip de terenuri, în zonele fertile ale ţării.
„S-au accelerat vânzările şi cumpărările de teren. Piaţa funciară s-a agitat în câteva judeţe, în mod deosebit în judeţele din partea de vest a ţării, Timişul, Aradul, în partea de sud a ţării, zonele unde fertilitatea solului este mai ridicată. Evidenţ interesul este mai puternic aici. Câştigurile prin cultivarea terenurilor sunt mai mari şi piaţa capătă un anumit dinamism şi interesul este sporit. În ultima perioadă, am o statistică la mine, au ajuns câteva zeci de mii în anumite zone ale ţării. Am situaţia pentru partea de sud a ţării. Săptămânal sunt undeva la 2.000 de solicitări pentru un judeţ, ceea ce este foarte mult”, a declarat ministrul Agriculturii, aflat în vizită la o fermă agrozootehnică din Curtici.
Acesta a adăugat că circulaţia terenurilor este liberă, dar balanţa trebuie să încline spre fermierul român.
„Evident că circulaţia terenurilor este liberă, dar restricţii trebuie să fie, astfel încât echilibrul acesta între interesul nostru şi al altora să-l ducem în favoarea fermierului român, a tânărului fermier, pentru că nu o să putem mâine să înlocuim fermierii românii decât cu tinerii fermieri români, dar nu poţi să fii fermier dacă nu ai pământ. (…) Balanţa trebuie să încline tot timpul, repeţ tot timpul spre interesul naţional, tot timpul spre fermierul român, spre fermierul român”, a adăugat sursa citată.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.