Ascultă Radio România Regional Live

polonezi

Misiuni internaţionale

Misiuni internaţionale

Publicat de Gabriel Stan, 26 septembrie 2022, 12:00

Teodora Mazere (realizator rubrică): Mai este o lună de zile până la încheierea misiunii celui de-al unsprezece-lea contingent militar românesc dislocat în Polonia.

În tot acest timp, militarii continuă antrenamentele alături de partenerii Alianței Nord-Atlantice, iar mecanicii conductori se ocupă de menținerea echipamentelor și tehnicii în permanentă stare de operativitate în cadrul întreținerii tehnice de sezon.

Artileriștii anti-aerieni români acționează din 2017 alături de partenerii americani, britanici, croați și polonezi, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței. Locotenent-colonel Trevor Phillips, comandantul grupului de lupte NATO din Polonia.

Trevor Phillips: Misiunea pe care o avem în cadrul grupului de luptă din Polonia este de a apăra teritoriile suverane ale țărilor NATO.

Avem o relație de colaborare foarte bună cu toți comandanții prezenți aici, cu care am reușit să dezvoltăm un limbaj comun pentru a ne sincroniza în procesul de instruire.

Contribuția militarilor români este ridicată. Ei acoperă apărarea spațiului aerian împotriva forțelor inamice care ne pot ataca de sus. Fără ei nu ne putem apăra în totalitate.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Polonia, ne îndreptăm spre Germania, acolo unde un pluton de militari din cadrul Batalionului 49 Apărare Chimică, biologică, radiologică și Nucleară Argeș participă la Exercițiul internațional Golden Mask.

Desfășurată la solicitarea națiunii cadru, această activitate reunește 650 de militari din Cehia, Franța, Germania, Italia, România, Spania și Ungaria.

După îndeplinirea misiunilor specifice primite, chimiștii argeșeni au participat la o patrulă militară pe distanța de 5,5 kilometri, adjudecându-și cel mai înalt loc pe podium.

Căpitan Eugenia Popa, şef al operațiilor și instrucției în cadrul Batalionului 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară Argeș: Ne antrenăm pentru a reacționa în diverse situații de risc, cu scopul de a sprijini populația civilă în cazul unor situații de intensitate maxime.

A fost o surpriză plăcută să reîntâlnesc anumiți reprezentanți din partea Bulgariei, Franței, Spaniei sau Italiei și, mai mult decât atât, să constat faptul că aceștia și-au adus aminte de noi și au fost încântați că au avut posibilitatea de a colabora din nou cu militarii români.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima oprire de astăzi o facem în Poligonul Bulboaca din Baza militară de instruire a Armatei Naționale din Republica Moldova, acolo unde militari ai Batalionului 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun” din Botoșani, alături de cei ai Armatei Naționale a Republicii Moldova și Statelor Unite ale Americii, participă la Exercițiul ”Scutul de Foc 22”.

Desfășurată pentru prima dată în anul 2015, această acțiune vizează parcurgerea a 2 etape de instruire. Prima se desfășoară în România, iar a doua în țara vecină.

Exercițiul urmărește coordonarea operațiilor militare în cadrul multinațional și antrenarea în comun cu echipamentele de artilerie prin folosirea acelorași tehnici, tactici și proceduri.

Căpitan Ionuț Delean, șef al operațiilor și instrucție din cadrul Batalionului 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun” din Botoșani: Colegii au încercat să ne integreze în structurile lor, ne-au prezentat un scenariu fictiv pe baza căruia ne instruim.

Militarii din subordinea mea au rămas plăcut surprinşi de cunoștințele pe care le au aceștia în modul de operare la materialul de artilerie și ar dori să repete instruirea împreună cu partenerul din Republica Moldova.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 29 august 2022, 15:18

Edi Nicola (realizator rubrică): Zilele trecute, peste 400 de militari români, polonezi, americani, britanici și croați s-au aliniat la startul competiției „Norwegian Foot March” care a avut loc în apropierea Bazei militare din Bemowo Piskie.

Pentru a primi insigna onorifică specifică, participanții au parcurs distanța de 30 de km, cu o greutate de 11 kg în spate, astfel încât să se încadreze în bareme, conform vârstei lor. Cel mai bun timp obținut de această dată a fost al unui militar român  din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”, locotenentul Tudor Baic.

În paralel, a continuat și instrucția cu executarea unui exercițiu tactic cu trageri de luptă de nivel secție cu sistemele antiaeriene Gepard, în poligonul Utka.

Scopul acestuia a fost de a antrena echipajele în acțiuni ce vizează deplasarea în câmpul tactic, primirea și executarea misiunilor de foc și integrarea lor în acțiunile partenerilor, precum și menținerea nivelului de instruire în comun atins până în prezent.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Europa ne mutăm în Africa, unde țara noastră și-a reafirmat angajamentul pentru asigurarea unui climat de pace și securitate globală.

Lansată în anul 2013 sub umbrela Organizației Națiunilor Unite, operațiunea MINUSMA din Mali are drept obiective principale protecția populației civile și a centrelor urbane, asistență umanitară, cât și sprijinirea autorităților locale în vederea conservării obiectivelor culturale.

Maiorul Marcela Dumitrașcu execută în cadrul unei echipe CIMIC o misiune dificilă în această țară. Echipa din care face parte este implicată în operațiile care au loc în zonă – regiunea Timbuktu din Mali.

Marcela Dumitrașcu: În teritoriu, autoritățile locale nu fac diferență foarte mare între naționalități. Ei așa văd: CIMIC, MINUSMA… Şi într-adevăr, atunci când apare MINUSMA sau echipa CIMIC, ştiu că ceva bun se întâmplă în beneficiul lor, pentru că avem foarte multe proiecte CIMIC în desfășurare pentru populația locală.

Eu sunt a doua oară aici şi am fost plăcut surprinsă să văd că mulţi dintre directorii regionali de școală, infrastructură, sănătate și-au adus aminte de mine, s-au bucurat că m-am întors, şi asta pentru că am avut o foarte bună colaborare cu dumnealor, inclusiv cu forțele armate maliene.

Edi Nicola (realizator rubrică): De pe cel mai întins și cel mai populat continent, facem un salt pe continentul american și ne oprim în Statele Unite ale Americii, unde Comandamentul central totalizează în prezent 47 de națiuni.

Acest comandament, cu sediul la Tampa, Florida, conduce activități și operații militare cu aliații și partenerii pentru a spori securitatea și stabilitatea regională din zona de responsabilitate, membrii NATO asigurând echipe de legătură în cadrul comandamentului care participă la procesele de planificare a operațiilor. Colonelul Alexandru Cosac, șeful echipei de legătură și reprezentant național la Comandamentul Central al Forțelor Armate ale SUA:

Alexandru Cosac: Ne înțelegem foarte bine, este un grup mai închegat decât mă așteptam înainte să ajung aici.

Este un mediu de lucru interesant și plăcut, cu o diversitate culturală ridicată, dar este și un mediu care obligă în primul rând la responsabilitate și profesionalism, pentru că, dincolo de imaginea personală, este vorba de reprezentarea Armatei României la un comandament de cel mai înalt nivel militar din forțele armate ale SUA.

De asemenea, este vorba de imaginea României, formată în mulți ani de participare la misiuni internaționale în diverse teatre de operații.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale