Zona de promenadă din Portul Tomis a fost redată circulaţiei pietonale. Începând de astăzi, toţi cei care aleg să facă o plimbare pe faleza Cazinoului vor avea acces liber până la plaja Modern, potrivit unui comunicat de presă remis de Primăria Constanţa.
Pentru a prelungi promenada de pe faleza Cazinoului până în zona pietonală din Portul Tomis, au fost desfiinţate locurile de parcare adiacente digului, în urma unei decizii luate în cadrul Comisiei de Circulaţie.
„Vorbim despre o zonă intens circulată, unde traficul pietonal se desfăşura cu dificultate. O plimbare pe faleză devenea o cursă cu obstacole. Constănţenii, dar şi turiştii erau nevoiţi să se strecoare printre autoturismele parcate, iar în unele cazuri chiar pe carosabil, riscând să fie accidentaţi.
De astăzi, spaţiul ocupat de autovehicule va putea fi folosit de pietoni. Zona a fost delimitată corespunzător prin montarea stâlpilor pentru protecţia pietonilor. De asemenea, a fost aplicat marcajul haşurat pentru a semnaliza noua reglementare rutieră. Spaţiul public reprezintă o resursă pentru oraşul nostru”, se arată în comunicatul Primăriei Constanţa.
Parlamentul European a aprobat reguli noi ce ar îmbunătăți siguranța rutieră și ar reduce numărul accidentelor.
Normele cer prezența anumitor tehnologii de siguranță în mașinile noi
Autoturismele, camionetele, camioanele și autobuzele vor trebui echipate cu elemente avansate de siguranță
Cicliștii și pietonii vor fi mai bine protejați
În 2018, 25.100 de persoane au decedat în urma accidentelor pe drumurile europene
Elemente de siguranță, precum asistența inteligentă pentru controlul vitezei și sistemul avansat de frânare de urgență, vor trebui instalate în vehicule noi începând din mai 2022.
„Aceste reglementări deschid calea pentru salvarea a mii de vieți în următorii ani. Ne-am concentrat întotdeauna asupra siguranței participanților la trafic, în special a celor vulnerabili. Echipamentele suplimentare obligatorii pentru autoturisme, camioane și autobuze vor contribui la salvarea de vieți omenești „, a declarat raportorul Róża Thun (PPE, Polonia).
Vehiculele vor fi mai bine echipate pentru a preveni accidentele
Toate vehiculele noi ar trebui să fie echipate cu 30 de tehnologii de salvare a vieții umane precum asistența inteligentă de viteză, ce semnalează șoferului că a depășit limita de viteză, alerta privind somnolența și atenția, avertizare de distragere a atenției pentru a stimula șoferul să fie atent la situația de trafic, un semnal luminos pentru a semnala șoferilor din spate că mașina frânează brusc, sistemul de detectare a obiectelor și oamenilor din spatele vehiculului cu ajutorul unei camere, sistemul de monitorizare a presiunii anvelopelor, sistemul de monitorizare a nivelului alcoolului, aparatul de înregistrare a evenimentelor, care ar înregistra date relevante imediat înainte, în timpul și imediat după un accident rutier.
Sistemele avansate care vor trebui instalate în toate autovehiculele sunt: sistemul inteligent de asistență pentru controlul vitezei; sistemul antidemaraj cu etilotest; sistemul avansat de avertizare cu privire la starea de distragere a atenției conducătorului auto; sistemul avansat de frânare de urgență; sistemul de avertizare la deplasarea in marșarier și dispozitivul de înregistrare a datelor privind accidentele („cutie neagră”).
Sistemul inteligent de asistență pentru controlul vitezei (ISA) ar putea reduce cu 20% accidentele pe drumurile europene, potrivit estimărilor. „ISA va oferi unui conducător auto informații, bazate pe hărți și identificarea semnelor rutiere, atunci când depășesc limita de viteză. Nu introducem un dispozitiv de limitare a vitezei, ci un sistem inteligent care va atrage atenția conducătorilor auto atunci când conduc cu viteză excesivă. Acest lucru nu va fi doar un element de siguranță pentru toți, ci va ajuta șoferii să evite amenzile de viteză”, a declarat doamna Thun.
Autoturismele și vehiculele utilitare ușoare vor fi de asemenea obligate să aibă un sistem avansat de frânare de urgență (deja obligatoriu pentru camioane și autobuze), precum și un sistem de urgență de menținere a benzii de circulație.
Majoritatea acestor tehnologii și sisteme vor deveni obligatorii din luna mai 2022 pentru modele noi și începând cu mai 2024 pentru modelele existente.
Elementele obligatorii de siguranță ar reduce drastic numărul de decese rutiere, deoarece 95% dintre accidente se produc din cauza unor erori umane.
Camioanele și autobuzele vor deveni mai sigure pentru cicliști și pietoni
Camioanele și autobuzele vor trebui proiectate și construite astfel încât participanții la trafic vulnerabili, cum ar fi cicliștii și pietonii, să fie mai vizibili conducătorului auto (așa-numita „vizibilitate directă”). Aceste vehicule vor trebui să fie echipate cu sisteme avansate pentru a reduce „în cea mai mare măsură posibilă unghiurile moarte din jurul vehiculului „, spune textul.
Sistemul „vizibilității directe” va trebui aplicat modelor noi începând din noiembrie 2025 și pentru modelele existente din noiembrie 2028.
Teste de impact și parbrize îmbunătățite
Noile norme îmbunătățesc, de asemenea, cerințele privind siguranța pasivă, inclusiv testele de impact (frontal și lateral), precum și parbrizele, pentru a atenua gravitatea rănilor pentru pietoni și cicliști. Omologarea de tip a pneurilor va fi de asemenea îmbunătățită pentru a testa anvelopele uzate.
Etapele următoare
Regulamentul, aprobat de Parlament cu 578 voturi pentru, 30 împotrivă și 25 abțineri, va fi acum supus aprobării Consiliului UE.
În 2018, 25.100 de persoane au decedat pe drumurile europene, iar 135.000 au fost rănite grav, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Europeană.
În contextul vremii nefavorabile, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de condus atât pentru siguranţa proprie, cât şi pentru a celorlalţi participanţi la trafic.
Având în vedere faptul că partea carosabilă este umedă ori acoperită de zăpadă, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule atât în localităţi cât şi în afara acestora cu o viteză care să permită oprirea mijloacelor de deplasare în siguranţă, deoarece distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Totodată, evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip ,,hands-free”.
De asemenea, poliţiştii vin cu recomandări şi pentru pietoni:
Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni.
Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!
Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!
Evitaţi, pe cât posibil, partea carosabilă, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
Agenda Parlamentului European, 13 – 19 noiembrie 2017
Publicat de Camelia Teodosiu,
14 noiembrie 2017, 00:25 / actualizat: 21 noiembrie 2017, 11:03
Săptămâna aceasta, în perioada 13 – 19 noiembrie, Parlamentul European este în sesiune. Principalele subiecte, pe ordinea de zi, sunt:
Anti-dumping. Parlamentul va vota un acord informal cu statele membre privind noile norme de protejare a industriilor, lucrătorilor și consumatorilor din UE împotriva importurilor care sunt supuse unui dumping sau subvenționări provenind din țări terțe. De asemenea, aceste norme includ dispoziții privind respectarea standardelor internaționale de mediu și de muncă în anchetele antidumping. O conferință de presă este programată după vot. (Dezbatere marți, vot miercuri)
Solicitanții de azil. Parlamentul va fi gata să înceapă negocierile cu guvernele UE cu privire la normele revizuite de la Dublin, deputații europeni se vor pregăti să adopte mandatul de negociere al PE în sesiunea plenară. Normele modificate ar trebui să asigure că solicitanții de azil vor fi repartizați echitabil între toate țările UE, indiferent de țara lor de intrare.
Malta. Statul de drept va fi dezbătut marți, ca urmare a asasinării jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, cunoscută pentru munca ei în domeniul corupției. Deputații europeni vor vota miercuri o rezoluție care să rezume dezbaterea. Marți, va fi organizată o ceremonie în prezența președintelui Tajani și a familiei doamnei Caruana Galizia într-o sală de conferințe de presă, care va purta oficial numele „Daphne Caruana Galizia”.
Paradise Papers. Dezvăluirile mediatice privind fraudele fiscale la scară mare operate prin conturi offshore, care au privat bugetele publice de venituri de miliarde de euro, vor fi dezbătute marți dimineață cu Consiliul și Comisia Europeană.
Polonia. Situația statului de drept și a democrației va fi dezbătută miercuri dimineața și va face obiectul unei rezoluții supuse la vot în aceeași zi.
Cumpărături online mai sigure. Achiziționarea online va fi mai sigură datorită noilor norme care vor permite autorităților naționale identificarea și oprirea rapidă a înșelătoriile online și a fraudelor, cât și intensificarea cooperării transfrontaliere pentru asigurarea unui comerț electronic mai sigur.
Siguranța mașinii. Sistemele de asistență pentru șoferi pentru prevenirea accidentelor, în special în rândul bicicliștilor și pietonilor, ar trebui să devină obligatorii în mașinile noi, spun eurodeputații într-un proiect de rezoluție care va fi votat marți.
Președintele slovac. Andrej Kiska, Președintele Republicii Slovace, se va adresa plenului într-o ședință oficială miercuri. Un punct de presă împreună cu președintele Parlamentului European, Tajani este programat la ora 13:45 (ora României).
Premiul LUX. Președintele Antonio Tajani va anunța câștigătorul Premiului Filmului Lux 2017 marți, la prânz, în prezența celor trei filme-finaliste. După ceremonia de decernare a premiului, laureatul anului 2017 va participa la o conferință de presă la ora 16:00 (ora României).
Agenda președintelui. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se va întâlni marți cu nominalizații Premiului LUX. Miercuri se va întâlni cu președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska, înainte ca acesta să se adreseze în plen. Joi, președintele va efectua o vizită oficială în Suedia, unde se va întâlni cu Prințesa Moștenitoare a Suediei, Victoria și cu Urban Ahlin, președintele Parlamentului. Vineri va participa la întâlnirea informală a șefilor de stat și de guvern din Gothenburg și va semna Pilonul European al Drepturilor Sociale (ceremonie urmată de o conferință de presă).
Obiectivul principal al poliţiştilor este salvarea de vieţi şi prevenirea accidentelor rutiere prin depistarea şi sancţionarea celor care pun în pericol siguranţa traficului.
În cele 7 zile, poliţiştii vor organiza filtre şi acţiuni în stradă, utilizând aparate radar. Planul cuprinde 5 etape.
Mâine, pe şoselele din ţară şi pe autostrăzi, poliţiştii rutieri şi de ordine publică vor utiliza permanent semnalele luminoase ale autospecialelor.
Toţi conducătorii de autovehicule verificaţi vor fi testaţi în vederea depistării şi sancţionării faptelor de conducere pe drumurile publice a autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice.
Ziua de marţi va fi dedicată depistării şi sancţionării şoferilor care nu acordă prioritate de trecere pietonilor, în timp ce miercuri acţiunile vor viza combaterea abaterilor săvârşite de pietoni.
Acţiunile de joi urmăresc sancţionarea celor care nu acordă prioritate de trecere pietonilor sau vehiculelor.
În perioada 17 – 19 noiembrie, acţiunile vor fi intensificate pentru depistarea celor care conduc cu viteză excesivă.
Honolulu a devenit primul important oraș american care interzice pietonilor să se uite la telefoanele lor mobile, să scrie mesaje sau să folosească dispozitive digitale în timp ce traversează strada.
Măsura va intra în vigoare pe 25 octombrie și a fost gândită pentru a reduce rănirile sau decesele din cauza „mersului neatent”.
Cei care vor fi prinși uitându-se la dispozitive, și aici sunt inclulse și laptop-uri sau camere digitale, vor primi amenzi între 15 și 35 de dolari.
Persoanele care vor repeta infracțiunea vor fi amendate cu până la 99 de dolari.
Interdicția nu se aplică în cazul apelurilor de urgență.
În nouă legislație se stipulează că „niciun pieton nu poate traversa strada în timp ce se uită la un dispozitiv electronic mobil”.
In zona Ziduri Mosi a fost montat un gard din plasă, cu autorizatie eliberată de Primăria Capitalei, care nu mai permite pietonilor traversarea prin locuri la întâmplare.
Același gard ce desparte cele două sensuri de circulație din zonă interzice și orice viraj pentru șoferi.
In ultimele zile acest gard a fost dezmembrat de locuitori, spune seful politiei locale sector 2, Aurel Dobrila.
Serviciul Rutier al IPJ Mureș derulează o campanie de prevenire a cauzelor generatoare de accidente, cei vizați astăzi fiind motocicliștii și pietonii.
Acțiunea are loc în mai multe puncte din oraș iar cei prinși că nu respectă regulile de circulație sunt doar avertizați verbal și primesc pliante cu informații.
În prima jumătate a acestui an au fost înregistrate o serie de accidente rutiere grave pe raza municipiului Tîrgu-Mureș produse din cauza motocicliștilor și pietonilor.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Andreea Pop:
”Campania de astăzi se adresează conștientizării celor două categorii de participanți la trafic care sunt considerate categorii vulnerabile. Doar în 6 luni, în primele 6 luni ale anului, pe raza Municipiului Tîrgu-Mureș s-au produs 3 accidente grave în care au fost implicați moticicliști și alte 15 accidente grave în care au fost implicați pietoni.”
În aceași perioadă au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale motocicliștilor în Tîrgu-Mureș pentru abaterile constatate iar alte 2.000 de amenzi au fost date pietonilor.
Sancțiunea minimă pentru traversarea străzii prin locuri nepermise este de 210 lei.
Peste 200 de persoane au fost amendate în ultimele 24 de ore de poliţiştii din judeţul Alba, în urma unei acţiuni de prevenire a accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietonii.
Au fost sancţionaţi 67 de oameni care s-au angajat în traversări neregulamentare şi 10 şoferi care nu au acordat prioritate la trecerea de pietoni.
În plus, 126 de conducători auto au primit amenzi pentru încălcarea altor prevederi legale privind circulaţia pe drumurile publice. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate depăşeşte 35.000 de lei.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.