Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an universitar. Academia Tehnică Militară, Universitatea Națională de Apărare, academiile categoriilor de forțe și Institutul Medico-Militar pregătesc circa 3.800 de studenți și masteranzi. La Academia Tehnică a fost deschis noul Centru de excelență în sisteme integrate de armament și geniu, care va contribui la dezvoltarea programelor de cercetare fundamentală și aplicativă în diverse domenii militare. Ceremonii de deschidere a anului de învățământ au avut loc și în instituțiile de formare continuă non-universitară militară, în școlile de instruire de la Pitești, Boboc, Mangalia, Vlădeni, Sibiu și Chitila.
Planul Național de Redresare și Reziliență în vederea îmbunătățirii infrastructurii medicale în spitalele militare
Publicat de Gabriel Stan,
27 decembrie 2022, 12:15
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a aprobat documentațiile prealabile necesare pentru depunerea dosarelor de finanțare a unor proiecte în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, în vederea îmbunătățirii infrastructurii medicale în spitalele militare din Brașov, București, Cluj-Napoca, Iași, Pitești și Sibiu.
Investițiile, în valoare de aproximativ 65 de milioane de lei vor fi destinate reabilitării, modernizării, extinderii și dotării cu aparatură modernă a unor structuri care furnizează asistență medicală ambulatorie.
Lucrările în spitalele menționate vor viza și instalațiile de control microbiologic al aerului din blocurile operatorii și din unitățile de terapie intensivă, în vederea prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale.
Start în noul an şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar militar
Publicat de Gabriel Stan,
12 septembrie 2022, 15:47
Adrian Gîtman (realizator rubrică): S-a dat startul în noul an şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar militar. Aproximativ 2.600 de elevi au început cursurile în cele cinci colegii naţionale militare, de la Alba Iulia, Breaza, Constanţa, Craiova şi Câmpulung Moldovenesc. În clasele a IX-a învaţă circa 800 de liceeni militari.
În şcolile de maiştri militari şi subofiţeri ale Ministerului Apărării Naţionale de la Piteşti, Boboc, Constanţa, Sibiu şi Chitila sunt înscrişi 1.300 de elevi, dintre care 800 în primul an de studii.
În instituţiile militare de învăţământ au avut loc, luni, ceremonii militare la care au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii armatei.
Generealul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării:Deschidem anul de învăţământ în colegiile naționale militare și am ținut să fiu alături de elevi. Am ales Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, pentru că aici finalizăm o investiție importantă.
În cazarma colegiului, aproape totul este nou: de la pavilionul de cazare la pavilionul pentru săli de clasă, sala de sport, sala de mese. Este o investiție care s-a derulat pe parcursul ultimilor trei ani, o perioadă în care elevii au învățat în două cazărmi separate și sunt bucuros că de anul ăsta pot să înceapă pregătirea în aceeași cazarmă.
Apreciem ceea ce s-a făcut aici. În același timp, avem mare încredere că toţi elevii de colegii militare care încep anul școlar sunt hotărâţi, sunt pregătiți, ştiu ce au de făcut. Cadrele didactice îi așteaptă şi le doresc mult succes în noul an şcolar.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Instituțiile militare de învățământ superior și școlile de maiștri militari și subofițeri ale categoriilor de forțe din București, Brașov, Constanța, Sibiu, Târgu Mureș, Pitești și Boboc au organizat, joi și vineri, festivității de înaintare în primul grad de ofițer maistru militar sau subofițer și de absolvire a promoției 2022.
Promoția de anul acesta poartă denumirea simbolică de „Încoronarea de la Alba Iulia 100” și numără aproape 2.000 de absolvenți, dintre care aproximativ 900 sunt ofițeri, iar ceilalți maiștri militari și subofițeri.
Bogdan Răducan (realizator): În școlile militare, de maiștri militari și subofițeri din întreaga țară, au avut loc ieri festivități de absolvire a promoțiilor ce poartă denumirea ,,Încoronarea de la Alba-Iulia 100”. Peste 400 de absolvenți, dintre care cei mai mulți proveniți din rândul soldaților și gradaților profesioniști, au fost avansați la Școala de subofițeri și maiștri militari „Basarab I”, din Pitești, urmând să-și înceapă activitatea în unitățile militare din teritoriu. Aceleași neobosit, Cristian Dumitrașcu, a fost prezent la ceremonie.
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Sg. Cicherea Alexandru Marian
Cristian Dumitrașcu: Şef de promoție în arma?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Intendenţă.
Cristian Dumitrașcu: Cea mai mare medie pe școală?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Da.
Cristian Dumitrașcu: Cât a fost?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: 9,61. Am avut colegi deosebiți care ne-au ajutat și ne-au ajutat la fiecare pas și totul ne-a făcut să fie mult mai ușor. Dar într-adevăr a fost foarte foarte greu.
Cristian Dumitrașcu: Ați venit din viaţa civilă sau aţi fost militar angajat înainte?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Militar angajat.
Cristian Dumitrașcu: Unde și pe ce?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Am fost în Craiova pe arma auto.
Cristian Dumitrașcu: Ați schimbat arma de la auto la intendență?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Da, doar am avut… a fost un pic diferit pentru că am avut opțiuni limitate, ținând cont de facultate.
Cristian Dumitrașcu: Repartiția?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Timișoara.
Cristian Dumitrașcu: Așa ați vrut?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Da, prietena mea este acolo și am ales să merg să fim amândoi.
Cristian Dumitrașcu: Felicitări, succes în carieră și ne vedem la Timișoara!
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Mulțumesc frumos!
Sg. Ghiță Gelu: Bună ziua! Numele meu este Ghiță Gelu.
Cristian Dumitrașcu: Sergent Ghiță Gelu și dumneavoastră sunteți soția?
Ghiţă Ana-Maria: Da, Ghiță Ana-Maria!
Sg. Ghiță Gelu: El este băiat. Copilul nostru, Luca Valentin.
Cristian Dumitrașcu: Ghiță Luca Valentin. Cum vi s-a părut așa?
Ghiţă Ana-Maria: Da, foarte emoționant când i-am văzut pe toți!
Cristian Dumitrașcu: V-a trecut de toată greutatea și de toată lipsa de acasă și perioada?
Ghiţă Ana-Maria: Da, da.
Cristian Dumitrașcu: Care a fost cel mai greu moment așa, până astăzi?
Ghiţă Ana-Maria: Toate momentele au fost grele, mai ales acum, că este foarte mic și este în creștere. Acum, în perioada aceasta când trebuie să știe de tată, el a fost plecat, dar acum suntem împreună toți.
Cristian Dumitrașcu: După avansare, unde aveți post?
Sg. Ghiță Gelu: Postul meu este la Batalionul II Călugăreni, comandant /piese aruncător/ 82. Planul meu este să mă pregătesc cât mai bine și să îndeplinesc toate sarcinile pe care o să le am pe viitor.
Bogdan Răducan (realizator): Așa cum se obișnuiește și cum ați auzit mai devreme, la festivitatea de absolvire de la Pitești au fost prezenți și membrii familiilor noilor subofițeri ai Armatei României. Lor li s-a adresat locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Cristian Dan.
Gen. mr. Cristian Dan: Dragi membrii de familie, fie că vorbesc de părinți, frați, surori, soții, copii, pentru cea mai mare parte dintre colegii mei, i-aţi predat familiei armatei acum ceva timp, dar îi predaţi din nou, într-o nouă postură, aceea de subofiţer al Armatei României, şi vă spun cu mâna pe inimă că sunt extrem de onorat să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră. Familia Armatei României va avea grijă de ei.
Bogdan Răducan (realizator): Reporter Cristian Dumitraşcu. Încă o dată, mulţumesc. Tinerilor noştri colegi le dorim şi noi mult succes în carieră.
Începerea anului universitar în instituțiile militare de învățământ
Publicat de prosavioleta,
13 octombrie 2021, 00:20
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Luni, 4 octombrie, au avut loc festivitățile de deschidere a anului universitar în instituțiile de învățământ superior ale Ministerului Apărării Naționale. Peste 4.800 de studenți, dintre care 1.190 în anul I, sunt înscriși la programele de studii ale Universității Naționale de Apărare, Academiei Tehnice Militare și ale Institutului Medico-Militar, toate din București, și ale academiilor categoriilor de forțe ale Armatei din Sibiu, Brașov și Constanța. Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a fost prezent la ceremonia desfășurată la Academia Tehnică Militară. General locotenent Daniel Petrescu, Șeful statului Major al Apărării: Avem nevoie de oameni dedicați Armatei și valorilor pe care Armata le reprezintă, valorilor în care credem: datorie, onoare și țară. Adrian Gîtman (realizator rubrică): Tot în această săptămână, marți, a început și anul de instruire în școlile de instruire interarme ale Forțelor Terestre, Aeriene și Navale din Pitești, Boboc şi Mangalia, în Şcoala de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale din Vlădeni, în Şcoala de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu şi în Şcoala de Instruire pentru Logistică din Chitila.
Adrian Gîtman(realizator rubrică): În cadrul maratonului de vaccinare, organizat în perioada 4 – 11 mai, în spitalele militare din Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași şi Timișoara s-au imunizat împotriva COVID-19 peste 21.000 de persoane care nu aveau o programare prealabilă.
În același timp, centrele de vaccinare ale spitalelor militare menționate au asigurat și vaccinarea persoanelor care au avut o programare prin platformă. Începând din 8 mai vaccinarea fără programare prealabilă a fost extinsă în toate cele 11 spitale militare din țară, inclusiv: Focșani, Galați, Pitești și Sibiu.
Astfel, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze se pot prezenta în respectivele centre până la ora 14:00, iar cele cu vârsta de până în 60 de ani după ora 14:00 și până la terminarea programului normal de lucru.
Imunizare efectivă și timpul de așteptare al persoanelor care nu sunt programate pot fi condiționate de capacitatea centrului respectiv și de numărul persoanelor programate prin platformă la vaccinare în acel centrum care vor avea prioritate.
Caravana ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine” vine cu schimbări în educație
Publicat de Andra Radu,
11 aprilie 2019, 13:09 / actualizat: 11 aprilie 2019, 14:22
Programul educațional, ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine”, reunește părinții, dascălii și specialiști în educație. Scopul acestui program este de a găsi soluții la câteva dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă copiii/adolescenții, părinții acestora și profesorii.
Printre aceste probleme se numără:
importanța identificării potențialului copiilor/adolescenților și valorizării acestuia;
instrumentele și tehnicile pe care profesorii le pot folosi pentru a susține și ajuta evoluția elevilor în funcție de vocația fiecărui copil;
identificarea timpurie a potențialului, dar și a nevoilor și intereselor individuale și unice ale fiecărui copil în parte;
Cei care au venit cu această ideea au fost oragnizațiile Yourway Life & Career Counseling, Eurolingva Examinations Centre și AVE (Asociația pentru Valorizarea Educației). Aceștia au sesizat starea sistemului educațional, aflat într-o continuă schimbare și adaptare, și au simțit nevoie de a implementa un astfel de proiect.
Yourway Life & Career Counseling nu este la primul proiect de acest tip, așa cum a declarat Mihaela Feodorof, Managing Partner Yourway Life & Career Counseling:
”Am demarat, acum 9 ani, un proiect pilot pentru profesorii dintr-o școală de stat. Scopul nostru a fost de a oferi acestor profesori un program de dezvoltare personală în acord cu obiectivele profesionale. Am venit cu această metodă în dorința de a armoniza relația profesor-elev, încercând astfel să asigurăm performanța profesională a cadrelor didactice și reușita elevilor. Replicarea acestui pilot a condus la ideea de a împărtăși tuturor adulților implicați în formarea copiilor (profesori, părinți, antrenori, mentori) din cunoștințele și experiența de 10 ani în dezvoltarea minorilor”
Deva și Târgu Mureș au fost primele orașe care s-au bucurat de prezența caravanei ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine”.
Discuția în cadtul acestor două avenimente s-a axat pe problemele cu care se confruntă copiii, diferențele de personalitate ale acestora, pe baza cărora fiecare trebuie abordat într-o manieră diferită. De asemenea, accentul a căzut pe importanța identificării potențialului copiilor, despre instrumentele și tehnicile pe care profesorii le pot folosi pentru a susține și ajuta evoluția elevilor, în funcție de vocația fiecărui copil, și despre identificarea timpurie a potențialului.
Au fost prezentate echipamente interactive care pot fi folosite la predarea la clasă, la lucrul cu copiii, pot fi utilizate fără griji, fără probleme, sunt echipamente pe viață.
”Acest remider despre ce înseamnă o relație funcțională cu elevul, este un moment de reflecție și răgaz în a se repoziționa în relația cu copilul la clasă. Profesorii s-au gândit mai degrabă la ei, cum ar putea să se așeze mai facil, mai repede, în relație cu fiecare copil, ținând cont că am pus în lumină diferențele de personalitate. S-au gândit cumva că ei ar putea să facă lucrurile și altfel sau și mai bine, și nu neapărat copilul. Cred că noi toți greșim, uitând că am fost, la rândul nostru, copii. Ar trebui, deci, o mai bună comunicare și empatizare în relația cu interlocutorul”, a spus Mihaela Feodorof.
Proiectul ”Copiii și adolescenții de azi, liderii de mâine” va ajunge și în Ploiești, Sibiu, Oradea, Arad, Zalau, Cluj, Bistrița, Pitești, Craiova, Tg. Jiu, Buzău, Galați, Bacău, Suceava, Iași.
„Frumoasa mea”, compusă de Ovidiu Komornyik, reprezintă una dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite melodii care definesc repertoriul lui Marcel Pavel… În anul 2000, majoritatea posturilor de radio din ţară, deopotrivă cu top-urile alcătuite de presa scrisă, au considerat-o drept melodia anului… „Frumoasa mea” a dat tonul marilor succese semnate Ovidiu Komornyik.
Până a fi cântată de Marcel Pavel, a presupus chemarea acestuia din urmă pentru a-i fi dezvăluită. Ezitarea s-a înfiripat, apoi a sporit, atunci când Ovidiu Komornyik i-ar fi spus că „Frumoasa mea” urmează să se transforme în „melodia vieții”. Marcel Pavel s-a amuzat, chiar i-a „reproșat” prietenului său că „este obraznic”. La două săptămâni după ce a fost promovată, „înnebunise” întreaga Românie, de fapt, se câștigase un pariu cu afecțiunea – melodia merge la suflet, stârnește sentimente. Vorba celui care a compus-o și, deseori, i-a plăcut să o interpreteze.
În 1999, Ovidiu Komornyik debutase în calitate de compozitor și textier; a început colaborarea cu numeroși cântăreți români, inclusiv cu Marcel Pavel. Anul 2000 însemna participarea, la Festivalul de la Mamaia, la secțiunea „Șlagăre”, cu melodia „Frumoasa mea” (solist Marcel Pavel) și secţiunea „Creație” (cu melodia „Eu cred”, acolo unde a ales să fie solist). În calitate de compozitor, în același an/2000, Ovidiu Komornyik a câștigat două premii („Premiul de Popularitate” și Trofeul Festivalului „Cântecul de dragoste”), pentru aceeași melodie.
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea compozitorului DUMITRU LUPU!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 mai 2017, 08:29 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:16
Dumitru Lupu.2 (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
„Hai vino în gara noastră mică! (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Gabriel Dorobanţu.
„Am avut prilejul de a lucra cu mari somităţi de la care am învăţat foarte multe. Aici aş menţiona colaborarea mea cu Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii, condusă de maeştri Sile Dinicu şi Cornel Popescu, în preajma cărora am stat ani de zile. Eram printre puţinii tineri orchestratori care puteau mânui aparatul orchestral. Lucrurile acestea nu se învaţă la şcoală…”, a mărturisit compozitorul Dumitru Lupu pentru site-ul Ovomusic.ro.
Astăzi este ziua de naştere a compozitorului DUMITRU LUPU, căruia îi dorim sănătate şi toate gândurile nostre bune! LA MULŢI ANI, Dumitru Lupu!
Bun regăsit tuturor, aici Radio România Regional, emisiuneaMUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă invităm să ascultaţi o nouă ediţie dedicată aniversatului nostru special!
* * * * *
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene de la Radio România Regional din data de 25.05.2017 – invitatul aniversat este compozitorul DUMITRU LUPU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu, C&P 2017 Radio România Regional).
* * * * *
Dumitru Lupu (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
Compozitorul DUMITRU LUPU s-a născut la 25 mai 1952, este de loc din Giurgiu, având ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu. A urmat cursurile muzicale ale Liceului de Muzică şi Arte plastice din Piteşti până în anul 1972 şi a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto în anul 1982. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (U.C.M.R.) din 1989 și din anul 2005 este membru al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.). Din acelaşi an, 2005, este prof. univ. dr. la Universitatea Ovidius din Constanța. A fost dirijor al orchestrei teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990 și al teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004. De asemenea, Dumitru Lupu a fost inițiatorul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”.
În momentele următoare, vă invităm să ascutaţi două piese, aş spune inedite, în interpretarea sa – IUBIRE DIN ARDEAL, versurile îi aparţin lui Cornel Udrea, de pe albumul “Dumitru Lupu – Best Of” editat în anul 2009 de Ovo Music şi SUNT DEMODAT, o piesă de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva pers. a compozitorului, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional! Compozitor şi interpret: DUMITRU LUPU!
„Iubire din Ardeal” (Dumitru Lupu; Cornel Udrea) de pe „Albumul cu melodii „(C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
„Sunt demodat!” (muz. si vers. Dumitru Lupu) de pe „Albumul cu melodii ” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
Creaţia sa muzicală cuprinde peste 500 de piese de muzică uşoară aflate în fonoteca Radio România, a participat şi a realizat sute de emisiuni TV, este autorul muzicii a numeroase spectacole şi filme de lungmetraj pentru copii. A avut de mic copil, după cum mărturiseşte, înclinaţii muzicale. A urmat cursuri de vioară, violă, axându-se apoi pe interpretare vocală.
Este autor de cărti pentru copii. Se consideră împlinit, numărându-se printre cei „care au ajuns în viaţă exact ce au visat, activitatea confundându-se cu hobby-ul, nesimţindu-se încorsetat de nimic“ (gds.ro). Pentru Dumitru Lupu, destinul a însemnat muzica de teatru de revistă şi film.
Să ascultăm în minutele următoare încă două şlagăre din creaţia compozitorului Dumitru Lupu, piesele CE MULT ÎMI PLACE PIZZA şi SAMBA FLORILOR, versuri Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva pers. a compozitorului, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional! Piesele au fost înregistrate în anul 2002 şi sunt interpretate chiar de fetiţa compozitorului, în prezent studentă la Facultatea de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ION LUCA CARAGIALE! Aşadar, să o ascultăm în continuare pe micuţa solistă din anul 2002, DUMITRANA TEODORA LUPU!
„Ce mult îmi place pizza!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. personală) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Samba florilor” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Mi-am obţinut dreptul de a mă adresa actorilor, de a-i pregăti muzical prin cunoştinţe, spectacole şi organizarea producţiei artistice. (…) Mă simt responsabil să arăt studenţilor lucruri care nu sunt scrise în cărţi, dar de care eu m-am lovit. Vor intra într-o practică în care au nevoie de experienţele altora. Le arăt că nu trebuie să înveţe tot ce ştie un muzician, pentru că n-ar avea timp, ci să cunoască fenomenul. În prezent, avem de-a face cu actorul total care cântă, dansează, rosteşte profesional pentru a putea face faţă cerinţelor actuale. Ca profesor, încerc să fiu cât mai deschis, să învăţ şi eu de la ei…”, declara compozitorul Dumitru Lupu, pentru Ovomusic.ro, în calitatea sa de profesor universitar, extrem de fericit pentru posibilitatea de a împărtăşi studenţilor săi din experienţa sa artistică.
Emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene a ajuns aproape de final şi ne luăm rămas bun dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și cu siguranţă, muzica dumneavoastră preferată!
Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisievă doresc sănătate și gânduri bune, vă mulţumim pentru atenţia acordată şi vă invităm să ascultaţi în încheiere, din creaţia compozitorului DUMITRU LUPU, aniversat astăzi la Radio România Regional – piesele „VINO SĂ DANSEZI CU MINE!”, interpretă ILEANA ŞIPOTEANU şi “M-AI PĂRĂSIT!”, interpret FUEGO, ambele piese scrise pe versurile lui Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva personală a compozitorului Dumitru Lupu, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional!
„Vino să dansezi cu mine! ” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Ileana Sipoteanu.
„M-ai părăsit!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de FUEGO.
Sursa info şi foto: Agenţia de Presă RADOR, ro.wikipedia.org., ovomusic.ro, gds.ro, andreipartos.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.
Informaţii detaliate despre activitatea artistică şi pedagogică a compozitorului prof. univ. dr. Dumitru Lupu – https://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Lupu
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Centrul Infotrafic anuntă că pe A1 sensul de mers Pitești – București, la kilometrul 27, se execută lucrări la un rost de dilatație pe benzile unu și de urgentă.
Mașinile sunt redirecționate pe banda a două.
Se estimează că lucrările se vor încheia pe 31 mai.
Pe același sens se lucrează și la kilometrul 115, pe banda a două, traficul fiind redirecționat pe banda numărul unu.
Pe autostrada A2, de la Constanța spre București, între kilometrii144 și 145, este inchisă banda întâi, din cauza unor degradări apărute la suprastructura viaductului.
Tot pe autostrada A2 se asfaltează carosabilul între kilometrii 111 și 106, pe sensul Constanța – București.
De asemenea pe DN1, la kilometrul 98, în zona Nistoresti, pe sensul de mers Brașov – București, circulația se desfăsoară pe o singură bandă deoarece partea carosabilă este deteriorată.
Aflat deja la cea de-a 6-a ediție, proiectul „Tabăra de Film” își propune ca, printr-o caravană organizată în 10 orașe din România, 2 în Italia și unul în Republica Moldova, să descopere și să selecteze tineri cu talente deosebite, urmând ca aceștia să fie distribuiti într-un film de lung metraj ce va fi realizat în perioada vacanței de vară.
Proiectul este inițiat și dezvoltat de Asociația Pentru Sprijinirea și Promovarea Filmului Românesc (ROMfilmsupport) impreună cu Dream Media Production, co-producător fiind Radio România prin Radio România Regional. De asemenea, “Tabăra de Film” este un proiect sprijinit de Ministerul Educației și Cercetării Științifice impreună cu Ministerul Educației al Republicii Moldova, partener media fiind Apropo TV.
Preselecțiile pentru ediția 2016 vor avea loc în:
Chișinău, Republica Moldova, sâmbătă, 16 aprilie 2016, Centrul Artico, din Bd. Ștefan cel Mare, nr. 169 între orele 12-20
Iași, duminică, 17 aprilie 2016, Palatul Copiilor Iași din Bd. Carol I , Nr. 2, între orele 12-20
Bacău, luni, 18 aprilie 2016, Palatul Copiilor Bacău din Str. Oituz, nr. 24 între orele 12-20
Târgu Mureș, marți, 19 aprilie, la sediul Radio România Târgu Mureș din B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 109, între orele 12-20
Cluj-Napoca, miercuri, 20 aprilie, Palatul Copiilor Cluj Napoca din Str. Republicii nr 23, între orele 12-20
Oradea, joi, 21 aprilie, Palatul Copiilor Oradea din Str. Muzeului nr 2, între orele 12-20
Arad, vineri, 22 aprilie, Palatul Copiilor Arad din Str. Revoluției nr 69, între orele 12-20
Sibiu, sâmbătă, 23 aprilie, Palatul Copiilor Sibiu din Strada Constituției nr. 2 între orele 12-20
Pitești, duminică, 24 aprilie, Liceul de artă Dinu Lipatti, Corp B din Bd. Republicii, nr. 114 bis între orele 12-20
Roma, Italia, sâmbătă, 7 mai, Academia di Romania din Roma din Valle Giulia, Piazza José de San Martin, 1 00197 între orele 12-20
Milano, Italia, duminică, 8 mai, Consulatul General al României la Milano din Via Ginesse 2, 10148 între orele 12-20
București, duminică 8 mai, Palatul Național al Copiilor din Bd. Tineretului, nr. 8-10, sector 4, între orele 10-20
Constanța, sâmbătă, 14 mai, Palatul Copiilor Constanța din Str. Soveja, nr. 17 între orele 12-20.
Spot audio preselecţii Tabăra de Film 2016
Preselecția presupune trei probe: proba de dicție, proba de improvizații (pe teme date) și proba de talent (la alegere: dans, canto, muzică intrumentală și actorie). Proba de talent se poate extinde și în alte domenii cum sunt sporturile spectaculoase, acrobațiile sau alte talente cu un mare impact vizual.
În „Tabăra de film” există doar limită de varstă, între 9 și 18 ani, restul ține doar de talentul și dorința de afirmare a concurenților pentru a-și îndeplini visul. În cea de a 6-a ediție, preselecțiile sunt extinse din nou și în afara granițelor, fiind organizate caravane atât în Chișinău, Republica Moldova cât și în Italia: Roma și pentru prima dată, Milano.
Proiectul se va desfășura în perioada august – septembrie 2016, alături de copiii selectați aflându-se atât o echipă de profesioniști din domeniul cinematografic și din zona artistică, cât și actori consacrați. În timpul celor două săptămani, pe langă filmarea propriu-zisă, vor avea loc și workshop-uri de artă cinematografică, actorie, canto și coregrafie.
În cadrul proiectelor Tabăra de film din anii trecuți, copiii participanți au realizat filmele „Școala de Vară” (2012), „Revederea” (2013), „La Limită/The edge” (2014) și „Vacanța” (2015), alături de actorii Maia Morgenstein, Monica Davidescu, Ioana Abur, Marius Bodochi, Tudorel Filimon și Emil Mitrache, dar și artiștii Aliona Moon, Wilmark și Aurelian Temișan.
Vă invităm să urmăriți promo-ul preselecțiilor ediției 2016, accesând link-ul de mai jos:
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești FLORI DE MAI – Călărași 2023!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ediția aniversară (10 ani) a Festivalului de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri STEA PRINTRE STELE – Bacău 2022!
În fiecare toamnă, începând cu anul 2012, în frumosul oraș de la poalele Ceahlăului, în orașul Bacău, oraș în care am copilărit...
Începînd de astăzi, Salpitflor Green va începe plantarea bulbilor de lalele în parcuri, grădini publice şi şi în zonele verzi din Piteşti. Vor fi plantaţi 150.000 de bulbi de lalea în următoarele zone: Primărie (4.500 bucăţi), teatrul Al. Davila (5.000 bucăţi), Biblioteca Judeţeană (600 bucăţi), Curtea de Conturi (8.000 bucăţi), Bdul I.C. Brătianu (6.000 bucăţi), Casa Cărţii (8.000 bucăţi), Grădina Publică (20.000 bucăţi), Centru (20.000 bucăţi), Cartier Craiovei (15.000 bucăţi), Cartier Găvana (5.000 bucăţi), Cartier Trivale (7.000 bucăţi), Zona Est (16.000 bucăţi), Zona Nord (6.000 bucăţi), Cartier Prundu (3.500 bucăţi), Parc Lunca Argeşului (23.000 bucăţi) şi jardiniere (2.400 bucăţi). Se vor utiliza soiuri individuale şi în combinaţii de culori. De asemenea, la Pepiniera de la Mărăcineni se vor planta 50.000 de bulbide calitatea a II-a şi a III-a, pentru înmulţire.
La ediția 74 a Campionatelor balcanice pentru seniori, desfășurate sâmbătă și duminică la Pitești, România a cucerit 5 medalii de aur, 10 de argint și 11 de bronz, clasându-se pe primul loc în tradiționalul clasament general pe națiuni, cu 267 puncte, urmată de Turcia – 205 puncte și Grecia – 163,5 puncte.
Reprezentanții țării noastre au câștigat ambele ierarhii, atât la feminin (pentru a 36-a oară, din cele 58 de ediții în care au avut loc concursuri în probele feminine), cât și la masculin (a 19-a oară).
În clasamentul feminin, România a totalizat 138 puncte, Grecia fiind pe locul secund, cu 89,5 puncte, iar Turcia, pe 3, cu 86 puncte, în timp ce la masculin, reprezentanții țării noastre au adunat 129 puncte, iar Turcia — 119 puncte, a treia fiind Croația, cu 84 puncte.
Cea de-a cincea ediţie a Turneului Pianul călător este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritaţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu încântătoarele lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.
Turneul Internaţional Pianul Călător (22 martie – 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.
Pentru Horia Mihail, Braşovul, oraşul debutului său artistic este întotdeauna un punct important şi emoţionant pe harta turneelor sale. Aici împărtăşeşte publicului sentimentele sale artistice dar şi gândurile: „Este publicul meu, aş putea spune, fiindcă aici am debutat, aici locuiesc şi aici sunt ca într-o familie, atât alături de colegii mei muzicieni, cât şi de cei pe care îi cunosc personal, aşa că n-aş putea spune că este un popas, ci este, poate, un punct de plecare. Pianul călător din acest an aduce oraşe noi, voi debuta la Luduş, voi debuta la Baia de Arieş, oraşe care nu sunt în circuitul obişnuit al artiştilor”. (Horia Mihail)
Publicul îl apreciază în egala măsură: “Avem un solist de valoare în oraşul nostru, duce faima Braşovului şi pe alte meridiane, ne bucurăm că vine şi acasă…Da, a fost frumos. A fost o seară minunată. Lume multă, foarte frumos”, “ Foarte frumos. Adică, eu l-am auzit cântând Liszt, l-am auzit cântând Mozart, dar parcă concertul ăsta a fost mai frumos”, “Pentru dânsul obositor, pentru noi, deosebit”, “Nu oricine ar face asemenea efort”.
Un concert cu orchestra va avea loc în perioada următoare la Piteşti, pe 16 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii sub bagheta lui Alexandru Ganea. Pianistul va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Apoi, recitalurile de la Buşteni (19 aprilie) şi Ploieşti (20 aprilie) vor cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, vor continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi se vor încheia cu Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann.
Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziţie de Radio România urmează să rămână pentru următorii ani la Deva, la finalul lunii aprilie.
Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării. La Tulcea şi la Roman, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 şi 2014. Itinerarul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.
Pe DN7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea nu este permis accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, cu excepţia celor destinate exclusiv transportului de persoane, din cauza unor alunecări de teren şi viituri produse la sfârşitul lunii trecute.
Rutele ocolitoare pentru traficul greu sunt:
– pentru relaţia Râmnicu Vâlcea – Piteşti: DN64 Râmnicu Vâlcea – Drăgăşani – Găneasa, DN65 Găneasa – Slatina -Piteşti, traseu valabil şi în sens invers;
– pentru relaţia Sibiu – Bucureşti: DN1 Veştem – Braşov, DN1A Braşov – Cheia – Ploieşti – Bucureşti (A3 Ploieşti – Bucureşti), traseu valabil şi în sens invers.
Pe A1, sensul de mers Bucuresti-Pitesti, intre km 74 si 78 se executa lucrari de asfaltare
Publicat de Andrei Cretoiu,
26 mai 2014, 10:00 / actualizat: 28 mai 2014, 2:11
Pe A1, sensul de mers Bucuresti-Pitesti, intre km 74 si 78 se executa lucrari de asfaltare a carosabilului.
Pe acest tronson , autovehiculele se vor deplasa numai pe banda a doua a sensului de circulatie.
Asta pentru ca prima bandã este ocupatã de utilaje. Conducãtorii auto sunt sfãtuiti sã respecte cu strictete semnalizarea rutierã temporarã instituitã în zona cu lucrãri si sã manifeste prudentã si atentie sporite. Se preconizeazã cã lucrãrile vor dura pânã în jurul orei 18:00
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.