Cei care se vor afla în Oradea de Revelion, vor putea să petreacă în aer liber noaptea dintre ani în Piața Unirii, unde va fi organizat un eveniment cu muzică și artificii.
Potrivit unui comunicat al Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR – Visit Oradea), distracția sub genericul Nouveau Year Party 2023 va începe la ora 22:00 cu muzică live mixată de mai mulți DJ.
Pentru cei care doresc să se bucure de o priveliște aparte, roata din Piața Unirii va fi disponibilă până la ora 23:00.
Trei baruri vor fi la dispoziția spectatorilor în proximitatea scenei, cu o selecție de băuturi de sezon. Noul An va fi întâmpinat cu focuri de artificii, pe care organizatorii le anunță ca fiind „spectaculoase”.
Caravana Gaudeamus Radio România 2022 se apropie de final. Municipiul Iaşi, cel mai puternic centru cultural şi universitar din Moldova, va găzdui în perioada 21 – 25 septembrie cea de a şaptea ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România din acest an.
Evenimentul, organizat de Radio România, prin Echipa Gaudeamus şi Radio România Iaşi, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, se va desfăşura în incinta unui ansamblu de pavilioane expoziţionale mobile, amplasate în Piaţa Unirii. Programul de vizitare este zilnic, între orele 10:00 şi 20:00.
Preşedintele de onoare al ediţiei va fi poetul Cassian Maria Spiridon, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, iar deschiderea oficială va avea loc miercuri, 21 septembrie, la ora 12:00.
Organizat într-un moment de maxim interes pentru carte şi produse educaţionale – începutul anului şcolar pentru elevii din învăţământul preuniversitar şi perioada de pregătire pentru debutul anului universitar – Gaudeamus Iaşi va oferi o excelentă oportunitate de selecţie şi achiziţie atât a materialelor necesare în următoarea perioadă, cât şi a titlurilor căutate exclusiv pentru plăcerea lecturii.
Oferta ediţiei include:
cele mai recente apariţii editoriale, publicate de peste 30 dintre cele mai cunoscute edituri din ţară, prezentate în cadrul a 24 de standuri;
o bogată selecţie de carte în limbi de circulaţie internaţională, atât materiale educaţionale pentru predarea şi învăţarea limbilor străine, cât şi beletristică;
o gamă largă de jocuri şi alte materiale educaţionale;
o suită de lansări şi prezentări de carte, programate cu precădere în a doua parte a evenimentului.
Pentru pasionaţii de lectură care nu vor putea ajunge la evenimentul derulat în format fizic, website-ul www.gaudeamus.ro va aduce un strop din atmosfera inegalabilă a Târgului de Carte Gaudeamus prin intermediul standurilor virtuale ale tuturor participanţilor, pe care le va găzdui în intervalul 21 – 25 septembrie, dar mai cu seamă prin evenimentele transmise live din Piaţa Unirii.
Ediţia Iaşi a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România a fost inaugurată în septembrie 2019. După o pauză de doi ani, evenimentul este reluat în acest an, cu sprijinul câtorva dintre cele mai importante instituţii care activează pe plan local, cu scopul declarat de a transforma târgul într-un reper al peisajului cultural ieşean.
Eveniment organizat de Radio România, prin Echipa Gaudeamus şi Radio România Iaşi Parteneri: Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, Agenţia de Presă Rador.
Caravana Gaudeamus Radio România se apropie de Oradea. 11 – 15 mai este intervalul în care Piața Unirii va găzdui cea de a opta ediție orădeană a evenimentului organizat de Radio România și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.
Peste 40 de participanți, mii de volume, cele mai recente apariții editoriale, evenimente pentru mari și mici îi așteaptă pe pasionații de CARTE în inima orașului, timp de cinci zile, începând de miercuri, 11 mai.
Program de vizitare: zilnic între orele 10:00 și 21:00. Accesul publicului la eveniment este gratuit și se va realiza conform normelor legale în vigoare în intervalul de desfășurare a evenimentului.
Ca și la celealte evenimente ale Caravanei Gaudeamus Radio România 2022, toate standurile găzduite în Piața Unirii se vor regăsi în format virtual pe website-ul www.gaudeamus.ro, alături de standurile participanților care au optat exclusiv pentru această variantă.
Gaudeamus Radio România se deschide miercuri, 13 aprilie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Evenimentul, ajuns în acest an la ediția cu numărul 21, este organizat de Radio România, prin Echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, și se desfășoară în perioada 13 – 17 aprilie.
Deschiderea oficială a ediției va avea loc miercuri, 13 aprilie, la ora 12:00. Târgul va fi deschis zilnic, între orele 10:00 și 20:00.
Timp de cinci zile, cartea, pentru toate vârstele, preferințele și preocupările, va lua în stăpânire, cu voia gazdelor, unul dintre spațiile emblematice ale Ardealului, Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Peste 60 de participanți (edituri, distribuitori de carte românească și străină, jocuri educative și muzică), aproape 40 de sesiuni de lansări, prezentări de carte și întâlniri cu scriitorii, vor transforma în aceste zile centrul orașului în centrul vieții literare din România.
Toate standurile amenajate în Piața Unirii se vor regăsi și în format virtual, alături de cele ale participanților care au optat exclusiv pentru formula online, pe website-ul www.gaudeamus.ro.
Astfel, informațiile despre noile apariții editoriale și campaniile promoționale ale participanților la târg, precum și o parte dintre evenimentele care se vor desfășura în incintă, vor deveni accesibile și cititorilor care nu pot ajunge săptămâna viitoare la Cluj-Napoca.
Flashmob muzical al Filarmonicii de Stat orădene cu piese ale compozitorului Astor Piazzolla!
Publicat de Andra Radu,
6 octombrie 2021, 15:00 / actualizat: 6 octombrie 2021, 16:00
Artiştii Filarmonicii de Stat îi invită pe orădeni, miercuri, de la ora 18:00, în Piaţa Unirii, unde va avea loc un flashmob cu piese ale compozitorului Astor Piazzolla. Prin acest flashmob se doreşte crearea unei punţi de legătură între locuitorii Oradiei şi concertele Filarmonicii orădene.
Evenimentul va cuprinde două dintre piesele ce vor fi interpretate joi, în concertul săptămânal numit „Piazzolla, un secol de Tango” şi anume, Oblivion şi Libertango ale renumitului compozitor argentinian Astor Piazzolla.
Solistul italian Giancarlo Palena va interpreta cele două piese la bandoneon, un instrument muzical precursor al acordeonului. Acesta va fi acompaniat de patru dintre artiştii instrumentişti ai Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea.
Pe toată durata flashmob-ului vor fi diseminate materiale promoţionale prin care cei interesaţi pot câştiga, prin extragere la sorţi, două bilete la concertul de joi dedicat compozitorului argentinian.
„În eventualitatea în care câştigătorul nu poate fi prezent la concertul de joi, din diferite motive, acesta/aceasta poate alege să participe la oricare dintre concertele stagiunii 2021-2022 ale Filarmonicii de Stat Oradea”, se menţionează în comunicat.
Prima ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România din acest an va avea loc la Oradea, în perioada 7 – 11 iulie, în Piaţa Unirii din centrul municipiului.
Târgul va fi deschis zilnic în intervalele orare 9:00 – 14:00 şi 17:00 – 21:00, iar accesul publicului va fi permis conform Ordinului comun al Ministerului Culturii şi al Ministerului Sănătăţii (nr. 3.107/851/2021, cu modificări şi reactualizări ulterioare), care stabileşte că participarea la evenimentele culturale de acest tip este permisă doar pentru persoanele care sunt „vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”.
Sursa foto: Radio România Gaudeamus/Facebook
Iubitorii de carte care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani sunt exceptaţi de la aceste norme, dar, pentru siguranţa tuturor celor implicaţi, în spaţiul alocat târgului este necesară respectarea regulilor de prevenţie individuală, cum ar fi portul măştii de protecţie – cu excepţia copiiilor cu vârste sub 5 ani – şi dezinfectarea mâinilor la intrare.
În situaţia în care normele de desfăşurare aplicabile evenimentelor culturale se vor modifica, înainte de debutul sau pe parcursul evenimentului, cu efecte asupra modului în care acesta va decurge, regulile de prevenţie vor fi adaptate noilor condiţii.
În premieră, pentru a oferi celor interesaţi de ofertele editoriale ale celor aproape 40 de participanţi, posibilitatea de a „răsfoi”, fie şi virtual, volumele prezentate la Târgul Gaudeamus Radio România, evenimentul în format fizic va fi dublat de o ediţie online, găzduită de website-ul www.gaudeamus.ro.
Deschiderea oficială a celei de a şaptea ediţii orădene a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România va avea loc miercuri, 7 iulie, de la ora 11:00.
La Iaşi va avea loc, în perioada 2-6 octombrie, Târgul de Carte Gaudeamus. Evenimentul, organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus şi Radio România Iaşi, se va desfăşura în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii.
Profesionişti ai cărţii, editori, tipografi, ilustratori, distribuitori de carte, librari, dar şi autori, critici literari şi traducători vă invită la un spectacol continuu al cărţii.
În cadrul Târgului Gaudeamus de la Iaşi vor fi prezente edituri din toată ţara, care vor expune cărţi pentru toate vârstele şi gusturile, ficţiune contemporană, memorii şi jurnale, biografii, volume de poezie, artă, gastronomie, timp liber, studii academice şi de specialitate în diferite domenii, de la psihologie şi psihanaliză la economie şi ştiinţe exacte, manuale de limbi străine, dar şi multe alte surprize editoriale.
Nu va lipsi Tombola Gaudeamus, cu zeci de premii extrem de generoase, ce vor fi oferite zilnic celor mai norocoşi participanţi.
Programul de vizitare a Târgului Gaudeamus de la Iaşi va fi zilnic, între orele 10:00 şi 20:00.
A zecea ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) se va desfășura între 17 și 25 august 2019, cu programe preliminare în 14 și 16 august. În acest an, festivalul sărbătorește 10 ani de la înființare, ca urmare o parte din evenimente vor marca această aniversare.
”Ne bucurăm că dăm din nou startul celei mai ample manifestări culturale maghiare din Transilvania și că putem oferi din nou comunității un număr foarte mare de evenimente pentru toate gusturile și vârstele și ne bucurăm, mai ales, că sărbătorim o ediție rotundă, cea de-a X-a. Această ediție aniversară nu este menită să le umbrească pe celelalte nouă, ci își propune să vină în continuarea și completarea lor firească. Este o ediție lipsită de stridențe și trâmbițări festiviste, dar care a câștigat în atenția pentru desfășurarea optimă a programelor într-o atmosferă colorată, armonioasă și vie”, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.
Ediția aniversară se va deschide oficial duminică, 18 august, cu o gală care va avea loc la ora 19:00, la Opera Maghiară din Cluj. În cadrul galei, Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susține în premieră spectacolul ”În piața din Cluj”, la care vor participa invitații Balogh Melinda, Busai Bori și Makula Zoltán, Molnár Ilona și Ansamblul Tokos.
Spectacolul deschide noi perspective istorice în orizontul memoriei colective, reconstituind cu ajutorul limbajului liric al dansului și muzicii populare atmosfera pieței vechiului Cluj, unde grădinarii din Hoștat vindeau legume, femeile din Călata lapte și unt, iar bărbații din Sic sau Câmpie își vindeau forța de muncă sau animalele.
Un alt eveniment care va marca cei 10 ani aniversari este concertul extraordinar susţinut de Orchestra simfonică a muzicienilor maghiari din afara granițelor Ungariei. Orchestra condusă de György Vashegyi și formată din artiști proveniți din Transilvania și Voivodina va concerta marți, 20 august, ora 19:00, la Casa Universitarilor.
Momente speciale din edițiile anterioare ale festivalului vor fi aduse în atenția publicului prin intermediul expoziției foto aniversare în aer liber ”Zilele Culturale Maghiare din Cluj, ediția a X-a”.
Fotografiile vor fi expuse pe 25 de panouri așezate în Piața Unirii, în apropierea Bisericii Sfântul Mihail. Și pentru că nu e bine să sărbătorești de unul singur, pe panourile din Piața Unirii publicul va putea admira momente surprinse în cadrul altor 10 evenimente transilvănene invitate să participe la acest moment aniversar: Zilele Culturale Maghiare din Brașov, Zilele Maghiarilor din Dej, Zilele Maghiare din Județul Hunedoara, Vâltoarea Mureșană, Festivalul Főtér–Zilele Maghiare Băimărene, Zilele Hungarikum Sibiu, Zilele Maghiarilor din Județul Alba, Zilele Sfântului Ladislau (Oradea), Zilele Culturale Maghiare Partium (Satu Mare) și Zilele Culturale Maghiare din Timișoara.
Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, recitaluri de muzică clasică, spectacole de dans, proiecții de film, tururi ghidate și proiecții de film la activități pentru copii, evenimente gastronomice sau petreceri vor fi aduse, timp de nouă zile, în atenția locuitorilor Clujului și vizitatorilor.
Ediția aniversară Zilele Culturale Maghiare din Cluj se va încheia duminică, 25 august, pe scena din Piața Unirii cu concertul chitaristului și cântărețului Zorán.
Primăria Cluj-Napoca anunţă restricţii de circulaţie cu ocazia “Zilelor Culturale Maghiare”, eveniment care se desfăşoară în perioada 17 – 24 august 2014, între orele 8.00 – 23.00.
– Piaţa Unirii,pe platoul pietonal, cu închiderea circulaţiei rutiere pe latura de vest, de duminică 16 august 2015, ora 23:00 până marţi, 25 august 2015, ora 15.00;
– Piaţa Unirii,latura de est, între 18 – 23 august 2015, între orele 18.30 – 23.30, în funcţie de numărul spectatorilor;
– Piaţa Unirii, latura de est, cu închiderea parcării şi a primei benzi de circulaţie rutieră, până în dreptul magazinului Vodafone, de duminică, 16 august 2015, ora 23.00, până în luni, 24 august 2015, ora 15.00;
– Piaţa Unirii, latura sudică, în perioada 18 – 23 august 2015, între orele 18.30 – 23.30, cu închiderea circulaţiei rutiere, în funcţie de numărul spectatorilor;
– Piaţa Unirii, latura nordică, duminică, 23 august 2015, între orele 17.30 – 18.30, cu excepţia curselor CTP;
închiderea unei bande de circulaţie rutieră pe traseul strada Universităţii – Piaţa Unirii, latura sudică şi estică, joi, 20 august 2015, între orele 16.30 – 17.30;
– strada M. Kogălniceanu, cu închiderea circulaţiei rutiere pe toată întinderea ei, de luni, 17 august 2015, ora 23.00, până luni, 24 august 2015, ora 14.00;
– închiderea parcării de pe str. Universităţii de luni,17 august 2015, ora 23.00, până luni, 24 august 2015, ora 14.00.
Pe Bulevardul Unirii, între intersecția cu Bulevardul Mircea Vodă şi Piața Alba Iulia, pe sensul de mers către Piața Unirii, se execută lucrări din programul de modernizare a infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, pe care Distrigaz îl derulează pe Fonduri Europene.
Prima bandă de circulație, de la trotuar, este blocată; utilaje grele sapă cu ciocanele pneumatice, răscolind asfaltul; alte utilaje mai mici cară asfaltul și pământul rezultate din săpătură, construind niște mici dealuri, pe trotuar. Praful și zgomotul acoperă, din nou, Bulevardul Unirii, după ce abia se încheiaseră lucrările de reabilitare a trotuarelor, comandate de Primăria Sectorului 3.
Pentru traficul rutier rămân disponibile două benzi pe acest sens, plus câte o bandă pentru viraj la stânga sau la dreapta, în zona intersecțiilor, ceea ce, în condițiile în care mulți bucureșteni sunt plecați în vacanță, pare suficient.
Având în vedere că pe șantier se lucrează de zor, este foarte probabil ca, în septembrie, când traficul va reveni la valori ridicate, lucrarea să fie încheiată pe Bulevardul Unirii.
Caravana Gaudeamus – Radio România transformă Clujul în Capitala Europeană a Cărţii
Publicat de Andrei Cretoiu,
20 aprilie 2015, 12:06 / actualizat: 14 august 2015, 9:15
Caravana Gaudeamus, organizată de Radio România prin Centrul Cultural Media si Radio Cluj, transformă Clujul, de miercuri, 22 aprilie, şi până duminică, 26 aprilie, în capitala europeană a cărţii.
Cel mai mare dintre targurile Caravanei va reuni 80 de expozanţi care vor aduce, în pavilionul mobil din Piaţa Unirii, cele mai recente apariţii editoriale, pachete promoţionale şi concursuri pentru public.
Caravana Gaudeamus Cluj va promova campania de donaţii Cărţile se întorc acasă, prin care vizitatorii sunt încurajaţi să cedeze volumele care le prisosesc celor care au din ce în ce mai greu acces la ele. Tot în cadrul Târgului de la Cluj, proiectul Invitaţi de nota 10 va recompesa şi promova olimpicii României la diferite discipline.
În mod excepţional în acest an, Târgul Gaudeamus a fost inclus în calendarul evenimentelor culturale ale oraşului-gazdă, în cadrul proiectului Cluj – Capitală Europeană a Tineretului 2015. De asemenea, Caravana Gaudeamus va marca şi Ziua Mondială a Cărţii, care va fi sărbătorită pe 23 aprilie
Ca în fiecare an, Parada Junilor din Șcheii Brașovului a avut loc în Duminica Tomii, prima duminică după Paști.
Unici în țară, Junii Brașovului își au rădăcinile în istoria îndepărtată iar existența lor este strâns legată de lupta pentru independență a românilor. Cele șapte grupuri de Juni au ca element comun simbolul național tricolorul iar personalitățile pe care le venerează și care se regăsesc pe steagul fiecărei grupări, reprezintă simboluri ale neamului românesc.
Vechi de aproape trei secole, ritualul începe în Piaţa Unirii, lîngă Biserica „Sfîntul Nicolae”. După sfințirea steagurilor, Junii se aşază în ordinea în care vor străbate cetatea: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Curcanii, Dorobanții, Brașovechenii, Roșiorii și Albiorii.
Pe drum, Junii salută mulțimea cu: „Hristos A Înviat”.
Traseul este cel din fiecare an: străzile Brâncoveanu, Mureşenilor, B-dul Eroilor, Republicii, Piaţa Sfatului, Poarta Șchei, Piaţa Unirii. După ce străbat străzile vechii cetăţi a Braşovului, Junii, urmați de mii de oameni, se îndreaptă spre Pietrele lui Solomon, acolo unde începe petrecerea în mijlocul naturii cu tradiţionala horă şi aruncarea buzduganului.
Publicat de Andrei Cretoiu,
17 aprilie 2015, 14:20 / actualizat: 7 iunie 2015, 16:40
Radio România vă invită să rămâneţi în dispoziţie de sărbătoare pentru un eveniment care celebrează deopotrivă cartea, dar şi mult aşteptata venire a primăverii: Târgul Gaudeamus Cluj-Napoca.
Sărbătoarea anuală a cărţii, organizată de Centrul Cultural Media al Radio România şi Radio Cluj va avea loc între 22 şi 26 aprilie, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii.
Evenimentul, care a ajuns în acest an la cea de a XVI-a ediţie, este unul dintre reperele majore ale agendei culturale clujene de peste 15 ani. În mod excepţional în acest an, Târgul Gaudeamus a fost inclus în calendarul evenimentelor culturale ale oraşului-gazdă, în cadrul proiectului Cluj – Capitală Europeană a Tineretului 2015.
Astfel, municipiul Cluj-Napoca va deveni pentru cinci zile şi o capitală a cărţii, târgul îmbogăţind în mod semnificativ programul dens şi variat al proiectului. Oferta ediţiei, tradiţională (prin atmosfera inconfundabilă şi prin prezenţa constantă a celor mai sonore nume de pe piaţa naţională de carte), dar în fiecare an reîmprospătată prin titluri şi concepte noi, va include:
cele mai recente apariţii editoriale din ţară şi de peste hotare (prin participarea unor importante edituri şi agenţii de difuzare de carte), bestseller-urile momentului şi titlurile în vogă în ultima perioadă;
serii de autor, pachete, oferte promoţionale şi reduceri, acordate cu prilejul târgului de către cei peste 80 de expozanţi cu ajutorul cărora cartea devine, pentru câteva zile, mai accesibilă;
concursuri pentru public: Tombola Gaudeamus cu premii extrem de atractive, dedicată vizitatorilor cumpărători de carte şi Miss Lectura;
campania de donaţii Cărţile se întorc acasă iniţiată şi derulată de Radio România, prin care vizitatorii sunt încurajaţi să cedeze volumele care le prisosesc celor care au din ce în ce mai greu acces la ele;
proiectul Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, derulat în toate oraşele găzdă ale Târgurilor Gaudeamus, care recompensează şi promovează performerii din învăţământul românesc, la diferite discipline.
Conferinţa de presă care precede deschiderea ediţiei va avea loc marţi, 21 aprilie, la ora 12:00, la sediul Radio Cluj (str. Donath nr. 160).
Parteneri: BRD Groupe Société Générale – partener principal al Caravanei Gaudeamus 2015. Proiect susţinut de Ministerul Culturii. Sponsori: Automobile Dacia, Casa Augustin, Restaurant Shanghai, Azaria Cosmetics şi Asociaţia Clujul de altădată.
Eveniment iniţiat şi organizat de Radio România, în cadrul Caravanei Gaudeamus 2015, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
Pentru detalii suplimentare, vă invităm să vă adresaţi Secretariatului Gaudeamus. Persoane de contact: Lucian Creţu (tel. 0740.121.172; e-mail lucian@gaudeamus.ro) şi Connie Chifor (tel. 0745.109.649; e-mail connie@gaudeamus.ro)
Cea de-a 5-a editie a Festvalului Ingheţatei a inceput la Cluj si se desfasoara pina duminica in Piata Unirii. Cei care trec prin zona pot gusta diferite sortimente prezentate de producatori din tara si strainatate. Redactorul Radio Cluj, Rodica Tulbure, a aflat mai multe.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.