Pompierii militari vâlceni intervin pentru stingerea unui incendiu izbucnit la mansarda unui bloc de locuinţe din cartierul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea. Suprafaţa afectată este de circa 300 metri pătraţi.
Reprezentanţii ISU Vâlcea au precizat că incendiul se manifestă în mai multe apartamente situate la mansardă. În zonă se intervine cu şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi două autoplatforme de lucru la înălţime. Nu sunt anunţate victime.
Potrivit sursei citate, locatarii blocului s-au autoevacuat înainte ca focul să se extindă.
Conducerea ISU Vâlcea a solicitat sprijin din partea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele vecine – Sibiu, Argeş şi Dolj.
Incendiul de la o fabrică de mezeluri din Mizil a fost stins!
Publicat de Andra Radu,
22 februarie 2022, 20:00 / actualizat: 22 februarie 2022, 21:38
Incendiul, care a cuprins o fabrică de mezeluri din Mizil, a fost stins de pompieri după o intervenţie de circa 15 ore, la faţa locului rămânând un echipaj care va supraveghea zona pe timpul nopţii, a anunţat ISU Prahova.
În continuare se acţionează pentru înlăturarea efectelor negative, iar o autospecială de stingere va rămâne în dispozitiv pentru supravegherea zonei pe toată durata nopţii.
Datele comunicate anterior de ISU arată că pentru stingerea focului au intervenit 6 ofiţeri şi 45 subofiţeri, 8 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 3 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, o autospecială de descarcerare, două autospeciale de salvare de la înălţime, o ambulanţă SMURD TIM şi o autospecială SMURD B2.
Flăcările violente au afectat o hală pe schelet metalic de aproximativ cinci mii de metri pătraţi care cuprindea şi un spaţiu administrativ, arată datele transmise de Prefectura Prahova.
Din cauza temperaturii foarte ridicate, plafonul halei s-a prăbuşit, iar din această cauză focarele continuau să se reaprindă. În timpul intervenţiei, doi pompieri din cadrul ISU Prahova au fost răniţi. Cei doi se află la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
Un incendiu a izbucnit, luni, la o policlinică din oraşul Costeşti, flăcările fiind observate la nivelul acoperişului, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş.
„Nu sunt victime (…). Din primele informaţii, din interior s-au evacuat pe cont propriu cinci persoane, printre care şi trei pacienţi”, au precizat reprezentanţii ISU Argeş.
Conform aceleiaşi surse, la faţa locului au intervenit două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat de la Secţia de Pompieri Costeşti.
De asemenea, au fost direcţionate o autoscară şi o autospecială de stingere cu apă şi spumă de la detaşamentele din Piteşti şi Bradu.
Pompierii ISU Neamţ au intervenit în noaptea de miercuri spre joi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ după ce personalul medical a anunţat că miroase a fum în secţia Chirurgie.
Purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa, a declarat, joi, că pompierii au constatat că dintr-o ghenă în care erau ţevi se degajă fum din cauza unei ţigări nestinse ce a fost aruncată peste materiale combustibile.
„Pompierii au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului în limitele găsite, dar şi pentru evacuarea fumului. Nu au fost victime”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.
Două incendii de vegetaţie uscată au izbucnit, marţi după-amiază, în două localităţi din judeţul Prahova. Flăcările care s-au extins cu repeziciune din cauza vântului atingând şi înălţimi de doi-trei metri.
ISU informează că 25 de hectare de vegetaţie uscată au ars la Boldeşti-Scăeni, în cartierul Seciu.
Pompierii intervin în continuare pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată care a cuprins circa 10 hectare de teren în comuna Gornet, satul Cuib.
Ambele incendii au fost favorizate de viteza vântului, iar flăcări de 2-3 metri înălţime s-au dezvoltat cu rapiditate, mai precizează ISU Prahova.
Un incendiu a izbucnit, vineri dimineaţă, într-un mall din municipiul Arad, înainte de ora deschiderii, focul fiind stins repede datorită instalaţiei speciale cu apă care s-a declanşat automat şi intervenţiei pompierilor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, George Pleşca, a declarat că incendiul a izbucnit într-un magazin de haine din Atrium Mall. S-au deplasat două autospeciale de stingere, una de descarcerare şi o autospeciala SMURD.
„În momentul sosirii echipajului de intervenţie, incendiul se manifesta la un panou publicitar prevăzut cu instalaţie electrică, din interiorul magazinului, cu posibilitatea de propagare, interiorul magazinului fiind inundat cu fum. Datorită instalaţiilor speciale de stingere din interiorul magazinului care au pornit automat şi intervenţiei rapide şi punctuale a echipajelor de intervenţie, incendiul a fost stins în aproximativ 10 minute, fără a se extinde”, a declarat Pleşca.
El a precizat că în complexul comercial se afla doar personalul care asigură paza, neexistând persoane rănite sau evacuate.
Pompierii spun că incendiul a izbucnit de la un scurtcircuit produs la instalaţia electrică a panoului publicitar.
În urmă cu o lună, în acelaşi mall a mai izbucnit un incendiu, în vestiarul firmei de curăţenie, cauza fiind tot un scurtcircuit, produs la instalaţia de aer condiţionat care funcţiona pe modul de încălzire. Focul a fost stins înainte de sosirea pompierilor şi nu a fost necesară evacuarea.
Toate persoanele din sediile Curţii de Apel Constanţa şi Judecătoriei Medgidia sunt evacuare de poliţişti, jandarmi şi pompieri, după ce un bărbat a transmis marţi, prin 112, o ameninţare cu bombă.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa a informat că „în jurul orei 9:00 s-a primit un apel 112, de la un bărbat, care a solicitat să se elibereze Curtea de Apel Constanţa şi Judecătoria Medgidia, întrucât se va întâmpla o nenorocire”.
Conform sursei citate, poliţişti, jandarmi şi pompieri constănţeni sunt la faţa locului, iar la acest moment se evacuează persoanele din cele două instituţii.
Un incendiu a izbucnit, astăzi, într-un apartament al unui bloc din municipiul Piatra-Neamţ, din cauza unei candele, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa.
Potrivit sursei citate, pompierii au găsit în interiorul apartamentului o persoană decedată.
„Pompierii au intrat într-un apartament situat la etajul şase, unde au constatat că o persoană era decedată, iar un dulap ardea mocnit. Militarii au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite şi au acţionat pentru evacuarea fumului din interiorul apartamentului.
Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza unei candele care a fost lăsată nesupravegheată. (…) Precizăm faptul că persoana nu a decedat din cauza incendiului, aceasta fiind declarată decedată în cursul acestei dimineţi, de către un echipaj SAJ”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.
Persoana decedată este fostul director al Teatrului Tineretului, actorul Cornel Nicoară.
În urma incendiului nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc.
Patru incendii în Toscana: Hectare întregi de pădure şi vegetaţie au ars în Insula Elba şi în provincia Lucca
Publicat de Camelia Teodosiu,
30 august 2018, 13:09 / actualizat: 31 august 2018, 13:14
Patru incendii au izbucnit, miercuri, 29 august, în Toscana. Incendiile au fost stinse şi nu mai reprezintă o ameninţare. Însă pompierii au lucrat din greu ore întregi pentru a domoli flăcările. Primul incendiu a avut loc după-amiază, în partea de sus a localităţii Camaiore: patru elicoptere au intrat în acţiune, cu pompieri şi voluntari sosiţi din diferite zone.
Într-o înregistrare video, un voluntar din Livorno încearcă să stingă flăcările din pădure în mijlocul fumului. Situaţia s-a îmbunătăţit, apoi, pe parcursul nopţii. Tot spre seară, în jurul orei 21:00, a izbucnit un alt incendiu vast în provincia Lucca, în localitatea Capannori, într-o zonă de vegetaţie deosebit de luxuriantă.
Pompierii şi voluntarii au intervenit şi aici şi au muncit până în zori pentru a ţine sub control flăcările. Daunele aduse pădurii sunt considerabile. Alte două incendii s-au declanşat, miercuri noaptea, în Insula Elba. Au fost incendii minore, care au fost stinse la timp. Au intervenit pompierii din Portoferraio şi voluntarii Antiincendiu Boschivo.
Sonda de gaze din localitatea sătmăreană Moftinu Mare a fost închisă după 20 de zile de la izbucnirea incendiului, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Someş’ Satu Mare, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
Pe parcursul celor 20 de zile, pe amplasamentul sondei de gaz au acţionat pompieri din opt inspectorate judeţene printer care și 7 pompieri din județul Mureș, cu o medie zilnică de 45 de pompieri.
Incendiul la sonda din Moftinu Mare a fost anunţat în 18 decembrie.
Sursele de încălzire și utilizarea neatentă a focului pot duce la incendii, anunță pompierii.
Putem evita tragediile și pierderile materiale dacă suntem atenți la sursele de încălzire și la foc, spune inspectorul șef Inspectoratului de Jandarmi ”Olt” al județului Harghita, col Stelian Cîmpoesu:
Să respecte toate regulile privind apărarea împotriva incendiilor, specific acestui sezon: sacrificarea animalelor și utilizarea focului în loc deschis, utilizarea afumătorilor, amenajarea pomilor de Crăciun, exploatarea mijloacelor de încălzire. Fiecare subunitate are măsurile și tehnica necesară pentru descarcerare în situații de urgență.”
Zilnic, în județul Harghita sunt la datorie 90 de cadre la care se adaugă cei din grupa operativă. S-au luat și măsuri de prevenire a incendiilor, arată șeful ISU Harghita, Stelian Cîmpoesu:
”La spațiile de cazare, respectiv hoteluri, pensiuni, cabane montane, spații de alimentare publică, tabere de copii, lăcașuri de cult. Am transmis măsurile care trebuie să le ia comitetul local și centrul operativ în cazul în care vor fi coduri galbene, portocalii sau roșii de diferite situații de urgență”.
În Harghita pompierii s-au pregătit și să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în zone înzăpezite, iar în acest scop țin legătura cu celelalte structuri locale ale Ministerului Afacerilor Interne.
În perioada Revelionului, peste 5.000 de pompieri vor fi pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă, iar SMURD va pune la dispoziţie peste 250 de ambulanţe şi autospeciale.
La nivelul întregii ţări, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a eliberat aproximativ 200 de acorduri pentru organizarea spectacolelor cu artificii.
Pompierii reamintesc că legea interzice deţinerea, folosirea şi vânzarea materialelor pirotehnice fără autorizaţii.
A fost un Crăciun liniștit pentru echipajele de intervenție la situații de urgență din Harghita.
Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Oltul au intervenit la 23 de misiuni, între care 3 au fost situații de accidente fără victime rănite grav, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Alina Ciobotariu:
În perioada 24-26 decembrie, pompierii militari harghiteni au intervenit la 23 de misiuni în domeniul situațiilor de urgență. S-au înregistrat 6 incendii și 17 intervenții ale echipajelor SMURD.”
Accidentele rutiere produse în perioada Crăciunului în Harghita au fost cauzate de neadaptarea vitezei la condițiile de drum, mai spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, Gheorghe Filip.
Câteva accidente rutiere, mai precis 3. Fără urmări grave, doar cu pagube materiale și persoane rănite ușor. Două dintre acestea, atenție, s-au produs pe fondul condițiilor meteo și de drum. În ceea ce privește pagubele materiale, vorbim de proximativ 45 de mii de lei în urma coliziunii între două autovehicule.”
Polițiștii au fost la datorie și în prevenirea evenimentelor. Verificările lor pe drumuri au dus la depistarea a 6 conducători auto băuți la volan și aplicarea a peste 30 de sacțiuni contravenționale pentru viteză peste limita legală.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă face noi verificări în cluburi şi restaurantele unde vor fi organizate petreceri în perioada sărbătorilor de iarnă.
Nu vor putea fi organizate petreceri şi mese festive în unităţile care nu dispun de cel puţin două puncte de acces evacuare, de instalaţie electrică autorizată şi de materiale necesare pentru intervenţia rapidă în caz de incendiu.
Angajaţii ISU din Sălaj au anunţat chiar că acolo unde se va constata că sunt prea mulţi participanţi faţă de capacitatea sălilor, programul va fi întrerupt şi oamenii evacuaţi. Verificările vizează şi bisericile, pompierii atrăgând atenţia asupra necesităţii respectării unor reguli clare pentru prevenirea incendiilor, mai ales în cazul bisericilor din lemn.
Pompierii și firmele de distribuție a gazului atrag atenția asupra pericolului intoxicațiior cu monoxid de carbon. 11 persoane au decedat anul acesta din acest motiv. Arderea incompletă a gazelor naturale produce monoxid de carbon, un gaz inodor şi incolor, greu de depistat.
În astfel de situații, intoxicaţia poate fi fatală, mai ales pe timpul nopţii, a subliniat purtătorul de cuvânt al Delgaz Grid, Adela Boțan:
”În primele opt luni ale acestui an, au fost 11 persoane decedate și alte 35 au avut de suferit din cauza intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. În luna februarie, o familie formată din 5 persoane a fost afectată iar un tânăr 21 de ani, membru al acelei familii, și-a pierdut viața. Am mai avut o situație, cu trei victime, dar din fericire nimeni nu și-a pierdut viața.”
Pompierii atrag atenția că intoxicația cu monoxid de carbon este mai frecventă în sezonul rece. Ca atare toate sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreținute și verificate periodic. Purtătorul de cuvânt la ISU Harghita, Alina Ciobotariu:
”Pentru a avea o bună ventilație, hornurile și țevile de evacuare trebuie și ele inspectate periodic, dar obligatoriu înaintea venirii sezonului rece, și doar de către persoane sau firme autorizate. Încăperile trebuie aerisite frecvent, mai ales unde stau copiii mici sau bătrâni. Este bine să fie instalate detectoare de monoxid de carbon, pentru depistarea concentrațiilor crescute de gaz. Nu folosiți aragazul, cuptorul sau generatoare portabile cu gaz pentru a încălzi încăperile, și mai ales nu le lăsați nesupravegheate când dormiți.”
O atenție deosebită trebuie acordată curățării coșurilor de fum, care trebuie făcută de către personal specializat, afirmă directorul Academiei de Coșari Profesioniști, Cristian Simion:
”Pericolul incendiului ne paște pe toți, iar pericolul monoxidului de carbon, al ucigașului tăcut, este și mai mare. Nu ne jucăm nici cu viețile noastre, nici cu casele noastre, nici cu copiii noștri. Curățarea coșului de fum este obligatorie și trebuie făcută de un coșar autorizat, cel puțin o dată pe an. Din păcate, pe piața românească avem și coșari neautorizați. Aveți deci grijă pe cine lăsați în casă, solicitați o calitate a serviciilor de coșerit, corespunzătoare banilor pe care îi plătiți.”
De asemenea, autoritățile atrag atenția că detectoarele de gaz sunt obligatorii pentru instalaţiile noi cu aparate consumatoare de combustibili gazoşi, în încăperi cu ferestre având geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm, securizat sau termopan.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus măsuri de intervenţie în sprijinul populaţiei care ar putea fi afectată de fenomenele meteo periculoase.
La nivelul ISU Bucureşti-Ilfov a fost făcută informarea și formularea de recomandări, prin intermediul rețelelor de socializare şi al panourilor cu afisaj electronic.
Pompierii le recomandă cetăţenilor ca pe timpul intensificării vântului şi căderilor de grindină să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii închise care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea, șoferii sunt sfatuiti să-și parcheze autoturismele în zone ferite, la distanţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
Capitala şi 11 judeţe din jumătatea de sud se vor afla, de mâine dimineaţă până duminică după-amiază, sub cod portocaliu de ploi și vânt puternic, în timp ce pentru alte 13 judeţe meteorologii au emis avertizare cod galben de ploi și vânt puternic.
Panică într-o staţie de metrou londoneză în urma unei mici explozii provocate aparent de un încărcător de telefon
Publicat de adinaiftime,
27 septembrie 2017, 09:00
O mică explozie, aparent cauzată de un încărcător de telefon mobil defect, a provocat panică marţi într-o staţie de metrou din Londra, evacuată în urma acestui incident, transmite agenţia DPA.
Poliţia şi pompierii au anunţat că pasagerii unei garnituri de metrou au fost evacuaţi în staţia Tower Hill, în estul capitalei britanice. Potrivit presei, mai multe persoane au fost rănite în îmbulzeala creată.
Însă Poliţia Transporturilor britanică a precizat ulterior că incidentul ‘nu este suspect’, menţionând că focul ‘a fost provocat probabil de supraîncălzirea unui încărcător de telefon’. La rândul lor, pompierii au precizat că nu au găsit un incendiu la faţa locului.
Pe data de 15 septembrie, un dispozitiv exploziv artizanal produs cu ajutorul compusului chimic cunoscut ca TATP a fost detonat în staţia de metrou Parsons Green din Londra. În urma atacului 30 de pasageri au suferit arsuri şi leziuni provocate de busculada de după explozie.
Poliţia britanică a anunţat vineri punerea sub acuzare a unui tânăr în vârstă de 18 ani, Ahmed Hassan, rezident în Marea Britanie şi presupus autor al acelui atac terorist. (Agerpres/ FOTO arhiva news.ro)
Apelul ISU Arad: Nu abuzați de 112 dacă nu sunt situați de urgență reale
Publicat de adinaiftime,
18 septembrie 2017, 19:40
Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad face apel la populaţie ca să nu sune la numărul unic de urgenţă 112 în mod nejusificat.
Reprezentanții ISU spun că sunt cetățeni care sună pentru a cere informaţii despre diverse numere de telefon sau pentru a cere ca pompierii să măture strada de ţigle sparte pe motiv că maşinile care trec pe acolo pot face pană.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitan George Pleşca, precizează că ISU Arad roagă populația să apeleze Serviciul Unic 112 doar în situații de urgență reale, când este pusă în pericol viața, integritatea locuinței sau alte situații de urgență dar pentru care intervenția presupune un grad ridicat de risc. “Nu este o situație de urgență faptul că de pe o casă au căzut țigle și face pană mașina, ISU, Poliția și celelate forțe nu sunt serviciu de informare privind numărul la Enel sau alte instituții. Nu abuzați de serviciul unic 112. Subunitățile fac eforturi deosebite pentru înlăturarea urmărilor furtunii, iar dirijarea forțelor către o situație care nu reprezintă o urgență reală îngreunează atât efortul salvatorilor cât și pun în pericol alte persoane aflate într-o situație de urgență reală”.
Salvatorii arădeni au avut peste 100 de intervenţii în ultimele ore, pe care le-au îndeplinit cu bine, fiind felicitaţi chiar de către ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, pentru modul în care îşi îndeplinesc misiunile.
Bistriţeanul Cătălin Moldovan, „Salvatorul de onoare al anului 2017”
Publicat de adinaiftime,
17 septembrie 2017, 17:34
Paramedicul bistriţean Cătălin Moldovan a fost desemnat „Salvatorul de onoare al anului 2017” de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
El a primit această distincţie pentru că împreună cu colegul său pompier, Ambrozie Acu, a intervenit pentru salvarea a două persoane implicate într-un grav accident rutier, produs la sfârşitul lunii mai a acestui an, pe raza localităţii Bonţida, din judeţul Cluj. Cei doi se întorceau de la un curs de prim ajutor şi au intervenit la faţa locului înaintea echipajelor de salvare.
Potrivit ISU Bistriţa-Năsăud, Cătălin Moldovan este unul dintre cei mai apreciaţi paramedici bistriţeni, el a reuşit să ducă la bun sfârşit sute de intervenţii, de-a lungul celor peste zece ani de activitate.
Incendiul de la fabrica de vopseluri din Orăştie nu a fost stins încă
Publicat de adinaiftime,
13 septembrie 2017, 11:30
Acesta a izbucnit ieri la ora 17.00 şi a cuprins o hală cu patru niveluri în care se prelucrează vopseluri şi unde erau depozitate uleiuri minerale şi alte produse chimice, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 5.000 de metri pătraţi.
În hală se aflau cinci persoane – una dintre acestea a suferit arsuri grave, iar celelalte patru s-au intoxicat cu fum.
Aproape 400 de oameni au fost evacuaţi din cauza fumului puternic şi şi-au petrecut noaptea la Sala de sport sau la rude.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, azi dimineaţă, că la acest moment s-a început stingerea ultimelor focare, după ce pe toată durata nopţii pompierii au intervenit cu 15 maşini. În sprijin au venit pompieri din judeţele Alba, Gorj şi Sibiu
De asemenea, Primăria Orăştie a anunţat în această dimineaţă, că s-a hotărât ca astăzi cursurile unităţilor de învăţământ preşcolare, primare, gimnaziale şi liceale din Orăştie să se desfăşoare normal.
Cele mai valoroase utilaje și exponate din patrimoniul pompierilor voluntari din județul Arad pot fi admirate până pe 18 septembrie pe platoul și în holul principal al Primăriei Municipiului Arad.
Este vorba despre expoziția „Tradițiile pompierilor voluntari arădeni”, inaugurată joi, 7 septembrie, în prezenţa viceprimarului municipiului Arad, Călin Bibarţ, a curatorului expoziţiei col.rez.dr. Dan Paicu şi a istoricului Horia Truţă.
„Este unul dintre evenimentele Aradului de care ne mândrim. Încercăm să păstrăm tradiţia veche a acestei regiuni în ceea ce priveşte pompierii voluntari, şi totodată să transmitem mai departe acest lucru generaţiilor de astăzi. Ne dorim să se păstreze acest sistem de organizare, ne dorim să promovăm voluntariatul în domeniul pompierilor, precum şi în alte domenii. Nu putem decât să ne bucurăm că avem o istorie bogată.”, viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.
“Expoziţia de faţă ne vorbeşte despre o tradiţie valoroasă. Activitatea acestor oameni trebuie apreciată. Avem aici exponate extrem de interesante. Este datoria noastră să le păstrăm, să le conservăm aşa cum trebuie şi să ducem mai departe această tradiţie”, a punctat istoricul Horia Truţă.
Tot despre tradiţie a vorbit si curatorul expoţiei, col.rez.dr. Dan Paicu. Acesta a subliniat faptul că serviciul voluntar de stingere a incendiilor are o istorie frumoasă în Arad, aici constituinde-se prima asociaţie de pompieri voluntari din ţară. “Până în 1936 serviciul de stingere a incendiilor era făcut de pompierii voluntari şi cam de la inceputul secolului XX, acest serviciu a fost făcut de pompieri profesionişti. Aradul a fost întotdeauna în fruntea acestei activităţi. Aici s-au constituit patru asociaţii de pompieri. Cea mai longevivă a fost Corpul de Gimnastică şi pompieri Aradul Nou.
Evenimentul este organziat de Centrul Cultural Județean Arad, cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad, ISU „Vasile Goldiș” Arad și Asociația Teritorială de Acțiune Civică Arad. Pe 18 septembrie, arădenii sunt aşteptaţi la „Parada Formațiilor Civile de Pompieri”, unul dintre cele mai spectaculoase evenimente organizate an de an în preajma datei de 13 septembrie, când în România se sărbătoreşte Ziua Pompierilor.
România găzduieşte anul acesta, în premieră, competiţia mondială de descarcerare.
Peste 50 de echipe de descarcerare şi prim-ajutor din 16 ţări se vor întrece, timp de patru zile, la Târgu Mureş.
Competiţia a fost organizată prima dată în 1999 şi include mai multe probe, în care îşi arată viteza, şi mai ales eficienţa, pompieri, paramedici şi medici.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, doctorul Raed Arafat:
Probele sunt de două feluri: probele de descarcerare și probele de prim-ajutor, și aici am fost sprijiniți cu 120 mașini din partea Dacia-Renault, care sunt în stare foarte bună și care vor face parte din această competiție și în care mașinile vor fi deformate ca în accidentele rutiere, după care se vor executa manevrele de resuscitare și de descarcerare într-un anumit timp, într-un anumit mod care va fi analizat de o echipă de evaluatori de pe plan mondial. (Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă)
Cinci echipe din România vor participa la ediţia din acest an a Campionatului mondial de descarcerare.
Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 30 august, la ora 18:00, în Piaţa Trandafirilor din Târgu Mureş. Probele se vor desfăşura în Parcul Municipal, între 31 august şi 3 septembrie, în fiecare zi, între orele 8:00-19:00.
Groapa de gunoi a orașului Lipova, județul Arad, arde de 22 de zile, în ciuda intervențiilor ample ale pompierilor.
Incendiul a pornit în data de 3 august, iar în primele 15 zile, forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Vasile Goldiș” din Arad și cele ale serviciilor locale Lipova și Zăbrani au intervenit fără oprire.
Incendiul nu a putut fi stins din cauza multiplelor focare dar și a materialului combustibil din abundență. De asemenea, focul nu a putut fi lichidat și din cauza impozibilității refulării apei direct asupra focarelor precum și a suprafeței mari de 2 hectare pe care se manifestă incendiul.
Autoritățile au decis să acopere focarele cu pământ pentru a opri alimentarea cu oxigen a incendiului să monitorizeze locurile unde arde cu flacără deschisă pentru a evita propagarea.
Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă; Lipova, Zăbrani, Păuliş şi Ghioroc vor interveni cu resurse proprii pentru acoperirea cu pământ a focarelor.
La ora actuală, 40% dintre focare sunt stinse și acoperite cu pământ, iar misiunea continuă până la lichidarea incendiului.
În această perioadă, se desfăşoară o campanie de prevenire a accidentelor şi pentru creşterea gradului de siguranţă a copiilor, care sunt prezenţi în taberele de pe raza judeţului Braşov.
La acţiunile de joi şi de vineri, au participat jandarmi, pompieri, salvamontişti, care le-au prezentat copiilor reguli de prevenire și de comportament în situații de urgență, precum şi conduita în situaţii neprevăzute dar şi primele măsuri care trebuie acordate, în caz de accident. De asemenea, în tabere au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov. Astfel de acţiuni, în locurile unde copii din toată ţara se află în taberele braşovene, vor avea loc până la sfârşitul vacanţei de vară. Şi tot din domeniul petrecerii timpului liber, dar pentru toate vârstele, semnalăm că, pentru a preveni producerea de accidente, salvamontiștii din cadrul Serviciului Public Local Brașov, au finalizat reamenajarea potecii „Sulinar”, marcată cu triunghi galben care leagă Poiana Brașov de refugiul Lehmann.
Peste 24.000 de polițiști, jandarmi și pompieri sunt mobilizați în minivacanța de Sfânta Maria.
Aproape 10.000 de poliţişti vor fi zilnic în stradă pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică, iar peste 4800 de pompieri vor fi pe poziție în această perioadă.
Pentru creşterea siguranţei rutiere și fluidizarea traficului, peste 1.600 de poliţiştii rutieri cu 342 de aparate radar vor fi prezenţi pe traseele de deplasare către staţiunile de la mare şi de la munte, dar şi în localităţile unde vor fi organizate manifestări sau spectacole cu public numeros.
Doar în ziua de 15 august sunt programate aproximativ 600 de manifestări religioase sau culturale, astfel că pompierii au verificat lăcașurile de cult și au instruit personalul pentru a preveni incendiile.
De asemenea, având în vedere ca în acest sfârșit de săptămână e de așteptat ca mulți români să se îndrepte spre mare, 80 de salvatori vor fi prezenți pe autostrăzile A2 şi A4 și vor fi gata să acorde primul ajutor dacă va fi nevoie.
În judeţul Mehedinţi, incendiul de pădure izbucnit ieri în nordul localităţii Sviniţa s-a extins şi a cuprins aproape 50 de hectare de vegetaţie în Parcul Naţional Porţile de Fier. Pe teren sunt zeci de pompieri din trei judeţe şi se aşteaptă ca în ajutorul lor să vină aeronava militară Spartan care a intervenit şi aseară. Avionul poate arunca asupra focarelor 6.000 de litri de apă la fiecare trecere, însă realimentarea se poate face doar de la Bucureşti. Aeronava a executat aseară prima misiune de stingere a unui incendiu. Corespondentul RRA Mihai Bădescu mai transmite că seceta extremă care afectează judeţul a uscat complet câmpurile şi animalele nu mai au ce să mănânce. Pentru că hrana lipseşte, fermierii au ajuns să îşi vândă animalele, iar în târguri, preţul la kilogramul de carne de miel sau de ied au scăzut aproape la jumătate faţă de lunile aprilie sau mai.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență primește o macara de intervenții la mare înălțime de la Primăria Timișoara.
Investiția a fost aprobată de Consiliul Local Timișoara, care va achiziționa macaraua și o va pune la dispoziția ISU. Pompierii au mai primit și de la Consiliul Județean o astfel de macara, dar potrivit consilierului Simion Moșiu, pentru un oraș ca Timișoara e nevoie de două astfel de utilaje:
“Una este să ai în partea de sud a orașului un garaj undeva sunt macarele și incendiul să fie în nord și doar să traverseze – o macara din aceasta nu e elicopter, trebuie să meargă prin trafic, iar traficul de la noi vedeți cât de complicat este. Pentru operativitate și pentru a ajunge cât mai repede la incendiu sau la intervenția respectivă s-au gândit, și bine au făcut, să fie două macarale: una dată de Consiliul Județean într-o parte a orașului și alta pe care o va cumpăra Primăria în altă parte a orașului. Dacă este o intervenție rapidă în respectiva zonă să se ajungă mult mai repede decât să traverseze tot orașul”, spune Simion Moșiu.
Investiția în macaraua ce urmează a fi pusă la dispoziția ISU se ridică la aproape patru milioane de euro.
UPDATE: 30 de persoane internate la Londra în urma incendiului de la clădirea din vestul capitalei.
Serviciul londonez de ambulanţă anunţă că acestea au fost transportate la cinci spitale în urma unui mare inciendiu izbucnit la o clădire de apartamente din Londra.
Natura afecţiunilor celor 30 de oameni nu a fost precizată.
200 de pompieri s-au străduit toată noaptea să stingă incendiul de la clădirea din vestul oraşului, relatează corespondentul BBC.
Misiunea diplomatică română din Anglia a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, pentru a verifica dacă în urma incendiului au fost afectaţi cetăţeni români, precizează MAE.
Rador
***
Clădirea riscă să se prăbuşească. Potrivit martorilor citaţi de BBC, există oameni blocaţi în interior, dar autorităţile nu pot confirma încă această informaţie.
Aproximativ 200 de pompieri încearcă să stingă focul, dar blocul de 27 de etaje este aprins în întregime.
Cauza incendiului din capitala britanică este necunoscută pentru moment.
O femeie în vârstă de 70 de ani din orașul Săveni, judeţul Botoşani, a fost salvată ieri după ce a căzut într-o fântână din curtea Bisericii ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
Bătrâna s-a aplecat să scoată apă cu o frânghie improvizată, a alunecat și a căzut la 16 metri adâncime.
Un echipaj de pompieri a intervenit preţ de mai bine de o oră pentru a o scoate la suprafață.
Ea a fost transportată de urgenţă la spital, iar starea sa este stabilă.
Peste 2.000 de pompieri cu 400 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale, în contextul condițiilor meteorologice grele anunțate de meteorologi, informează un comunicat de presă al IGSU.
IGSU precizează că la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență se vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență, dacă situația din teren o va impune.
Administrația Națională de Meteorologie avertizează că, în cursul zilei de miercuri, în mai multe județe din Banat, Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei va ploua, în zonele montane va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, viscolind puternic zăpada și reducând vizibilitatea sub 50 m.
De asemenea, începând de miercuri după-amiază până vineri dimineața vor fi precipitații în sudul, centrul și estul țării.
În Carpații Meridionali și Orientali va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de până la 80 — 90 km/h, pe creste, viscolind puternic ninsoarea și reducând vizibilitatea.
Pentru asigurarea acțiunilor în sprijinul administrației publice locale și comunităților, la nivelul subunităților operative au fost verificate și pregătite mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci, precum și autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei, precizează sursa citată.
Pompierii recomandă cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, precum și parcarea autoturismelor în zone ferite, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic. De asemenea, le recomandă persoanelor care vor să urmeze trasee montane să fie echipate corespunzător și să evite zonele cu vizibilitate redusă.
Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne a declarat ca echipajele de politie au intervenit in aproximativ 7.300 de cazuri.
In perioada 14 – 16 aprilie, au fost la datorie peste 50.000 de angajați ai MAI.
Acestia au actionat in zonele aglomerate, in statiunile turistice si in preajma bisericilor.
In urma verificărilor făcute de pompieri, în noaptea de Înviere nu s-a produs niciun incendiu la lăcașurile de cult.
In ultimele trei zile, polițiștii au constatat aproximativ 13.500 de contravenții, fiind aplicate amenzi în valoare de aproape cinci milioane de lei.
130 de soferi au rămas fără permis pentru că au consumat băuturi alcoolice, iar aproape 300 pentru că nu au respectat limitele de viteză.
Trei maşini au ars, azi-noapte, în zona Calea Martirilor din Timişoara.
În jurul orei 2:00, un autoturism BMW a fost cuprins de flăcări, iar focul s-a extins cu repeziciune la alte două maşini din vecinătatea sa, un Ford şi un Minicooper, ameninţând să cuprindă şi alte vehicule.
Oamenii treziţi din somn au sunat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Pompierii au intervenit cu două autospeciale, reuşind să lichideze incendiul. Două maşini, BMW şi Minicooper s-au făcut scrum în vreme ce Ford-ul a ars pe jumătate, scrie opiniatimisoarei.ro.
Din primele verificări reiese că focul a pornit din cauza unui scurtcircuit la instalaţia electrică a BMW-ului.
Pompierii constănțeni au fost solicitați in dimineata zilei de luni să intervină într-un bloc de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Vecinii unui locatar au sunat la 112 spunând că din apartamentul acestuia emană un puternic miros de gaze, iar proprietarul nu răspunde.
Speriați de ce s-ar putea întâmpla în eventualitatea unei scăpări de gaze, oamenii au cerut ajutorul ISU Dobrogea pentru a intra în apartament și a afla despre ce este vorba.
UPDATE
Reprezentanții ISU spun că apartamentul nu ar fi locuit, iar blocul nu este racordat la rețeaua de gaze.
Pompierii așteaptă ca la fața locului să ajungă și polițiștii, pentru a putea forța ușa apartamentului. De asemenea, spun reprezentanții ISU, nu se impune evacuarea locatarilor din imobil.
Timișorenii de toate vârstele au venit, duminică, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Banat” să urmărească demonstrațiile și parada organizate de Ziua Pompierilor.
Evenimentele au început de dimineață odată cu discursurile oficialităților locale. Pe platoul din faţa unităţii, a fost prezentat un exerciţiu de simulare a unui accident rutier urmat de un incendiu. Timișorenii au putut vedeea care sunt procedurile de descarcerare a victimei, cum se acordă primul ajutor medical de urgenţă şi cum este transportată victima la spital.
Cel mai aşteptat moment a fost defilarea pompierilor timişeni. Deschiderea coloanei de defilare a fost realizată de Drapelul de Luptă al unităţii, purtat cu demnitate de Garda de onoare a unităţii. Cei mai încântați au fost copiii care au urmărit cu sufletul la gură atât defilarea cât și demonstrațiile pompierilor timișeni.
La Arad, mai mulți pompieri au fost avansați în grad înainte de termen și recompensați de Ziua Pompierilor. Ceremonia a avut loc pe platoul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. Pompierii recompensați s-au remarcat în misiuni complicate în care au salvat viața mai multor oameni, iar unii au intervenit chiar când se aflau în timpul liber. Mai mulți copii au venit să le ureze La mulți ani pompierilor arădeni, de ziua lor.
Douăsprezece persoane au fost rănite în coliziunea spectaculoasă dintre un camion de pompieri și o ambulanță la intersecţia autostrăzii 14 nord-vest cu bulevardul 12, în apropierea Spitalului Jackson Memorial din Miami, în sud-estul Statelor Unite, a declarat un oficial al pompierilor.
“Nu știm încă cine a fost de vină. Camionul de pompieri s-a răsturnat și șapte pompieri au fost duși la un centru de traumatologie”, a spus Pete Gomez, adjunctul șefului Departamentului de Pompieri din Miami (Florida) pentru canalul WSVN.
În momentul accidentului, camionul de pompieri a izbit un alt vehicul în afară de ambulanță. Impactul a fost atât de violent încât camionul
O femeie în vârstă și doi copii care se aflau cu ea în ambulanță, precum și alte două persoane de la bordul celuilalt vehicul lovit au fost de asemenea răniți. Nici unul dintre cei doisprezece răniți nu se află în stare gravă, a precizat serviciul de pompieri.
Potrivit martorilor, cele două vehicule de urgență circulau cu girofarurile pornite.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” au intervenit, în ultimele 48 de ore, pentru stingerea a zece incendii. Patru dintre acestea s-au produs în cursul zilei de sâmbătă, iar şase avut loc duminică.
Cele mai multe s-au înregistrat la vegetaţia uscată.
Pentru prevenirea şi stingerea acestor incendii au fost angrenate 15 autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Constanţa – Oraş, Detaşamentului de Pompieri Constanţa – Palas,
Detaşamentului de Pompieri Medgidia, Gărzii 2 Chirnogeni, Staţiei de Pompieri Midia – Năvodari, Staţiei de Pompieri Tuzla şi Staţiei de Pompieri Hârşova.
Învingătoare la concursul zonal, echipa ISU Mureş s-a calificat la faza naţională a competiţiei serviciilor pentru situaţii de urgenţă.
Etapa regională a avut loc vinerea trecută în Harghita, iar pompierii mureşeni au învins echipele judeţului gazdă, dar şi pe cele din Braşov şi Covasna.
Faza naţională va avea loc la finele acestei luni, la Sibiu, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Mureş, Mihai Gagyi.
La etapa finală a competiţiei vor participa cele zece echipe calificate în urma desfăşurării etapei zonale.
ISU Bacău este câştigătorul concursului de anul trecut.
Pompierii au intervenit în această dimineață, pentru scoaterea din apă a unor mașini afectate ca urmare a inundării mai multor străzi din municipiul Botoşani
Din cauza fulgerelor puternice în trei gospodării din localităţile Mileanca, Hăneşti, Draxini au avut loc incendii.
Şi în judeţul Neamţ, şase localități au fost grav afectate de ploile abundente, problemele apărute necesitând intervenţia forţelor specializate şi a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
Potrivit ultimului bilanţ, 134 de gospodării au fost inundate şi mai multe drumuri au fost afectate de ape.
Cele mai grave probleme s-au înregistrat în localitatea Vânători Neamţ.
Pompierii militari au executat şi două misiuni de salvare a 6 persoane din locuinţele inundate.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.