Poliţiştii din Ploieşti efectuează în această dimineaţă 9 percheziţii domiciliare în municipiul Ploieşti şi în 2 comune din judeţul Prahova, în vederea documentării activităţii infracţionale a mai multor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de furt din societăţi comerciale şi din auto şi de viol.
Potrivit IGPR, la acest moment, poliţiştii structurilor de investigaţii criminale, ordine publică şi rutieră din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti desfăşoară o razie pentru menţinerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru combaterea faptelor ilegale în municipiul Ploieşti.
În cadrul acţiunii, poliţiştii ploieşteni pun în executare 9 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Ploieşti şi în 2 comune din judeţul Prahova, în vederea documentării activităţii infracţionale a mai multor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de furt din societăţi comerciale şi din auto şi viol, precizează sursa citată.
Surse judiciare au declarat că doi minori în vârstă de 15, respectiv 17 ani ar fi violat, în luna mai a anului trecut, o fată în vârstă de 14 ani pe un teren viran din Păuleşti, comună aflată în apropierea municipiului Ploieşti. Fapta a fost reclamată abia în luna decembrie.
Activităţile beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Prahova şi al jandarmilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploieşti.
Peste 500 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate, în urma unor percheziţii efectuate de poliţiştii prahoveni.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova anunţă că au avut loc cinci percheziţii în municipiul Ploieşti, oraşul Slănic şi comunele Filipeştii de Târg şi Floreşti, la domiciliile a patru persoane bănuite de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.
„În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că, trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani, cu domiciliile în municipiul Ploieşti şi oraşul Slănic deţineau şi ofereau spre comercializare articole pirotehnice. În cadrul percheziţiilor, au fost identificate diferite categorii, în valoare de 35.000 de lei”, se precizează în comunicatul transmis de IPJ Prahova.
Toate persoanele din sediile Curţii de Apel Constanţa şi Judecătoriei Medgidia sunt evacuare de poliţişti, jandarmi şi pompieri, după ce un bărbat a transmis marţi, prin 112, o ameninţare cu bombă.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa a informat că „în jurul orei 9:00 s-a primit un apel 112, de la un bărbat, care a solicitat să se elibereze Curtea de Apel Constanţa şi Judecătoria Medgidia, întrucât se va întâmpla o nenorocire”.
Conform sursei citate, poliţişti, jandarmi şi pompieri constănţeni sunt la faţa locului, iar la acest moment se evacuează persoanele din cele două instituţii.
Poliţiştii din Sibiu au percheziționat locuinţele a doi bărbaţi care ar fi spart un magazin şi ar fi furat 15 telefoane mobile, cu o valoare de peste 57.000 de lei. Trei dintre dispozitive au fost găsite la unul dintre suspecţi, care a fost reţinut pentru 24 de ore.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu transmite că bărbatul reţinut are 34 de ani şi este din judeţul Prahova, el fiind suspectat că, împreună cu un bărbat în vârstă de 37 de ani din Cisnădie, ar fi comis furtul în luna martie.
„În fapt, cei doi sunt bănuiţi că, în noaptea de 17 martie a.c., în jurul orei 03:00, ar fi pătruns prin efracţie în incinta unei societăţi comerciale din municipiul Sibiu, de unde ar fi sustras 15 telefoane mobile, prejudiciul creat ridicându-se la suma de 57.171 de lei. În vederea documentării cauzei penale care vizează săvârşirea infracţiunii de furt calificat, la data de 8 aprilie a.c., poliţiştii sibieni au efectuat două percheziţii domiciliare în judeţul Prahova, localitatea Câmpina, şi în judeţul Sibiu, localitatea Cisnădie. Cu această ocazie, a fost depistat unul dintre cei bănuiţi de comiterea faptei, un prahovean în vârstă de 34 de ani, la domiciliul căruia au fost găsite trei dintre telefoanele mobile sustrase”, precizează IPJ.
Cercetările continuă în vederea depistării bărbatului din Cisnădie.
Peste 1.200 de poliţişti prahoveni vor fi în teren în perioada 24-27 decembrie, cei de la Serviciul Rutier vor acţiona pentru fluidizarea traficului spre Valea Prahovei, iar în staţiuni, vor acţiona şi jandarmi, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova.
„Poliţiştii prahoveni sunt la datorie în serviciul comunităţii şi în perioada 24-27 decembrie, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, dar şi pentru a asigura respectarea regulilor prevăzute de legislaţia incidentă pe durata stării de alertă. Peste 1.200 poliţişti vor acţiona în teren, în cele patru zile, sprijiniţi de jandarmi şi poliţişti locali. În aceeaşi perioadă, pe drumurile publice, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone, peste 270 poliţişti de la rutieră vor acţiona pentru menţinerea fluenţei şi prevenirea producerii de evenimente rutiere”, a precizat IPJ Prahova.
Poliţiştii recomandă celor care merg pe Valea Prahovei să ia în considerare şi varianta DN1A.
„Vă informăm că dispozitivul constituit din poliţişti rutieri pe principalele artere care duc spre Valea Prahovei, respectiv DN 1 şi DN1 A, este prezent la datorie pentru supravegherea şi fluidizarea traficului. Recomandăm conducătorilor auto care petrec sărbătorile pe Valea Prahovei să ia în considerare şi varianta DN1A: Ploieşti – Vălenii de Munte – Cheia – Săcele. În staţiunile turistice, poliţişti, sprijiniţi de jandarmi şi jandarmii montani sunt la datorie pentru a asigura respectarea regulilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului”, a mai anunţat IPJ Prahova.
Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să îşi păstreze calmul, să respecte regimul legal de viteză, să manifeste atenţie sporită în trafic, să respecte regulile de circulaţie şi semnalele poliţiştilor rutieri.
„Poliţiştii acţionează preventiv, însă faţă de abaterile de la normele în vigoare vor fi luate măsuri ferme. Este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conştientizăm că acţiunile noastre îi pot afecta pe ceilalţi şi să respectăm efortul comun pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2”, se mai arată în comunicatul IPJ Prahova.
“Vestele galbene”: Édouard Philippe denunţă “radicalizarea de mare violenţă”
Publicat de Camelia Teodosiu,
26 decembrie 2018, 11:23 / actualizat: 27 decembrie 2018, 11:25
Prim-ministrul a vorbit luni, 24 decembrie, după ce a ieşit de la prefectura de poliţie din Paris, unde i-a vizitat pe poliţiştii mobilizaţi pentru “actul VI” al manifestaţiilor de sâmbătă
Tonul s-a schimbat. După ce s-a arătat surd la dialog la începutul mişcării “vestelor galbene”, executivul a decis în sfârşit să asculte nemulţumirea şi să facă mai multe concesii – a căror factură va fi în final “de ordinul a 10 miliarde de euro”.
Totuşi, manifestaţiile continuă şi, potrivit ministrului de interne, 33.600 de persoane au participat la “actul VI” sâmbătă, când au fost observate scene de violenţă (contra poliţiştilor sau contra manifestanţilor).
Astfel, poliţişti pe motociclete au fost atacaţi de manifestanţi pe Champs-Élysées. Potrivit desfăşurării faptelor cunoscute de pe imaginile video disponibile pe reţelele de socializare, angajaţii poliţiei au lansat grenade în direcţia mulţimii şi apoi au fost ţinta proiectilelor. Vizibil depăşiţi, agenţii au făcut uz de gaze lacrimogene. Unul dintre ei a scos arma de serviciu cu care a ameninţat timp de trei secunde pentru a-şi proteja colegii şi a-i respinge pe manifestanţi. Poliţiştii au luat-o până la urmă la fugă, abandonându-şi unul dintre vehicule, pe care au venit să-l recupereze mai târziu. Nimeni n-a fost rănit, nici reţinut.
Philippe regretă “declaraţii uneori cu amprentă de antisemitism”
Luni dimineaţă, Édouard Philippe a mers la prefectura de poliţie din Paris pentru a-i vizita pe “motocicliştii din Compania de securizare şi intervenţie a prefecturii de poliţie”, din care provin cei trei angajaţi ai poliţiei care erau să fie linşaţi (vezi imagini pe Figaro Live). Rămas circa o jumătate de oră, premierul a vorbit la plecare. El a ţinut să “exprime toată hotărârea guvernului de a reinstaura ordinea şi a face în aşa fel încât ţara noastră să poată (…) plănui (viitorul) cu încredere, nu cu neîncredere”.
“Remarc că pe măsură ce se prelungeşte, această mişcare a ‘vestelor galbene’ se traduce printr-o radicalizare de mare violenţă”, a arătat el. În opinia lui, răspunsul executivului – şi în special “marea dezbatere” naţională, – “cere revenirea la ordine, cere să înceteze aceste provocări (şi) aceste declaraţii uneori cu amprentă de antisemitism, (ca şi) această violenţă (şi) această dorinţă de a distruge (şi) uneori de a ataca forţele de ordine”.
Parchetul din Paris a deschis o anchetă duminică
Cât despre “angajaţii” care “au făcut obiectul unei agresiuni de foarte mare violenţă în timpul misiunii lor” şi pe care “a venit să-i salute şi cărora a venit să le mulţumească”, prim-ministrul i-a asigurat că “totul este pus în acţiune pentru a-i identifica pe autorii violenţelor, a-i trimite în faţa justiţiei şi a face în aşa fel încât ei să poată fi pedepsiţi sever”. El a subliniat apoi “stăpânirea de care au dat dovadă” poliţiştii în gestionarea evenimentelor.
Duminică, parchetul din Paris a anunţat că a sesizat primul district de poliţie judiciară cu o anchetă în flagrant pentru violenţe intenţionate cu arme într-o adunare, asupra unor persoane deţinând autoritatea publică şi pentru distrugerea de bunuri publice.
Invitat la BFMTV sâmbătă, secretarul de stat din Ministerul de interne Laurent Nuñez a arătat că forţele de ordine au făcut 220 de interpelări şi 81 de arestări preventive. El a amintit de asemenea că, aşa cum indică procedura, poliţistul care a ameninţat cu arma ar trebui să facă un raport privind condiţiile în care a acţionat.
Având în vedere resursele bugetului anului 2018, MAI va asigura o majorare a sporului pentru risc şi suprasolicitare neuro-psihică de la 5 % la 10%, începând cu 1 februarie 2018, dar și acordarea acestui spor pentru mai multe categorii de polițiști. Alți polițiști din domeniul arest-transfer vor primi o indemnizație pentru pază și supraveghere. De aceste creșteri vor beneficia peste 28.000 de polițiști.
Dintre cei peste 28.000 de polițiști, fac parte, spre exemplu, polițiștii de la acțiuni speciale şi poliţiştii cu atribuţii pentru cercetarea la fața locului: judiciariști, criminaliști, pirotehniști, conductori câini, etc.
În plus, începând cu anul 2018, se acordă o indemnizaţie pentru pază şi supraveghere de 5% pentru poliţiştii care asigură paza, escortarea şi supravegherea deţinuţilor, reţinuţilor, arestaţilor preventiv, pe timpul efectiv prestat în astfel de condiţii.
Aceste majorări vin pentru stimularea unor polițiști care desfășoară activități deosebite și care sunt similare cu cele de poliție judiciară.
Pe măsură ce vor fi încadrați mai mulți polițiști în sistem se vor asigura resursele de personal necesare pentru asigurarea în bune condiții a permanenței serviciului polițienesc. Conform strategiei MAI pentru reducerea deficitului de personal:
în anul 2017 au intrat în sistem 6.629 de oameni : 477 din sursă externă (din care 3.211 agenți/subofițeri în primăvara anului 2017), 1.080 agenți/subofițeri reprezentând promoția școlilor din luna iulie, 565 ofițeri din Academia de Poliție, respectiv 1.507 agenți/subofițeri, reprezentând promoția școlilor de agenți și subofițeri din luna decembrie.
în anul 2018 vor intra în sistem peste 7.000 de oameni: 800 din sursă externă în luna mai, 700 ofițeri Academia de Poliție promoția iunie 2018, 2.438 agenți/subofițeri școli promoția iulie 2018, 2.880 agenți/subofițeri școli promoția noiembrie 2018.
De asemenea, la nivelul conducerii MAI s-a reevaluat modul de acordare a sporului pentru lucrări de excepție și misiuni speciale, ocazie cu care 50 de indicatori reprezentând 50% din salariul de bază conform legii, destinați conducerii ministerului au fost redistribuiți către angajați cu funcții de execuție din zona operativă a Poliției, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră.
De asemenea, MAI dorește să clarifice câteva aspecte de interes pentru angajați:
Începând cu luna ianuarie salariul minim de bază minim brut este de 1.900 de lei, ceea ce presupune că în MAI nu va exista un salariu de funcție mai mic de 1.900 de lei. Spre exemplu, pentru cei mai proaspeți angajați din M.A.I. – agenți și subofițeri care au terminat școala în decembrie 2017, salariul de funcție este peste 1.900 de lei iar venitul net ajunge în jur de 2.500-2.600 lei, fără a adăuga eventualele sporuri care ar putea proveni din munca în zilele libere sau de sărbători.
Creșterile salariale generate de majorarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuro-psihică de la 5% la 10% și acordarea indemnizaţiei pentru pază şi supraveghere de 5% vor intra în vigoare din luna februarie 2018 și se vor regăsi în salariile din luna martie 2018.
Venitul salarial net nu va scădea în 2018, ci va crește cu până la 4-5% începând cu luna ianuarie 2018, pentru angajații care își vor desfășura activitatea în aceleași condiții de muncă. Singura excepție o reprezintă cei care în ultimele 7 luni au beneficiat de majorarea pentru permanența la domiciliu.
În conformitate cu prevederile legale, la data de 31 decembrie 2017 a încetat aplicarea majorării pentru permanența la domiciliu, acordat numai pentru câteva luni și numai pentru aproximativ 8.000 de polițiști. Această majorare de 40% se raporta la salariul de funcție, diferit de la polițist la polițist, și la numărul de ore individual aferent prezenţei la domiciliu. Această măsură temporară a fost cunoscută de către instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi angajaţii acestora, dar şi de organizaţiile sindicale. Prin creșterea unor sporuri, MAI are ca scop diminuarea efectului eliminării majorării pentru permanența la domiciliu, dar și promovarea și susținerea muncii, apreciind că în aplicarea acestei majorări au existat situații care nu au răspuns acestui scop.
În anul 2018, se va aplica în continuare plata majorării de 75% pentru orele lucrate în weekend-uri sau sărbători legale, menținându-se și toate celelalte drepturi de echipament și hrană.
Inclusiv în anul 2018, veniturile angajaților vor varia, ca și până acum, raportat la volumul și tipul de muncă prestat de angajat. Venitul lunar al angajaților MAI este compus dintr-o componentă fixă (solda de funcţie/salariul de funcţie, solda de grad/salariul gradului profesional deţinut, gradaţiile şi, după caz, solda/salariul de comandă) și una variabilă aferentă drepturilor salariale corespunzătoare condiţiilor de muncă în care se desfăşoară activitatea profesională (muncă de noapte; muncă în repaus săptămânal; condiţii grele de muncă; etc.).
Poliţiştii au aplicat, în prima zi din 2018, peste 2.200 de amenzi, în valoare de aproximativ 750.000 de lei, informează marţi, într-un comunicat de presă, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Potrivit sursei citate, peste 8.000 de poliţişti au acţionat, la nivel naţional, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice, fiind organizate 188 de acţiuni. S-a intervenit la 3.846 de evenimente, dintre care 3.387 au fost sesizate prin 112.
În urma activităţilor, au fost constatate 735 de infracţiuni, iar 82 de persoane au fost surprinse în flagrant delict.
De asemenea, au fost depistate trei persoane urmărite naţional sau internaţional, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse 16 măsuri preventive.
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 2.225 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproape 750.000 de lei, şi au fost confiscate bunuri în valoare de peste 11.000 de lei.
De asemenea, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, fiind constatate 101 de infracţiuni la regimul rutier. Au fost reţinute 169 de permise de conducere şi au fost retrase 16 certificate de înmatriculare, a mai informat sursa citată.
Peste 8.000 de poliţişti, cu aproape 4.000 de autospeciale şi peste 100 de câini de serviciu vor asigura ordinea publică în aceste zile.
Politistii au si cateva recomandari, pentru evitarea incidentelor si a situatiilor neplacute:
– În locurile publice, la piaţă, în magazine, aveţi grijă de bunurile dumneavoastră! Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi! La cumpărături, locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!
– Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri”, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!
– Pentru protecţia autovehiculului, atunci când parcaţi, nu uitaţi să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi că l-aţi încuiat. Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare.
– Când aţi pornit maşina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaţi de ea. Nu o lăsaţi pornită şi neasigurată nici pentru câteva momente, pentru a face cumpărături mărunte sau în staţiile de alimentare.
– Nu consumaţi băuturi alcoolice în exces. Comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de starea de ebrietate!
– În mijloacele de transport în comun, fiţi vigilenţi şi atenţi faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră.
– Acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dumneavoastră sau pe care le primiţi în casă! Uneori, infractorii joacă anumite roluri (colindători, persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii etc.), aşa că fiţi vigilenţi.
– Obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, ca să nu trădeze că sunt singuri acasă!
– În noaptea de Revelion, fiţi atenţi pentru a preveni accidentele cauzate de folosirea articolelor pirotehnice artizanale, a celor din categorii de risc ridicat sau de neluarea unor măsuri de siguranţă atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice.
– Achiziţionaţi obiectele pirotehnice permise de lege, doar de la societăţi autorizate.
– Păstraţi o conduită calmă în trafic şi la evenimentele publice organizate în oraş!
Peste 8.000 de poliţişti au fost mobilizaţi de Anul Nou pentru combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta siguranţa cetăţenilor, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Vor fi folosite 4.000 de autospeciale şi peste 100 de câini poliţişti.
De Revelion, sunt programate 150 de manifestări publice de amploare, la care sunt aşteptate să participe peste 300.000 de persoane.
IGPR a luat din nou măsuri speciale şi pe drumurile naţionale. Pe şosele se află deja aproape 1.400 de poliţişti rutieri pentru că traficul a crescut pe autostrăzi şi pe principalele drumuri către staţiuni.
Şi CFR a anunţat că a suplimentat numărul de trenuri şi personalul din staţii.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, marți, Planul de întrebuințare a forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2018.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Ministerul Apărării Naționale va putea participa, în 2018, în afara granițelor statului român cu 1.775 de militari, ceea ce reprezintă o creștere cu 286 de militari față de anul trecut. Militarii pot fi desfășurați în teatrele de operații, precum și în cadrul misiunilor individuale de observare și monitorizare. Alți 233 de militari se vor afla în țară, cu posibilitatea de a fi dislocați la ordin.
De asemenea, forțele Ministerului Afacerilor Interne puse la dispoziție, în anul 2018, pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU vor fi în număr de 1.867 de jandarmi și polițiști — cu 340 mai mulți față de anul 2017. Dintre aceștia, 1.018 vor participa la misiuni, iar 849 vor putea fi dislocați la ordin.
În comunicat se arată că efortul principal va fi reprezentat, în continuare, de participarea cu forțe și mijloace la misiunea NATO din Afganistan — Resolute Support Mission, concomitent cu menținerea participării la operațiile NATO KFOR și UE ALTHEA din Balcani.
„Prin participarea la astfel de misiuni, statul român se implică activ în promovarea stabilității și securității regionale și globale, în combaterea terorismului internațional, acționând în conformitate cu Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015-2019”, se precizează în comunicat.
Înălţimea nu va mai fi un criteriu pentru cei care vor să devină poliţişti, jandarmi sau poliţişti de frontieră. Ministerul de Interne a anunţat că pentru concursul de admitere în şcolile de subofiţeri, care va avea loc în ianuarie, ar putea fi eliminat baremul de înălţime.
În plus, proba sportivă va fi schimbată cu un traseu alternativ din cauza condiţiilor meteo specifice sezonului rece.
Toate aceste schimbări sunt cuprinse într-un ordin de ministru, care este pus în dezbatere publică.
Pentru a diminua deficitul de personal, Ministerul de Interne organizează, în premieră, o sesiune de admitere în luna ianuarie 2018 în şcolile de agenţi şi subofiţeri.
Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri, din care 1.600 pentru agenţi de poliţie, 700 pentru subofiţeri jandarmi, 300 pentru subofiţeri pompieri şi 280 pentru poliţişti de frontieră.
Şoferul unui autoturism a murit într-un accident în apropiere de localitatea Sebeş, din judeţul Alba. Potrivit primelor cercetări, maşina în care se afla a fost lovită de un camion care nu a păstrat distanţa de siguranţă. Două persoane au murit, iar a treia se află în stare gravă la spital, în urma unui accident care a avut loc la ieşirea din municipiul Iaşi. Un autoturism a sărit peste parapeţii din beton care despart şoseaua şi a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu o autoutilitară care circula regulamentar. Ambii şoferi au murit pe loc, iar un băiat de 15 ani, care se afla în autoutilitară, a fost transportat de urgenţă la un spital din Iaşi. Poliţiştii cred că accidentul s-a produs din cauza vitezei.
Un accident de circulație a avut loc şi în Bistrița. Un șofer nu a acordat prioritate într-un sens giratoriu, provocând accidentul. Într-o mașină se aflau doi copii, care nu au fost, însă, răniţi.
Noaptea trecuta, peste 40 de politisti ai Brigazii Rutiere au actionat in 10 puncte din Capitala pentru depistarea soferilor indisciplinati sau care conduc sub influenta bauturilor alcoolice.
In urma actiunii au fost aplicate sute de sanctiuni contraventionale. Valoarea acestora depaseste 100 de mii de lei.
Au fost intocmite si doua dosare penale pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice.
De asemenea, au fost retinute 15 permise de conducere, cele mai multe pentru nerespectarea regimului legal de viteza.
Cei mai multi soferi care au circulat cu viteza au fost depistati in zona Fantanii Miorita, unde s-a actionat cu pistolul radar TRUE CAM.
Actiunile de acest fel vor continua si in zilele urmatoare.
Deficitul de personal la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș este în acest moment de 18%, chiar dacă în luna iulie s-au făcut și angajări.
Au fost încadrați 13 polițiști, 4 ofițeri și 9 agenți, iar Inspectoratul a demarat procedurile pentru ocuparea a încă 18 posturi de ofițeri.
Șeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, comisar şef Dumitru Bîltag:
”Avem un deficit foarte mare de personal. În această perioadă, mulți dintre colegii noștri au încetat raporturile de serviciu cu unitatea prin ieșire la pensie. Este un fapt care se întâmplă, cred, la nivelul întregii țări, nu ține de noi, este o opinie personală a fiecăruia dintre noi, de a ieși la pensie în momentul în care îndeplinim condițiile și de a înceta raporturile cu unitatea. Eu le doresc succes tuturor colegilor care au încetat în această perioadă activitatea.”
Cei 18 ofițeri noi vor finaliza procedura de ocupare a posturilor în 26 august. 8 dintre ei vor fi repartizați la investigații criminale, 8 la investigarea criminalității economice, unul la serviciul arme și muniții și unul la dispecerat.
Controlul a fost dipus după un scandal în care au fost implicaţi doi poliţişti şi un şofer.
Mai extact, în mediul online au apărut mai multe imagini în care doi oameni ai legii au bruscat un medic de la Maternitatea Giulesti.
Este vorba chiar despre Şeful Secţiei obstetrică – ginecologie de la Maternitate.
Reprezentanţii Poliţiei Capitalei spun că la volanul maşinii se afla o femeie care îl însoţea pe medic.
Acesteia i s-a cerut să se legitimeze și să efectueze testul cu aparatul etilotest, moment în care bărbatul a coborât din maşină şi ar fi devenit recalcitrant, încercând să împiedice testul pentru alcolemie şi înjurând poliţiştii.
Prin urmare, a fost amendat cu 500 de lei pentru refuzul de a se legitima şi pentru că a adresat repetate injurii poliţiştilor, spun reprezentanţii Poliţiei Capitalei. Cei doi poliţişti nu au raportat evenimentul superiorilor.
În acest sens, a fost declanşat un control pentru verificarea modului în care au intervenit poliţiştii.
Peste 24.000 de polițiști, jandarmi și pompieri sunt mobilizați în minivacanța de Sfânta Maria.
Aproape 10.000 de poliţişti vor fi zilnic în stradă pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică, iar peste 4800 de pompieri vor fi pe poziție în această perioadă.
Pentru creşterea siguranţei rutiere și fluidizarea traficului, peste 1.600 de poliţiştii rutieri cu 342 de aparate radar vor fi prezenţi pe traseele de deplasare către staţiunile de la mare şi de la munte, dar şi în localităţile unde vor fi organizate manifestări sau spectacole cu public numeros.
Doar în ziua de 15 august sunt programate aproximativ 600 de manifestări religioase sau culturale, astfel că pompierii au verificat lăcașurile de cult și au instruit personalul pentru a preveni incendiile.
De asemenea, având în vedere ca în acest sfârșit de săptămână e de așteptat ca mulți români să se îndrepte spre mare, 80 de salvatori vor fi prezenți pe autostrăzile A2 şi A4 și vor fi gata să acorde primul ajutor dacă va fi nevoie.
De vineri până marţi, (28 iulie-1 august), au depus cereri de pensionare 700 de poliţişti – spune ministrul de interne, Carmen Dan.
Ea a mai precizat că de la începutul anului, au solicitat ieşirea la pensie peste 3.200 de angajaţi ai Ministerului de Interne.
Printre ei sunt şi 16 chestori. Media de vârstă la pensionare este de 55 de ani – a mai spus ministrul Carmen Dan. Declaraţia sa vine în contextul intenţiei coaliţiei la guvernare de a schimba legea pensiilor speciale.
Poliţiştii din întreaga ţară au eliberat, în primele şase luni ale anului, aproape un milion 500 de mii de caziere şi alte documente, pe care le-au solicitat cetăţenii, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar, persoana fizică poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă, la orice subunitate de poliţie în care există ghişeu de cazier judiciar.
Persoanele domiciliate în străinătate se vor adresa misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României.
Documentele sunt valabile şase luni de la data primirii şi numai în scopul pentru care au fost eliberate.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat duminică la Suceava că este nevoie de o legislaţie foarte clară care să susţină autoritatea poliţiştilor şi de mijloace de intervenţie cu care aceştia să poată interveni atunci când aplică legea.
”Trebuie să aducem oameni bine pregătiţi în Poliţie, trebuie ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple, trebuie să avem mijloace de intervenţie cu care poliţiştii să poată interveni atunci când aplică legea, trebuie să avem o legislaţie foarte bine conturată care să susţină autoritatea poliţistului. În sensul acesta vom acţiona în perioada următoare”, a spus Carmen Dan, care a fost prezentă la înmormântarea poliţistului Sorin Vezeteu, ucis în timpul misiunii în Gara Suceava.
Ministrul a arătat că luni, la ora 10,30, a convocat sindicatele reprezentative, ocazie cu care se va lua în discuţie şi statutul poliţistului.
”Îmi doresc să vină toţi cei care simt nevoia unei discuţii deschise cu ministrul şi cu echipa de conducere de la Ministerul de Interne. Pentru că s-a tot vorbit de statutul poliţistului în ultima vreme şi pentru că eu însămi am constatat că s-a vorbit, dar nu s-a făcut mai nimic, vreau să invit pe toţi cei care sunt în stradă în fiecare zi şi se confruntă cu aceste probleme serioase, cei care sunt expuşi riscului, să-şi aducă contribuţia. Este o invitaţie publică pe care o lansez poliţiştilor din zona rurală, de la Rutieră, de proximitate, de la Transporturi. Sunt cei care lucrează în domenii extrem de sensibile şi sunt cei care într-adevăr nu au nici susţinerea autorităţii şi nici mijloacele necesare ca să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii şi să se simtă protejaţi”, a arătat ministrul, adăugând că doreşte ca ”statutul poliţistului să nu plece de la minister, ci să ajungă la minister”.
Totodată, Carmen Dan a subliniat că trebuie acoperit necesarul deficitului de resursă umană.
”Indiferent cât de greu ne este, trebuie să admitem că în prezent poliţiştii sunt singuri în multe situaţii, în patrulă, pentru că nu există personal (…) Lucrul ăsta nu se poate schimba mâine, dar cum până acum am reuşit, în câteva luni, să aducem o parte din oameni în sistem, doresc ca şi de acum să avem o abordare pe termen, ce putem face imediat şi ce putem face în timp pentru a acoperi acest foarte mare deficit”, a spus Carmen Dan.
Potrivit acesteia, o altă preocupare a ministerului o reprezintă dotarea cu echipament de intervenţie.
”Gândim într-o perioadă imediată să găsim soluţii pentru ca poliţiştii să fie dotaţi cu minimul din ce putem să dotăm acum. Mă refer la veste antiînjunghiere, mă refer la o parte din maşinile cu care ei trebuie să se deplaseze la intervenţii”, a spus Dan.
În opinia ministrului, susţinerea legislativă a acestei categorii este foarte importantă şi de aceea, împreună cu ministerele de Finanţe şi Justiţie, va căuta soluţii pentru a aduce îmbunătăţiri.
”Indiferent cât de mult ne dorim să avem oameni în sistem şi să aibă tot ce trebuie pentru a putea interveni, este necesar să fie susţinuţi şi de legislaţie. Discutăm de aşezarea ultrajului aşa cum este normal, de infracţiunea de tulburare a liniştii publice, de uzul de armă. Sunt multe aspecte care trebuie, cu sprijinul şi a altor ministere, pentru că nu ne putem doar propune, trebuie să şi realizăm şi aici rolul important îl au colegii de la Finanţe şi de Justiţie”, a spus Dan.(Agerpres/FOTO arhiva romania libera)
Poliția Locală a Municipiului Târgu Jiu a organizat în acest weekend o acțiune de donare de sânge la care au participat voluntar 11 polițiști. Agenții din cadrul instituției au venit în ajutorul Mariei Bușe, infirmieră la Spitalul Orășenesc din Târgu Cărbunești, internată la Spitalul Fundeni din București, care are nevoie urgentă de sânge.
Exemplul oferit astăzi va fi urmat, în perioada 05.05.2017 – 09.05.2017, de alți colegi polițiști care se vor deplasa la Centrul de Transfuzii Sanguină Târgu Jiu pentru a dona sânge.
Maramureşenii s-au dovedit a fi mai paşnici în primul semestru al acestui an. Conform rapoartelor întocmite de poliţişti, în prima parte a anului s-au produs mai puţine crime, inclusiv în rândul şoferilor a fost înregistrată o diminuare a numărului de ucideri din culpă faţă de perioada similară a anului trecut. În schimb, s-a înregistrat o creştere semnificativă la vătămările corporale, după cum reiese dintr-un reportaj oferit de șeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, chestorul de poliţie Viorica Marincaş.
Polițiștii acuzați că au mușamalizat un accident rutier al colegului lor, vor afla astăzi dacă rămân sau nu în libertate.
Tribunalul București trebuie să se pronunțe în cazul contestației procurorilor la decizia instanței, de a-i lăsa în libertate pe cei opt oameni ai legii.
La începutul lunii, judecătorii au decis că aceștia pot fi cercetați în libertate.
Magistrații au respins astfel cererea procurorilor de arestare preventivă a celor opt oameni ai legii și au hotărât să-l pună sub control judiciar numai pe autorul accidentului.
Reamintim că opt polițiști din București sunt acuzați că au încercat să mușamalizeze un accident rutier produs de un coleg de-al lor.
Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, propune sanctiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra politistilor.
El a elaborat un proiect de modificare a douã articole din Codul Penal referitoare la aceste fapte, cu scopul de a descuraja actiunile violente îndreptate împotriva reprezentantilor autoritãtii statului.
Propunerea ministrului de Interne a fost fãcutã dupã ce, în urmã cu câteva zile, un politist bucurestean a fost lovit cu masina de un sofer beat.
Starea omului legii este, în continuare, deosebit de grava
Medicii de la Spitalul Floreasca spun ca acesta se afla în continuare la terapie intensivă, sub supravegherea permanentă a unei echipe.
Poliţistul a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale imediat după internare
Daniel Piştea, adjunct Brigada Rutieră Bucureşti, împreună cu Ion Daniel Bocan, şeful Secţiei 2 Poliţie, ofiţerul Marius Maghiari şi alţi cinci poliţişti au fost arestaţi de Judecătoria Sectorului 1 pentru că ar fi încercat să muşamalizeze un accident produs de Marius Maghiari.
Judecătoria Sectorului 1 a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a comisarului Daniel Piştea, adjunct Brigada Rutieră Bucureşti, a comisarului Ion Daniel Bocan, şeful Secţiei 2 Poliţie şi a lui Marius Maghiari, şef al unui serviciu din cadrul Brigăzii Rutiere.
În acelaşi dosar au fost arestaţi poliţiştii de la Secţia 2 Mihăiţă Georgică Anghel, Ovidiu Gheorghe Sanfira, Marian Lupu Pasăre, dar şi poliţiştii din cadrul Brigăzii Rutiere Liviu Daniel Cânea şi Auraş Eugen Ţuţui.
Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi contestată de cei opt poliţişti.
Comisarii Ioan Daniel Bocan şi Daniel Piştea, împreună cu alţi doi poliţişti de la Brigada Rutieră şi trei de Secţia 2 de Poliţie sunt acuzaţi că ar fi încercat să muşamalizeze un accident rutier produs de ofiţerul Marius Maghiari.
Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, poliţistul Marius Maghiari ar fi accidentat o femeie pe raza Secţiei 2 Poliţie, dar incidentul a fost încadrat la accident de muncă.
Cei opt poliţişti au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care au propus şi arestarea acestora.
Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au refuzat să comenteze acest caz.
„Având în vedere că în prezent este în derulare o anchetă a Parchetului, nu suntem în măsură să oferim date, ele căzând sub incidenţa prevederilor Codului de procedură penală. Poliţia Capitalei sprijină instituţiile abilitate în instrumentarea acestui caz şi aplică principiul conform căruia nimeni nu este mai presus de lege”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei.
Șapte dintre ei sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi de fals în acte, iar cel care ar fi comis accidentul este acuzat de părăsirea locului accidentului şi instigare la fals.
Percheziţiile au fost efectuate, joi, de poliţiştii de la criminalitate organizată din Mureş, Bacău şi Suceava. În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe laptopuri, unităţi centrale şi medii de stocare a datelor, care ar fi fost folosite în activitatea infracţională.
Acţiunea a fost coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, întrucât unii suspecţi locuiesc în judeţul Mureş.
Nicio persoană nu a fost dusă la audieri, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş, Andreea Pop. Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2013, membrii grupării ar fi utilizat fraudulos datele unor carduri bancare pentru a efectua plăţi către diverşi comercianţi, prin intermediul internetului.
Procurorii au început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Poliţiştii de la Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Constanţa, împreună cu cei de ordine publică, au fost ieri prezenţi în zona Limanu, Vama Veche, 2Mai, în unităţile de cazare, campinguri, terase, baruri, în vederea creşterii gradului de siguranţă al turiştilor de pe Litoral. Oamenii legii le-au oferit acestora pliante în care sunt prezentate recomandările de care trebuie să ţină cont pentru a preveni tâlhăriile şi furturile frecvente în perioada de vârf al sezonlui estival. Acţiunea a fost desfăşurată în baza Planului de măsuri Litoral 2014.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.