Ascultă Radio România Regional Live

poluare

„PETlican”, un proiect pentru combaterea poluării Deltei Dunării!

„PETlican”, un proiect pentru combaterea poluării Deltei Dunării!

Publicat de Andra Radu, 9 august 2021, 10:30

Societatea Ornitologică Română (SOR) dă startul proiectului „PETlican”, prin care își propune reducerea cantității de plastic din Delta Dunării prin promovarea unui comportament responsabil față de colectarea deșeurilor și cunoașterea biodiversității din zonă. Campania se va derula în perioada 16 – 27 august 2021 în Delta Dunării.

Ambasadorul proiectului este o pasăre emblematică pentru Delta Dunării, dar și ușor de recunoscut pentru publicul larg: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus). Este una dintre puținele specii de la noi care cuibărește într-un singur loc, în Delta Dunării, fapt care îl face vulnerabil. Pentru ca în viitor pelicanul să nu devină PETlican, proiectul își dorește să tragă acum un semnal de alarmă privind pericolele la care sunt expuse multe dintre specii din cauza neglijenței și nepăsării oamenilor.

Prin interacțiunea voluntarilor SOR cu turiștii și localnicii, campania urmărește educarea unui public iubitor de natură, care să aprecieze și să protejeze speciile din Delta Dunării și, pornind de aici, să fie atent și la problema deșeurilor. În același timp, dată fiind creșterea interesului pentru acest loc, „PETlican” va promova un turism responsabil în Delta Dunării.

Proiectul va presupune și prezența unor grupuri de voluntari SOR, pentru o perioadă de 10 zile, care vor explica turiștilor și locuitorilor din Sulina și Sfântu Gheorghe importanța colectării selective a deșeurilor și îi vor implica în activități de cunoaștere a biodiversității sub îndrumarea specialiștilor organizației. Totodată, proiectul va instrui grupuri țintă de localnici în protejarea biodiversității din Deltă.

„Poluarea cu plastic a apelor Dunării este în principal consecința unui comportament puțin responsabil al locuitorilor din întreaga țară în ceea ce privește deșeurile nebiodegradabile. În ultimii ani, Delta Dunării a devenit o destinație turistică din ce în ce mai atractivă pentru pentru români, vizitatorii provenind din toate părțile țării. Vrem să le arătăm turiștilor și localnicilor cum modul nostru de viață afectează natura și alte viețuitoare. Cum un PET aruncat în apă sau râu poate ajunge, adus de ape, în Delta Dunării și cum va influența negativ viața locuitorilor, fie ei oameni, fie specii de păsări sau alte animale”, a declarat coordonatoarea proiectului, Dora Domșa.

Efectele poluării cu plastic asupra biodiversității

Potrivit oamenilor de știință, producția în masă a materialelor plastice, care a început cu doar șase decenii în urmă, a crescut atât de rapid încât omenirea a produs până acum peste 8 miliarde de tone de deșeuri de plastic.

În plus, plasticului îi trebuie peste 400 de ani pentru a se degrada, iar o anumită parte a acestuia rămâne în natură în diferite forme. Aceste materiale plutesc și se transformă într-un conglomerat toxic pe care viețuitoarele acvatice îl pot înghiți sau folosi ca material de construcție pentru cuiburi, culcușuri sau ascunzători ce devin uneori capcane mortale. Păsările pot confunda ușor plasticul care plutește pe apă cu hrană, iar ingerarea acestuia le poate provoca răni sau chiar moartea.

Un studiu recent arată că păsările care trăiesc pe malurile râului înghit sute de fragmente mici de plastic pe zi. Conform cercetătorilor, aceasta este prima dovadă clară că micile particule poluante din plastic ajung în râuri, de aici în stomacul animalelor sălbatice, iar mai departe ajung să afecteze inclusiv omul.

Rezultatele utilizării plasticului de unică folosință pot fi observate cu ochiul liber pe malurile râurilor, lacurilor, dar și ale mărilor și oceanelor. Având în vedere consumul ridicat de plastic, cercetătorii estimează că 99% dintre păsările marine vor înghiți deșeuri de plastic până în 2050.

Proiectul își propune să tragă un semnal de alarmă asupra pericolelor la care sunt expuse multe dintre specii din cauza nepăsării oamenilor. Totodată, campania promovează un comportament responsabil față de colectarea deșeurilor, precum și o mai bună cunoaștere a biodiversității din Delta Dunării.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Italia: Bologna, orasul care isi rasplateste cetatenii daca nu folosesc masina

Italia: Bologna, orasul care isi rasplateste cetatenii daca nu folosesc masina

Publicat de Dan Boanţă, 4 iunie 2020, 15:55

In orasul italian Bologna, oamenii sunt rasplatiti daca aleg ca varianta alternativa de transport: bicicleta, mersul pe jos si transportul public.

Cel care a avut initiativa se numeste Marco Amadori, iar proiectul-planificator urban a fost numit Bella Mossa (in italiana „o treaba buna”). Schema anti-poluare vizeaza reducerea calatoriilor cu autovehicule si stimularea calatoriilor „ecologice” cu stimulente precum bilete, inghetata sau bilete de cinema pentru participanții care efectuează plimbări și plimbări ecologice.

Locuitorii din Bologna pot descarca aplicatia care utilizeaza urmarirea GPS pentru a-si inregistra calatoriile. Fiecare plimbare sau excursie cu bicicleta sau autobuzul castiga puncte, care pot fi construite si schimbate pentru bunuri si servicii la intreprinderile locale care s-au inscris la sistem.

„Sistemul de colectare a punctelor nu se bazeaza pe distanta pe care o parcurgeti, ci pe o singura calatorie, fie si de 1 kilometru”, a declarat Marco Amadori pentru BBC.

Bella Mossa s-a dovedit populara si se vorbeste despre extinderea perioadei de operare de patru luni a initiativei. Aplicatia permite inregistrarea in fiecare zi a unui numar maxim de patru calatorii, pentru a incuraja utilizatorii sa utilizeze schema in timp si pentru a contribui la cresterea durabilitatii deplasarii in oras.

Reducerea poluarii aerului

Emisiile de la vehicule dauneaza mediului si sanatatii noastre. Potrivit studiului anual al Global Air Report, publicat de Institutul pentru Efectele Sanatatii, mai mult de 95% din populatia lumii respira aer murdar, ce duce in timp la boli pulmonare, cancer si atacuri de cord. Poluarea aerului este cea de-a patra cea mai mare cauza a deceselor premature la nivel global.

Cel mai mare numar de decese totale legate de poluarea aerului se afla in China (1,58 milioane) si India (1,61 milioane). Dar cand se masoara ratele de deces la 100.000 de locuitori, Afganistanul, unde poluarea aerului este cauzata de arderea combustibililor solizi pentru gatit si incalzire, gazele provenind de la generatoare și emisiile provenite de la autostrăzile din trafic, se desprinde cel mai rău.

Un mai mare control al emisiilor a limitat nivelul poluarii în unele țări dezvoltate. De asemenea, China a impus reguli mai stricte privind poluarea aerului in ultimii ani.

Cifrele Organizatiei Natiunilor Unite arata ca orasele reprezinta doar 3% din suprafata Pamantului, dar consuma 60-80% din energia mondiala si genereaza 75% din toate emisiile de carbon.

In cadrul programului de obiective privind dezvoltarea durabila, ONU are drept scop reducerea impactului negativ asupra mediului al oraselor, inclusiv a poluării aerului, până în 2030.

Schimbarea comportamentului

Pe langa impunerea unor reglementari mai stricte cu privire la poluatori, autoritatile locale incurajeaza oamenii sa gandeasca ecologic.

Sistemele de partajare a bicicletelor au aparut in multe orase pentru a incuraja soferii sa-si lase masina acasa. n 2018, îni jur de 18,2 milioane de biciclete erau disponibile pentru uz public in intreaga lume.

Alaturi de investitiile in noi benzi de ciclism si infrastructura, astfel de sisteme reduc emisiile si congestionarea traficului, imbunatatind totodata sanatatea oamenilor.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

5 iunie – Ziua Mondială a Mediului Înconjurător

5 iunie – Ziua Mondială a Mediului Înconjurător

Publicat de Andra Radu, 5 iunie 2019, 11:49

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător este aniversată la data de 5 iunie a fiecărui an. Prin marcarea acestei zile, Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

China este țara care găzduiește în acest an Ziua Mondială a Mediului cu tema #BeatAirPollution prin mai multe evenimente tematice care au loc în orașul Hangzhou.

Tema din acest an este o invitație pentru guverne, industrii și comunități și oameni să acționeze, să exploreze energiile regenerabile și tehnologiile verzi pentru a îmbunătăți calitatea aerului.

Poluarea aerului poate părea o problemă complexă, dar noi toţi ne putem aduce contribuţia pentru a o reduce. Înţelegerea diferitelor tipuri de poluare şi a felului în care acestea afectează sănătatea şi mediul înconjurător ne va ajuta să luăm măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din jurul nostru.

Mai mult de 6 miliarde de oameni, din care o treime sunt copii, respiră aer poluat, iar acest lucru are aspecte negative asupra sănătății lor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 97% din orașele din țările cu venituri mici și mijlocii, cu peste 100.000 de locuitori, nu respectă liniile directoare privind calitatea aerului.

Vestea bună este că poluarea aerului poate fi prevenită, se mai arată în comunicatul ONU.

Soluțiile – legi, standarde, politici, programe, investiții și tehnologii sunt cunoscute și pot fi implementate. Aerul curat este un drept uman. Este dreptul fiecăruia dintre noi și responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

Poluarea aerului este prezentă pretutindeni în jurul nostru. În interiorul locuinţelor, în aer liber, în oraşe ca şi în mediul rural. Ea ne afectează pe toţi, fie că ne dăm seama sau nu. Fără aer nu poate exista viaţă, dar respirarea aerului poluat ne condamnă la o viaţă afectată de boli şi la o moarte timpurie.

Pe stradă şi în interiorul casei, sursele de aer poluat pot fi foarte diferite, totuşi efectele lor sunt la fel de periculoase. Astfel, astmul, alte boli respiratorii, precum şi boli de inimă se numără printre efectele negative asupra sănătăţii cunoscute ca fiind provocate de aerul poluat. Aerul poluat creează o situaţie de urgenţă în domeniul sănătăţii.

Majoritatea cetățenilor europeni care trăiesc în zonele urbane continuă să fie afectați de nivelul de poluare care depășește recomandările OMS.

Conform estimărilor AEM, expunerea pe termen lung la poluarea cu pulberi fine este responsabilă pentru peste 400 000 din decesele premature în Europa anual.

Într-un raport prezentat de ONU la 15 mai 2019, la Geneva, se arată că riscuri tot mai complexe, numeroase şi interdependente, de la încălzirea globală la poluare şi epidemii, ameninţă supravieţuirea umană dacă vor fi lăsate să escaladeze.

România organizează an de an o serie de manifestări (acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, acţiuni de ecologizare, dezbateri şi mese rotunde etc.) prin care este marcată Ziua mondială a mediului.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Ziua Mondială a Astmului

Ziua Mondială a Astmului
Foto: Sursa foto: Andra Radu

Publicat de Andra Radu, 7 mai 2019, 11:05

Anual, în prima zi de marţi a lunii mai este marcată Ziua Mondială a Astmului. Organizată pentru prima dată în 1998, Ziua Mondială a Astmului este un eveniment anual marcat de către Iniţiativa Globală pentru Astm în colaborare cu grupurile pentru îngrijirea sănătăţii şi cu educatori specializaţi în problemele astmului. În lume, peste 300 de milioane de oameni suferă de această afecţiune a căilor respiratorii.

În această zi, la nivel mondial, acestei boli sunt publicate o serie de materiale, care evidenţiază factorii vinovaţi de îmbolnăviri, cum ar fi poluarea şi, în principal, cele 300 de tipuri de compuşi organici volatili conţinuţi în vopselele, cleiurile şi mochetele din clădirile în care trăim.

Degradarea calităţii aerului din interiorul spaţiilor închise ne influenţează cu atât mai mult sănătatea, cu cât, în prezent, am ajuns să ne petrecem 90% din timp în casă, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Pentru a permite combaterea acestor efecte, până la o eventuală schimbare a normelor din domeniul construcţiilor, nu trebuie să ezităm să utilizăm vechile „reţete”, cum ar fi aerisirea zilnică a locuinţei.

Astmul este o boală a căilor respiratorii, care provoacă crize repetate de respiraţie şuierătoare, însoţite de senzaţia de apăsare în piept şi de tuse. Pentru ca o persoană să facă astm, trebuie să fie întruniţi doi factori – o sensibilitate genetică şi întâlnirea cu un element declanşator în mediul înconjurător.

Specialiştii consideră că numărul cazurilor a crescut de trei ori în ultimii cinci ani. Din păcate, foarte mulţi bolnavi nu au posibilitatea să-şi cumpere medicamentele necesare tratamentului.

Peste 80% din decesele cauzate de astm au loc în ţările cu venituri mici şi cu venituri medii.

Medicaţia poate controla astmul. Evitarea fenomenelor declanşatoare de astm poate reduce, de asemenea, severitatea astmului. Gestionarea adecvată a astmului poate permite oamenilor să se bucure de o bună calitate a vieţii.

În Europa, 30 de milioane de persoane suferă din cauza astmului. Prevalenţa este în continuă creştere, mai ales în rândul copiilor, iar, în ultimii ani, numărul bolnavilor s-a dublat.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Nouă ţări europene au primit un ultimatum din partea Comisiei Europene care le cere să ia măsuri împotriva poluării mediului

Nouă ţări europene au primit un ultimatum din partea Comisiei Europene care le cere să ia măsuri împotriva poluării mediului

Publicat de Camelia Teodosiu, 5 februarie 2018, 12:06

Litigiile pot fi evitate numai dacă țările iau măsuri suficiente pentru a soluționa problema poluării mediului

În cadrul unei reuniuni, privind poluarea aerului, care a avut loc  la Bruxelles, Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, a declarat că nouă state membre ale UE pot fi aduse în faţa instanţei pentru depășirea nivelului admisibil de poluare a aerului.

Este vorba despre Marea Britanie, Ungaria, Germania, Spania, Italia, România, Slovacia, Franța și Republica Cehă.

Comisia Europeană a dat ultimatum celor nouă state membre, cărora le cere să prezinte până de urgenţă noi măsuri pentru a soluționa problema calităţii şi a poluării aerului, în caz contrar, comportamentul acestora va fi judecat de Curtea de Justiție a UE.

„Chiar și astăzi, în 2018, 400.000 de oameni mor prematur, în fiecare an, din cauza incapacității de a aborda problema calității aerului”, a explicat comisarul responsabil, Karmenu Vella, după un mini-summit cu miniștrii mediului din 9 țări. „În unele state membre, sentimentul de urgență nu este evident“, a concluzionat Vella.  „Singurul lucru care ne poate opri să prezentăm cazul în Curtea de Justiție ar fi ca planurile prezentate să fie în măsură să atingă în mod eficient şi fără întârziere obiectivele“, a adăugat comisarul.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Controalele Gărzii de Coastă din acest an au dus la sistarea activității a aproape 200 de firme

Controalele Gărzii de Coastă din acest an au dus la sistarea activității a aproape 200 de firme

Publicat de adinaiftime, 31 decembrie 2017, 10:30

Garda de Mediu a făcut, în primele zece luni ale anului, aproape 34.000 de controale, cu 4,4% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Amenzile aplicate au totalizat aproape 34 de milioane de lei, valoare cu 13 procente mai mică decât în acelaşi interval din 2016.

În aproape 200 de cazuri a fost sistată activitatea firmelor care nu au respectat normele de poluare sau reglementările legale referitoare la biodiversitate şi arii protejate.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Prăpădul în zona veche a Reşiţei continuă: Deşi monitorizat de autorităţile de mediu, TMK poluează nestingherit

Prăpădul în zona veche a Reşiţei continuă: Deşi monitorizat de autorităţile de mediu, TMK poluează nestingherit

Publicat de adinaiftime, 14 octombrie 2017, 10:30

Combinatul siderurgic TMK Reşiţa, deşi monitorizat de autorităţile de mediu, poluează continuu cu praf, fum, particule în suspensie şi gaze toxice cartierele din zona veche a municipiului de pe Bârzava.

Deşi inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi comisarii Gărzii Naţionale de Mediu Caraș-Severin susţin că, monitorizează funcţionarea platformei industriale, problemele de mediu, se pare, sunt departe de a fi rezolvate.

Urmare unei serii de sesizări ale cetăţenilor, inspectorii gărzii de mediu au luat act de solicitările oamenilor şi s-au deplasat la faţa locului. Cetăţenii din cartierele aflate în imediata apropiere a platformei industriale, îşi simt ameninţată viaţa şi sănătatea. În opinia lor cotele emisiilor depăşesc cu mult aerul respirabil, iar autorităţile de mediu nu fac nimic.

Comisarul Gheorghe Muntean a declarat pentru Radio Reşiţa că, inspectorii de mediu lucrează la nota de constatare pe care o efectuează alături de reprezentanţii combinatului siderurgic, urmând ca rezultatele finale ale controlului să fie comunicate la începutul săptămânii viitoare.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Centralele de apartament, în topul poluatorilor din Tîrgu-Mureș

Centralele de apartament, în topul poluatorilor din Tîrgu-Mureș

Publicat de adinaiftime, 29 septembrie 2017, 19:20

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu, a declarat că principalele cauze de poluare din municipiu sunt traficul rutier și centralele de apartament.

Ștefănescu a mai arătat că Azomureș a redus considerabil poluarea aerului, astfel încât locul în top a fost luat de poluatorii mici, dar mulți:

”La centralele termice de apartament este o mare problemă deoarece în Tîrgu-Mureș încălzirea centralizată a fost desființată, au rămas doar centralele termice de apartament, care au un randament mai bun și o poluare mai mică, dar la nivelul solului, iar toată această poluare este resimțită de populație. Centralele mari, deși aveau randamente mai mici, nivelul coșurilor era peste nivelul blocurilor, ceea ce făcea ca poluarea să nu ajungă la nivelul solului.”

Dănuț Ștefănescu a arătat că există un proiect de act normativ care să modifice condițiile de achiziție a centralelor termice de apartament, în sensul să impună o serie de condiții pe care acestea trebuie să le aibă pentru a reduce poluarea.

Raluca Creţ

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

A crescut interesul românilor pentru maşini nepoluante

A crescut interesul românilor pentru maşini nepoluante

Publicat de adinaiftime, 27 septembrie 2017, 21:12

Programul Rabla va beneficia de fonduri suplimentare în perioada următoare, mai ales pentru achiziţionarea de maşini electrice sau hibrid, a anunţat ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.

Ea a precizat că anul acesta a crescut interesul românilor pentru aceste maşini nepoluante. Au fost vândute până acum 600 faţă de doar 48 de unităţi, anul trecut.

Graţiela Gavrilescu: Lucrăm la o variantă în care să nu mai vedem maşini care să polueze. De două săptămâni, avem lansat „Ghidul de finanţare” pentru perioada 2018 – 2020, pentru achiziţionarea de maşini prin Programul Rabla şi Rabla Plus.

Grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Mediului pentru găsirea de soluţii de reducere a poluării analizează reintroducerea unei forme de taxă auto, pentru a mai descuraja importurile de maşini vechi, care au crescut, în ultimul an.

Preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, Cornel Brezuică: Am plecat de la taxarea o singură dată pentru toată durata de viaţă a autovehiculului, iar al doilea, o plată anuală, gen impozit sau altă taxă, care să fie gândită cu o valoare accentuată – o valoare mai mare pentru acele autovehicule cu o normă de poluare inferioară faţă de celelalte, care sunt cu o normă de poluare, mă gândesc, Euro 6, Euro 5, care normă de poluare mai prietenoasă cu mediul.

După eliminarea timbrului de mediu, piaţa a fost asaltată cu maşini rulate aduse din import. Astfel, vânzările din primele opt luni ale acestui an sunt deja mai mari decât pe întreg anul trecut

(Rador/FOTO arhivă breakerlink.com)

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Primarul Iaşului protestează pe 22 septembrie faţă de poluarea produsă de maşinile second hand

Primarul Iaşului protestează pe 22 septembrie faţă de poluarea produsă de maşinile second hand

Publicat de adinaiftime, 20 septembrie 2017, 09:00

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că intenţionează să protesteze pe data de 22 septembrie, când se desfăşoară evenimentul ‘O zi fără maşină’, nemulţumit fiind de poluarea produsă de maşinile second hand.

Primarul a spus că vineri va străbate pe jos distanţa de aproximativ un kilometru dintre Palatul Culturii şi Piaţa Unirii, în semn de protest faţă de creşterea alarmantă a numărului mare de maşini second hand cumpărate de cetăţeni din statele europene.

‘Consider că este una dintre cele mai mari tragedii ecologice care s-au năpustit în ultima oară, având în vedere că de la începutul acestui an în municipiul Iaşi au pătruns zeci de mii de maşini la mâna a doua. Ponderea maşinilor second hand înmatriculate este de 80% în comparaţie cu maşinile noi. Din acest motiv, pe 22 septembrie, de ‘O zi fără maşină’, voi protesta împotriva deschiderii porţilor pentru hârburile vestice. Nu este normal ca un stat producător de autovehicule să adune tot ce e mai rău şi mai rablă din Europa să ne facă viaţa un calvar. Din acest motiv, am să merg pe jos între Piaţa Unirii şi Palat şi am să strâng semnături pentru a vedea dacă ieşenii vor să fie intoxicaţi de Euro 2, Euro 3 şi chiar non euro, care nu sunt înmatriculabile, dar circulă prin municipiul Iaşi, creându-ne mari probleme’, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pentru a fi mai elocvent, primarul Iaşiului a spus că nivelul bolilor respiratorii şi cardiovasculare a crescut enorm în ultima perioadă.

‘Decât să dai 5.000 de euro să aduci hârburile Europei, mai bine dai bani în avans pentru cumpărarea uneia noi. La noi în ţară sunt două companii auto care pot asigura maşini pe toate gusturile, la toate preţurile. Cu toţii uităm că starea de sănătate influenţează orice: puterea de muncă, cheltuielile pe sănătate, capacitatea de reproducere şi durata medie de viaţă’, a susţinut Chirica.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

CONSTANȚA: Marea Neagră, în atenția cercetătorilor

CONSTANȚA: Marea Neagră, în atenția cercetătorilor

Publicat de adinaiftime, 8 septembrie 2017, 08:30

„Protecția Ecosistemului Mării Negre și Gestionarea Durabilă a Activităților Maritime” este tema întâlnirii internaționale, aflate la 8-a ediție, care este dedicată ilustrului om de știință prof. dr. Grigore Antipa, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 150 de ani.

Participă cercetători din: Bulgaria, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Turcia, Ucraina și România.

Evenimentul științific de tradiție, atrage atenția publicului asupra importanței protecției și conservării ecosistemului marin, precum și a necesității desfășurării unor acțiuni concertate pentru a diminua efectele activităților umane asupra biodiversității și a calității apelor Mării Negre. Se dezbat teme despre trasabilitatea produselor pescărești, managementul durabil al calcanului la Marea Neagră, abordarea ecosistemică a pescăriilor și acvaculturii și imagistică satelitară în studiul mediului marin și costier.

„La cea de-a 8 a ediție avem foarte multe noutăți din punct de vedere al realizărilor științifice, avem o sesiune de postere care materializează activitatea concretă a Institutului nostru și a celorlalte institute din zona Mării Negre. Sunt peste 30 de participanți din țările riverane, ceea ce denotă faptul că activitatea pe care noi o derulăm este recunoscută și apreciată. Prezența acestora la simpozion îmbogățește patrimoniul de informații pe care îl deținem și pe care îl folosim în scopul îmbunătățirii la Marea Neagră. Astfel, se vede o ușoară îmbunătățire în ce privește stocul de pește din bazin, dar nu suficientă. După colapsul general al ecosistemului din 1990, cele mai spectaculoase îmbunătățiri le-au produs aspectele de reducere puternică a poluării. Producția de pește la nivelul anului 1986 atingea 900.000 de tone, iar în prezent este la jumătate,  450.000 de tone.

În schimb, s-a îmbunățit diversitatea speciilor marine, datorită aclimatizării speciilor exotice, care au ajuns aici.

”Unul dintre proiectele noi, este crearea unui centru de promovare a acvaculturii și mai multe întâlniri ale Comisiei Generale a Pescăriilor pentru implementarea programelor și strategiilor pentru îmbunătățirea situației calcanului și a rechinului. Pentru prima dată după  8, 10 ani cota de calacan, una dintre cele mai valoroase specii din Marea Neagră, să ajungă la 50 de tone pentru fiecare țară riverană, dela 43 de tone câte se înregistrau în această perioadă”, a declarant directorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, Simion Nicolaev.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

70% din locurile de scăldat din România oferă o calitate excelentă a apei

70% din locurile de scăldat din România oferă o calitate excelentă a apei
Foto: Image © Peter Kristensen

Publicat de Camelia Teodosiu, 5 septembrie 2017, 09:39

Vremea încă mai e bună pentru scăldat?
Agenția Europeană de Mediu publică anual, în luna mai, un raport privind calitatea apelor pentru scăldat din statele membre ale Uniunii Europene. Conform raportului anului 2017, 70% din locurile de scăldat din România oferă o calitate excelentă a apei.
Raportul complet:
https://goo.gl/zy8Nn6
La nivelul Uniunii Europene există reglementări cu privire la calitatea apelor pentru scăldat încă din 1970.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Orăşelul cu o sută de palate e cel mai mare poluator al judeţului Cluj

Orăşelul cu o sută de palate e cel mai mare poluator al judeţului Cluj

Publicat de adinaiftime, 15 iunie 2017, 11:00

Oraşul Huedin este cea mai poluată localitate a judeţului Cluj. Doar municipiul Cluj-Napoca îl concurează la acest capitol, în ambele cazuri traficul intens fiind principalul motiv al poluării.

Huedinul suferă la acest capitol din cauză că nu are o şosea de centură şi tot traficul de pe DN1 trece prin centrul oraşului.

Reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj, Liana Mureşan, arată că o altă cauză o reprezintă lipsa reţelei de gaz. În aceste condiţii, oamenii trebuie să folosească pentru încălzire lemne sau cărbuni, iar fumul degajat este un alt element poluator.

În urma măsurătorilor efectuate, am constatat că, în afara municipiului Cluj-Napoca, oraşul Huedin este foarte poluat. Este normal, traficul în tot ce înseamnă relaţia de Vest trece prin centrul acestui oraş. Şi nu e doar asta. Huedinul este un oraş care se încălzeşte cu lemne, ceea ce confirmă determinările noastre. (Liana Mureşan)

Introducerea gazului în Huedin este un proiect demarat acum zece ani, dar nici până astăzi finalizat. Magistrala de gaz a fost adusă până la marginea oraşului, dar Ministerul economiei nu a organizat licitaţia care să stabilească firma care să amenajeze reţeaua de distribuţie.

Primarul Mircea Moroşan spune că în situaţia Huedinului mai sunt alte 25 de localităţi, în care gazul nu poate fi introdus din cauza problemelor legislative.

Am făcut un proiect tehnic de distribuţie a gazului în oraş. Proiectul are toate avizele, este depus la Ministerul economiei. Acum doi ani mi s-a spus să mai aştept că Legea gazului trebuie modificată, s-a modificat şi Legea gazului, după care mi s-a spus că trebuie să se facă norme de aplicare, bla, bla, bla… Ultimul şoc, am fost în ianuarie anul acesta la Bucureşti, am vorbit cu domnul director care mi-a spus că este o neconcordanţă legislativă. Acum aşteptăm să se corecteze o altă lege, care se bate cap în cap cu Legea achiziţiilor publice, pentru că noi nu putem face licitaţie. Licitaţie se poate face numai de Guvern. (Mircea Moroşan)

Tot birocraţia a blocat şi proiectul şoselei de centură a oraşului Huedin. Mircea Moroşan precizează că drumul ar fi putut fi realizat inclusiv cu fonduri europene, dar guvernul nu a asigurat cofinanţarea necesară. Construcţia şoselei costă aproximativ douăzeci de milioane de euro, bani pentru care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu a găsit finanţare.

Proiectul pentru centură a fost depus de aproximativ cinci ani. S-a făcut studiu tehnic, proiect tehnic, toată documentaţia este OK, am depus-o la Drumurile Naţionale, nu s-a ajuns niciodată la un consens cu Drumurile Naţionale. Anul trecut mai aveam o speranţă: fiind proiectul pentru o şosea de centură cel mai avansat din toată ţara, ne-a sunat de la Bucureşti, am redepus toată documentaţia şi din decembrie nu mai avem niciun semnal în sensul ăsta. (Mircea Moroşan)

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Economia UE, mai ecologică

Economia UE, mai ecologică

Publicat de Andrei Cretoiu, 26 iulie 2016, 10:30

Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri pentru a impulsiona tranziția către emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele economiei europene, asigurând în același timp competitivitatea Uniunii Europene.

Comisia stabilește obiective anuale obligatorii pentru statele membre în sectoarele transporturilor, construcțiilor, agriculturii, deșeurilor, amenajării teritoriului și silviculturii pentru perioada 2021-2030  privind emisiile de gaze cu efect de seră.

Pentru ca acțiunile să fie eficiente din punctul de vedere al costurilor, sectorul industrial și cel energetic care intră sub incidența schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii vor trebui să își reducă emisiile cu 43 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005. Alte sectoare ale economiei, precum transporturile, construcțiile, agricultura, deșeurile, amenajarea teritoriului și silvicultura ar trebui să își reducă emisiile cu 30 % până în 2030 comparativ cu nivelul din 2005. Comisarul Maroš Šefčovič, vicepreședintele UE responsabil cu uniunea energetică:

Avem nevoie de o intervenție de urgență pentru a continua să fim competitivi, să fim liderii pe plan mondial în domeniul transporturilor. În alte zone din afara Uniunii lucrurile se mișcă foarte repede. În transportul rutier Europa încă este prima în domeniul patentelor pentru motoarele cu combustie internă dar în restul lumii sunt foarte multe patente pentru motoare pentru combustibili alternativi. Legislația pentru astfel de motoare se dezvoltă foarte mult în afara Uniunii. De asemenea, avem nevoie de o intervenție urgentă în Agenda privind clima. Dacă nu vom face acest lucru emisiile de gaz vor continua să se acumuleze. De la 23% cât este acum ar trebui să ajungem la mijlocul secolului să avem o reducere de 60% care să țintească 0% emisii de gaz din transport. De asemenea poluatorii care ne afectează sănătatea trebuie să-și reducă drastic influența. Acesta este semnalul pe care dorim să-l transmitem investitorilor. Și este mai mult decât o viziune pentru că prezentăm și un plan de acțiuni pentru a transforma această viziune în realitate.

Toate statele membre sunt vizate, întrucât ele vor fi cele cărora le va reveni în primul rând responsabilitatea de a decide asupra manierei în care trebuie puse în aplicare măsurile necesare pentru a putea îndeplini obiectivul convenit pentru 2030. Comisarul pentru mobilitate și transport, Violeta Bulc.

Domeniile asupra cărora ne concentrăm sunt cercetarea și inovarea în zone critice pentru transport cum ar fi, de exemplu, stocarea energiei, noi sisteme de propulsie, sau sistem de transport inteligent. Ne menținem competitivitatea industrială și ne adaptăm politicile de investiții prin modalități inovative. Emisia scăzută de gaze cu efect de seră face parte din strategia pentru o economie circulară în care ne orientăm pentru a rămâne competitivi. Tot aici se înscrie interesul pentru crearea condițiilor necesare pentru cetățeni sănătoși ca să permitem generațiilor viitoare să se bucure de această planetă minunată.

Ca parte a Planului de investiții pentru Europa, Fondul european pentru investiții strategice își va atinge probabil obiectivul de a mobiliza cel puțin 315 miliarde EUR ca investiții suplimentare în economia reală până la jumătatea anului 2018. Cel puțin 20 % din bugetul actual al UE este explicit legat de climă.

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
EuranetPlus vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
EuranetPlus vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
EuranetPlus vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Generația Z
EuranetPlus joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
EuranetPlus luni, 20 noiembrie 2017, 10:59

Uniunea Europeană pentru cetăţeni (II)

Oricare cetățean al unui stat membru este considerat în mod automat a fi un cetățean al Uniunii Europene. Cetățenii europeni au dreptul la:...

Uniunea Europeană pentru cetăţeni (II)
EuranetPlus vineri, 17 noiembrie 2017, 11:20

„Forumul pentru aer curat” aduce noi măsuri

Cu ocazia Forumului pentru aer curat, organizat de Comisia Europeană, între 16-17 noiembrie, la Paris, Agenția Europeană de Mediu va lansa un...

„Forumul pentru aer curat” aduce noi măsuri
EuranetPlus joi, 16 noiembrie 2017, 08:05

Uniunea Europeană pentru cetăţeni

Oricare cetățean al unui stat membru este considerat în mod automat a fi un cetățean al Uniunii Europene. Cetățenii europeni au dreptul la:...

Uniunea Europeană pentru cetăţeni
EuranetPlus miercuri, 15 noiembrie 2017, 13:11

„Hemoragie” nestăvilită de companii şi capitaluri dinspre Grecia spre Bulgaria şi România

În momentul în care Grecia intra în furtuna perfectă, rezultat al „negocierii” din 2015 care se bazate pe iluzii de tipul (creditorii...

„Hemoragie” nestăvilită de companii şi capitaluri dinspre Grecia spre Bulgaria şi România

Suntem în Săptămâna verde, cel mai important eveniment anual dedicat strategiilor europene de mediu

Suntem în Săptămâna verde, cel mai important eveniment anual dedicat strategiilor europene de mediu

Publicat de Andrei Cretoiu, 2 iunie 2016, 10:30

Tema sub semnul căreia stau întâlnirile din cadrul Săptămânii verzi în acest an este ”Investiții dedicate unui viitor mai ecologic”

Începând de luni, 30 mai, reprezentanți ai Comisiei Europene și organizații care au ca activitate protejarea mediului dezbat zilnic, în diferite orașe din Europa, politicile în domeniu și modul în care o finanțarea serioasă poate asigura un viitor mai verde.

Dat fiind că 2/3 din populația Uniunii Europene trăiește la oraș, primul aspect abordat s-a referit la investiții pentru orașe mai ecologice.

Cu acest prilej statele membre au semnat Pactul de la Amsterdam.  Acesta asigură, printre altele,  creșterea investițiilor în economia circulară, tranziția energetică și mobilitatea urbană.

S-a discutat de asemenea, despre investițiile din zonele rurale și, chiar ieri, despre investițiile cu realizări concrete.

Prezent la conferința găzduită ieri de Bruxelles, comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu VELLA a subliniat progresele înregistrate în domeniu:

”Sectorul bunurilor și serviciilor legate de mediu reprezintă una din poveștile de mare succes ale Europei, din moment ce, am auzit mai devreme, numărul angajaților europeni în acest domeniu a reușit să crească de la 3 la 4,2 miliarde între 2010 și 2011, și a crescut chiar și în perioada de criză.”

Astăzi, pe agenda discuțiilor din cadrul Săptămânii verzi 2016 figurează Investitii in oceanele noastre, iar mâine, în ultima zi a evenimentului, se vor dezbate implementarea Agendei 2030 și obiectivele de dezvoltare durabila pentru un viitor fara poluare.

Cele mai importante subiecte din cea de a doua sesiune a Parlamentului European
EuroStiri vineri, 19 iulie 2019, 13:06

Cele mai importante subiecte din cea de a doua sesiune a Parlamentului European

Deputații europeni au ales un nou președinte pentru Comisia Europeană: Ursula von der Leyen. Pe ordinea de zi au mai fost președințiile...

Cele mai importante subiecte din cea de a doua sesiune a Parlamentului European
Ursula von der Leyen a fost aleasă de Parlamentul European în funcția de Președinte al Comisiei Europene
EuroStiri miercuri, 17 iulie 2019, 09:48

Ursula von der Leyen a fost aleasă de Parlamentul European în funcția de Președinte al Comisiei Europene

În urma votului secret din 16 iulie, Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen în funcția de Președinte al Comisiei Europene cu 383...

Ursula von der Leyen a fost aleasă de Parlamentul European în funcția de Președinte al Comisiei Europene
David-Maria Sassoli este noul Președinte al Parlamentului European
EuroStiri miercuri, 3 iulie 2019, 16:54

David-Maria Sassoli este noul Președinte al Parlamentului European

David-Maria SASSOLI candidatul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European, a fost ales azi, 3 iulie 2019, cu o...

David-Maria Sassoli este noul Președinte al Parlamentului European
Constituirea oficială a noului Parlament European
EuroStiri marți, 2 iulie 2019, 16:56

Constituirea oficială a noului Parlament European

Cea de-a noua legislatură a Parlamentului European a fost constituită oficial astăzi la Strasbourg la ora 10.00 de către Președintele în...

Constituirea oficială a noului Parlament European
EuroStiri marți, 28 mai 2019, 14:42

Rezultate alegeri europene 2019 în diferite ţări

Potrivit rezultatelor provizorii ale Parlamentului European, privind alegerile desfăşurate în perioada 23-26 mai, Partidul Popular European (PPE,...

Rezultate alegeri europene 2019 în diferite ţări
EuroStiri sâmbătă, 25 mai 2019, 21:09

Parlamentul European va găzdui cel mai mare exercițiu din lume de democrație transnațională

Duminică, Parlamentul European va fi transformat într-un mare centru de informare în care aproximativ 1300 de jurnaliști vor urma și vor raporta...

Parlamentul European va găzdui cel mai mare exercițiu din lume de democrație transnațională
EuroStiri joi, 23 mai 2019, 21:04

Alegeri europene: „Giganții web” îi invită pe utilizatori să voteze

Platformele social-media și serviciile web, folosite de milioane de europeni, s-au alăturat efortului de a reaminti cetățenilor să-și exprime...

Alegeri europene: „Giganții web” îi invită pe utilizatori să voteze
EuroStiri joi, 11 aprilie 2019, 14:09

Proiecții privind alegerile europarlamentare

Site-ul Europe Elects, care se ocupă cu agregarea de sondaje și analize electorale, relevă trendul ascendent, din ultimele două luni, al celor...

Proiecții privind alegerile europarlamentare

Sturionii din Delta Dunării, încă în pericol

Sturionii din Delta Dunării, încă în pericol

Publicat de Mihaela Costache, 23 septembrie 2015, 08:00

Cel mai mare duşman al sturionilor este omul.

Poluarea, braconajul şi îndiguirile au reuşit să aducă speciile de sturion aproape în pragul dispariţiei.

Este motivul pentru care timp de 10 ani, pescuitul în scop comercial, utilizarea oricăror echipamente de pescuit şi vânzarea produselor şi subproduselor obţinute de la sturionii sălbatici pescuiţi au fost interzise în Romania.

Ordinul de prohibiţie expiră, însă, la 1 ianuarie 2016.

Directorul Insitutului Naţional de Cercetare Delta Dunării, Marian Tudor, spune că prohibiţia a fost cea mai ieftină şi eficientă metodă de protejare a sturionilor.

Durata mare de prohibiţie se explică prin ciclul de viaţă îndelungat al acestor peşti, perioada lungă de timp necesară pentru a ajunge la vârsta de reproducere şi caracterul periodic al reproducerii sturionilor.

Un studiu realizat de Ministerul Mediului va dezvălui dacă măsura interzicerii pescuitului a fost eficientă şi ar fi necesară prelungirea ei.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Poluare în râul Topolniţa

Poluare în râul Topolniţa

Publicat de Mihaela Costache, 18 septembrie 2015, 09:10

Garda de Mediu Mehedinţi şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Române au deschis o anchetă după ce în râul Topolniţa şi un afluent al acestuia, în apropiere de Drobeta Turnu Severin, au fost găsiţi, joi, peşti morţi, primele verificări arătând că parametrii apei sunt modificaţi, informează Mediafax.

Garda de Mediu Mehedinţi a fost anunţată, joi, că pe cursul râului Topolniţa, în apropierea platformei Romag Prod a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, sunt foarte mulţi peşti morţi. Acolo au ajuns mai multe echipe ale Gărzii Naţionale de Mediu şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi care au descoperit că poluarea se întinde pe o distanţă de şapte kilometri, de-a lungul râului Topolniţa şi al unui afluent al său, râul Pleşuva.

Potrivit reprezentanţilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Române, încă de miercuri, analizele care se fac periodic au arătat indicatori depăşiţi şi tulburări ale apei râului Topolniţa.

În cadrul anchetei care a fost deschisă de autorităţile de mediu, s-au prelevat probe şi urmează să se stabilească sursa de poluare, existând suspiciuni în ceea ce priveşte staţiile de sortare care se află în amonte de zona poluată şi agenţii economici din apropiere.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Miting împotriva poluării Salinei Slănic Prahova!

Miting împotriva poluării Salinei Slănic Prahova!

Publicat de Mihaela Costache, 26 august 2015, 17:30

Asociația „Învață să înveți” protestează, astăzi, între orele 15.30-17.30 în față sediului societății SalRom, administratorul salinei Slănic Prahova.
Potrivit reprezentantului Asociației, Sorin Ganciu oamenii vor să sensibilizeze conducerea SalRom să repare liftul de acces în salină.

“Vom încerca să-i determinăm, după un an de zile în care nu i-a interesat ce se întâmplă cu transportul turiștilor în salină și în loc să repare liftul au luat decizia cea mai proastă, adică să facă transport cu microbuze în salină, în felul acesta pe culoarele de acces de câțiva kilometri noxele auto deja au început să între ușor, ușor în salină, sunt oameni care se plâng că salinoterapia pe care o făceau până acum și care-i ajută să-și trateze bolile respiratorii nu mai are nici un efect, că începe să miroasă a noxe în salină.

Aici au fost făcute numai improvizații și în loc să pună mâna să repare roata care s-a stricat și să continue cu liftul de acum o mie de ani pe care-l foloseau și până în 2014 ei au încercat să găsească o metodă care este total neecologică, niște microbuze vechi, dărăpănate care fac prăpăd în salină.

Încercăm să-i sensibilizăm pe administratori, pe acești directori care stau prin birouri să nu distrugă turismul.. e păcat că această salină care este un punct de interes pentru bucureșteni și care se zice că are cel mai bun aer de pe Pământ, având în vedere adâncimea la care se află, să fie poluată de ignoranța unor directori”.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Europa mai puțin poluată !

Europa mai puțin poluată !

Publicat de Monica Slavici, 29 octombrie 2014, 10:46

Obiectiv îndeplinit, după cum arată raportul anual privind progresele realizate în domeniul politicilor climatice. Datele acestuia, publicate ieri de Comisia Europeană cu sprijinul Agenției Europene de Mediu.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Ziua Internaţională a Mediului Marin, readuce în prim-plan problematica poluării

Ziua Internaţională a Mediului Marin, readuce în prim-plan problematica poluării

Publicat de Stefania Grigore, 23 septembrie 2014, 12:31

Asociaţia de Protejare a Omului şi Mediului pentru o Dezvoltare Durabilă în Lume (ECOM) organizează evenimentul ”Noaptea Verde”, prin intermediul căruia se celebrează Ziua Internațională a Mediului Marin.

Acest eveniment readuce în prim-plan problematica poluării şi reducerii populaţiei subacvatice la nivel mondial.
”Noaptea Verde” va fi sărbătorită joi, 25 septembrie, ora 19.00, la Acvariu (zona Cazino Constanța).

În intervalul orar 19.00 – 22.00, intrarea la Acvariu va fi liberă și vor avea loc mai multe evenimente, printre care și un concurs de cultură generală cu tematică marină şi premii, o expoziție de pictură murală de mari dimensiuni cu mediul marin, precum și un moment artistic muzical.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului “Creşterea gradului de conştientizare asupra necesităţii protejării mediului şi conservării biodiversităţii: Constanţa şi Vidin în oglindă/ENVIROMIRROR”.

Să ne conectăm cu natura!
Mediu vineri, 29 martie 2019, 11:42

Să ne conectăm cu natura!

În fiecare an, la sfârșitul lunii martie milioane de oameni sunt chemați să facă schimbări la nivel personal, dar și global pentru a proteja...

Să ne conectăm cu natura!
Nouă ţări europene au primit un ultimatum din partea Comisiei Europene care le cere să ia măsuri împotriva poluării mediului
Mediu luni, 5 februarie 2018, 12:06

Nouă ţări europene au primit un ultimatum din partea Comisiei Europene care le cere să ia măsuri împotriva poluării mediului

Litigiile pot fi evitate numai dacă țările iau măsuri suficiente pentru a soluționa problema poluării mediului În cadrul unei reuniuni,...

Nouă ţări europene au primit un ultimatum din partea Comisiei Europene care le cere să ia măsuri împotriva poluării mediului
De ce produc scandinavii mai mult gunoi decât ceilalţi europeni?
Mediu vineri, 2 februarie 2018, 11:50

De ce produc scandinavii mai mult gunoi decât ceilalţi europeni?

Danemarca este ţara europeană care produce cea mai mare cantitate de deşeuri urbane, în timp ce România generează cel mai puţin gunoi în...

De ce produc scandinavii mai mult gunoi decât ceilalţi europeni?
Prima ţară din lume care spune „NU!” automobilelor
Mediu luni, 8 ianuarie 2018, 20:30

Prima ţară din lume care spune „NU!” automobilelor

Greu de crezut sau nu, într-o epoca modernă, în care mașinile își au locul lor bine știut în viața oamenilor, o țară, poate prima din...

Prima ţară din lume care spune „NU!” automobilelor
Mediu luni, 8 ianuarie 2018, 19:00

Risc însemnat de producere de avalanşe în Făgăraş

În Făgăraş se menţine riscul însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine, fiind vizată zona turistică Bâlea Lac,...

Risc însemnat de producere de avalanşe în Făgăraş
Mediu luni, 8 ianuarie 2018, 18:00

Lucrări de decolmatare pe canalul biefat al râului Dâmbovița

Lucrările de decolmatare pe canalul biefat al râului Dâmboviţa din Bucureşti vor începe luni, 8 ianuarie, şi vor dura aproximativ 10 zile, a...

Lucrări de decolmatare pe canalul biefat al râului Dâmbovița
Mediu luni, 8 ianuarie 2018, 09:30

Agricultorii, printre cei mai căutaţi de angajatorii din afara ţării

Potrivit portalului european pentru locuri de muncă EURES, unde sunt postate peste 500 de anunţuri de angajare, fermele din Spania oferă 150 de...

Agricultorii, printre cei mai căutaţi de angajatorii din afara ţării
Mediu duminică, 7 ianuarie 2018, 18:00

România va avea, până în 2019, un sistem antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor

Până în 2019, în toată România va exista un sistem antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, a anunţat vineri, la Bistriţa,...

România va avea, până în 2019, un sistem antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor

Timişoara, un oraş poluat fonic

Timişoara, un oraş poluat fonic

Publicat de Stefania Grigore, 25 august 2014, 19:33

Cel puţin asta susţin reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, dar şi timişorenii înnebuniţi de gălăgia cauzată de circulaţie şi de actvitatea de pe multele şantiere. Potrivit specialiştilor, pe timpul nopţii, nivelul de zgomot ar trebui să fie de 45 de decibeli, iar ziua, de 55 de decibeli.

În luna iulie, au fost identificate trei zone cu poluare fonică. În zona Spitalului Judeţean, de exemplu, s-au măsurat pe timp de noapte peste 52 de decibeli, în loc de 45. Depăşiri au fost înregistrate însă pe tot parcusul anului 2014. Georgeta Ţîţan, consilier APM Timiş, spune că depăşirile nu sunt foarte mari, însă se menţin constante şi în toate zonele din Timişoara.

Au fost făcute măsurători la solicitarea a 70 de agenţi economici, şi 3 măsurători la solicitarea Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Timiş. Au fost înregistrate 23 de depăşiri ale nivelului de zgomot, mai precis, în 31,5% din cazuri s-au înregistrat depăşiri ale nivelului de zgomot. Unii timişoreni se simt deranjaţi de larma din oraş, alţii spun că progresul implică şi zgomot.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului, principalele motive care fac din Timişoara un oraş poluat fonic sunt traficul rutier, şantierele, activitatea industrială şi diverşi agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea pe timp de noapte.

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Social marți, 15 octombrie 2019, 12:13

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!

Ediția a VII-a a festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival, se va desfășura la Brașov, în perioada 16-20 octombrie....

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
Social vineri, 4 octombrie 2019, 11:38

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc se desfăşoară în perioada 4 – 6 octombrie, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, vizitatorii...

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
Social vineri, 13 septembrie 2019, 12:49

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social luni, 9 septembrie 2019, 09:00

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social marți, 13 august 2019, 15:44

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, între 30 august și 1 septembrie, pentru al nouălea an...

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!
Social joi, 20 iunie 2019, 12:12

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța

Teatrul de Stat Constanţa organizează, în perioada 20 – 30 iunie 2019, cea de a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru...

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța
Social vineri, 31 mai 2019, 12:14

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 31 mai – 9 iunie 2019 în Cluj, fiind unul dintre cele mai...

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019
Social luni, 22 aprilie 2019, 15:13

Obiceiuri și tradiții de Paște

Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri...

Obiceiuri și tradiții de Paște

Cea mai mare problemă a poluării în capitală, dar şi în ţară o reprezintă gazele de eşapament

Cea mai mare problemă a poluării în capitală, dar şi în ţară o reprezintă gazele de eşapament

Publicat de Stefania Grigore, 7 august 2014, 13:33

Pe locul al doilea se află noxele rezultate din activitatea şantierelor. Concluziile îi aparţin directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Corina Lupu, care a precizat că valorile poluării sunt în limitele stabilite la nivel european.
Ea a explicat şi că acestea  sunt în scădere faţă de anii trecuţi.

„În perioada 2009-2012 au fost mai multe depăşiri şi legislaţia prevede a nu se depăşi un număr de 35 de valori limită zilnice. Trendul a fost descrescător în fiecare an. În cursul anului 2013, pe măsurători pentru acest TMZ (trafic mediu zilnic – n.r.), cum îl numim noi, pulberi în suspensie, care au şi îndeplinit criteriul de calitate prevăzut de legislaţia europeană din toate staţiile de la Bucureşti; a existat doar pentru o singură staţie un număr de 36 de depăşiri. Mai mult de 70% este provenit din traficul auto, restul fiind şantiere în construcţii, poluări punctuale”.

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Social marți, 15 octombrie 2019, 12:13

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!

Ediția a VII-a a festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival, se va desfășura la Brașov, în perioada 16-20 octombrie....

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
Social vineri, 4 octombrie 2019, 11:38

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc se desfăşoară în perioada 4 – 6 octombrie, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, vizitatorii...

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
Social vineri, 13 septembrie 2019, 12:49

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social luni, 9 septembrie 2019, 09:00

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social marți, 13 august 2019, 15:44

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, între 30 august și 1 septembrie, pentru al nouălea an...

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!
Social joi, 20 iunie 2019, 12:12

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța

Teatrul de Stat Constanţa organizează, în perioada 20 – 30 iunie 2019, cea de a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru...

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța
Social vineri, 31 mai 2019, 12:14

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 31 mai – 9 iunie 2019 în Cluj, fiind unul dintre cele mai...

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019
Social luni, 22 aprilie 2019, 15:13

Obiceiuri și tradiții de Paște

Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri...

Obiceiuri și tradiții de Paște

Societatea Moldomin, aflată în insolvenţă, continuă să polueze

Societatea Moldomin, aflată în insolvenţă, continuă să polueze

Publicat de Stefania Grigore, 28 iulie 2014, 13:50

Societatea Moldomin, aflată în insolvenţă, continuă să polueze deşi au fost aplicate sancţiuni în valoare de un miliard de lei şi există o plângere penală. Problema prafului de steril provenit de pe iazurile de decantare reprezintă şi acum o problemă, spune Corina Pascotă – şeful Gărzii de Mediu din Caraş-Severin.
În schimb, la TMK Reşiţa situaţia este sub control, în urma numeroaselor lucrări de investiţii. Nu au mai fost înregistrate sesizări de la cetăţeni cu privire la poluarea din combinat.

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Social marți, 15 octombrie 2019, 12:13

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!

Ediția a VII-a a festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival, se va desfășura la Brașov, în perioada 16-20 octombrie....

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
Social vineri, 4 octombrie 2019, 11:38

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc se desfăşoară în perioada 4 – 6 octombrie, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, vizitatorii...

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
Social vineri, 13 septembrie 2019, 12:49

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social luni, 9 septembrie 2019, 09:00

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social marți, 13 august 2019, 15:44

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, între 30 august și 1 septembrie, pentru al nouălea an...

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!
Social joi, 20 iunie 2019, 12:12

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța

Teatrul de Stat Constanţa organizează, în perioada 20 – 30 iunie 2019, cea de a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru...

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța
Social vineri, 31 mai 2019, 12:14

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 31 mai – 9 iunie 2019 în Cluj, fiind unul dintre cele mai...

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019
Social luni, 22 aprilie 2019, 15:13

Obiceiuri și tradiții de Paște

Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri...

Obiceiuri și tradiții de Paște