Pisicile domestice preferă să nu se mişte inutil!
Publicat de Andra Radu, 14 august 2020, 14:30 / actualizat: 14 august 2020, 16:40
Pisicile duc o viaţă cât mai liniştită. Dacă în trecut, oamenii se bazau pe ele pentru a lupta cu şoarecii şi cu alţi dăunători, acum micile feline au devenit o „decoraţiune” pufoasă a canapelei. Se dovedeşte că această „lene” este caracteristică pisicilor încă de la naştere, conform unui studiu efectuat de cercetători americani. Spre deosebire de majoritatea altor animale, pisicile domestice preferă să nu se mişte inutil atunci când nu este nevoie.
În 1963, psihologul de animale Glenn Johnson a introdus termenul de „căutarea dificultăţilor”. În cursul cercetărilor sale, a efectuat experimente cu şoareci, câini, peşti, şobolani şi maimuţe.
Animalele au avut două modalităţi de a obţine mâncare: oferită pur şi simplu sau au îndeplinit o sarcină pentru a fi recompensate. Absolut toate animalele au ales „sarcina”. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu, pisicile nu sunt dispuse să „muncească din greu”.
În scopul studiului, experţi de la Colegiul de Medicină Veterinară de la Universitatea din California, Davis, au oferit unor pisici domestice posibilitatea de a alege între un puzzle şi un bol cu „mâncare gratuită”.
Pisicile au ales în mod special bolurile cu mâncare şi au petrecut mai mult timp mâncând decât încercând varianta cu puzzle-uri. Ele sunt o excepţie printre şobolani, şoareci, păsări, câini şi cimpanzei, precum şi alte animale, atât sălbatice cât şi domestice, care au fost supuse acestui experiment de-a lungul anilor. În ciuda faptului că fenomenul „căutării dificultăţii” este cunoscut de aproape 50 de ani, încă nu există o teorie care să îl explice.
„Există diverse ipoteze cu privire la motivul pentru care animalele aleg calea dificilă, inclusiv faptul că ele sunt pur şi simplu plictisite în captivitate şi că aceasta este o simulare a comportamentului natural în căutarea hranei şi creează un sentiment de control asupra mediului”, explică unul dintre membrii echipei de cercetare.
Cu toate acestea, este complet de neînţeles de ce pisicile nu fac acest lucru. Cercetătorii remarcă faptul că, dacă nu i se oferă „mâncare gratuită”, pisica poate trece cu uşurinţă la puzzle. Acest lucru sugerează că pisicile sunt dispuse să depăşească dificultăţile în numele unui obiectiv, dar nimic nu le împiedică să se sustragă de la o sarcină, atunci când este posibil.