26 de oraşe din România vor fi vineri gazda celui mai captivant eveniment despre ştiinţă şi cercetare, Noaptea Cercetătorilor Europeni, care aduce mai aproape de publicul larg cei mai prietenoşi cercetători, alături de care vizitatorii vor învăţa cât de interesantă poate fi munca de cercetare, dar şi cât de utilă este aceasta pentru viaţa de zi cu zi.
Știinţa şi cercetarea îşi dau întâlnire cu publicul larg la București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Bumbeşti-Jiu, Buzău, Călăraşi, Câmpia Turzii, Constanţa, Deva, Galaţi, Hunedoara, Negreşti-Oaş, Oradea, Petroşani, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava, Sulina, Târgu Jiu, Târgu Neamţ, Timişoara, Titu, Tulcea şi Zalău.
Astfel, publicul curios şi dornic de cunoaştere este invitat să exploreze lumea ştiinţei împreună cu cercetătorii. Experimentele inedite îi vor ajuta pe participanţi să-şi însuşească cunoştinţe de bază despre lumea înconjurătoare.
Astronomia îşi va dezvălui toate secretele, prin intermediul telescoapelor ce vor cerceta cerul plin de mistere, iar noile tehnologii îi vor ului pe vizitatori prin beneficiile pe care le aduc vieţii cotidiene.
Educaţia pe teme ecologice nu va lipsi nici ea de la eveniment, publicul având ocazia să conştientizeze mai bine problemele de mediu cu care se confruntă societatea actuală şi să afle cum se pot implementa soluţii utile.
Cele mai premiate invenţii ale cercetătorilor români vor fi la îndemâna vizitatorilor, publicul având ocazia să afle rezultatele muncii de cercetare desfăşurată în diverse muzee, universităţi şi institute din România.
Toate detaliile privind locaţiile şi programul de desfăşurare, precum şi agenda activităţilor din fiecare oraş se găsesc pe www.noapteacercetatorilor.eu.
Poliţiştii din Ploieşti efectuează în această dimineaţă 9 percheziţii domiciliare în municipiul Ploieşti şi în 2 comune din judeţul Prahova, în vederea documentării activităţii infracţionale a mai multor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de furt din societăţi comerciale şi din auto şi de viol.
Potrivit IGPR, la acest moment, poliţiştii structurilor de investigaţii criminale, ordine publică şi rutieră din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti desfăşoară o razie pentru menţinerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru combaterea faptelor ilegale în municipiul Ploieşti.
În cadrul acţiunii, poliţiştii ploieşteni pun în executare 9 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Ploieşti şi în 2 comune din judeţul Prahova, în vederea documentării activităţii infracţionale a mai multor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de furt din societăţi comerciale şi din auto şi viol, precizează sursa citată.
Surse judiciare au declarat că doi minori în vârstă de 15, respectiv 17 ani ar fi violat, în luna mai a anului trecut, o fată în vârstă de 14 ani pe un teren viran din Păuleşti, comună aflată în apropierea municipiului Ploieşti. Fapta a fost reclamată abia în luna decembrie.
Activităţile beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Prahova şi al jandarmilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploieşti.
Publicat de Andra Radu,
19 ianuarie 2022, 13:40 / actualizat: 19 ianuarie 2022, 14:42
La nivelul municipiului Ploiești, rata de infectare cu noul coronavirus a depăşit, astăzi, trei cazuri la mia de locuitori, arată datele postate pe site-ul oficial al DSP Prahova.
19 unităţi administrativ-teritoriale se află în scenatiul roșu. Sinaia se află în capul listei, urmată de Azuga şi Buşteni.
La Ploieşti, rata de infectare cu noul coronavirus este 3,11, iar municipiul Câmpina are o incidenţă de 4,29 cazuri la mia de locuitori.
Alte 32 de unităţi administrativ-teritoriale sunt în scenariul galben.
Peste 500 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate, în urma unor percheziţii efectuate de poliţiştii prahoveni.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova anunţă că au avut loc cinci percheziţii în municipiul Ploieşti, oraşul Slănic şi comunele Filipeştii de Târg şi Floreşti, la domiciliile a patru persoane bănuite de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.
„În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că, trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani, cu domiciliile în municipiul Ploieşti şi oraşul Slănic deţineau şi ofereau spre comercializare articole pirotehnice. În cadrul percheziţiilor, au fost identificate diferite categorii, în valoare de 35.000 de lei”, se precizează în comunicatul transmis de IPJ Prahova.
Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din municipiul Ploieşti va fi desfiinţat, pe fondul pierderilor financiare pe care le-a înregistrat. Acesta va deveni structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, se arată într-o hotărâre de guvern publicată, vineri, în Monitorul Oficial.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii va fi aprobată noua structură organizatorică a SJU rezultată în urma reorganizării Maternităţii Ploieşti.
Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti va fi preluat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
De asemenea, personalul tehnic, economic, administrativ şi de întreţinere va fi preluat de către SJU, cu încadrarea în normativul de personal, sau, după caz, se redistribuie la alte unităţi sanitare din reţeaua Consiliului Judeţean Prahova.
„Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti care funcţionează în prezent în municipiul Ploieşti a fost înfiinţat în anul 1984. Prin adresa Ministerului Sănătăţii nr. XI/A/43.208/31.10.2000 s-a aprobat de către conducerea Ministerului Sănătăţii declararea Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti ca unitate de interes judeţean, ţinând cont de faptul că intervine asupra întregii cazuistice complex, precum şi asupra urgenţelor din acest profil.
Având în vedere că Spitalul de Obstetrică-Ginecologie a fost proiectat şi a funcţionat cu peste 700 de paturi, actuala structură organizatorică cu 300 de paturi nu este rentabilă din punct de vedere funcţional, costurile de întreţinere fiind foarte mari. Organizarea şi funcţionarea acestui spital este una particulară la nivel naţional, faţă de restul judeţelor care nu au spitale clinice de urgenţă şi unde structurile de Obstetrică-Ginecologie sunt organizate ca secţii în cadrul spitalelor judeţene de urgenţă. (…)
În anul 2020 rata de utilizare a paturilor a fost de 48,41%. Spitalul a înregistrat în anul 2019 un deficit financiar de 694.250 lei. Această ineficienţă a determinat analizarea tuturor posibilităţilor de redresare a spitalului, ultima soluţie şi cea mai radicală, fiind cea a reorganizării Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti ca structură exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cu menţinerea numărului de paturi la nivelul noii structuri sanitare şi a personalului angajat, în limita normativului”, precizează sursa citată.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a decis impunerea de restricţii în municipiul Ploieşti.
Potrivit hotărârii CJSU, luni, 24 de unităţi administrativ-teritoriale aveau o incidenţă de peste 3 cazuri la mie, cinci dintre ele având rata de infectare mai mare de 7 cazuri la mia de locuitori.
Municipiul Ploieşti a intrat, luni, în scenariul roşu. Astfel, de astăzi vor intra în vigoare restricţii conform legii.
Accesul la anumite evenimente va fi condiţionat de certificatul digital care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau existenţa unui test negativ.
De asemenea, certificatul verde va fi necesar şi pentru accesul în zona de food a centrelor comerciale.
După un parcurs impresionant în festivaluri din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia, „Câmp de maci”, debutul în cinematografie al regizorului Eugen Jebeleanu, a ajuns oficial în cinematografele din România.
Filmul va putea fi urmărit în 20 de cinematografe din 11 de orașe din țară (Bacău, Botoșani, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara).
Pe lângă proiecțiile din țară, „Câmp de maci” va avea o proiecție specială în parteneriat cu asociația Accept, joi, 23 septembrie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului Român.
Proiecția va fi urmată de o discuție alături de o parte din echipa filmului, alături de Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului, Dani Prisacariu, coordonator Luna Istoriei LGBT 2013, și moderată de Teodora Ion Rotaru, directoare executivă Accept.
Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, „Câmp de maci” a fost prezentat în premieră mondială la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional Tallinn Black Nights (PÖFF). Până în acest moment filmul a fost prezent în peste 40 selecții oficiale la festivaluri din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia.
„Câmp de maci” are în palmares șase premii internaționale, două dintre acestea fiind acordate pentru cea mai bună interpretare actorului Conrad Mericoffer (la Festivalul Internațional de Film Gijón și Festivalul Internațional de Film de la Torino).
În România, filmul a fost prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost recompensat cu două premii: Premiul pentru Cea mai bună regie și Premiul Publicului.
Inspirat din fapte reale, „Câmp de maci” prezintă o zi din viața lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală.
Din distribuția filmului mai fac parte Alexandru Potocean, Cendana Trifan, Ionuț Niculae, Alex Călin, Rolando Matsangos și George Piștereanu. Filmul este produs de Velvet Moraru, imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuțiu, sunetul de Alex Dragomir, iar scenografia și costumele de Velica Panduru.
Nivelul de radioactivitate a fost depăşit pe amplasamentul fostei rafinării Astra din municipiul Ploieşti, zona fiind izolată astăzi pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, a anunţat ISU Prahova.
Un echipaj de la USISU Ciolpani, împreună cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Prahova, s-a deplasat pe amplasamentul Rafinăriei Astra în urma unei solicitări ca urmare a prezenţei unei surse radioactive provenite de la o antena tip paratrăsnet.
În urma măsurătorilor executate s-a constatat că limita de radioactivitate a fost depăşită, motiv pentru care sursa a fost izolată pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp. Se execută în continuare alte măsurători.
Nu este pericol pentru populaţie având în vedere că nu sunt locuinţe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competentă în astfel de situaţii, respectiv Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în sensul recuperării sursei, precizează ISU.
Rareş Avram, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, la profilul Matematică-informatică, intensiv Informatică, face parte dintre cei 747 din 10.000 de candidați acceptaţi la Universitatea Harvard, a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Prahova.
„Rareş Avram a fost pasionat de Informatică încă din clasa a V-a, fiind elevul doamnei profesor Daniela Lica. A participat la 6 ediţii consecutive ale Olimpiadei Naţionale de Informatică, până în clasa a X-a inclusiv, obţinând mai multe medalii.
La sfârşitul clasei a IX-a, a fost unul dintre reprezentanţii României la Competiţia Internaţională Mathematical Grammar School Cup Belgrade, unde a obţinut medalia de argint la Informatică şi medalia de bronz la disciplinele Matematică şi Fizică.
A fost unul dintre fondatorii echipei de robotică infO(1)Robotics a Colegiului Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti, cu care a obţinut numeroase premii la campionatul naţional de robotică BRD FIRST Tech Challenge România, în cele 2 sezoane de participare”, precizează Inspectoratul Şcolar.
Pentru promoţia curentă, în cadrul Universității Harvard au fost acceptaţi pentru a începe cursurile doar 2 elevi români, rata globală de acceptare fiind de doar 7%.
„Telefonul Amintirilor” a ajuns la Brașov, la Muzeul „Casa Mureșenilor” și la Casa Memorială „Ștefan Baciu”. Este vorba despre o instalație interactivă, cu două funcții: de redare și înregistrare.
Proiectul este un demers educațional și cultural al unei asociații care promovează patrimoniul național și valorificarea arhivelor de familie.
”Este un proiect destinat generației tinere, care a început în anul 2017, iar primul element pe care l-am creat în acest demers este Telefonul Amintirilor. Telefonul Amintirilor este un telefon vechi, cu disc, cum am avut mulți dintre noi acasă, care are două funcții, una de a asculta sau de a-ți înregistra un mesaj”, a declarat cofondatorul Muzeului Istoriei, Smaranda Pașnicu.
Telefonul cuprinde o selecție de memorii, interviuri și scrisori care redau fragmente din viețile celor care au trăit acum aproape un secol în zona Brașovului și Transilvaniei.
Tasta 1 îți va face legătura cu o selecție de memorii, scrisori și amintiri culese cu grijă: ele redau viața neștiută a oamenilor care încă își mai amintesc viața nefiltrată de istoria scrisă. Un univers deopotrivă familiar și necunoscut nouă, care face legătura între generații.
Tasta 2 îți va face legătura cu tine, cel din viitor: gândește-te la ce nu ai vrea să uiți și îți vom trimite, printr-un link unic, mesajul înregistrat de tine, peste un an.
Una dintre mărturiile care pot fi ascultate este a Ileanei Mărăcinescu care, la 97 de ani, își aducea aminte de vremurile de război.
„Telefonul Amintirilor” a călătorit până acum, ca parte din proiectele Muzeul Memoriei sau alte proiecte culturale, în București, Iași, Craiova, Constanța, Ploiești și Suceava, iar la Braşov este disponibil până în 15 octombrie.
Muzeul se află în clădirea Palatului Culturii din Ploieşti construit în anul 1930 inițial cu destinație de Palat al Justiției găzduind astăzi și alte instituții publice printre care Biblioteca Județeană, Școală Populară de Artă, Curtea de Apel și Acvariul.
A fost înființat în 1956 și este unic în țară. La renovarea clădirii s-a distrus mai bine de 90 la sută din tot ce însemna vechiul muzeu, astfel făcând loc noilor idei creative de reabilitare a muzeului. S-a păstrat aceeași tematica fiind refăcută doar expoziția de bază.
Prima sală este Sala de Antropogeneză, unde este prezentată evoluția vieții umane pe planeta noastră de la simplu la complex. În vitrină se află dovezi ale evoluției printre care fosilele vii (animale apărute cu milioane de ani in urmă care trăiesc și astăzi pe planeta noastră) printre care regăsim: crocodilii, scorpion, libelula.
Vizitatorii sunt surprinşi să vedă și cele mai impresionante piese din muzeu: dinții de megalodom (cel mai mare rechin), fragment de mosasaur (reptila acvatică), ouă de dinozauri ierbivori, fildeși de mamut.
Fosilele expuse în această sală ne redau povestea pământului animalele care au trăit cu milioane de ani în urmă ceea ce e fascinant pentru copii, în mod special, atunci când iau contactul cu ele pentru prima dată.
Prin anatomia comparată din această sală copii află că inima care pompează sângele în corpul nostru păstrează aceeași funcție și diferă ca și complexitate de la om până la toate viețuitoarele pământului.
Am aflat povești despre zborul păsărilor care diferă în funcție de specie și rolul țepilor ca organe de apărare, dar și rolul scheletului la om și animale, evoluția omului și adaptarea acestuia la mediu.
Muzeul realizează foarte multe lecții cu copii, încă de la cele mai mici vârste făcând biologia mai atrăgătoare și interactivă și în același timp muzeul, ca ansamblu, este conceput să fie pe înțelesul tuturor copiilor.
Tot aici poate fi văzut un craniu autentic cu deformare culturală care provine dintr-un trib germanic.
În Sala de Anatomie o hologramă 3 D te întâmpină la intrare explicând principalele organe interne, o tehnologie nouă adusă în muzeu.
Această sală are vitrinele aranjate sub formă de semnul întrebării, iar în centrul sălii se află o zonă interactivă. Prin preparate naturale și mulaje sunt prezentate principalele sisteme din corpul uman.
Sala de Genetică este un mic laborator importanța geneticii o știință care ne vorbește despre transmiterea caracterelor. Vedeta geneticii este musculița de oțet deoarece ea a fost supusă multor analize de laborator. Celula, nucleul si ADN-ul sunt alte aspecte discutabile în această sală.
Muzeul mai atrage atenția cu privire la impactul omului asupra mediului cu accent pe defrișare și poluare fiind realizate pentru această temă o sală separată împărțită în doua perspective: în partea stângă sunt lipite pe pereți imagini sugestive cu natura neatinsă de mână omului în toată splendoarea ei sălbatică și în partea dreapta sunt imagini cu natura atinsă de mâna rea a omului care defrișează și aruncă deșeurile în natură.
Muzeul Omului, după o investiție de bani și timp, a ajuns astăzi, să fie unul dintre cele mai moderne instituții muzeale din România ceea ce face ca vizita la muzeu să fie mult mai interactivă, sugestivă și memorabilă pe care noi v-o recomandăm cu drag oricând aveți ocazia să călătoriți prin Ploiești.
Ion Dolănescu a fost unul dintre cei mai iubiţi şi mai cunoscuţi cântăreţi de muzică populară din ultima jumătate de veac. Este o constatare ce nu poate fi pusă la îndoială, deoarece dovezile de apreciere din partea publicului abundă şi se întind pe o perioadă de aproape 5 decenii, de la momentul când Ion Dolănescu debuta, în 1966, ca solist al Ansamblului “Flacăra Prahovei” din Ploieşti, până când mii de oameni l-au condus pe ultimul drum, în martie 2009.
Vocea sa catifelată, modelată cu măiestrie pentru a interpreta cântece ce ajungeau direct la sufletul românilor, i-a deschis porţile succesului şi, încurajat la răsărit de carieră şi de inegalabila Maria Tănase, Ion Dolănescu a reuşit să farmece un public care i-a rămas fidel până la moarte.
Dintre cele peste 1000 de melodii pe care le-a cântat cu har şi patos, “M-am născut lângă Carpaţi” dăinuie parcă şi mai mult în memoria colectivă a acestei naţii.
Un accident rutier în care au fost implicate un TIR şi o maşină a avut loc, în această dimineaţă, în apropierea municipiului Ploieşti, în urma impactului dintre cele două autovehicule o persoană rămânând prinsă sub TIR, la faţa locului venind elicopterul SMURD.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Raluca Brezeanu, evenimentul rutier s-a petrecut în satul Tătărani, în apropiere de una dintre intrările în municipiul Ploieşti, în condiţii care urmează a fi stabilite.
În urma impactului, o persoană a rămas prinsă sub TIR-ul încărcat cu un motostivuitor, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Raluca Vasiloae.
Victima, un bărbat de 35 de ani a fost scoasă de către echipajele de descarcerare cu traumatism cranio-cerebral grav. Bărbatul a fost preluat de un elicopter SMURD si transportat la spital.
Radio Reșița: Ionuț Vișan – tânărul care îmbogățește CV-ul cultural al României
Publicat de Camelia Teodosiu,
2 martie 2017, 11:40 / actualizat: 6 martie 2017, 15:31
Ionuţ Vişan este un tânăr actor care s-a impus pe scena teatrală din România prin rolurile făcute la lumina rampei în Ploieşti şi Bucureşti. Mentorul său este Ştefan Iordache şi motto-ul său: „Iubeşte arta din tine şi nu pe tine în artă”, conform teoriei lui Konstantin Sergheevici Stanislavski, teoreticianul rus după care se ghidează şcoala românească de teatru.
Ionuţ Vişan este un artist care-şi împarte cu succes viaţa artistică cu cea personală, alături de soţia sa, tot actriţă şi de curând alături de fiul lor.
Îşi doreşte să revină şi să joace şi în oraşul natal, Reşiţa, pentru a dărui tinerilor şansa de-a crede în visele lor, fiindcă atunci când crezi în ceea ce faci cu siguranţă destinul este de partea ta. Bucureştenii îl pot vedea pe Ionuţ Vişan în spectacolul „Deşteptarea primăverii”, de Frank Wedekind, pe scena Teatrului Mic, un spectacol al cărui mesaj este extrem de actual, fiindcă până la urmă teatrul este viul pentru vii.
Ionuţ Vişan este încă un tânăr care dă consistență CV-ului cultural al al României nota 10.
Vă invităm să ascultaţi emisiunea România de nota 10, o ediţie realizată de Anca Bica Bălălău!
Fundația Motivation România și U.S. Embassy Bucharest a organizat o sesiune de antrenamente de tenis în scaun rulant în perioada 6-7 octombrie 2015, la Centrul Național de Tenis
Sportivii români utilizatori de scaune rulante și profesioniștii din domeniul sportului prezenți la aceste antrenamente au beneficiat de experiența a doi jucători de tenis de performanță și instructori de marcă din Statele Unite, care se află la rândul lor în scaune rulante: Karin Korb – de două ori paralimpică și Paul Walker, antrenor șef al Echipei Naționale Feminine de Tenis în Scaun Rulant a SUA.
Antrenamentele au avut loc zilnic, la Centrul Național de Tenis din București (strada Pierre de Coubertin nr. 11), între orele 10.00 și 16.00 și se vor încheia cu o demonstrație de tenis în scaun rulant, care va avea loc la Ploiești, pe 8 octombrie, la Sala Sporturilor Olimpia. Activitățile au loc în cadrul programului Sports United – U.S. Department of State, informează Fundația Motivation pe pagina de Facebook.
Universitatea Cluj a câștigat titlul de campioană națională la floretă masculin pe echipe, marţi, 21 aprilie, în Sala de Scrimă Floreasca din București, cu șase victorii din tot atâtea meciuri.
Clubul ardelean a participat cu cei cinci sportivi la Campionatul Național, unde a reușit performanța istorică de a ocupa întreg podiumul competiției. Primul loc a fost ocupat de Radu Dărăban, care a câştigat luni și titlul la individual masculin, urmat de Bogdan Dascălu și de Gerard Tuzhani.
La Campionatele Naționale de floretă au participat 30 de sportivi de la cluburi din Timișoara, Satu Mare, Cluj-Napoca, București, Râmnicu Vâlcea și Ploiești.
Cea de-a cincea ediţie a Turneului Pianul călător este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritaţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu încântătoarele lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.
Turneul Internaţional Pianul Călător (22 martie – 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.
Pentru Horia Mihail, Braşovul, oraşul debutului său artistic este întotdeauna un punct important şi emoţionant pe harta turneelor sale. Aici împărtăşeşte publicului sentimentele sale artistice dar şi gândurile: „Este publicul meu, aş putea spune, fiindcă aici am debutat, aici locuiesc şi aici sunt ca într-o familie, atât alături de colegii mei muzicieni, cât şi de cei pe care îi cunosc personal, aşa că n-aş putea spune că este un popas, ci este, poate, un punct de plecare. Pianul călător din acest an aduce oraşe noi, voi debuta la Luduş, voi debuta la Baia de Arieş, oraşe care nu sunt în circuitul obişnuit al artiştilor”. (Horia Mihail)
Publicul îl apreciază în egala măsură: “Avem un solist de valoare în oraşul nostru, duce faima Braşovului şi pe alte meridiane, ne bucurăm că vine şi acasă…Da, a fost frumos. A fost o seară minunată. Lume multă, foarte frumos”, “ Foarte frumos. Adică, eu l-am auzit cântând Liszt, l-am auzit cântând Mozart, dar parcă concertul ăsta a fost mai frumos”, “Pentru dânsul obositor, pentru noi, deosebit”, “Nu oricine ar face asemenea efort”.
Un concert cu orchestra va avea loc în perioada următoare la Piteşti, pe 16 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii sub bagheta lui Alexandru Ganea. Pianistul va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Apoi, recitalurile de la Buşteni (19 aprilie) şi Ploieşti (20 aprilie) vor cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, vor continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi se vor încheia cu Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann.
Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziţie de Radio România urmează să rămână pentru următorii ani la Deva, la finalul lunii aprilie.
Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării. La Tulcea şi la Roman, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 şi 2014. Itinerarul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.
Radio România Internaţional (RRI) a lansat joi, 20 noiembrie, în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură – Radio România, ediţia 21, volumul bilingv „Depărtările nu ne vor despărţi niciodată” (Prima carte despre ascultătorii RRI care ne-au vizitat) / ”Distance will never come between us” (The first book about the RRI listeners who visited Romania).
Au participat dr. Aurel Vainer, Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, membru al Camerei Deputaţilor, doamna Gabriela Creţu, membru al Comisiei pentru cultură şi media a Senatului României, prof. dr. Constantin Manolache (Centrul Judeţean de Cultură Prahova) – redactorul cărţii, Aurel Tar, unul dintre cei 5 artişti plastici din România care au oferit lucrări originale (gravură, stencil) pentru 15 exemplare de autor – ziarişti, vizitatori ai Târgului.
Dl. Aurel Vainer declara la lansare, între altele: „Este vorba despre lansarea unui volum extrem de sugestiv şi real. Acoperă exact activitatea pe care o desfăşoară acest post de deosebit prestigiu care, din păcate, în România nu prea se poate asculta (…) şi trebuie să vă spun că Radio România Internaţional face o treabă extraordinară. De altfel titlul cărţii e cel mai bun mesaj, extrem de autentic. Ascultătorii RRI sunt în multe locuri de pe mapamond şi urmăresc cu mult interes tot ceea ce realizează acest post, cu o tenacitate şi o dăruire deosebite”.
Volumul, realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Prahova, a fost tipărit la Editura Libertas, Ploieşti, şi este alcătuit pe baza interviurilor şi declaraţiilor, a fotografiilor ascultătorilor RRI din aproape 20 de ţări, care au câştigat Marile Premii ale concursurilor de cultură generală organizate de Radio România Internaţional din 1995 încoace. Cartea a fost lansată la 11 octombrie şi la Centrul Cultural din comuna Brebu, jud. Prahova. Volumul va fi distribuit gratuit unor înalţi reprezentanţi ai statului român, ambasadelor şi ICR-urilor de peste hotare şi va ajunge în principal la ascultătorii RRI care au câştigat sejururi în România, dar şi la alţi ascultători RRI din diferite state ale lumii.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.