Publicat de Andra Radu,
28 aprilie 2022, 10:50 / actualizat: 28 aprilie 2022, 16:51
ANM a emis joi dimineaţa o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente pentru cinci judeţe din Moldova şi o atenţionare Cod galben pentru 25 de judeţe.
Potrivit meteorologilor, de joi, ora 12:00, până vineri, ora 6:00, se vor afla sub Cod portocaliu judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Bacău, unde vor fi ploi abundente şi se vor acumula cantităţi de apă de 40-70 l/mp.
De asemenea, conform atenţionării Cod galben, pe parcursul zilei de joi, în Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova şi local în Muntenia, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, pe alocuri însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină.
În noaptea de joi spre vineri (28/29 aprilie), aria ploilor se va restrânge spre nord-estul ţării. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp şi izolat peste 40 l/mp.
Se vor afla sub această atenţionare, până vineri, la ora 6:00, judeţele Vaslui, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Vrancea, Covasna, Braşov, Sibiu, Mureş, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Alba, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Arad şi, parţial, Hunedoara, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.
Peste 2.800 de pompieri militari au fost la datorie, în ultimele 24 de ore, pentru a interveni în zonele afectate de fenomenele meteo periculoase, informează IGSU.
Vremea nefavorabilă a creat probleme în Capitală şi în alte 12 localităţi din şapte judeţe – Argeş, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov şi Prahova.
Astfel, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 12 curţi şi trei beciuri inundate din cauza ploilor, iar cu accesorii grele de descarcerare s-a intervenit pentru îndepărtarea a 12 arbori şi a unui panou publicitar. Nu au fost însă semnalate situaţii care să pună în pericol viaţi omenești.
Pompierii bucureşteni au acţionat pentru îndepărtarea a şase copaci căzuţi pe carosabil şi degajarea apei pe DN1, în zona Otopeni.
Având în vedere prognoza meteo, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni în cel mai scurt timp în caz de nevoie.
Case inundate, copaci căzuţi, avarii la alimentarea cu energie electrică s-au înregistrat în nouă judeţe şi în municipiul Bucureşti în urma ploilor şi vântului puternic de sâmbătă. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că apa a pătruns într-o casă, trei curţi şi pe două străzi la Blaj, în judeţul Alba. La Timiş, în localitatea Marginea, apa a intrat într-un subsol de bloc, iar în Timişoara, un pom a căzut peste două maşini. Probleme au fost şi la Râmnicu Sărat şi în localitatea buzoiană Topliceni. Şi traficul a avut de suferit. Circulaţia pe E85 s-a realizat pe un singur sens în judeţului Vrancea, din cauza scurgerilor de pe versanţi. În capitală 28 de copaci au căzut pe carosabil şi patru maşini au fost avariate. Avarii la alimentarea cu energie electrică s-au înregistrat în 19 localităţi din patru judeţe – Prahova, Harghita, Dâmboviţa şi Braşov.
Râuri din nouă bazine hidrografice din zona Olteniei, Munteniei și Dobrogei se vor afla sub Cod galben de inundații până vineri, la ora 16:00.
Conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 19 aprilie, ora 6:00 — 21 aprilie, ora c, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție în bazinele hidrografice Desnățui, Jiu, Olt (afluenți bazin inferior), Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Călmățui, precum și pe râurile din Dobrogea.
În acest context, în prima parte a intervalului (19 aprilie, ora 6:00 — 20 aprilie, ora 22:00), fenomenele menționate în atenționarea Cod galben se vor produce pe râurile din bazinele hidrografice: Desnățui, Jiu (sector aval S.H. Sadu și afluenții Jiului aferenți acestui sector) de pe raza județelor Gorj, Mehedinți și Dolj. De asemenea, fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice Coșustea, Motru — bazin superior și Gilort — bazin superior.
Potrivit hidrologilor, în intervalul 19 aprilie, ora 16:00 — 21 aprilie, ora 16:00, atenționarea va afecta râurile din bazinele hidrografice Olt (afluenții aferenți sectorului aval Călimănești) de pe raza județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Olt și Dolj, Vedea (județele: Argeș, Olt și Teleorman), Argeș (bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior) — județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov, Ialomița (bazin superior și mijlociu) și, nu în ultimul rând, Prahova (județele: Dâmbovița, Prahova și Ialomița).
În plus, fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice Olteț — bazin superior, Vedea — bazin superior, Neajlov, Ialomița — afluenți bazin superior și mijlociu și Teleajen.
Pe de altă parte, începând de joi, 20 aprilie, ora 00:00, până vineri, 21 aprilie, ora 16:00, cotele apelor vor depăși Cotele de atenție pe râurile din bazinele hidrografice: Buzău (afluenții aferenți sectorului aval S.H. Nehoiu) — județul Buzău, Călmățui — județele Buzău și Brăila, respectiv râurile mici din Dobrogea — județele Tulcea și Constanța. Fenomene similare, dar cui probabilitate mai mare de producere, se vor înregistra pe unele râuri din bazinele hidrografice Niscov, Slănic, Câlnău și pe râurile mici din județul Tulcea.
Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române anunță că au fost reluate manevrele în porturile Agigea, Constanţa -Nord şi Constanţa – Sud. Acestea au fost suspendate ieri dimineaţă, din cauza vântului puternic.
Dealtfel ieri, vremea nefavorabilă, cu vânt puternic şi ploaie, a creat probleme şi pe şosele. Patru accidente grave s-a produs în judeţul Constanţa.
Au fost rănite 16 persoane, inclusiv mai mulţi copii.
Poliţiştii rutieri recomandă prudenţă sporită, atenţie şi reducerea vitezei în zonele afectate de precipitaţii.
Astăzi în Capitală, vremea va fi deosebit de rece pentru aceastã perioadã. Cerul va avea înnorări, în special în prima parte a zilei, însã condiţiile de ploaie vor fi reduse.
Vântul va sufla slab şi moderat.Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 9 grade. Presiunea atmosferica va creşte foarte puţin.
În judeţului Constanţa, zona localităţilor: Istria, Săcele, Vadu, Corbu, Luminiţa, Năvodari, Oituz, Piatra şi Palazu Mic, se va afla sub avertizare cod portocaliu de vânt puternic şi ploi torenţiale.
Se vor semnala averse care vor cumula 30 – 40 l/mp, iar vântul va avea intensificări ce vor depăşi la rafală 65 km/h.
După temperaturi mai mari decât normalul perioadei, așa cum s-au înregistrat în ultimele săptămâni, astăzi va fi mai frig decât în mod firesc în această lună din an.
În Capitală, cerul va fi noros și va ploua slab, mai ales dimineața.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade, iar vântul va sufla slab și moderat.
Mâine și poimâine, în București, nu vor fi mai mult de 11 grade Celsius ziua și 4-5 grade noaptea.
La munte, precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de ploi torenţiale şi intensificări ale vântului, valabilă în întreaga ţară, din această noapte de la ora 3:00.
Potrivit meteorologilor, până vineri, la ora ora 23:00, va ploua, la început în regiunile sud-vestice, apoi în jumătatea de sud a ţării, în zonele de deal şi de munte şi izolat în restul teritoriului.
Vor fi mai ales averse, ce vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor depăşi local 20 de litri pe metru pătrat, iar vântul va avea intensificări temporare.
Vreme caldă în următoarele 24 de ore pe litoral şi în Dobrogea, cu cer predominant senin şi vânt moderat.
De luni, 17 august, însă, vremea va deveni instabilă în toată ţara, iar în Dobrogea, manifestări ale instabilităţii atmosferice îşi vor face apariţia din noaptea de luni spre marţi.
Se anunţă ploi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
Minimele de la noapte se vor situa între 19 şi 23 de grade, iar maximele de luni vor atinge 28-34 de grade.
Temperaturi extreme în aproape toată țara!
În București, mâine se vor înregistra 38 de grade la umbră, iar indicele de confort termic va depăși pragul critic.
Din acest motiv meteorologii au emis o avertizare Cod Portocaliu de caniculă pentru zona Capitalei.
ANM anunță că vremea se va menține caniculară și în zilele următoare, în Oltenia și Muntenia, dar și în cea mai mare parte a Moldovei și Dobrogei.
În regiunile vestice, nordice şi centrale instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar temperaturile vor scădea usor.
Oamenii sunt sfătuiți să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, între orele 11 și 18 .
De asemenea, in perioadele caniculare, este recomandat consumul de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.
Medicii mai spun că trebuie să consumăm, în fiecare zi, cât mai multe fructe și legume proaspete.
Dacă este obligatoriu să ieșim din casă la orele amiezii, trebuie să purtăm pălării de soare și haine lejere, din fibre naturale, în culori deschise.
Temperaturile mari afectează și plantele, dar și animalele, nu numai oamenii.
Agricultorii au anunțat că seceta a calamitat multe culturi din întreaga țară.
În timp ce Ministerul Agriculturii ia în calcul acordarea unor facilități pentru fermieri, Patriarhia Română îndeamnă la rugăciuni pentru ploaie.
Preoții și credincioșii sunt sfătuiți să se roage pentru „ploi liniștite, aducătoare de rod bogat, folositoare oamenilor și viețuitoarelor”.
Reprezentanții Patriarhiei Române spun că trebuie să avem încredere că Dumnezeu va răspunde rugăciunilor noastre.
Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Potrivit meteorologilor, atât în cursul zilei cât si la noapte va ploua pe arii extinse în sud-estul ţării şi în zona montană.
Vântul se va intensifica mai ales în regiunile extracarpatice şi la munte, unde rafalele vor atinge 70 de km pe oră.
In zona montanâ înaltă, trecător se vor înregistra precipitaţii mixte.
Si in Capitală va ploua, vântul va sufla în general moderat iar maxima termică nu va depăşi 16 grade.
Mâine vremea se va ameliora în Bucureşti, însă va rămâne răcoroasă.
La Darova, în judeţul Timiş, fisura apărută într-un lac natural de acumulare a inundat zeci de hectare de teren arabil, a compromis culturile, iar apele au ajuns aproape de casele oamenilor.
Pompierii au intervenit rapid, iar acum situaţia este sub control.
Viiturile au afectat liniile de cale ferată şi sunt în continuare probleme în Timiş şi Caraş-Severin.
Hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii până astazi la ora 14 pe râul Bârzava, dar şi codul galben pe râurile Timiş, Bârzava, Caraş, Nera şi Cerna.
Meteorologii au emis o informare valabilă până mâine pentru Crişana, Maramureş, nordul Transilvaniei şi al Moldovei şi zona de munte.
Potrivit acesteia, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului trecător cu aspect de vijelie şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 – 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30.
Valorile de trafic încep să crească, deja pe DN 1 se circulă pe unele tronsoane în coloană.
La această oră valorile de trafic sunt crescute pe DN 1, iar în zona staţiunilor Sinaia şi Predeal se circulă îngreunat în coloană pe sensul de mers către capitală.
În aceste condiţii le recomandăm participanţilor la trafic ca din Braşov să ruleze către Ploieşti folosind ruta alternativă DN 1A Săcele-Cheia-Vălenii de Munte.
Din zona Brad-Moeciu se poate pleca spre capitală pe DN 73 Braşov-Piteşti, A1 Piteşti-Bucureşti.
Pe Autrostrada Soarelui la această oră valorile de trafic sunt în creştere pe sensul de mers către capitală, iar în zona Agigea se circulă îngreunat în coloană.
Până la această oră nu au fost înregistrate niciun fel de probleme. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, responsabil de operaţiunile de salvare în caz de inundaţii, a făcut aseară o vizită fulger în Caraş-Severin. Acesta a declarat că au fost solicitate suplimentări de efective care vor interveni dacă va fi nevoie.
La rândul său, prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu a anunţat că debitele râurilor sunt verificate permanent iar barajele din amonte de Bistra şi Cerna au fost golite.
Consiliul Judeţean Iaşi solicită Guvernului un ajutor de aproape 14 milioane de lei, pentru înlăturarea efectelor cauzate de ploile din ultima perioadă
Instituția a înaintat Executivului, lista cu obiectivele calamitate de precipitații.
Preşedintele forului, Cristian Adomniţei, a declarat că obiectivele distruse în ultimele săptămâni nu pot fi reabilitate dacă Guvernul nu va aloca această sumă, deoarece Consiliul Județean nu dispune de fonduri.
Aceste specii dăunătoare pentru sănătate, au fost depistate în speciale pe arterele de intrare în oraş – Calea Buziaşului, Calea Aradului şi Calea Bogdăneştilor.
De asemenea, ambrozii au fost găsite pe terenurile virane din cartierele Plopi, Mehala şi Ronaţ, de-a lungul liniilor de tramvai şi cale ferată şi între blocurile de locuinţe din diferite zone ale oraşului.
Ambrozia determină apariţia alergiilor respiratorii dar şi a dermatozelor de contact.
Potrivit meteorologilor, până mâine, la ora 9, vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie în Banat şi sudul Crişanei dar şi în Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi nord-vestul Munteniei.
Cantităţile de apă vor depăşi local 25…30 l/mp şi izolat 50 l/mp şi va cădea grindină.
Potrivit președintelui Asociației Fermierilor din județul Ilfov, fermierii aveau așteptări mai mari în 2014 la producția de grâu, comparativ cu anul trecut.
Acestea au fost raportate la cheltuielile făcute pentru aplicarea tehnologiilor și la costul inputurilor.
Situația nu este favorabilă nici la porumb și floarea soarelui, pentru că există zone cu băltiri, chiar dacă culturile sunt bine dezvoltate.
Reamintim că în primăvara acestui an, a fost programată însămânțarea unei suprafețe de peste 5 milioane de hectare, în special cu porumb și floarea-soarelui, dar și cu sfeclă de zahăr, cartofi, legume în câmp sau plante medicinale.
Potrivit situaţiei centralizate de Prefectura Vaslui, 85 de localităţi din judeţ au fost afectate de inundaţii în ultima lună.
Pe lângă cele 24 de case şi 19 anexe gospodăreşti distruse sau avariate, cu şase persoane sinistrate, precipitaţiile abundente au afectat 305 kilometri de drumuri judeţene sau comunale, precum şi 57 de poduri sau podeţe, unele dintre acestea fiind distruse în totalitate.
Cele mai afectate comune au fost Zăpodeni, Iana şi Zorleni.
Prefectura Vaslui a solicitat un sprijin financiar de 14,5 milioane de lei de la Fondul „Solidaritatea” al Uniunii Europene, pentru reabilitarea infrastructurii de drumuri şi poduri afectate de inundaţii.
În cea mai mare parte a ţãrii valorile termice, deşi în creştere faţã de ziua precedentã, se vor situa uşor sub cele normale ale datei. Cerul va prezenta înnorãri temporar accentuate şi vor fi averse, însoţite şi de descãrcãri electrice în zonele montane şi submontane, local în Maramureş, Transilvania şi Crişana şi pe spaţii restrânse în rest. Vor fi posibile cantitãţi de apã de peste 15 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare. Trei judeţe din sudul ţării, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, sunt până la ora 15:00 sub incidenţa unui cod portocaliu de vânt puternic şi ploi. Cantităţile de apă vor depăşi în unele zone 70 de litri pe metru pătrat, iar vântul va sufla cu putere, mai ales pe litoral. Tot până la ora 15:00 este cod galben în judeţele Giurgiu, Ialomiţa, Buzău şi Brăila.
Şi hidrologii au actualizat atenţionările: 13 judeţe din centrul şi sudul ţării sunt până la ora 12:00 sub cod galben de inundaţii, în timp ce pentru judeţele Tulcea şi Constanţa este în vigoare un cod portocaliu valabil până la ora 20:00. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 şi 27 de grade.
Activitatea în porturile de la Marea Neagră a fost întreruptă în această dimineaţă din cauza vântului puternic. Porturile maritime Constanţa Sud şi Nord şi portul Constanţa Sud Agigea au fost închise, iar traficul pe Canalul Dunăre-Marea Neagră a fost restricţionat. Portul Midia a fost închis încă de aseară. Pe mare este furtună, iar valurile ating patru metri.
Avertizare cod galben de ploi, vijelii şi grindină de vineri dimineaţă
Publicat de Alina Dragomir,
29 mai 2014, 15:17 / actualizat: 2 iunie 2014, 10:11
Bucureştiul şi aproape toate judeţele ţării sunt din aceasta dimineaţă până sâmbătă noapte, sub avertizare cod galben de ploi, vijelii şi grindină, cantităţile de apă putând ajunge în unele zone până la 60 de litri pe metru pătrat. Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de vineri, ora 09.00, până sâmbătă, la ora 23.00, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în sudul, estul şi centrul ţării, precum şi în toată zona montană. În zonele avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50-60 de litri pe metru pătrat. Avertizarea a fost emisă pentru Bucureşti şi aproape toate judeţele ţării, cu excepţia zonei de vest şi nord-vest, respectiv Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi sud-vestul Maramureşului. La rândul lor, hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii pe râurile din 13 judeţe din Muntenia, Moldova şi Dobrogea, începând de la ora 6:00. Sunt vizate Prutul, Siretul şi afluenţii acestora. În schimb, pe râurile din vestul, centrul şi sudul ţării, specialiştii au instituit cod galben de inundaţii, tot de dimineaţă.
Comandamentului pentru inundaţii se reuneşte la Palatul Victoria, în condiţiile în care Bucureştiul şi aproape toate judeţele ţării sunt, din această dimineaţă şi până sâmbătă noapte, sub avertizare cod galben de ploi, vijelii şi grindină. Avertizarea meteorologilor vine după cea emisă de hidrologi. De la ora 6:00, râurile din 13 judeţe din Muntenia, Molodva şi Dobrogea se află sub cod portocaliu de inundaţii. De asemenea, mai multe râuri din vestul, centru şi sudul ţării sunt sub cod galben de inundaţii.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.