Alesso, Azteck, Brennan Heart, KSHMR, Nicky Romero, Parov Stelar şi Quintino vor concerta la a patra ediţie a festivalului Neversea, care se va desfăşura în perioada 7 – 10 iulie pe o plajă din municipiul Constanţa, au anunţat organizatorii evenimentului.
De asemenea, Amelie Lens, Paul Kalkbrenner Live, Richy Ahmed şi Milo Spykers vin pentru prima oară la festivalul Neversea, pe scena Temple, dedicată genurilor techno şi house. Tot aici revin în această vară şi DJ-ii români Arapu şi Cezar B2B Prâslea, precum şi DJ-ul şi producătorul britanic Jamie Jones.
Sursa foto: Neversea/facebook
The Ark, scena creată pentru iubitorii de dubstep, drum&bass, liquid, hip-hop, rap şi trap îi va găzdui, printre alţii, pe Dub FX & Woodnote, Malaa şi Zeds Dead. Azteca, Connect-R & Johny Romano, Deliric x Silent Strike with Muse Quartet, El Nino, Macanache, Nane şi Rava se numără printre artiştii români care vor cânta pe această scenă.
Organizatorii au mai informat că preţurile pentru patru zile şi patru nopţi de distracţie la malul mării, la cel mai mare festival de pe o plajă din Europa, pornesc de la 124 de euro plus taxe. În acest an, fanii pot cumpăra abonamente şi în rate, exclusiv prin aplicaţia Extasy, care poate fi descărcată din Google Play pentru Android şi din iOS pentru iPhone.
După 15 aprilie, abonamentele General Access vor costa 134 euro plus taxe, cele General Access Risk Free – 144 euro plus taxe iar cele VIP – 260 euro plus taxe.
Cei care au abonamente Anytime pot alege să participe la ediţia din această vară sau la una dintre următoarele două ediţii iar cei care au Freedom Passports pot opta pentru ediţia din acest an sau pentru cea de anul următor.
O suprafaţă de peste 30 de kilometri de plajă va fi reabilitată printr-un proiect finanţat cu 707,76 milioane de lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de maximum trei ani de la data semnării contractului, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ (ANAR).
În acest contexţ ANAR a demarat procedurile pentru licitaţia privind obiectivul de investiţii ‘Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014 – 2020)’ – etapa I.
Prima etapă a proiectului finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor, Obiectivul specific 5.1 Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal, de inundaţii şi eroziune costieră, a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
‘Problema proceselor de degradare prin eroziune a litoralelor este considerată de multe state ca fiind de importanţă naţională. Eroziunea plajelor duce la pierderi de teritoriu, dar mai ales compromite ecosistemele mării costiere şi valoarea socio-economică a zonei litorale, ceea ce poate duce la pagube însemnate pentru economia naţională şi dezvoltarea durabilă a ţării. Monitorizarea multianuală a litoralului românesc a evidenţiat tendinţa generală de degradare prin eroziune, intensitatea fenomenului fiind accelerată, în ultimul timp, şi de efectele schimbărilor climatice, zona costieră a Mării Negre fiind deosebit de vulnerabilă. Actul fundamental pentru promovarea şi implementarea proiectelor de protecţie costieră îl constituie ‘Master Planul zonei costiere’ – document strategic al statului român privind gestionarea evoluţiei liniei ţărmului şi a conservării biodiversităţii marine’, se menţionează în comunicatul ANAR.
ANAR a iniţiaţ implementat şi finalizaţ în perioada 2012 – 2015, programul costier aferent termenului scurţ prin proiectul ‘Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre, în zona municipiului Constanţa şi Eforie Nord, judeţul Constanţa’, cu finanţare din POS Mediu, fiind protejată o lungime de coastă de 7,3 km în zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Totodată, prin acelaşi proiect a fost mărită suprafaţa plajelor aferentă zonelor descrise mai sus cu 60,66 hectare, unde s-au respectat atât indicatorii tehnico-economici ai proiectului, cât şi indicatorii de performanţă stabiliţi prin contractul de finanţare.
Concomitent cu implementarea proiectului pe termen scurt pentru respectarea obligaţiilor programului de implementare pe termen mediu, ‘Apele Române’ prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a contractaţ în februarie 2015, serviciile de ‘Asistenţă tehnică pentru pregătirea de proiecte Axa prioritară 5 – Reducerea eroziunii costiere faza II (2014 – 2020)’ cu scopul de a încheia contractul de finanţare prin programul POIM pentru reabilitarea costieră a zonelor: Edighiol şi Periboina (punctele de descărcare la mare a apelor complexului lagunar Razelm – Sinoe), Mamaia Nord, Tomis (protecţia costieră între portul Constanţa şi portul turistic Tomis), Agigea, Eforie (între portul Belona şi zona Capul Turcului), Costineşti, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn şi 2 Mai.
Lucrările prevăzute constau în lucrări de apărări de mal, construire lucrări hidrotehnice reprezentate de diguri şi epiuri marine, reabilitare structuri existente, înlocuirea echipamentelor componente ale structurilor hidrotehnice (înlocuire cu scopul atingerii obiectului, şi anume punerea în funcţiune a structurilor hidrotehnice şi atingerea scopului pentru care au fost construite), demolare structuri costiere existente şi lucrări de înnisipare artificială.
Anunţul de participare pentru atribuirea contractelor de execuţie a lucrărilor are fixat ca termen limită pentru depunerea ofertelor data de 16 ianuarie 2018.
Proiectul are o valoare estimată de 707,76 milioane de leilei (fără TVA), din care 601,59 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă europeană, iar 106,16 milioane de lei contribuţie proprie a statului român (valori fără TVA).
În ciuda avertismentelor transmise de salvamari, turiștii continuă să se aventureze în mare, chiar dacă valurile sunt periculoase.
O familie a fost scoasă din valuri, deși pe plajă era arborat steagul roșu, care interzice scăldatul.
Este vorba despre o femeie și cei trei copii ai ei, care au fost la un pas de tragedie.
Curenții puternici i-au tras spre larg, dar din fericire au fost observați de salvamari, care i-au adus la mal.
Vântul bate cu putere, marea este agitată, curenții foarte puternici, iar salvamarii au arborat în această dimineață steagul roșu pe plajele din sudul litoralului.
Cu toate acestea, turiștii aflați în vacanță au ignorat avertismentele, punându-și viața în pericol.
De la începutul sezonului estival și până în prezent, 20 de persoane au murit înecate în mare.
Medicii dermatologi recomandă în sezonul de vară prudenţă şi mare atenţie la modul în care ne expunem corpul la soare, mai ales atunci când sunt temperaturi caniculare.
Expunerea în exces la razele soarelui poate duce la apariţia melanomului, responsabil de 4% din toate cancerele de piele.
Această maladie provoacă 80% dintre decesele cauzate de cancerul cutanat şi este răspândit mai mult la bărbaţi decât la femei.
Medicii recomandă o verificare periodică a pielii, un semn important fiind creşterea numărului de aluniţe, iar în ceea ce priveşte durata de expunere la soare, aceasta nu ar trebui să depăşească o oră şi jumătate.
Salvamarii au arborat astăzi steagurile roşii în foişoarele de pe plajă, întrucât vântul suflă cu putere, iar marea este foarte agitată.
Şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa, Gabriel Culea, vine cu recomandări.
„În stațiunea Mamaia și în Constanța, pe plaja Modern deja sunt arborate steagurile roșii. Rugăm pe această cale turiștii să asculte sfaturile salvamarilor, să nu lase copiii nesupravegheați, să nu intre în apă cu obiecte gonflabile, iar în momentul în care este arborat steagul roșu, scăldatul este interzis“, a subliniat coordonatorul punctului de salvamar din Mamaia, Gabriel Culea.
Ieri, un turist de 43 de ani, din Baia Mare, s-a înecat în mare, la Costineşti.
Este al doisprezecelea deces cauzat de înec pe litoral în această vară.
Turistul a ignorat vântul puternic, vremea rece şi valurile mari, a intrat în apă şi a fost luat de curenţi.
Salvamarii l-au scos în stare de inconştienţă, iar medicii de la Ambulanţă au încercat în zadar să resusciteze victima, aflată în stop cardio-respirator.
Tot ieri, femeia de 32 de ani, din Dâmboviţa, dispărută în apele mării pe 12 iulie la Mangalia, a fost găsită.
Cel mai probabil, trupul neînsufleţit a fost adus de valuri pe plajă.
Expunerea prelungită la soare, între orele 11:00 şi 16:00, când nivelul radiaţiilor ultraviolete este cel mai ridicat poate duce la insolaţie.
Şi ochii au de suferit, iar medicii ne sfătuiesc să purtăm ochelari de soare şi să-i protejăm, în primul rând, pe copii.
Cât despre efectele asupra pielii, deşi peste 90% dintre europeni recunosc faptul că expunerea la soare creează probleme, doar 40% se protejează şi asta numai în vacanţă.
Tocmai de aceea, o amplă campanie de prevenire a cancerului de piele se va derula în lunile iulie şi august, în sudul litoralului.
Medici dermatologi din ţară vor oferi informaţii şi vor acorda consultaţii gratuite în perioadele 14 – 16 iulie, 11 – 13 august şi 18 – 20 august, în intervalele orare 08:30 – 11:30 şi 15:00 – 19:00.
Punctele de consultaţii vor fi amplasate pe faleza Mangalia, pe plaja de la Venus şi în staţiunea Jupiter.
La început, după revenirea Dobrogei la ţară, Constanţa era considerată prima staţiune balneo-marină a României, iar locurile de plajă erau în jurul zonei peninsulare, singura care era locuită pe atunci.
Încet, încet, Constanţa se dezvoltă, mai ales după construirea podului de la Cernavodă şi după punerea pietrei de temelie a Portului Constanţa, în anul 1896.
Primarul Ion Bănescu are iniţiativa de a extinde zonele de îmbăiere către nordul oraşului. Istoria evoluţiei staţiunii ne-a fost relatată de Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa.
În urmă cu mai bine de 100 de ani, în locul hotelurilor care se întind acum de la nordul la sudul staţiunii, exista doar un cătun de pescari, aşezat chiar pe limba de pământ dintre mare şi Lacul Siutghiol.
Prima plajă amenajată de pe litoralul românesc se afla la Constanţa, în dreptul Hotelului Carol.
Turiştii se scăldau îmbrăcaţi, iar “costumele de baie” erau, de fapt, nişte rochii ce acopereau inclusiv gâtul, sau pantaloni lungi şi cămăşi!
Cea mai căutată plajă era „La Vii” – viile din zona gării de astăzi, unde exista şi un restaurant, care a dispărut în anul 1899, pentru a lăsa loc portului.
Iată şi cum au evoluat costumele de baie, de la pudicul deux-pièces cu pălărie de acum două secole, la îndrăzneţul şi provocatorul bikini.
Moda pentru plajă se schimbă de la an la an și devine un subiect de interes major în perioada concediilor.
În această perioadă femeile de pe întreg mapamondul care sunt pasionate de modă se gândesc să aleagă corect costumul de baie, care este piesa de rezistență, ochelarii de soare, pălăria, pare o de plajă, tunicile, sarafanele, rochiile gen cămașă, gențile, bijuteriile precum şi alte accesorii care să fie în tendințele verii 2015, relatează LifeStyle.
De reţinut un detaliu semnificativ că nu orice bijuterii se potrivesc pentru plajă, cele metalice pot rugini, din cauza apei mării, cele din cupru se înverzesc, iar pe cele foarte scumpe le putem pierde, pentru că degetele se subțiază de la apa rece şi putem pierde ușor mai ales inelele și brățările.
Accesoriile din plastic sunt perfecte pentru plajă!
Spre exemplu, un colier de perle false sau din mărgele de plastic viu colorate sau un inel voluminos, din plastic transparent şi în nuanţe vesele sunt câteva soluţii la îndemână.
Nu este ușor să alegi nici încălțămintea pentru plajă, majoritatea femeilor își doresc să-și lungească silueta cu tocurile înalte, care atenție se zgârâie ușor în nisip și se înfundă în nisip.
Sandalele rămân cea mai comodă încălțăminte, cele cu talpă ortopedică sau cu nişte tocuri mai late. Este indicat să se poarte încălțăminte închisă în care să nu intre nisip şi nu cea vopsită pe interior, culoarea de pe talpa încălțămintei poate vopsi piciorul și se vede urât atunci când vă descălțați și mergeți să faceți baie. Cel mai indicat este ca în mare să intri cu încălțăminte specială, astfel ca să nu te tai la talpă în corali sau scoici.
Ce costume de baie se poartă în 2015?
Se poartă costume de baie întregi şi din două piese.
Costumele de baie întregi au o eleganţă aparte. Pentru 2015 oferta este foarte variată, de la costume de baie întregi simple sau mai frumos spus minimaliste, până la costume cu foarte multe accesorii sau costume de baie întregi cu efect modelator. De remarcat că pentru 2015 este apariţia costumelor de baie întregi cu imprimeu printat. Cele mai căutate şi cele mai purtate modele de costume de baie sunt cele din două piese. În 2015 predomină costumele de baie din două piese cu accesorii. Un trend interesant pentru anul acesta este revenirea costumelor de baie retro. Paleta coloristică a costumelor de baie este foarte variată de la imprimeuri florale până la cele de culoare alb-negru cu forme geometice, cu dungi sau cu buline.
Un trend al verii sunt costumele de baie din piese diferite, care crează impresia că au fost combinate din seturi diferite. Designerii recomandă piese care au culoare, cusătură şi materiale diferite. Combinarea unor elemente de diverse culori într-un singur costum de baie şi liniile complexe permit corectarea vizuală a formelor feminine, ascunzând cei câţiva centimetri în plus din zonele mai puţin vizibile şi adăugând câţiva centimetri celor care au nevoie de aceasta.
Culorile recomandate de unii designeri sunt culoarea lâmâiei, galben-deschis şi rozul.
Costumele de baie în stil sport se menţin în trand. Trebuie să menţionăm că se preferă costumele de baie întregi, care la prima vedere se aseamănă cu ţinutele înotătoarelor şi a salvamarilor.
O adevarătă descoperire a sezonului sunt costumele de baie cu mâneci. O astfel de piesă netradiţională nu este potrivită pentru a merge la bazin sau la mare, însă pentru o petrecere pe plajă sunt exact ceea de ce aveţi nevoie.
Costumele de baie în stil vintage şi stil retro sunt la modă şi în acest sezon. Partea de jos a acestora se ridică până în zona taliei, iar partea de sus fiind foarte decoltată.
În plus, în noul sezon de plajă 2015, stilul puritan a cedat poziţia unor culori şi imprimeuri aprinse, datorită cărora astfel de modele nu par a fi demodate. Stiliştii ne recomandă să ne întoarcem în anii 50.
Nelipsite sunt pălăriile de toate dimensiunile.
Pălăria este elegantă, vei căpăta un aer aristocrat, arăţi frumos şi este şi sănătos, mai ales pălăria este foarte practică pentru că poate ascunde imperfecţiunile unei coafuri.
Copiii care se vor afla mâine, pe plaja Laguna din Mangalia vor primi brăţări de vacanţă, care le vor fi de folos în caz că se rătăcesc pe plajă.
Totodată, ei vor primi mingi şi colaci de plajă.
Acţiunea are loc începând cu ora 9.00, în cadrul campaniei „Copiii nu se pierd, ajung la Radio Vacanţa – Brăţara de vacanţă.”
Aceasta se desfăşoară până în luna septembrie, pe litoral şi în Delta Dunării.
Marea s-a retras cu 3-4 metri pe plaja din staţiunea Mamaia, fenomen datorat faptului că vântul suflă, de mai bine de 12 ore, dinspre uscat spre apă. Fenomenul este unul normal şi natural, cauzat de persistenţa vântului din sector sud-sudvestic, conform directorului Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, Simion Nicolaev.
Specialiştii spun că, de fapt, nivelul mării scade şi dă, practic, impresia retragerii apei. În anul 2009, un fenomen asemănător, dar de o amploare mult mai mare a făcut ca malul să înainteze peste luciul apei cu aproximativ 30 de metri. Atunci, nivelul apei a scăzut în Marea Neagră cu 90 de centimetri, amplitudine record de variaţie a adâncimii apei în Marea Neagră.
Directorul Institutului de Cercetări Marine „Grigore Antipa” din Constanţa, Simion Nicolaev, a explicat de ce în acest an cantitatea de alge marine pe litoralul românesc a fost mai mică faţă de anii precedenţi.
Una dintre principalele cauze ale acestui fenomen o constituie lipsa nutrienţilor din Marea Neagră. În ultimii ani, algele ajunse la mal în cantitate mare au creat mereu un disconfort pentru turiştii care se aflau pe plajă, chiar dacă era vorba de un fenomen natural cât se poate de normal pentru perioada de vară.
Origanizatorii spun că Folk You! poate fi privit ca o încercare de a curăţa sufletele oamenilor, de a le reaminti că sunt liberi şi că trebuie să găsească curajul de a se exprima exact aşa cum simt, să treacă de stereotipurile mediocre pe care societatea de consum încearcă să le impună.
Doi tineri din Bucureşti, Ana Runtag şi Adrian Gurlea, promovează lectura pe plajă în cea mai nonconformistă staţiune de pe litoralul românesc, Vama Veche
Ei au instalat pe nisip o bibliotecă atipică ce reuneşte 800 de titluri, în 2.000 de volume, pentru toate vârstele şi gusturile. Cine vrea să împrumute o carte trebuie să completeze o fişă cu numele, prenumele, seria de buletin şi numărul de telefon. Biblioteca pe plajă a funcţionat şi anul trecut şi, chiar dacă cei doi au rămas cu volume în minus, şi-au propus să o ia de la capăt.
Jucării periculoase, produse alimentare expirate sau alterate şi plaje ocupate abuziv
Publicat de Stefania Grigore,
16 iulie 2014, 07:30 / actualizat: 16 iulie 2014, 22:05
Pentru neregulile găsite, proprietarii unităţilor de alimentaţie publică din vecinătatea plajei au fost sancţionaţi cu amenzi de până la 1o mii de lei.
Preşedintele ANPC, Marius Dunca susține că au fost găsite jucării care pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața copiilor.
Pe partea de alimentație, comisarii au descoperit o serie de produse mucegăite sau expirate, în special în shaormerii.
În ceea ce priveşte închirierea de şezlonguri, cei care nu au lăsat 3o la suta din plajă liberă pentru turiştii care vor să-şi aştearnă prosoapele direct pe nisip au fost somaţi să intre în legalitate, fiind pasibili de amenzi cuprinse între 2 şi 2o de mii de lei.
EU aleg ROmania, 80 de locuri pe care TREBUIE sa le vezi!
Dacă Babilonul nu ar fi apărut mai devreme, cu siguranţă l-am fi întâlnit la Sulina. Patru biserici ortodoxe, un templu evreiesc, o biserică anglicană, una catolică, alta protestantă şi două moschei convieţuiesc de secole pe acest petec de pământ, înconjurat de apă. Pe vremuri, în oraş, funcţionau nu mai puţin de nouă reprezentanţe consulare. Localitatea are o poveste fascinantă, care începe prin anii 913 – 915 d.Hr., în vremea împăratului bizantin Constantin Porfirogenetul.
Dar, Sulina îşi ia cu adevărat avânt după semnarea Tratatului de la Paris din 1856, când se înfiinţează Comisia Europeană a Dunării (CED), care dă undă verde tuturor statelor să circule pe Dunăre.
După ce să te uiţi în Sulina, oraşul cel mai aproape de mare
Una dintre cele mai vechi aşezări din România, situată la cea mai joasă altitudine, doar 4 metri deasupra nivelului mării, Sulina provoacă turistul, ce păşeşte pentru prima dată acolo, să-i descopere tainele. Muzeul şi Farul de aterizare, turnul de apă, pe care armata germană a încercat să-l arunce în aer, fără izbândă, şi casele vechi cu acoperişuri din stuf sunt lucruri care ajung pentru totdeauna la sufletul turistului căutător de comori.
Locul de unde răsare Soarele
Când ajungi la Sulina, nu rata niciun răsărit sau apus. Fie că mergi în port sau, pur şi simplu, îţi arunci o privire de pe chei, spectacolul exploziei de lumină şi culoare este mereu altul. Când soarele apune şi întunericul se lasă încet peste lotcile pescarilor osteniţi de drumurile pe mare, alege prispa unei case bătrâneşti şi savurează liniştea, cu ochii la orizontul albastru, care se pierde între mare şi cer. Ai ajuns la Sulina.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.