Premierul Mihai Tudose a anunţat că printre priorităţile anului 2018 se numără dotarea spitalelor judeţene cu aparatura necesară şi începerea construcţiei celor opt spitale regionale.
El a precizat aseară, la un post de televiziune, că guvernul va semna în ianuarie cu autorităţile judeţene şi locale documentele necesare pentru aceste etape.
Şeful executivului a mai spus că nici spitalele, nici autostrăzile, care sunt de asemenea prioritare, nu vor fi finalizate în 2018, dar a subliniat că este important ca lucrările să înceapă.
Premierul Mihai Tudose nu susţine proiectul de lege privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale şi consideră că Palatul Elisabeta ar trebui să revină în administrarea şi proprietatea statului român după decesul regelui Mihai, au declarat, joi, surse oficiale.
Proiectul a fost depus, pe 7 noiembrie, la Senat, de preşedintele instituţiei, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
„Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia”, informează un comunicat al Senatului.
Potrivit sursei citate, prevederile ”vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti” fiind nevoie, „mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia sâmbătă slujba de înmormântare a Regelui Mihai de la Catedrala Patriarhală, împreună cu un sobor arhieresc format din mitropoliţi, preoţi şi diaconi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, la ceremonie vor fi prezenţi mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al BOR, care nu vor sluji, ci vor asista la slujbă din strană. Răspunsurile liturgice la slujbă vor fi date de corul Tronos al Catedralei Patriarhale.
La ceremonii sunt aşteptaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, miniştri, reprezentanţi ai Parlamentului, ai Academiei Române, membrii Familiilor Regale străine prezenţi la tristul eveniment.
* Sâmbătă, de la ora 10,30, la catafalcul Regelui Mihai I din Sala Tronului de la Palatul Regal va fi oficiat un scurt serviciu religios.
* La ora 10,55, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară.
* La ora 11,10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.
* De la ora 11,30 la ora 12,45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12,50 la ora 14,00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare.
* La ora 14,00, cortegiul funerar se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Arcul de Triumf – Şos. Kiseleff – Şos. Bucureşti-Ploieşti.
16 cai ai Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei, care păstrează în gena lor sângele nobil al unor rase apreciate – Nonius şi Calul Românesc de Sport -, vor însoţi cortegiul funerar al Regelui Mihai I pe traseul Arcul de Triumf – Gara Regală Băneasa, unde se va desfăşura un ceremonial militar, cu participarea Gărzii de Onoare şi a Muzicii Militare Reprezentative a Jandarmeriei Române, informează Inspectoratul General al Jandarmeriei.
* La ora 14,40, Trenul Regal, în care se va afla sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai şi în care vor călători Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României, va pleca din Gara Băneasa. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă.
* Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14,51) – Titu (ora 15,41) – Piteşti (ora 16,46). Toţi cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt aşteptaţi în gara oraşului lor.
* Trenul Regal va ajunge la ora 17,30 în gara din Curtea de Argeş, unde prezenţa presei şi a publicului va fi permisă. Cortegiul funerar se va deplasa apoi de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală.
* La ora 17,50 va avea loc slujba de îngropare a Regelui în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. La ora 18,20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, la ora 18,40.
Prezenţa presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Va fi o ceremonie privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment.
Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele şapte zile după înmormântare.
Pe teritoriul României a fost decretat de joi până sâmbătă doliu naţional în memoria Regelui Mihai.
Marţi, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, alături de premierul Mihai Tudose, a participat, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu vicepreşedintele Băncii Mondiale, Cyril Muller, în contextul în care oficialii Băncii şi-au arătat interesul de a sprijini construcţia Autostrăzii Ploieşti-Braşov. La întâlnire au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.
”Banca Mondială a decis să ofere asistenţă în ceea ce priveşte implementarea proiectului Autostrăzii Ploieşti-Braşov. În luna octombrie, oficialii români şi cei ai Băncii Mondiale au discutat despre măsurile necesare demarării proiectului de infrastructură, convenindu-se înfiinţarea unui Comitet de coordonare, la nivelul Secretariatului General Guvernului, condus de vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, şi o unitate de implementare a proiectului, la Ministerul Transporturilor, responsabilă de componenta tehnică”, precizează sursele citate.
Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, nu a putut, în acest context, să participe la Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor, unde s-a discutat Proiectul de buget pentru 2018, dar şi-a asigurat reprezentarea oficială prin prezenţa tuturor secretarilor de Stat din MT, responsabili cu domeniile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, subliniază sursele menţionate.
Joi, ministrul Felix Stroe va fi prezent la şedinţa celor două comisii reunite din Parlament, până la votul final pe proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2018.
Preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor, Lucian Bode, s-a declarat neplăcut surprins, marţi, la începutul şedinţei comisiilor reunite de specialitate din Parlament, de faptul că ministrul Transporturilor, Felix Stroe, nu este prezent la dezbaterea proiectului de buget al MT pentru anul 2018.
”Sunt neplăcut surprins că domnul ministru a decis să nu vină azi în faţa comisiilor reunite. Este prima dată în istorie când la şedinţa de buget ministrul alege un alt program. Eu vreau să le mulţumesc secretarilor de stat care sunt aici prezenţi, dar, până la urmă, este vorba şi de respect. Este vorba despre respect, despre respectul pe care ministrul Stroe trebuie să îl arate comisiilor reunite din Senat şi Camera Deputaţilor”, a spus deputatul PNL Lucian Bode.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie din Senat, Butunoi Ionel-Daniel, a precizat că ministrul Transporturilor are o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi a dat asigurări că va veni la şedinţa celor două comisii reunite până la votul final pe proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2018.
”Tocmai ce am vorbit cu domnul ministru Stroe şi m-a rugat să avem un pic de înţelegere în privinţa programului său foarte încărcat; la ora 10 fără un sfert are întâlnire cu Banca Mondială, împreună cu premierul, pentru a discuta oportunitatea finanţării unor autostrăzi în România, şi cred că va fi bine să începem discuţia pe buget cu angajamentul dumnealui că va ajunge la votul final pentru avizul pe proiectul de buget”, a anunţat deputatul PSD.
Timişul primeşte noi promisiuni pentru realizarea principalelor proiecte ale autorităţilor din judeţ.
Premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu s-au aflat la Timişoara pentru discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş şi prefectul Eva Andreaş.
Unul dintre subiecte a fost legat de construirea sălii polivalente cu 16.000 de locuri în vederea anului 2021, când Timişoara va fi Capitala Culturală a Europei. Conform reprezentanţilor CJ Timiş, mesajul a fost pozitiv, investiţia “urmând să fie pusă în mişcare pentru realizarea documentaţiilor necesare premergătoare începerii lucrărilor de către Compania Naţională de Investiţii”, se arată în comunicatul Consiliului Judeţean Timiş.
În ceea ce priveşte descărcarea de pe autostradă din comuna Sânandrei, urmează ‘discuţii aplicate şi urgente cu CNAIR’.
Tot la capitolul infrastructură rutieră s-a reiterat necesitatea realizării unei autostrăzi care să lege Timişoara de Belgrad. Discuţiile pentru acest obiectiv să se poarte între premierul României şi oficialităţile sârbe.
Reprezentanţii administraţiei judeţene au mai amintit că nu a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru proiectare şi execuţie a lucrării. Premierul a dat asigurări că în cel mai scurt timp se vor urma toate procedurile, iar anul 2018 va găsi centura cu şantier deschis.
În ceea ce priveşte banii pentru termoficare, premierul Mihai Tudose Timișoara nu a primit bani pentru compania de termoficare Colterm deoarece nu i-au fost solicitați.
“În ultima ședință de Guvern, executivul a aprobat peste 120 de milioane de lei pentru companiile de termoficare cu probleme din țară, dar pe listă nu s-a aflat și Timișoara, deși Colterm se confruntă cu mari probleme financiare. Acest subiect a fost discutat cu premierul și vicepremierul, însă concluzia nu este una fericită: Timișoara nu a fost cuprinsă pentru că Primăria Timișoara, acționarul unic al Colterm, nu a făcut demersurile necesare și obligatorii pentru a primi acest ajutor de la Guvern, ajutor primit, de exemplu, de municipiul Arad”, se arată într-un comunicat transmis de CJ Timiş.
Un ultim subiect discutat a fost legat de bugetul administraţiilor locale aferent anului 2018, premierul Mihai Tudose afirmând că acesta va fi cel puţin la nivelul anului 2017, mai menţionează sursa citată.
Premierul Mihai Tudose a anunțat miercuri că va fi decretat doliu național în zilele de 14, 15 și 16 decembrie, când sunt programate funeraliile Regelui Mihai.
„Astăzi, pe ordinea de zi, dacă Secretariatul General al Guvernului s-a mișcat corespunzător, va fi decretată stare de doliu național în zilele de 14, 15 și 16 decembrie, zilele în care practic se desfășoară funeraliile fostului rege al României”, a precizat Tudose, la începutul ședinței de Guvern.
Regele Mihai a murit, marți, la vârsta de 96 de ani, la reședința din Elveția.
Sănătatea, educaţia şi infrastructura sunt ‘bazele’ bugetului pe anul 2018, a afirmat, astăzi, premierul Mihai Tudose, după ședința Guvernului, precizând că se păstrează şi 2% din PIB pentru apărare.
Potrivit şefului Executivului, săptămâna viitoare vor fi disponibile toate cifrele referitoare la bugetul pe anul viitor.
Tudose a precizat că se va renunța la măsurile restrictive în privinţa angajărilor, respectiv, o angajare la două ieşiri din sistem.
În ceea ce priveşte tichetele de vacanţă, şeful Guvernului a mai spus că acestea se vor da în primele două luni ale anului viitor, iau în domenii precum sănătatea nu vor exista măsuri de austeritate.
Premierul Mihai Tudose a mai afirmat că Statele Unite sunt şi trebuie să rămână principalul aliat strategic al României, atât pe partea militară, cât şi din punct de vedere economic.
Totodată, şeful Executivului a spus că în mesajul transmis de Departamentul de Stat al SUA nu s-a regăsit Guvernul. Mihai Tudose a adăugat că nu a avut nicio comunicare cu reprezentanţii Statelor Unite după comunicatul Departamentului de Stat al SUA.
De asemenea, premierul a precizat că nu a citit scrisoarea transmisă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ca urmare a comunicatului Departamentului de Stat al SUA privind modificările aduse legilor justiției.
Premierul Mihai Tudose a felicitat miercuri Ministerele Economiei și Energiei, precum și Transgaz pentru semnarea contractului de execuție a gazoductului BRUA, precizând că acest proiect este „o investiție majoră”, care va determina crearea a 3.000 de locuri de muncă.
„O să încep prin a felicita colegii care s-au ocupat și societatea română Transgaz — Ministerul Economiei, Ministerul Energiei—, care au reușit să finalizeze săptămâna aceasta semnarea contractului pentru execuția BRUA, gazoductul care tranzitează în cea mai mare parte România — investiție majoră, 3.000 de locuri de muncă”, a declarat Tudose, la începutul ședinței de Guvern.
Ceremonia de semnare a contractelor pentru lucrări de execuție a conductei de transport gaze naturale — faza 1, în cadrul proiectului BRUA, a avut loc marți la Palatul Victoria.
Contractele au fost semnate de Ion Sterian, director general al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA, de Karl Leidenfrost, administrator al companiei austriece Habau PPS Pipeline Systems, și de Petre Mustățea, director general al Inspet SA Ploiești.
Cu acest prilej, vicepremierul Marcel Ciolacu a afirmat că BRUA este un proiect între Bulgaria, România, Ungaria și Austria care reprezintă pentru Guvern o prioritate, fiind deosebit de important pentru securitatea și independența energetică a țării noastre. „Asistăm astăzi la semnarea contractelor pentru lucrările de execuție pentru prima fază a conductei de gaze naturale de 478 de km între localitățile Podișor și Recaș și trei stații de compresoare. (…) Valoarea totală a investiției este estimată la 480 de milioane de euro, dintre care aproximativ 180 de milioane fondurile nerambursabile”, a spus Ciolacu în cadrul evenimentului.
Amenzile de circulaţie vor fi plafonate. Guvernul intenţionează să adopte un act normativ în acest sens.
Premierul Mihai Tudose a explicat că era nevoie de această plafonare, întrucât, potrivit legii, amenzile se raportează la salariul minim pe economie, iar acesta va creşte de la anul până la 1.900 de lei.
Un punct amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre de guvern.
Premierul Mihai Tudose a declarat vineri că va da o hotărâre de guvern pentru majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2018, acesta urmând să fie prins în proiectul de buget care va fi finalizat în maximum zece zile.
Întrebat când va majora Guvernul salariul minim pe economie la 1.900 de lei, premierul a spus: ‘1 ianuarie. Va fi prins în buget, va intra cu 1 ianuarie în vigoare’.
În ceea ce priveşte hotărârea de guvern pe acest subiect, Tudose a precizat că aceasta va fi dată ‘odată cu proiectul de buget, care va fi gata în zece zile maxim’.
Întrebat dacă vor fi amendamente în Parlament, în contextul documentului analizat şi aprobat vineri de CExN al PSD referitor la cele 100 de măsuri îndeplinite în cele 10 luni de guvernare, Tudose a arătat că, din discuţia pe care a avut-o la nivel de partid şi coaliţie, una dintre concluzii a fost ca săptămâna viitoare să existe o ultimă clarificare cu reprezentanţii mediului de afaceri. ‘Şi cel puţin cele două – în ceea ce priveşte IT-ul şi acel prag dacă este 500.000 de euro sau un milion până la care se introduce acel impozit de 1% care să elimine celelalte taxări – să fie introduse prin amendamente în Parlament’, a adăugat el.
De asemenea, atât premierul Tudose, cât şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au dat asigurări că nicio primărie nu va avea un buget mai mic, dimpotrivă. ‘Bugetul va fi cel puţin egal cu bugetul pe care l-a avut în 2017’, a spus premierul.
‘Deci nivelul taxelor din 2017 nu are de ce să fie mărit în 2018 ca efect al OOU privind modificarea Codului fiscal, cel puţin din mai multe motive, dar cel puţin dintr-un motiv foarte simplu: prin legea bugetului de stat se vor asigura pentru toate autorităţile locale cel puţin un nivel de venituri egal cu 2017. Deci nu au motive pentru a creşte aceste taxe, în schimb este libertatea lor. Unii vor avea venituri mai mari decât în 2017’, a completat Liviu Dragnea.
Premierul Mihai Tudose spune că măsurile fiscale adoptate de guvern sunt sustenabile şi vor avea efecte benefice pentru România, inclusiv pensii mai mari.
Într-o postare pe internet, şeful guvernului a spus că sunt bani suficienţi pentru creşterea veniturilor, dar şi pentru investiţii în diverse domenii.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va contribui la reducerea deficitului pe fondul de pensii.
Lia Olguţa Vasilescu a dat din nou asigurări că salariile nete NU vor scădea şi că angajatorul care nu va vira contribuţiile angajatului la bugetul de stat, va suporta consecinţele:
Ce făceau până acum angajatorii, plăteau doar contribuția angajatului, nu o plăteau și pe a firmei lor, de acum înainte nu se mai poate face acest lucru, devine din nou penal, dar nu prin codul fiscal se stabilesc sancțiunile penale ci prin cu totul alte legi iar penalitățile le vor plăti în continuare firmele nu angajații, pentru că ele sunt obligate, de fapt, prin acest cod să vireze banii respectivi.
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat marți, cu 270 de voturi „pentru” și 117 „împotrivă”, numirea lui Sorin Grindeanu în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Nominalizarea lui Grindeanu pentru această funcție a fost transmisă Parlamentului de premierul Mihai Tudose.
Sorin Grindeanu a primit în urmă cu două săptămâni aviz favorabil pentru a ocupa funcția de șef al ANCOM din partea Comisiei economice a Senatului și Comisiei pentru tehnologia informației din Camera Deputaților.
Problemele salariale ridicate de sindicatele din sănătate sunt ca şi rezolvate, a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, la finalul unei scurte întâlniri cu premierul Mihai Tudose, ministrul sănătăţii şi liderul PSD, Liviu Dragnea. În perioada următoare liderii Sanitas vor analiza toate soluţiile prezentate de Guvern la problemele de natură salarială care i-au scos în stradă în ultima perioadă – în principal plafonarea sporurilor, eliminarea tichetelor de masă şi transferul contribuţiilor sociale exclusiv în sarcina angajaţilor – dar spun că „la prima mână” sunt mulţumiţi de rezolvări şi de faptul că nu riscă pierderi de venituri după 1 ianuarie 2018. Federaţia urmează să stabilească şi dacă mai respectă calendarul protestelor anunţate pentru această toamnă.
Salariile şi pensiile vor creşte anul viitor iar proiecţia bugetară pe anul 2018 va ţine cont şi de partea de dezvoltare a României, a declarat miercuri premierul Mihai Tudose, adăugând că ‘programul de guvernare va fi respectat literă cu literă şi cifră cu cifră’.
‘Plecăm de la ce este important, este unul dintre cele mai importante documente pe care le emite un guvern şi este important şi pentru ţară şi pentru a ne duce la îndeplinire programul de guvernare. Este important să fie făcut bine, să respecte anumiţi parametri în care suntem, aş spune, şi constrânşi, dar şi cu liberul angajament, acel deficit de sub 3%. Trebuie ca în el să respectăm alocările bugetare pentru pensii, pentru salarii; nu uitaţi că de la 1 ianuarie intră în vigoare Legea salarizării, la asta lucrăm acum, la acordurile fine pe Legea salarizării. Am promis, împreună cu partidul, partidul cu Guvernul, că nimeni nu va primi mai puţini bani, toată lumea va avea venituri mai mari. La asta lucrăm şi aşa se va întâmpla’, a declarat Mihai Tudose, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, întrebat despre importanţa proiectului de buget pentru anul 2018.
Fiind întrebat dacă mărirea pensiilor şi salariilor se va produce anul viitor, premierul a spus: ‘Salarii – în mod cert, pensiile – în mod cert. De la anul, punctul de pensie creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. (…) Respectăm programul de guvernare literă cu literă şi cifră cu cifră, fiindcă sunt şi cifre’.
Tudose a adăugat că, de asemenea, la proiecţia bugetară pe 2018 se lucrează şi pe partea de dezvoltare a României.
‘Anul acesta nu ne-am plâns, fiindcă nu de asta ne-a votat lumea şi nu pentru acest motiv am venit la guvernare, să ne plângem ce am găsit, dar nu am avut niciun proiect. Anul ăsta am pus bazele proiectelor pentru anul viitor şi anul viitor va trebui ca şi prin buget să ne asigurăm că ele vor funcţiona’, a declarat el.
Referitor la partea de deficit bugetar, prim-ministrul a confirmat că pe trimestrul II deficitul României este de 4,1%, dar a subliniat că la finele anului se va vedea că ţara noastră se înscrie în parametrii conveniţi cu partenerii externi.
‘Pe trimestrul II aşa este. Noi nu vorbim de deficite pe trimestre, vorbim de deficite pe întreg anul, au fost nişte schimbări, dacă mai ţineţi minte, la jumătatea anului, tocmai pentru că lucrurile nu mergeau cât de repede trebuie şi în direcţia care trebuie. Am reaşezat lucrurile, aţi văzut la rectificare că suntem în parametri, la sfârşitul anului veţi vedea că am rămas în parametri şi la construcţia bugetară pe anul viitor veţi vedea, de asemenea, că suntem în parametrii stabiliţi cu partenerii şi care, până la urmă, sunt sănătoşi pentru economia noastră’, a spus Tudose.
Premierul a precizat că miercuri, cu o parte din miniştrii Cabinetului său, o parte din colegii social-democraţi, cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, împreună cu ministrul Transporturilor, Felix Stroe, au stabilit care este strategia de dezvoltare pe următorii ani a României.
‘Şi cred că, în sfârşit, vom avea o strategie de dezvoltare în adevăratul sens al cuvântului şi reală, normală, în următorii ani’, a afirmat Tudose.
Premierul Mihai Tudose a declarat că salariile nu vor scădea, rămân cel puţin la fel sau vor creşte, întrebat într-o conferinţă de presă la Deva ce se va întâmpla cu salariile după ce contribuţiile vor fi trecute de la angajator la angajat.
‘Nu scad sub nicio formă şi o luăm de la capăt: este un mecanism prin care salariile rămân cel puţin la fel, ele vor creşte. A fost discuţia dacă această măsură aplicată la sistemul de stat este clar că generează creşteri, fiindcă statul, da, va transfera salariul brut de astăzi pe suma care permitea înainte cheltuielile cu angajatul şi că dacă privatul va face acelaşi lucru. Am avut consultări cu tot ce înseamnă patronate – şi cele mai mari, şi cele mai mici. Rezultatul discuţiilor a fost că ei au spus toţi la unison acelaşi lucru: este o oportunitate pe care ne-o oferă statul ca în aceeaşi anvelopă de cheltuieli să plătim mai bine oamenii, fiindcă România a intrat în zona în care începe o competiţie acerbă pe piaţa forţei de muncă, firmele nemaigăsind foarte uşor angajaţi şi atunci a-ţi păstra personalul devine o prioritate pentru orice angajator sănătos la cap‘, a susţinut Mihai Tudose.
Premierul s-a referit şi la ‘vaietele’ exprimate în spaţiul public cu privire la faptul că unii patroni vor scădea lefurile după aplicarea noii Legi a salarizării şi trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.
‘De asemenea, acele vaiete că… cu ocazia acestei legi vor fi privaţi care vor scădea lefurile. Dumnezeule, puteau să o facă şi astăzi! E la privat. Nu, ei vor folosi acest mecanism pentru a-şi motiva mai bine oamenii. (…) Nu scade netul, indiferent cum… Până la urmă, va trebui cu toţii să mai aşteptăm câteva luni, vom intra în ianuarie şi veţi vedea că nu scade nimic nicăieri‘, a subliniat Tudose.
Premierul a mai spus că impozitul sub 2.000 de lei va fi zero începând din 2019, aşa cum se prevede programul de guvernare.
‘Este în programul de guvernare, nu este în programul de guvernare din 2017. Încercăm să-l băgăm din 2019, dacă… în funcţie de dezvoltarea economică. (…) Este din 2019 în programul de guvernare, odată cu impozitul global. Deci, erau legate câteva. Să vedem, cu impozitul global, dacă ajungem la nivelul acela de interconectivitate financiară, ca să putem implementa sistemul, dar dacă lucrurile merg aşa cum trebuie şi cum se arată (…) în viaţa reală, credem că vom putea introduce şi aşa‘, a precizat Tudose. (Agerpres/ FOTO dcnews.ro)
Noii miniştri au depus jurământul în această seară în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Este vorba despre Paul Stănescu, la Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe, la Ministerul Transporturilor şi Marius Nica, la Fonduri Europene.
Ceremonia de învestire a avut loc la Palatul Cotroceni, în absenţa preşedinţilor celor două Camere Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
Reamintim că șeful statului a semnat demisiile miniştrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc, precum şi decretele de numire a înlocuitorilor acestora.
Foştii titulari ai portofoliilor au demisionat săptămâna trecută, după ce premierul Mihai Tudose le-a cerut public să plece din Executiv. El evoca atunci probleme de imagine la Bruxelles, generate de miniştrii vizaţi de DNA.
Premierul Mihai Tudose şi mai mulţi miniştri vor participa, în perioada 18-20 octombrie, la cel cel mai mare eveniment de promovare comercială organizat anual de către Departamentul Comerţului al SUA – Trade Windş aflat la a zecea ediţie.
Aproximativ 100 de companii americane vor veni la Bucureşti şi vor avea contacte cu peste 50 de companii româneşti, prilej pentru aceste firme să dezvolte proiecte comune.
„Iniţiativa Departamentului Comerţului al SUA de a organiza cea de-a zecea ediţie a Trade Winds în România şi în alte patru state din Europa de Sud-Est – Bulgaria, Croaţia, Grecia şi Serbia – demonstrează importanţa pe care Administraţia SUA o acordă acestei regiuni şi, în mod special, ţării noastre. Guvernul României a abordat cu importanţa cuvenită acest forum economic de amploare şi împreună cu echipa mea am răspuns pozitiv tuturor solicitărilor primite din partea Ambasadei SUA şi a Commerce Department„, a afirmat premierul Mihai Tudose.
Între firmele americane care vor participa la ediţia a zecea a Trade Winds sunt atât companii consacrate precum IBM, producătorul rachetelor Patriot – Raytheon, Kestral, Harris Corporation (space intelligence), SAS Institute (software), Perry Baromedical Corporation (producator de echipamente medicale), cât şi IMM-uri din SUA care reprezintă un interes deosebit pentru noi, în special din perspectiva transferului de know-how şi al inovării.
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, 13 octombrie, că în privinţa TVA split se va ţine cont de anumite propuneri ale patronatelor şi se va interveni cu amendamente în Parlament.
El a afirmat că măsura ar urma să vizeze, în primul rând, firmele aflate în insolvenţă şi faliment.
Mihai Tudose a mai spus că se are în vedere introducerea unui sistem de premiere.
Ministrul de Finanţe ar urma să prezinte modificările privind TVA split la începutul săptămânii viitoare.
Va fi implementat un ”Sistem Alert” pentru avertizarea populației în situații de urgență
Publicat de adinaiftime,
18 septembrie 2017, 21:30
ANCOM, IGSU, STS, în colaborare cu operatorii de telefonie, vor dezvolta un „Sistem Alert” pentru avertizarea populației în situații de risc major.
Premierul Mihai Tudose a cerut astăzi implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgență transmis pe telefonul mobil.
”Sistem Alert” va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS, în colaborare cu operatorii de telefonie. (…) ”Sistem Alert” va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc”, precizează Guvernul.
Potrivit comunicatului, soluțiile tehnice vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanți și experți ai entităților menționate, care va avea prima întâlnire luni, la ora 15:00.
În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem, indică sursa citată.
La nivelul Guvernului s-a decis, luni, înființarea unui grup de lucru pentru realizarea unui sistem de avertizare prin intermediul telefoniei mobile, în urma unei întrevederi pe care premierul Mihai Tudose a avut-o, la Palatul Victoria, cu operatorii de telefonie mobilă, reprezentanți ai IGSU, ANCOM și STS, au precizat surse guvernamentale.
Potrivit acelorași surse, prima ședință a grupului de lucru se va desfășura luni, de la ora 15:00, la sediul ANCOM.
Premierul Tudose a precizat, luni dimineață, la Radio România Actualități, că reprezintă o prioritate punerea în practică a unui sistem eficient de alarmare.
„Ceea ce va fi o prioritate, începând cu ziua de astăzi, să stabilim un sistem de alarmare funcțional. Este o idee, m-am sfătuit și azi-noapte cu specialiștii, ca, prin intermediul intermediul rețelelor de telefonie mobilă, toți cei aflați în zonele unde există pericol să se petreacă aceste fenomene extreme să primească o avertizare pe telefon și aici va trebui să lucrăm cu ISU și cu operatorii de telefonie mobilă. De asemenea, rolul radioului public este, după părerea mea, esențial în acest sens”, a declarat șeful Guvernului.
Tudose va merge luni după-amiază în zonele din vestul țării afectate de fenomenele meteorologice extreme, unde va avea discuții cu reprezentanții autorităților locale și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în scopul evaluării situației din teren și identificării celor mai rapide măsuri de intervenție și de sprijin pentru persoanele și comunitățile afectate.
Publicat de adinaiftime,
13 septembrie 2017, 09:32
Liderii social-democraţi au aprobat constituirea unei comisii de anchetă care să verifice activitatea ANRE şi „jocul” preţului la energie din ultima perioadă.
E bine să aflăm şi noi şi populaţia ce s-a întâmplat acolo şi care a fost jocul preţului la energie în ultima perioadă”, a spus liderul PSD Liviu Dragnea.
Premierul Mihai Tudose a declarat, la rândul său, că au fost identificate mai multe probleme la ANRE, context în care a solicitat Parlamentului să efectueze o anchetă.
Publicat de adinaiftime,
13 septembrie 2017, 09:29
Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget, în avans, sumele sub formă de dividende deoarece are nevoie de fonduri pentru a începe unele proiecte foarte mari, a declarat premierul Mihai Tudose. El a dat ca exemplu tronsonul de autostradă Braşov – Ploieşti şi a precizat că Executivul trebuie să demonstreze că are banii necesari pentru a începe proiectul şi pentru a convinge Banca Mondială să-i devină partener. Mihai Tudose a mai spus că nu este nicio problemă pentru companiile de stat să plătescă în avans dividendele.
Update 17:39 Vicepremierul Marcel Ciolacu a fost numit interimar la Ministerul Apărării Naționale.
Update 17:21 Premierul Mihai Tudose a acceptat demisia Ministrului Apărării, Adrian Țuțuianu.
Ministrul își reproșează proasta comunicare privind bugetul instituției.
„Mi-am depus demisia pentru lipsa de comunicare. Am recunoscut în faţa premierului că am greşit faţă de el că nu i-am comunicat şi nu am comunicat cu presa din lipsă din timp. I-am spus că îmi asum greşeala. Mi-a spus că această decizie o ia el. Am lăsat demisia pe masă”, a completat Ţuţuianu, la Antena 3.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că, în lipsa rectificării bugetare pe anul 2017, va plăti eșalonat contribuțiile și impozitul pe salariile angajaților.
Astfel angajatii institutiei vor primi soldele, salariile și diurnele nete pe 15 septembrie, fără contribuțiile individuale și impozitul, care urmează să fie plătite între 21 și 25 septembrie.
De asemenea, plata normei de hrană și a chiriilor se va face în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară.
„I-am spus că dacă demisia mea aste este o soluţie care repară lucrurile, eu sunt un om serios”, a precizat Ţuţuianu.
Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, 30 august, printre altele, reintroducerea supraccizei la combustibili şi plata defalcată a TVA, potrivit ordinii de zi a şedinţei Executivului.
Premierul Mihai Tudose a declarat că dacă creşte preţul la pompă va avea o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare. El mai precizat că România are nevoie de bani pentru infrastructură, autostrăzi şi spitale.
Şeful Guvernului a anunţat că Executivul lucrează la Legea redevenţelor şi că vor fi operate modificări ale acestora începând cu 1 ianuarie 2018, arătând că majorările vor fi în acord cu comportamentul „la pompă” al operatorilor economici, după creşterea accizei.
Social-democraţii se reunesc astăzi, la Neptun, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, la care vor participa premierul Mihai Tudose şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. La întâlnire vor fi discutate proiectele legislative, care urmează să fie promovate în următoarea sesiune parlamentară, priorităţi ale Guvernului, un bilanţ la două luni de guvernare şi chestiuni organizatorice. Cu această ocazie, conducerea PSD ar putea nominaliza şi liderii grupurilor de la Camera Deputaţilor şi Senat. De asemenea, se va analiza cine va prelua preşedinţia Comisiei pentru controlul activităţii SRI în locul lui Adrian Ţuţuianu, care a devenit ministru al apărării.
Directorul general al Tarom, Eugen Davidoiu, a demisionat din funcție luni dimineață, 21 august.
Decizia sa vine după ce, la ultima şedinţă de guvern, premierul Mihai Tudose a criticat managementul acestuia, în ultimul an fiind înregistrate pierderi masive.
Bucureşti FM
……………………………………………………………………………………………..
Începând de luni, 21 august, Corpul de Control al prim-ministrului va verifica activitatea Companiei Aeriene TAROM şi a Companiei Naţionale de Investiţii.
Şeful Executivului a spus că TAROM este o companie naţională care trebuie să intre pe profit, însă nu va fi nici închisă, nici vândută.
În şedinţa de guvern de acum 3 zile, Mihai Tudose şi-a arătat nemulţumirea în legătură cu activitatea companiilor TAROM şi CFR, care înregistrează pierderi.
El l-a criticat pe ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, pentru că a prelungit mandatul actualului manager al companiei aeriene.
Premierul Mihai Tudose a răspuns într-o postare pe Facebook, întrebărilor adresate de o familie de români plecaţi la muncă în afara ţării, spunându-le că experienţa şi cunoştinţele lor acumulate în străinătate sunt bine primite în România.
Primul ministru s-a declarat chiar convins că toţi românii plecaţi au de ce să se întoarcă acasă. Cei doi, soţ şi soţie, l-au întrebat pe premier dacă vor putea găsi locuri de muncă bine plătite în Bucureşti, în domeniile juridic şi al sănătăţii, în cazul în care s-ar întoarce.
Mihai Tudose le-a răspuns că tot timpul este nevoie de oameni bine pregătiţi în toate domeniile, dar mai ales în cel al sănătăţii, unde salariile vor continua să crească, iar în domeniul juridic sunt, de asemenea, oportunităţi numeroase, atât în mediul public, cât şi în cel privat.
Premierul a mai arătat că mari companii internaţionale au demarat investiţii puternice în România, urmând să ofere salarii peste media europeană.
Premierul Mihai Tudose a declarat, într-un interviu televizat, că prin creşterea accizei la combustibil guvernul vrea să obţină bani pentru investiţii. El susţine că atunci când au renunţat la acciză, autorităţile urmăreau să scadă preţurile, lucru care nu s-a întâmplat:
Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm să o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare. Adică, noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc, fiindcă altfel, da, avem nevoie de bani pentru infrastructură, pentru autostrăzi, pentru spitale, pentru o mulţime de lucruri.
Potrivit datelor Comisiei Europene, la începutul acestui an, România avea printre cele mai mici preţuri la benzină din Uniunea Europeană, după eliminarea supraaccizei la carburanţi. Preţul mediu al unui litru de benzină în ţara noastră era cu puţin peste un euro.
Un proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal prevede creşterea accizelor la combustibil în medie cu 23 la sută de la 1 septembrie. Transportatorii spun că această majorare se va transmite automat în tarife şi au anunţat proteste.
Premierul Mihai Tudose vrea conectarea capitalelor Bucureşti – Sofia – Atena printr-o linie feroviară rapidă pentru transportul călătorilor. Şeful executivului a făcut această propunere în timpul unei convoribiri telefonice avute cu omologul său bulgar, Boiko Borisov. Cei doi au discutat, de asemenea, despre accelerarea proiectelor privind construcţia a două noi poduri peste Dunăre, între Turnu Măgurele şi Nicopole şi între Călăraşi şi Silistra.
Mihai Tudose şi Boiko Borisov au vorbit şi despre intensificarea cooperării în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării şi Mării Negre, anul viitor, când Bulgaria va deţine în primele şase luni preşedinţia forului comunitar. În timpul convorbirii, cei doi premieri au căzut, totodată, de acord ca în luna septembrie să aibă loc, la Varna, o nouă şedinţă comună a guvernelor român şi bulgar. Ar urma să fie analizate, atunci, detaliile înfiinţării unei trilaterale între România, Bulgaria şi Grecia, pe agenda căreia să fie inclusă şi stimularea turismului în regiune.
Hotelierii de pe litoral şi-au prezentat, marți, problemele în faţa autorităţilor centrale şi locale.
La întâlnire au fost prezenți premierul Mihai Tudose şi ministrul Turismului, Mircea Dobre, alături de primari din staţiunile de pe litoral.
Întâlnirea a avut loc în staţiunea Mamaia, cu ocazia inaugurării celei mai recente investiţii turistice de pe litoral. Este vorba despre hotelul Phoenicia Royal de 5 stele construit în acest an.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.