Pe 25 decembrie 1989, piesa „Nopţi”, cenzurată încă de la apariţia ei , răsuna la „Televiziunea Română Liberă”.
Valeriu Sterian a întreprins un turneu în Norvegia şi a înregistrat, la Oslo, alături de un grup de muzicieni şi prieteni, melodia care a dobândit o formă nouă, de baladă rock, adaptată evenimentelor (realizase şi o filmare, cu secvenţe din timpul revoluţiei). „Nopţi” a devenit primul hit liber al României şi a intrat în conştiinţa publicului drept „Vino, Doamne!”.
În 1991, Valeriu Sterian, după ce înfiinţase Compania de Sunet S.R.L. (pentru a-şi produce albumele), a lansat „Vino, Doamne!”, primul dintr-o serie de 3 materiale discografice axate pe lupta împotriva regimului neocomunist al lui Ion Iliescu.
Dosarul Mineriada a fost trimis în instanță, la 27 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990.
Parchetul General a anunțat că inculpații din acest dosar sunt acuzați, printre altele, de crime împotriva umanității. Printre aceștia se numără Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu şi Miron Cozma.
Procurorii militari susțin că inculpații au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic” împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei.
În acest atac au fost implicate forțele armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.
Mineriada din iunie 1990 a avut drept consecinte uciderea a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei.
În plus au fost vătămate fizic sau psihic 1.269 de persoane și au fost private de libertate, pe motive de ordin politic, 1.242 de persoane, mai spun procurorii.
De asemenea au fost distruse sediile unor partide politice și ale unor instituții publice.
Cercetările în acest dosar s-au reluat la începutul lui 2015, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat autorităţile române să-i identifice pe responsabilii pentru cele întâmplate. Dosarul iniţial a trenat aproape două decenii şi s-a închis fără vinovaţi în 2009.
Administrația Străzilor din subordinea Primăriei Capitalei ne-a obișnuit cu o „grijă deosebită” față de banul public.
Două exemple elocvente sunt pasajele pietonale de la Piața Universității și de la Sfântul Gheorghe.
Pasajul de la Universitate a fost inaugurat, după reabilitare, la jumătatea lunii decembrie 2008.
Refacerea sa a costat in jur de 6 milioane de euro.
Din pacate, astăzi, din opt scări rulante, se află în funcțiune doar trei.
Spre exemplu, la ieșirea spre Universitate, unde fluxul pietonal este foarte intens, nu merge niciuna dintre cele două scări rulante. Nu mai vorbesc despre mizeria de la toaleta publică de la ieșirea către Muzeul Bucureștiului.
Pasajul Latin, cel care face legătura între Centrul Istoric și terminalul RATB, a fost reabilitat și el și redeschis la jumătatea lui ianuarie 2012.
Astăzi, el este plin de graffiti. Așa-zisii artiști au mâzgălit până și basoreliefurile reprezentând reproduceri după Columna lui Traian. De fapt, dintre basoreliefurile care ornamentau pereții pasajului, doar două mai există.
Restul, fie au fost smulse de către vandali, fie au fost recuperate de către specialiștii de la Administrația Străzilor.
Aceeași soartă au avut-o și corpurile de iluminat care fuseseră amplasate deasupra reproducerilor, pentru a le pune în valoare. In urmă au rămas cablurile electrice atârnând dezolant și desene cu porci zburători.
Toată această distrugere s-a întâmplat la câțiva metri de sediul Poliției Locale a Primăriei Capitalei din Centrul Istoric.
În zona Sfântul Gheorghe, Punctul Zero al Bucureștiului și terminalul RATB a fost modernizat.
Numai că plăcile de granit, cu care a fost pavat, lipsesc ori se clatină, punându-i în pericol chiar și pe oamenii tineri și cu pas vioi.
Acest pavaj scump reprezintă o adevărată capcană pentru persoanele in vârstă sau cu dizabilitati locomotorii.
Și mizeria este la ea acasă in Punctul Zero al Capitalei.
Stațiile RATB au fost curățate de afișe dar arată efectiv jupuite. Coșurile de gunoi sunt pline, pe jos sunt sute de mucuri de țigări iar mirosul de urină te asfixiaza. In această ambianță sordida lucesc balustradele de inox.
Întrebarea pe care orice om normal, cu judecata întreagă, și-o pune în fața acestor imagini este: ce rost are ca Primăria Capitalei să investească milioane de euro daca dupa inaugurarea lucrarilor nu are grija nimeni de ele?
Ieri a fost organizat un protest in Piata Universitatii pentru a condamna public VIOLUL.
Dupa cazul de la Vaslui, in care o tânara a fost violata de sapte barbati care, ulterior, au fost lasati in libertate, mai multe persoane si institutii s-au mobilizat si au cerut explicatii pentru decizia magistratilor.
O parte din cei care condamna atitudinea judecatorilor au organizat protestul in Capitala pentru a condamna public VIOLUL, evenimentul fiind organizat sub sloganul„NU inseamna NU. Cel putin pedeapsa cu inchisoare pe viata pentru violatori”.
Organizatorii protestului sustin ca trebuie luata atitudine.
Un al doilea protest este programat tot in Piata Universitatii, pe 31 iulie 2015, la ora 17.00.
Protestul se va desfasura sub aceeasi emblema „Nu inseamna NU! Cel putin pedeapsa cu inchisoare pe viata pentru violatori”.
Anuntul a fost facut de organizatori pe pagina de facebook, care considera ca masura de eliberare sub control judiciar a fost luata in mod arbitrar si ca a favorizat infractorii.
Peste tot s-au desfăşurat activităţi artistice, concursuri sportive sau de cultură generală, festivaluri, care au dorit să evidenţieze rolul fiecărei ţări din Uniune.
Angela Filote, seful reprezentantei Comisiei Europene in Romania:
De ce avem nevoie de Uniunea Europeană? Păi să ne amintim de ce a fost ea creată – pentru a aduce pace pe continentul european şi nu cred că cineva încetează să îşi dorească acest lucru. Este un proiectde pace care durează, iată, de mai bine de o jumătate de secolşi sperăm să dureze şi în continuare, mai ales că acum, la acest proiect, participă şi Romania.
La Bucureşti, a circulat o garnitură de metrou cu simbolurile europene, iar 16 staţii au fost regândite să reprezinte ţări europene.
Peste 50 de filme rulează în cadrul Festivalul Filmului European, iar în Parcul Cişmigiu a fost deschis un târg al statelor membre ale Uniunii Europene. Reprezentanţii ţărilor participante la eveniment le-au prezentat vizitatorilor obiceiuri, activităţi şi oferte turistice, precum şi spectacole artistice tradiţionale. De asemenea, toţi cei care au trecut prin parcul bucureştean au avut ocazia să asculte muzică de fanfară. Cinci fanfare europene susţin recitaluri în Parcul Unirii, Parcul Cişmigiu, Parcul Herăstrău şi Piaţa Universităţii.
Ediţia a XII-a a Târgului Gaudeamus Carte Şcolară, organizat de Centrul Cultural Media Radio România, s-a deschis miercuri, 17 septembrie. Pentru a doua oară, târgul se desfăşoară în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Piaţa Universităţii (la statui), spaţiu drag şi uşor accesibil tuturor locuitorilor Capitalei. Programul de vizitare al târgului este zilnic, în perioada 17 – 28 septembrie, între orele 10:00 – 20:00, iar intrarea publicului este liberă.
Târgul Gaudeamus Carte Şcolară 2014 constituie etapa cu numărul 83 în seria de evenimente expoziţionale pe care Radio România le-a iniţiat şi le organizează de peste 20 de ani în cadrul Programului Lectura.
Moment pregătit cu grijă şi cu mult suflet la fiecare început de toamnă, adesea prilej de consum de resurse financiare, de timp şi energie, debutul anului şcolar este extrem de important pentru nenumărate familii. Indiferent de gradul de entuziasm cu care re(încep) în fiecare an şcoala, zeci de mii de copii şi adolescenţi au nevoie de cel puţin la fel de multe cărţi. Târgul Gaudeamus Carte Şcolarăoferă tuturor celor direct interesaţi – părinţi, elevi şi cadre didactice, soluţia uşoară, plăcută şi avantajoasă pentru studierea şi achiziţia manualelor şi a auxiliarelor şcolare necesare.
Eveniment care, prin ofertă şi public ţintă, este orientat cu precădere către acest important segment de piaţă – carte formativă şi materiale auxiliare, târgul este organizat în mod tradiţional la începutul anului şcolar, în momentul de vârf al cererii de produse şi servicii educaţionale. Oferta ediţiei, prezentată de cei 43 de expozanţi (reuniţi în 30 de standuri) vine în întâmpinarea unor solicitări dintre cele mai diverse şi cuprinde:
cea mai mare parte a manualelor şi auxiliarelor aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru acest an şcolar, reunite într-o singură incintă;
o gamă extrem de variată de materiale didactice, pentru toate nivelurile educaţionale;
numeroase titluri din literatura română şi universală cuprinse în bibliografia şcolară;
enciclopedii, dicţionare, ghiduri şi îndrumare didactice;
lecţii interactive pe suport multimedia, software educaţional;
ultimele noutăţi editoriale, în vogă printre tinerii cititori, în măsură să-i atragă şi pe cei deocamdată mai puţin pasionaţi de lectură;
jocuri şi cărţi pentru preşcolari.
Proiecte conexe derulate de Radio România în cadrul Programului LECTURA
Etapa locală (Bucureşti şi judeţul Ilfov) a Concursului Naţional de Lectură Mircea Nedelciu, ediţia XII-a, concurs adresat liceenilor, va avea loc în incinta târgului sâmbătă, 27 septembrie, la ora 11:00.
Campania de donaţii Cărţile se întorc acasă prin intermediul căreia un fond de carte semnificativ, ca număr de volume şi valoare, este colectat de la expozanţi şi vizitatori şi este donat în beneficiul bibliotecilor publice şi şcolare din mediul rural, subfinanţate la capitolul achiziţii de carte. Din 2010, peste 96.000 de volume donate de către participanţii şi vizitatorii Târgurilor Gaudeamus au ajuns prin intermediul acestui proiect în 260 de bibliotecidin întreaga ţară.
Parteneri: Primăria Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Regia Autonomă de Transport Bucureşti şi Spectacular.
Informaţii suplimentare, la Secretariatul Gaudeamus (tel./fax 021.312.2240, 021.319.0522, e-mail office@gaudeamus.ro). Persoane de contact: Cornelia Scarlat (0745.109.648, e-mail cornelia@gaudeamus.ro), Anca Badea (0740.121.173, anca@gaudeamus.ro ) şi Connie Chifor (0745.109.649, connie@gaudeamus.ro)
În perioada 17 – 28 septembrie, Piaţa Universităţii va găzdui cea de a XII-a ediţie a Târgului Gaudeamus Carte Şcolară, cel mai longeviv eveniment cu acest profil de pe piaţa de carte românească. Târgul este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România şi se va desfăşura, pentru a doua oară, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în centrul Capitalei. Programul de vizitare al târgului este zilnic între orele 10:00 şi 20:00. Intrarea este liberă.
Organizat anual în preajma începutului de an şcolar, Târgul Gaudeamus Carte Şcolară îşi propune să creeze, pentru toţi cei interesaţi – părinţi, elevi şi cadre didactice – un cadru adecvat pentru a analiza şi achiziţiona manuale şi a auxiliare şcolare.
La GAUDEAMUS Carte Şcolară puteţi găsi:
Manuale şi auxiliare aprobate de ministerul de resort, publicate de cele mai apreciate edituri din România, reunite într-o singură incintă.
Pachete speciale, oferte promoţionale şi discounturi semnificative acordate direct de către edituri.
Materiale didactice pentru toate nivelurile şi disciplinele, utile deopotrivă studiului individual şi activităţii în clasă.
Numeroase titluri din bibliografia şcolară, din literatura română şi universală.
Cele mai recente apariţii editoriale în vogă printre tinerii cititori, în măsură să le trezească interesul şi celor mai puţin pasionaţi de lectură.
Parteneri: Primăria Municipiului Bucureşti, Regia Autonomă de Transport Bucureşti, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Spectacular.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi Secretariatului GAUDEAMUS. Persoane de contact: Cornelia Scarlat (tel. 0745.019.648, e-mail: cornelia@gaudeamus.ro) şi Connie Chifor (tel. 0745.109.649, e-mail: connie@gaudeamus.ro )
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.