„Dacă poprul român dispare de pe fața pământului și rămâne o carte a lui Eminecu, lumea va știi cine au fost românii” – a spus, cu profunzime și atât de frumos, Mircea Eliade.
Într-un interviu realizat de poetul Nicolae Băciuț, în 1980, Nichita Stănescu spunea: ”Eminescu? E foarte greu să respiri după el, dar cu clipa în care el ne-a devenit nouă tuturor respiraţie, va trebui ca noi înşine, la rândul nostru, să fim respiraţie nenăscuţilor. Eminescu este pur, genuin, un aer curat”.
Momentele alese anul acesta, într-o ordine diferită de cea a derulării lor la Muzeul Satului, sunt reprezentative pentru simbolurile asociate Zilei Culturii Naționale – Eminescu și Nichita Stănescu.
Conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” își reamintește și ne împărtășește de fiecare dată, pe 15 ianuarie, că Biblia şi Poezia lui Eminescu sunt cele două cărţi de suflet, care o ajută să treacă peste momentele grele.
Vă invităm să ascultați această ediție specială a Bibliotecii de Bucurii realizată de Ziua Culturii Naționale cu fragmente de la evenimentele desfășurate la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
La vernisajul expoziției “Sub semnul marelui Eminescu”, unde sunt expuse lucrări ale artiștilor plastici, membrii ai Asociației Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP (Uniunea Artăștilor Plastici) din România, îi ascultăm pe rând pe Doamna Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Marius Tița, critic de artă și pictorul Florian Mihăilescu.
Tot la vernisajul acestei expoziții – “Sub semnul marelui Eminescu”, pe care o puteți vizita la Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, actrița Doina Ghițescu a adus un frumos omagiu marelu nostru poet și a recitat 3 fragmente din 3 poeme.
De asemenea, în foaierul Sălii Victor Ioan Popa de la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, au mai avut loc, de Ziua Culturii Naționale, ateliere de creație pentru copii – “Lacul codrilor albaștri”- coordonator Luminița Voica.
La vernisajul expoziției de fotografie “Patria mea, limba română” realizată de editura Princeps din Ploiești, au fost expuse 80 de afișe și fotografii reprezentative pentru viața și opera poetului Nichita Stănescu.
Iar momentele artistice care au avut loc în Sala Victor Ioan Popa de la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” au emoționat publicul care și-a manifestat admirația prin aplauze îndelungate.
Programul evenimentelor desfășurate pe 15 ianuarie 2024, de Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”:
Ateliere de creație pentru copii “Lacul codrilor albaștri”- coordonator Luminița Voica
Vernisajul expoziției de fotografie “Patria mea, limba română” realizată de editura Princeps din Ploiești – 80 de afișe și fotografii reprezentative din viața și opera poetului Nichita Stănescu
Proiecția filmului realizat la Ploiești, la Teatrul Toma Caragiu, In Memoriam Nichita Stănescu
“Pe lângă plopii fără soț”- moment artistic realizat de studenții UNATC
“O, rămâi!” recital de cântec și poezie în interpretarea Ansamblului Fluierașii de la Merișani
“Stelele-n cer”- recital al reprezentanților Asociației ArtPulse, studenți la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasele de canto – conf.univ.dr. Iulia Isaev, respectiv conf.univ.dr. Claudia Codreanu.
Vernisajul expoziției “ Sub semnul marelui Eminescu”- lucrări ale artiștilor plastici, membrii ai Asociației Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România
Curatorii expoziției: Florian Mihăilescu și Cristian Olteanu.
Publicat de Andra Radu,
13 ianuarie 2023, 15:00 / actualizat: 13 ianuarie 2023, 16:13
Ziua Culturii Naționale este sărbătorită la Arad prin mai multe evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu.
Centrul Cultural Județean, Școala Populară de Arte, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, Complexul Muzeal Arad și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” au organizat vineri de la ora 11:00, la Sala Marii Uniri, un eveniment dedicat zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale.
Tot vineri, Primăria Arad și Centrul Municipal de Cultură organizează de la ora 18:30 la cinema ARTA un recital de poezie cu actorii Teatrului Clasic din Arad.
Angela Petrean-Varjasi și Zoltan Lovas vor aduce în fața publicului creații din opera marelui poet național Mihai Eminescu.
După recitalul de poezie, va fi proiectat singurul lungmetraj românesc care aduce în prim-plan prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă, „Un bulgăre de humă”, regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu în colaborare cu dramaturgul Mircea Radu Iacoban.
Publicat de Camelia Teodosiu,
1 ianuarie 2022, 12:20 / actualizat: 14 ianuarie 2022, 12:29
Începem noul an cu o declarație de dragoste pe note muzicale făcută, tuturor celor care ne ascultă, de cuplul Corina și George Nica.
Corina și George Nica se identifică cu muzica folk, iar dialogul cu ei poate fi asociat cu tema: Armonia muzicii în familie.
Un chitarist pătimaș – George Nica a întâlnit o fată – Corina care cânta frumos și scria poezii, în urmă cu aproape 30 de ani, în vremea când erau liceeni, colegi fiind la Școala Populară de Artă Brașov.
Între timp, ea a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie, iar el s-a perfecționat ca lutier.
Formează o familie reușită, au crescut doi flăcăi frumoși, au adus pe lume o seamă de melodii de dragoste, au pus bazele unui Cenaclu Literar Muzical (”Dincolo de cuvinte”), iar din truda lor pe tărâmuri artistice ne-au dăruit patru cărți de poezie: ”File de jurnal” – Editura Astra, ”Dincolo de cuvinte” și ”Gânduri de bine” – Editura Suflet Transilvan, ”Terapie prin vers” – Editura Izvorul Cuvântului, București și albumul muzical ”Declarație de dragoste” lansat în anul 2021.
Festivalul Naţional de Folk Pro Lirica Oradea se va desfăşura în perioada 18 – 19 septembrie, în Parcul Nicolae Bălcescu din oraş, cu invitaţi precum Magda Puskas şi Mircea Rusu, fiind organizat de Asociaţia culturală Pro Lirica Oradea.
Evenimentul va avea loc în aer liber, cu respectarea condiţiilor de distanţare fizică, accesul publicului la spectacole fiind gratuit.
Sâmbătă vor evolua pe scena festivalului: Raul Bochiş, Adriana Andreica, Adina Hodişan, Carmen Ifrim Săsărman, Monica Mihaela Cojocaru, Traian Cosma, Mircea Bodolan şi Magda Puskas & Friends.
Duminică vor cânta: Grupul Kharisma al Palatului Copiilor Oradea, Andrei Arad, Corina şi George Nica, Florin Paul Camen, Călin Pop şi Raul Silaghi, Cătălin Stepa şi Mircea Rusu.
În cadrul festivalului, duminică, începând cu ora 15:00, va avea loc un eveniment special dedicat poeziei, prilej cu care îşi vor lansa cărţile poeţii: Corina Nica (Braşov), Eugenia Ponta Pete (Pecica), Ioan Vasile Marcu (Arad), Carmen Ifrim Săsărman (Ştei) şi Mihaela Dindelegan (Oradea).
Pe durata festivalului, între orele 10:00 – 210:0, pentru copiii care vor fi prezenţi în Parcul Nicolae Bălcescu, vor fi montate echipamente de joacă. De asemenea, în acelaşi interval orar vor fi deschise mai multe puncte de alimentaţie publică, atât sâmbătă, cât şi duminică.
Tot în cadrul festivalului, Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea va organiza o Tombolă specială, cu peste 300 de premii.
Luni, 31 august, este marcată Ziua Limbii Române, o sărbătoare instituită prin Legea nr. 53/2013 publicată în Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013.
În actul normativ se arată printre altele că „Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de către alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific”.
Evenimentul va fi marcat prin expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie, cursuri de limba română care vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale reprezentanţelor Institutului Cultural Român în colaborare cu ambasadele şi consulatele din străinătate.
Limba română provine din romanizarea populaţiilor antice din bazinul Dunării de Jos care, conform lui Herodot şi celorlalti autori antici, erau traco-dace, iar ulterior a fost influenţată de limbile slave, de greacă, maghiară şi altele.
Cel mai vechi document păstrat, scris în limba română, este Scrisoarea din 1521, în care Neacşu de Câmpulung îi scria primarului braşovean despre atacurile iminente ale turcilor. Aceasta era scrisă cu alfabetul chirilic, la fel ca majoritatea scrierilor româneşti din acea perioadă.
Ziua Imnului Naţional al României este sărbătorită an de an la 29 iulie. În anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998 care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
Tot în același an, Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei, dedicate acestei aniversări.
La originea imnului naţional al României se află poemul patriotic ”Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu.
”Deşteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.
Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.
În forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ”Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României, în care afirmă că acesta este momentul în care „privim cu încredere şi optimism către viitorul naţiunii noastre”.
„Pe 29 iulie, sărbătorim, ca în fiecare an, ‘Ziua Imnului Naţional’, unul dintre simbolurile naţionale care ne insuflă sentimentul solidarităţii şi mândria de a fi români. ‘Deşteaptă-te române’ ne reflectă istoria, luptele şi tradiţiile, servind, în acelaşi timp, ca expresie a identităţii naţionale. (…) ‘Ziua Imnului Naţional’ este, în acelaşi timp, şi momentul în care privim cu încredere şi optimism către viitorul naţiunii noastre, unul în care ne dorim să ne bucurăm de o securitate naţională extinsă în cadrul marii familii euroatlantice, de prosperitate, democraţie şi de un stat de drept funcţional şi mai eficient”, se arată în mesaj, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Numele lui este Mihai Gane, dar în Spania este cunoscut ca Miguel Gane. Tânărul poet a ajuns subiectul unui reportaj pentru Euronews, unde este descris ca o „senzație literară”.
A publicat două volume de poezii care au fost aplaudate de public. În 2017, a fost nominalizat la Premiul Național de Poezie din Spania şi a fost la un pas de a primi premiul pentru cea mai buna carte de poezie din 2017. Până acum, cele două volume de poezii, în limba spaniolă, au avut vânzări amețitoare: 60.000 de exemplare.
Prima sa carte a fost tipărită până acum în 17 ediţii, iar volumele sale s-au aflat, săptămani la rând, în topul vânzărilor. Este născut în România și recent a declarat pentru Euronews că nu și-a uitat niciodată locurile natale.
“Eu m-am născut într-o țara și am crescut în alta. Ce mi-a dat Spania, România nu ar fi putut să-mi dea niciodată. Niciodată!” spune el. “Dar îmi iubesc satul din România. Un mic sat din Carpați numit Lera. Iubesc locul acela. Foarte mult. Și pentru mine este cel mai special loc de pe pământ. Mă simt de acolo.”, a declarat el pentru Euronews.
În interviul acordat Ziarul Românesc din Spania, Mihai Gane povestește etapele afirmării sale ca poet, amintind și de un episod semnificativ: în 2018, când România a fost invitată la „Feria del Libro de Madrid”, ICR nu l-a luat în seamă, iar funcționarii culturali români au fost prea ocupați cu alaiul de autori aduși din ţară.
De altfel, spune Mihai Gane pentru Ziarul Românesc: „cercurile literare din România sunt atât de elitiste, încât un tânăr de 25 de ani li s-ar părea un ignorant.”
Cât despre literatura din România are o părere foarte clară: ”Poezia şi literatura o duc foarte greu. De vreme ce avem manele şi alte elemente culturale deosebite, suntem feriţi de literatură.”, citează publicaţia românească din Spania.
Întrebat cum a ajuns să locuiască în Spania şi care au fost motivele plecarii din România, Mihai spune:
“Am ajuns aici acum 16 ani. Părinţi mei au venit, ca majoritatea românilor, în căutarea unui viitor mai bun pentru ei dar mai ales pentru copii lor. Ei sunt aici de aproape 20 de ani”.
Istoria sa ca poet este una simplă:
“Am început să scriu poezii la vârsta de 13 ani. Mă prezentam la concursurile literare de la şcoală. Totul a început datorită lui Rafael, un prieten al familiei care mă ajuta să învăţ limba. Era ca un profesor pentru mine. El scria mult şi câteodată folosea poeziile sale cu mine pentru a mă învăţa anuminte cuvinte sau expresii. La 18 ani am început să public pe net, într-un blog. După acea a venit Twitter și în Spania a exploadat interesul pentru poezie. Eram şi eu printre toţi tineri care scriam în acea vreme. Am avut noroc cu două, trei poezii care au fost foarte virale”, a declarat pentru ziarulromanesc.es, Mihai Gane.
După publicarea primei sale cărţi, a folosit cu insistenţă reţelele de socializare Instagram sau Facebook şi astfel a câştigat foarte mulţi cititori după noiembrie 2016. Atunci a publicat “Con tal de verte volar” cu cel mai mare grup editorial din lume, Penguin Random House. Carte asa a fost tipărită în 17 ediţii până acum.
În 2017, a publicat un nou ‘hit’, pe nume “Arde”. Poezia este încă o emblemă a mişcărilor feministe din toată lumea.
“Ahora que ya bailas” este al doilea volum de poezie şi a văzut lumina tiparului în martie 2018. A ajuns la 5 ediţii numai că tirajul a fost unul mult mai mare.
“Am muncit foarte mult şi am crezut că am ceva de spus. Trăiesc într-o societate ce consider dezvoltată, dar anumite lucruri încă au un cost mare. Am avut critici dure, dar am ştiut să trec peste ele. Am o echipă în spate care mă ajută când am nevoie şi lucrează cu mine pentru cariera mea literară”, a declarat Miguel Gane pentru ziarulromanesc.es.
Cărţile sale sunt publicate în Spania, Columbia, şi Mexic. Au fost prezentate în Costa Rica, Ecuador, Uruguay, Bolivia, Guatemala, Paraguay, El Salvador, printre altele. A avut un turneu de prezentări în Guayaquil, Quito, (Ecuador), Bogotá, (Colombia), Guadalajara (Mexic), San José, (Costa Rica) şi încă două turnee prin Spania, având prezență la Feria del Libro din Madrid sau Sant Jordi, cele mai importante evenimente literare din Peninsulă.
Pe reţelele de socializare are mai bine de 400.000 de cititori şi datorită lor s-au vândut mai bine de 60.000 de exemplare. Este o cifră enormă pentru o carte, în general, şi una aproape imposibilă pentru una de poezie.
În 2017 a fost înscris cu prima sa carte pe listele pentru Premiul Naţional de Poezie din Spania. Erau doar 20 de persoane nominalizate, iar el era cel mai tânăr.
Este ultima zi a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus – Carte de Învăţătură, eveniment ajuns la ediţia cu numărul 24, iniţiat şi organizat anual de Radio România.
Peste o sută de lansări de volume sunt programate şi astăzi, când vor fi decernate şi trofeele ediţiei. Ieri, mai mult de 40.000 de vizitatori au fost la târg; ei au asistat la zeci de evenimente, sesiuni de autografe, dezbateri şi, bineînţeles, lansări de carte.
Aproximativ 300 de expozanţi, peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale, personalităţi ale peisajului cultural naţional, numeroase ateliere de creaţie şi evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori constituie reperele majore ale celei de a 24-a ediţii a manifestării.
Începând cu ora 15.00, RADIO ROMÂNIA vă invită la DECERNAREA PREMIILOR CELEI DE A XXIV-A EDIȚII A TÂRGULUI INTERNAȚIONAL GAUDEAMUS – CARTE DE ÎNVĂȚĂTURĂ. Evenimentul se va transmite în direct pe postul RRA şi pe site-ul http://www.gaudeamus.ro, inclusiv pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/radioromania.gaudeamus/
Nu rataţi principalele evenimente care se vor desfăşura şi azi la Standul Radio România:
12.00 – 13.00 BUCUREȘTI FM
Premierea participanților la concursul „Nouă scriitori din noua generație”
12.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Revista literară radio”
11.00 – 13.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
„Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi”
Atelier susținut de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu
Vă reamintim că, în toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune de fiecare dată un maraton în care se înscriu sute de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
Editurile invită la lectură şi îndeamnă vizitatorii să răsfoiască ultimele cărţi apărute, unele dintre ele aflate în topul celor mai bune vânzări la nivel internaţional, altele clasice care cuceresc, generaţie după generaţie, milioane de cititori. Cărţi de poveşti, jocuri şi activităţi pentru copii, thrillere, fantasy, romance, cărţi de specialitate pentru adulţi, toate îşi aşteaptă cititorii, toate aşteaptă să ajungă în casa potrivită.
Proiectele speciale marca GAUDEAMUS RADIO ROMÂNIA pe care le propune ediţia cu numărul 24 a Târgului de carte Gaudeamus sunt:
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La Gaudeamus 2017, 5 elevi din Bucureşti, medaliaţi cu aur la concursuri internaţionale la diverse discipline, vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă,25 noiembrie, ora 16:00, la standul Dacia. Premiile vor fi oferite de Asociaţia Lions Club Millennium, Dacia şi de producătorul de instrumente de scris Schneider.
Concursul Naţional de Lectură Mircea Nedelciu – Iniţiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Gaudeamus, concursul se află la a 15-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2017 va avea loc în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus sâmbătă, 25 noiembrie, începând cu ora 14:00, la Bursa de Contacte (nivel 3.20). Participanţii sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga ţară de studiourile regionale Radio România.
Cărţile se întorc acasă – campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor Gaudeamus, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi a vizitatorilor Gaudeamus, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură; donaţiile de carte se primesc în intervalul 22 – 25 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10:00 şi 20:00.
În această perioadă, toate posturile Radio România sunt pe frecvenţa Gaudeamus:
Sâmbătă, 25 noiembrie, de la 12:00 Andreia Bârsan face spectacol cu invitați la Standul Radio România și tot acolo de la 13:00 Laufer Bari mixează și dă cadouri boxe wireless. Recunoști melodiile și pleci cu boxa!
Și dacă vrei să câștigi un sac cu cărți, trebuie să participi pe pagina de Facebook BucurestiFMla concursul ,,Nouă scriitori din noua generație”. Vezi prezentarea cărților din campanie pe pagina de FB București FM, răspunde la întrebare printr-un comentariu la postările de concurs și ești înscris automat la marea tragere la sorți.
Cei 9 câștigători vor fi stabiliți sâmbătă, 25 noiembrie, în cadrul emisiunii Spectacol@bucuresti.ro, iar premiile sunt acordate duminică, 26 noiembrie, de la ora 12:00, la Standul Radio România.
Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 11:30, la Ceainăria Bernschutz din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Radio România Cultural, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Clubul UNESCO-Adolescenţii, cu sprijinul Liceului Pedagogic Anastasia Popescu din Bucureşti, organizează recitalul public Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor. Moderator: Dan Mircea Cipariu.
Vor recita câţiva dintre premianţii Concursului naţional Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor, din juriul căruia a făcut parte şi poetul Florin Iaru, cel care spune: „Selecţia dă seamă despre felul în care gândesc şi scriu adolescenţii, iar partea cea mai interesantă din toate textele trimise şi selectate, e chiar viaţa lor. Am reacţionat şi la inovaţii şi la sinceritate. Am văzut, i-am văzut, dincolo de cuvinte. Dar ce-i important, e ce spun aceşti adolescenţi, e pariul lor cu literatura”.
Invitaţi speciali: actorii Ioana Crăciunescu şi George Mihăiţă. Parteneri: Editura Litera şi Apidava.
Din studioul special amenajat se vor transmite în direct emisiunile: Vorba de cultură, Ştiinţa în cuvinte potrivite, iClasă, Timpul prezent , Arte frumoase, Revista literară radio.
Principalele evenimente care se vor desfăşura azi la Standul Radio România sunt:
11.00 – 12.00 RADIO ROMÂNIA MUZICAL
Expoziție de desene premiate la concursul național pentru elevi „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, organizat de Radio România Muzical iunie 2016 și 2017
12.00 – 13.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca Radio“: N. Steinhardt, Jurnal de autor. Tablete radiofonice 1978-1984
Invitaţi: Ion Bogdan Lefter, Monica Pillat, Victoria Dimitriu, Anca Mateescu
13.00 – 14.00 BUCUREȘTI FM
Concurs organizat cu vizitatorii Târgului: Recunoști melodiile și primești boxe wireless
14.00 – 15.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca de poezie românească“: Nina Cassian, Dans. Poeme rostite la Radio 1959-2003
Invitaţi: Marius Chivu, Bogdan Ghiu, Dragoş Cojocaru, Tudor Jebeleanu
16.00 – 17.00 AGENȚIA DE PRESĂ RADOR ȘI EDITURA CURTEA VECHE
Lansare carte: „Cum am devenit român”, autor Székely Ervin
Prezintă: Carmen Ionescu, manager RADOR
Invitați: Doina Jela, redactor Editura Curtea Veche și Klein Iosif Medeșan, traducătorul cărții
17.00 – 18.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Prezentare și live drawing „Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi, vol. I I. L. Caragiale – O scrisoare perdută, Bubico. Gr. Alexandrescu – Câinele și cățelul”. Benzi desenate de Mihai I. Grăjdeanu
Mădălina Gheorghe – Stări în dragoste – versuri, Emoții în dragoste – versuri, Liza și străinul din noapte – roman; Lili Lazăr – Îngeri și oameni; Mirela Stancu – Contopire
Vineri, 24 noiembrie, a treia zi a Târgului Gaudeamus atrage din ce în ce mai mulţi vizitatori. Elevi, studenţi, părinţi cu copii, pensionari…, public de toate vârstele vin cu “lecţiile făcute” pentru că de la an la an au căpătat experienţa acestui moment special – Gaudeamus. Ştiu unde să se informeze, ce cărţi vor să cumpere, când se lansează titlurile preferate, unde pot bea un ceai “special” sau o “cafea excepţională” răsfoind volumul preferat.
Mass media oferă informaţii pe toate canalele, dar nimeni nu se simte mai în vervă şi mai “acasă” ca jurnaliştii Radio România. Creativitatea şi implicarea sunt la cote maxime, de aceea spicuim câteva tentaţii culturale cu accent, bineînţeles, pe producţia proprie.
Provocarea BeFM continuă şi astăzi, în aceeaşi notă amuzantă ,,Noi îți dăm câte poți duce! Ai multe cărți pe cap, dar te miști cu talent? Le primești pe cele care-ți rămân acolo!”. Între 15.00 – 16.00 și 17.30 – 18.30, BUCUREȘTI FM te aşteaptă la intrarea în pavilion să participi la un concurs inedit conceput pentru toţi vizitatorii Târgului.
Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu fac emisiune sub ochii tăi, îi găsești În Comunitate la standul Radio România cu invitați surpriză.
Și tot vineri te așteptăm să-i aplauzi pe cei mai mari sportivi ai României și să primești autografe.
La ora 15:30 la Standul Radio România are loc Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor Eu aleg Romania ”100 de povesti de aur ale sportului românesc”– un proiect realizat Radio România Regional și București FM în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova.
Invitați – Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin.
Tot vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00, hai la Ceainăria Gaudeamus!
Ștefan Caraman, un scriitor citit si recitit de BFM, aduce multe scrisori într-o carte mult așteptată ”Celelalte scrisori pentru Rita” – editura Herg Benet. Se vorbește, se interpretează, se dau autografe!
Din mijlocul vizitatorilor şi de la standurile unde au loc evenimente, jurnaliştii de la Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Bucureşti FM şi de la alte posture Radio România, realizează transmisiuni şi emisiuni în direct.
La fel de important este că la STANDUL RADIO ROMÂNIA (nivelul 4.50:251) mai au loc o serie de evenimente şi emisiuni cu public centralizate, ca în fiecare an, în programul Târgului, de echipa Gaudeamus pentru a putea să participi, în direct, la oricare dintre ele, acolo unde te regăseşti ca cititor, iubitor de cultură, de carte, lider de opinie sau, “pur şi simplu” fidel Radio România.
Aşadar, te aşteptăm la STANDUL RADIO ROMÂNIA cu următoarele tentaţii culturale, frumos ambalate radiofonic:
12.00RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Vorba de cultură”
12.00 – 13.00 EDITURA CASA RADIO
Banda desenată, ilustraţia de carte, piesa radiofonică – lecturi pentru copii. 2 noi apariţii de CD box „Noapte bună, copii!”: Poveşti şi povestiri româneşti; Din basmele lumii
Invitaţi: Alexandrina Halic, Alexandru Ciubotariu
13.20 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Știința în cuvinte potrivite”
13.30 – 14.30 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de CD „Fonoteca de Aur”, seria „Spectacolul poeziei”: COȘBUCLIVE 1963&1968; G. Topîrceanu, Romanţa gramofonului
Invitaţi: Florin Iaru, Vasile Manta, Iulia Popovici
14.00 – 15.00 BUCUREȘTI FM
Ediție specială a emisiunii „În Comunitate” – Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu scot Așii din cărți (Sportivii de aur ai României)
14.30 – 15.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de CD „Lecturi pe întuneric“: Șerban Foarță citește din Caragialeta şi Caragialeta bis
Invitaţi: Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Marius Chivu, Emil Buruiană
15.30 – 16.30 BUCUREȘTI FM
Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor – Eu aleg România „100 de povești de aur ale sportului românesc” – un proiect realizat de Radio România Regional și București FM, în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova
Invitați: Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin
16.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „iClasa”
16.30 – 17.30 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca de poezie românească“: Ana Blandiana, Este liberă floarea? Poeme rostite la Radio 1965-2017
Invitaţi: Ana Blandiana, Mircea Martin, Radu Vancu, Emil Buruiană, Dan Verona
18.30 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Timpul prezent”
La Salonul d eCarte pentru Copii “Ion Creangă”, între 11.00 – 13.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL vă propune „Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi” – un atelier susținut de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu. Şi tot RADIO ROMÂNIA CULTURAL împreună cu EDITURA TREI vă invită la dezbaterea: „Școala care învață”, organizată în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Evenimentul va aveea loc la Sala Cupola, de la ora 18.00 până la 20.00,
Moderatori: Mirela Nicolae, realizator RRC, Victor Popescu, editura Trei, prof. dr. Lucian Ciolan
Ca o carte de vizită, reamintim că Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac, are loc în perioada 22 – 26 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 24, a fost iniţiat şi este organizat anual de Radio România – singurul post de radio din lume care şi-a asumat acest rol
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
Palmares Gaudeamus · 1.787.000 de vizitatori · 9.386 de evenimente editoriale şi profesionale · 6.200 de expozanţi – palmaresul pe scurt înregistrat în cei peste 20 de ani în care Târgul Internaţional GAUDEAMUS a fost în topul evenimentelor culturale din ţara noastră.
A mai rămas doar o zi până la deschiderea unei noi ediții a Târgului Internațional GAUDEAMUS Carte de Invătătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac.
Ediţia cu numărul 24 a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, care are loc în perioada 22 – 26 noiembrie 2017, în Pavilionul Central Romexpo, este cel mai important eveniment cultural de tip expoziţional din România
Organizat de Radio România – singurul post de radio din lume care şi-a asumat acest rol – Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
Târgul se desfăşoară anual în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 300 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc.
În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
În cadrul acestei oferte bogate de evenimente editoriale şi profesionale se înscrie şi București FM cu o mulțime de surprize: concursuri, lansări de carte și premii pe măsură.
Începând de joi, ia-te după noi!, este sloganul București FM, în cadrul Târgului Gaudeamus
Joi, pe 23 noiembrie 2017, îi provocăm pe liceeni cu un concurs literar și încercăm să-i convingem că ,,Proza scurtă merită mai mult”, un concurs organizat de București Fm și Editura Eikon, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar București.
Te așteptăm la o discuție despre scrierea creativă, alături de juriul concursului, scriitori, editori și elevi din liceele bucureștene joi, la ora 12.00 la Ceainăria Gaudeamus.
Și tot joi “BeFM îți dă câte poți duce!”
De la ora 14:00, la intrarea în cupolă, dacă ai noroc, poți fi ales de echipa noastră să participi la concursul cu același nume.
Ce ai de făcut? O scurtă plimbare cu cât mai multe cărți pe cap – cu câte reușești să rămâi, cu atâtea pleci acasă!
Concursul ,,Noi îți dăm câte poți duce!” continuă și vineri. Dacă ești la 15:00 sau 17:30 la intrarea în cupolă s-ar putea să te trezești cu cărțile pe cap și chiar să le iei acasă!
Vineri, pe 24 noiembrie, Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu fac emisiune sub ochii tăi, îi găsești În Comunitate la standul Radio România cu invitați surpriză.
Și tot vineri te așteptăm să-i aplauzi pe cei mai mari sportivi ai României și să primești autografe.
La ora 15:30 la Standul Radio România are loc Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor Eu aleg Romania ”100 de povesti de aur ale sportului românesc”– un proiect realizat Radio România Regional și București FM în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova.
Invitați – Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin.
Tot vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00, hai la Ceainăria Gaudeamus!
Ștefan Caraman, un scriitor citit si recitit de BFM, aduce multe scrisori într-o carte mult așteptată ”Celelalte scrisori pentru Rita” – editura Herg Benet. Se vorbește, se interpretează, se dau autografe!
Sâmbătă, 25 noiembrie, de la 12:00 Andreia Bârsan face spectacol cu invitați la Standul Radio România și tot acolo de la 13:00 Laufer Bari mixează și dă cadouri boxe wireless. Recunoști melodiile și pleci cu boxa!
Și dacă vrei să câștigi un sac cu cărți, trebuie să participi pe pagina de Facebook BucurestiFMla concursul ,,Nouă scriitori din noua generație”. Vezi prezentarea cărților din campanie pe pagina de FB București FM, răspunde la întrebare printr-un comentariu la postările de concurs și ești înscris automat la marea tragere la sorți.
Cei nouă câștigători vor fi stabiliți sâmbătă, 25 noiembrie, în cadrul emisiunii Spectacol@bucuresti.ro, iar premiile sunt acordate duminică, 26 noiembrie, de la ora 12:00, la Standul Radio România.
Astăzi, în prima duminică din septembrie, a fost celebrata ”Ziua Europeană a Culturii Iudaice” sub egida European Association for Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage, tema din acest an fiind ”Diaspora”.
Evenimentul a avut loc la Templul Coral din Capitală.
Comunitatea Evreilor din București a prezentat, cu această ocazie, un eveniment deosebit, format din două părți sub coordonarea directa a lui Silvian Horn, vicepreședinte interimar al comunității (C.E.B.).
Prima parte a fost un spectacol susținut de actorii Teatrului Evreiesc de Stat ”Poeți-Actori, Actori-Poeți”, unde au fost recitate poezii scrise de Emil Botta și Theodor Danetti.
Theodor Danetti, marele actor poet, un om de o rară delicatețe dar și de o rigurozitate și implicare ce i-au adus succesul s-a stins din viață acum un an.
În memoria maestrului artei dramatice au rămas roluri impresionante și două cărți de poezie ”Toamna histrionului” apărută la editura Litera în 1989 și ”Răspântii”, apărută postum la Editura Scrib în 2016.
Emil Botta, așa cum îl descriu cei care l-au cunoscut, părea născut pentru a scruta ce e dincolo de frontiera vieții ”reale”.
El a traversat viața ca slujitor al închipuirii în poezie și în teatru, din ce în ce mai aproape de cer și mai departe de pământ.
Spectacolul de muzică și poezie ”Poeți-Actori, Actori-Poeți” a fost realizat cu participarea actorilor Maia Mogenstern, Mirela Nicolau, Mircea Dragoman, acompaniați la violoncel de Sergiu Marin.
În partea a doua a spectacolului a avut loc un concert la sinagogă, susținut de Corul Templului Coral, cu un invitat special, cantorul Emmanuel Pusztai.
La eveniment au participat membrii ai Comunității Evreilor din București, dar și persoane de alte confesiuni, care au dorit să revadă actorii pe care i-au văzut de multe ori în filme și la teatru, dorind să asculte muzică evreiască și să viziteze Templul Coral.
Ziua Europeană a Culturii Evreiești este o inițiativă în creștere.
Anul trecut peste 300 de orașe din trei țări europene au aderat la Zilele Europene ale Culturii Evreiești, cu participarea a peste 169000 de persoane.
Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași.
La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.
Timp de 5 zile, la Casa Poeziei vor fi în centrul evenimentelor poeții Linda Maria Baros, Lavinia Bălulescu, Emil Brumaru, Rita Chirian, Dan Coman, Teodora Coman, Ana Donțu, Vlad Drăgoi, Mugur Grosu, Ștefan Ivas, Claudiu Komartin, Ștefan Manasia, Vlad Moldovan, Andrei Novac, Cosmin Perța, Tara Skurtu, Robert Șerban, Răzvan Țupa, Mihail Vakulovski, Paul Vinicius.
Anul acesta, FILIT „construiește” două case noi, dedicate literaturii fantasy și celei pentru copii. La Casa Fantasy vor participa autorii Sebastian A. Corn, Marian Coman, Michael Haulică, Alexandru Lamba, Dănuț Ungureanu, iar Casa Copilăriei va găzdui evenimente cu scriitorii Ana Alfianu, Florin Bican, Ioana Nicolae, Adina Popescu și Iulian Tănase.
Scriitorii români din afara granițelor țării Eugen Ovidiu Chirovici, Jan Cornelius și Dana Grigorcea vor participa în cadrul unor evenimente speciale. De asemenea, scriitorul Mircea Cărtărescu va urca pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
FILIT este un proiect anual finanțat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi și va reuni anul acesta la Iași, în cadrul celei de a V-a ediții, sute de nume ale scenei culturale mondiale. Mai multe detalii şi noutăți se pot urmări pe site-ul www.filit-iasi.ro. (Radio Iaşi/ FOTO filit-iasi.ro)
Publicat de Bogdan Dragomir,
2 noiembrie 2015, 11:05 / actualizat: 22 iunie 2023, 11:24
Agenda cultural-muzicală a zilei 2 Noiembrie 2015
Organizaţii
* Biblioteca Naţională a României și Fundaţia Progress inaugurează „Cuibul Democrației” – o agora comunitară, amenajată în incinta Bibliotecii Naționale a României de către bucureștenii care au lucrat ca voluntari în proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active” – ora 18:00
Învăţământ, Cercetare
* Între 2 şi 8 noiembrie, în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Constanţa, Arad, va avea loc ediția de toamnă a ”Săptămânii PSI”, eveniment organizat de Editura Trei şi Librăriile Cărtureşti, la care participă specialişti în psihologie şi psihoterapie, profesori şi practicieni experimentaţi. Ediţia din această toamnă a ”Săptămânii PSI” a rezervat o zi specială pentru psihologia în şcoală, oferind educatorilor instrumente utile pentru activităţile cu elevii vulnerabili
Cultură
* Cu prilejul deschiderii evenimentului ”Zilele Culturii Ruse”, aflată la a V-a ediție are loc conferinţa de presă, la care vor participa artiştii de la teatrul rus “Casa Centrală a Actorului”, aflată la Moscova, pe Str. Arbat – ora 16:00, la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti, Bd. Lascăr Catargiu nr. 50. Moto-ul Centrului este ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”
* Editura „Tracus Arte” şi Institutul Cultural Român în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Braşov, organizează lansarea volumului „Dincolo de Calea Victoriei”, autor George Bogdan, apărut în 2015 – ora 15:00, la Institutul Cultural Român, Sala de Festivităţi
* Turneul „Vioara lui George Enescu la sate”, un proiect al Centrului Cultural Media Radio România, cu violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail care susţin concerte în perioada 22 octombrie – 3 noiembrie. Astăzi concertul are loc de la ora 19:00, la Sala Teatrelli. Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Radio România Regional
* De la ora 14:00, are loc deschiderea Săptămânii culturale poloneze (2 – 6 nov.) la Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, prin vernisarea expoziţiei „Spiritul ilustraţiei poloneze”, prezent prin cele 36 lucrări realizate ilustratori polonezi, inspirate din basme şi poveşti pentru copii, creaţii din anii ’50 şi ’60. De la ora 18:30, în sala Auditorium de la Sediul Central incursiunea în cultura poloneză continuă prin recitalul de pian Nicoleta Luca cu tema „Chopin şi contemporanii lui”. După concert urmează proiecţia de film „Jucării” (ora 20:00), prin care vom retrăi povestea jucăriilor prin amintirile copiilor de acum 30-40 de ani până în anii 80
* Muzeul Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Translucid şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti, propune locuitorilor cartierului Berceni redescoperirea valorilor de patrimoniu ale zonei şi valorificarea poveştilor personale în cartier, prin proiectul “Istorii din cartier”. Aceasta va fi deschisă publicului în perioada 2 – 15 noiembrie, în Sun Plaza Shopping Center şi ulterior va fi itinerată la Muzeul Municipiului Bucureşti. Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este susţinut de Sun Plaza Shopping Center. Proiectul îşi propune să ducă iniţiativele culturale dincolo de spaţiul central al oraşului, stimulând locuitorii unei zone să se implice în acţiuni educative derulate în propriul cartier
* La Elite Art Gallery are loc deschiderea expoziţiei personale a lui Corneliu Vasilescu, intitulată sugestiv „Drama romanticului” care va fi marcată de compoziţia muzicală a interpretului Aurelian Octav Popă, solist instrumentist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, ce va acompania liric, în cadrul unei proiecţii, lucrările artistului – ora 18:00, Strada Academiei nr.15, sector 1. Expoziția va fi deschisă în perioada 3 noiembrie – 23 noiembrie
* În perioada 2 – 5 noiembrie, are loc ediția a VII-a a evenimentului „Drammaturgia Italiana a Bucarest” – ora 19:00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin şi Teatrul Odeon, Sala Studio
* La Cinemateca Union (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) are loc vizionarea de presă a filmului “Acasă la tata”. La conferința de presă vor participa actorii: Alexandru Papadopol, Ioana Flora, Andi Vasluianu și regizorul Andrei Cohn
* Editura Humanitas şi Filarmonica „George Enescu” organizează de la ora 18:30, la Ateneul Român, conferinţa „Alain Finkielkraut în dialog cu Horia-Roman Patapievici”, cu tema „Ce se întâmplă cu Europa?”, în cadrul Galei Humanitas 25 de ani şi al Conferinţelor Ateneului Român. Seara se încheie cu o sesiune de autografe şi cu o recepţie găzduite în foaierul Ateneului Român
* Craiova: Sub egida Consiliului Local, a Primăriei Municipiului Craiova și a Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană – 2021, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” organizează, în perioada 2 – 8 noiembrie, „Săptămâna TRADEM”, în cadrul căreia va avea loc şi ediţia a XXXVII-a a Concursului Naţional de Poezie „TRADEM”
* Oradea: Filarmonica de Stat Oradea organizează conferința de presă pentru a va prezenta concertul susținut de Camerata Michael Haydn- concert-maestru: Nagy Kálmán- ora 11:30, la sediul instituției, Str. Moscovei, nr. 5
S-a întâmplat într-o zi de 2 noiembrie:
* Acum exact 95 de ani, la sediul Conservatorului bucureştean, s-a materializat iniţiativa creării unui organism profesional care să apere şi să garanteze priorităţile fundamentale ale creatorilor de muzică – Societatea Compozitorilor Români. Cu aceeaşi ocazie a fost ales primul Comitet de conducere şi a fost adoptat Programul asociaţiei, care prevedea „să ajute dezvoltarea producţiunii muzicale româneşti”, să promoveze tiparul şi execuţia lucrărilor, să apere drepturile de autor ale membrilor ei şi în final „să se ocupe de orice chestiune care ar atinge muzica sau muzicanţii români”. Primul preşedinte al Societăţii Compozitorilor Români a fost George Enescu. A urmat, în anii stalinismului, Matei Socor, funcţia supremă fiind re-denumită secretar, iar Societatea Compozitorilor a devenit Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Ulterior a preluat conducerea Ion Dumitrescu, înlocuit de Petre Brîncuşi şi apoi de Nicolae Călinoiu. Primul preşedinte de după 1990 a fost Pascal Bentoiu (1990-1992), urmat de Adrian Iorgulescu (1992-1994, 1994-1998, 1998-2002, 2002-2005) şi de Octavian Lazăr Cosma (2005-2006, 2006-2010). Din aprilie 2010 preşedinte a redevenit Adrian Iorgulescu
* Postul Radio Iaşi a emis pentru prima oară acum 74 de ani, sub numele de “Radio Moldova”. Radio Iaşi este unul dintre cele mai cunoscute posturi regionale din sistemul radioului public românesc şi se adresează locuitorilor din judeţele: Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea, din Republica Moldova şi Ucraina. Postul „Radio Moldova” de la Iaşi, denumit „Radio Moldoviţa” în 1944, a fost singurul post teritorial care a funcţionat în timpul regimului antonescian, funcţionând ca principal post de propagandă românească şi anti-propagandă sovietică. Din anul 1984 şi până la căderea regimului comunist (22 decembrie 1989), postului de radio i-a fost anulat dreptul de a emite
Aniversări – Comemorări
– 1816: A murit Gheorghe Şincai, istoric, filolog, traducător şi poet; reprezentant de seamă al Şcolii Ardelene; l-a ajutat pe Samuel Micu la elaborarea lucrării „Elementa linguae daco-romanae sive valachicae”, prima gramatică tipărită a limbii române; a militat pentru înlocuirea în scrierile laice a literelor chirilice cu cele latine şi pentru învăţământul în limba română (n. 1754)
– 1854: A murit Anton Pann, poet, compozitor şi culegător de folclor (n.~1796, la Sliven/Bulgaria)
Anton Pann(nascut: Antonie Pantoleon-Petroveanu) a fost un poet, compozitor de muzica religioasa, profesor de muzica religioasa, folclorist, literat, publicist, compozitor al muzicii imnului național al Romaniei.
Poetul si muzicianul acesta, de formatie populara si bisericeasca, a avut-o viata destul de agitata. Nascut in afara granitelor tarii, apoi colindind prin multe orase, Rimnicu-Vilcea, Brasov, Bucuresti, psaltul prieten cu N. Filimon a fost, la nivelul sau modest, un raspinditor de cultura. Prin tipografia sa au trecut atit opere de ale sale, cit si antologii pe gustul marelui public de atunci, de poezie minora sau de folclor orasenesc, apoi opere sau fragmente mult raspindite in sud-estul european. O neobisnuita mixtura de folclor romanesc citadin si folclor balcanic si oriental ni se infatiseaza in toata opera editata de acest vesel si talentat tircovnic, care a devenit el insusi un personaj legendar al mahalalei bucurestene, un fel de Nastratin Hogea, celebru mai cu seama prin Proverburi sau Povestea vorbei din 1847.
A fost supranumit de Mihai Eminescu „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” in poemul Epigonii. Prin prescurtarea numelui de familie și romanizare va fi numit Anton Pann.
Anton Pann s-a nascut in Bulgaria, la Silven, un targ insemnat așezat la poalele versantului sudic al munților Balcani, pe malul stang al raului Tundza, laN-NE de Stara-Zagora .
Dupa parerea criticului literar Mircea Scarlat, cu Anton Pann se incheie „un mod secular de a intelege poezia”, caci acest „colportor de exceptie () sintetizeaza, intr-un fel, intreaga poezie scrisa pana la el”, Este „sincron cu gustul marelui public.” in acelasi timp este si un precursor, el deschizand in literatura noastra filonul balcanic-oriental, dezvoltat mai tarziu de creatori de exceptie ca Ion Luca Caragiale, Mateiu I. Caragiale, Ion Barbu, Leonid Dimov. (http://www.poeziile.com/autori/Anton-Pann/biografie.php) Foto: (Wikipedia.org)
– 1869, 2/14: S-a născut Iulia Hasdeu, poetă română de limbă franceză; fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu; a publicat în timpul vieţii doar patru poezii; creaţia sa, scurtă, dar densă, scrisă în limba franceză, a fost publicată postum de tatăl său (m. 1888). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii exclusiv stilul nou – 14 noiembrie 1869
– 1873: S-a născut sculptorul Dimitrie Paciurea (m. 1932)
– 1908: S-a născut pictorul Dimitrie Berea; a expus în cele mai mari galerii ale lumii, alături de Matisse, Picasso, Bonnard şi alţii; a fost pictorul român cu una dintre cele mai ridicate cote de licitaţie pentru lucrările realizate; a fost un răsfăţat al vedetelor de la Hollywood şi pictorul lor oficial, a fost căutat de capetele încoronate ale lumii, de oamenii politici, de scriitorii de succes şi de alte oficialităţi, pentru a le realiza portretul, şapte mari tablouri ale pictorului, decorând în prezent Consulatul Regatului Unit al Marii Britanii din New York (m. 1975, la Paris)
– 1912: S-a născut lingvistul Gheorghe Ivănescu; specialist în istoria limbii române şi în lingvistica generală; membru corespondent al Academiei Române din 1965 (m. 1987)
– 1913: S-a născut Ion Şerfezi, dirijor şi profesor (m. 1992)
– 1916: S-a născut prozatorul Laurenţiu Fulga (pseudonimul lui Laurenţiu Ionescu) (m. 1984)
– 1918: A murit Nicolae I. Apostolescu, critic şi istoric literar, comparatist (este iniţiatorul metodei comparatiste de tip pozitivist în cercetarea literară românească) (n. 1876)
– 1926: S-a născut pictorul Ştefan Sevastre. NOTĂ: Unele surse menţionează ca an al naşterii 1929
– 1928: S-a născut Liviu Ionescu, compozitor şi dirijor (m. 2000)
– 1933: S-a născut Ferenc Fábián, actor şi regizor la Teatrul Maghiar din Timişoara; roluri importante în cinematografia ungară (m. 1979)
– 1946: A murit compozitorul Francisc Hubic (n. 1883)
– 1955: S-a născut Răzvan Ionescu, actor, teatrolog, teolog, scriitor şi profesor – 60 de ani
– 1964: S-a născut chitaristul Valter Popa, membru al formaţiei „Iris”
– 1976: A murit Szilágyi Domokos, poet şi eseist maghiar din România (n. 1938)
– 1998: A murit istoricul Ştefan Pascu; bogată şi variată activitate în domeniul istoriei medievale şi moderne a României; membru titular al Academiei Române din 1974 (n. 1914)
– 2005: A murit Lena (Elena) Constante, artistă plastică (artă decorativă şi ilustraţie de carte) şi scriitoare (memorialistică de detenţie); arestată în 1948 sub acuzaţia falsă de complot, în „lotul Pătrăşcanu” (împreună cu Lucreţiu şi Elena Pătrăşcanu, cu soţul său, folcloristul Harry Brauner, cu filosoful Bellu Zilber ş.a.) (n. 1909) – 10 ani
– 1699: S-a născut Jean Baptiste Siméon Chardin, pictor francez, considerat unul din cei mai mari artiști ai secolului al XVIII-lea (m. 1779)
– 1739: S-a născut Carl Ditters von Dittersdorf, compozitor şi violonist austriac (m. 1799)
– 1880: S-a născut istoricul american Thad Weed Riker; s-a aplecat asupra istoriei moderne a României: bun cunoscător al perioadei de dinaintea unirii Principatelor Române, precum şi al domniei lui Alexandru Ioan Cuza; membru corespondent străin al Academiei Române din 1933 (m. 1952) – 135 de ani
– 1892: S-a născut Paul Abraham (Pál Ábrahám), compozitor german de origine ungară (m. 1960)
– 1906: S-a născut regizorul italian de film Luchino Visconti; s-a afirmat ca un deschizător de drumuri în neorealismul italian; a regizat cu succes şi spectacole de operă (m. 1976)
– 1911: S-a născut poetul grec Odysseas Elytis; laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1979; Elytis a fost şi un talentat pictor, el realizând numeroase ilustraţii, în colaje, pentru lumea sa poetică (m. 1996)
– 1913: S-a născut actorul american de film Burt Lancaster (m. 1994)
– 1917: S-a născut actriţa americano-canadiană Ann Rutherford (m. 2012)
– 1944: S-a născut Patrice Chéreau, actor de film, scenarist, regizor şi producător francez (m. 2013)
– 1940: S-a născut scenaristul, scriitorul şi jurnalistul italian Vincenzo Cerami, cunoscut la nivel internaţional ca autor al scenariului filmului „Viaţa este frumoasă” de Roberto Benigni (m. 2013) – 75 de ani
– 1946: S-a născut dirijorul şi compozitorul italian Giuseppe Sinopoli (m. 2001)
– 1950: A murit George Bernard Shaw, dramaturg şi critic literar irlandez; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1925 (n. 1856) – 65 de ani
– 1960: A murit Dimitri Mitropoulos, dirijor, pianist şi compozitor american de origine greacă (n. 1896) – 55 de ani
– 1966: A murit Peter Debye, fizician şi chimist olandez stabilit în SUA; contribuţii în fizica cristalelor; Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1936 (n. 1884)
– 1975: A murit Pier Paolo Pasolini, regizor, scenarist, scriitor, ziarist, teoretician şi critic de film italian (n. 1922) – 40 de ani
– 1992: A murit Hal Roach, producător, regizor şi scenarist american de film; realizatorul celebrului cuplu „Stan şi Bran” (Stan Laurel şi Oliver Hardy) (n. 1892)
– 2004: A murit, asasinat, Theo van Gogh, cineast şi scriitor olandez, realizatorul mai multor pelicule controversate (documentarul ”0605”) (n. 1957)
– 2007: A murit coregraful rus Igor Moiseev, fondatorul companiei de balet care îi poartă numele (n. 1906)
– 2009: A murit actorul spaniol José López Vázquez, considerat un simbol al cinematografiei iberice (n. 1922)
– 2014: A murit clarinetistul britanic Acker Bilk (numele întreg: Bernard Stanley Bilk), lider al trupei de jazz Paramount (n. 1929) – 1 an
*****
02-11-1944 S-a născut in Anglia, Keith Emerson, clape in grupul Emerson, Lake & Palmer. Cel mai bun album al grupului, ajuns nr. 4 si vandut in peste 1 milion de copii a fost Welcome Back, My Friends, to the Show That Never Ends; Landies and Gentlemen…Emerson, Lake and Palmer , triplu album live .
02-11-1955 S-a născut Charles D. Lewis
02-11-1956 S-a n[scut Chris Fairbrass, guitar, Right Said Fred, (1991 US No.1 & UK No.2 single ‘I’m Too Sexy’, 1993 UK No.1 album ‘Up’).
02-11-1961 S-a născut Kathryn Dawn Lang, (kd Lang), singer, songwriter, (1993 UK No.15 single ‘Constant Craving’).
02-11-1963 S-a născut la Londra Fred Fairbrass, membru al grupului Right Said Fred
02-11-1964 S-a n[scut Valter Popa de la Iris
02-11-1966 S-a născut la Plattling, Niederbayern, interpeta Nikki
02-11-1966 Încetează din viata marele interpret de blues Mississippi John Hurt.
02-11-1975 S-a născut El Negro ( Bogdan Marius Negroiu )
02-11-1979 S-a născut Nelly, (Cornell Haynes Jr), 2000 US No.1 album ‘Country Grammar, ‘ 2002 US & UK No.1 single ‘Dilemma‘.
Surse: Agenţia de Presă RADOR şi arhiva personală. (Bogdan Dragomir)
Siegfried Geilhausen este diplomat german. A venit la Timişoara în vara anului 2012 unde ocupă funcţia de viceconsul la Consulatul Germaniei, poziţie din care participă la diferite manifestări publice unde, adesea, este rugat să adreseze un cuvânt de salut. De cele mai multe ori se adresează atât în germană, cât şi în română. Acesta este motivul pentru care Siegfried Geilhausen urmează, de câteva luni, cursuri de limba română la un centu lingvistic din Timişoara.
Siegfried Geilhausen mărturiseşte că în cei câţiva ani de când se află la Timişoara a ajuns să îndrăgească atât ţara noastră cât şi limba română. Deşi, de la o vârstă nu mai este uşor să deprinzi o limbă străină, diplomatul german consideră că învăţând româna îşi exprimă ataşamentul faţă de România.
De remarcat faptul că Siegfried Geilhausen nu a scris până acum poezii nici în germană şi nici în altă limbă. La cursul de română a studiat câteva poezii şi a primit ca temă de casă să caute alte poezii pe care să le citească. A înţeles însă greşit tema şi a început să scrie el singur poezii. Lucrarea pe care a ales-o să o citească este dedicată oraşului Timişoara şi exprimă modul foarte personal în care oaspetele german trăieşte şi observă viaţa citadină.
De Ziua Limbii Române, marcată pe 31 august, Radio România a lansat o campanie în cadrul căreia personalităţi din străinătate care trăiesc în ţara noastră povestesc despre relaţia pe care o construiesc cu limba română.
Finalul acestei săptămâni aduce, la Craiova, Festivalul Internaţional Adrian Păunescu.
Vineri, de la ora 19:30, va avea loc spectacolul “Jurământ de credinţă”, semnat de maestrul Dorel Vişan, acompaniat de Adrian Naidin, la Filarmonica Oltenia. Sâmbătă, tot la Filarmonica Oltenia, are loc evenimentul intitulat “Totuşi, poezia”, urmat de ediţia a II-a a concursului de poezie Adrian Păunescu.
De la ora 19:30 are loc un spectacol de muzică folk şi poezie pe versuri de Adrian Păunescu, în Piaţa Mihai Viteazul.
Vor participa, printre alții, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Adrian Ivaniţchi, George Nicolescu, Emeric Imre, Mădălina Amon, Magda Puskas, Alina Amon, Generaţia Folk, Andrei Păunescu + Totuşi. Duminică, de la 19:30, la Filarmonica Oltenia vor avea loc recitaluri ale artiştilor Mircea Vintilă şi Nicu Alifantis.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.