Târgul de Crăciun din Piața Victoriei de la Timișoara va fi inaugurat duminică, odată cu aprinderea luminițelor de sărbătoare.
La târg vor fi prezenți comercianți de produse alimentare și nealimentare. În plus vor fi prezente mai multe elemente inedite de divertisment precum roata panoramică, patinoarul și caruselul.
Anul acesta, Moș Crăciun va veni cu trenuleț și va avea o căsuță, cu ateliere creative de felicitări, decorat turtă dulce, pictură pe ceramică, transmite primăria Timișoara.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a decis să mute Festivalul de colinde şi Târgul de Crăciun într-o altă locaţie, în urma incidentelor petrecute astăzi în Piața Victoriei. Edilul condamnă atât comportamentul protestatarilor, cât și lipsa de reacție a autorităților.
”Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfăşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde. Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public ce aparţine tuturor bucureştenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administraţia Prezidenţială, la Parlament, la alte instituţii publice care îi reprezintă pe toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasa. (…) Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde şi târgul de Crăciun într-o altă locaţie, dar acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresaţi fizic şi verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea vor răspunde pentru asta, atât civil cât şi penal”, a afirmat primarul într-un comunicat de presă.
Gabriela Firea a spus că există o legislaţie clară cu privire la adunările publice, iar ”respectarea acestei legislaţii este obligatorie” atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţiile care au atribuţii în menţinerea sau restabilirea ordinii publice.
”Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescenţa unor astfel de violenţe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României şi consecinţele nerespectării legii în ţara noastră. Îi asigur pe bucureşteni că au în mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constituţia şi legile ţării, le va apăra tuturor drepturile şi interesele legitime, şi va lupa pentru că Bucureştiul să fie într-adevăr o capitală europeană, din toate puncte de vedere. În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce priveşte manifestaţiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestaţiilor trebuie să-şi asume responsabilitatea”, a mai afirmat Gabriela Firea.
Reprezentanții Poliţiei Capitalei au declarat că se fac verificări cu privire la legalitatea demontării de către protestatarii din Piaţa Victoriei a scenei pregătite pentru Târgul de Crăciun.
Reamintim că protestatarii din Piata Victoriei au demontat schelele pe care trebuia să se ridice scena. Ei s-au adunat încă de dimineață în fața Guvernului în acest scop.
Protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar trei dintre aceștia au fost duși la secția de poliție.
Ulterior, rirma care se ocupă de organizarea Târgului de Crăciun din Piața Victoriei a venit să strângă schelele pe care trebuia să se ridice scena.
Toate echipamentele au fost încărcate în niște dube.
Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul a modificat Codul Fiscal, astfel că au ieșit în stradă.
Aproximativ o mie de persoane protestează în acest moment în Piața Victoriei si scandează lozinci anti-guvernamentale şi contra Partidului Social-Democrat.
Câţiva dintre protestatari spun că le este teamă că, în urma modificărilor Codului Fiscal, salariile vor scădea şi nu doresc să plătească din buzunarul lor contribuţiile la stat.
Circulaţia în zona Piaţa Victoriei nu este întreruptă şi nu s-au semnalat incidente.
Câteva sute de oameni au protestat miercuri seara, 23 august, în Piaţa Victoriei din capitală, față de modificările propuse de ministrul Tudorel Toader la legile Justiției.
Manifestația a fost inițiată pe Facebook de Mișcarea civică „Inițiativa România”.
Miercuri, 23 august, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a propus o serie de schimbări în sistemul judiciar, de la modul în care sunt numiţi procurorii şefi şi până la înfiinţarea unei unităţi speciale de urmărire a infracţiunilor comise de magistraţi.
Preşedintele României a calificat aceste propuneri drept un atac la adresa statului de drept, ce ar duce ţara înapoi cu un deceniu.
Parchetul General consideră aceste propuneri drept un semnal de alarmă, afirmând că procurorii nu au fost consultaţi, iar DIICOT cere convocarea Adunării generale a procurorilor pentru a discuta aceste modificări.
România este considerată una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, iar Bruxellesul menţine sistemul de monitorizare specială.
Peste 150 de persoane, printre care şi copii, s-au adunat duminică după-amiază, 13 august, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de introducerea vaccinării obligatorii printr-un nou proiect de lege.
Protestatarii au afirmat că vor semna o scrisoare deschisă împotriva Legii Vaccinării, pe care o vor depune la guvern. Ei au spus că legea e „ilegală, abuzivă şi neconstituţională”.
Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinărilor din schema obligatorie, consimţământul pentru imunizare se consideră ca fiind dat.
Excepţie fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă de creşterea copilului refuză în scris, la medicul de familie, vaccinarea minorului.
Mii de timișoreni au venit sâmbătă seara în Piața Victoriei pentru a asista la concerte organizate cu ocazia zilei orașului. Seria de recitaluri a fost deschisă de tânăra Alina Eremia, urmată de cei de la Deepcentral. A venit rândul Antoniei care a interacționat cu publicul, a felicitat o timișoreancă a cărei zi de naștere era chiar pe 1 august și a interpretat cele mai cunoscute piese ‘Marabou’, ‘Pleacă’ și ‘Jameia’.
Atmosfera a devenit incendiară odată ce pe scenă au urcat 3 Sud Est. Timișorenii de toate vârstele au cântat alături de cei trei atât cântecele prin care 3 Sud Est se clasau pe primele topuri în muzica românească ‘Ai plecat’, ‘Amintirile’, ‘Te plac’, dar și piese mai recente ‘Vorbe care dor’, Emotii’.
Laurentiu, Mihai și Viorel au apreciat calitatea publicului și au precizat că și-ar dori sa vină mai des la Timișoara.
La finalul recitalului, 3 Sud Est au dedicat ‘De ziua ta’ aniversării Zilei Timișoarei din data de 3 august.
Tot sâmbătă seara a avut loc si Crosul nocturn organizat pe un traseu de 4 kilometri.
Duminică, în Piata Victoriei va fi lansată orchestra de tineret a municipiului Timisoara. Invitatii serii de vor fi The Weekend Band si Love Hunters. Seara se va încheia cu un foc de artificii.
Timișorenii își sărbătoresc orașul timp de trei zile. Concertele și evenimentele sportive au prefațat ziua Timișoarei ce marchează momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.
La 96 de ani distanță de acel moment, puțini sunt cei care cunosc semnificația acestei zile
Nu știu, deși s-a spus, nu am fost atentă
Spre rușinea mea nu, sunt ieșit din țară de foarte mulți ani și m-am reîntors pe meleagurile pe care am copilărit.
Ziua Timișoarei semnifică data la care cred că a intrat în funcțiune administrația românească.
Momentul 3 august a fost precedat în 1919 de numirea, la 28 iulie a doctorului Aurel Cosma ca prefect al judeţului Timiş – Torontal. La 1 august 1919 sosea în Timişoara prima unitate de jandarmi români, iar la 3 august îşi făceau intrarea solemnă în oraş unităţile Armatei Române, sub comanda colonelului Virgil Economu. Data de 3 August a fost declarată ca fiind Ziua Timişoarei printr-o hotărâre de consiliu local adoptată în anul 1999. De atunci, ziua orașului este în fiecare an prilej de sărbătoare.
Sâmbătă a fost seara muzicii pop, iar cea de duminică a început cu teme muzicale de film și hituri pop aranjate într-o manieră simfonică. Așa și-a făcut debutul orchestra de tineret a municipiului Timișoara. Tot timișoreni au urcat pe scena din Piața Victoriei, The Weekend Band urmați de sârbii Love Hunter, o trupă de blues cu influenţe punk.
Timișorenii veniți cu mic cu mare s-au declarat încâtați de evenimente
E super, absolut tot, atmosfera… tot.
E frumos evenimentul.
Sunt suprins. Aș dori ca și pe viitor să fie cât mai multe evenimente. Sunt surpins pozitiv.
Sunt frumoase și mai ales tinerii aceștia cântă superb cântece frumoase.
Întrebați ce înseamnă Timișoara, oamenii l-au numit orașul lor de suflet dar au avut și câteva observații.
Este orașul în care m-am născut și trăiesc de zeci de ani.
Este un oraș care lasă un pic de dorit în privința curățeniei, un oraș care a fost de referință și îm place să cred că va mai fi de referință și care mai are mult de recuperat.
Evenimentele de Ziua Timișoarei continuă și luni. Administrația locală a organizat manifestări care să acopere o plajă cât mai mare de preferințe muzicale, spune viceprimarul Dan Diaconu:
Au fost zile excelente pentru timișoreni[…]. Încercăm să atragem în centrul Timișoarei pentru această sărbătoare toate categoriile de public care apreciază muzica bună. Și muzică bună a fost în toate cele trei zile: pop în prima zi, mai mult rock în cea de-a doua zi și va fi blues și jazz în cea de-a treia zi. E o formă de a satisface toate gusturile muzicale, toate orientate înspre a promova ce înseamnă 3 august 1919 pentru Timișoara.
De Ziua Timișoarei, mai multe personalități ale orașului vor primi titlul de cetățean de onoare. Vor fi recompensați Coleta de Sabata, prima femeie rector a UPT, interpretul de muzică populară Tiberiu Ceia şi fostul ministru al Sănătăţii Ştefan Drăgulescu, dar și alții.
La ora 19:00, în Piața Victoriei vor cânta: Moody Stuff, alături de Boghi Nagy, solistul de la Burning Table, Bega Blues Band şi invitatul lor special A.G. Weinberger, supranumit Mr. Blues al României, Matyas Pribojszki Band (Ungaria), care îl aduce la Timişoara pe unul dintre cei mai buni interpreţi la muzicuţă din Europa de Est, şi Blue Family (Serbia).
Zilele Radio Timişoara, prilejuite de aniversarea a 60 de ani de la prima emisie în eter, au debutat în 2 mai, la ora 19:00, cu o extraordinară întâlnire cu publicul a echipei Radio Timişoara. Au urcat pe scenă, pe rând, copii şi coordonatoarea Piti-Show, realizatori ai emisiunilor adresate minorităţilor, ai rubricilor şi emisiunilor de ştiri şi sport şi apoi, în ordinea orei de intrare în emisie, realizatorii emisiunilor zilnice, de la matinal şi până la emisiunea-dezbatere Vestul zilei.
Pauzele muzicale ale acestui program aniversar, transmis în direct pe toate frecvenţele Radio Timişoara, dar şi pe Internet, inclusiv video, au fost asigurate de mini-recitaluri live. Primii pe scenă au urcat, prezentaţi de Sergiu Galiş, membrii grupului The Wizards – cel mai tânăr grup pop-rock local, a cărui solistă are 10 ani, dar pregăteşte deja un videoclip pentru piesa Cea mai frumoasă zi. Cătălin Lăpuşcă i-a invitat pe scenă la jumătatea prezentării Radio Timişoara pe cei de la Corso. De la Hunedoara a sosit, în cea de-a treia pauză muzicală, prezentat de Călin Petrescu, Pragu’ de Sus – un grup binecunoscut la Timişoara, promotor al unui pop-rock-folk gustat de public.
Concursul aniversar şi-a desemnat primii câştigători ai rucsacurilor, invitaţiilor la spectacolul folcloric aniversar din 5 mai şi ai vinului de la Cramele Recaş. Celelalte peste 400 de chestionare vor intra astăzi, alături de cele care vor mai fi depuse în urne, la tragerea la sorţi la care, pe lângă premii similare, Agenţia de turism Ultramarin va acorda o excursie la Viena pentru două persoane.
Atmosfera incendiară a primei seri a fost recitalul Holograf. Mii de timişoreni au cântat şi au dansat pe ritmurile celei mai difuzate formaţii la Radio Timişoara. Şi băieţii plâng câteodată, Romeo şi Julieta, Vreau o minune, Ochii tăi sau clasicul deja Banii vorbes’ au fost câteva dintre melodiile fredonate de public împreună cu cei de la Holograf. Un moment special a fost apariţia în public a unei tinere mirese. Dan Bittman, Edi Petroşel, Mugurel Vrabete, Tino Furtună şi Romeo Dediu au susţinut sâmbătă seara un spectacol complet, interacţionând în permanenţă cu publicul care a cântat şi a dansat până la final.
Zilele Radio Timişoara au continuat şi duminică seara cu o Gală de operă, operetă şi balet susţinută de soliştii, corul, baletul şi orchestra Operei Naţionale Române din Timişoara. Spectacolul a început la ora 18:30 pe scena din Piaţa Victoriei, fiind deschis de Cvartetul de coarde al Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara – clasa conf. univ. dr. Ioan Fernbach şi Ansamblul de percuţie Splash de la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu din Timişoara, condus de prof. Alina Cuibariu – Jumugă
Zilele Radio Timişoara au debutat sâmbătă cu o extraordinară întâlnire cu publicul a echipei Radio Timişoara. Au urcat pe scenă, pe rând, copii şi coordonatoarea emisiunii „Piti-Show”, realizatori ai emisiunilor adresate minorităţilor, ai rubricilor şi emisiunilor de ştiri şi sport şi apoi, în ordinea orei de intrare în emisie, realizatorii emisiunilor zilnice, de la matinal şi până la emisiunea-dezbatere ”Vestul zilei”.
Pauzele muzicale ale acestui program aniversar, transmis în direct pe toate frecvenţele Radio Timişoara, dar şi pe internet, inclusiv video, au fost asigurate de mini-recitaluri live. Primii pe scenă au urcat, prezentaţi de Sergiu Galiş, membrii grupului The Wizards – cel mai tânăr grup pop-rock local, a cărui solistă are 10 ani, dar care deja pregăteşte un videoclip pentru piesa „Cea mai frumoasă zi”. Cătălin Lăpuşcă i-a invitat pe scenă la jumătatea prezentării Radio Timişoara pe cei de la Corso – trupă care a susţinut anul trecut unul dintre concertele live din studioul Arad FM. De la Hunedoara a sosit, în cea de-a treia pauză muzicală, prezentat de Călin Petrescu, Pragu’ de Sus – un grup binecunoscut la Timişoara, promotor al unui pop-rock-folk gustat de public.
Concursul aniversar, care presupune completarea unui chestionar despre preferinţele muzical informative, şi-a desemnat primii câştigători ai rucsacurilor, invitaţiilor la spectacolul folcloric aniversar din 5 mai şi ai vinului de la Cramele Recaş. Celelalte peste 400 de chestionare vor intra astăzi, alături de cele care vor mai fi depuse în urne, la tragerea la sorţi la care, pe lângă premii similare, Agenţia de turism Ultramarin va acorda o excursie la Viena pentru două persoane.
Atmosfera incendiară a primei seri a fost cu siguranţă recitalul Holograf. Mii de timişoreni au cântat şi au dansat pe ritmurile celei mai difuzate formaţii la Radio Timişoara. ‘Şi băieţii plâng câteodată’, ‘Romeo şi Julieta’, ‘Vreau o minune’, ‘Ochii tăi’ sau clasicul deja ‘Banii vorbesc’ au fost câteva dintre melodiile fredonate intens de public împreună cu cei de la Holograf. Un moment aparte a fost acela în care în public şi-a făcut apariţia şi o tânără mireasă. Un spectacol complet au susţinut sâmbătă seara Dan Bittman, Edi Petroşel, Mugurel Vrabete, Tino Furtună şi Romeo Dediu, interacţionând în permanenţă cu publicul care a cântat şi a dansat până la final.
Zilele Radio Timişoara au continuat duminică seara cu o Gală de operă, operetă şi balet susţinută de soliştii, corul, baletul şi orchestra Operei Naţionale Române din Timişoara. Spectacolul a început la ora 18:30 pe scena din Piaţa Victoriei, fiind deschis de Cvartetul de coarde al Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara – clasa conf. univ. dr. Ioan Fernbach şi Ansamblul de percuţie „Splash” de la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, condus de prof. Alina Cuibariu – Jumugă
Aceştia sunt membri a 18 ansambluri artistice şi vor participa, în perioada, 7-10 august la Festivalului de artă tradiţională catalană.
Pe lângă spectacolele ce vor avea loc în Piaţa Victoriei, vor fi organizate diverse ateliere, conferinţe şi concursuri de pictură pentru copii, cu teme catalane.
Festivalul vizează atât promovarea Cataloniei şi a Timişoarei ca destinaţii turistice, cât şi susţinerea municipiului de pe Bega pentru titlul de capitală culturală europeană 2021.
Cea de-a doua ediţie a fetivalului de la Timişoara are loc tot în Piaţa Victoriei. Astazi vor avea loc probe de sunet şi lumini.
În cele trei zile ale festivalului, concertele încep de la ora 20, şi se vor încheia la miezul nopţii.
Pe scenă vort urca, printre alţii, Al Jarreau, Neil Cowley Trio, Teo Milea, Anoushka Shankar şi The Cat Empire.
În prima seară a festivalului va fi inaugurat oficial şi iluminatul artistic al clădirii Operei Române.
Accesul spectatorilor este gratuit, dar cei care doresc pot rezerva locuri pe scaun în zona special amenajată din fața scenei, contra sumei de 50 de lei pentru toate zilele festivalului.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești FLORI DE MAI – Călărași 2023!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ediția aniversară (10 ani) a Festivalului de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri STEA PRINTRE STELE – Bacău 2022!
În fiecare toamnă, începând cu anul 2012, în frumosul oraș de la poalele Ceahlăului, în orașul Bacău, oraș în care am copilărit...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.